Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Power Sector’s Revamped Distribution Sector Scheme
30 JUL 2022 3:43PM by PIB Delhi
My Cabinet colleagues, respected Chief Ministers of various states, all other dignitaries associated with the power and energy sector, ladies and gentlemen!
Today's programme is a symbol of new goals and new successes of the New India of the 21st century. During this 'Azadi Ka AmritKaal', India has started working on its vision for the next 25 years. Energy sector and power sector have a huge role to play in accelerating India's progress in the next 25 years. The strength of the energy sector is also important for Ease of Doing Business and equally important for Ease of Living. We all have seen the kind of change electricity has brought in the lives of the beneficiaries I have just spoken to.
Friends,
The projects worth thousands of crores of rupees which have been either launched or their foundation stones have been laid today are an important step towards India's energy security and green future. These projects are going to reinforce our goals for renewable energy, our commitment to green technology and our aspirations for green mobility. These projects will also create a large number of green jobs in the country. Even though these projects are related to Telangana, Kerala, Rajasthan, Gujarat and Ladakh, its benefits are going to reach across the country.
Friends,
There has been an intensive discussion in the past years about running the country's vehicles as well as kitchens using Hydrogen gas. Today India has taken a major step towards the same. The work on two major projects of Green Hydrogen in Ladakh and Gujarat, is starting from today. The plant being set up in Ladakh will produce green hydrogen for vehicles in the country. This will be the first project in the country which will enable the commercial use of green hydrogen-based transport. That is, Ladakh will be the first place in the country where fuel cell electric vehicles will start running very soon. It will also help in making Ladakh a carbon neutral zone.
Friends,
For the first time in the country, the project of blending Green Hydrogen with Piped Natural Gas has also started in Gujarat. So far we have been blending ethanol in petrol and aviation fuel, but now we are also moving towards blending green hydrogen with piped natural gas. This will reduce foreign dependence on natural gas and the money that used to go out of the country will be used in the country itself.
Friends,
The condition of the country's power sector 8 years ago is well known to all the veterans present in this programme. In our country, there was a problem with the grid. Grids used to fail, power generation was decreasing, power cuts were rising and the distribution was in turmoil. Under such circumstances, 8 years ago, we took the initiative to transform every part of the country's power sector.
Four different aspects were worked upon together to improve the power system - Generation, Transmission, Distribution and most importantly Connection. You also know how all these are related to each other. If there is no generation, the transmission-distribution system will not be strong. In that case, giving a connection will be of no use. Therefore, we have put all our efforts in order to generate maximum power, for effective distribution of electricity across the country, for modernization of the old network connected with transmission and for providing electricity connections to crores of households of the country.
As a result of these efforts today, not only is the electricity reaching every household in the country, but electricity is now available for longer hours. In the last 8 years, about 1 lakh 70 thousand MW of electricity generation capacity has been added in the country. One Nation One Power Grid has become the strength of the country today. About 1 lakh 70 thousand circuit kilometres of transmission lines have been laid to connect the entire country. We are also reaching the target of saturation by giving about 3 crore electricity connections under Saubhagya Yojana.
Friends,
In order to ensure that our power sector is efficient, effective and electricity is accessible to the general public, necessary reforms are being made continuously over the years. The new Power Reform Scheme which has been started today is yet another step taken in this direction. Under this, arrangements like smart metering will also be made to reduce power loss, which will increase efficiency. The complaints related to electricity consumption will end. Necessary financial assistance will also be provided to DISCOMS across the country so that they can build modern infrastructure and make necessary reforms to empower themselves financially. So, the power of DISCOMS will increase and the public will be able to get enough power. Consequently, our power sector will be further strengthened.
Friends,
To strengthen its energy security, the way India is emphasizing on renewable energy today is unprecedented. We had resolved to create a capacity of 175 GW of renewable energy till the completion of 75 years of independence. Today we have come close to this goal. So far, about 170 GW capacity has been installed from non-fossil sources. Today, India is among the top 4 or 5 countries of the world in terms of installed solar capacity. Today India has several of the world's largest solar power plants. In line with this, the country has got two more major solar plants today. These plants built in Telangana and Kerala are the first and second largest floating solar plants in the country respectively. Green energy will be produced by them. At the same time, the water which used to evaporate as a vapour due to the heat of the sun, will also stop evaporating. The work on the construction of 1000 MW single location solar power plant in Rajasthan has also begun from today. I am sure, these projects will become a symbol of India's self-reliance in terms of energy.
Friends,
In order to meet its energy needs, India is also emphasizing on installing solar panels in more and more homes besides setting up large solar plants. A national portal has also been started today so that people can easily install roof-top solar projects. This will help both in generating electricity at homes and earning with electricity generation.
Besides increasing the production of electricity, the emphasis of the government is also on saving electricity. Always remember that saving electricity means securing the future. PM Kusum Yojana is a great example of the same. We are providing ‘solar pump facility’ to the farmers, helping them to install solar panels on the borders of the fields. And due to this, the food provider is also becoming the energy provider. The expenditure of the farmer has come down and the farmer has got an additional means of earning as well. UJALA Yojana has also played a major role in reducing the electricity bill of the common man of the country. Due to LED bulbs in homes, more than 50 thousand crore rupees are being saved in the electricity bill of the poor and middle class every year. Saving 50 thousand crore rupees is a big advantage for families.
Friends,
Honourable Chief Ministers and other representatives of the various states are involved in this programme. On this occasion I want to share a very serious matter and my major concern with you. And this concern is so serious that a Prime Minister of India had to express this concern in his speech from the ramparts of Red Fort on 15th August. With the passage of time a serious degeneration has engulfed politics. In politics, one should have the courage to tell the truth to the public, but we see that in some states there is an attempt to avoid it. This strategy may seem like good politics in the short term. But in reality, it is the postponement of the truth of today and the challenges of today that can hamper the tomorrow and destroy the future of our children and the future generations. Instead of finding a solution to the problem today, they avoid the problems by imagining that someone else will think over it and solve it. They think that the person after them will do it. They are anyway going to leave after five years or ten years. This mindset is not good for the country. Due to this very mindset, today the power sector is in big trouble in many states of the country. And when the power sector of a state is weak, it also affects the power sector of the whole country and pushes the future of that state towards darkness.
You also are aware of the fact that the losses of our distribution sector are in double digits. Whereas in the developed countries of the world, it is either in single digit or very negligible. This means that we have a lot of wastage of electricity and therefore we have to generate more electricity than we need to meet the demand of electricity.
Now the question is - why the necessary investment is not done in the states to reduce the losses during distribution and transmission? The answer is that most of the power companies have a severe shortage of funds. This is also the case with government companies. In this situation, years-old transmission lines are being used. So, the loss increases and the public gets expensive electricity. Statistics reveal that the power companies are generating enough power but still do not have the necessary funds. And most of these companies belong to the governments. You are all familiar with this bitter truth. On very rare occasions, the distribution companies get their money on time. There are huge dues and arrears on the part of state governments. The country will be surprised to know that bills of more than Rs 1 lakh crore are still pending in different states. They need to give this money to the power generation companies. They need to take electricity from them, but they are not giving the money. Government departments and local bodies owe more than 60 thousand crore rupees to many power distribution companies. And the challenge doesn't end there. These companies are not able to get even promised subsidy money fully and on time. These dues amount to more than 75 thousand crore rupees. That is, about 2.5 lakh crore rupees of those responsible for the generation of electricity and doing door-to-door delivery has not yet been received by them. In such a situation, will investment be made on infrastructure and for the future needs? Are we forcing the country and the future generation of the country to live in darkness?
Friends,
This money belongs to some government companies and some private companies. If they do not get it, then the companies will neither develop, nor will there be new generation of electricity and their needs will not be met. That's why we have to understand the gravity of the situation. If we set up a power plant, then electricity starts getting generated after five-six years. It takes 5-6 years to set up a plant. That is why I request all the countrymen with folded hands for the bright future of the country that there is a need to create awareness. Our country shouldn't plunge into darkness. And that's why I say that it is not a question of politics but a question of national policy and nation building. It is the question of security of the entire system related to electricity. The states whose dues are pending, I request them to clear these dues as soon as possible. Also, consider this honestly that even when the countrymen are paying their electricity bills sincerely, why do some states still have arrears again and again? The need of the hour is to find a proper solution to this challenge by all the states of the country.
Friends,
For the rapid development of the country, it is very important to ensure that the infrastructure of the power and energy sector is always strong and modern. We can also imagine the situation that if this sector had not been improved with the efforts of everyone in the last eight years, then various troubles would have arisen today. There would be frequent blackouts; be it a city or a village, electricity would be available only for a few hours; farmers would yearn for irrigating their fields and factories would come to a standstill. Today the citizens of the country want facilities. Things like charging of mobile phones have become a necessity for a person just like food, clothing and housing. Had the power situation been the same as before, nothing would have changed. Therefore, strengthening the power sector should be everyone's resolve and responsibility. And everyone should fulfil this duty. We must remember that if we fulfill our obligations, only then our resolutions of the 'Amritkaal' will be fulfilled.
Even if a villager has ghee, oil, flour, grains, spices, vegetables etc, but if there is no gas or any arrangement to cook, then the whole house will be hungry. Isn't it? Will the car run without energy? Just as people would stay hungry if there is no arrangement to cook, similarly everything will come to a standstill if there is no electricity in the country.
And that's why today with utmost seriousness, I request the countrymen and all the state governments to move away from the path of politics and start walking on the path of national policies. Together, we will work from today to ensure that the country never has to plunge into darkness in future because it takes years to accomplish this task.
Friends,
I congratulate all the people from the Energy world for such a grand event and for creating such a great awareness about electricity in every nook and corner of the country. Once again I congratulate all the people for these new projects. I wish all the stakeholders in the power sector the very best. I wish you all the very best for a bright future ahead.
Thanks a lot !
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂତନ ବିଦ୍ୟୁତ ବିତରଣ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
30 JUL 2022 3:43PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀଗଣ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଆଦରଣୀୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସାଥୀ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉର୍ଜ୍ଜା କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବ, ଭଦ୍ର ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ର ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ,
ଆଜିକାର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ନୂତନ ଭାରତର ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ନୂତନ ସଫଳତାର ହେଉଛି ପ୍ରତୀକ। ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତକାଳରେ ଭାରତ, ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇଛି। ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷରେ ଭାରତର ପ୍ରଗତିକୁ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଏହି ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର, ଉର୍ଜ୍ଜା କ୍ଷେତ୍ରର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ଦୃଢ଼ତା, ବ୍ୟବସାୟ ସୁଗମତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଜରୁରୀ ଆଉ ସହଜରେ ସହାବସ୍ଥାନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ହିଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ଏବେ ମୋର ଯେଉଁ ହିତାଧିକାରୀ ସାଥୀମାନଙ୍କ ସହିତ ବାର୍ତାଳାପ ହେଲା, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ବିଜୁଳି କେତେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତନ ଆଣି ପାରିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ହଜାର- ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି, ତାହା ହେଉଛି ଭାରତର ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସବୁଜ ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତିର ଆମର ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି, ସବୁଜ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ସବୁଜ ମୋବିଲିଟିର ଆମର ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ବୃହତ ମାତ୍ରାରେ ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଯଦିଓ, ତେଲଙ୍ଗାନା, କେରଳ, ରାଜସ୍ଥାନ, ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଲଦ୍ଦାଖ ସହିତ ଜଡ଼ିତ, କିନ୍ତୁ ଏହାର ଲାଭ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଗ୍ୟାସ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଗାଡ଼ିଗୁଡ଼ିକରୁ ନେଇ ଦେଶର ରୋଷେଇ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲୁ, ଏହାକୁ ନେଇ ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ବହୁତ ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଛି । ଆଜି ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଲଦ୍ଦାଖ ଏବଂ ଗୁଜରାଟରେ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ, ତାହାର ଦୁଇଟି ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ଆଜିଠାରୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ଲଦ୍ଦାଖରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ଲାଂଟ ଦେଶରେ ଗାଡ଼ିଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ। ଏହା ଦେଶର ପ୍ରଥମ ପ୍ରକଳ୍ପ ହେବ ଯାହା ସବୁଜ ଉଦଯାନ (ହାଇଡ୍ରୋଜେନ) ଆଧାରିତ ପରିବହନର ବ୍ୟବସାୟୀକରଣ ବ୍ୟବହାରକୁ ସମ୍ଭବ କରିବ। ଅର୍ଥାତ ଲଦ୍ଦାଖ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନ ହେବ ଯେଉଁଠାରେ ବହୁତ ହିଁ ଶୀଘ୍ର ଫୁଏଲ ସେଲ୍ ଇଲେକଟ୍ରିକ୍ ଯାନ ଚାଲିବା ଆରମ୍ଭ ହେବ। ଏହା ଲଦ୍ଦାଖକୁ କାର୍ବନ ନ୍ୟୁଟ୍ରାଲ କ୍ଷେତ୍ର କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର, ଗୁଜରାଟରେ ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସରେ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ମିଶ୍ରଣର ମଧ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ବିମାନ ଇନ୍ଧନରେ ଇଥେନଲର ମିଶ୍ରଣ କରିଛୁ, ଏବେ ଆମେ ପାଇପ୍ଡ଼ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସରେ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ମିଶ୍ରଣ କରିବା ଦିଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ। ଏହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ପାଇଁ ବିଦେଶୀ ନିର୍ଭରତା ହ୍ରାସ ପାଇବ ଆଉ ଯେଉଁ ଅର୍ଥ ବିଦେଶକୁ ଯାଏ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଦେଶର କାର୍ଯ୍ୟରେ ହିଁ ଲାଗିବ।
ସାଥୀଗଣ,
8 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦେଶର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ସ୍ଥିତି କ’ଣ ଥିଲା, ଏହା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବସିଥିବା ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଜଣାଅଛି । ଆମ ଦେଶରେ ଗ୍ରୀଡ଼କୁ ନେଇ ଅସୁବିଧା ଥିଲା, ଗ୍ରୀଡ଼ ସବୁ ଫେଲ୍ ହୋଇ ଯାଉଥିଲା, ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ ହ୍ରାସ ହେଉଥିଲା, ବିଜୁଳି କାଟ୍ ସମୟ ବଢ଼ୁଥିଲା, ବିଜୁଳି ବିତରଣରେ ଅନିୟମିତ ହେଉଥିଲା । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ବର୍ଷେ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ଦେଶର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଙ୍ଗକୁ ପରିବର୍ତନ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ବହନ କଲୁ। ବିଜୁଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁଧାରିବା ପାଇଁ ଚାରୋଟି ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ଦିଗରେ ଏକା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଗଲା- ଉତ୍ପାଦନ, ପରିବହନ, ବିତରଣ ଆଉ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଲା ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ। ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଏହି ସମସ୍ତ କିଭଳି ଭାବେ ଗୋଟିଏ ଅନ୍ୟଟି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଯଦି ଉତ୍ପାଦନ ହେବ ନାହିଁ, ପରିବହନ- ବିତରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁଦୃଢ଼ ହେବ ନାହିଁ, ତେବେ ସଂଯୋଗ ଦେଇ ମଧ୍ୟ କୌଣସି ଲାଭ ହେବ ନାହିଁ। ତେଣୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ପାଇଁ, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିଜୁଳିର ପ୍ରଭାବୀ ବିତରଣ ପାଇଁ, ପରିବହନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପୁରୁଣା ନେଟୱର୍କର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ, ଦେଶର କୋଟି- କୋଟି ଘରଗୁଡ଼ିକୁ ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ପହଚାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଲଗାଇ ଦେଲୁ। ଏହିସବୁ ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ ହେଉଛି ଏହା ଯେ ଆଜି କେବଳ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେବଳ ବିଜୁଳି ସହଯୋଗ ହିଁ ପହଂଚୁ ନାହିଁ, ବରଂ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଘଂଟା ମଧ୍ୟ ବିଜୁଳି ମିଳିବାକୁ ଲାଗିଛି। ବିଗତ 8 ବର୍ଷରେ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ 1 ଲକ୍ଷ 70 ହଜାର ମେଗାୱାଟ୍ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନର କ୍ଷମତା ସାମିଲ କରାଯାଇଛି। ଏକ ଦେଶ- ଏକ ପାୱାର ଗ୍ରୀଡ (ୱାନ ନେସନ୍ ୱାନ ପାୱାର୍ ଗ୍ରୀଡ଼) ଆଜି ଦେଶର ଶକ୍ତି ହୋଇ ଯାଇଛି। ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ 1 ଲକ୍ଷ 70 ହଜାର ସର୍କିଟ୍ କିଲୋମିଟର ପରିବହନ ଲାଇନ ବିଛାଯାଇଛି। ସୌଭାଗ୍ୟ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ 3 କୋଟି ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ଦେଇ ଆମେ ଶେଷ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥଳରେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚୁଛୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହେଉ, ସକ୍ରିୟ ହେଉ ଆଉ ବିଜୁଳି ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ପହଂଚରେ ପହଂଚୁ, ଏଥିପାଇଁ ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଜରୁରୀ ସଂସ୍କାର କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଯେଉଁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସଂସ୍କାର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି ଦିଗରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷତିକୁ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ମାର୍ଟ ମିଟରିଂ ଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ କରାଯିବ, ଯାହା ଫଳରେ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ହେବ। ବିଜୁଳିର ଯେଉଁ ଅପଚୟ ହେଉଛି, ତାହାର ଅଭିଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଯିବ। ସାରା ଦେଶର ଡିଆଇଏସସିଓଏମଏସ (ଡିସକମ୍ସ)କୁ ଜରୁରୀ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ଦିଆଯିବ, ଫଳରେ ଏହା ଆଧୁନିକ ଭିତିଭୂମିର ନିର୍ମାଣ କରି ପାରିବ ଆଉ ଆର୍ଥିକ ରୂପରେ ନିଜକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପରିବର୍ତନ ମଧ୍ୟ କରି ପାରିବ। ଏଥିରେ ଡିସକମ୍ସର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ହେବ ଆଉ ଜନତାଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବିଜୁଳି ମିଳି ପାରିବ ଆଉ ଆମର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ହେବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ଭାରତ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ହେଉଛି, ତାହା ହେଉଛି ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ । ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୭୫ ଗିଗାୱାଟ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି, ଏହି ଦକ୍ଷତା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲୁ । ଆଜି ଆମେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିକଟରେ ପହଂଚି ଯାଇଛେ । ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନନ୍ ଫସିଲ ଉତ୍ସରୁ ପ୍ରାୟ 170 ଗିଗାୱାଟ କାପାସିଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ମଧ୍ୟ ହୋଇ ସାରିଛି । ଆଜି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିବା ସୌର ଶକ୍ତ ଦକ୍ଷତା ମାମଲାରେ ଭାରତ, ବିଶ୍ୱର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ 4 କିମ୍ବା 5 ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି। ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଂଟ୍ସ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ଏଭଳି ଅନେକ ଅଛି ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନରେ ଅଛି, ଭାରତରେ ଅଛି। ଏହି ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଆଜି ଆହୁରି ଦୁଇଟି ବଡ଼ ସୌର ପ୍ଲାଂଟ ଦେଶକୁ ମିଳିଛି। ତେଲଙ୍ଗାନା ଏବଂ କେରଳରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ପ୍ଲାଂଟ ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଭାସମାନ ସୌର ପ୍ଲାଂଟ। ଏଥିରୁ ତ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ହିଁ ମିଳିବ, ଏହା ସହିତ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଉତାପ ଯୋଗୁଁ ଯେଉଁ ପାଣି ବାସ୍ପ ହୋଇ ଉଡି ଯାଉଥିଲା, ତାହା ମଧ୍ୟ ହେବ ନାହିଁ। ରାଜସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଏକ ହଜାର ମେଗାୱାଟ ସୌର ପ୍ଲାଂଟର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ସାରିଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ, ଏହି ସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉର୍ଜ୍ଜା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ନିଜର ଉର୍ଜ୍ଜା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ, ବଡ଼ ବଡ଼ ସୌର ପ୍ଲାଂଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ସହିତ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଘରମାନଙ୍କରେ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଇବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛି। ଲୋକମାନେ ସହଜରେ ଛାତ ଉପରେ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଏକ ଜାତୀୟ ପୋର୍ଟାଲ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଘରେ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନରୁ ଆୟ, ଉଭୟ ଦିଗରୁ ହିଁ ସହାୟତା କରିବ।
ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଚୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଚୟ କରିବା ଅର୍ଥାତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସଜାଇ ବା ସାଇତି ରଖିବା, ମନେ ରଖନ୍ତୁ ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଚୟ କରିବା ଅର୍ଥାତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସଜାଇ ବା ସାଇତି ରଖିବା। ପିଏମ କୁସୁମ ଯୋଜନା ହେଉଛି ଏହାର ଏକ ଉନ୍ନତ ଉଦାହରଣ। ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୌର ପମ୍ପର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛୁ। ଆଉ ତାହା ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ନଦାତା, ଉର୍ଜ୍ଜାଦାତା ମଧ୍ୟ ହୋଇ ପାରୁଛନ୍ତି, କୃଷକମାନଙ୍କର ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ତାହାଦ୍ୱାରା ରୋଜଗାରର ଏକ ଅତିରିକ୍ତ ସାଧନ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି। ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନଙ୍କର ବିଜୁଳିର ବିଲ୍ କମ୍ କରିବାରେ ଉଜାଲା ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ତୁଲାଇଛି। ଘରମାନଙ୍କରେ ଏଲଇଡ଼ି ବଲବ୍ କାରଣରୁ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମବର୍ଗଙ୍କ ବିଜୁଳି ବଲରେ 50 ହଜାର କୋଟିରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସଂଚୟ ହୋଇ ପାରୁଛି । ଆମ ପରିବାରମାନଙ୍କରେ 50 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଂଚୟ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଏହା ହେଉଛି ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସାହାଯ୍ୟ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନେକ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ମାନିତ ମାନନୀୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧି ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଏକ ବହୁତ ହିଁ ଗମ୍ଭୀର କଥା ଆଉ ମୋର ବଡ଼ ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ବାଂଟିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆଉ ଏହି ଚିନ୍ତା ହେଉଛି ଏତେ ବଡ଼ ଯେ ଥରେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ଜଣେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ 15 ଅଗଷ୍ଟ ଦିନ ଲାଲକିଲ୍ଲାର ଭାଷଣରେ ଏହି ଚିନ୍ତାକୁ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ସମୟ ସହିତ ଆମ ରାଜନୀତିରେ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ବିକାର ଆସି ଯାଇଛି। ରାଜନୀତିରେ ଜନତାଙ୍କୁ ସତ୍ୟ କହିବାର ସାହସ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ କିଛି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି କଥାଠାରୁ ନିଜକୁ ବଂଚାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଛି। ଏହି ରଣନୀତି ତତ୍କାଳ ଭାବେ ଭଲ ରାଜନୀତି ଲାଗିପାରେ। କିନ୍ତୁ ଏହା ଆଜିର ସତ୍ୟକୁ, ଆଜିର ଆହ୍ୱାନକୁ, ଆସନ୍ତା କାଲି ପାଇଁ, ନିଜ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ହେଉଛି ନିଜର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ୀ ପାଇଁ ଏଡାଇ ଦିଆଯିବା ଭଳି ଯୋଜନା, ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ନଷ୍ଟ କରିବା ଭଳି କଥା। ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଆଜି ଖୋଜିବା ବଦଳରେ ସେମାନେ ଏହା ଚିନ୍ତା କରି ଏଡାଇ ଦେଇ ଯିବା, ଅନ୍ୟ କେହି ଏହାକୁ ବୁଝିବେ, ଅନ୍ୟ କେହି ଏହାର ସମାଧାନ କରିବେ, ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆସିଲାବାଲା କରିବେ। ମୋର କ’ଣ ଅଛି ମୁଁ ତ 5 ବର୍ଷ- 10 ବର୍ଷରେ ଚାଲିଯିବି, ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଦେଶର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାର କାରଣରୁ ଦେଶର ଅନେକ ରାଜ୍ୟର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଆଜି ବଡ଼ ସଙ୍କଟରେ ଅଛି ଆଉ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ରାଜ୍ୟର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଦୁର୍ବଳ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ, ତେବେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପଡ଼ିଥାଏ, ଏବଂ ସେହି ରାଜ୍ୟର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଅନ୍ଧକାର ଆଡ଼କୁ ଠେଲି ଦେଇଥାଏ।
ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛନ୍ତି ଆମର ବିତରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ଷତି ଦୁଇ ଅଙ୍କରେ ଅଛି। ଯେତେବେଳେ କି ବିଶ୍ୱର ବିକଶିତ ଦେଶରେ ଏହା ଏକ ଅଙ୍କରେ ବହୁତ ନଗଣ୍ୟ ଅଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ଏହା ଯେ ଆମର ଏଠାରେ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷତି ବହୁତ, ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ବିଜୁଳି ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ନିଜ ଆବଶ୍ୟକତା ଠାରୁ କେତେ ଅଧିକ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି।
ଏବେ ପ୍ରଶ୍ନ ଏହା ହେଉଛି ଯେ ବିତରଣ ଏବଂ ପରିବହନ ସମୟରେ ଯେଉଁ କ୍ଷତି ହୋଇଥାଏ, ତାକୁ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ କାହିଁକି ଜରୁରୀ ନିବେଶ ହେଉ ନାହିଁ? ଏହାର ଉତର ହେଉଛି ଯେ ଅଧିକାଂଶ ବିଦ୍ୟୁତ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଖରେ ବହୁତ କମ୍ ପାଣ୍ଠି ରହିଥାଏ। ସରକାରୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିତି ଏହିଭଳି ହୋଇଥାଏ । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଅନେକ- ଅନେକ ବର୍ଷର ପୁରୁଣା ପରିବହନ ଲାଇନ୍ ଦ୍ୱାରା କାମ ଚଳାଯାଉଛି, କ୍ଷତି ବଢ଼ି ଚାଲିଛି ଆଉ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କୁ ମହଙ୍ଗା ଦରରେ ବିଜୁଳି ମିଳୁଛି । ପରିସଂଖ୍ୟାନରୁ ଜଣା ପଡ଼ିଛି ଯେ ବିଦ୍ୟୁତ କମ୍ପାନୀ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛନ୍ତି ଆଉ ପୁଣି ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଜରୁରୀ ପାଣ୍ଠି ରହୁ ନାହିଁ । ଆଉ ଅଧିକାଂଶ ଏହି କମ୍ପାନୀ ହେଉଛନ୍ତି ସରକାରୀ। ଏହି କଟୁ ସତ୍ୟ ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ପରିଚିତ ଅଛନ୍ତି । ବୋଧହୁଏ କେବେ ଏଭଳି ହୋଇଛି ଯେ ବିତରଣ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କର ଅର୍ଥ ସେମାନଙ୍କୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ମିଳିଥାଏ, ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ମାତ୍ରାରେ ବାକି ରହିଥାଏ, ପଡ଼ି ରହିଥାଏ। ଦେଶକୁ ଏହା ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବ ଯେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବିଲ୍ ବକେୟା ପଡ଼ି ରହିଛି। ଏହି ଅର୍ଥ ସେମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କୁ ଦେବାର ଅଛି, ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ବିଜୁଳି ନେବାର ଅଛି। କିନ୍ତୁ ଅର୍ଥ ଦେଉ ନାହାଁନ୍ତି । ଶକ୍ତି ବିତରଣକାରୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଅନେକ ସରକାରୀ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ, ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ମଧ୍ୟ 60 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବକେୟା ପଡ଼ି ରହିଛି। ଆଉ ଆହ୍ୱାନ କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ। ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ବିଜୁଳି ଉପରେ ରିହାତିର ଯେଉଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଆଯାଇଛି, ସେହି ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟ ଏହି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ସମୟ ଅନୁସାରେ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଦିଆଯାଉ ନାହିଁ । ଏହି ବକେୟା ମଧ୍ୟ, ଏହି ବଡ଼- ବଡ଼ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇ ଯାହା କରାଯାଇଛି ନା ସେହି ବକେୟା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ପାଖାପାଖି 75 ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ । ଅର୍ଥାତ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନଠାରୁ ନେଇ ଘର- ଘର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଯାହାର ଅଛି, ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାୟ ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଫସି ରହିଛି। ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଭିତିଭୂମିରେ ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ନିବେଶ ହୋଇ ପାରିବ ନା ହୋଇ ପାରିବ ନାହିଁ? କ’ଣ ଆମେ ଦେଶକୁ ଦେଶର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ୀକୁ ଅନ୍ଧକାର ମଧ୍ୟରେ ଜୀଇଁବା ପାଇଁ ବାଧ୍ୟ କରୁଛୁ କି?
ସାଥୀଗଣ,
ଏ ଯେଉଁ ଅର୍ଥ ଅଛି, ସରକାରଙ୍କର ହିଁ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ, କିଛି ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ବ୍ୟୟ କରିଥିବା ଅର୍ଥ ଯଦି ତା’ମଧ୍ୟ ମିଳିବ ନାହିଁ, ତେବେ ପୁଣି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ନା ବିକାଶ କରି ପାରିବେ, ନା ବିଜୁଳିର ନୂଆ ଉତ୍ପାଦନ ହେବ ନା ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହେବ? ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ସ୍ଥିତିର ଗମ୍ଭୀରତାକୁ ବୁଝିବାକୁ ହେବ ଆଉ ବିଜୁଳି ପ୍ଲାଂଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ଅଛି, ତେବେ 5- 6 ବର୍ଷ ପରେ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଥାଏ। କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ 5- 6 ବର୍ଷ ଚାଲି ଯାଇଥାଏ। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ହାତ ଯୋଡ଼ି ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି, ଦେଶର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି, ଆମ ଦେଶ ଅନ୍ଧକାର ମଧ୍ୟକୁ ନ ଯାଉ, ଏଥିପାଇଁ ସଚେତନ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ଏହା ରାଜନୀତିର ନୁହେଁ ରାଷ୍ଟ୍ରନୀତି ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରନିର୍ମାଣର ହେଉଛି ପ୍ରଶ୍ନ, ବିଜୁଳି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସୁରକ୍ଷାର ହେଉଛି ପ୍ରଶ୍ନ। ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟର ଦେୟ ପଡ଼ିରହିଛି, ମୋର ସେମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କି ସେମାନେ ଯେତେ ଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରେ, ଏହି କଥାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ। ଏହା ସହିତ ସେହି କାରଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ ବିଚାର କରନ୍ତୁ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶବାସୀ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ ନିଜର ବିଜୁଳି ବିଲ୍ ଦେଉଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ କିଛି ରାଜ୍ୟର କାହିଁକି ବାରମ୍ବାର ବକେୟା ରହିଯାଉଛି? ଦେଶର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଆହ୍ୱାନର ଉଚିତ ସମାଧାନ ବାହାର କରିବା ହେଉଛି ଆଜି ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା।
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ବହୁତ ଜରୁରୀ ଯେ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉର୍ଜ୍ଜା କ୍ଷେତ୍ରର ଭିତିଭୂମି ସଦା ସର୍ବଦା ସୁଦୃଢ଼ ରହୁ, ସଦା ସର୍ବଦା ଆଧୁନିକ ହେଉ। ଆମେ ସେହି ସ୍ଥିତିର କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରି ପାରିବା ଯଦି ବିଗତ 8 ବର୍ଷରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇ ନ ଥାଆନ୍ତା, ତେବେ ଆଜି ମଧ୍ୟ କେତେ ସମସ୍ୟା ଆସି ଠିଆ ହୋଇ ଯାଇ ଥାଆନ୍ତା। ବାରମ୍ବାର ବ୍ଲାକ୍ ଆଉଟ୍ ହେଉଥିବା ସହର ହେଉ ଅବା ଗାଁରେ କିଛି ଘଂଟାର ହିଁ ବିଜୁଳି ଆସି ଥାଆନ୍ତା। କ୍ଷେତରେ ଜଳସେଚନ ପାଇଁ କୃଷକ ଧନ୍ଦି ହେଉ ଥାଆନ୍ତା, କାରଖାନା ବନ୍ଦ ହୋଇ ପଡ଼ି ରହିଥାଆନ୍ତା। ଆଜି ଦେଶର ନାଗରିକ ସୁବିଧାମାନ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ମୋବାଇଲ ଫୋନର ଚାର୍ଜିଙ୍ଗ ଭଳି ଅନେକ କଥା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ, ବସ୍ତ୍ର, ଏବଂ ବାସଗୃହ ଭଳି ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଲଟି ଯାଇଛି। ବିଜୁଳିର ସ୍ଥିତି ଯଦି ପୂର୍ବ ଭଳି ଥାଆନ୍ତା, ତେବେ ଏ ସବୁକିଛି ମଧ୍ୟ ହୋଇ ପାରି ନ ଥାଆନ୍ତା। ଏଥିପାଇଁ ବିଜୁଳି କ୍ଷେତ୍ରର ଦୃଢ଼ତା ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ହେବା ଉଚିତ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ କର୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବା ଉଚିତ। ଆମକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ଅଛି ଯେ ଆମେ ନିଜ ନିଜ ଦାୟିତ୍ୱ ସଠିକ୍ ଭାବେ ତୁଲାଇବା, ତେବେ ଯାଇ ଅମୃତ କାଳରେ ଆମର ସଂକଳ୍ପ ସିଦ୍ଧ ହେବ।
ଆପଣମାନେ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣନ୍ତି, ଗାଁର ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ଯଦି ମୁଁ କଥା ହେବି, ତେବେ କହିବି ଯେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଘରେ ଘିଅ ଅଛି, ତେଲ ଅଛି, ଅଟା ଅଛି, ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଅଛି, ମସଲା ଅଛି, ପନିପରିବା ଅଛି, ସବୁକିଛି ଅଛି, କିନ୍ତୁ ଚୂଲି ଜଳିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ, ତେବେ ସାରା ପରିବାର ଭୋକିଲା ରହିବେ କି ରହିବେ ନାହିଁ। ଉର୍ଜ୍ଜା ବିନା ଗାଡ଼ି ଚାଲିବ କି? ଚାଲିବ ନାହିଁ। ଯେପରି ଘରେ ଚୂଲା ଜଳେ ନାହିଁ, ଭୋକିଲା ରହିଥାଆନ୍ତି, ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଯଦି ବିଜୁଳି ଶକ୍ତି ଆସିବ ନାହିଁ, ତେବେ ସବୁକିଛି ଅଟକି ଯିବ।
ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଜି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ବହୁତ ଗୀମ୍ଭତା ପୂର୍ବକ ଏବଂ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ କର ଯୋଡ଼ି ପ୍ରାର୍ଥନା କରି ମୁଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରି କହୁଛି ଯେ ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ରାଜନୀତିର ରାସ୍ତାରୁ ଦୂରେଇ ଯାଇ ରାଷ୍ଟ୍ରନୀତି ପଥରେ ଅଗ୍ରସର ହେବା। ଆମେ ମିଳିମିଶି ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତକୁ କେବେ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ଧକାର ମଧ୍ୟକୁ ଯିବାକୁ ନ ପଡ଼ୁ, ଏଥିପାଇଁ ଆଜିଠାରୁ ହିଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା। କାରଣ ଏହିସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ସମୟ ଲାଗି ଯାଇଥାଏ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ଉର୍ଜ୍ଜା ପରିବାରର ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ଏତେ ବଡ଼ ଭବ୍ୟ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ବିଦ୍ୟୁତକୁ ନେଇ ଏତେ ବଡ଼ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ। ପୁଣିଥରେ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ହିତଧାରକମାନଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ମୋ ତରଫରୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ।
ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!