Prime Minister's Office
PM visits UP and inaugurates Bundelkhand Expressway
296 Km four-lane Expressway has been constructed at a cost of around Rs 14,850 crores
Expressway to give a major boost to connectivity and industrial development in the region
“UP Expressway projects are connecting many neglected areas of the state”
“Every corner of Uttar Pradesh is ready to move forward with new dreams and new resolutions”
“UP's identity is changing across the country as it is outperforming many advanced states”.
“By delivering the projects before time, we are respecting people’s mandate and their confidence”
“We should remember our freedom fighters and create an atmosphere of new resolution by organizing various events in next one month”
“Everything that harms the country, affects the development of the country, have to be kept away”
“Double-engine governments are not adopting the short-cut of freebies and ‘Rewri’ culture and delivering through hard work”
“Defeat and remove freebies culture from the politics of the country”
“Balanced development amounts to social justice”
16 JUL 2022 1:56PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today inaugurated Bundelkhand Expressway at Kaitheri village in Orai tehsil of Jalaun, Uttar Pradesh. Chief Minister of Uttar Pradesh, Yogi Adityanath, State Ministers, People’s representatives were among those present on the occasion
Addressing the gathering, the Prime Minister recalled the glorious traditon of hard-work, valor and cultural richness of Bundelkhand region. He said “the land that produced countless warriors, where the devotion for India flows in blood, the prowess and hard work of local sons and daughters have always brightened the name of the country.”
Talking about the difference that will be brought about by the new expressway, the Prime Minister said “the distance from Chitrakoot to Delhi has been reduced by 3-4 hours by the Bundelkhand Expressway, but its benefit is much more than that. This expressway will not only give speed to vehicles here, but it will accelerate the industrial progress of entire Bundelkhand.”
The Prime Minister emphasized that gone are the days when such great infrastructure and facilities were limited to large cities and selected areas of the countries. now , under the spirit of Sabka Saath Sabka Vikas, even the remote and neglected areas are witnessing unprecedented connectivity. He continued that because of the expressway, the region will see many opportunities of development, employment and self employment. He said that connectivity projects in Uttar Pradesh are connecting many areas which have been ignored in the past. For example, Bundelkhand Expressway passes through seven districts, viz. Chitrakoot, Banda, Mahoba, Hamirpur, Jalaun, Auraiya and Etawah. Similarly, other Expressways are connecting every nook and corner of the state, leading to a situation where, “every corner of Uttar Pradesh is ready to move forward with new dreams and new resolutions”. The Double-Engine Government is working in that direction with renewed viogour, he said.
Regarding improving air connectivity in the state, the Prime Minister said that new airports terminals came up in Prayagraj. Kushinagar got new airport and work is going on in Jewar, NOIDA for a new airport and many more cities are being connected with air travel facilities. This will give a push to tourism and other development opportunities, he said.
The Prime Minister asked the Chief Minister to develop a tourism circuit around the many forts in the region. He also asked the Chief Minister to organise fort related events and competitions.
The Prime Minister remarked that in the UP in which the Saryu canal project took 40 years to complete, in the UP where the Gorakhpur Fertilizer Plant was closed for 30 years, in the UP where the Arjun Dam project took 12 years to complete, in the UP where Amethi rifle factory was lying with only one name board, in the UP where Rae Bareli Rail Coach Factory was running only by painting the coaches, in that UP, now the infrastructure work is being done so seriously that it has even outperformed good states. UP's identity is changing across the country.
Shri Modi remarked about the change of pace and said that doubling of railway line increased to 200 Km from 50 km per year. Similarly number of Common Service Centers in Uttar Pradesh increased from 11,000 in 2014 to 1 lakh 30 thousand Common Service Centers, today. From 12 Medical Colleges, UP, today has 35 medical colleges and work on 14 more is underway, he added.
The Prime Minister noted that the stream of development on which the country is moving today has two aspects at its core. One is intention and the other is decorum (Irada and Maryada). We are not only creating new facilities for the present of the country but are also building the future of the country. Projects completed in Uttar Pradesh fully honour the ‘maryada’, limit of deadlines, he said. Projects like upgradion of facilities and renovation at Baba Vishwanath Dham, Gorakhpur AIIMS, Delhi-Meerut Expressway and Bundelkhand Expressway are the examples of this as it was the present government which both laid the foundation and dedicated these projects to the nation. By delivering the projects before time, we are respecting people’s mandate and their confidence, he said. He exhorted the people to organize many events in the run up to upcoming Independence Day. We should remember our freedom fighters and create an atmosphere of new resolution in next one month, he said.
The Prime Minister said the larger thinking behind taking a decision and making a policy should be for further accelerating the development of the country. Everything that harms the country, affects the development of the country, have to be kept away. He said that ‘Amrit Kaal’ is a rare opportunity and we should not miss this opportunity to ensure the development of the country.
The Prime Minister brought attention to the issue of culture of seeking votes by distributing freebies in our country. He warned that this freebies culture is very dangerous for the development of the country. People of the country have to be very careful with this freebies culture (‘Rewri’ Culture). Those with freebies culture will never build new expressways, new airports or defense corridors for you. The people of freebies culture feel that they can buy the votes by distributing freebies to the common man. He gave a call to defeat this thinking collectively and remove freebies culture from the politics of the country. He said that now the government is working on solid projects of providing amenities like pucca houses, railway lines, roads and infrastructure, irrigation, electricity projects away from this ‘rewri’ culture. “Double-engine governments are not adopting the short-cut of freebies and delivering through hard work”, he said.
Speaking about the balanced development, the Prime Minister said that as development reaches ignored and small cities, it leads to realization of social justice. As modern infrastructure reaches much ignored Easter India and Bundelkhand, this amounts to social justice. Backward districts that were left to fend for themselves are now witnessing development, this too is social justice. Toilets for the poor, connecting villages with roads and tap water too is social justice, he said. The Prime Minister informed that the government is working continuously to ameliorate another challenge of Bundelkhand. He elaborated that the Government is working on Jal Jeevan Mission to provide piped water to every household.
The Prime Minister listed Ratauli Dam, Bhavani Dam, Majhgaon-Chilli sprinkler irrigation project as effort to take water of Bundelkhand rivers to maximum numboer of the local people. Ken-Betwa link project will change the lives of people of the region, he said.
The Prime Minister reiterated his request for contribution by the people of Bundelkhand in the campaign for 75 Amrit Sarovers in every district.
Referring to the role of Make In India Campaign in strengthening the small and cottage industry the Prime Minister underlined the success of the toy industry. He said due to the efforts of the government, artisans, industry and the citizens there has been a drastic cut in the import of toys. This will benefit poor, deprived, backward, tribals, dalits and women, he pointed out.
The Prime MInister also highlighted the contribution of Bundelkhand in the field of sports. He said that the highest sporting honour is named after the local son Major Dhyanchand. He also mentioned Shaili Singh, International athlet from the region who brought laurels in under-20 world athletics championship.
Bundelkhand Expressway
The government has been committed to enhancing connectivity across the country, a key feature of which has been the work towards improvement in road infrastructure. A significant endeavour towards this was the laying of foundation stone for the construction of Bundelkhand Expressway by the Prime Minister on 29 February, 2020. The work on the Expressway has been completed within 28 months, an indication of the work culture of New India where projects are delivered on time.
The 296 Km, four-lane expressway has been constructed at a cost of around Rs 14,850 crores, under the aegis of Uttar Pradesh Expressways Industrial Development Authority (UPEIDA), and can later be expanded up to six lanes as well. It extends from NH-35 at Gonda village near Bharatkoop in Chitrakoot district to near Kudrail village in Etawah district, where it merges with the Agra-Lucknow expressway. It passes through seven districts, viz. Chitrakoot, Banda, Mahoba, Hamirpur, Jalaun, Auraiya and Etawah.
Along with improving connectivity in the region, the Bundelkhand Expressway will also give a major boost to economic development, resulting in the creation of thousands of jobs for the local people. Work on the creation of industrial corridor in Banda and Jalaun districts, next to the Expressway, has already been started.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ প্ৰদেশ পৰিদৰ্শন কৰে আৰু বুণ্ডেলখণ্ড এক্সপ্ৰেছৱে উদ্বোধন কৰে
প্ৰায় ১৪৮৫০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ২৯৬ কিলোমিটাৰ চাৰিলেনযুক্ত এক্সপ্ৰেছৱে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে
এক্সপ্ৰেছৱেই অঞ্চলটোৰ যোগাযোগ আৰু ঔদ্যোগিক উন্নয়নত এক বৃহৎ গতি প্ৰদান কৰিব
“উত্তৰ প্ৰদেশ এক্সপ্ৰেছৱে প্ৰকল্পই ৰাজ্যৰ বহু অৱহেলিত অঞ্চলক সংযুক্ত কৰিছে”
“উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰতিটো প্ৰান্ত নতুন সপোন আৰু নতুন সংকল্প লৈ আগবাঢ়ি যাবলৈ সাজু হৈছে”
“উত্তৰ প্ৰদেশৰ পৰিচয় সমগ্ৰ দেশতে সলনি হৈ আছে, কাৰণ ই বহু উন্নত ৰাজ্যক চেৰ পেলাই আছে”।
“সময়ৰ আগতেই প্ৰকল্পসমূহ মুকলি কৰি আমি মানুহৰ আদেশ আৰু তেওঁলোকৰ আস্থাক সন্মান কৰিছো”
“আমি আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলক স্মৰণ কৰি অহা এমাহত বিভিন্ন অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰি নতুন সংকল্পৰ পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰা উচিত”
“দেশৰ ক্ষতি কৰা, দেশৰ উন্নয়নত প্ৰভাৱ পেলোৱা সকলো কথা আঁতৰাই ৰাখিব লাগিব”
“ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে বিনামূলীয়া সামগ্ৰী প্ৰদানৰ শ্বৰ্টকাট গ্ৰহণ কৰাৰ বিপৰীতে কঠোৰ পৰিশ্ৰমেৰে প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰিছো”
“দেশৰ ৰাজনীতিৰ পৰা বিনামূলীয়া সামগ্ৰী প্ৰদানৰ সংস্কৃতিক আঁতৰাই পেলাওক”
সন্তুলিত বিকাশ সামাজিক ন্যায়ৰ সমান
16 JUL 2022 1:56PM by PIB Guwahati
উত্তৰ প্ৰদেশৰ জালাউনৰ অ’ৰাই তহচিলৰ কৈথেৰী গাঁৱত আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বুণ্ডেলখণ্ড এক্সপ্ৰেছৱে উদ্বোধন কৰে। উক্ত অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকাসকলৰ ভিতৰত উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ, ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী আৰু জনপ্ৰতিনিধিও আছিল।
সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বুণ্ডেলখণ্ড অঞ্চলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, শৌৰ্য্য আৰু সাংস্কৃতিক সমৃদ্ধিৰ গৌৰৱময় পৰম্পৰাক স্মৰণ কৰে। তেওঁ কয় যে “যি ভূমিত অগণন যোদ্ধাৰ জন্ম হৈছিল, য’ত ভাৰতৰ প্ৰতি ভক্তি তেজেৰে বৈ যায়, স্থানীয় পুত্ৰ-কন্যাৰ পাৰদৰ্শিতা আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমে সদায় দেশৰ নাম উজ্জ্বল কৰি তুলিছে।”
নতুন এক্সপ্ৰেছৱেই যি পাৰ্থক্য আনিব সেই বিষয়ে কথা পাতি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে “চিত্ৰকুটৰ পৰা দিল্লীলৈ দূৰত্ব বুণ্ডেলখণ্ড এক্সপ্ৰেছৱেই ৩-৪ ঘণ্টা হ্ৰাস কৰিছে, কিন্তু ইয়াৰ সুবিধা ইয়াতকৈ বহু বেছি। এই এক্সপ্ৰেছৱেই ইয়াত কেৱল বাহনসমূহক গতি প্ৰদান কৰাই নহয়, ই সমগ্ৰ বুণ্ডেলখণ্ডৰ ঔদ্যোগিক অগ্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰিব।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে এনে মহান আন্তঃগাঁথনি আৰু সুবিধাসমূহ দেশসমূহৰ বৃহৎ চহৰ আৰু নিৰ্বাচিত অঞ্চলসমূহত সীমাবদ্ধ হৈ থকা দিনবোৰ গ’ল৷ এতিয়া , সবকা সাথ সবকা বিকাশৰ মনোভাৱত আনকি দুৰ্গম আৰু অৱহেলিত অঞ্চলতো অভূতপূৰ্ব সংযোগৰ সাক্ষী হৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে এক্সপ্ৰেছৱেৰ বাবে অঞ্চলটোত উন্নয়ন, কৰ্মসংস্থাপন আৰু আত্মসংস্থাপনৰ বহু সুযোগ দেখা যাব। তেওঁ কয় যে উত্তৰ প্ৰদেশৰ সংযোগ প্ৰকল্পই বহু অঞ্চলক সংযোগ কৰি আছে যিবোৰ পূৰ্বতে আওকাণ কৰা হৈছিল। উদাহৰণস্বৰূপে, বুণ্ডেলখণ্ড এক্সপ্ৰেছৱে সাতখন জিলাৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যায়, যথা- চিত্ৰকুট, বান্দা, মহোবা, হামিৰপুৰ, জালাউন, ঔৰাইয়া আৰু ইটাৱা। একেদৰে অন্যান্য এক্সপ্ৰেছৱেই ৰাজ্যখনৰ প্ৰতিটো কোণ-কোণ সংযোগ কৰি এনে পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি কৰিছে যে, “উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰতিটো চুক নতুন সপোন আৰু নতুন সংকল্প লৈ আগবাঢ়ি যাবলৈ সাজু হৈছে”। ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে সেই দিশত নৱীকৃতভাৱে কাম কৰি আছে বুলিও তেওঁ কয়৷
ৰাজ্যত বিমান সংযোগ উন্নত কৰাৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰয়াগৰাজত নতুন বিমানবন্দৰ টাৰ্মিনেল আহিল। কুশিনাগৰে নতুন বিমানবন্দৰ পালে, নয়দাত নতুন বিমানবন্দৰৰ বাবে কাম চলি আছে আৰু আৰু বহু চহৰক বিমান যাত্ৰাৰ সুবিধাৰে সংযুক্ত কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত পৰ্যটন আৰু অন্যান্য উন্নয়নৰ সুযোগসমূহহে গতি লাভ কৰিব বুলিও তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুখ্যমন্ত্ৰীক অঞ্চলটোৰ বহু দুৰ্গক কেন্দ্ৰ কৰি এটা পৰ্যটন বৰ্তনী গঢ়ি তুলিবলৈ কয়। তেওঁ লগতে মুখ্যমন্ত্ৰীক দুৰ্গ সম্পৰ্কীয় অনুষ্ঠান আৰু প্ৰতিযোগিতা আয়োজন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে যিখন উত্তৰ প্ৰদেশত সৰ্যু খাল প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হ’বলৈ ৪০ বছৰ সময় লাগিছিল, য’ত গোৰখপুৰ সাৰ উদ্যোগ ৩০ বছৰ ধৰি বন্ধ আছিল, অৰ্জুন বান্ধ প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হ’বলৈ ১২ বছৰ সময় লাগিছিল, আমেথি ৰাইফল ফেক্টৰী মাত্ৰ এটা নেম ব’ৰ্ড লৈ পৰি আছিল, ইউ পিত য’ত ৰায়ে বাৰেলী ৰে’ল কোচ ফেক্টৰী কেৱল ক’চবোৰক ৰং কৰিহে চলাই আছিল, সেই উত্তৰ প্ৰদেশত এতিয়া আন্তঃগাঁথনিৰ কাম ইমানেই তীব্ৰগতিৰে সম্পন্ন কৰা হৈছে যে ই আনকি উন্নত ৰাজ্যসমূহকো চেৰ পেলাইছে। সমগ্ৰ দেশতে সলনি হৈ আছে উত্তৰ প্ৰদেশৰ পৰিচয়।
শ্ৰী মোদীয়ে গতি সলনিৰ বিষয়ে মন্তব্য কৰি কয় যে ৰে’লপথৰ দুগুণকৰণ বছৰি ৫০ কিলোমিটাৰৰ পৰা ২০০ কিলোমিটাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। একেদৰে উত্তৰ প্ৰদেশৰ কমন চাৰ্ভিচ চেণ্টাৰৰ সংখ্যা ২০১৪ চনত ১১ হাজাৰৰ পৰা ১ লাখ ৩০ হাজাৰ কমন চাৰ্ভিচ চেণ্টাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে, আজি। ইউ পিৰ ১২ খন মেডিকেল কলেজৰ পৰা আজি ৩৫ খন মেডিকেল কলেজ আছে আৰু আৰু ১৪ খনৰ কাম চলি আছে বুলিও তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লক্ষ্য কৰে যে আজি দেশখনে যি উন্নয়নৰ ধাৰাত আগবাঢ়িছে, তাৰ মূলতে দুটা দিশ আছে। এটা উদ্দেশ্য আৰু আনটো হ’ল শিষ্টাচাৰ (ইৰাদা আৰু মৰিয়াদা)। আমি কেৱল দেশৰ বৰ্তমানৰ বাবে নতুন সা-সুবিধা সৃষ্টি কৰাই নহয় দেশৰ ভৱিষ্যৎ গঢ়ি তুলিছো। উত্তৰ প্ৰদেশত সম্পূৰ্ণ হোৱা প্ৰকল্পসমূহে ‘মৰ্যাদা’, সময়সীমাৰ সীমা সম্পূৰ্ণৰূপে সন্মান কৰে বুলিও তেওঁ কয়। বাবা বিশ্বনাথ ধাম, গোৰখপুৰ এইমছ, দিল্লী-মীৰুট এক্সপ্ৰেছৱে আৰু বুণ্ডেলখণ্ড এক্সপ্ৰেছৱেৰ সুবিধাসমূহৰ উন্নীতকৰণ আৰু সংস্কাৰৰ দৰে প্ৰকল্পসমূহ ইয়াৰ উদাহৰণ কিয়নো বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনেই এই প্ৰকল্পসমূহৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল আৰু জাতিটোৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিছিল। সময়ৰ আগতেই প্ৰকল্পসমূহ ডেলিভাৰী কৰি আমি মানুহৰ আদেশ আৰু তেওঁলোকৰ আস্থাক সন্মান জনাইছো বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ ৰাইজক আগন্তুক স্বাধীনতা দিৱসৰ আগত বহু অনুষ্ঠান আয়োজন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। আমি আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলক স্মৰণ কৰি অহা এমাহত নতুন সংকল্পৰ পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰা উচিত বুলিও তেওঁ কয়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ আৰু নীতি গ্ৰহণৰ আঁৰৰ বৃহত্তৰ চিন্তাধাৰা দেশৰ উন্নয়ন আৰু অধিক ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে হ’ব লাগে। যিবোৰে দেশৰ ক্ষতি কৰে, দেশৰ উন্নয়নত প্ৰভাৱ পেলায়, সেইবোৰ সকলো আঁতৰাই ৰাখিব লাগিব। তেওঁ কয় যে ‘অমৃত কাল’ এটা বিৰল সুযোগ আৰু দেশৰ উন্নয়ন নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আমি এই সুযোগ এৰি দিয়া উচিত নহয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আমাৰ দেশত বিনামূলীয়া সামগ্ৰী বিতৰণ কৰি ভোট বিচৰা সংস্কৃতিৰ বিষয়টোৰ প্ৰতি দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে। তেওঁ সকীয়াই দিয়ে যে এই সংস্কৃতি দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে অতি বিপজ্জনক। এই সংস্কৃতিৰ (‘ৰেৱৰি’ সংস্কৃতি) লৈ দেশৰ মানুহে অতি সাৱধান হ’ব লাগিব। ফ্ৰীবিজ সংস্কৃতি থকাসকলে আপোনাৰ বাবে কেতিয়াও নতুন এক্সপ্ৰেছৱে, নতুন বিমানবন্দৰ বা প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰ নিৰ্মাণ নকৰে। ফ্ৰীবিজ সংস্কৃতিৰ ৰাইজে অনুভৱ কৰে যে তেওঁলোকে সাধাৰণ মানুহক ফ্ৰীবিজ বিতৰণ কৰি ভোট কিনিব পাৰিব। তেওঁ এই চিন্তাধাৰাক সামূহিকভাৱে পৰাস্ত কৰি দেশৰ ৰাজনীতিৰ পৰা ফ্ৰীবিজ সংস্কৃতি আঁতৰাই পেলাবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে এতিয়া চৰকাৰে এই ‘ৰেৱৰী’ সংস্কৃতিৰ পৰা আঁতৰত পুকা ঘৰ, ৰে’লপথ, পথ আৰু আন্তঃগাঁথনি, জলসিঞ্চন, বিদ্যুৎ প্ৰকল্প আদি সুবিধা প্ৰদানৰ কঠিন প্ৰকল্পত কাম কৰি আছে। “ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে ফ্ৰীবিজৰ চৰ্টকাট গ্ৰহণ কৰা নাই আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ জৰিয়তে ডেলিভাৰী কৰা নাই”, তেওঁ কয়।
বহনক্ষম উন্নয়নৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যিদৰে উন্নয়ন আওকাণ কৰা আৰু সৰু চহৰসমূহত উপনীত হোৱাৰ লগে লগে ই সামাজিক ন্যায়ৰ বাস্তৱায়নৰ দিশত আগুৱাই লৈ যায়। আধুনিক আন্তঃগাঁথনি বহু আওকাণ কৰা ইষ্টাৰ ইণ্ডিয়া আৰু বুণ্ডেলখণ্ডত উপনীত হোৱাৰ লগে লগে এইটো সামাজিক ন্যায়ৰ সমান। নিজৰ যত্ন ল’বলৈ এৰি দিয়া পিছপৰা জিলাসমূহে এতিয়া উন্নয়নৰ সাক্ষী হৈ উঠিছে, এয়াও সামাজিক ন্যায়৷ দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে শৌচাগাৰ, গাঁওসমূহক পথ আৰু টেপৰ পানীৰে সংযোগ কৰাটোও সামাজিক ন্যায় বুলিও তেওঁ কয়৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনোৱা মতে, বুণ্ডেলখণ্ডৰ আন এক প্ৰত্যাহ্বানৰ উন্নতিৰ বাবে চৰকাৰে নিৰন্তৰভাৱে কাম কৰি আছে। তেওঁ বিশদভাৱে কয় যে চৰকাৰে প্ৰতিটো ঘৰলৈ পাইপেৰে পানী যোগান ধৰাৰ বাবে জল জীৱন মিছনৰ কাম কৰি আছে।
বুণ্ডেলখণ্ড নদীৰ পানী স্থানীয় ৰাইজৰ সৰ্বাধিক সংখ্যালৈ লৈ যোৱাৰ প্ৰচেষ্টা হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাতৌলি বান্ধ, ভৱানী বান্ধ, মাঝগাঁও-চিলি স্প্ৰিংকলাৰ জলসিঞ্চন প্ৰকল্পৰ তালিকাভুক্ত কৰে। কেন-বেটৱা লিংক প্ৰকল্পই অঞ্চলটোৰ লোকসকলৰ জীৱন সলনি কৰিব বুলিও তেওঁ কয়।
প্রধানমন্ত্রীয়ে প্রতিখন জিলাত ৭৫ জন অমৃত সৰুৱেৰৰ প্রচাৰ অভিযানত বুণ্ডেলখণ্ডৰ জনসাধাৰণৰ অৱদানৰ বাবে পুনৰ অনুৰোধ জনায়৷
ক্ষুদ্ৰ আৰু কুটিৰ উদ্যোগ শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত মেক ইন ইণ্ডিয়া অভিযানৰ ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে খেলনা উদ্যোগৰ সফলতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে চৰকাৰ, শিপিনী, উদ্যোগ আৰু নাগৰিকৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে খেলনা আমদানিত তীব্ৰ কৰ্তন কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা দৰিদ্ৰ, বঞ্চিত, পিছপৰা, আদিবাসী, দলিত আৰু মহিলাসকল উপকৃত হ’ব বুলি তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে।
ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰত বুণ্ডেলখণ্ডৰ অৱদানৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে। তেওঁ কয় যে সৰ্বোচ্চ ক্ৰীড়া সন্মান স্থানীয় পুত্ৰ মেজৰ ধ্যানচান্দৰ নামেৰে নামাকৰণ কৰা হৈছে। ২০ বছৰৰ তলৰ বিশ্ব এথলেটিকছ চেম্পিয়নশ্বিপত ল’ৰেল কঢ়িয়াই অনা অঞ্চলটোৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় খেলুৱৈ শৈলী সিঙৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে।
বুণ্ডেলখণ্ড এক্সপ্ৰেছৱে
সমগ্ৰ দেশতে সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে চৰকাৰে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈছে, যাৰ এটা মূল বৈশিষ্ট্য হৈছে পথ আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নতিৰ দিশত কাম কৰা। ইয়াৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য প্ৰচেষ্টা আছিল প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৯ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২০ত বুণ্ডেলখণ্ড এক্সপ্ৰেছৱে নিৰ্মাণৰ বাবে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা।এক্সপ্ৰেছৱেৰ কাম ২৮ মাহৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ হৈছে, যিটো নিউ ইণ্ডিয়াৰ কৰ্ম সংস্কৃতিৰ এক ইংগিত য'ত প্ৰকল্পসমূহ সময়মতে ডেলিভাৰী কৰা হয়।
উত্তৰ প্ৰদেশ এক্সপ্ৰেছৱে ঔদ্যোগিক উন্নয়ন প্ৰাধিকৰণৰ তত্বাৱধানত প্ৰায় ১৪,৮৫০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ২৯৬ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ চাৰিলেনযুক্ত এই এক্সপ্ৰেছৱে’ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু পিছত ইয়াক ছটা লেনলৈও সম্প্ৰসাৰণ কৰিব পাৰিব। ই চিত্ৰকুট জিলাৰ ভাৰতকুপৰ ওচৰৰ গোণ্ডা গাঁৱৰ ৩৫ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ পৰা ইটাৱা জিলাৰ কুড্ৰাইল গাঁৱৰ ওচৰলৈকে বিস্তৃত হৈ আছে, য’ত ই আগ্ৰা-লক্ষ্ণৌ এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ সৈতে একত্ৰিত হয়। ই সাতখন জিলাৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যায়, যথা- চিত্ৰকুট, বান্দা, মহোবা, হামিৰপুৰ, জালাউন, ঔৰাইয়া আৰু ইটাৱা।
অঞ্চলটোত সংযোগ উন্নত কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে বুণ্ডেলখণ্ড এক্সপ্ৰেছৱেই অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ ক্ষেত্ৰতো এক বৃহৎ সহায় আগবঢ়াব, যাৰ ফলত স্থানীয় লোকসকলৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ চাকৰিৰ সৃষ্টি হ’ব। এক্সপ্ৰেছৱেৰ কাষতে বান্দা আৰু জালাউন জিলাত ঔদ্যোগিক কৰিডৰ সৃষ্টিৰ কাম ইতিমধ্যে আৰম্ভ কৰা হৈছে।