Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
‘Prashasan Gaon ki Aur’- Nation-wide campaign for Redressal of Public Grievances and Improving Service Delivery
Prime Minister extends his best wishes for all success of “Sushasan Saptah”
Union Minister Dr. Jitendra Singh to inaugurate Good Governance Week, 20-25 December, 2021
19 DEC 2021 3:05PM by PIB Delhi
The Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG), Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions in collaboration with Ministry of External Affairs, Department of Promotion of Industry and Internal Trade, Department of Personnel & Training, Department of Pensions and Pensioners’ Welfare and Ministry of Panchayati Raj and Rural Development is celebrating Good Governance Week on 20-25th December as part of Azadi Ka Amrit Mahotsav celebration.
Dr. Jitendra Singh, Union Minister of State (Independent Charge), Ministry of Science and Technology, Ministry of Earth Sciences, Minister of State in the Prime Minister’s Office, Minister of State of Personnel, Public Grievances & Pensions, Department of Atomic Energy and Department of Space, Government of India will be the Chief Guest at the inaugural ceremony of the Good Governance Week on 20th December, 2021 functions at Bhim Auditorium, Dr. Ambedkar International Centre, New Delhi. The Minister will inaugurate the Exhibition on Good Governance Practices – “शासन की बदलती तस्वीर”. Dr Jitendra Singh will launch the Good Governance Week Portal and will release the booklet on 2 year achievements of DARPG. A film on “Prashasan Gaon Ki Aur” will be screened on this occasion.
Extending his best wishes for all success of “Sushasan Saptah” Prime Minister Shri Narendra Modi in his message said, “In the Amrit period of Independence, we are marching ahead rapidly to create a transparent system, efficient process and smooth governance to make development all-round and all-inclusive. In this context, the theme of the Week — Prashasan Gaon Ki Aur assumes even greater relevance. Our Government is committed to strengthening good govemance that is pro-people and proactive govemance, guided by the ‘Citizen-First-approach”.
The theme of Good Governance Week is “Prashasan Gaon Ki Aur”- a Nation-wide campaign for Redressal of Public Grievances and Improving Service Delivery will be held in all Districts, States, and Union Territories of India. Over 700 Districts Collectors will be participating in “Prashasan Gaon Ki Aur” and during the weeklong event will visit Tehsil/Panchayat Samiti Headquarters to provide timely grievance redressal and improve service delivery. Guidelines have been issued by DARPG and the State Governments on the activities that will be taken by the District Collectors at Tehsil/Panchayat Samiti Offices.
The objective is to translate the vision of the Prime Minister for Next Generation Administrative Reforms during the Amrit Kaal period across all Districts and Tehsils of India. The progress of the Good Governance Week will be monitored on a portal www.pgportal.gov.in/ggw. Every District Collector will be presenting one successful good governance practice of the district and one successfully redressed Public Grievance case on the portal. Video Clips of district-wise good governance practices will also be created and documented. The “Prashasan Gaon Ki Aur” campaign during the Good Governance Week will create a National Movement for good governance and inspire future generations.
On December 21st, 2021, the deliberation will be on “Good Governance Initiatives by Ministry of External Affairs”.
On December 22nd, 2021, the deliberations will be on “National Workshop on Next Phase of Reforms for reducing compliance burden and Integrated and effective Governance practices by DPIIT”.
On December 23rd, 2021, the Department of Personnel and Training will organize a Workshop on the theme -“Mission Karmayogi-The Path Ahead”
On December 24th, 2021, the Department of Administrative Reforms and Public Grievances will organize a Workshop on the theme-“Initiative for Increasing efficiency in Decision Making in Central Secretariat” wherein the experiences will be shared by Central Ministries/Departments
On December 25th, 2021, “Good Governance Day” would be celebrated. On the occasion, Screening of Film on “सुशासन सप्ताह- प्रशासन गांव की और” will be done and “Good Governance Index- an Assessment of State of Governance in States/UTs” will be launched. Shri Amit Shah, Union Home Minister and Minister of Co-operation, Dr. Jitendra Singh, Union Minister of State (Independent Charge), Ministry of Science and Technology, Ministry of Earth Sciences, Minister of State in the Prime Minister’s Office, Minister of State of Personnel, Public Grievances & Pensions, Department of Atomic Energy and Department of Space, Government of India will grace the occasion of “Good Governance Day” in valedictory session on 25th December, 2021 at Vigyan Bhawan.
Shri Sanjay Singh, Secretary, DARPG, Shri Pankaj Kumar, Chief Secretary, Gujarat, Shri Arun Kumar Mehta, Chief Secretary, Jammu & Kashmir, Shri Devesh Chaturvedi, Additional Chief Secretary, Uttar Pradesh and Shri V. Srinivas, Special Secretary, DARPG will address the inaugural session.
All Ministries/Departments of Government of India, all State Governments and Districts would be participating in the event.

କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଓ ପେନସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅଭିଯୋଗର ନିରାକରଣ ଓ ସେବା ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ, “ପ୍ରଶାସନ ଗାଓଁ କି ଔର”
‘ସୁଶାସନ ସପ୍ତାହ’ ଉପଲକ୍ଷେ ସଫଳତା କାମନା କରି ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜ୍ଞାପନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଡିସେମ୍ବର ୨୦ରୁ ୨୫ଯାଏ ପାଳିତ ହେଉଥିବା ସୁଶାସନ ସପ୍ତାହକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ
19 DEC 2021 3:05PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ (ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ) ପାଳନ ଅବସରରେ ଚଳିତ ନଭେମ୍ବର ମାସ ୨୦ରୁ ୨୫ତାରିଖ ଯାଏ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସୁଶାସନ ସପ୍ତାହ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ଓ ସାଧରଣ ଅଭିଯୋଗ ବିଭାଗ ଏହି ସପ୍ତାହବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ କେନ୍ଦ୍ର କାର୍ମିକ, ପେନ୍‌ସନ୍‌, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଓ ପେନ୍‌ସନ୍‌ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଶିଳ୍ପ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବିଭାଗ ଆଦି ସହାୟତାରେ ପାଳନ କରୁଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଭୂବିଜ୍ଞାନ ବିଭାଗର ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ ତଥା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦପ୍ତର, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଓ ପେନ୍‌ସନ୍‌ , ମହାକାଶ ଓ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ବିଭାଗର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଏହି ସୁଶାସନ ସପ୍ତାହକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଆସନ୍ତାକାଲି ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ଏଥିପାଇଁ ନୂଆଦିଲ୍ଳୀର ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ କେନ୍ଦ୍ରର ଭୀମ ପ୍ରେକ୍ଷାଳୟରେ ଏକ ଉତ୍ସବର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି । କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଏହିତ୍ତଉତ୍ସବରେ ମୁଖ୍ୟଅତିଥିଭାବେ ଯୋଗଦେଇ ଏହି ସୁଶାସନ ସପ୍ତାହକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି । ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ “ସୁଶାସନରେ ଉତ୍ତମ ନୀତି’ ଶୀର୍ଷକ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହେବ । ସେ ଏହି ଅବସରରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସିଂହ ସୁଶାସନ ସପ୍ତାହ ପୋର୍ଟାଲକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବା ସହିତ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ବିଭାଗର ଦୁଇବର୍ଷର ଉପଲବ୍ଧି ଉପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏକ “ବୁକ୍ଲେଟ’କୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ‘ପ୍ରଶାସନ ଗାଓଁ କି ଔର’ ଉପରେ ନିର୍ମିତ ଏକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ ।
ସୁଶାସନ ସପ୍ତାହ ପାଳନର ଅବ୍ୟବହିତ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇ ଏହାର ସଫଳତା କାମନା କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳରେ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ପାରଦର୍ଶୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଦକ୍ଷ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଓ ସୁଦକ୍ଷ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଆମେ ତ୍ୱରିତ ବେଗରେ ଗତି କରୁଛୁ । ଏହି ବିକାଶକୁ ସର୍ବାଙ୍ଗୀଣ ଓ ସମାବେଶୀ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସପ୍ତାହଟିର ପ୍ରସଙ୍ଗ ବା ବିଷୟବସ୍ତୁ ଗ୍ରାମାଭିମୁଖୀ ପ୍ରଶାସନ (ପ୍ରଶାସନ ଗାଁଓ କି ଔର) ବିଶେଷ ମହତ୍ୱ ରଖେ । ଆମ ସରକାର ସୁଶାସନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁଦୃଢ କରିବାକୁ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ । ଏହି ସୁଶାସନ ନୀତିରେ ଲୋକାଭିମୁଖୀତା, ଶାସନଗତ ସକ୍ରିୟତା ଓ ‘ନାଗରିକ-ପ୍ରଥମ” ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଅଗ୍ରାଧିକାର ପାଇଛି ।
ଏହି ସପ୍ତାହ ପାଳନ ଅବସରରେ ଶାସନକୁ ଗ୍ରାମାଭିମୁଖୀ କରିବାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ଲୋକଙ୍କ ଅଭାବ ଅଭିଯୋଗର ଅବସାନ ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଏହି ଅବସରରେ ‘ପ୍ରଶାସନ ଗାଓଁ କି ଔର’ ଅଭିଯାନ ଚାଲିବ । ଲୋକଙ୍କ ଆପତ୍ତି ଅଭିଯୋଗ ଶୁଣି ତାହାର ତ୍ୱରିତ ସମାଧାନ ତଥା ଜନତାଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ସେବା ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ଦେଶର ସବୁ ଜିଲ୍ଲା, ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ଆୟୋଜିତ ହେବ । ‘ପ୍ରଶାସନ ଗାଓଁ କି ଔର’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଳାପାଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । ସେମାନେ ଜିଲ୍ଲାର ତହସିଲ / ପଞ୍ଚାୟତ ସମିତି ସଦର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଆଦିକୁ ଯାଇ ଲୋକଙ୍କ ଆପତ୍ତି ଅଭିଯୋଗ ଶୁଣି ତାହାର ସମାଧାନ କରିବା ସହ ନାଗରିକଙ୍କୁ ତ୍ୱରିତ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରିବେ । ବିଭିନ୍ନ ତହସିଲ ଓ ପଞ୍ଚାୟତ ସମିତି ଦପ୍ତରରେ କି ପ୍ରକାର କାର୍ଯ୍ୟ ଏହି ସପ୍ତାହ ପାଳନ ଅବସରରେ କରାଯିବ ସେଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଶାସନିକ ଓ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ବିଭାଗ ତଥା ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଆବଶ୍ୟକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ସପ୍ତାହ ପାଳନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ବେଳାରେ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାରର ଦ୍ୱିତୀୟ ପିଢିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରଖିଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା । www.pgportal.gov.in/ggw.ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସୁଶାସନ ସପ୍ତାହ ପାଳନର ପ୍ରଗତିକୁ ତଦାରଖ କରାଯିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାପାଳ ନିଜ ଜିଲ୍ଲାର ଏକ ସୁଶାସନ ନୀତି ପାଳନର ଅଗ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ସୁଶାସନ ନୀତି ଓ ଜନ ଅଭିଯୋଗସମାଧାନର ନମୁନା ଉପସ୍ଥାପିତ କରିବେ । ଜିଲ୍ଲାୱାରୀ ଏଭଳି ସଫଳ କାହାଣୀଗୁଡିକର ଭିଡିଓ କ୍ଲିପ୍ସକୁ ନଥିକୃତ କରାଯିବ । ଶାସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ମାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ଉତ୍ତର ପିଢିଙ୍କୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିବା ସହିତ ‘ସୁଶାସନ’କୁ ଏକ ଜାତୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ସପ୍ତାହ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଡିସେମ୍ବର ୨୧ରେ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆନୁକୂଲ୍ୟରେ “ସୁଶାସନ ପ୍ରୟାସ’ ଉପରେ ଏକ ଆଲୋଚନା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ତା’ ପରଦିନ, ଅର୍ଥାତ୍ ଡିସେମ୍ବର ୨୨ତାରିଖରେ ସଂସ୍କାରର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢିରେ ଅଭିଯୋଗ ହ୍ରାସ ତଥା ପ୍ରତିକାର ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ଓ ସଫଳ ସୁଶାସନ ନୀତି ଉପରେ ଏକ ଜାତୀୟ ଆଲୋଚନାଚକ୍ର ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି । ଡିପିଆଇଆଇଟି ଏହାର ଆୟୋଜନ କରିବ ।
ଡିସେମ୍ବର ୨୩ରେ “ମିଶନ କର୍ମଯୋଗୀ -ଦ ପାଥ ଆହେଡ” ଉପରେ କାର୍ମିକ ଓ ତାଲିମ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଏକ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜିତ ହେବ । ଡିସେମ୍ବର ୨୪ତାରିଖରେ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଚିବାଳୟରେ ନିଷ୍ପତ୍ତିଗ୍ରହଣରେ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଏକ କର୍ମଶାଳାର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ସୁଶାସନର ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଭାଗ ସହ ବଣ୍ଟନ କରାଯିବ । ଡିସେମ୍ବର ୨୫ରେ ସୁଶାସନ ଦିବସ ପାଳିତ ହେବ । ସେଦିନ “ସୁଶାସନ ସପ୍ତାହ - ପ୍ରଶାସନ ଗାଓଁ କି ଔର” ଉପରେ ଏକ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯିବ । ଏହାଛଡା ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକର ସୁଶାସନ-ସୂଚୀକୁ ସେ ଦିନ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ ।
ଡିସେମ୍ବର ୨୫ତାରିଖରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ସୁଶାସନ ଦିବସର ସମାବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି ।
ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ବିଭାଗର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଂଜୟ ସିଂହ, ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ପଙ୍କଜ କୁମାର , ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅରୁଣ କୁମାର ମେହେତା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଦେବେଶ ଚତୁର୍ବେଦୀ, ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ବିଭାଗର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଭି ଶ୍ରୀନିବାସ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗଦେବେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସବୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଭାଗ, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଓ ସବୁ ଜିଲ୍ଲା ଭାଗ ନେବେ ।