Prime Minister's Office
India-UAE Virtual Summit
18 FEB 2022 8:00PM by PIB Delhi
Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi and Crown Prince of Abu Dhabi HH Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan held a Virtual Summit earlier today. Both leaders expressed deep satisfaction at the continuous growth in bilateral relations in all sectors.
Hon'ble Prime Minister and His Highness the Crown Prince issued a Joint Vision Statement "Advancing the India and UAE Comprehensive Strategic Partnership: New Frontiers, New Milestone". The Statement establishes a roadmap for a future-oriented partnership between India and UAE and identifies focus areas and outcomes. The shared objective is to promote new trade, investment and innovation dynamic in diverse sectors, including economy, energy, climate action, emerging technologies, skills and education, food security, healthcare and defence and security.
A major highlight of the Virtual Summit was the signing and exchange of the India-UAE Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) by Minister of Commerce and Industry Shri Piyush Goyal and Minister of Economy of UAE, H.E. Abdulla bin Touq Al Marri in the virtual presence of the two Leaders. The Agreement will provide significant benefits to Indian and UAE businesses, including enhanced market access and reduced tariffs. It is expected that the CEPA will lead to increase in bilateral trade from the current USD 60 bn to USD 100 bn in the next 5 years.
The two Leaders also released Joint Commemorative Stamp on the occasion of 75th anniversary of India's independence and 50th year of UAE's foundation. Two MOUs signed between Indian and UAE entities were also announced during the Summit. These are, MOU between APEDA and DP World & Al Dahra on Food Security Corridor Initiative and MOU between India's Gift City and Abu Dhabi Global Market on cooperation in financial projects and services. Two other MOUs - one on cooperation in Climate Action and the other on Education have also been agreed between the two sides.
Prime Minister thanked His Highness Crown Prince of Abu Dhabi for taking care of the Indian community during Covid pandemic. He also invited him to pay an early visit to India.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-ইউএই ভাৰ্চুৱেল সন্মিলন
18 FEB 2022 8:00PM by PIB Guwahati
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু আবু ধাবিৰ ৰাজ কুমাৰ মহামহিম শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানে আজি আগভাগত এক ভাৰ্চুৱেল সন্মিলনত ভাগ লয়। দুয়োগৰাকী নেতাই সকলো ক্ষেত্ৰতে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ নিৰন্তৰ বিকাশত গভীৰ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু মহামান্য যুৱ ৰাজে "ভাৰত আৰু ইউএই বিস্তৃ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ অগ্ৰগতিঃ নতুন সীমান্ত, নতুন মাইলৰ খুঁটি" শীৰ্ষক এক যুটীয়া দৃষ্টি বিবৃতি জাৰি কৰে। বিবৃতিটোৱে ভাৰত আৰু ইউএইৰ মাজত ভৱিষ্যৎ-মুখী অংশীদাৰিত্বৰ বাবে এক ৰোডমেপ স্থাপন আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ আৰু ফলাফলসমূহ চিনাক্ত কৰে। ইয়াৰ সহভাজিত উদ্দেশ্য হৈছে অৰ্থনীতি, শক্তি, জলবায়ু কাৰ্য্য, উদীয়মান প্ৰযুক্তি, দক্ষতা আৰু শিক্ষা, খাদ্য সুৰক্ষা, স্বাস্থ্যসেৱা আৰু প্ৰতিৰক্ষা আৰু সুৰক্ষাকে ধৰি বিভিন্ন খণ্ডত নতুন বাণিজ্য, বিনিয়োগ আৰু উদ্ভাৱন গতিশীলতাক প্ৰোৎসাহিত কৰা।
ভাৰ্চুৱেল সন্মিলনখনিৰ এক মুখ্য আকৰ্ষণ আছিল বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী শ্ৰী পীয়ূষ গোৱেল আৰু ইউএইৰ অৰ্থনীতি মন্ত্ৰী মহামহিম আব্দুল্লা বিন তক আল মাৰিৰদ্বাৰা দুয়োজন নেতাৰ ভাৰ্চুৱেল উপস্থিতিত ভাৰত-ইউএই বিস্তৃত অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব চুক্তি (CEPA) স্বাক্ষৰ আৰু আদান-প্ৰদান। এই চুক্তিয়ে ভাৰত আৰু ইউএইৰ ব্যৱসায়ক গুৰুত্বপূৰ্ণ লাভালাভ প্ৰদান কৰিব, যাৰ ভিতৰত আছে বজাৰৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ বৃদ্ধি আৰু শুল্ক হ্ৰাস কৰা। এই চিইপিএৰ ফলত অহা ৫ বছৰত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য বৰ্তমানৰ ৬০ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰৰ পৰা ১০০ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰলৈ বৃদ্ধি হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে।
দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ সংখ্যক বাৰ্ষিকী আৰু ইউএইৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ ৫০ সংখ্যক বাৰ্ষিকী উপলক্ষে যুটীয়া স্মাৰক ডাক টিকটো মুকলি কৰে। সন্মিলনখনিত ভাৰতীয় আৰু ইউএইৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত স্বাক্ষৰিত দুই বুজাবুজিৰ চুক্তি (MOU) ও ঘোষণা কৰা হয়। এইসমূহ হৈছে, খাদ্য সুৰক্ষা কৰিডৰ উদ্যোগ সন্দৰ্ভত এপিইডিএ আৰু ডিপি ৱৰ্ল্ড আৰু আল দাহৰাৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি আৰু বিত্তীয় প্ৰকল্প আৰু সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সন্দৰ্ভত ভাৰতৰ গিফ্ট চিটি আৰু আবু ধাবি গ্ল’বেল মাৰ্কেটৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি। আন দুই বুজাবুজিৰ চুক্তি হৈছে- এটা জলবায়ু ক্ৰিয়াত সহযোগিতা সন্দৰ্ভত আৰু আনটো শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো দুয়োপক্ষৰ মাজত সন্মতি প্ৰকাশ কৰা হৈছে।
ক’ভিড মহামাৰীৰ সময়ছোৱাত ভাৰতীয় সমাজখনৰ যত্ন লোৱাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আবু ধাবিৰ মহামহিম ৰাজ কুমাৰক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। তেখেতে তেওঁক সোনকালেই ভাৰত ভ্ৰমণলৈয়ো আমন্ত্ৰণ জনায়।