Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inauguration of 11th Khel Mahakumbh in Gujarat
12 MAR 2022 10:11PM by PIB Delhi
Namaskar!
Bharat Mata Ki Jai!
Governor of Gujarat Acharya Devvrat ji, popular Chief Minister of the State Bhupendra Patel ji, my Parliamentary colleague and Bharatiya Janata Party State President CR Patil ji, Minister of State for Sports in Gujarat Government Shri Harsh Sanghvi ji, my Parliamentary colleagues Shri Hasmukh Bhai Patel, Shri Narhari Amin and Mayor of Ahmedabad Mr. Kirit Kumar Parmar ji, other dignitaries and my young friends from every nook and corner of Gujarat!
This ocean of youthful enthusiasm in front of me, this vigour, these waves of fervour are clearly depicting that the youth of Gujarat are all ready to reach for the sky. This is not only the Mahakumbh of sports, but is also the Mahakumbh of Gujarat's youth power. I wish you all the very best for the 11th Khel Mahakumbh. I congratulate the Government of Gujarat, especially the illustrious Chief Minister Shri Bhupendra Bhai Patel, for this grand event. Due to Corona, the Khel Mahakumbh was put on hold for two years. But the grandeur with which Bhupendra Bhai has inaugurated this event has filled the young players with renewed vigour.
Friends,
I still remember, 12 years ago in 2010, when I was the Chief Minister of Gujarat, Khel Mahakumbh was started. And today I can say that the seed of a dream that I had sown has grown into a banyan tree today. Today I am witnessing the same seed taking the shape of such a huge banyan tree. In the first Khel Mahakumbh in 2010, Gujarat had started it with 13 lakh players in 16 sports. Bhupendra Bhai has told me that in the Khel Mahakumbh held in 2019, this participation had reached from 13 lakh to 40 lakh youngsters - 40 lakh players in 36 sports, and 26 para-sports! From Kabaddi, Kho-Kho and Tug of War to Yogasan and Mallakhamb; from skating and tennis to fencing, our youth are doing amazingly well in every sport today and now this figure is reaching 55 lakhs from 40 lakhs. The government is also taking up the responsibility of supporting the players of Khel Mahakumbh through programmes like 'Shaktidoot'. There is tremendous hard work behind a player's progress. And all these relentless efforts; the hard work of the players; the resolution taken by the people of Gujarat; everything is now bearing fruits in the world arena.
My young friends,
Are you not proud of this youth power of Gujarat? Are you not proud of the fact that the players of Gujarat are doing great? Emerging from Khel Mahakumbh, today, the youth of the country and Gujarat are showing their talent in many global sports events including youth Olympics, Commonwealth Games and Asian Games. Similar talents are going to emerge from this Maha Kumbh as well. It prepares young players. Such talents emerge from the playground and spread India’s glory around the world.
Friends,
There was a time when India's identity in the sports world rested on only one or two sports. As a result, the sports which were associated with the pride and identity of the country were also forgotten. So, the focus that should have been laid on increasing the resources related to sports and modernising the sports infrastructure was not there. Not only that, just as nepotism has entered politics, the lack of transparency in the selection of players was also a major factor in the sports world. All the talent of the players was wasted in battling these problems. Coming out of that vortex, the youth of India are reaching for the sky today. The scintillating spark of gold and silver medals is not only boosting the self-confidence of the country but also bringing wonderful results. The country with the most young people in the world is also emerging as a strong force in the field of sports. Our athletes have proved this in the Tokyo Olympics and Paralympics. India won 7 medals for the first time in the Tokyo Olympics. The same record was made by the sons and daughters of India in the Tokyo Paralympics as well. India won 19 medals in this global competition. But, friends, this is just the beginning. India is neither going to stop nor is it going to get exhausted. I have faith in the youth power of my country, I believe in the perseverance of the young players of my country, I believe in the dreams, determination and dedication of the young players of my country. So today, I can confidently say in front of lakhs of youth that the youth power of India will carry it ahead a long way. The day is not far away when India’s tricolour will also flutter among the several gold medal winning countries in different sports.
Friends,
This time the youngsters who have returned from Ukraine have come from a battlefield. They have escaped the bombs and gunshots. But what did they say after returning home? They said, "we have realised what the pride of the tricolour is today. We have realised it in Ukraine". But friends, I want to take you to another point. When our players used to stand on the podium after winning the medals and when the tricolour used to wave, the national anthem of India used to be played; you must have seen it on TV; tears of joy & pride would trickle down from the eyes of our players. This is patriotism.
Friends,
All of you youngsters have a huge role in giving direction to a young country like India. Only the youth can forge the future, and only the one who takes a resolution for it and gets involved with determination & dedication can build it. Today in this Khel Mahakumbh, lakhs of youngsters like you are connected here together from different parts of Gujarat, from different villages, cities and towns. You are working day and night to make your dreams come true. I see the future of your region in your dreams, I see the future of your district. I see the future of the entire Gujarat and the country in your dreams. Therefore, today from Startup India to Stand Up India; from Make in India to Atmanirbhar Bharat and 'Vocal for Local'; the youth of India have taken the responsibility of every campaign of the New India. Our youth have shown what India's potential is!
My young friends,
Today, from software to space power, from defence to artificial intelligence, India dominates every field. The world is seeing India as a great power. The 'sports spirit' can increase the power of India manifold. This is also the mantra of your success. And so I always say, ‘whoever plays, blooms’! I also have advice for all the youngsters – never look for any shortcut to success! You must have seen on the railway platform that some people cross the track instead of going over the bridge. So the railway officials have written down a message- 'Shortcut will cut you short'. The path of shortcut is very short-lived.
Friends,
There is only one mantra for success - 'Long term planning and continuous commitment'. Neither a single victory nor a single defeat can ever be our last stop! For all of us, our Vedas have said - ‘चरैवेति- चरैवेति’. Today the country is also moving ahead amidst many challenges, without stopping, without getting tired and without bending. We all have to move forward ceaselessly with relentless hard work.
Friends,
In sports, we need to perform 360 degrees to win, and the whole team has to give the best performance. There are good sportsmen here. Tell me, can a cricket team perform well by only batting well but bowling terribly? Will they be able to win? Is it possible to win if only one player of the team plays very well, even though the rest are not performing well? To win, the entire team has to play well in every area - batting, bowling and fielding.
Brothers & sisters,
To take sports in India to the pinnacle of success, the country needs a similar 360 degree teamwork today. That is why the country is working with a holistic approach. The Khelo India programme is a great example of this effort. Earlier our young talent used to get suppressed. They did not get a chance. We started recognising the talents of the country and giving them all the necessary support. Despite having talent, our youth used to lag behind due to lack of training. Today better and better training facilities are being provided to the players. The country is ensuring that there is no shortage of resources for the players. In the last 7-8 years, the sports budget has been increased by almost 70 per cent. There was a serious concern about the future of the players. Just imagine, if the player is not sure about his/her future, then will the player be able to give 100% dedication towards the game? Therefore, we have also increased the encouragement and awards given to the players by more than 60 per cent. Now all those coaches are also being rewarded through the different schemes who trained the medal winning players. Consequently, today various talents are emerging from the rural areas, backward classes as well as the tribal society for the country, for whom the country is feeling proud.
Friends,
Players in our country have been facing another strange problem. Earlier, if you used to tell someone - "I am a sportsperson". People used to say- "Well okay, you are a player; every child plays. But what do you actually do?" That is, we did not have an easy acceptance for sports here.
Friends,
Don't be upset. This problem was faced not just by you. Even the big players of our country had to go through this.
My young friends,
The success of our players has now started changing this mindset of the society. Now people are realising that a career in sports doesn't only mean becoming world number one. Youngsters can make a career in all the myriad fields related to sports. Someone can become a coach. Someone can do wonders in sports software. Sports management is also a major field related to sports. Many youngsters are making a great career in sports writing. Similarly, besides sports, many opportunities to be a trainer, physiotherapist and dietician also arise. Youth should consider all these fields as a career option for themselves and go ahead. For this, the country is setting up professional institutions. For example, in 2018, we established the country's first National Sports University in Manipur. Major Dhyan Chand Sports University is also going to start in UP for higher education in sports. IIM Rohtak has also started a PG Diploma in Sports Management. The 'Swarnim Gujarat Sports University' in Gujarat is also a great example of the same. 'Swarnim Gujarat Sports University' has played a major role in developing the sports ecosystem here. I am told that the Gujarat government is also building sports complexes at the taluka and district level to further broaden the sports ecosystem and infrastructure. All these efforts will further strengthen the professional presence of Gujarat and India in the sports world. I also have a suggestion as Gujarat has vast coastal resources. We have a long coastline. Now we should come forward in the direction of sports pertaining to our coastal region. We have such beautiful beaches here. The possibilities of beach sports should also be thought of in the Khel Mahakumbh.
Friends,
When you play, stay fit, stay healthy, only then will you connect with the country's potential. Only then you will become a master of value addition to the power of the country. And only then you will contribute towards nation building. I am sure that all the stars like you will shine in your respective fields in the Khel Mahakumbh and make the dreams of New India come true. I also want to request all the family members of the youth today. Time has changed a lot. If you have a child, a son or a daughter; if he or she is interested in sports, find that talent & interest and encourage the child. Give the child encouragement to move on. Don't pull them back for the books. In the same way, from the very first day of the Khel Mahakumbh, I have been saying that when the Khel Mahakumbh is going on in the village, the whole village should be present there. Even claps and cheering can boost the spirit of the players. Every citizen of Gujarat should physically attend the event of Khel Mahakumbh. You see, Gujarat will also flutter its flag in the world of sports. Players from Gujarat will also be soon among the players of India. With this same expectation, I once again congratulate Bhupendra bhai and his entire team. I wish all the very best to the youth. Say aloud with me, Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটত ‘একাদশ খেল মহাকুম্ভ’ উদ্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
12 MAR 2022 10:11PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
ভাৰত মাতা কী জয়!
গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল আচাৰ্য দেৱব্ৰত জী, ইয়াৰ লোকপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেল জী, সংসদত মোৰ সতীৰ্থ আৰু ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টীৰ প্ৰদেশ অধ্যক্ষ চি আৰ পাটিল জী, গুজৰাট চৰকাৰৰ খেল ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰ্ষ সাংঘৱী জী, সংসদত মোৰ সহযোগী শ্ৰী হংসমুখ ভাই পেটেল জী, শ্ৰী নৰহৰি আমীন, আহমেদাবাদৰ মেয়ৰ ভাই শ্ৰী কীৰিট কুমাৰ পৰমাৰ জী, মহানুভৱসকলৰ লগতে গুজৰাটৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা মোৰ যুৱ বন্ধু-বান্ধৱীসকল!
মোৰ সন্মুখত এয়া যৌৱন-উচ্ছল এখন সাগৰ, এয়া উদ্দীপনা, উত্সাহৰ এক লহৰে এটা কথাই প্ৰতীয়মান কৰিছে যে গুজৰাটৰ আপোনালোক ন-জোৱানসকলে আজি আকাশ স্পৰ্শ কৰাৰ বাবে সাজু হৈছে। এয়া কেৱল খেলৰে মহাকুম্ভ নহয়, বৰং এয়া গুজৰাটৰ যুৱ-শক্তিৰো মহাকুম্ভ! মই আপোনালোক সকলো যুৱক-যুৱতীকে ‘একাদশ খেল মহাকুম্ভ’ উপলক্ষে শুভকামনা জ্ঞাপন কৰিছো। মই গুজৰাট চৰকাৰ; বিশেষকৈ যশস্বী মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ ভাই পেটেলক এই বিশাল আয়োজনৰ বাবে বহুত বহুত ধন্যবাদ দিব বিচাৰিছো। ক’ৰোনাৰ বাবে বিগত দুটাকৈ বছৰে ‘খেল মহাকুম্ভ’ অনুষ্ঠিত কৰিব পৰা হোৱা নাছিল। পিচে, ভূপেন্দ্ৰ ভায়ে যি ভব্যতাৰে এই আয়োজনৰ শুভাৰম্ভ কৰিছে, ইয়ে যুৱ-খেলুৱৈসকলৰ মন উত্সাহ-উদ্দীপনাৰে ভৰাই তুলিছে।
বন্ধুসকল,
মোৰ মনত আছে, ১২ বছৰৰ আগতে ২০১০ চনত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে সেই কাৰ্যকালত খেল মহাকুম্ভৰ আৰম্ভণী কৰা হৈছিল আৰু আজি মই ক’ব পাৰো যে যিটো মহান সপোনৰ বীজ মই ৰুইছিলো, আজি সিয়েই বটবৃক্ষ হৈ উঠা দেখিবলৈ পাইছো। সেই অকণমানি বীজটোৰ পৰাই আজি ইমান বিশাল এজোপা বটবৃক্ষই সাকাৰ ৰূপ পৰিগ্ৰহ কৰা দেখিবলৈ পাইছো। ২০১০ চনৰ প্ৰথমখন ‘খেল মহাকুম্ভ’ গুজৰাটে ১৬বিধ খেলত অংশগ্ৰহণ কৰা ১৩ লাখ খেলুৱৈৰ উপস্থিতিৰে অনুষ্ঠিত কৰিছিল। মোক ভূপেন্দ্ৰ ভায়ে জনাইছে যে ২০১৯ত অনুষ্ঠিত হোৱা ‘খেল মহাকুম্ভ’ত অংশগ্ৰহণকাৰী খেলুৱৈৰ সংখ্যা ১৩ লাখৰ পৰা ৪০ লাখলৈ বৃদ্ধি পাইছিল। ৩৬ বিধ সাধৰণ আৰু ২৬ বিধ ‘পেৰা-খেল প্ৰতিযোগিতা’ত ৪০ লাখ খেলুৱৈ! ‘কবড্ডী’, ‘খো-খো’ আৰু ‘ৰচী টনা খেল’ৰ পৰা ‘যোগাসন’ আৰু ‘মলখম’ পৰ্যন্ত! ‘স্কেটিং’ আৰু ‘টেনিছ’ৰ পৰা ‘ফেন্সিং’ পৰ্যন্ত প্ৰতিবিধ খেলত আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে আজি অদ্ভুত প্ৰদৰ্শন দাঙি ধৰিবলৈ সক্ষম হৈছে আৰু এতিয়া এই পৰিসংখ্যা ৪০ লাখৰ পৰা ৫৫ লাখ পাইছেগৈ। ‘শক্তিদূত’ৰ দৰে কাৰ্যক্ৰমৰ জৰিয়তে ‘খেল মহাকুম্ভ’ৰ খেলুৱৈসকলক সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ দায়িত্ব চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰিছে। আৰু এই যি নিৰন্তৰ বিৰামহীন প্ৰয়াস কৰি থকা হৈছে, খেলুৱৈসকলে যি সাধনা কৰিছে আৰু যেতিয়া খেলুৱৈসকলে প্ৰগতি লাভ কৰে তাৰ নেপথ্যত এক দীঘলীয়া তপস্যা থাকে। যি সংকল্প গুজৰাটৰ ৰাইজে মিলি গ্ৰহণ কৰিছিল, সেই সংকল্পই আজি পৃথিৱী জুৰি নিজৰ পাৰদৰ্শিতা প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
নৱ-প্ৰজন্মৰ মোৰ বন্ধুসকল,
গুজৰাটৰ এই শক্তিক লৈ আপোনালোকে গৰ্ব কৰেনে? গুজৰাটৰ খেলুৱৈয়ে পৰাক্ৰম দেখুওৱা দেখি আপোনালোকে গৰ্ব কৰেনে? ‘খেল মহাকুম্ভ’ৰ পৰা ওলাবলগীয়া যুৱক-যুৱতীসকল ‘অলিম্পিক’, ‘কমনৱেল্থ’ আৰু ‘এছীয়ান গেম্ছ’-কে ধৰি বিশ্বৰ খেল প্ৰতিযোগিতাসমূহত আজি দেশৰ লগতে গুজৰাটৰ যুৱ-খেলুৱৈসকলে তেওঁলোকৰ পাৰ্গতালি প্ৰদৰ্শিত কৰি আহিছে। এনে প্ৰতিভাসমূহেই এই মহাকুম্ভৰ পৰা, আপোনালোকৰ মাজৰ পৰাই ওলাই আহিব। যুৱক-যুৱতীসকলেই খেলুৱৈ তৈয়াৰ কৰে। খেল-পথাৰত উজলি উঠে আৰু সমগ্ৰ হিন্দুস্তানৰ পতাকাখনকে পৃথিৱীত উৰায়।
বন্ধুসকল,
এটা সময় আছিল যেতিয়া খেলৰ জগতখনত ভাৰতৰ নাম কেৱল এটা বা দুটা খেলৰ ভৰসাতে টিকি আছিল। ইয়াৰ পৰিণাম এয়েই হৈছিল যে যিবিধ খেল দেশৰ গৌৰৱ আৰু পৰিচয়ৰে জড়িত হৈ আছিল, সেইবিধ খেলকে পাহৰাই পেলেৱা হৈছিল। এনেবোৰ কাৰণতে যি সময়ত খেলৰে জড়িত সংসাধন বঢ়োৱা, ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিৰ আধুনিকীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিবলগীয়া আছিল, এই ক্ষেত্ৰত যিমান গুৰুত্ব আৰোপ কৰিবলগীয়া আছিল, সেয়া এক প্ৰকাৰে স্থবিৰ হৈ পৰিছিল। ইমানেই নহয়, ৰাজনীতিৰ ক্ষেত্ৰত যেনেকৈ ‘ভাই-ভতিজাবাদ’ৰ প্ৰৱেশ ঘটিছিল, খেলৰ পৃথিৱীখনতো খেলুৱৈসকলৰ নিৰ্বাচনৰ বেলিকা পাৰদৰ্শিতাৰ অভাৱো এটা বহুত ডাঙৰ ‘ফেক্টৰ’ হৈছিল। খেলিৱৈসসকলৰ সম্পূৰ্ণ প্ৰতিভা সমস্যাৰে যুঁজোতেই ওৰ পৰিছিল। সেই চাকনৈয়াৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাই ভাৰতৰ যুৱ-প্ৰজন্মই আজি আকাশ চুব পাৰিছে। ‘গ’ল্ড’ আৰু ‘ছিলভাৰ মেডেল’ৰ চমকে আজি দেশৰ আত্মবিশ্বাসকো চমকিত কৰিছে আৰু অসম্ভৱক সম্ভৱ কৰাৰ উপলব্ধিও প্ৰদান কৰিছে। পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ যুৱ-দেশখন ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰতো এক শক্তি হিচাপে মূৰ দাঙি উঠিছে। ‘টকিঅ’ অলিম্পিক’ আৰু ‘পেৰা-অলিম্পিক’তো আমাৰ খেলুৱৈসকলে এই পৰিৱৰ্তনকে প্ৰতীয়মান কৰিছে। ‘টকিঅ’ অলিম্পিক’ত ভাৰতে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৭টা পদক জয় কৰিছে। এই একেই অভিলেখেই ভাৰতৰ ল’ৰা-ছোৱালীহঁতে ‘টকিঅ’ পেৰা-অলিম্পিক’তো ৰচনা কৰিছে। ভাৰতে এই বিশ্ব-প্ৰতিযোগিতাখনত ১৯টা পদক অৰ্জন কৰিছে। হিন্দুস্তানে এতিয়া ৰৈ যাবও নোখোজে, ভাগৰি পৰিবও নোখোজে। দেশৰ যুৱ-শক্তিৰ ওপৰত মোৰ সম্পূৰ্ণ ভৰসা আছে, দেশৰ যুৱ-খেলুৱৈসকলৰ তপস্যাৰ ওপৰত মোৰ সম্পূৰ্ণ ভৰসা আছে; মোৰ দেশৰ যুৱ- খেলুৱৈসকলৰ সপোন, সংকল্প আৰু সমৰ্পণৰ ওপৰত ভৰসা আছে। আৰু সেয়ে আজি মই লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীৰ সন্মুখত সাহসেৰে ক’ব পাৰো যে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ইয়াক বহু দূৰলৈ লৈ যাব। এনে এটা দিন আহিব যিদিনা বহুবোৰ খেলত সোণৰ পদক একেলগে জিকা দেশসমূহৰ তালিকাত ভাৰতেও ত্ৰিৰংগা উৰুৱাবলৈ সক্ষম হ’ব।
বন্ধুসকল,
এইবাৰ ইঁউক্ৰেণৰ পৰা যিসকল ন-জোৱান উভতি আহিছে, যুদ্ধভূমিৰ পৰা আহিছে। বোমা-বাৰুদৰ মাজৰ পৰা আহিছে। কিন্তু আহি তেওঁলোকে কি কৈছে? তেওঁলোকে কৈছে ‘আজিৰ তাৰিখত ত্ৰিৰংগা পতাকাৰ মান-মৰ্যাদা কিমান সেই কথা আমি ইউক্ৰেণত উপলব্ধি কৰিব পাৰিছো’। কিন্তু বন্ধুসকল, মই আৰু এটা দৃশ্যৰ প্ৰতি আপোনালোকৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰাব খুজিছো। যেতিয়া আমাৰ খেলুৱৈসকলে পদক অৰ্জন কৰি ‘প’ডিয়াম’ত থিয় হয়গৈ আৰু যেতিয়া ভাৰতৰ পতাকা উত্তোলিত হোৱা দেখিবলৈ পোৱা যায়, ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সংগীত ধ্বনিত হয়, আপোনালোকেও চাগৈ টেলিভিশ্বনৰ পৰ্দাত নিশ্চয় দেখিবলৈ পাইছে এই দৃশ্য, সেই মুহূৰ্তত আমাৰ খেলুৱৈসকলৰ চকুত আনন্দৰ, গৌৰৱৰ চকুলো নিগৰি বয়। এয়াই হৈছে দেশভক্তি!
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ দৰে এখন যুৱ-দেশক দিক-দৰ্শন কৰোৱাৰ ক্ষেত্ৰত আপোনালোক সকলো যুৱক-যুৱতীৰে বহুত ডাঙৰ ভূমিকা থাকে। আগন্তুক সময়াক যুৱ-প্ৰজন্মই গঢ় দিব পাৰে, আৰু তেওঁলোকেই গঢ়িব পাৰে, যিসকলে ইয়াৰ বাবে সংকল্প গ্ৰহণ কৰে, আৰু সংকল্পৰ লগতে সমৰ্পণৰ মনোভাৱেৰে নিজকে জড়িত কৰি পেলায়। আজি এই ‘খেল মহাকুম্ভ’ত গুজৰাটৰ বিভিন্ন অঞ্চলৰ পৰা, গাঁৱৰ পৰা, চহৰ কিম্বা জনপদৰ পৰা আপোনালোক লাখ লাখ যুৱক-যুৱতী ইয়াত আহি সমবেত হৈছেহি! আপোনালোকে আপোনালোকৰ সপোনবোৰক বাস্তৱ কৰাৰ বাবে দিন্-নিশাই পৰিশ্ৰম কৰি আহিছে। মই আপোনালোকৰ সপোনবোৰৰ মাজত আপোনালোকৰ অঞ্চলবোৰৰ ভৱিষ্যতক দেখিবলৈ পাইছো, আপোনালোকৰ জিলাবোৰৰ ভিৱিষ্যত দেখিবলৈ পাইছো। মই আপোনালোকৰ সপোনবোৰৰ মাজত সম্পূৰ্ণ গুজৰাট আৰু দেশৰ ভৱিষ্যত প্ৰত্যক্ষ কৰিছো। আৰু সেয়ে, আজি ‘ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া’ৰ পৰা ‘ষ্টেণ্ডআপ ইণ্ডিয়া’ পৰ্যন্ত, ‘মে’ক ইন ইণ্ডিয়া’ৰ পৰা ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ তথা ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ পৰ্যন্ত, নতুন ভাৰতৰ প্ৰতিটো অভিযানৰ দায়িত্ব ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নিজে আগবাঢ়ি আহি কান্ধ পাতি লৈছেহি। আমাৰ যুৱ-প্ৰজন্মই ভাৰতৰ সামৰ্থ্যক সাব্যস্ত কৰি দেখুৱাইছে।
মোৰ ন-জোৱান বন্ধুসকল,
আজি ‘ছফ্টৱে’ৰ’ৰ পৰা ‘স্পে’চ পাৱাৰ’ পৰ্যন্ত, ‘প্ৰতিৰক্ষা’ৰ পৰা ‘আৰ্টিফিচিয়েল ইণ্টেলিজেন্স’ পৰ্যন্ত, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ভাৰতে প্ৰতিপত্তি দেখুৱাবলৈ সক্ষম হৈছে। ভাৰতৰ এই শক্তিক ‘স্প’ৰ্টছ স্পিৰিটে’ বহু গুণে বৃদ্ধ কৰিব পাৰে। এয়াই আপোনালোকৰ সাফল্যৰো মন্ত্ৰ। আৰু সেয়ে মই সদায়ে কওঁ ‘যিজনে খেলে, তেঁৱেই ফুলে’! আপোনালোক সকলো যুৱক-যুৱতীলৈ মোৰ পৰামৰ্শ- ‘সাফল্যৰ বাবে কেতিয়াও ক’তো চমু বাট নিবিচাৰিব! আপোনালোকে ৰে’লৱে’ প্লেটফৰ্মত নিশ্চয় দেখিছে, কিছুমান লোকে দলঙৰ ওপৰেদি যোৱাৰ পৰিৱৰ্তে ৰে’লপথ পাৰ হৈ যায়, তাকে দেখি ৰে’লবিভাগৰ তৰফৰ পৰা লিখিবলগীয়া হয় ‘ছৰ্টকাট উইল কাট ইউ ছৰ্ট’! ‘ছৰ্টকাট’ৰ বাট তেনেই ক্ষন্তেকীয়া হয়।
বন্ধুসকল,
সাফল্যৰ কেৱল এটাই মন্ত্ৰ- ‘লং টাৰ্ম প্লানিং’, আৰু ‘কণ্টিনিউয়াছ কমিটমেণ্ট’। কোনো এবাৰৰ জয় কেতিয়াও আমাৰ অন্তিম বিজয় হ’ব নোৱাৰে, নতুবা পৰাজয়ো! আমাৰ সকলোৰে বাবে আমাৰ বেদে কৈছে- “চৰৈৱতি চৰৈৱতি”। আজি দেশেও অনেক প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজত, নোৰোৱাকৈ, নাভাগৰাকৈ আৰু নতশিৰ নকৰাকৈ আগবাঢ়ি গৈ আছে। আমি সকলো মিলি কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি অবিৰাম আগবাঢ়ি যাব লাগিব।
বন্ধুসকল,
খেলা-ধূলাত আমি জিকাৰ বাবে ‘৩৬০ ডিগ্ৰী প্ৰদৰ্শন’ দাঙি ধৰাৰ প্ৰয়োজন হয়, আৰু পূৰা টীমটোৱেই সুন্দৰ প্ৰদৰ্শন দাঙি ধৰিব লাগে। ইয়াত ভাল ভাল ক্ৰীড়াবিদসকল উপস্থিত আছে। আপোনালোকে কওকচোন বাৰু ক্ৰিকেটত কোনোবাটো টীমে বেটিং ভালকৈ কৰে, কিন্তু বলিং তেনেই বেয়াকৈ কৰিলে, সেইটো টীমে বাৰু বিজয় সাব্যস্ত কৰিব পাৰিবনে? অথবা টীমটোৰ এজন খেলুৱৈয়ে খুবেই ভালকৈ খেলে, কিন্তু আন কেইগৰাকী সদস্যই যদি বেয়া খেলহে প্ৰদৰ্শন কৰে তেন্তে সেইটো দলেটোৱেও বাৰু জিকিব পাৰিবনে? জিকাৰ বাবে সম্পূৰ্ণ দলটোৱেই বেটিং, বলিং আৰু ফিল্ডিং সকলো দিশতে ভাল কৰিব লাগিব।
ভাই-ভনীসকল,
ভাৰতৰ খেলক সাফল্যৰ শিখৰলৈ লৈ যাবলৈ হ’লেও দেশেও আজি এনেদৰেই ‘৩৬০ ডিগ্ৰী টীম ৱৰ্ক’ কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। সেয়ে, দেশে এক ‘হ’লিষ্টিক এপ্ৰোচ’ৰে কাম কৰি আছে। ‘খেলো ইণ্ডিয়া’ কাৰ্যক্ৰম এই ধৰণৰ এক ডাঙৰ উদাহৰণ। আগতে আমাৰ যুৱ-প্ৰতিভাসমূহ ছাপত পতিত হৈছিল, তেওঁলোকে সুযোগ পোৱা নাছিল। আমি দেশৰ প্ৰতিভাসমূহক বিচাৰি উলিয়াই, তেওঁলোকক প্ৰয়োজনীয় সহযোগিতা আগবঢ়ালৈ ধৰিছিলো। প্ৰতিভা থকাৰ পিচতো আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে প্ৰশিক্ষণৰ অভাৱত পিচ পৰি ৰ’বলগীয়া হৈছিল। কিন্তু আজি উন্নতৰ পৰা উন্নততৰ প্ৰশিক্ষণৰ সুবিধা খেলুৱৈসকললৈ আগবঢ়োৱাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। দেশে এই কথা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ লৈছে, খেলুৱৈসকলে যাতে সমলৰ ক্ষেত্ৰত কোনো ধণৰ অভাৱ অনুভৱ কৰিবলগীয়া নহয়। বিগত ৭-৮ বছৰে ক্ৰীড়া বাজেটৰ পৰিমাণ প্ৰায় ৭০ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। খেলুৱৈসকলৰ ভৱিষ্যতক লৈয়ো এটা ডাঙৰ চিন্তা থাকে। আপোনালোকে কল্পনা কৰিবচোন, খেলুৱৈসকলে যদি নিজৰ ভৱিষ্যতক লৈ আশ্বস্ত হ’ব নোৱাৰে, তেওঁলোকে বাৰু খেলৰ নামত এশ শতাংশ উত্সৰ্গিত হ’ব পাৰিবনে? এই বাবেই আমি খেলুৱৈসকলে পাবলগীয়া ‘এনকাৰেজমেণ্ট এণ্ড এৱাৰ্ড’সমূহৰ ক্ষেত্ৰত ৬০শতাংশৰো অধিক বৃদ্ধি কৰিছো। বেলেগ বেলেগ আঁচনিৰ জৰিয়তে সেইসকল প্ৰশিক্ষককো পুৰস্কাৰ প্ৰদান কৰাৰ দিহা কৰা হৈছে, যিসকলে পদক অৰ্জন কৰা খেলুৱৈসকলক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰিছিল। ইয়াৰ সুবাদতে আজি গ্ৰামীণ এলেকাৰ পৰা, পিচপৰা শ্ৰেণীসমূহৰ পৰা, আদিবাসী সমাজৰ পৰাও সেইসকল প্ৰতিভাধৰ দেশৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিছে, যাক লৈ দেশে গৌৰৱ কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশৰ খেলুৱৈসকলে আৰু এটা বিচিত্ৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হয়। আগতে আপুনি যদি কাৰোবাক কৈছিল যে মই এগৰাকী খেলুৱৈ, তেন্তে শুনোতাসকলে প্ৰায়েই সোধে- বোলে, “ঠিক আছে, তুমি বাৰু খেলুৱৈ, হওতে সকলো শিশুৱেইতো খেলা-ধূলা কৰে, পিচে, আচলতে তুমিনো কৰা কি”? অৰ্থাত্, আমাৰ দেশত খেলক সহজে স্বীকৃতি প্ৰদানেই কৰা নহৈছিল।
বন্ধুসকল,
আচৰিত নহ’ব। এই সমস্যা কেৱল আপোনাৰ সন্মুখলৈকে কেৱল অহা নাছিল। আমাৰ দেশৰ ডাঙৰ ডাঙৰ খেলুৱৈয়েও এই সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল।
মোৰ ন-জোৱান বন্ধুসকল,
আমাৰ খেলুৱৈসকলে প্ৰদৰ্শন কৰা সাফল্যই এতিয়ালৈ সমাজৰ এই চিন্তা-ধাৰাক সলনি কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। এতিয়া মানুহে এই কথা বুজিবলৈ ধৰিছে ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত কেৰিয়াৰ অৰ্থ ‘ৱৰ্ল্ড নাম্বাৰ ১’ হোৱাটোৱেইযে হ’ব লাগিব, এনে নহয়। ক্ৰীড়াৰে জড়িত যিকোনো সম্ভাৱনাৰে যুৱক-যুৱতীসকলে নিজৰ কেৰিয়াৰ গঢ়িব পাৰে। কোনোবা প্ৰশিক্ষক হ’ব পাৰে, কোনোবাই ‘স্প’ৰ্টছ ছফ্টৱে’ৰ’ত অসাধাৰণ কৃতিত্ব আৰ্জিব পাৰে। ‘স্প’ৰ্টছ মনেজমেণ্ট’ও ক্ৰীড়াৰে জড়িত এখন বৃহত্ ক্ষেত্ৰ। বহুসংখ্যক যুৱক-যুৱতীয়ে ক্ৰীড়াবিষয়ক লেখা-মেলাৰে সুন্দৰ কেৰিয়াৰ গঢ়ি আছে। এনেদৰেই খেলাৰ লগতে প্ৰশিক্ষক, ফিজিঅ’থেৰাপিষ্ট, ‘ডায়েটিচিয়ান’ৰ দৰে বিভিন্ন সুযোগৰ সৃষ্টি হয়। এইবোৰ ক্ষেত্ৰক যুৱক-যুৱতীসকলে নিজৰ কেৰিয়াৰৰ ৰূপত যাতে চাবগৈ পাৰে, তেওঁলোকযাতে আগবাঢ়ি যাব পাৰে, সেই লক্ষ্যৰেই দেশত ‘প্ৰফেশ্যনেল ইনষ্টিটিউট’ নিৰ্মাণ কৰি থকা হৈছে। উদাহৰণ স্বৰূপে, ২০১৮ চনত আমি মণিপুৰত দেশৰ প্ৰথমখন ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰিছিলো। ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰৰ উচ্চ শিক্ষাৰ বাবে উত্তৰ প্ৰদেশতো ‘মেজৰ ধ্যানচাঁদ ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয়’ স্থাপন কৰা হৈছে। ‘আইআইএম-ৰোহটক’ত ‘স্প’ৰ্ট মনেজমেণ্ট’ৰ ‘পোষ্ট গ্ৰেজুৱেট ডিপ্লোমা’ পাঠ্যক্ৰমৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে। আমাৰ গুজৰাটতো স্থাপন কৰা ‘স্বৰ্ণিম গুজৰাট ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয়’ও ইয়াৰ এক ডাঙৰ উদাহৰণ। ‘স্বৰ্ণিম গুজৰাট ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয়ে’ ইয়াত ক্ৰীড়া প্ৰেক্ষাপট গঢ়ি তোলাত বহুত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। মোক কোৱা হৈছে যে গুজৰাট চৰকাৰে ক্ৰীড়া প্ৰেক্ষাপট আৰু আন্তঃগাঁথনিক আৰু অধিক ব্যাপক কৰি তোলাৰ বাবে তালুকা আৰু জিলা স্তৰত ক্ৰীড়া চৌহদো নিৰ্মাণ কৰি আছে। এইবোৰ সকলো প্ৰয়াসে ক্ৰীড়াবিশ্বত গুজৰাট আৰু ভাৰতৰ পেছাদাৰী উপস্থিতিক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিব। মোৰ আৰু এটা পৰামৰ্শ হৈছে- গুজৰাটৰ বিশাল উপকূলীয় সংসাধন, আমাৰ হাতত দীঘলীয়া সামুদ্ৰিক উপকূল আছে, ইমান দীঘল সমুদ্ৰৰ পাৰক এতিয়া আমি খেলৰ বাবে, ক্ৰীড়াৰ বাবে আমাৰ এই উপকূলীয় এলেকাকো খেলৰ দিশত আগবাঢ়াই অনা উচিত। আমাৰ ইয়াত ইমানবোৰ সুন্দৰ ‘বীচ্চেছ’ আছে। ‘খেল মহাকুম্ভ’ত ‘বীচ্চ স্প’ৰ্টছ’-ৰ সম্ভাৱনা সন্দৰ্ভতো চিন্তা কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে যেতিয়ালৈকে খেলিব, ‘ফিট’ হৈ থাকিব, তেতিয়াহে দেশৰ সামৰ্থ্যৰে জড়িত হৈ থাকিব। তেতিয়াহে দেশৰ সামৰ্থ্যৰে আপোনালোকো ‘ভেল্যু এডিশ্যন’ কৰা একোগৰাকী মহাৰথী হৈ উঠিব। আৰু তেতিয়াই আপনালোকে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত আপোনালোকৰ অৱদান আগবঢ়াব। মোৰ সম্পূৰ্ণ ভৰসা আছে এই ‘খেল মহাকুম্ভ’ত আপোনালোক সকলো তাৰকাই নিজ নিজ ক্ষেত্ৰত নিশ্চিত ভাবেই উজলি উঠিব পাৰিব, নতুন ভাৰতৰ সপোনক সাকাৰ কৰিব পাৰিব। মই যুৱক-যুৱতীসকলৰ পৰিয়ালবৰ্গৰ প্ৰতিও আহ্বান জনাব খুজিছো। সময় বহুত সলনি হৈছে। যদি আপোনালোকৰ সন্তানৰ, ল’ৰাই হওক কিম্বা ছোৱালীয়েই হওক, যদি তেওঁলোকৰ খেলৰ প্ৰতি আগ্ৰহ থাকে, আপোনালোকে সেয়া বিচাৰি উলিয়াওক আৰু তেওঁলোকক উত্সাহিত কৰক। তেওঁলোকক আগবাঢ়ি যোৱাৰ বাবে উত্সাহ যোগাওক। আপোনালোকে তেওঁলোকক কেৱল কিতাপৰ পিনে ওভতাই নিয়াৰ প্ৰয়াস নকৰিব। সেইদৰেই মই প্ৰথম দিনাৰে পৰা, ‘মহাকুম্ভ’ৰ আৰম্ভণিৰ দিনটোৰ পৰাই কৈ আহিছো যে গাঁওসমূহত যেতিয়া ‘মহাকুম্ভ’ৰ কাৰ্যক্ৰম চলোৱা হয়, তেতিয়া সমগ্ৰ গাঁওখনৰে উপস্থিতি সেই কাৰ্যক্ৰমত নিশ্চিত কৰা উচিত। দৰ্শকৰ হাততালি বাজিলেও খেলুৱৈসকলৰ মনত এক নতুন উত্সাহ-উদ্দীপনাই মনোবল বৃদ্ধি কৰি তোলে। গুজৰাটৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকেই ‘খেল মহাকুম্ভ’ৰ কোনোবা নহয় কোনোবা কাৰ্যক্ৰমত সোঁশৰীৰে উপস্থিত থকা উচিত। আপোনালোকে চাবচোন, গুজৰাটেও এদিন খেলৰ জগতখনত নিজৰ কৃৰ্তিমান প্ৰতিস্থা কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। হিন্দুস্তানৰ খেলুৱৈসকলৰ মাজত গুজৰাটৰ খেলুৱৈয়েও শাৰী পূৰাবগৈ পাৰিব। এই আশাৰেই মই আকৌ এবাৰ ভূপেন্দ্ৰ ভাই আৰু তেওঁৰ গোটেই টীমটোক ধন্যবাদ জনাইছো। যুৱক-যুৱতীসকলক শুভকামনা জনাইছো। মোৰ সৈতে একেলগে কওক- ‘ভাৰত মাতা কী জয়’!
‘ভাৰত মাতা কী জয়’!
‘ভাৰত মাতা কী জয়’!
বহুত বহুত ধন্যবাদ!