Ministry of Defence
BRO conducts final break through blast of Nechiphu Tunnel in Arunachal Pradesh
20 MAY 2022 1:54PM by PIB Delhi
Border Road Organisation (BRO) conducted final “break through blast” to mark the successful completion of excavation work of the Nechiphu Tunnel, in Arunachal Pradesh on May 20, 2022. Director General of BRO Lt Gen Rajeev Chaudhry conducted it remotely from New Delhi. The foundation stone of project was laid by Raksha Mantri Shri Rajnath Singh on October 12, 2020.
The Nechiphu Tunnel, at an altitude of 5,700 feet, is a unique 500-metre-long “D-shaped, Single Tube Double Lane Tunnel” on the Balipara-Charduar-Tawang (BCT) Road in West Kameng District. The tunnel will accommodate two-way traffic and will be equipped with modern lighting and safety facilities. The tunnel has been conceived to bypass extreme foggy conditions prevailing around Nechiphu Pass which have caused hindrance to general traffic and military convoys since many decades. The tunnel will be provided with a state-of-the-art electro-mechanical system including firefighting devices, auto illumination system and Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA) controlled monitoring systems. It will also accommodate raised footpaths on both sides for safer pedestrian movement which will have ducts for Power cables, optical fibre cables and utility lines to strengthen the civic amenities infrastructure.
In tandem with the Nechiphu Tunnel project, the Project Vartak of BRO has also completed the excavation work on another strategic tunnel, the Twin Tube (1,555 meter and 980 meter) “Sela Tunnel Project” on the same road, on January 22, 2022. Today’s blast thus, marks the cumulative excavation of more than 4,500 meters, achieved by BRO Karmyogis in less than two years.
Once in service, the Nechiphu Tunnel along with the Sela Tunnel will provide safe, all weather strategic connectivity on the BCT Road while reducing the carbon foot print in this eco-sensitive area. The ongoing tunnel construction is being accomplished by cutting through fragile and highly fractured rock strata. The attendant challenges are being tackled on daily basis through strict 3D monitoring and through proactive application of desired tunnel support systems in accordance with the New Austrian Tunneling Method (NATM).
The BRO has been consistently achieving success in execution of infrastructural marvels in the most challenging areas of the nation over the last two years. It has taken up tunnelling in a big way with successful completion of High Altitude and Mountainous tunnels, in addition to the Atal Tunnel, Rohtang in Himachal Pradesh the Chamba Tunnel in Uttarakhand, has also been dedicated to the Nation, in the recent past. The organisation has also embarked on construction of a series of small tunnels, which it will construct with manpower resources integral to the organisation.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
বি.আর.ও.না অরুনাচল প্রদেশকী নেসিফু লৈনুংহুত্তা অরোইবা ব্রেক থ্রু ব্লাস্ত তৌখ্রে
20 MAY 2022 1:54PM by PIB Imphal
বোর্দর রোদ ওর্গনাইজেসন্না (বি.আর.ও.) মে ২০, ২০২২দা অরুনাচল প্রদেশকী নেচিফু লৈনুংহুৎ হুৎপগী থবক মায় পাক্না লোইশিনবা ওইনা অরোইবা “ব্রেক থ্রু ব্লাস্ত” তৌখ্রে‍। বি.আর.ও.গী দাইরেক্তর জেনেরেল লেফ্তনেন্ত জেনেরেল রাজীব চৌধরীনা থবক অদু নই দিল্লীদগী পাঙথোকখিবনি‍। প্রোজেক্ত অসিগী উরেপ উয়ুং ওক্তোবর ১২, ২০২০দা ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা তমখিবনি‍।
নেচিনফু লৈনুংহুৎ অসি ৱেস্ত কামেং দিস্ত্রিক্তকী বালিবরা-চারদ্বার-তৱাং (বি.সি.তি.) লম্বীদা, ফীৎ ৫,৭০০ ৱাংবা মফমদা লৈবা মিতর ৫০০ শাংবা তোপ তোপ্পা মখওগী “দি-সেপ, সিঙ্গল ত্যুব দবল লেন তনেল” অমনি‍। লৈনুংহুৎ অসিনা নাকল অনিগী লম্বী চত্থোক চৎশিনগী খুদোংচাবা পীগনি অমদি মতমগা চুনবা মৈ থানবগী অমদি সেফ্তীগী খুদোংচাবশিং লৈগনি‍। লৈনুংহুৎ অসি চহি কয়া মীয়াম চত্থোক চৎশিন্দা অমদি লান্মীগী চত্থোক চৎশিন্দা নেচিফু পাসকী অকোয়বদা লৈচিল কা হেন্না থাবনা খুদোংচাদবা থোকহল্লিবদু কোকহন্নবা থৌরাং তৌখিবনি‍। লৈনুংহুৎ অসিদা মৈ কন্নবগী খুৎলায়শিং, মথন্তা ঙালহন্নবা থৌওং অমসুং সুপরভাইজরী কন্ত্রোল এন্দ দেতা একুইজিসন (এস.সি.এ.দি.এ.)না কন্ত্রোল তৌবা মোনিতরিং সিস্তেমশিং য়াওনা খ্বাইদগী ফবা ইলেক্ত্রো-মেকানিকেল সিস্তেম লৈহনগনি‍। মসিদা খোঙনা চৎপশিংদা হেন্না শাফবা ফীভম ফংহন্নবগীদমক পৱার কেবলগী দক্তশিং, মীয়ামগী মথৌ তাবা মচাক মথুমশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী ওপ্তিকেল ফাইবর কেবল অমসুং য়ুতিলিতী লাইনশিং য়াওবা তোঙখৎপা খোঙ লম্বী নাকল অনিমক্তা লৈগনি‍।
নেচিফু তনেল প্রোজক্তকা মপা চাননা, বি.আর.ও.গী প্রোজেক্ত ভার্তক্না হায়রিবা লম্বীসিদা জনুৱারী ২২, ২০২২দা “সেলা তনেল প্রোজেক্ত” কৌবা ত্বীন ত্যুব (মিতর ১,৫৫৫ অমসুং মিতর ৯৮০)গী অতোপ্পা মরুওইবা লৈনুংহুৎ অমসু হুৎপা লোইশিনখ্রে‍। ঙসিগী ব্লাস্ত অসিনা চহি অনি ফাদনা বি.আর.ও.গী থৌমীশিংনা মিতর ৪,৫০০ হেন্না শাংবা লৈনুংহুৎ হুৎপা লোইশিনবগী তাঞ্জাসু ওইখি‍।
শীজিন্নবা হৌরবা মতমদা, নেচিফু লৈনুংহুৎ অমসুং সেলা লৈনুংহুৎনা বি.সি.তি. লম্বীদা শাফবা, নোংজু নুংশা নাইদবা লম্বী পীবগা লোয়ননা ইকো-সেন্সিতিব ওইবা মফমসিদা কার্বোন ফুৎপ্রিন্ত হন্থহল্লগনি‍। হৌজিক চত্থরিবা লৈনুংহুৎ শেমগৎপগী থবক অসি কায়গনবা, মচেৎ তাগনবা নুংগী মরোলশিং কক্তুনা শেম্লকপনি‍। মসিগা লোয়নরিবা শিংনবশিং ৩দি মোনিতরিং অমসুং নিউ ওস্ত্রিয়ন তনেল্লিং মেথদ (এন.এ.তি.এম.)গী মতুং ইন্না মথৌ তাবা তনেল সপ্পোর্ত সিস্তেম ইচঙ থৌনা শীজিন্নদুনা নুংতিগী ওইনা শেন্নদুনা থেংনরি‍।
হৌখিবা চহি অনিসিদা বি.আর.ও.না লৈবাকসিগী খ্বাইদগী খুদোংচাদবা মফমশিংদা মচাক মথুমগী ওইবা অঙকপা থবক থৌওংশিং মায় পাক্না পায়খত্তুনা লাক্লি‍। হন্দক্তা কুইদ্রিঙৈদা হিমাচল প্রদেশকী রোহতংদা অতল তনেল অমসুং উত্তরাখন্দগী চম্বা তনেল লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখিবগী মথক্তা মসিনা হায় অল্তিচুদ এন্দ মাউন্তেনুঅস তনেলশিং মায় পাক্না লোইশিন্দুনা লৈনুংহুৎ হুৎপগী চাউরবা থবকশিং পাঙথোক্তুনা লাক্লি‍। লূপ অসিনা মাগী লৈজরিবা শিন্মীশিং শীজিন্নদুনা শাগদবা লৈনুংহুৎ মচা কয়া অমগী থবকসু পায়খৎনবা থৌরাং তৌখ্রে‍।