Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inauguration of 11th Khel Mahakumbh in Gujarat
12 MAR 2022 10:11PM by PIB Delhi
Namaskar!
Bharat Mata Ki Jai!
Governor of Gujarat Acharya Devvrat ji, popular Chief Minister of the State Bhupendra Patel ji, my Parliamentary colleague and Bharatiya Janata Party State President CR Patil ji, Minister of State for Sports in Gujarat Government Shri Harsh Sanghvi ji, my Parliamentary colleagues Shri Hasmukh Bhai Patel, Shri Narhari Amin and Mayor of Ahmedabad Mr. Kirit Kumar Parmar ji, other dignitaries and my young friends from every nook and corner of Gujarat!
This ocean of youthful enthusiasm in front of me, this vigour, these waves of fervour are clearly depicting that the youth of Gujarat are all ready to reach for the sky. This is not only the Mahakumbh of sports, but is also the Mahakumbh of Gujarat's youth power. I wish you all the very best for the 11th Khel Mahakumbh. I congratulate the Government of Gujarat, especially the illustrious Chief Minister Shri Bhupendra Bhai Patel, for this grand event. Due to Corona, the Khel Mahakumbh was put on hold for two years. But the grandeur with which Bhupendra Bhai has inaugurated this event has filled the young players with renewed vigour.
Friends,
I still remember, 12 years ago in 2010, when I was the Chief Minister of Gujarat, Khel Mahakumbh was started. And today I can say that the seed of a dream that I had sown has grown into a banyan tree today. Today I am witnessing the same seed taking the shape of such a huge banyan tree. In the first Khel Mahakumbh in 2010, Gujarat had started it with 13 lakh players in 16 sports. Bhupendra Bhai has told me that in the Khel Mahakumbh held in 2019, this participation had reached from 13 lakh to 40 lakh youngsters - 40 lakh players in 36 sports, and 26 para-sports! From Kabaddi, Kho-Kho and Tug of War to Yogasan and Mallakhamb; from skating and tennis to fencing, our youth are doing amazingly well in every sport today and now this figure is reaching 55 lakhs from 40 lakhs. The government is also taking up the responsibility of supporting the players of Khel Mahakumbh through programmes like 'Shaktidoot'. There is tremendous hard work behind a player's progress. And all these relentless efforts; the hard work of the players; the resolution taken by the people of Gujarat; everything is now bearing fruits in the world arena.
My young friends,
Are you not proud of this youth power of Gujarat? Are you not proud of the fact that the players of Gujarat are doing great? Emerging from Khel Mahakumbh, today, the youth of the country and Gujarat are showing their talent in many global sports events including youth Olympics, Commonwealth Games and Asian Games. Similar talents are going to emerge from this Maha Kumbh as well. It prepares young players. Such talents emerge from the playground and spread India’s glory around the world.
Friends,
There was a time when India's identity in the sports world rested on only one or two sports. As a result, the sports which were associated with the pride and identity of the country were also forgotten. So, the focus that should have been laid on increasing the resources related to sports and modernising the sports infrastructure was not there. Not only that, just as nepotism has entered politics, the lack of transparency in the selection of players was also a major factor in the sports world. All the talent of the players was wasted in battling these problems. Coming out of that vortex, the youth of India are reaching for the sky today. The scintillating spark of gold and silver medals is not only boosting the self-confidence of the country but also bringing wonderful results. The country with the most young people in the world is also emerging as a strong force in the field of sports. Our athletes have proved this in the Tokyo Olympics and Paralympics. India won 7 medals for the first time in the Tokyo Olympics. The same record was made by the sons and daughters of India in the Tokyo Paralympics as well. India won 19 medals in this global competition. But, friends, this is just the beginning. India is neither going to stop nor is it going to get exhausted. I have faith in the youth power of my country, I believe in the perseverance of the young players of my country, I believe in the dreams, determination and dedication of the young players of my country. So today, I can confidently say in front of lakhs of youth that the youth power of India will carry it ahead a long way. The day is not far away when India’s tricolour will also flutter among the several gold medal winning countries in different sports.
Friends,
This time the youngsters who have returned from Ukraine have come from a battlefield. They have escaped the bombs and gunshots. But what did they say after returning home? They said, "we have realised what the pride of the tricolour is today. We have realised it in Ukraine". But friends, I want to take you to another point. When our players used to stand on the podium after winning the medals and when the tricolour used to wave, the national anthem of India used to be played; you must have seen it on TV; tears of joy & pride would trickle down from the eyes of our players. This is patriotism.
Friends,
All of you youngsters have a huge role in giving direction to a young country like India. Only the youth can forge the future, and only the one who takes a resolution for it and gets involved with determination & dedication can build it. Today in this Khel Mahakumbh, lakhs of youngsters like you are connected here together from different parts of Gujarat, from different villages, cities and towns. You are working day and night to make your dreams come true. I see the future of your region in your dreams, I see the future of your district. I see the future of the entire Gujarat and the country in your dreams. Therefore, today from Startup India to Stand Up India; from Make in India to Atmanirbhar Bharat and 'Vocal for Local'; the youth of India have taken the responsibility of every campaign of the New India. Our youth have shown what India's potential is!
My young friends,
Today, from software to space power, from defence to artificial intelligence, India dominates every field. The world is seeing India as a great power. The 'sports spirit' can increase the power of India manifold. This is also the mantra of your success. And so I always say, ‘whoever plays, blooms’! I also have advice for all the youngsters – never look for any shortcut to success! You must have seen on the railway platform that some people cross the track instead of going over the bridge. So the railway officials have written down a message- 'Shortcut will cut you short'. The path of shortcut is very short-lived.
Friends,
There is only one mantra for success - 'Long term planning and continuous commitment'. Neither a single victory nor a single defeat can ever be our last stop! For all of us, our Vedas have said - ‘चरैवेति- चरैवेति’. Today the country is also moving ahead amidst many challenges, without stopping, without getting tired and without bending. We all have to move forward ceaselessly with relentless hard work.
Friends,
In sports, we need to perform 360 degrees to win, and the whole team has to give the best performance. There are good sportsmen here. Tell me, can a cricket team perform well by only batting well but bowling terribly? Will they be able to win? Is it possible to win if only one player of the team plays very well, even though the rest are not performing well? To win, the entire team has to play well in every area - batting, bowling and fielding.
Brothers & sisters,
To take sports in India to the pinnacle of success, the country needs a similar 360 degree teamwork today. That is why the country is working with a holistic approach. The Khelo India programme is a great example of this effort. Earlier our young talent used to get suppressed. They did not get a chance. We started recognising the talents of the country and giving them all the necessary support. Despite having talent, our youth used to lag behind due to lack of training. Today better and better training facilities are being provided to the players. The country is ensuring that there is no shortage of resources for the players. In the last 7-8 years, the sports budget has been increased by almost 70 per cent. There was a serious concern about the future of the players. Just imagine, if the player is not sure about his/her future, then will the player be able to give 100% dedication towards the game? Therefore, we have also increased the encouragement and awards given to the players by more than 60 per cent. Now all those coaches are also being rewarded through the different schemes who trained the medal winning players. Consequently, today various talents are emerging from the rural areas, backward classes as well as the tribal society for the country, for whom the country is feeling proud.
Friends,
Players in our country have been facing another strange problem. Earlier, if you used to tell someone - "I am a sportsperson". People used to say- "Well okay, you are a player; every child plays. But what do you actually do?" That is, we did not have an easy acceptance for sports here.
Friends,
Don't be upset. This problem was faced not just by you. Even the big players of our country had to go through this.
My young friends,
The success of our players has now started changing this mindset of the society. Now people are realising that a career in sports doesn't only mean becoming world number one. Youngsters can make a career in all the myriad fields related to sports. Someone can become a coach. Someone can do wonders in sports software. Sports management is also a major field related to sports. Many youngsters are making a great career in sports writing. Similarly, besides sports, many opportunities to be a trainer, physiotherapist and dietician also arise. Youth should consider all these fields as a career option for themselves and go ahead. For this, the country is setting up professional institutions. For example, in 2018, we established the country's first National Sports University in Manipur. Major Dhyan Chand Sports University is also going to start in UP for higher education in sports. IIM Rohtak has also started a PG Diploma in Sports Management. The 'Swarnim Gujarat Sports University' in Gujarat is also a great example of the same. 'Swarnim Gujarat Sports University' has played a major role in developing the sports ecosystem here. I am told that the Gujarat government is also building sports complexes at the taluka and district level to further broaden the sports ecosystem and infrastructure. All these efforts will further strengthen the professional presence of Gujarat and India in the sports world. I also have a suggestion as Gujarat has vast coastal resources. We have a long coastline. Now we should come forward in the direction of sports pertaining to our coastal region. We have such beautiful beaches here. The possibilities of beach sports should also be thought of in the Khel Mahakumbh.
Friends,
When you play, stay fit, stay healthy, only then will you connect with the country's potential. Only then you will become a master of value addition to the power of the country. And only then you will contribute towards nation building. I am sure that all the stars like you will shine in your respective fields in the Khel Mahakumbh and make the dreams of New India come true. I also want to request all the family members of the youth today. Time has changed a lot. If you have a child, a son or a daughter; if he or she is interested in sports, find that talent & interest and encourage the child. Give the child encouragement to move on. Don't pull them back for the books. In the same way, from the very first day of the Khel Mahakumbh, I have been saying that when the Khel Mahakumbh is going on in the village, the whole village should be present there. Even claps and cheering can boost the spirit of the players. Every citizen of Gujarat should physically attend the event of Khel Mahakumbh. You see, Gujarat will also flutter its flag in the world of sports. Players from Gujarat will also be soon among the players of India. With this same expectation, I once again congratulate Bhupendra bhai and his entire team. I wish all the very best to the youth. Say aloud with me, Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না গুজরাত্তা ১১শুবা খেল মহাকুম্ভ হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
12 MAR 2022 10:11PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
ভারত মাতা কী জয়!
গুজরাতকী রাজ্যপাল আচার্য় দেবব্রতজী, মমিং লৈরবা রাজ্য অসিগী মুখ্য মন্ত্রী ভুপেন্দ্র পতেলজী, ঐহাক্কী পার্লিয়ামেন্ততা থবক তৌমিন্নরিবা মরুপ অমসুং ভারতীয় জনতা পার্তীগী স্তেৎ প্রসিদেন্ত সি.আর. পতিলজী, গুজরাত সরকারদা স্পোর্তসকী মন্ত্রী ওইরিবা শহরী হর্শ সানঘবিজী, ঐহাক্কী পার্লিয়ামেন্ততা থবক তৌমিন্নরিবা মরুপ শ্রী হসমুখ ভাই পতেল, শ্রী নরহরি অমিন অমসুং অহমদাবাদকী মেয়র মিস্তর কিরিৎ কুমার পরমারজী, অতোপ্পা দিগ্নিতরীশিং অমসুং গুজরাতকী কাচিন-কোয়া খুদিংমক্তগী লেংবীরক্লিবা ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং!
ঐহাক্কী মাংদা লৈরিবা নহারোল কয়ানা থৱায় য়াওবা, মসিগী ইথিল অসিনা গুজরাতকী নহারোমশিংনা পন্দোল লোম্বা ঙম্নবা মপুং ফানা শেম শারে হায়বা ময়েক শেংনা তাক্লি। মসি স্পোর্তসকী মহাকুম্ভ খক্তা নত্তনা গুজরাতকী নহারোলগী শখ্তিগী মহাকুম্ভনি। ঐহাক্না ময়ামদা ১১শুবা খেল মহাকুম্ভগীদমক য়াইফ মঙ্গোল পীজরি। ঐহাক্না গুজরাতী রাজ্যপাল মরু ওইনা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেলবু অচৌবা থৌরম অসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। কোরোনানা মরম ওইরগা খেল মহাকুম্ভ অসি চহি অনি লেপলুরে। অদুবু ভুপেন্দ্র ভাইনা থৌরম অসিবু চাউনা শিনখিবা অসিনা নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংদা মখোয়গী ইথিল অদু নৌহৌনা পোকহনখি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না হৌজিকসু নীংশিংলি, ২০১০দা চহি ১২গী মমাংদা ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদা খেল মহাকুম্ভ অসি হৌখি। অমসুং ঙসি ঐহাক্না হুল্লম্বা মঙলানগী মরু অদু ঙসিদা মপুং মরৈ ফাবা খোঙনাং অমা ওইরে। ঙসি ঐহাক্না হুনখিবা মরু অদুনা অচৌবা খোঙনাই অমগী শকলোন লৌরি। ২০১০দা পাঙথোকখিবা অহানবা খেল মহাকুম্ভদা গুজরাতনা মশান্না ১৬তা শান্নরোয় লাখ ১৩না শরুক য়াদুনা হৌখি। ২০১৯দা পাঙথোকপা খেল মহাকুম্ভ অসিদা শরুক য়াবগী মশিং অসি নহারোল লাখ ১৩দগী লাখ ৪০ য়ৌখি হায়না ভুপেন্দ্র ভাইনা ঐঙোন্দা তাকপীরি – মশান্না ৩৬ অমসুং পেরা-স্পোর্তস ২৬তা শান্নরোয় লাখ ৪০! কবদ্দী, খো-খো অমসুং তগ ওফ ৱারদগী য়োগাসন অমসুং মল্লখম্ব; স্কেতিং অমসুং তেন্নিসতগী ফেন্সিং ফাওবা ঐখোয়গী নহারোলনা ঙসিদি মশান্না খুদিংমক্তা শীংথানীংঙাই ওইনা শরুক য়ারি অমসুং হৌজিক মসিগী মশিং অসি লাখ ৪০দগী লাখ ৫৫ য়ৌরে। সরকারনা ‘শক্তিদুৎ’ গুম্বা প্রোগ্রামশিং পাইখৎপগী খুত্থাংদা খেল মহাকুম্ভগী শান্নরোয়শিং শৌগৎনবা থৌদাংসু লৌরি। কন্না হোৎনখিবনা শান্নরোয়শিংগী খুমাং চাউশিনহনবা ঙম্বনি। মসিগী চোকথবা লৈতনা হোৎনখিবশিং, শান্নরোয়শিংনা কন্না হোৎনবা; গুজরাতকী মীয়াম্না লৌখিবা ফিরেপ; পুম্নমক অসি হৌজিক্তি মালেমগী শান্নবুংদা মহৈ য়াল্লি।
ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং
অদোম্না গুজরাতকী নহারোলশিং অসিগীদমক চাউথোকচবা পোক্তব্রা? গুজরাতকী শান্নরোয়শিংনা শীংথানীংঙাই ওইনা খুমাং চাউশিনবা অসিদা অদোম্না চাউথোকচবা পোক্তব্রা? খেল মহাকুম্ভদগী হৌদুনা ঙসি লৈবাক অসিগী গুজরাতকী নহারোলশিংনা য়ুথ ওলিম্পিক্স, কম্মনৱেল্থ গেম্স অমসুং এসিয়ন গেম্স য়াওনা মালেমগী মশান্না কয়াদা মখোয়গী তেলেন্ত উৎথোক্লি। মসিগা মান্নবা তেলেন্তশিংনা মহা কুম্ভদগী থোরক্লি। মসিনা নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংবু শেম্বীরি। অসিগুম্বা তেলেন্তশিং অসি শান্নবুংদগী থোরক্লি অমসুং ভারতকী মীচং মালেম শিনবা থুংনা শন্দোক্লি।
মরুপশিং,
মতম অমদা মালেমগী স্পোর্তস্তা ভারতনা মশান্না অমা নত্ত্রগা অনিদা খক্তা মশক তাক্লম্মি। মসিনা মরম ওইরগা স্পোর্তসকা মরী লৈনবা লৈবাক অসিগী মীংচৎ অমসুং শক্তাক অদু কাউথোকখি। অদুনা স্পোর্তসকা অমসুং স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর মোদর্নাইজ তৌবগা মরী লৈনবা রিসোর্সশিং হেনগৎহন্নবা মীৎয়েং চংফম থোকপা অদু চংদনা লৈরকখি। মসি খক্তা নত্তনা, রাজনিতীদা নেপোতিজম তৌরকপা অদুগুম্না স্পোর্তসকী লমদা শান্নরোয়শিং খনবদা ত্রান্সপরেন্সী লৈরক্তবা অসিনা অচৌবা মরম অমসু ওইরক্লি। শান্নরোয়শিংগী তেলেন্ত পুম্নমক সমস্যাশিং অসি থেংনবদা মাংহনখি। মসিগী ইরৈ অসিদগী থোরকপদা ভারতকী নহারোলনা ঙসিদা অতিয়া পক্না ৱাংবা ঙম্লে। গোল্দ অমসুং সিলভর মেদলশিংগী মঙাল অসিনা লৈবাক অসিগী আত্মনির্ভরদা শাহৌ পীবা খক্তা নত্তনা অফবা ফলশিংসু পুরক্লি। মালেমদা নহারোলশিংগী মশিং খ্বাইদগী য়াম্বা লৈবাক অসিনা সপোর্তসকী লমদা অচৌবা ফোর্স অমা ওইরক্লি। ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংনা মসি তোকিও ওলিম্পিক্স অমসুং পেরালিম্পিক্সতা উৎখি। ভারতনা অহানবা ওইনা তোকিও ওলিম্পিক্সতা মেদল ৭ লৌখি। চপ মান্নবা রেকোর্দ অসি তোকিও পেরালিম্পিক্সতা ভারতকী মচানুপা অমসুং মচানুপীনা থম্বা ঙমখি। ভারতনা গ্লোবেল কম্পিতিসন অসিদা মেদল ১৯ লৌখি। অদুবু মরুপশিং মসি শুপ্নগী অহৌবনি। ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক্কী নহাশিংগী শক্তিদা থাজবা থম্মি, ঐহাক্কী লৈবাক্কী নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংগী খাংবা কনবদা থাজৈ। ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক্কী নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংগী মঙলানশিং, ফিরেপ অমসুং কত্থোকপদা থাজবা থম্মি। অদুনা ঙসি ঐহাক্না নহা লাখ কয়াগী মমাংদা ভারতকী নহাশিংগী শক্তিনা লৈবাক অসিবু মাংদা পুগনি হায়না চাউথোক্না হায়জগে। ঙসি তোঙান-তোঙানবা মশান্নশিংদা গোল্দ মেদল লৌবা লৈবাক কয়ামরুমগী মরক্তা ভারতকী মচু অহুমগী ফিরাল অসিনা পাইবা উবা ফংগদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রে।
মরুপশিং,
হন্দক্তি য়ুক্রেন্দগী হল্লকখিবা নহাশিং অদু লানফমদগী হল্লকপনি। খোয়না বোম্বা অমসুং নোংমৈদগী নান্থোক্তুনা লাকই। অদুবু মখোয়না মফম অসিদা য়ৌরক্লগা করি হায়খি? মখোয়না হায়, “ঙসি ঐখোয়না মচু অহুমগী ফিরালগী মগুন অদু খঙলে। ঐখোয়না মসি য়ুক্রেন্দা খঙবা ঙমখি”। অদুবু মরুপশিং ঐহাক্না নখোয়দা ৱাফম অমা থমজনীংই। ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংনা মেদলশিং লৌরবা মতুংদা পোদিয়মদা লেপ্পা মতমদা অমসুং মচু অহুমগী ফিরালনা পাইবা মতমদা, ভারতকী জাতিগী ইশৈ শকই; অদোম্না মসি তি.ভি.দসু উবীরম্লগনি; ঐখোয়গী শান্নরোবশিংগী মমিৎতগী অহাওবগী পীতাই। মসিবুনি লৈবাকনীংবা হায়রিবা অদু।
মরুপশিং,
ভারতকুম্বা নৌরিবা লৈবাক অমা লমজিংবদা নহারোল পুম্নমক্কী থৌদাং চাউই। নহারোলশিং খক্তা তুংলমচৎ শেম্বা ঙমগনি, অমসুং মসিগীদমক ফিরেপ লৌবা অমসুং মসি শেম্নবা অচেৎপা ফিরেপ অমসুং কত্থোক্লগা শরুক য়াবশিং খক্তনা ঙমগনি। ঙসি মসিগী খেল মহালুম্ভা অসিদা নখোয়গুম্বা গুজরাতকী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী, তোঙান-তোঙানবা খুঙ্গংশিং, শহরশিং অমসুং তাউনশিংদগী নহারোল লাখ কয়ানা পুন্না মফম অসিদা কন্নেক্ত তৌরি। নখোয়না নখোয়গী মঙলান মঙফাওনবা ঙম্নবা অয়ুক নুমিদাং খাইদনা হোৎনরি। ঐহাক্না নখোয়গী মঙলানশিংদা নখোয়গী রিজনগী তুংলমচৎ উবা ফংই। ঐহাক্না নখোয়গী জিলাগী তুংলমচৎ উবা ফংই। ঐহাক্না গুজরাত পুম্বগী অমসুং লৈবাক অসিগী তুংলমচৎ নখোয়গী মঙলানশিংদা উবা ফংই। মরম অসিনা ঙসি স্তার্তঅপ ইন্দিয়াদগী স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া; মেক ইন ইন্দিয়াদগী আত্মনির্ভর ভারত অমসুং ‘ভোকেল ফোর লোকেল’; অসিদা ভারতকী নহাশিংনা অনৌবা ভারতকী কেম্পেন খুদিংমক্তা থৌদাং লৌরি। ঐখোয়গী নহারোলনা ভারতনা তৌবা ঙম্বা অদু উৎলি!
ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং,
ঙসি সোফৱেয়রদগী স্পেস পাৱর, দিফেন্সতগী আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স ফাওবদা ভারতনা লম খুদিংমক্তা খুদুম চনবা ঙম্লি। মালেম্না ভারত অসি অচৌবা পাৱর ওইনা উরু। ‘স্পোর্তস স্পিরিৎ’ না ভারতকী শক্তি শরুক কয়া থোক্না হেনগৎহনবা ঙমগনি। মসি নখোয়গী মাইপাক্নবগী মন্ত্রনি। অমসুং ঐহাক্না মতম চুপ্পদা হায়রি ‘শান্নবা খুদিংমক্না মাইপাকইঙ’ ঐহাক্না নহা পুম্নমক্তা পাউতাক পীরি – কৈদৌনুংদা মাইপাক্নবগী অতেনবা লম্বী থীগনু! অদোম্না রেলৱে প্লেৎফোর্মশিংদা মীওই খরনা থোং লানবগী মহুৎ ত্রেক ওইনা লাল্লি। অদুনা রেলৱে ওফিসিএলশিংনা মেসেজ অমা ইখি – ‘শোর্তকতনা অদোমবুসু তেনশিনহনগনি’। শোর্তকৎকী লম্বী অসি পুন্সি শাংগনদে।
মরুপশিং,
মাইপাক্নবগী মন্ত্র অমা খক্তা লৈ – ‘লোং তর্ম প্লান্নিং অমসুং কন্তিন্যুয়া কম্মিতমেন্ত’। অমুক্তং মাইপাকপা নত্ত্রগা অমুক্তং মাইথিবনা ঐখোয়গী লাস্ত স্তোপ ওইবা য়ারোই! ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা, ঐখোয়গী বেদনা অসুম্না হায়খি – ‘চরৈবেরি-চরৈবেতি’। ঙসি লৈবাক অসিনা শীংনবা কয়াগী মরক্তা, লেপ্পা লৈরনা, চোকথবা তৌদনা অমসুং হনবা লৈতনা মাংদা চংশিল্লি। ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা কন্না হোৎন্দুনা মাংদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
স্পোর্তসতা ঐখোয়না মাইপাক্নবা ২৩০ দিগ্রী পাঙথোকপা অমসুং অপুনবা তীমনা খ্বাইদগী ফজবা পর্ফোরমেন্ উৎপা মথৌ তাই। মসিদা অফবা শান্নরোয়শিং লৈ। হায়য়ুনে, ক্রিকেৎ তীম অমনা বেত্তিং খক্তা হৈরগা চোলিং হৈতনা নীংথিনা শান্নবা য়াগদ্রা? মখোয়না থোইবা ঙমগদ্রা? তীম অমগী শান্নরোয় অমা খক্তনা নীংথিনা শান্নরগা, অতোপ্পশিং অদুনা শান্নবা হৈত্রবদি কাগদ্রা? মাইপাক্নবগীদমক অপুনবা তীমনা লম খুদিংদা – বেত্তিং, বোলিং অমসুং ফিল্দিংদা নীংথিনা শান্নবা মথৌ তাই।
ইচিল-ইনাওশিং,
ভারতনা স্পোর্তসতা মাইপাকপগী পন্দোল লোম্বা ঙম্নবা লৈবাক অসি ঙসি চপ মান্নবা মওংদা ৩৬০ দিগ্রী থবক তৌবা মথৌ তাই। মরম অসিনা লৈবাক অসিনা হোলিস্তিক এপ্রোচ অমগা লোয়ননা থবক তৌরি। খেলো ইন্দিয়া প্রোগ্রাম অসি মসিগী অচৌবা খুদম অমনি। মমাংদা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা তেলেন্ত অসি নমথদুনা থম্লমখি। মখোয়না খুদোংচাবা অমতা ফংখিদে। ঐখোয়না লৈবাক অসিগী তেলেন্তশিং মশক খঙবা অমসুং মখোয়দা মথৌ তাবা মতেং পীবা হৌখি। তেলেন্ত লৈরবসু ঐখোয়গী নহারোকশিংনা ত্রেনিং ৱাৎপনা মাংদা চংশিনবা ঙমখিদে। ঙসি শান্নরোয়শিংদা হেন্না অফবা ত্রেনিং ফেসিলিতীশিং ফংহল্লি। লৈবাক অসিনা শান্নরোয়শিংগীদমক রিসোর্সশিং লৈহন্নদনবা হোৎনরি। হৌখিবা চহি ৭-৮ অসিদা স্পোর্তসকী বজেৎ অসি চাদা ৭০রোম হেনগৎহনখি। তুংগী শান্নরোয়শিংগী মতাংদা চাউনা নুংনাংবা পোকলমখি। খুনদুনা য়েংবীয়ু করিগুম্বা শান্নরোয় অমনা মহাক্কী তুংলমচৎ অদু তম্বা ঙমদ্রবদি শান্নরোয় অদুনা গেম অদুদা ১০০% কত্থোকপা ঙমগদ্রা? মরম অসিনা ঐখোয়না শান্নরোয়শিংদা থৌগৎপা অমসুং এৱার্দশিং পীবা চাদা ৬০ হেন্না হেনগৎহনখি। হৌজিক কোচ খুদিংমক্তা মেদল ফংলকপা শান্নরোয়শিং ত্রেন তৌখিবদা পীবা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী খুত্থাংদা এৱার্দ পীখি। মসিনা মরম ওইরগা ঙসিদি খুঙ্গংগী মফমশিং, শোত্থরবা কাংলুপশিং লোয়ননা লৈবাক অসিগী ত্রাইবেল সোসাইতীদগী তেলেন্ত কয়ামরুম পুথোকপা ঙমহল্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্তা লৈরিবা শান্নরোয়শিংনা অতোপ্পা অঙকপা সমস্যা অমা মায়োক্নরি। মমাংদা করিগুম্বা অদোম্না কনাগুম্বদা – “ঐহাক শান্নরোয় অমনি” হায়না হায়রবদি মীয়াম্না – “ফরেনে অদোম শান্নরোয় অমা ওইরবদি; অঙাং খুদিংমক্না শান্নৈ। অদুবু অদোম্না তশেংনা তৌরিবা অসি করিনো?” হায়বদি মফম অসিদা ঐখোয়না স্পোর্তস হায়বা অসি লায়না তরাম্না ওক্তে।
মরুপশিং,
নুংঙাইতবা তৌগনু। সমস্যা অসি নখোয় খক্তনা মায়োক্নবা নত্তে। ঐখোয়গী লৈবাক্কী অচৌবা শান্নরোয়শিংনসু মসি থেংনৈ।
ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং,
ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংগী মাইপাকপা অসিনা খুন্নাইদা লৈরিবা ৱাখল্লোন অসিদা অহোংবা পুরকপা হৌরক্লি। হৌজিক মীয়াম্না স্পোর্তসতা কেরিয়র অমা শেম্বা হায়বা অসি মালেমগী নম্বর ৱান ওইবা খক্তা নত্তে খঙলক্লে। নহারোলশিংনা স্পোর্তসকা মরী লৈনবা লমশিংদা কেরিয়র শেম্বা য়াদে। কনাগুম্বনা কোচ ওইবা য়াই। কনাগুম্বনা স্পোর্তস সোফৱেয়র পুথোকপা য়াই। স্পোর্তস মেনেজমেন্ত অসিসু স্পোর্তসকা মরী লৈনবা অচৌবা ফিল্দ অমনি। নহারোল কয়ানা স্পোর্তস রাইতিংদা অচৌবা কেরিয়র শেম্লি। মসিগা মান্নবা মওংদা স্পোর্তসকী মথক্তা ত্রেনর, ফিজিওথেরাপিস্ত অমসুং দাইতিসিয়ন অমগী খুদোংচাবশিংসু থোরক্লি। নহারোলশিংনা ফিল্দ পুম্নমক অসি মখোয় মশাগী কেরিয়র ওপ্সন অমা ওইনা লৌবা য়াই অমসুং মাংদা চাংশিনগদবনি। মসিগীদমক লৈবাক অসিনা প্রোফেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং হাংলি। খুদম ওইনা ২০১৮দা লৈবাক অসিগী অহানবা নেস্নেল স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতী মনিপুরদা হাংখি। স্পোর্তসতা হায়র এজুকেসন তমথনবা য়ু.পি.দা মেজর ধ্যান চান্দ স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতীসু লিংখৎলগনি। আই.আই.এম. রোহতাকনা স্পোর্তস মেনেজমেন্তদা পি.জি. দিপ্লোমা হৌখ্রে। গুজরাতকী ‘স্বর্নিম গুজরাত স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতী’ অসিসু হায়রিবা অসিগী অচৌবা খুদম অমনি। ‘স্বর্নিম গুজরাত স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতী’না মফম অসিদা স্পোর্তস ইকোসিস্তেম দিবেলপ তৌবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। গুজরাত সরকারনা স্পোর্তস ইকোসিস্তেম অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোক্নবা তলুকা অমসুং দিস্ত্রিক্ত লেবেলদা স্পোর্তস কম্প্লেক্সশিংসু শারি হায়না ঐঙোন্দা তাকপীরি। খোঙথাং পুম্নমক অসিনা গুজরাত অমসুং ভারতনা স্পোর্তসকী লমদা লৈরিবা প্রোসেস্নেল প্রজেন্স অসি মপাঙ্গল কনখৎহনবা ঙম্লগনি। গুজরাত্রা কোস্তেল রিসোর্সেস চাউনা লৈ। ঐখোয়দা অশাংবা কোস্তলাইন অমা লৈ। হৌজিক ঐখোয়না ঐখোয়গী কোস্তেল রিজন অসিগা মরী লৈনবা স্পোর্তসকী মাইকৈদা চংশিনবা তাই। ঐখোয়না মফম অসিদা ফজরবা বীচশিং লৈ। খেল মহাকুম্ভদা বীচ স্পোর্তসকী ওইথোকপা য়াবশিং অদু খন্নবা য়াই।
মরুপশিং,
অদোম্না শান্নবদা, হকচাং ফনা লৈয়ু, মদুতদা নখোয়না লৈবাক অসিগী পোতেন্সিএলগা কন্নেক্ত তৌবা ঙমগনি। মদুতদা নখোয়না লৈবাক অসিগী শক্তিদা ভেল্যু এদিসনগী মাস্তর ওইবা ঙমগনি। অমসুং মদুতদা অদোম্না লৈবাক শেম্বগী মাইকৈদা শরুক তম্বা ঙমগনি। ঐহাক্না নখোয় গুম্বা স্তার পুম্নমক খেল মহাকুম্বদা নখোয়গী নশাগী লমশিংদা মাইপাকপা ঙমগনি অমসুং অনৌবা ভারতকী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙমহনগনি। ঐখোয়না ঙসি নহারোলশিং অসিগী ইমুং মনুংগী মীওইশিংদসু রিক্বেস্ত অমা তৌজনীংই। মতম অসি য়াম্না হোংলে। করিগুম্বা অদোমগী ইচা অমনা, ইচানুপা নত্ত্রগা ইচানুপীনা স্পোর্তস শান্নবা পাম্লবদি তেলেন্ত অদু খঙদোকউ অমসুং অঙাং অদুবু পুক্নিং থৌগৎপীয়ু। অঙাং অদুদা মাংদা চংশিন্নবা থৌনা হাপ্পীয়ু। মখোয়বু লাইরিক্কী য়েংলগা পুক্নিং হন্থহনবা তৌগনু। চপ মান্নবা মওংদা খেল মহাকুম্ভগী অহানবা নুমিৎমক্তদা ঐহাক্না হায়খ্রে মদুদি খেল মহাকুম্ভ পাঙথোক্লিবা খুঙ্গং অদুদা খুঙ্গং পুম্বনা শরুক য়াগদবনি। খুপাক খুবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপনা শান্নরোয়শিংদা থৌনা হাপক্কনি। গুজরাতকী প্রজা খুদিংমক্না হকথেংননা খেল মহাকুম্ভদা শরুক য়াবীগদবনি। য়েংবীয়ু, গুজরাতনা মাগী ফিরেল অসি স্পোর্তসকী লমদা পাইহনবা ঙমগনি। গুজরাতকী শান্নরোয়শিংনা ভারত শান্নরোয়শিংগী মরক্তা অথুবদা য়াও ঙম্লগনি। মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না ভুপেন্দ্র ভাই অমসুং মহাক্কী তীম পুম্ববু অমুক্কা হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐহাক্না নহারোলশিংদা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। ঐহাক্কা লোয়ননা হৌনা হায়বীয়ু, ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!