Prime Minister's Office
PM inaugurates InFinity Forum, a thought leadership Forum on FinTech
“last year, in India, mobile payments exceeded ATM cash withdrawals for the first time”
“Transformational initiatives under Digital India have opened doors for innovative Fintech solutions to be applied in governance”
“Now it is time to convert these fintech initiatives into a fintech revolution. A revolution that helps to achieve financial empowerment of every single citizen of the country”
“Trust means that you need to ensure that the interests of people are secured. Fintech innovation will be incomplete without fintech security innovation”
“Our Digital Public Infrastructure solutions can improve the lives of citizens around the world”
“GIFT City is not merely a premise, it represents India. It represents India’s democratic values, demand, demography & diversity. It represents India’s openness to ideas, innovation & investment”
“Finance is the life blood of an economy and technology is its carrier . Both are equally important for achieving Antyodaya
03 DEC 2021 10:53AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated InFinity Forum, a thought leadership Forum on FinTech through video conference.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the history of currency shows tremendous evolution. The Prime Minister informed that last year, in India, mobile payments exceeded ATM cash withdrawals for the first time. Fully digital banks, without any physical branch offices, are already a reality and may become commonplace in less than a decade. “As humans evolved, so did the form of our transactions. From barter system to metals, from coins to notes, from cheques to cards, today we have reached here”, he said.
The Prime Minister noted that India has proved to the world that it is second to none when it comes to adopting technology or innovating around it. Transformational initiatives under Digital India have opened doors for innovative Fintech solutions to be applied in governance. The Prime Minister emphasized that now it is time to convert these fintech initiatives into a fintech revolution. “A revolution that helps to achieve financial empowerment of every single citizen of the country”, he said.
Explaining how technology has also catalyzed financial inclusion, Shri Modi pointed out that from less than 50% of Indians having bank accounts in 2014, India has almost universalized it with 430 million Jan Dhan accounts in the last 7 years. He also listed initiatives like 690 million RuPay cards clocking 1.3 billion transactions last year; UPI processing around 4.2 billion transactions in just last month; almost 300 million invoices are uploaded on the GST portal every month; despite the pandemic, about 1.5 million railway tickets are getting booked online every day; last year, FASTag processed 1.3 billion seamless transactions; PM Svanidhi enabled access to credit for small vendors across the country; e-RUPI enabled targeted delivery of specified services without leakages.
The Prime Minister stressed that financial inclusion is the driver of the Fintech Revolution. Explaining further, the Prime Minister said, Fintech is resting on 4 pillars: income, investments, insurance and institutional credit. “When income grows, investment becomes possible. Insurance coverage enables greater risk-taking ability and investments. Institutional credit gives wings for expansion. And We have worked on each of these pillars. When all these factors come together, you suddenly find so many more people participating in the financial sector”, the Prime Minister elaborated.
The Prime Minister stressed the importance of trust in fintech in the light of the wide acceptance of these innovations among the masses. The common Indian has shown immense trust in our Fintech ecosystem by embracing digital payments and such technologies. “This trust is a responsibility. Trust means that you need to ensure that the interests of people are secured. Fintech innovation will be incomplete without fintech security innovation”, he said.
The Prime Minister commented on the wider applicability of India’s experience in the fintech area. He stressed India’s tendency to share experiences and expertise with the world and learn from them as well. “Our Digital Public Infrastructure solutions can improve the lives of citizens around the world”, the Prime Minister offered.
The Prime Minister remarked that GIFT City is not merely a premise, it represents India. It represents India’s democratic values, demand, demography & diversity. It represents India’s openness to ideas, innovation & investment. GIFT City is a gateway to the global fintech world.
The Prime Minister concluded by saying “Finance is the lifeblood of an economy and technology is its carrier . Both are equally important for achieving ''Antyodaya and Sarvodaya ''
The event is being hosted by International Financial Services Centres Authority (IFSCA), under the aegis of the Government of India in collaboration with GIFT City and Bloomberg on December 3 and 4, 2021. Indonesia, South Africa and the U.K. are partner countries in the first edition of the Forum.
InFinity Forum will bring together the leading minds of the world in policy, business, and technology to discuss and come up with actionable insight into how technology and innovation can be leveraged by the FinTech industry for inclusive growth and serving humanity at large.
The agenda of the Forum is focusing on the theme of 'Beyond'; with various sub-themes including FinTech beyond boundaries, with governments and businesses focussing beyond the geographical boundaries in the development of global stack to promote financial inclusiveness; FinTech beyond Finance, by having convergence with emerging areas such as SpaceTech, GreenTech and AgriTech to drive sustainable development; and FinTech Beyond Next, with focus on how Quantum Computing could impact the nature of Fintech industry in the future and promote new opportunities.
The forum has participation from over 70 countries.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇନଫିନିଟି ମଞ୍ଚ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦଘାଟିତ
“ଗତ ବର୍ଷ ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମୋବାଇଲ ନେଣଦେଣ ଏଟିଏମ ଟଙ୍କା ଉଠାଣ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ”
“ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଧୀନରେ ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ପଦକ୍ଷେପ ଫିନଟେକ ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ରାସ୍ତା ଖୋଲିଛି ଓ ଏହା ପ୍ରଶାସନିକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପ୍ରୟୋଗ ହେଉଛି”
“ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଫିନଟେକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଫିନଟେକ ବିପ୍ଳବରେ ପରିଣତ କରିବା ସମୟ ଉପନୀତ । ଏହା ଏପରି ଏକ ବିପ୍ଳବ ଯାହା ଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସଶକ୍ତ କରିବ”
“ଆସ୍ଥା ଅର୍ଥ ହେଲା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ରକ୍ଷା କରିବା । ଫିନଟେକ ସୁରକ୍ଷା ଉଦ୍ଭାବନ ବ୍ୟତିରେକ ଫିନଟେକ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ”
“ଆମର ଡିଜିଟାଲ ଜନସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମାଧାନ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନ ଧାରଣର ଉନ୍ନତି କରିବ”
“ ଗିଫ୍ଟସିଟି କେବଳ ଏକ ଧାରଣା ନୁହେଁ ଏହା ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ । ଏହା ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଚାହିଦା, ଜନସଂଖ୍ୟା ଓ ବିବିଧତାର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ । ଏହା ଭାରତର ମୁକ୍ତ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଉଦ୍ଭାବନ ଓ ପୁଞ୍ଜିବିନିଯୋଗର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ”
“ଅର୍ଥ ଅର୍ଥନୀତିର ଜୀବନ ପ୍ରବାହ ଓ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଏହାର ବାହକ । ଅନ୍ତୋଦୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଉଭୟେ ସମଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
03 DEC 2021 10:53AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଫିନଟେକ ଇନଫିନିଟି ଫୋରମକୁ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମୁଦ୍ରାର ଇତିହାସ ପ୍ରକାଣ୍ଡ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗତ ବର୍ଷ ଭାରତରେ ମୋବାଇଲ ନେଣଦେଣ ଏଟିଏମରୁ ଟଙ୍କା ଉଠାଣ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । କୌଣସି ଶାଖା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ନଥାଇ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏକ ବାସ୍ତବତା ହୋଇସାରିଲାଣି ଓ ଗୋଟିଏ ଯୁଗରୁ ମଧ୍ୟ କମ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଏକ ସାଧାରଣ ଘଟଣା ହୋଇଯାଇପାରେ । ମଣିଷର ଯେପରି ଉତ୍ପତ୍ତି ହେଲା ସେହିପରି ଆମ ନେଣଦେଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ । ଜିନିଷ ପତ୍ର ଅଦଳବଦଳ ପଦ୍ଧତିରୁ ଧାତୁ, ମୁଦ୍ରାରୁ ନୋଟ, ଚେକରୁ କାର୍ଡରେ ଆଜି ଆମେ ପହଞ୍ଚିଛେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଗ୍ରହଣ ଓ ଉଦ୍ଭାବନରେ ଭାରତ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରହିଛି । ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଧୀନରେ ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ପଦକ୍ଷେପ ଫିନଟେକ ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ରାସ୍ତା ଖୋଲିଛି ଓ ଏହା ପ୍ରଶାସନିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରୟୋଗ ହେଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟ ଆସିଛି ଏହି ଫିନଟେକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଫିନଟେକ ବିପ୍ଳବରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏ ଗୋଟିଏ ବିପ୍ଳବ ଯାହା ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
କିପରି ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ବୁଝାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଶତକଡା ୫୦ ଭାଗରୁ କମ ଭାରତୀୟଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଥିଲା । ଗତ ସାତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏହାକୁ ସାର୍ବଜନୀନ କରି ୪୩୦ ନିୟୁତ ଜନଧନ ଖାତା ଖୋଲିଛି । ୬୯୦ ନିୟୁତ ରୂପେ କାର୍ଡ ଜରିଆରେ ଗତବର୍ଷ ୧.୩ ବିଲିୟନ ନେଣଦେଣ ହୋଇଛି, କେବଳ ଗତ ମାସରେ ୟୁପିଆଇ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ୪.୨ ବିଲିୟନ ନେଣଦେଣ ହୋଇଛି, ପ୍ରତି ମାସରେ ୩୦୦ ନିୟୁତ ଇନଭଏସ ଜିଏସଟି ପୋର୍ଟାଲ ଜରିଆରେ ହେଉଛି, ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ୱେ ଅନଲାଇନରେ ପ୍ରତିଦିନ ୧.୫ ନିୟୁତ ରେଳ ଟିକେଟ କଟା ହେଉଛି । ଗତ ବର୍ଷ ଫାଷ୍ଟଟ୍ୟାଗରେ ୧.୩ ନିୟୁତ ସିମ ବିହୀନ ନେଣଦେଣ ହୋଇଛି । ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଜରିଆରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଛୋଟ ଉଠା ଦୋକାନୀମାନେ ୧.୩ ବିଲିୟନ ଋଣ ନେଇଛନ୍ତି । କୌଣସି ଲିକେଜ ନଥାଇ ଇ-ରୂପୀ ତାର ପ୍ରଦାନ କାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଫିନଟେକ ବିପ୍ଳବର ବାହାନ ଚାଳକ ସଦୃଶ । ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଧିକ ସରଳ ଭାବେ ବୁଝାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଫିନଟେକ ଚାରିଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ଦଣ୍ଡାୟାମାନ । ସେଗୁଡିକ ହେଲା- ଆୟ, ବିନିଯୋଗ, ବୀମା ଓ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଋଣ । “ଯେତେବେଳେ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ହୁଏ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ, ବୀମା ଯୋଗୁଁ ଅଧିକ ରିସ୍କ ନେବା ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟେ, ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଋଣ ସଂପ୍ରସାରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ । ଆମେ ସବୁ ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ କାମ କରୁଛୁ ।
ଯେତେବେଳେ ଏହି ସମସ୍ତ ଏକତ୍ର ହୋଇଯାଆନ୍ତି, ଆପଣ ହଠାତ ଦେଖିବାକୁ ପାଇବେ ଯେ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫିନଟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆସ୍ଥାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଭିନ୍ନ ଉଦ୍ଭାବନ ଯୋଗୁଁ ଏହା ବେଶୀ ଜନାଦୃତ ହେଉଛି । ସାଧାରଣ ଭାରତବାସୀ ଆମର ଫିନଟେକ ବାତାବରଣ ଉପରେ ଗଭୀର ଆସ୍ଥା ରଖିଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ ଏସବୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଜ୍ଞାନ ଓ ଡିଜିଟାଲ ନେଣଦେଣକୁ ଆପଣେଇ ନେଇଛନ୍ତି । ଆସ୍ଥା ହେଉଛି ଏକ ଦାୟୀତ୍ୱ । ଆସ୍ଥାର ଅର୍ଥ ହେଲା- ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ରକ୍ଷାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା । ଫିନେଟକ ଉଦ୍ଭାବନ ଏହାର ସୁରକ୍ଷା ଉଦ୍ଭାବନ ବିନା ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଫିନଟେକ ଉପରେ ଅଧିକ ପ୍ରୟୋଗ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ । ଭାରତର ଅନ୍ୟର ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଓ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଆପଣେଇବାର ଦକ୍ଷତାକୁ ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ସେଥିରୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହୋଇଛି । ଆମର ଡିଜିଟାଲ ସର୍ବସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମାଧାନ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ନାଗରିଙ୍କ ଜୀବନ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଗିଫ୍ଟ ସିଟି କେବଳ ଏକ ଧାରଣ ନୁହେଁ, ଏହା ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ । ଏହା ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଚାହିଦା ଓ ଜନସଂଖ୍ୟା ଓ ବିବିଧତାର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ । ଏହା ଭାରତର ମୁକ୍ତ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଉଦ୍ଭାବନ ଓ ବିନିଯୋଗର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ । ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ବୈଶ୍ୱିକ ଫିନଟେକ ବିଶ୍ୱପାଇଁ ଏକ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ।
ଉପସଂହାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଅର୍ଥନୀତିର ଜୀବନ ପ୍ରବାହ ଓ ଉଦ୍ଭାବନ ଏହାର ପରିବାହକ । ଉଭୟ ଅନ୍ତୋଦୟ ଓ ସର୍ବୋଦୟ ନିମନ୍ତେ ଗୁରତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ଏହି ସମାରୋହ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଆର୍ଥିକ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରାଧିକରଣ, ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଓ ବ୍ଲୁମବର୍ଗ ଆନୁକୂଲ୍ୟରେ ଡିସେମ୍ବର ୩ ଓ ୪, ୨୦୨୧ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ମଞ୍ଚର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣରେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ, ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକା ଓ ଇଂଲଣ୍ଡ ଭାଗୀଦାରୀ ଦେଶ ଅଛନ୍ତି ।
ନୀତି, ବ୍ୟବସାୟ ଓ ବୈଷୟିକ ଫଳରେ ଇନଫିନିଟି ଫୋରମ ବିଶ୍ୱର ମେଧାଶକ୍ତିକୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବ । ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ଓ ମାନବ ସେବା ଦିଗରେ ଏହା କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । Beyond ବିଷୟ ଉପରେ ଫୋରମର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମୁଖ୍ୟତଃ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ରହୁଥିବାବେଳେ ଏହାର ଉପ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୀମାହୀନ ଫିନଟେକ, ସରକାର ଓ ବ୍ୟବସାୟର କୌଣସି ଭୌଗଳିକ ସୀମା ରହିବ ନାହିଁ । ଅର୍ଥ ଛଡା କୃଷି, ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଭବିଷ୍ୟତ ଶିଳ୍ପ, ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଜ୍ଞାନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଫୋରମ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିବ । ଫୋରମରେ ୭୦ରୁ ଅଧିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଯୋଗ ନେଇଛନ୍ତି ।