Ministry of Panchayati Raj
PM to visit J&K to participate in celebrations of National Panchayati Raj Day on 24th April
Prime Minister will address all Gram Sabhas and Panchayati Raj representatives across the country, from J&K
Prime Minister will directly transfer total amount of Rs.44.70 crore as prize money to the bank account of 322 awardee Panchayats
Prime Minister will also distribute property cards to beneficiaries under the SVAMITVA
States / UTs to confer awards and plaques to the concerned awardees of National Panchayat Awards–2022 on the occasion of National Panchayati Raj Day
23 APR 2022 1:26PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will undertake a visit to Jammu & Kashmir to participate in the celebration of National Panchayati Raj Day at around 11:30 AM on 24 April, 2022. He will visit Palli Panchayat in Samba district. He will interact with local Panchayat representatives and address the elected representatives and functionaries of Panchayati Raj Institutions as well as Gram Sabhas across the country on this momentous occasion.On this occasion,Prime Minister will also distribute property cards to beneficiaries under the SVAMITVA (Survey of Villages and Mapping with Improvised Technology in Village Areas) Scheme steadily inching towards the objectives of socio-economic empowerment of the rural masses and making them self-reliant.
Every year, on this occasion, Ministry of Panchayati Raj has been awarding the best performing Panchayats/States/UTs across the country under the Incentivization of Panchayats Scheme in recognition of their good work for improving delivery of services and public goods. Awards are given under various categories namely, DeenDayalUpadhyay Panchayat SashaktikaranPuraskar (DDUPSP), NanajiDeshmukhRashtriya Gaurav Gram Sabha Puraskar (NDRGGSP), Child-friendly Gram Panchayat Award (CFGPA), Gram Panchayat Development Plan (GPDP) Award and e-Panchayat Puraskar (given to States/UTs only).
This year, for National Panchayat Awards–2022 (Appraisal Year 2020-21), a total of 322 number of awards to Panchayats have been declared under following categories:
1) Child-friendly Gram Panchayat Award to 29 Gram Panchayats (GPs)/ Village Councils (VCs) in 29 States/Union Territories (UTs)
2) Gram Panchayat Development Plan Award to 29 Gram Panchayats (GPs)/ Village Councils (VCs) in 29 States/UTs
3) NanajiDeshmukhRashtriya Gaurav Gram Sabha Puraskar to 27 Gram Panchayats (GPs)/ Village Councils (VCs) in 27 States/UTs
4) DeenDayalUpadhyay Panchayat SashaktikaranPuraskar to 237 Panchayats [(District Panchayats: 28); (Block Panchayats: 53); (Gram Panchayats /Village Councils: 156)] across 29 States/UTs.
With the pressing of the button, the Prime Minister will directlytransfertotal amount of Rs.44.70 crore as prize money ranging from Rs.5 lakh to Rs.50 lakh to the bank account of322 awardee Panchayatsacross 31 States/UTs in the country digitally (in real time) from the venue of NPRD–2022 celebration at Palli Gram Panchayat under Samba District in Jammu and Kashmir on this occasion.
The Ministry of Panchayati Raj has been making efforts to bring in transparency, efficiency and accountability in the functioning of Gram Panchayats through the use of information and communication technology. The e-Panchayat Puraskar is conferred to those States which have ensured maximum use of information technology for monitoring the works of the Panchayats. The ranking of the following States that have been adjudged for e-Panchayat Puraskar under both the categories is as follows:
Winning States under Category I:
1st Place – Karnataka
2nd Place – Chhattisgarh
3rd Place – Odisha and Uttar Pradesh
Winning States under Category II:
1st Place – Tripura
2nd Place – Assam
3rd Place – Sikkim
All the States/ Union Territories have been requested to confer awards and plaques to the concerned awardees of National Panchayat Awards–2022 on the occasion of National Panchayati Raj Day on 24th April, 2022 by in-charge Ministers of Districts, Members of Parliament (MPs), Members of Legislative Assembly (MLAs), Senior Administrative Officers, eminent personalities etc. who may also be requested to attend of Gram Sabha in any one Gram Panchayat. The awardees plaques have been despatched by the Ministry of Panchayati Raj to concerned States/UTs. Further, it has also been requested that simultaneously, other activities such as cultural programmes, debates, presentations etc. may be organized during these events, keeping localization of Sustainable Development Goals in focus.
National Panchayati Raj Day will serve as an important occasion as well as a significant step towards creating awareness and building momentum for India@2047 and also building institutional, individual, institutional, cross-organizational and operational capabilities for achieving the global SDGs agenda in local context by 2030. The seventeen SDGs are subsumed under nine broad themes, and one or more such themes will be adopted as Sankalp by Gram Panchayats in specially convened Gram Sabhas on 24th April, 2022. Ministry of Panchayati Raj has requested all Gram Panchayats to organize Special Gram Sabha meetings on 24th April, 2022 across the country to mark the occasion of National Panchayati Raj Day.
The NPRD–2022programme will be telecast LIVE overDoordarshan (DD)–News, its Regional Kendras and this important event will be witnessed by the dignitaries, public representatives as well as officers of Panchayati Raj Departments and other stake-holders at State / District / Block / Panchayat level across level adhering to COVID-19 protocols and preventive measures. With an aim to maximize the outreach of the Panchayat-focus people oriented NPRD programme to the last mile, web-link for registration forwatching the NPRD–2022 event live from 12:00 noon on 24th April, 2022 has been created and made live for everyone to register on the following link: https://pmevents.ncog.gov.in. The live webcast of Hon'ble Prime Minister’s address to all Gram Sabhas and Panchayati Raj Institutions/ Rural Local Bodies will be available at link: https://pmindiawebcast.nic.in.
Background:
24th April is observed by the Ministry of Panchayati Raj as National Panchayati Raj Day (NPRD) every year to celebrate the constitutional status accorded to Panchayati Ray system in the country. This occasion provides an opportunity for direct dialogue with Panchayat representatives from all over the country as well as recognizing their achievements to empower and motivate them. The objective of the celebrating the National Panchayati Raj Day is to increase awareness about Panchayats and Gram Sabhas, the institutions of the local self-governments for the rural areas mandated by the Constitution, and also about their roles, responsibilities, achievements, concerns, resolutions etc. States and Union Territories are requested to celebrate National Panchayati Raj Day in a befitting manner and call upon Panchayati Raj Institutions/ Rural Local Bodies to celebrate National Panchayati Raj Day with a ‘whole of society’ approach ensuring maximum possible ‘Jan Bhagidari’. National Panchayat Awards are also conferred to well-performing Panchayats on this occasion.

পঞ্চায়তী রাজগী মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা এপ্রিলগী ২৪দা নেস্নেল পঞ্চায়তী রাজ দে থৌরম পাংথোকপা শরুক য়ানবা জে. অমসুং কে. চৎকদৌরি
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা গ্রাম সভাশিং অমসুং পঞ্চায়তী রাজকী মীহুৎশিংদা জে. অমসুং কে.দগী ৱা ঙাংগনি
প্রধান মন্ত্রীনা শেলগী মনা ওইনা লুপা করোর ৪৪.৭০গী অপুনবা শেনফম মনা ফংলবা পঞ্চায়তশিং ৩২২গী বেঙ্ক একাউন্দা হকথেংননা হাপখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা এস.ভি.এ.এম.আই.তি.ভি.এ.গী মখাদা লৈবা বেনিফিসরীশিংদা প্রোপর্তী কার্দশিংসু য়েন্থোক্কনি
নেস্নেল পঞ্চায়তী রাজ দেগী থৌরমদা নেস্নেল পঞ্চায়ত এৱার্দস -২০২২গী মনা ফংগদবা এৱার্দীশিংদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা এৱার্দশিং অমসুং প্লেকশিং খুৎশিন্নগনি
23 APR 2022 1:26PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২২গী এপ্রিল ২৪গী চাওরাক্না অয়ুক পুং ১১:৩০ তাবা মতমদা নেস্নেল পঞ্চায়তী রাজ দেগী থৌরম শরুক য়ানবা জম্মু অমসুং কশ্মির চৎকদৌরি। মহাক্না সম্বা জিলাগী পল্লি পঞ্চায়ত্তা চৎকনি। মহাক্না মরুওইরবা থৌরম অসিদা মফম অদুগী পঞ্চয়তকী মীহুৎশিংগা উনগনি অমসুং পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনগী খনগৎলবা মীহুৎশিং অমসুং থৌ পুরিবশিং লোয়ন-লোয়ননা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা গ্রাম সভাশিংদা ৱা ঙাংগনি। থৌরম অসিদা, প্রধান মন্ত্রীনা এস.ভি.এ.এম.আই.তি.ভি.এ. (সর্ভে ওফ ভিলেজ এন্দ মেপ্পিং ৱিথ ইম্প্রোবাইজ ইন ভিলেজ এরিয়াজ)গী স্কীম খুঙ্গংগী মফমশিংদা সোসিও-ইকোনোমিক্তা শক্তি পীবা মরোমদোম হিংজনবগী শেমজবগী পান্দমদা তপ্না-তপ্না চংশিল্লক্লিবা অসিগী মখাদা লৈরিবা বেনিফিসরীশিংদা প্রোপর্তী কার্দশিংসু য়েন্থোক্কনি।
চহি খুদিংগী থৌরম অসিদা, পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না থবক-থৌরমশিং হেন্না ফগৎহনবা অমসুং মীয়ামগী ওইবা পোৎ-চৈদা মখোয়না তৌরকপা অফবা থবক্কীদমক পঞ্চায়তশিংগী স্কীমগী মনা পীনবগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা খ্বায়দগী ফজনা মথৌ পাংথোকপা পঞ্চায়তশিং/রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা মনা পীরি। এৱার্দশিং অসি কেতগরী কয়াগী মখাদা পীরি মিং ওইনা দীন দয়াল উপধ্যয় পঞ্চায়ত সাশক্তিকারন পুরস্কার (দি.দি.য়ু.পি.এস.পি.), নানাজী দেশমুখ রাস্ত্রিয়া গৌরব গ্রাম সভা পুরস্কার (এন.দি.আর.জি.জি.এস.পি.), চাইল্দ-ফ্রেন্দলী গ্রাম পঞ্চায়ত এৱার্দ (সি.এফ.জি.পি.এ.), গ্রাম পঞ্চায়ত দিবলপমেন্ত প্লান (জি.পি.দি.পি.) এৱার্দ অমসুং ই-পঞ্চায়ত পুরস্কার (রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং খক্তদা পীবা) অসিনি।
হন্দক্কী চহি অসিদা নেস্নেল পঞ্চায়ত এৱার্দ -২০২২ (২০২২-২১গী চহি পাবদা), পঞ্চায়তশিংদা পীনবা অপুনবা এৱার্দ মশিং ৩২২ মখাগী কেতরীশিং অসিদা লাওথোকখ্রে:
১) গ্রাম পঞ্চায়তশিং (জি.পি.শিং) ২৯/রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং (য়ু.তি.শিং) ২৯গী ভিলেজ কাউন্সিল (ভি.সি.)দা চাইল্দ-ফ্রেন্দলী গ্রাম পঞ্চায়ত এৱার্দ
২) গ্রাম পঞ্চায়তশিং (জি.পি.শিং) ২৯/রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং (য়ু.তি.শিং) ২৯গী ভিলেজ কাউন্সিল (ভি.সি.)দা গ্রাম পঞ্চায়ত দিবলপমেন্ত প্লান এৱার্দ
৩) গ্রাম পঞ্চায়তশিং (জি.পি.শিং) ২৭/রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং (য়ু.তি.শিং) ২৭গী ভিলেজ কাউন্সিল (ভি.সি.)দা নানাজীদেশমুখরাস্ত্রীয়া গৌরব গ্রাম সভা পুরস্কার
৪) রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং ২৯গী পঞ্চায়তশিং [(দিস্ত্রীক্ত পঞ্চায়তশিং: ২৮); (ব্লোক পঞ্চায়তশিং: ৫৩); (গ্রাম পঞ্চায়তশিং/ভিলেজ কাউন্সিলশিং: ১৫৬) ২৩৭দা দীনদয়ালউপধয় পঞ্চায়ত সাশক্তিকারন পুরস্কার
থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা জম্মু অমসুং কশ্মিরগী সম্বা দিস্ত্রীক্তকী মখাদা পল্লি গ্রাম পঞ্চায়ত্তা পাংথোকপা এন.পি.আর.দি.-২০২২গী থৌরম মফমদগী লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং ৩১দা লৈরিবা এৱার্দী ৩২২দা লুপা লাখ ৬দগী লুপা লাখ ৫০ ফাওবগী মরক্তা শেল ওইনা মনা অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৪৪.৭০ মখোয়গী একাউন্দা বত্তন অমা নম্বগা লোয়ননা হকথেংননা চংলগনি।
পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না গ্রাম পঞ্চায়তকী থবক থৌরমদা ইনফোর্মেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা ময়েক শেংবা, পোত্থোক লৈবা অমসুং মথৌদাং পুরক্নবা হোৎনরি। ই-পঞ্চায়ত পুরস্কার অসি পঞ্চায়তকী থবকশিং য়েংশিনবদা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী খ্বায়দগী হেন্না শিজিন্নবা রাজ্যশিংদা পীরি। কেতগরীশিং অনিমক্কী মখাদা ই-পঞ্চায়ত পুরুস্কারগীদমক এদজস তৌরবা রাজ্যশিংগী রেঙ্কিং মখাদা পীরি:
কেতগরী Iগী মখাদা মায় পাক্লবা রাজ্যশিং:
অহানবা - কর্নাতকা
অনিশুবা- ছত্তিসগর
অহুমশুবা- ওরিশা অমসুং উত্তর প্রদেশ
কেতগরী IIগী মখাদা মায় পাক্লবা রাজ্যশিং:
অহানবা - ত্রিপুরা
অনিশুবা- অসাম
অহুমশুবা- সিক্কিম
রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং পুম্বনা নেস্নেল পঞ্চায়ত এৱার্দ-২০২২ অসি ২০২২গী এপ্রিল ২৪দা পাংথোক্কদৌরিবা নেস্নেল পঞ্চায়তী রাজ দেগী থৌরমদা দিস্ত্রীক্তশিংগী মন্ত্রীশিংগী ইন-চার্জ, মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত (এম.পি.শিং), মেম্বর ওফ লেজিস্লেতিব এসেমব্লীশিং (এম.এল.এ.শিং), মকোক থোংবা এদমিনিস্ত্রেতিব ওফিসরশিং, শক্নাইরবা মীওইশিং অসিনা গ্রাম পঞ্চায়ত অমগী গ্রাম সভাদা শরুক য়াদুনা এৱার্দশিং অমসুং প্লেগশিং অসি খুৎশিন্ননবা হায়জরি। এৱার্দীশিংগী প্লেগশিং অসি পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না মরী লৈনবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা য়ৌহনখ্রে। মখা তানা, মসি অমসু হায়জরি মদুদি হায়রিবা মতম অসিমক্তদা, অতোপ্পা এক্তিবিতীশিং হায়বদি কলচরেল প্রোগ্রামশিং, দিবেৎশিং, প্রজেন্তেসনশিং অসিনচিংবা অসি চাউখৎ থৌরাংগী লেঙদবা থাক অমা থম্বনা পান্দম ওইবদা মিৎয়েং থমদুনা লোকেলাইজেসন ওইহন্নবা থৌরম অসিদা শিনবা য়াই।া
নেস্নেল পঞ্চায়তী রাজ দে অসিনা য়াম্না মরুওইবা থৌরম অমা ওইনা লৌগনি অমদি লোয়ন-লোয়ননা ইন্দিয়া@২০৪৭গী পাউজেল শন্দোকপা অমসুং খোঙজেল য়াংশিনবলোমদা শিংথানিংঙাই ওইবা খোঙথাং অমা ওইরগনি অমসুং ২০৩০ ফাওবদা লোকেল কন্তেক্সতা মালেমগী ওইবা এস.দি.জি.শিংগী এজেন্দা ফংনবগী ইন্সতিত্যুস্নেল, ইন্দিবিজুএল, ইন্সতিত্যুস্নেল, ক্রোস-ওর্গানাইজেসনেল অমসুং ওপরেস্নেল ঙম্নবগীদমক শাগৎপা য়াই। এস.দি.জি.শিং তরাতরেৎ অসি ব্রোদ থীম মাপলগী মখাদা য়াওবনি, অমসুং অসিগুম্বা থীম অমা নত্ত্রগা হেন্না সংকল্প ওইনা গ্রাম পঞ্চায়তনা ২০২২গী এপ্রিল ২৪দা অখন্ননা পুনবা গ্রাম সভাদা লৌশিনগনি। পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না গ্রাম পঞ্চায়ত পুম্ববু লৈবাক শিনবা থুংনা ২০২২গী এপ্রিল ২৪দা পাংথোক্কদৌরিবা নেস্নেল পঞ্চায়তী রাজ দে থৌরম পালন তৌনবা অখন্নবা গ্রাম সভাগী মীফম শিন্নবা হায়জখি।
এন.পি.আর.দি.-২০২২গী প্রোগ্রাম অসি দুর্দশন (দি.দি.) – পাউশিং, মসিগী রিজনেল কেন্দ্রশিংদা লাইব ওইনা থাদোক্কনি অমসুং মসিগী মরুওইবা থৌরম অসি দিগ্নতরীশিং, মীয়ামগী মীহুৎশিং লোয়ন-লোয়ননা পঞ্চায়তী রাজ দিপার্তমেন্তশিংগী ওফিসরশিং অমসুং অতৈ অতোপ্পা রাজ্য/দিস্ত্রীক্ত/ব্লোক/পঞ্চায়তনা কোবিদ-১৯গী চৎন-কাংলোনশিং ঙাক্তুনা উবা ফংগনি। পঞ্চায়ত্তা মিৎয়েং থম্বা মীয়ামগী ওইবা এন.পি.আর.দি. প্রোগ্রাম আউতরিচ খ্বায়দগী অরোইবা ফাওবা য়ৌনবগী পান্দমদা, ২০২২গী এপ্রিল ২৪গী নুমিৎয়ুংবা ১২:০০দগী লাইব ওইনা এন.পি.আর.দি.-২০২২গী থৌরম য়েংনবগী রেজিস্ত্রেসনগীদমক ৱেব-লিঙ্ক পুথোক্লে অমসুং মখাগী লিঙ্ক: https://pmevents.ncog.gov.inদা মীপুম খুদিংদা রেজিস্তর তৌনবা লাইব থারি। ইকাই খুম্নজরিবা প্রধান মন্ত্রীনা গ্রাম সভাশিং অমসুং পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনশিং/রুরেল লোকেল বোদীশিংদা ৱা ঙাংবগী লাইব ৱেবকাস্ত লিঙ্ক: https://pmindiawebcast.nic.in দা ফংবিগনি।
বেকগ্রাউন্দ:
এপ্রিল ২৪ অসি পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না চহি খুদিংগী নেস্নেল পঞ্চায়তী রাজ দে (এন.পি.আর.দি.) হায়না লৈবাক অসিগী পঞ্চায়তী রাজ সিস্তেমদা লৈরিবা কন্সতিত্যুস্নেল স্তেতস থৌরম ওইনা পাংথোক্লি। থৌরম অসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা পঞ্চায়তকী মীহুৎশিংগা হকথেংননা ৱারী শান্ননবা লোয়ন-লোয়ননা মখোয়দা শক্তি পীবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপদা মায় পাকপগী মশক খঙহনবগী খুদোংচাবা পীরি। নেস্নেল পঞ্চায়তী রাজ দে থৌরম পাংথোকপগী পান্দম অসি পঞ্চায়ত অমসুং গ্রাম সভাশিংগী মরমদা, কন্সতিত্যুসন্না পীরিবা খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা লোকেলগী মশাগী ওইবা সরকার অমসুং মখোয়গী থৌদাং, মথৌদাং, মায় পাকপশিং, মরী-লৈনবা, ৱারেপশিং মীয়ামদা খঙহনবা হেনগৎহনবা অসিনি। রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা নেস্নেল পঞ্চায়তী রাজ দে থৌরম চুনবা মওংদা শিন্নবা হায়জরি অমসুং নেস্নেল পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনশিং/রুরেল লোকেল বোদীশিংবু ‘মীয়াম পুম্বা’ চংশিনমিন্নদুনা খ্বায়দগী হেন্না ওইথোকপা য়াবা ‘জন ভাগিদারি’ওইহন্নবা নেস্নেল পঞ্চায়তী রাজ দে থৌরম পাংথোক্নবা কন্না হায়রি। থৌরম অসিদা খ্বায়দগী মথৌ নিংথিনা পাংথোকপা পঞ্চায়তশিংদা নেস্নেল পঞ্চায়ত এৱার্দসু খুৎশিন্নখি।