Prime Minister's Office
PM inaugurates 25th National Youth Festival in Puducherry
Unveils selected essays on “Mere Sapno ka Bharat” and “Unsung Heroes of Indian Freedom Movement”
Inaugurates an MSME Technology Centre and Perunthalaivar Kamarajar Manimandapam - an auditorium with open-air theatre
“India’s demography is young, and the mind of India is also young. There is youth in India’s potential, and in its dreams. India is young in its thoughts as well as in its consciousness”
“India considers its youth as a demographic dividend as well as a development driver”
“The youth of India have the ability for hard work and also have a clarity about the future. That is why what India says today, the world considers it to be the voice of tomorrow”
“Youth’s ability is not burdened by old stereotypes. This youth can evolve itself and society according to new challenges”
“Today’s youth has a ‘Can Do’ spirit which is a source of inspiration for every generation”
“India’s youths are writing the code of global prosperity”
“Mantra of New India - Compete and Conquer. Get involved and win. Unite and win the battle”
Calls upon the youth to research and write about the freedom fighters who did not get the recognition they deserved
12 JAN 2022 12:55PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 25th National Youth Festival in Puducherry, via video conferencing today. Today, being the birth anniversary of Swami Vivekananda is observed as National Youth Day. During the event, the Prime Minister unveiled selected essays on “Mere Sapno ka Bharat” and “Unsung Heroes of Indian Freedom Movement”. These essays have been selected from submissions by over 1 lakh youth on the two themes. The Prime Minister also inaugurated a Technology Centre of the MSME Ministry, established at Puducherry with an investment of about Rs. 122 crore. The Prime Minister also inaugurated the Perunthalaivar Kamarajar Manimandapam - an auditorium with an open-air theatre, constructed by the Government of Puducherry at a cost of about Rs 23 crores. Union Ministers Shri Anurag Singh Thakur, Shri Narayan Rane, Shri Bhanu Pratap Singh Verma and Shri Nisith Pramanik, Dr Tamilisai Soundararajan Chief Minister of Puducherry Shri N. Rangaswamy, State Ministers and Parliamentarians were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister greeted the nation on National Youth Day. Bowing to Swami Vivekananda, the Prime Minister said his birth anniversary in this year of Azadi Ka Amrit Mahotsav is all the more inspiring. The Prime Minister noted the added significance of this period as the celebration of the 150th birth anniversary of Sri Aurobindo and also the 100th death anniversary of Mahakavi Subramanya Bharathi is falling in the same period. “Both these sages have a special relationship with Puducherry. Both have been partners in each other's literary and spiritual journey”, the Prime Minister said.
Commenting on the young profile of the ancient country, the Prime Minister said today, the world looks at India with hope and faith. Because, India’s demography is young, and the mind of India is also young. There is youth in India’s potential, and in its dreams. India is young in its thoughts as well as in its consciousness. India’s thinking and philosophy have always accepted change and there is modernity in its antiquity, he said. The Prime Minister said that the youth of the country have always come forward in times of need. Whenever the national consciousness gets divided, youth like Shankar come and stitch the country in the thread of unity as Aadi Shankracharya. In times of tyranny, sacrifices of youth like the Sahibjaade of Guru Gobind Singh Ji guide us even today. When India needed sacrifice for its freedom, young revolutionaries like Bhagat Singh, Chandrashekhar Azad and Netaji Subhas came forward to dedicate their lives to the country. Whenever the country needs spiritual regeneration, sages like Aurobindo and Subramnayan Bharathi come to the scene, the Prime Minister added.
The Prime Minister said the youth of India have democratic values along with the demographic dividend, their democratic dividend is also incomparable. India considers its youth as a demographic dividend as well as a development driver, he emphasised. The Prime Minister stressed that today, if the youth of India has the charm of technology, then there is also the consciousness of democracy. Today, if the youth of India has the ability for hard work, then there is also clarity about the future. That is why what India says today, the world considers it to be the voice of tomorrow.
The Prime Minister said the young generation at the time of independence did not hesitate for a moment to sacrifice everything for the country. But today's youth has to live for the country and fulfil the dreams of our freedom fighters. He added that the youth’s ability is not burdened by old stereotypes, he knows how to shake them. This youth can evolve itself and society according to new challenges, new demands and can create new ones. The Prime Minister remarked that today's youth has a 'Can Do' spirit which is a source of inspiration for every generation.
The Prime Minister lauded that today, India’s youths are writing the code of global prosperity. The Indian youth is a force to be reckoned with in the unicorn ecosystem all over the world. India today has a strong ecosystem of over 50,000 startups. Out of which, more than 10 thousand startups came up amidst the challenge of the Pandemic. The Prime Minister gave the mantra of New India - Compete and Conquer. That is, get involved and win. Unite and win the battle. The Prime Minister cited the performance in Olympics and Paralympics and participation of youth in the vaccination drive as proof of will to win and a sense of responsibility among the youth.
The Prime Minister noted that the Government believes that sons and daughters are equal. With this thinking, the government has decided to raise the age of marriage to 21 years for the betterment of daughters. Daughters can also make their career, they get more time, this is a very important step in this direction, he remarked.
The Prime Minister said we have had many such fighters in the freedom struggle, whose contribution did not get the recognition that they deserved. The more our youth write, research about such dignitaries, the more awareness will increase in the coming generations of the country, he added. He also called upon the youth to be vocal and contribute in the drive for cleanliness.
The National Youth Festival aims to shape the minds of India's youth and transform them into a united force for nation-building. It is one of the biggest exercises in social cohesion and intellectual & cultural integration. It aims to bring diverse cultures of India and integrate them into a united thread of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୨୫ତମ ଜାତୀୟ ଯୁବ ଉତ୍ସବ ପୁଡୁଚେରୀଠାରେ ଉଦଘାଟିତ
ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରବନ୍ଧ “ମେରେ ସପନୋ କା ଭାରତ” ଏବଂ ଲୋକଲୋଚନ ଅନ୍ତରାଳରେ ରହିଥିବା ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ବୀର ସମୂହ ଉଦଘାଟିତ
ଏମଏସଏମଇ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଓ ପେରୁନଥଲାଇଭାର କାମରାଜର ମଣିମଣ୍ଡପମ- ମୁକ୍ତାକାଶ ରଙ୍ଗମଞ୍ଚ ସହ ପ୍ରେକ୍ଷାଳୟ ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତୀୟ ଜନସଂଖ୍ୟା ପରିସଂଖ୍ୟାନ ତରୁଣ ଓ ଭାରତର ମନ ମଧ୍ୟ ତରୁଣ । ଭାରତୀୟ ସମ୍ଭାବନାରେ ରହିଛି ତରୁଣତ୍ୱ ଓ ଏହାର ସ୍ୱପ୍ନ । ଭାରତ ଏହାର ଭାବନା ଓ ସଂଜ୍ଞାନ ଉଭୟରେ ତରୁଣ
ଭାରତ ଏହାର ତରୁଣ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଲାଭାଂଶ ଓ ବିକାଶର ସଂଚାଳକ ବବେଚନା କରେ
ଭାରତୀୟ ଯୁବ ସମାଜର କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ଭବିଷ୍ୟତ ନେଇ ସ୍ପଷ୍ଟ ଦିଶା ରହିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଭାରତ ଯାହା କହେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ତାକୁ ଆସନ୍ତାକାଲିର ସ୍ୱର ଭାବେ ବିବେଚନା କରେ ।
ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପରମ୍ପରାଗତ ବୋଝ ବହନ କରି ଚାଲେ ନାହିଁ । ତରୁଣ ଗୋଷ୍ଠୀ ନିଜ ଓ ସମାଜକୁ ନୂତନ ଆହ୍ୱାନ ସହ ଖାପଖୁଆଇ ଚାଲିଥାଏ
ଆଜିର ତରୁଣ ମନରେ ‘କିଛି ବି କରିପାରିବାର’ ଉତ୍ସାହ ରହିଛି ଯାହାକି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଢ଼ି ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ସାହର ଉତ୍ସ
ଭାରତୀୟ ତରୁଣ ଗୋଷ୍ଠୀ ବୈଶ୍ୱିକ ସମୃଦ୍ଧିର ସଂହିତା ଲେଖୁଛନ୍ତି
ନବ ଭାରତର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି - ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରି ବିଜୟୀ ହୁଅ । ନିଜକୁ ସାମିଲ କରି ବିଜୟୀ ହୁଅ । ଏକାଠି ହୋଇ ଯୁଦ୍ଧରେ ଜିତ
ଯେଉଁ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ
12 JAN 2022 12:55PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦି ଆଜି ପୁଡୁଚେରୀଠାରେ ୨୫ତମ ଜାତୀୟ ଯୁବ ଦିବସ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଉଦଘାଯନ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଜନ୍ମ ଦିବସକୁ ଜାତୀୟ ଯୁବ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଇଥାଏ । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ “ମେରେ ସପନୋ କା ଭାରତ” ଏବଂ “ଲୋକଲୋଚନ ଅନ୍ତରାଳରେ ରହିଯାଇଥିବା ଭାରତୀୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ବୀର” ମାନଙ୍କ ଉପରେ ଏକ ବଛା ବଛା ପ୍ରବନ୍ଧକୁ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ଦୁଇଟି ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଧାରିତ ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ତରୁଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପଠାଯାଇଥିବା ପ୍ରବନ୍ଧ ମଧ୍ୟରୁ ଏହି ପ୍ରବନ୍ଧ ଗୁଡିକୁ ବଛାଯାଇଛି । ଏମଏସଏମଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ୧୨୨ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ନିର୍ମିତ ଏକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ପେରୁନଥଲାଇଭାର କାମରାଜର ମଣିମଣ୍ଡପମକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । ମୁକ୍ତାକାଶ ରଙ୍ଗମଞ୍ଚ ଥିବା ଏହି ପ୍ରେକ୍ଷାୟଳ ୨୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପୁଡୁଚେରୀ ସରକାର ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର, ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ରାଣେ, ଶ୍ରୀ ଭାନୁ ପ୍ରତାପ ସିଂ ବର୍ମା, ଶ୍ରୀ ନିଶୀଥ ପରମାଣିକ, ଡକ୍ଟର ତାମିଲସାଇ ସୌନ୍ଦରାଜନ ଏବଂ ପୁଡୁଚେରୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏନ ରଙ୍ଗସ୍ୱାମୀ, ରାଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ ଓ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟଗଣ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ଯୁବ ଦିବସ ଅବସରରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କୁ ପ୍ରଣିପାତ କରି ଆଜାଦୀ କା ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବ କାଳରେ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଦିବସ ଆହୁରି ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବ କାଳରେ ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ଓ ମହାକବି ସୁବ୍ରମନ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଯୋଗୁ ଆହୁରି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଉଭୟ ମହର୍ଷିଙ୍କ ପୁଡୁଚେରୀ ସହ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସମ୍ପର୍କ ଥିଲା । ଉଭୟେ ନିଜ ନିଜ ସାହିତ୍ୟ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଯାତ୍ରାରେ ସହଚର ଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରାଚୀନ ଦେଶର ତରୁଣ ପାଶ୍ୱର୍ର ଅବତାରଣା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଆଶା ଓ ବିଶ୍ୱାସର ସହ ଦେଖୁଛି । କାରଣ ଭାରତର ଜନସଂଖ୍ୟା ପରିସଂଖ୍ୟାନ ତରୁଣ ଓ ଭାରତର ମନ ମଧ୍ୟ ତରୁଣ । ଭାରତୀୟ ସ୍ୱପ୍ନର ସମ୍ଭାବନାରେ ରହିଛି ତରୁଣତ୍ୱ । ଭାରତ ଏହାର ଭାବନା ଓ ଚେତନାରେ ମଧ୍ୟ ତରୁଣ । ଭାରତୀୟ ଭାବନା ଓ ଦର୍ଶନ ସବୁବେଳେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଆସିଛି ଓ ଏହାର ପ୍ରାଚୀନତାରେ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକତାର ଛାପ ରହିଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ସର୍ବଦା ଆଗେଇ ଆସିଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଚେତନା ଖଣ୍ଡବିଖଣ୍ଡିତ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଶଙ୍କରଙ୍କ ଭଳି ତରୁଣ ଆଗେଇ ଦେଶକୁ ପୁଣି ଏକତା ସୂତ୍ରରେ ଗୁନ୍ଥିଛନ୍ତି ଆଦି ଶଙ୍କରଚାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇ । ସ୍ୱେଚ୍ଛାଚାର ବେଳେ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂ ଜୀଙ୍କ ଭଳି ଯୁଗପୁରୁଷ ତ୍ୟାଗ ଆଦି ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ପଥ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି । ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଏହାର ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ତ୍ୟାଗ ଆବଶ୍ୟକ କରିଛି ଭଗତ ସିଂ, ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ଆଜାଦ ଏବଂ ନେତାଜୀ ସୁବାଷଙ୍କ ଭଳି ବିପ୍ଳବୀ ଆଗେଇ ଆସି ଦେଶପାଇଁ ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଜାଗରଣ ଦରକାର କରିଛି ଅରବିନ୍ଦ ଓ ସୁବ୍ରମନ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ଭଳି ମହର୍ଷି ଆଗକୁ ଆସିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଯୁବ ସମାଜର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ରହିଛି ଓ ଜନସଂଖ୍ୟା ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଜନିତ ଲାଭାଂଶ ମଧ୍ୟ । ସେମାନଙ୍କ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଲାଭାଂଶ ମଧ୍ୟ ଅତୁଳନୀୟ । ଭାରତ ଏହାର ତରୁଣ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଜନସଂଖ୍ୟା ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଲାଭାଂଶ ଓ ବିକାଶର ସଂଚାଳକ ଭାବେ ବିବେଚନା କରେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଯଦି ଭାରତୀୟ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ନିକଟରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ମାଦକତା ଅଛି, ସେହିପରି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଚେତନା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଆଜି ଯଦି ଭାରତୀୟ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି । ସେହିପରି ଭବିଷ୍ୟତ ନେଇ ସ୍ପଷ୍ଟ ଦିଶା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଆଦି ଭାରତ ଯାହା କହୁଛି, ବିଶ୍ୱ ତାହାକୁ କାଲିର ସ୍ୱର ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା କାଳରେ ଦେଶର ତରୁଣ ବଂଶଧର ଦେଶ ପାଇଁ ତ୍ୟାଗ କରିବାକୁ ଗୋଟିଏ କ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେଇନଥିଲେ । ମାତ୍ର ଆଜିର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଦେଶପାଇଁ ବଞ୍ଚିବା ସହ ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀର ସାମର୍ଥ୍ୟ ପରମ୍ପରାଗତ ବୋଝ ବହନ କରି ଚାଲେ ନାହିଁ । ସେମାନେ ନିଜକୁ ଓ ସମାଜକୁ ନୂତନ ଆହ୍ୱାନ ସହ ଖାପଖୁଆଇ ଚାଲିଥାନ୍ତି । ଆଜି ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ମନରେ ‘କିଛି ବି କରିପାରିବାର’ ଉତ୍ସାହ ରହିଛି, ଯାହାକି କୌଣସି ବି ପିଢ଼ି ନିମନ୍ତେ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ତରୁଣଗୋଷ୍ଠୀ ବୈଶ୍ୱିକ ସମୃଦ୍ଧିର ସଂହିତା ରଚନା କରୁଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଅଗ୍ରଗଣ୍ୟ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯିବା ଯଥାର୍ଥ । ଆଜି ଭାରତର ୫୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ରହିଛି । ସେଥିରୁ ୧୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ହିଁ ମୁଣ୍ଡ ଟେକି ଛିଡା ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶକୁ ନୂଆ ମନ୍ତ୍ର ଦେଇଥିଲେ - ପ୍ରତିଯୋଗୀତା କରି ବିଜୟୀ ହୁଅ । ତାହା ହେଲା ନିଜକୁ ସାମିଲ କରି ଜିତାପଟ ହାସଲ କର । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଓ ପାରା ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ସହ ଦେଶର ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀର ଭାଗୀଦାରିତା ଏକ ଇଚ୍ଛା ଶକ୍ତି ଓ ଦାୟିତ୍ୱର ଉଦାହରଣ ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଝିଅ-ପୁଅଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବାଛବିଚାର ଦେଖନ୍ତି ନାହିଁ । ଏହାକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ସରକାର ଝିଅମାନଙ୍କ ଉନ୍ନତି ନିମନ୍ତେ ବିବାହ ବୟସ ୨୧କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ଝିଅମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ବୃତ୍ତିଗତ ସଫଳତା ଦେଇ ଅଧିକ ସମୟ ପାଇପାରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଆମର ଅନେକ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇପାରିନାହିଁ । ଆମର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ସମୋନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଯେତେ ଅଧିକ ଲେଖିବେ ବା ଗବେଷଣା କରିବେ, ଭାବୀ ବଂଶଧର ମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ ହୋଇ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ଜାତୀୟ ଯୁବ ଉତ୍ସବ ଭାରତୀୟ ତରୁଣଗୋଷ୍ଠୀର ମନକୁ ସତେଜ ରଖିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ଗଠନରେ ଏକ ମିଳିତ ଶକ୍ତି ଭାବେ ଗଢ଼ି ତୋଳିବ । ଏହା ସାମାଜିକ ସମନ୍ୱୟ ଓ ବୌଦ୍ଧିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂହତିର ଏକ ବୃହତମ ଅଭ୍ୟାସ । ଏହା ଭାରତର ବିବିଧ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଏକାଠି କରି ସେମାନଙ୍କ ଏକତାର ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ ରଜ୍ଜୁରେ ବାନ୍ଧି ରଖିବ ।