Ministry of Food Processing Industries
One District One Product (ODOP) Workshop held under the Kisan Bhagidari Prathmikta Hamari Campaign, 2022 by the Ministry of Food Processing Industries under the PMFME Scheme
26 APR 2022 9:30AM by PIB Delhi
To commemorate Azadi ka Amrit Mahotsav, an initiative by the Government of India to celebrate 75 glorious years of progressive India, its rich history, culture and great achievements, -"Kisan Bhagidari Prathmikta Hamari" Campaign is scheduled from 25.04.22 to 30.04.22.
As a part of the campaign, the Ministry of Food Processing Industries, under the Pradhan Mantri Formalisation of Micro food processing Enterprises (PMFME) Scheme, organized the ODOP-based workshop on the Processing and Value addition of Walnuts in Kishtwar district, Jammu and Kashmir.
The event was inaugurated by Shri Ashok Kumar Sharma, Deputy Commissioner, Kishtwar. The ODOP workshop aimed to set the stage for all food-tech stakeholders to impart, discuss and acquaint the stakeholders on the new emerging trends in food processing and technological innovation in Walnut Processing in the Kishtwar district.
Sh. Vishesh Paul Mahajan, Director, Horticulture (Planning and Marketing) Jammu and Kashmir gave the inaugural speech. He highlighted the importance of the micro food processing sector as the growth driver of the Indian economy and through the PMFME Scheme the government’s efforts to encourage food processing in India. The Event was moderated by Sh. Sunil Singh, District Nodal Officer, Kishtwar.
The workshop witnessed the presence of eminent industry speakers sharing their insights for micro-enterprises and Farmers to pave the way in walnut-based products to scale to domestic and global levels.
Among the distinguished speakers were, Shri Ashok Kumar Sharma, Dy. Commissioner, Kishtwar. Dr Brij Paul SMS (PP) Dept. of Horticulture, Kishtwar who spoke about the Relevance of the ODOP for the district. Speaking on the occasion Deputy Commissioner Kishtwar appealed the orchardists/farmers to come forward and lay a proactive role in the implementation of rolled out schemes of the departments so that the income of these farmers is increased. Deputy Commissioner Kishtwar also informed that district administration isworking on the establishment of Model "Mandi" in the district. He further informed that 50 Kanals of land alongside the national highway in the district has been identified to establish the mandi which will provide a common platform for the display, sale and marketing of the product and also provide national-level access to farmers.
Mr. Khalid Malik General Manager, DIC, Kishtwar conducted a session on “Potential Opportunities and Technologies for MicroEntrepreneurs”
Dr. Syed Zameer Hussain, Head, Division of Food Sc. & Technology, SKUAST-K, conducted a session on “Scope and future strategies for Processing and value addition of Walnuts in J&K, particularly in District Kishtwar.
The ODOP Workshop under Kisan Bhagidari Prathmikta Hamari Campaign is one of a kind initiative by the M/o Food Processing Industries along with the support of distinguished industry experts to educate and guide the farmers in the Kishtwar District of Jammu and Kashmir to make informed decisions in order to scale up their food business in Walnut processing in the present scenario.
In addition to the participation of the various eminent guest speakers, the event saw the participation of around 300 farmers, orchardists and government officials from across the UT and also the food processing micro-enterprises. It was also hosted live successfully and witnessed the vast participation of all stakeholders.
About the PMFME Scheme:
Launched under the Aatmanirbhar Bharat Abhiyan, the Pradhan Mantri Formalisation of Micro food processing Enterprises (PMFME) Scheme is a centrally sponsored scheme that aims to enhance the competitiveness of existing individual micro-enterprises in the unorganized segment of the food processing industry and to promote formalization of the sector and provide support to Farmer Producer Organizations, Self Help Groups, and Producers Cooperatives along their entire value chain. With an outlay of Rs. 10,000 crore over a period of five years from 2020-21 to 2024-25, the scheme envisions to directly assist the 2,00,000 micro food processing units for providing financial, technical, and business support for upgradation of existing micro food processing enterprises.
For more details, visit: https://pmfme.mofpi.gov.in/pmfme/#/Home-Page

ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়
পি.এম.এফ.এম.ই. স্কিমগী মখাদা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রিজ মন্ত্রালয়না পাঙথোকপা কিসান ভাগিদারি প্রথমিক্তা হমারি কেম্পেন, ২০২২গী মনুং চন্না ৱন দিস্ত্রিক্ত ৱন প্রদক্ত (ও.দি.ও.পি.) ৱর্কসোপ পাঙথোকখ্রে
26 APR 2022 9:30AM by PIB Imphal
খুমাঙ চাওশিনবা ভারতকি অথোইবা চহি ৭৫, মসিগী ইনাক খুল্লবা পুৱারী, নাৎ অমসুং মায় পাকপশিং হরাও তয়াম্না পাঙথোক্নবগীদমক ভারত লৈঙাক্কী থৌরাং অমা ওইরিবা অজাদি কা অমৃৎ মহোৎসবকী শরুক অমা ওইনা “কিসান ভাগিদারি প্রথমিক্তা হমারি” কেম্পেন ২৫.০৪.২২দগী ৩০.০৪.২০২২ ফাওবা পাঙথোক্লি‍।
কেম্পেন অসিগী শরুক অমা ওইনা, ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রিজ মন্ত্রালয়না প্রধান মন্ত্রী ফোর্মেলাইজেসন ওফ মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তরপ্রাইজেজ (পি.এম.এফ.এম.ই.) স্কিমগী মখাদা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী কিস্ত্বর দিস্ত্রিক্তা ৱালনৎ প্রোসেসিং অমসুং ভেল্যু এদিসনগী মতাঙদা ও.দি.ও.পি.দা য়ুম্ফম ওইবা ৱর্কসোপ পাঙথোক্লি‍।
থৌরম অদু শ্রী অসোক কুমার শর্ম, দিপুতী কম্মিস্নর, কিস্ত্বরনা হৌদোকখি‍। ও.দি.ও.পি. ৱর্কসোপনা ফুদ-তেক স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কী মফমদা ফুদ প্রোসেসিংগী মতাঙদা নৌনা থোরক্লিবা মওং মতৌশিং অমসুং কিস্ত্বর দিস্ত্রিক্তা ৱালনৎ প্রোসেসিংগী তেক্নোলোজিকেল ইনোভেসনগী মতাঙদা খঙহন্নবা অমদি খন্ন-নৈননবা ফম্পাক অমা শেমগৎপগী পান্দমদা পাঙথোকপনি‍।
শ্রী বিসেস পোল মহাজন, দাইরেক্তর, হোর্তিকলচর (প্লান্নিং এন্দ মার্কেতিং) জম্মু অমসুং কাস্মিরনা হৌদোক ৱারোল পীখি‍। মহাক্না মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরবু ভারতকী শেন্মিৎলোন মমায় চুমবদা মরু ওইরিবা অমদি পি.এম.এফ.এম.ই. স্কিমগী খুত্থাঙদা লৈঙাক্না ভারত্তা ফুদ প্রোসেসিং পুক্নিং থৌগৎনবা হোৎনরিবশিংগী মরমদা মচং ওইবা ৱাফম কয়া ফোঙদোকখি‍। থৌরম অদু শ্রী সুনিল সিংহ, দিস্ত্রিক্ত নোদেল ওফিসর, কিস্ত্বরনা ৱাতেমখি‍।
ৱর্কসোপ অদুদা মমিং লৈরবা ইন্দস্ত্রী ৱাঙাঙলোয়শিংনা মাইক্রো এন্তরপ্রাইজশিংগী মরমদা অমদি লৌমীশিংনা মখোয়গী লমদা ৱালনৎনা শাবা পোত্থোকশিং পুথোক্লমবদগী মালেমগী থাক্তা চাওখৎলক্নবগী লম্বীশিংগী মরমদা ৱা ঙাঙখি‍।
মশক নাইরবা ৱাঙাঙলোয়শিংগী মরক্তা শ্রী অসোক কুমার শর্ম, দিপুতী কম্মিস্নর, কিস্ত্বর, দোক্তর ব্রিজ পোল এস.এম.এস. (পি.পি.) দিপার্তমেন্ত ওফ হোর্তিকলচর, কিস্ত্বরনা দিস্ত্রিক্ত অদুদা ও.দি.ও.পি.গী কান্নবশিংগী মরমদা ৱা ঙাঙখি‍। থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা দিপুতী কমিস্নর কিস্ত্বরনা হৈকোল তৌরিবা/লৌমীশিংনা থোরক্তুনা মখোয়গী শেন্থোক হেনগৎহন্নবগীদমক দিপার্তমেন্তশিংগী স্কিমশিং পায়খৎপদা মাঙজিল থানা থবক তৌনবা ৱাফম থমখি‍। দিপুতী কমিস্নর কিস্ত্বরনা দিস্ত্রিক্ত অদুদা “মন্দি’ মোদেল শেমগৎনবা দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসন্না থবক পায়খৎলি হায়নসু পাউদমখি‍। পোত্থোকশিং থেন্দুনা থম্নবা অমদি য়োন্নবা কমন ওইবা ফম্পাক অমা ওইগদবা অমদি লৌমীশিংগী লৈবাক্কী থাক্তা চঙশিনবা ঙম্নবা মন্দি শেমগৎনবা দিস্ত্রিক্ত অদুগী নেস্নেল হায়ৱেগী নাকনদা কনাল ৫০গী লমসু মশক খঙদোক্তলে হায়নসু মহাক্না পাউদমখি‍।
মিস্তর খালিদ মলিক, জেনেরেল মেনেজর, দি.আই.সি., কিস্ত্বরনা “মাইক্রো এন্তরপ্রাইজশিংগী লৈরিবা খুদোংচাবশিং অমসুং তেক্নোলোজী”গী মতাঙদা সেসন অমসু পাঙথোকখি‍।
দোক্তর সয়েদ জমীর হুসেন, হেদ, দিভিজন ওফ ফুদ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী, এস.কে.য়ুঊ.এ.এস.তি.-কে.না জম্মু অমসুং কাস্মিরদা, মরুওইনা কিস্ত্বর দিস্ত্রিক্তা ৱালনৎ প্রোসেসিং অমসুং ভেল্যু এদিসনগী মীৎয়েঙ অমসুং তুংগী লাল্লোং” হায়বসিদা সেসন অমা পাঙথোকখি‍।
কিসান ভাগিদারি প্রথমিক্তা হমারি কেম্পেনগী মখাদা পাঙথোক্লিবা ও.দি.ও.পি. ৱর্কসোপ অসি হৌজিক লৈরিবা ফীভমসিদা মখোয়গী ৱালনৎ প্রোসেসিংগী ফুদ বিজিনেস চাওথোকহন্নবগদমক জম্মু অমসুং কাস্মিরগী কিস্ত্বর দিস্ত্রিক্তকী লৌমীশিংদা নীংথিনা খঙলবা মতুংদা ফিরেপ অমা লৌজবা ঙম্নবা তাকপি তমবিনবা অমদি লমজিং পীননবা মশক নাইরবা ইন্দস্ত্রী এক্সপর্তশিংগী ঙাক্লৌগা লোয়ননা ফুদ প্রোসেসিং মন্ত্রালয়না পায়খৎবা থৌরাং অমনি‍।
মমিং লৈরবা ৱাঙাঙলোয় কয়ানা শরুক য়াবগী মথক্তা, থৌরম অদুদা য়ু.তি. অসিগী মফম শিনবা থুংবদগী লৌমী অমসুং হৈকোল তৌরিবা মীওই ৩০০লোম, লৈঙাক্কী ওফিসিএলশিং অমসুং ফুদ প্রোসেসিং মাইক্রো এন্তরপ্রাইজশিংনা শরুক য়াখি‍। থৌরমদু লাইব ওইনা উত্তুনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না পাক শন্না শরুক য়াখি‍।
পি.এম.এফ.এম.ই. স্কিমগী মরমদা:
আত্মনিরভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা হৌদোকখিবা প্রধান মন্ত্রী ফোর্মেলাইজেসন ওফ মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তরপ্রাইজেজ (পি.এম.এপ.এম.ই.) স্কিম অসি ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগী অনওর্গনাইজ সেক্তরদা লৈরিবা লনাই মাইক্রো-এন্তরপ্রাইজশিংগী মরক্তা হিদান্নবা হেনগৎহন্নবা, অমদি সেক্তর অসিবু ফোর্মেলাইজ তৌনবা অমসুং ফার্মর্স প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং, অমসুং প্রদ্যুসর্স কোওপরেতিবশিংদা মখোয়গী ভেল্যু চেন পুম্নমক্তা ঙাক্লৌ পীননবা পান্দমদা পায়খৎপা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর স্কিম অমনি‍। ২০২০-২১দগী ২০২৪-২৫ ফাওবা চহি মঙাগী মতমগী ওইনা লুপা করোর ১০,০০০গী শেনফমগা লোয়ননা স্কিম অসিনা মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং য়ুনিৎ ২,০০,০০০দা লৈরিবা মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তরপ্রাইজশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবগীদমক শেলথুমগী, তেক্নিংকেল অমসুং লল্লোন ইতিক্কী লমদা হকথেংননা মতেং পীননবা মীৎয়েঙ থম্লি‍।
অহেনবা অকুপ্পা মরোলগীদমক চঙবিয়ু: https://pmfme.mofpi.gov.in/pmfme/#/Home-Page