Department of Atomic Energy
Union Minister Dr.Jitendra Singh says, India’s Nuclear Programme is for improving quality of life and not for causing harm to human life
The Minister chairs the first meeting of the reconstituted Joint Hindi Salahkar Samiti of Department of Atomic Energy and Department of Space at Vigyan Bhawan in New Delhi
Stellar achievements of Space and Nuclear Technology must reach common man through proper translation in Hindi and Vernacular languages by professional translators: Dr Jitendra Singh
09 APR 2022 5:53PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today said that India’s Nuclear Programme is for improving quality of life and not for causing harm to human life.
Dr Jitendra Singh said that India has covered a long journey since the inception of the Atomic Energy programme by Dr Homi Bhabha based on the peaceful use of nuclear energy. He said that time has come to renew the noble pledge of Dr Bhabha as “Sankalp se Siddhi”.
Dr Jitendra Singh was chairing the meeting of the reconstituted Joint Hindi Salahkar Samiti of Department of Atomic Energy and Department Space at Vigyan Bhawan in New Delhi.
Dr Jitendra Singh said that applications of nuclear energy and radiation have played a significant role in the field of electricity production, agriculture, medicine, health, food preservation, improved seeds varieties, water purification technologies, urban waste management technologies, industrial application of radioisotopes and radiation technologies particularly in petroleum industry. He, however, lamented that most of the societal applications of nuclear energy are not much known to the people.
The Minister also informed that Gamma Irradiation Technology is used for inhibition of sprouting in bulbs and tubes, insect disinfestation of cereals, pulses and grains, microbial decontamination (hygienization) of dry spices etc., for preservation/shelf life extension by applying pre-determined radiation doses. He said, even during COVID pandemic, the Department of Atomic Energy (DAE) came out with novel innovations like COVID BEEP, India’s first indigenous, cost effective, wireless physiological parameters monitoring system for COVID-19 patients.
Dr Jitendra Singh said that Tata Centre Mumbai, which is running a number of Cancer Hospitals across the country works under the aegis of the Department of Atomic Energy. He also informed that the Department of Atomic Energy and Tata Memorial Centre, with assistance from Tata Trust, is setting up additional units In Bihar, Assam and Uttarakhand.
Dr Jitendra Singh called upon the members of Committee and Department of Rajbhasha to take steps to popularise the achievements of Space and Nuclear Technology among the common through proper translation in Hindi and Vernacular languages through professional translators. He also laid stress on proper translation of Science textbooks and literature in Hindi and regional languages.
Dr Jitendra Singh said, under Prime Minister Narendra Modi, the Department of Rajbhasha which is a part of Home Ministry headed by Amit Shah, is working a sea change is being witnessed that most of the official works in Central Ministries and Departments are being done in Hindi.The Minister underlined that that Prime Minister Narendra Modi always pitched for using vernacular languages in promoting science communication in a "big way" to develop "love of science" in the youth and underlined that language should not be a barrier but a facilitator.
Dr Jitendra Singh said that Space Technology is being applied in diverse fields and sectors to bring “ease of living” for common man. ISRO scientists briefed the committee meeting about the widespread application of Space Technology in fields like Agriculture, Soils, Water Resources, Land Use/Land Cover, Rural Development, Earth and Climate Studies, Geosciences, Urban & Infrastructure, Disaster Management Support, Forestry and Ecology and Using Geospatial Technology as a tool for enabling Decision Support Systems. The Minister said that in the recent past Drone Technology is being used to bring a new revolution in the field of agriculture.
Dr Jitendra Singh was informed by members of the Advisory Committee that some of the MBBS syllabus will be taught in Hindi at Gandhi Medical College Bhopal from May this year and efforts are on to translate the entire curricula through medical and scientific professional experts.

এতোমিক ইনর্জী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা ভারতকী ন্যুক্লিয়র প্রোগ্রাম অসি পুন্সি মহিংগী মগুন হেনগৎহন্নবা অমসুং মীওইবগী পুন্সিদা অমাঙ-অতা থোকহন্দনবনি হায়খ্রে
এতোমিক ইনর্জী বিভাগ অমসুং স্পেস বিভাগকী নৌহৌননা অমুক শেম্লবা হিন্দি সলাহকার সমিতীগী অহানবা মীফম্বু মন্ত্রীনা লুচিংদুনা নই দিল্লীগী বিগ্যান ভবন্দা ফমখ্রে
স্পেস অমসুং ন্যুক্লিয়র তেক্নোলোজীদা মশক থোক্না মায় পাকপশিংবু প্রোফেস্নেল ত্রান্সলেতরশিংনা হিন্দি অমসুং অতোপ্পা মফম-মফমগী লোলশিংদা নীংথিজনা ৱাহন্থোক পীদুনা মীচম মীয়ামদা য়ৌহনগদবনিঃ দাঃ জিতেন্দ্র সিংহ
09 APR 2022 5:53PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); আর্থ সাইন্সকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্সোন্নেল, পব্লিক গ্রাইভেন্স, পেন্সন, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেস, দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা ভারতকী ন্যুক্লিয়র প্রোগ্রাম অসি পুন্সি মহিংগী মগুন হেনগৎহন্নবা অমসুং মীওইবগী পুন্সিদা অমাঙ-অতা থোকহন্দনবনি হায়না ঙসি হায়খ্রে।
ন্যুক্লিয়র ইনর্জীবু শান্তি পুরক্নবগীদমক্তা শিজিন্নবদা য়ুম্ফম ওইদুনা দাঃ হোমি ভাভানা এতোমিক ইনর্জী প্রোগ্রাম হেক হৌদোকখিবদগী ভারতনা শাংলবা খোঙচৎ অমা চৎলক্লি হায়না দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা ফোংদোকখি। দাঃ ভাভাগী ফজরবা ৱারেপ্পু ‘সঙ্কল্প সে সিধী’ হায়না অমুক হন্না শেমদোকপগী মতম লাক্লে হায়না মহাক্না মখা তাখি।
দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা লুচিংদুনা নই দিল্লীগী বিগ্যান ভবন্দা এতোমিক ইনর্জী বিভাগ অমসুং স্পেস বিভাগকী নৌহৌননা অমুক শেম্লবা হিন্দি সলাহকার সমিতীগী অহানবা মীফম ফমখিবনি।
মৈ পুথোকপা, লৌউ-শিংউ, হিদাক লাংথক, হকশেল, চিঞ্জাক লীদুনা থম্বা, চারা মরু হেন্না ফগৎহনবা, ঈশিং শেংদোকপগী তেক্নোলোজী, শহরগী ফত্ত-হৌদী শেন্নবগী তেক্নোলোজী, পেত্রোলয়ম ইন্দস্ত্রীদা মরু ওইনা রেদিওআইসোতোপ অমসুং রেদিএসন ইনর্জীবু ইন্দস্ত্রীগী ওইনা শিজিন্নবগী লমদা ন্যুক্লিয়র ইনর্জী অমসুং রেদিএসন শিজিন্নবনা মশক থোকাপ থৌদাং য়াদুনা লাক্লি হায়না দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা পাউদমখি। ন্যুক্লিয়র ইনর্জীবু খুন্নাইগীদমক্তা শিজিন্নবগী মতাংদা মীওই অয়াম্বনা খঙনদবা অসিদা মহাক্না নুংঙাইতবা ফোংদোকখি।
গাম্মা রেদিএসন তেক্নোলোজী অসি বল্ব অমসুং ত্যুবতা স্প্রৌতিং তৌবা থিংবা, সিরিএল, হৱাই-চেংৱাইশিংদগী তিন-কাঙ হাৎপা, অকঙবা মরু-মরাংনচিংবদগী মাইক্রোব লৌথোকপগা (হাইজীনাইজেসন) লোয়ননা হান্ননা খঙদোক্লবা রেদিএসন দোজ শিজিন্নদুনা মখোয়বু লীদুনা থম্বা/শেল্ফ লাইফ শাংদোকহনবদসু শিজিন্নৈ হায়না দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি। এতোমিক ইনর্জী বিভাগ (দি.এ.ই.)না কোবিদ লাইচৎ মনুংদা ফাওবা কোবিদ-১৯গী অনাবশিংবু শেন্নবগী লমদম অসিদা অহানবা ওইনা পুথোকচব, শেল চঙদবা, ৱাইয়র্লেস ফিজিওলোজিকেল পেরামীতর সীস্তেম ওইরিবা কোবিদ বীপ কৌবা য়াম্না অনৌবা থৌওং অমা পুথোকখি।
লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈবা কেন্সর হোস্পিতাল কয়া চলায়রিবা তাতা সেন্তর মুম্বাইনা এতোমিক ইনর্জী বিভাগকী লমজিং মখাদা থবক তৌরিবনি হায়না দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি। এতোমিক ইনর্জী বিভাগ অমসুং তাতা মেমোরিএল সেন্তরনা তাতা ত্রস্ততগী তেংবাং ফংদুনা বিহার, অসম অমসুং উত্তরাখন্দদা অহেনবা য়ুনিৎ শাগৎলি হায়না মহাক্না মখা তানা পাউদমখি।
দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা কম্মিতী অমসুং রাজভাশা বিভাগকী মেম্বরশিংদা স্পেস অমসুং ন্যুক্লিয়র তেক্নোলোজীদা মশক থোক্না মায় পাকপশিংবু প্রোফেস্নেল ত্রান্সলেতরশিংনা হিন্দি অমসুং অতোপ্পা মফম-মফমগী লোলশিংদা নীংথিজনা ৱাহন্থোক পীদুনা মীচম মীয়ামদা য়ৌহন্নবা হায়খি। সাইন্সকী তেক্সবুক অমসুং লিতরেচরশিংবু হিন্দি অমসুং লম-লমগী লোলশিংদা নীংথিজনা ৱাহন্থোক পীবদা মহাক্না অহেনবা মিৎয়েং চঙখি।
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা অমিৎ শাহনা লুচিংবা গৃহ মন্ত্রালয়গী শরুক অমা ওইরিবা রাজভাশা বিভাগনা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয় অমসুং বিভাগশিংগী ওফিসিএল ওইবা থবক অয়াম্ববু হিন্দিদা পাংথোকপগী অচৌবা অহোংবা অমা উরি হায়না দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি। নহারোলশিংগী মরক্তা ‘সাইন্সপু নুংশিবা’ হায়বসি লৈহন্নবগীদমক্তা ঙাংনরিবা লোল কয়া শিজিন্নদুনা সাইন্সকী মতাংদা পাউ ফাওনববু ‘য়াম্না চাউবা’ মওংদা মতম পুম্বদা পুক্নিং থৌগত্তুনা লাক্লি হায়বা ৱাফম অসিদা মহাক্না মীয়ামগী মিৎয়েং চিংশিনখিবগা লোয়ননা লোল হায়বসিনা অয়েৎপা ওইগদবা নত্তে, তেংবাংবা ওইগদবনি হায়না পনখি।
স্পেস তেক্নোলোজীবু হৌজিক তোঙানবা হীরম অমসুং সেক্তরশিংদা মীচম মীয়ামগী পুন্সিবু লাইথোকহন্নবা শিজিন্নরি হায়না দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা ফোংদোকখি। আই.এস.আর.ও.গী সাইন্তিস্তশিংনা কম্মিতীগী মীফম অসিদা স্পেস তেক্নোলোজীবু লৌউ-শিংউ, লৈহাও, ঈশিংগী রিসোর্স, লম শিজিন্নবা/লেন্দ কবর, খুঙ্গং চাউখৎহনবা, পৃথিবী অমসুং অইং-অশাগী ফিভম নৈনবা, জিওসাইন্স, অর্বান অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর, দিজাজতর মেনেজমেন্ত সপ্পোর্ত, ফোরেস্ত্রী অমসুং ইকোলোজীগুম্বা হীরমশিংদা পাক শন্না শিজিন্নরিবা অমসুং দিসিসন সপ্পোর্ত সীস্তেমদা তেংবাংনবগীদমক্তা জিওস্পেসিএল তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী মতাংদা শম্লপ্না পাউদমখি। ইকুই কুইদ্রিবা মতমশিংদা লৌউ-শিংউগী লমদা অনৌবা ইহৌ অমা পুরক্নবগীদমক্তা দ্রোন তেক্নোলোজী শিজিন্নখ্রে হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
হন্দক্কী চহিগী মেদগী হৌদুনা ভোপালগী গান্ধী মেদিকেল কোলেজকী এম.বি.বি.এস. সীলেবস খরদি হিন্দিদা তম্বীবা হৌরগনি অমসুং মেদিকেল অমসুং সাইন্তিফিক প্রোফেস্নেল এক্সপর্তশিংগী মতেং লৌদুনা করিক্যুলম অপুনববুসু হিন্দিদা ৱাহন্থোক পীনবা হোৎনরি হায়না এদভাইজরী কম্মিতীগী মেম্বরনা দাঃ জিতেন্দ্র সিংহদা পাউদমখি।