Prime Minister's Office
PM dedicates to nation seven cancer hospitals and lays the foundation stone of seven new cancer hospitals across Assam
Cancer hospitals in Assam will augment healthcare capacities in Northeast as well as South Asia
Elaborates on ‘Swasthya ke Saptrishisi’ as seven pillars of healthcare vision
“The effort is that the citizens of the whole country can get the benefits of the schemes of the central government, anywhere in the country, there should be no restriction for that. This is the spirit of One Nation, One Health”
“The Central and Assam Government are working sincerely to give a better life to lakhs of families working in tea gardens”
28 APR 2022 5:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation seven cancer hospitals in Assam at a function in Dibrugarh today. These cancer Hospitals are built at Dibrugarh, Kokrajhar, Barpeta, Darrang, Tezpur, Lakhimpur, and Jorhat. Dibrugarh Hospital was dedicated to nation by the Prime Minister earlier in the day when he visited the premises of the new hospital. The Prime Minister also laid the foundation stone of seven new cancer hospitals at Dhubri, Nalbari, Goalpara, Nagaon, Sivasagar, Tinsukia and Golaghat to be constructed under phase 2 of the project. Governor of Assam Shri Jagdish Mukhi, Chief Minister of Assam Shri Himanta Biswa Sarma, Union Minister Shri Sarbananda Sonowal, Shri Rameswar Teli, Former CJI and Rajya Sabha member, Shri Ranjan Gogoi and noted industrialist Shri Ratan Tata were among those present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister started by acknowledging the festive spirit of the season and paid homage to the great sons and daughters of Assam. The Prime Minister said that Cancer hospitals in Assam that were dedicated to nation today and the ones for which foundation stone was laid today, will augment healthcare capacities in Northeast as well as South Asia. Acknowledging that cancer has been a big problem not only in Assam but also in the North East, the Prime Minister said “our poorest, middle class families are the most affected by this”. For the treatment of cancer, till a few years ago, the patients here had to go to big cities which led to financial burden on poor and middle-class families. The Prime Minister complimented the Assam Chief Minister Shri Sarma and Union Minister Shri Sonowal and Tata Trust for taking many steps to address this long pending problem in Assam. Prime Minister Modi said that this year’s Budget’s has envisaged a 1500 crore rupees scheme Prime Minister's Development Initiative for North-East (PM-DeVINE). Under the scheme too, cancer treatment is a focus area and a facility is proposed for Guwahati also.
Elaborating on the government’s vision for the healthcare sector, the Prime Minister talked about ‘Swasthya ke Saptrishisi’. The effort of the government is that disease itself does not arise. “That's why our government has given a lot of emphasis on Preventive Healthcare. The yoga, fitness related programs are going on for this reason”, he said. Second, if the disease occurs, it should be known in the early stages. For this, lakhs of new testing centers are being built across the country. The third focus is that people should have better first aid facilities near their homes. For this primary health centers are being improved. The fourth effort is that the poor should get free treatment in the best hospital. For this, under schemes like Ayushman Bharat, free treatment up to Rs 5 lakh is being given by the Government of India. Our fifth focus is to minimize the dependence on big cities for good treatment. For this, our government is making unprecedented investments on health infrastructure. The Prime Minister explained that “before 2014, there were only 7 AIIMS in the country. Out of these, except one in Delhi, there was no MBBS course or OPD, some of them were incomplete even. We rectified all these and declared 16 new AIIMS in the country. AIIMS Guwahati is also one of them.” On the sixth point of the vision the Prime Minister said “our government is addressing the shortfall in the number of doctors. In the last seven years, more than 70 thousand new seats have been added for MBBS and PG. Our government is also treating more than 5 lakh Ayush doctors at par with allopathic doctors.” The seventh focus of the government is digitization of health services. The effort of the government is to get rid of long lines for treatment, to get rid of the problems in the name of treatment. For this many schemes have been implemented, Shri Modi added. Prime Minister Modi emphasized “the effort is that the citizens of the whole country can get the benefits of the schemes of the central government, anywhere in the country, there should be no restriction for that. This is the spirit of One Nation, One Health. This spirit gave strength to the country even in the biggest epidemic of 100 years, gave strength to deal with the challenge.”
The Prime Minister said that exorbitant cost of cancer treatment was a big barrier in the mind of people. Women particularly, avoided treatment as it had the potential of pushing family into debt and penury. Government is making cancer drugs affordable by reducing the cost of many medicines to almost half, saving at least 1000 crore rupees of the patients. More than 900 medicines are now available at affordable rates in Jan Aushadhi Kendras. Under Ayushman Bharat Schemes many beneficiaries are cancer patients.
The Prime Minister said Ayushman Bharat and Wellness centers are ensuring early detection of cancer cases. More than 15 crore people have undergone cancer screening in Wellness centres in Assam and other parts of the country. The Prime Minister appreciated the Assam Government for improving medical infrastructure in the state. The Chief Minister and his team is working to admirably to implement national pledge of a medical college in every district, Prime Minister Modi said. He reiterated central government’s commitment to ensure all facilities from oxygen to ventilators in Assam. Shri Modi asked everyone to get vaccinated as the government has expanded the ambit of vaccination by approving vaccination of children and precaution doses for adults.
The Central and Assam Government are working sincerely to give a better life to lakhs of families working in tea gardens. From free ration to the facilities available under the Har Ghar Jal Yojana, the Assam government is reaching the families in tea gardens rapidly, the Prime Minister informed.
The Prime Minister dwelled on the changed notion of people’s welfare. Today, scope of public welfare has been expanded. Earlier, only some subsidies were seen to be linked to public welfare. Projects of infrastructure, connectivity were not seen to be linked with welfare. Whereas, in the absence of connectivity, delivery of public services was very difficult. Now the country is moving ahead leaving behind the concepts of last century. In Assam, road, rail and air network expansion is visible, creating new opportunities for poor, youth, women, children, deprived and tribal communities. We are pushing the development of Assam and the country with the spirit of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas, the Prime Minister concluded.
Assam Cancer Care Foundation, a joint venture of Government of Assam and Tata Trusts, is executing a project to build South Asia’s largest affordable cancer care network with 17 Cancer care hospitals spread across the state. Under the Phase 1 of the project, out of 10 hospitals, the construction of seven hospitals have been completed while three hospitals are at various level of construction. Phase 2 of the project will witness construction of seven new cancer hospitals.
src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কেন্সর হোস্পিতাল ৭ লৈবাক মীয়ামদা খুৎশিন্নখ্রে অমসুং অসম শিনবা থুংবদা লৈগদবা কেন্সর হোস্পিতাল ৭কী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
অসমদা কেন্সর হোস্পিতাল লৈবনা অৱাং নোংপোক লমগমগা লোয়ননা খা-এসিয়াগী হেল্থকেয়রগী মতিক হেনগৎহল্লগনি
“স্বাস্থ কা সপ্তারিশী’বু হেল্থকেয়র ভিজনগী য়ুম্বী তরেৎনি হায়না শন্দোক্না তাকখি
“হোৎনরিবা অসিগী পান্দমদি লৈবাক পুম্বগী মীয়াম্না কেন্দ্র সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নববু লৈবাক্কী মফম অমা হেক্তদগী ফংবা য়াহন্নবনি অমসুং মসিদা অথিংবা অমত্তা লৈহল্লোই। মসিনা ৱান নেসন, ৱান হেল্থকী ৱাখল্লোন্নি”
“কেন্দ্র অমসুং অসম সরকারনা চা বগানশিংদা থবক তৌরিবা মীয়ামগী পুন্সি মহিং নুংঙাইহন্নবা থম্মোই শেংনা হোৎনরি”
28 APR 2022 5:24PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি দিব্রুগরদা পাংথোকপা থৌরম অমদা অসমদা লৈবা কেন্সর হোস্পিতাল ৭পু লৈবাক মীয়ামদা শিন্নখ্রে। হায়রিবা কেন্সর হোস্পিতালশিং অসি দিব্রুগর, কোক্রাঝার, বারপেতা, দররাং, তেজপুর, লখিমপুর অমসুং জোর্হাত্তা শাবনি। প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী অঙনবদা অনৌবা হোস্পিতালগী মফমদা চৎপদা দিব্রুগরগী হোস্পিতালবু লৈবাক মীয়ামদা শিন্নবনি। প্রধান মন্ত্রীনা কেন্সর হোস্পিতাল অনৌবা ৭ অমগী উরেপ উয়ুংসু তমখি। হায়রিবা হোস্পিতালশিং অসিনা ধুব্রি, নালবারী, কোলপারা, নাগাও, সিবসাগর, তিন্সুকিয়া অমসুং গোলাঘাত্তা প্রোজেক্ত অসিগী ফেজ ২গী মখা পোন্না শাগদবনি। অসমগী রাজ্যপাল, শ্রী জগদিশ মুখী, মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী হিমন্তা বিস্বা শর্মা, কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল, শ্রী রামেশ্বর তেলী, হান্নগী সি.জে.আই. অমসুং রাজ্য সভাগী মেম্বর, শ্রী রঞ্জন গোগোই অমসুং মমিং লৈরবা ইন্দস্ত্রিএলিস্ত শ্রী রতন তাতাসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা কুম অসিগী হরাও কুহ্মৈগী ৱাখল্লোনবু শকখঙলদুনা ৱারোল হৌখি অমসুং অসমগী শক্নাইরবা মচানুপা অমসুং মচানুপীশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎখি। ঙসি লৈবাক মীয়ামদা খুৎশিন্নবখিবা অসমগী কেন্সর হোস্পিতাল অমসুং উরেপ উয়ুং তমখিবা হোস্পিতালশিংনা অৱাং নোংপোক লমগমগা লোয়ননা খা-এসিয়াগী হেল্থকেয়রগী মতিক হেনগৎহল্লগনি হায়না ফোংদোকখি। কেন্সরনা অসমদা খক্তা নত্তনা অৱাং নোংপোক্কা অৱাবা পীদুনা লাক্লিববু খঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অসুম্না হায়খি, “মসিনা খ্বাইদগী অৱাবা নংহল্লিবসি ঐখোয়গী লাইরবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী ইমুংশিংনি”। মফমসিগী মীয়াম্না চহি খরগী মমাংদা কেন্সর লাইয়েংনবগীদমক্তা অচৌবা শহরশিংদা চৎনরম্মি অমসুং মসিনা শেলগী পোৎলুম হেনগৎহল্লম্মি। প্রধান মন্ত্রীনা অসমগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী শর্মা অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল অমসুং তাতা ত্রস্তপু অসিগুম্বা মতম শাংনদগী লৈরক্লবা শিংনবা কয়াগী অসমদা ৱারোইশিন পুরক্নবা হোৎনবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। হন্দক্কী চহিগী বজেৎ অসিদা লুপা করোর ১৫০০গী প্রাইম মিনিস্তর্স দিভেলপমেন্ত ইনিসিএতিব ফোর নোর্থ ইস্ত (পি.এম.-দি.ই.ভি.আই.এন.ই.) য়াওরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। স্কিম অসিগী মখাদা, কেন্সর লাইয়েংবা হায়বসি মিৎয়েং চঙবা হীরম অমা ওইরি অমসুং হায়রিবা খুদোংচাবা অসি গুৱাহাতীগী ওইনসু ৱাহৌদোক থমখ্রবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হেল্থকেয়র সেক্তরগীদমক্তা সরকারনা য়েংলিবা মিৎয়েংগী মতাংদা শন্দোক্না তাক্লদুনা, মহাক্না ‘স্বাস্থ কা সপ্তারিশী’গী মতাংদা ফোংদোকখি। অনাবা লৈহন্দবা হায়বসিনা ঐখোয়গী অহানবা মিৎয়েংনি। “মরম অদুনা, ঐখোয়গী সরকারনা প্রিভেন্তিব হেল্থকেয়রদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলিবনি। মসিনা মরম ওইরগা য়োগ নত্ত্রগা ফিৎনেসকী থৌরমশিং অসি চত্থরিবনি”, হায়না মহাক্না হায়খি। অনিশুবা, লাইনা অমা নারবদি, ঐখোয়না অঙনবা মতমদগী খঙগদবনি। মসিনা মরম ওইরগা, লৈবাক শিনবা থুংবদা তেস্ত তৌনবা অনৌবা সেন্তর লাখ কয়া শারি। অহুমশুবা, মীয়াম্না মখোয়গী অনকপদা ফর্স্ত এদ ফংফম লৈগদবনি হায়বসিদা মিৎয়েং চঙলি। মরম অদুনা, প্রাইমরী হেল্থ সেন্তরশিংবু ফগৎহল্লিবনি। লাইরবশিংনা হোস্পিতালদা লেম্না লাইয়েংবা ফংবা হায়বসিনা ঐখোয়গী মরিশুবা মিৎয়েং চঙবনি। মসিগীদমক্তা, আয়ুশমান ভারত য়োজনাগী মখাদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লাইয়েংবগী খুদোংচাবা ভারত সরকারনা পীরি। অফবা লাইয়েংগীদমক্তা অচৌবা শহরগী মখা পোন্দবা হায়বসিনা ঐখোয়গী মঙাশুবা মিৎয়েং চঙবনি। ঐখোয়গী সরকারনা মসিগীদমক্তা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা মমাংদা পাংথোক্ত্রিবা মওংদা শেল থাদরিবনি। “ইং ২০১৪গী মমাংদা লৈবাক অসিদা শুপ্নগী এমস ৭খক লৈরম্মি। মসিগী মনুংদগী দিল্লীগী এমস নত্তনা এম.বি.বি.এস. তম্ফম লৈতবা, ও.পি.দি. লৈতবা কয়া য়াওদুনা অৱাৎপা য়াম্না লৈরম্মি। ঐখোয়না ফিভম অসিবু শেমদোক্তুনা লৈবাক অসিদা অনৌবা এমস ১৬ লিংখৎখি। মসিগী মনুংদগী এমস গুৱাহাতীসু অমনি”। তরুকশুবা মিৎয়েং চঙবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা অসুম্না হায়খি, “ঐখোয়গী সরকারগী তরুকশুবা মিৎয়েং চঙবদি, দাক্তরগী মশিং ৱাৎলিবসি কোকহনবনি। মমাংগী চহি ৭তা, এম.বি.বিএস. অমসুং পি.জি. তম্বগীদমক্তা অনৌবা সিত লিশিং ৭০ হেন্না হাপখ্রে।ঐখোয়গী সরকারনা আয়ুশ দাক্তর লাখ ৫ হেনববুসু এলোপেথীগী দাক্তরগা থাক মান্নৈ হায়না লৌরে”। সরকারগী তরেৎশুবা মিৎয়েং চঙবদি, হকশেল সেবাশিংবু দিজিতাইজ তৌবনি। লাইয়েংবগীদমক্তা অশাংবা ক্যু লেপ্তবা, লাইয়েংবগী মিংদা থেংনরিবা অৱাবা কয়াদগী কোকহন্নবা সরকারনা হোৎনরি। মসিগীদমক্তা স্কিম অমগী মথংদা অমা চলায়রি হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি। “ঐখোয়না হোৎনরিবা অসিগী পান্দমদি লৈবাক পুম্বগী মীয়াম্না কেন্দ্র সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নববু লৈবাক্কী মফম অমা হেক্তদগী ফংবা য়াহন্নবনি অমসুং মসিদা অথিংবা অমত্তা লৈহল্লোই। মসিনা ৱান নেসন, ৱান হেল্থকী ৱাখল্লোন্নি। মসিগী ইথিল অসিনা চহি ১০০গী মনুংদা থোকপা খ্বাইদগী চাউবা লাইচৎ মনুংদা পাঙ্গল হাপখি, শিংনবা অসিগা থেংনবা ঙম্নবা পাঙ্গল হাপখি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি।
কেন্সর লাইয়েংবদা শেল য়াম্না চঙবা হায়বসিনা মীওই খুদিংগী পুক্নিংদা খ্বাইদগী ৱাবা ৱাফম অয়া ওইরম্মি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। লাইয়েংবদা শেল য়াম্না চঙবনা মরম ওইরগা ইমুং মনুংদা অৱাবা তাহৌরগনি অমসুং শেল তোনশিনখ্রগনি হায়বগী পাখত্তুনা নুপীশিংনা অয়াম্বা ওইনা লাইয়েংবদগী নাথোক্তুনা লৈরম্মি। কেন্সরগী হিদাক লাংথক্কী মমলবু তংখায়গী চাংদা হন্থহন্দুনা কেন্সর লাইয়েংবদা সরকারনা শেল য়াম্না চঙহন্দনবা হোৎনবগা লোয়ননা মসিনা মরম ওইরগা অনাবাশিংগী লুপা করোর ১০০০গী চাংদা য়ামদ্রবদা তুংশিনবা ঙমহনখি। জন ঔশধী কেন্দ্রশিংদা হিদাক ৯০০ হেন্না অহোঙবা মমলদা হৌজিক ফংলি। আয়ুশমান ভারত স্কিমগী বেনিফিশরী কয়া অমদি কেন্সরনা নাবশিংনি।
আয়ুশমান ভারত অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিংনা কেন্সর কেসশিংবু ঙন্না খঙদোকপদা তেংবাংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। অসম অমসুং লৈবাক্কী তোঙানবা মফমশিংদা মীওই করোর ১৫ হেনববনা ৱেলনেস সেন্তরশিংদা কেন্সর স্ক্রীনিং তৌখ্রে। রাজ্য অসিদা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীনা অসম সরকারবু থাগৎখি। জিলা খুদিংদা মেদিকেল কোলেজ লৈহনগনি হায়বা লৈবাক্কী ৱারেপ মঙফাওনহন্নবগীদমক্তা মুখ্য মন্ত্রী অমসুং মহাক্কী কাঙবুনা মশক থোকপা থবক পায়খৎলি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। ওক্সীজেন্দগী হৌরগা ভেন্তিলেতর ফাওবগী খুদোংচাবা পুম্নমক ফংহনগনি হায়বা কেন্দ্র সরকারগী ৱাফম্বু প্রধান মন্ত্রীনা অমুক্কা হন্না পনখি। অঙাংশিংদা ভেক্সিন কাপ্পা য়াহনবা অমসুং অহলশিংগী প্রীকোস্নরী দোজ কাপ্পগী খুদোংচাবা পীদুনা ভেক্সিন কাপ্পগী থৌওং পাকথোক চাউথোক্লবনিনা মীয়াম খুদিংনা ভেক্সিন কাপথোক্নবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
কেন্দ্র অমসুং অসম সরকারনা চা বগানশিংদা থবক তৌরিবা মীয়ামগী পুন্সি মহিং নুংঙাইহন্নবা থম্মোই শেংনা হোৎনরি। রেসন লেম্না পীবদগী হৌরগা হর ঘর জল য়োজনাগী মখাদা ফংবা খুদোংচাবা কয়াবু চা বগানগী ইমুংশিংদা অথুবা মতমদা য়ৌহন্নবা অসম সরকারনা কন্না হোৎনরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি।
মীয়ামগী য়াইফ য়ুম্বালগী মতাংদা ৱাখল্লোন হোংলকপগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি। ঙসিদি, মীয়ামগী য়াইফ য়ুম্বাল হায়বগী ৱাহন্থোক হেন্না পাকথোক চাউথোক্লে। মমাংদদি, মীয়ামগী য়াইফ য়ুম্বালগা সবসিদী খরখক্তগা মরী লৈরম্বনি। ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কন্নেক্তিবিতীগী প্রোজেক্তকা মসিগা মরী লৈনবগী মতৌ উবা ফংলমদে। কন্নেক্তিবিতী লৈতবা মতমদা, মীয়ামগী সেবা য়ৌহনবা হায়বসি য়াম্না ৱানা থোকই। ঙসিদি, লৈবাক অসিনা মমাংগী চহি-চাগী ৱাখল্লোন তুংদা থম্লমদুনা তুংলমচৎকীদমক্তা খোঙদারি। শোরোক, রেল অমসুং এয়রগী নেৎৱর্ক পাকথোক-চাউথোকপগী মতৌ অসম মনুংদা হৌজিক উবা ফংলে অমসুং মসিনা লাইরবা, নহারোল, নুপী, অঙাং, শোত্থরবা অমসুং ত্রাইবেল খুন্নাইগী মীওইশিংদা কান্নবা পীরি। ঐখোয়না সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী ইথিলগা লোয়ননা অসম অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী থবক পায়খৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
অসম সরকার অমসুং তাতা ত্রস্তনা পুন্না পায়খৎমিন্নবা খোঙথাং, অসম কেন্সর কেয়র ফাউন্দেসন্না রাজ্য অসিদা কেন্সর হোস্পিতাল ১৭ লৈহন্দুনা খা-এসিয়াগী খ্বাইদগী চাউবা অমসুং শেল য়াম্না চঙদবা কেন্সর কেয়র নেতৱর্ক ওইহন্নবা প্রোজেক্ত অমা থবক্তা ওন্থোক্লি। প্রোজেক্ত অসিগী অহানবা ফেজকী মখাদা শাগদবা কেন্সর হোস্পিতাল ১০গী মনুংদগী তরেত শাবা লোইরে অমসুং অহুম অমনা লোইশিনবগী তোঙানবা থাক্তা লৈরি। প্রোজেক্ত অসিগী অনিশুবা ফেজকী শরুক ওইনা, কেন্সর হোস্পিতাল ৭ শাগনি।