Prime Minister's Office
PM Modi interacts with those involved in Deoghar Rescue Operation
“People have a lot of faith in the uniform. Whenever people in distress see you, they believe that their life is now safe, new hope awakens in them”
Success is assured when challenges are faced with determination and patience.
“This entire operation has been a reflection of sensitivity, resourcefulness and courage”
“‘SabkaPrayas’ played a major role in this operation also”
13 APR 2022 9:43PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Moditoday interacted with personnel of IAF, Indian Army, NDRF, ITBP, local administration and civil society who were involved with rescue operations at Deoghar involving the cable car accident. Union Minister, Shri Amit Shah, Member of Parliament, Shri Nishikant Dubey, Secretary MHA, Chief of Army Staff, Chief of Air Staff, DG NDRF, DG ITBP were among those present on the occasion.
Minister of Home Affairs and Minister of Co-operation, Shri Amit Shah complimented those involved in the rescue. This is an example of a well-coordinated operation, he added. He said that under the leadership of the Prime Minister Shri Narendra Modi disaster management transcended earlier relief-based approach to emphasis on preventing the loss of lives. Today there is an integrated set up at every level to react and protect lives all the time. NDRF, SDRF, Armed forces, ITBP Police and local administration worked in exemplary coordination in the operation, Shri Amit Shah added.
Speaking on the occasion, the Prime Minister praised the rescue teams and offered condolence to the families of the bereaved. “Country is proud that we have a skilled force in the form of our armed forces, Air Force, ITBP, NDRF and police personnel, that has capability to protect citizen in the time of distress”, he said. “For three days, round the clock, you completed a difficult rescue operation and saved the lives of many countrymen. I also consider it to be the grace of Baba Vaidyanath ji”, he added.
The Prime Minister noted the recognition and image that NDRF has carved for itself through their courage and hard work. Shri Om Prakash Goswami, Inspector/GD, NDRF narrated the details of operations to the Prime Minister. The Prime Minister asked Shri Om Prakash how he handled the emotional aspect of the distress situation. The Prime Minister said that the courage of NDRF is recognized by the entire country.
Group Captain Y K Kandalkar of Indian Airforce informed about the Airforce operation during the crisis. The Prime Minister noted the skills of the pilots navigating helicopter so near the wires. Sergeant Pankaj Kumar Rana, of Indian Airforce explained the role of Garuna commandos in rescuing the passenger in the adverse conditions of the cable car and amidst the distress of the passenger including children and women. The Prime Minister praised the extraordinary courage of the air force personnel.
Shri Pannalal Joshi of Damodar Ropeway, Deoghar, who saved many passengers, explained the role of civilians in the rescue operations. The Prime Minister said that helping others is part of our culture and praised the resourcefulness and courage of these people.
Shri Anant Pandey Sub Inspector ITBP, explained the role of ITBP in the operation. ITBP’s initial successes raised the morale of the stranded passengers. The Prime Minister appreciated the patience of the entire team and said that success is assured when challenges are faced with determination and patience.
Shri Manjunath Bhajantari, District Magistrate an Deputy Commissioner, Deoghar explained the details of local coordination of the operation and how morale of the passenger was maintained till the arrival of the Air Force. He also provided the details of multi-agency coordination and channels of communication. He thanked the Prime Minister for the timely help. The Prime Minister asked the DM how he used his science and technology background during the operation. The Prime Minister asked for proper documentation of the incident so that repeat of such accidents can be avoid.
Brig Ashwini Nayyar narrated the role of Army in the operation. He talked about the rescue from cable cars.at lower level. The Prime Minister praised the coordination, speed and planning of the team work.
The Prime Minister said in such cases, response time is critical for the success. He said that people feel assured after seeing the uniform. The Prime Minister continued “People have a lot of faith in the uniform.Whenever people in distress see you, they believe that their life is now safe, new hope awakens in them”.
The Prime Minister expressed satisfaction that needs of children and elderly were always kept in mind during the operation. He appreciated the constant improvement in the forces with every such experience. He praised the determination and patience of the forces. He reiterated the government’s commitment to keep the rescue forces updated in terms of resources and equipment. “This entire operation has been a reflection of sensitivity, resourcefulness and courage”, he said.
The Prime Minister noted the resilience of the passengers who showed patience and courage. He specially commended the local citizens for their dedication and sense of service. Shri Modi congratulated the passengers who were saved. “This crisis has once again made it clear that whenever any calamity strikes the nation, we put up a united front against the challenge and come out victorious. ‘SabkaPrayas’ played a major role in this operation also”, Shri Modi said.
He expressed condolences for the affected families and prayed for the recovery of the injured. He concluded by requesting all those involved in the operation to document the details and learning meticulously for future use.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দেওঘৰ উদ্ধাৰ অভিযানত জড়িত সকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে
"ইউনিফৰ্মৰ ওপৰত মানুহৰ যথেষ্ট বিশ্বাস আছে। যেতিয়াই বিপদত পৰা লোকসকলে আপোনাক দেখা পায়, তেওঁলোকে বিশ্বাস কৰে যে তেওঁলোকৰ জীৱন এতিয়া সুৰক্ষিত, তেওঁলোকৰ মাজত নতুন আশা জাগ্ৰত হয়"
যেতিয়া প্ৰত্যাহ্বানবোৰ দৃঢ়তা আৰু ধৈৰ্য্যৰ সন্মুখীন হয় তেতিয়া সফলতা নিশ্চিত হয়।
"এই সমগ্ৰ অভিযানত সংবেদনশীলতা, সম্পদ আৰু সাহসৰ প্ৰতিফলন হৈছে"
"এই অভিযানতো 'সবকা প্ৰয়াসে' মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিছিল"
13 APR 2022 9:43PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি আইএএফ, ভাৰতীয় সেনা, এনডিআৰএফ, আইটিবিপি, স্থানীয় প্ৰশাসন আৰু নাগৰিক সমাজৰ লোকসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে যিসকলে দেওঘৰত কেবল কাৰ দুৰ্ঘটনাত উদ্ধাৰ অভিযানৰ সৈতে জড়িত আছিল। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ, সংসদ শ্ৰী নিশিকান্ত দুবে, এমএইচএৰ সচিব, সেনা প্ৰধান, বিমান কৰ্মচাৰীপ্ৰধান, এনডিআৰএফৰ ডিজি এনডিআৰএফৰ ডিজি আইটিবিপি উপস্থিত আছিল।
গৃহ মন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে উদ্ধাৰৰ সৈতে জড়িত লোকসকলক প্ৰশংসা কৰে। এইটো এক সু-সমন্বিত অভিযানৰ উদাহৰণ, তেওঁ লগতে এইবুলিও কয়। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাই পূৰ্বৰ সাহায্য-আধাৰিত দৃষ্টিভংগী অতিক্ৰম কৰি প্ৰাণহানি প্ৰতিৰোধৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আজি সকলো সময়তে জীৱনৰ প্ৰতিক্ৰিয়া আৰু সুৰক্ষাৰ বাবে প্ৰতিটো স্তৰত এটা একত্ৰিত ছেট আপ আছে। এনডিআৰএফ, এছডিআৰএফ, সশস্ত্ৰ বাহিনী, আইটিবিপি আৰক্ষী আৰু স্থানীয় প্ৰশাসনে অভিযানটোত দৃষ্টান্তমূলক সমন্বয়ৰ সৈতে কাম কৰিছে, শ্ৰী অমিত শ্বাহে লগতে কয়।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্ধাৰকাৰী দলসমূহৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু শোকসন্তপ্ত লোকসকলৰ পৰিয়াললৈ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ কয়, "দেশ গৌৰৱান্বিত যে আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনী, বায়ু সেনা, আইটিবিপি, এনডিআৰএফ আৰু আৰক্ষী কৰ্মীৰ ৰূপত আমাৰ এক দক্ষ বাহিনী আছে, যাৰ বিপদৰ সময়ত নাগৰিকক সুৰক্ষা দিয়াৰ সামৰ্থ্য আছে"। "তিনিদিন ধৰি, চব্বিশ ঘণ্টা, আপুনি এটা কঠিন উদ্ধাৰ অভিযান সম্পূৰ্ণ কৰিলে আৰু বহু দেশবাসীৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিলে। মই ইয়াক বাবা বৈদ্যনাথজীৰ অনুগ্ৰহ বুলিও বিবেচনা কৰোঁ", তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এনডিআৰএফে তেওঁলোকৰ সাহস আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ জৰিয়তে নিজৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰা স্বীকৃতি আৰু প্ৰতিচ্ছবিৰ কথা উল্লেখ কৰে। এনডিআৰএফৰ পৰিদৰ্শক/জিডি শ্ৰী ওম প্ৰকাশ গোস্বামীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীক অভিযানৰ বিৱৰণ বৰ্ণনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰী ওম প্ৰকাশক সুধিছিল যে তেওঁ কেনেদৰে সংকটজনক পৰিস্থিতিৰ আৱেগিক দিশটো চম্ভালিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এন ডি আৰ এফৰ সাহসক সমগ্ৰ দেশে স্বীকৃতি দিছে।
ভাৰতীয় বায়ু সেনাৰ গ্ৰুপ কেপ্টেইন ৱাই কে কান্দালকাৰে সংকটৰ সময়ত বায়ু সেনাৰ অভিযানৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তাঁৰৰ ওচৰত হেলিকপ্টাৰ চলাচল কৰা পাইলটসকলৰ দক্ষতাৰ কথা উল্লেখ কৰে। ভাৰতীয় বায়ু সেনাৰ চাৰ্জেন্ট পংকজ কুমাৰ ৰাণাই কেবল কাৰখনৰ পৰা প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিত যাত্ৰীক উদ্ধাৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত গাৰুনা কমাণ্ডোসকলৰ ভূমিকা ব্যাখ্যা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বায়ু সেনাৰ কৰ্মীসকলৰ অসাধাৰণ সাহসৰ প্ৰশংসা কৰে।
দেওঘৰৰ দামোদৰ ৰোপৱেৰ শ্ৰী পান্নালাল যোশীয়ে বহুযাত্ৰীক ৰক্ষা কৰি উদ্ধাৰ অভিযানত অসামৰিক লোকৰ ভূমিকা ব্যাখ্যা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আনক সহায় কৰাটো আমাৰ সংস্কৃতিৰ অংশ আৰু এই লোকসকলৰ সম্পদ আৰু সাহসৰ তেওঁ প্ৰশংসা কৰে।
আইটিবিপিৰ উপ-পৰিদৰ্শক শ্ৰী অনন্ত পাণ্ডেয়ে এই অভিযানত আইটিবিপিৰ ভূমিকা ব্যাখ্যা কৰে। আইটিবিপিৰ প্ৰাৰম্ভিক সফলতাই আৱদ্ধ যাত্ৰীসকলৰ মনোবল বৃদ্ধি কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ দলটোৰ ধৈৰ্য্যৰ প্ৰশংসা কৰি কয় যে যেতিয়া প্ৰত্যাহ্বানসমূহ দৃঢ়তা আৰু ধৈৰ্য্যৰ সন্মুখীন হয় তেতিয়া সফলতা নিশ্চিত হয়।
দেওঘৰৰ জিলা দণ্ডাধীশ শ্ৰী মঞ্জুনাথ ভজনতাৰীয়ে অভিযানটোত স্থানীয় সমন্বয় আৰু বায়ু সেনাৰ আগমনলৈকে যাত্ৰীৰ মনোবল কেনেদৰে বজাই ৰখা হৈছিল তাৰ বিৱৰণ ব্যাখ্যা কৰে। তেওঁ লগতে মাল্টি-এজেঞ্চী সমন্বয় আৰু যোগাযোগৰ মাধ্যমৰ বিৱৰণ প্ৰদান কৰে। সময়মতে সহায় কৰাৰ বাবে তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ডিএমক সুধিছিল যে অভিযানৰ সময়ত তেওঁ কেনেকৈ তেওঁৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ পৃষ্ঠভূমি ব্যৱহাৰ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘটনাটোৰ সঠিক নথিপত্ৰ বিচাৰে যাতে এনে দুৰ্ঘটনাৰ পুনৰাবৃত্তি এৰাই চলিব পৰা যায়।
ব্ৰিগেডিয়াৰ অশ্বিনী নায়াৰে অভিযানটোত সেনাৰ ভূমিকা বৰ্ণনা কৰে। তেওঁ নিম্ন স্তৰত কেবল কাৰৰ পৰা উদ্ধাৰৰ বিষয়ে জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দলৰ কাম-কাজৰ সমন্বয়, গতি আৰু পৰিকল্পনাৰ প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এনে ক্ষেত্ৰত সফলতাৰ বাবে সঁহাৰিৰ সময় গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে ইউনিফৰ্ম দেখাৰ পিছত মানুহে নিশ্চিত অনুভৱ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগলৈ কয়, "ইউনিফৰ্মৰ ওপৰত মানুহৰ যথেষ্ট বিশ্বাস আছে। যেতিয়াই বিপদত পৰা লোকসকলে আপোনাক দেখা পায়, তেওঁলোকে বিশ্বাস কৰে যে তেওঁলোকৰ জীৱন এতিয়া সুৰক্ষিত, তেওঁলোকৰ মাজত নতুন আশা জাগ্ৰত হয়"।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্তোষ ব্যক্ত কৰে যে অভিযানৰ সময়ত শিশু আৰু বৃদ্ধসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তা সদায় মনত ৰখা হৈছিল। তেওঁ এনে ধৰণৰ প্ৰতিটো অভিজ্ঞতাৰ সৈতে শক্তিসমূহৰ নিৰন্তৰ উন্নতিৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ বাহিনীৰ দৃঢ়তা আৰু ধৈৰ্য্যৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ উদ্ধাৰকাৰী বাহিনীক সম্পদ আৰু সঁজুলিৰ ক্ষেত্ৰত আপডেট কৰি ৰখাৰ চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা দোহাৰে। "এই সমগ্ৰ অভিযানত সংবেদনশীলতা, সম্পদ আৰু সাহসৰ প্ৰতিফলন ঘটিছে", তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ধৈৰ্য্য আৰু সাহস প্ৰদৰ্শন কৰা যাত্ৰীসকলৰ স্থিতিস্থাপকতাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। তেওঁ স্থানীয় নাগৰিকসকলক তেওঁলোকৰ নিষ্ঠা আৰু সেৱাৰ অনুভূতিৰ বাবে বিশেষভাৱে প্ৰশংসা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ৰক্ষা পৰা যাত্ৰীসকলক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। "এই সংকটে আকৌ এবাৰ স্পষ্ট কৰি দিছে যে যেতিয়াই কোনো দুৰ্যোগে দেশত আক্ৰমণ কৰে, আমি প্ৰত্যাহ্বানটোৰ বিৰুদ্ধে ঐক্যবদ্ধ আগুৱাই আহো আৰু বিজয়ী হওঁ। এই অভিযানতো সবকা প্ৰয়াসে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল", শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
তেওঁ ক্ষতিগ্ৰস্ত পৰিয়ালসমূহৰ প্ৰতি সমবেদনা জ্ঞাপন কৰে আৰু আহতসকলৰ আশু আৰোগ্যৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা কৰে। তেওঁ অভিযানটোৰ সৈতে জড়িত সকলোৰে বিৱৰণ নথিভুক্ত কৰিবলৈ আৰু ভৱিষ্যতৰ ব্যৱহাৰৰ বাবে সতৰ্কতাৰে শিকিবলৈ অনুৰোধ কৰে।