Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister inaugurates the joint conference of ICRIER and NSE through video conference
Agricultural exports touching Rs. 3.75 lakh crores a good sign - Shri Tomar
06 JUL 2022 4:12PM by PIB Delhi
The Union Agriculture and Farmers Welfare Minister Shri Narendra Singh Tomar virtually inaugurated the joint conference of the Indian Council for Research on International Economic Relations (ICRIER) and National Stock Exchange (NSE) from Gwalior today. On this occasion, Shri Tomar said that as a result of the hard work of farmer brothers and sisters and farmer friendly policies of the government, today India stands among the top two producers in the world in terms of most agricultural products. He said that India’s organic products are in demand across the world and despite the adverse conditions like corona epidemic, agricultural exports from India touching Rs. 3.75 lakh crores is a good sign. In such a scenario, we must sustain the quality of our agricultural products and ensure it meets the global standards.
The conference on "Getting Agricultural Markets Right" has been organized jointly by ICRIER, one of the leading economic think tanks of the country, and the world's largest exchange, - NSE. The chief guest, Union Minister Shri Tomar said that India is a country with diverse climate and there is a possibility of very favourable weather for farming.
“Our agriculture sector is very strong, which stands tall even in adverse conditions. Recently, even during the Covid crisis, when the whole world had almost come to a standstill, then despite the lockdown, all agricultural activities like sowing, harvesting, marketing etc. continued uninterrupted. Indian agriculture sector is vast and a majority of our population depends on agriculture, so necessary changes have been made by the government for its progress and scholars also keep supporting the government through their suggestions, all of which will benefit the agriculture sector. Several initiatives have been taken under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi in the last 8 years for the development and management of agriculture. One thousand mandis across the country have been linked with the National Agricultural Market (e-NAM) and the process is on to connect the remaining mandis. Efforts have been made by the Central Government to enable farmers to get remunerative prices for their produce and to adopt technology in agriculture,” he said.
Shri Tomar said that the work of setting up 10,000 Farmers Producer Organizations (FPOs) has started in the country with an expenditure of Rs 6,865 crore.
“FPOs constitute about 85 percent of small farmers in the country. Under the umbrella of the FPOs, the farmers gain by expanding their area of ​​cultivation resulting in higher volumes of production, they also get better quality seeds and fertilizers and can avail convenient loans, all of which will increase the overall income of farmers and improve farming. The government has arranged custom hiring centers at various places and farmers are also being given subsidy for agricultural implements. Earlier, the doors of private investment in the agriculture sector were often closed, but now efforts are being made to bring facilities like warehouses, cold storage, packaging machines etc. to the villages, for which the Center has earmarked a special package worth Rupees 1.5 lakh crore in agriculture and allied sectors. Agriculture Infrastructure Fund (AIF) has been set up with an investment of more than Rs. One lakh crore, out of which loans worth about Rs. 9.5 thousand crore has been approved for about 13,000 projects so far, which will greatly benefit the farmers,” he said.
Shri Tomar called upon the farmers to adopt organic and natural farming and its quality should benefit the consumers. He said that the Central Government is also focusing on the promotion of animal husbandry, based on the principle of complementarity with agriculture. The Union Agriculture Minister said that the Government has announced a policy to promote the use of drones and the Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has issued an SOP in this regard.
“As the use of drones increases, it will not only benefit the farming, but it will also help avert the chemical side effects on farmers’ health and create new employment opportunities. The government has launched several schemes for the benefit of farmers and they are being disbursed easy loans at low interest rates, the total amount of which is about Rs. 16 lakh crores at present. Similarly, under the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana, claim amount totalling Rs 1.15 lakh crore so far has been given to the farmers as compensation for the loss of their crops. It is our endeavour that the productivity of farmers should increase, for this the government is taking continuous steps,” he said.
Shri Tomar expressed confidence that the best proposals would come out of the deliberations during the conference, which would guide the formulation of better policies. ICRIER Chairman Shri Pramod Bhasin and NSE Managing Director and CEO Shri Vikram Limaye also addressed the conference. ICRIER Chair of Agriculture, Professor Shri Ashok Gulati proposed the vote of thanks. NSE Director and Chief Executive Dr. Deepak Mishra, NITI Aayog member Prof. Ramesh Chand were among the panelists and dignitaries present in the conference.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রীনা আই.সি.আর.আই.ই.আর. অমসুং এন.এস.ই.গী জোইন্ত কনফরেন্স ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা হৌদোকখ্রে
লৌউ-শিংউগী এক্সপোর্তনা লুপা করোর লাখ ৩.৭৫ য়ৌবসি অফবা খুদম অমনি – শ্রী তোমার
06 JUL 2022 4:12PM by PIB Imphal
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ইন্দিয়ন কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ওন ইকোনোমিক রিলেসন্স (আই.সি.আর.আই.ই.আর.) অমসুং নেস্নেল স্তোক এক্সচেঞ্জ (এন.এস.ই.)গী জোইন্ত কনফরেন্স অমা ঙসি গ্বালিওরদগী ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা হৌদোকখ্রে। শ্রী তোমারনা থৌরমসিদা লৌমী ইচিল ইনাওশিংনা হোৎনবা কনবা অমসুং মখোয়গী য়াইফগদবা পোলিসী কয়া সরকারনা শেম্বনা মরম ওইরগা মালেমগী লৌউ-শিংউ পোত্থোক খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা মকোক থোংবা লৈবাক অনিগী মনুং চনবা ঙম্লিবনি হায়না ফোংদোকখি। ভারতকী ওর্গানিক পোত্থোকশিংবু মালেম শিনবা থুংবদা পাম্নরি অমসুং কোরোনাগুম্বা লাইচৎ লৈখ্রগসু, ভারতকী লৌউ-শিংউ এক্সপোর্তনা লুপা করোর লাখ ৩.৭৫ য়ৌবসি য়াম্না ফবা খুদম অমনি হায়না মহাক্না হায়খি। অসিগুম্বা ফিভম অসিদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী লৌউ-শিং পোত্থোকশিংগী মগুন ঙাক্কদবনি অমসুং মসিবু মালেমগী থাক্তা লৈহন্নবআ হোৎনগদবনি।
লৈবাক্কী মকোক থোংবা থিঙ্ক-তেঙ্কশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা আই.সি.আর.আই.ই.আর. অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা এক্সচেঞ্জ, এন.এস.ই.না “লৌউ-শিংউগী মার্কেতপু মওং-মরিল তাহনবা” হায়বা হীরমদা কনফরেন্স অসি পুন্না পাংথোকমিন্নবনি। থৌরমগী ময়াই তাংবল লৌরিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী তোমারনা ভারত অসি তোঙানবা মখলগী অইং-অশা লৈবা লৈবাক অমনি অমসুং মফমসিদা লৌউবগী চুনবা অইং-অশাগী ফিভম লৈ হায়না ফোংদোকখি।
“ঐখোয়গী লৌউ-শিংউ সেক্তর অসি মপাঙ্গল য়াম্না লৈ অমসুং খুদোংচাদবা ফিভম কয়াদা মসিনা নিংহন্নদনা লৈ। মালেম্না চপ লেপখিবা হন্দক্কী কোবিদ ইরাং অমসুং লোকদাউনগী মরক্তা, লৌ-হুনবা, লৌ-লিংবা, লৌ-লোকপা, মার্কেতিংগী থবকশিং অয়েৎপা লৈতনা পাংথোকখি। ভারতকী লৌউ-শিংউ সেক্তর অসি য়াম্না পাক চাউই অমসুং ঐখোয়গী মীশিং অয়াম্বনা মসিদা মখা পোল্লি, মরম অদুনা, মসিগী চাউখৎনবগীদমক্তা সরকারনা তঙাই ফদবা থৌশিল থৌরাং শেমখ্রে অমসুং অখঙ-অহৈশিংনা মখোয়গী পাউতাক কয়াগী খুত্থাংদা সরকারগী তেংবাংলি, পুম্নমক অসিনা লৌউ-শিংউ সেক্তরদা কান্নবা য়াম্না পীরি। লৌউ-শিংউ চাউখৎহন্নবা অমসুং শেন্ননবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা লৈবাক অসিদা মমাংগী চহি ৮দা তোঙানবা খোঙথাং কয়া পায়খৎখ্রে। লৈবাক শিনবা থুংবগী মন্দি ১০০০বু নেস্নেল এগ্রিকলচরেল মার্কেতপ্লেস (ই-নাম)গা শম্নহনখি অমসুং অতোপ্পা মন্দিশিংবুসু শম্নহন্নবা হৌজিক থবক পায়খৎলি। লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিংগী চুনবা মমল ফংহন্নবা অমসুং লৌউবগী থৌওংদা তেক্নোলোজী শিজিন্নহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
লৈবাক অসিদা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (এফ.পি.ও.) ১০,০০০ শেমগৎপগী থবকসু লুপা করোর ৬৮৫৬ থাদদুনা হৌখ্রে হায়না শ্রী তোমারনা হায়খি।
“লৈবাক্কী অপীকপা লৌমীগী চাউরাকপা ৮৫%না এফ.পিপ.ও.শিংগী শরুক ওইরি। এফ.পি.ও.শিংগী মিৎয়েং মখাদা লৌমীশিংনা মখোয়গী লৌ-উবা লমগী পাক-চাউবা হেনগৎহনবনা মরম ওইরগা অহেনবা লৌরোক ফংদুনা কান্নবা কয়া ফংলি। মখোয়না মগুন হেন্না লৈবা মরূ অমসুং হারগা ফংবগা লোয়ননা লোন লৌবদসু মতেং কয়া ফংলি, পুম্নমক অসিনা মরম ওইরগা মখোয়গী অপুনবা শেন্থোক হেনগৎহনবদসু তেংবাংলি অমসুং লৌবগী থৌওংবু হেন্না ফগৎহনবা ঙম্লি। সরকারনা তোঙানবা মফমশিংদা কস্তম হাইরিং সেন্তর কয়া শীন-লাঙলে অমসুং লৌমী কয়াদা এগ্রিকলচরেল ইমপ্লিমেন্তশিংগীদমক্তা সবসিদীসু পীরি। মমাংদদি, লন্নাই ইনভেস্তরশিংগী মফমদা লৌউ-শিংউ সেক্তরদা ইনভেস্ত তৌবগী খুদোংচাবা লৈরমদে, অদুবু হৌজিক্তি, ৱেয়র্হাউস, কোল্দ স্তোরেজ, পেকেজিং মেছিনগুম্বা ফেসিলিতী কয়া খুঙ্গংশিংদা য়ৌহল্লক্নবা কন্না হোৎনরি অমসুং মসিগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা লৌউ-শিংউ অমসুং মরী লৈনবা সেক্তরশিংগী ওইনা লুপা করোর ১.৫ খাক্তুনা থম্লে। লুপা করোর লাখ ১ হেন্না থাদদুনা এগ্রিকলচরেল ইনভেস্তমেন্ত ফন্দ (এ.আই.এফ.) শেমখ্রে, মসিগী মনুংদগী, চাউরাকপা প্রোজেক্ত ১৩,০০০গীদমক্তা লুপা করোর লিশিং ৯.৫গী চাউরাকপা শেনফমগী লোন কয়াগী অয়াবা হৌজিক ফাওবগী ওইনা পীখ্রে, মসিনা লৌমীশিংদা কান্নবা য়াম্না পীগনি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী তোমারনা লৌমীশিংনা ওর্গানিক অমসুং নেচরেল ফার্মিংদা মায় ওন্সিন্নবা হায়বগা লোয়ননা মসিগী মগুনশিংনা কস্তমরশিংদা কান্নবা ফংহন্সি হায়খি। কেন্দ্র সরকারনা লৌউ-শিংউগা মরী লৈনহন্দুনা কান্নবা লৌনা হায়বা ৱাফমদা য়ুম্ফম ওইদুনা এনিমেল হসবেন্দরী খুমাং চাউশিলহন্নবা কন্না হোৎনরি হায়না মহাক্না হায়খি। কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ মন্ত্রীনা দ্রোন শিজিন্নবদা পুক্নিং থৌগৎনবা সরকারনা পোলিসী অমা লাউথোকখ্রে অমসুং লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না হীরম অসিগা মরী লৈননা এস.ও.পি. অমসু ফোঙখ্রে হায়খি।
“দ্রোন শিজিন্নবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা, মসিনা লৌবদা কান্নবা পীবতা নত্তনা লৌমীশিংনা থেংনরিবা কেমিকেলগী সাইদ ইফেক্ত লৈহল্লোই অমসুং থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবা কয়াসু লৈহনগনি। লৌমীশিংগী কান্নবগীদমক্তা সরকারনা স্কিম কয়া হৌদোকখ্রে অমসুং অনেম্বা ইন্তরেস্ত লৈবা তান্নবদা লায়বা লোন কয়াসু পীরি অমসুং হৌজিক ফাওবগী ওইনা, হায়রিবা লোনশিংগী শেনফম্না লুপা করোর লাখ ১৬মুক ওইরি। মান্নবা থৌওং ওইনা, প্রধান মন্ত্রী ফসল বীমা য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর লাখ ১.১৫গী ক্লেমসু লৌমীশিংদা মখোয়গী লৌরোক মাঙবগী কম্পেন্সেসন ওইনা পীথোকখ্রে। লৌমীশিংগী পোত্থোক হেনগৎকদবনি হায়বসিদা ঐখোয়না অকনবা মিৎয়েং চঙনা হোৎনরি অমসুং সরকারনা মরী লৈনবা খোঙথাং ক্যা লেপ্তনা পায়খৎলি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
ঙসিগী কনফরেন্স অসিদা খন্ন-নৈনরিবশিং অসিদগী খ্বাইদগী ফবা ৱাহৌদোক কয়া থোক্লক্কনি অমসুং হায়রিবশিং অসিনা হেন্না ফবা পোলিসী শেম্বদা তেংবাংগনি হায়বগী থাজবা লৈ হায়না শ্রী তোমারনা হায়খি। আই.সি.আর.আই.ই.আর.গী চেয়রমেন, শ্রী প্রমোদ ভসিন অমসুং এন.এস.ই.গী মেনেজিং দাইরেক্তর অমসুং সি.ই.ও., শ্রী বিক্রম লিমায়েনা কনফরেন্স অসিদা ৱা ঙাঙখি। আই.সি.আর.আই.ই.আর.গী এগ্রিকলচরগী চেয়র, প্রোফেসর শ্রী অশোক গুলাতীনা ভোৎ ওফ থেঙ্কস পীখি। কনফরেন্স অসিদা শরুক য়াখিবা পেনেলিস্ত অমসুং দিগ্নিতরীশিংগী মরক্তা এন.এস.ই. দাইরেক্তর অমসুং চীফ একজেক্যুতিব, দাঃ দীপক মিশ্রা, নিতি আয়োগ মেম্বর, প্রোফঃ রমেশ চান্দসু য়াওখি।