Ministry of Civil Aviation
International Air Connectivity Scheme(IACS) to connect North Eastern States with selected international destinations
NE states to be connected with Bangkok, Dhaka, Kathmandu, Yangon, Hanoi, Mandalay, Kunming & Chittagong.
04 APR 2022 2:17PM by PIB Delhi
The Ministry of Civil Aviation has launched International Air Connectivity Scheme (IACS) scheme (International Ude Desh ka Aam Nagrik(UDAN) with an objective to enhance air connectivity from certain States of the country with selected international destinations to promote socio-economic growth. This scheme is supported by the State Governments. The State Government of Assam, Manipur and Tripura have identified routes connecting Guwahati, Imphal and Agartala with selected international destinations viz. Bangkok, Dhaka, Kathmandu, Yangon, Hanoi, Mandalay, Kunming & Chittagong.
Development and up-gradation of airports to international standards is a continuous process and is undertaken by concerned airport operators from time to time depending upon commercial viability, traffic demand, availability of land etc.
As on date, there are two international airports in the North East Region at Guwahati and Imphal which are operated by Guwahati International Airport Limited (GIAL) and Airports Authority of India (AAI) respectively. GIAL and AAI both have undertaken construction of New Integrated Terminal Building (NITB) and other associated works at their respective airports to improve services including, increase in passenger handling capacity. In addition, AAI has taken up the following development works to boost international connectivity to/from North Eastern Region:-
i) The new terminal building at Agartala Airport has been designed as integrated terminal keeping in view the future requirement for international operation.
ii) Construction of a New Integrated Terminal Building for 2.4 Million Passengers Per Annum (MPPA), at a cost of around Rs.500 crore has been undertaken at Imphal Airport to augment passenger handling capacity, which has been declared as an International airport.
This information was given by the Minister of State in the Ministry of Civil Aviation Gen. (Dr) V. K. Singh (Retd) in a written reply to a question in Rajya Sabha today.

সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
ইন্তর্নেস্নেল এয়র কন্নেক্তিবিতী স্কীম (আই.এ.সি.এস.)না খনগৎলবা ইন্তর্নেস্নেল পন্থুংশিংগা লোয়ননা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংগা শম্নরগনি
অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংনা বেঙ্কোক, ধাকা, কথমন্দু, য়ঙ্গোন, হনোই, মন্দলে, কনমিং অমসুং চিত্তাগোঙগা লোয়ননা শম্নরগনি
04 APR 2022 2:17PM by PIB Imphal
সিবিল এবিএসন মন্ত্রালয়না সোসিও-ইকোনোমিক ফগৎহন্নবগী পুক্নিং থৌগৎনবা খনগৎলবা ইন্তর্নেস্নেল পন্থুংশিংগা লোয়ননা লৈবাক অসিদা লৈরিবা রাজ্য খরদা এয়র কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবগী পান্দমগা লোয়ননা ইন্তর্নেস্নেল এয়র কন্নেক্তিবিতী স্কীম (আই.এ.সি.এস.) স্কীম (ইন্তর্নেস্নেল উরে দেশ কা আম নাগরির (উরান) হৌদোকখ্রে। মসিগী স্কীম অসি রাজ্য সরকারশিংনা শৌগৎলি। আসম, মনিপুর অমসুং ত্রিপুরাগী রাজ্যগী সরকারনা খনগৎলবা ইন্তর্নেস্নেল পন্থুংশিং হায়বদি বেঙ্কোক, ধাকা, কথমন্দু, য়ঙ্গোন, হনোই, মন্দলে, কনমিং অমসুং চিত্তাগোঙগা লোয়ননা গুৱাহাতী, ইম্ফাল অমসুং আগরতলাগা শম্ননবা লম্বীশিং মশক খঙদোক্লে।
ইন্তর্নেস্নেলগী ওইবা থাক্তা এয়রপোর্তশিং চাউখৎহনবা অমসুং ফগৎহনবা হায়বা অসি মরী লৈনবা এয়রপোর্ত ওপরেতরশিংনা কম্মর্সিএল বাইএবিলিতী, ত্রাফিক দিমান্দ, লৈরিবা লমগী মতুং ইন্না মতম-মতমগী ওইনা লেপ্পা লৈতনা চৎথদুনা লাক্লি।
হৌজিক ফাওবদা, অৱাং নোংপোক মফমদা গুৱাহাতী অমসুং ইম্ফালদা হায়রিবা অসি গুৱাহাতী ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত লিমিতেদ (জি.আই.এ.এল.) অমসুং এয়রপোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (এ.এ.আই.) মথংশিৎনা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অনি লৈরে। জি.আই.এ.এল. অমসুং এ.এ.আই. অনিমক পেসেঞ্জর মশিং হেন্না লৈহনবগা লোয়ননা এয়রপোর্তশিংদা থবক হেন্না ফগৎহন্নবা ন্যু ইন্তিগ্রেতেৎ তর্মিনেল বিল্দিং (এন.আই.তি.বি.) শেমগৎ-শাগৎপগী থবক পায়খৎলি। মসিগী মখা তাবা ওইনা, এ.এ.আই.না অৱাং-নোংপোক লমদমদা/দগী ইন্তর্নেস্নেল লম্বী শম্নবা হেন্না ফগৎহন্নবা মখাগী চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং অসি পায়খৎলি: -
1. আগরতলাদা এয়রপোর্ত্তা লৈরিবা অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং অসি ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত ওপরেসনগী তুংগী ওইবা তঙাইফদবা য়েংদুনা অপুনবা তর্মিনেল অমা য়েংদুনা দিজাইন তৌরি।
1. ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত হায়না লাওথোকখ্রবা ইম্ফালগী এয়রপোর্ত অসিদা পেসেঞ্জের হেনগৎননবা লুপা করোর ৫০০গী ওইবা শেনফমগা লোয়ননা মিল্লিয়ন পেসেঞ্জর পর এনম (এম.পি.পি.এ.) ২.৪গীদমক্তা অনৌবা ইন্তিগ্রেতেদ তর্মিনেল বিল্দিং অমা শেমগৎপা।
মসিসগী পাউ অসি সিবিল এবিএসন মন্ত্রালয়গী রাঞ্জ্যগী মন্ত্রী জেন. (দাঃ) ভি. কে. সিংহ (রিতায়র)না ঙসি রাজ্য সভাদা ৱাহং অমদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।