Cabinet
Cabinet approves extension of Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana (PMGKAY) for another four months (December 2021-March 2022)
The food grain under Phase V would entail an estimated food subsidy of Rs. 53,344.52 Crore
The total outgo of foodgrains in Phase V is expected to 163 LMT
After successful completion of Phase IV, Phase V will begin from December 1, 2021
Food grains at 5 kg per person per month free of cost for all the beneficiaries covered under the NFSA will be continued till March, 2022
24 NOV 2021 3:45PM by PIB Delhi
In pursuance of the pro-people announcement made by Prime Minister in his address to nation on 07.06.2021 and as part of the Economic Response to COVID -19, the Union Cabinet has approved the extension for the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY-Phase V) for a period of another 4 months i.e. December 2021 till March 2022 @ 5 kg per person per month free of cost for all the beneficiaries covered under the National Food Security Act (NFSA) [Antodaya Anna Yojana & Priority Households] including those covered under Direct Benefit Transfer (DBT).
Phase-I and Phase-II of this scheme was operational from April to June, 2020 and July to November, 2020 respectively. Phase-III of the scheme was operational from May to June, 2021. Phase-IV of the scheme is currently operational for July-November, 2021 months.
The PMGKAY scheme for Phase V from December 2021 till March, 2022 would entail an estimated additional food subsidy of Rs. 53344.52 Crore
The total outgo in terms of food-grains for PMGKAY Phase V is likely to be about 163 LMT.
It may be recalled that in the wake of economic disruptions caused by the unprecedented outbreak of COVID-19 in the country last year, the Government in March 2020 had announced the distribution of additional free-of-cost foodgrains (Rice/Wheat) to about 80 Crore National Food Security Act (NFSA) beneficiaries at the scale of 5 Kg per person per month under the PM Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY), over and above the regular monthly NFSA foodgrains i.e., regular entitlements of their ration cards, so that the poor, needy and the vulnerable households/beneficiaries do not suffer on account of non-availability of adequate foodgrains during the times of economic crisis. So far, under the PM-GKAY(phase I to IV) the Department had allocated a total of almost 600 LMT foodgrains to the States/UTs equivalent to about Rs. 2.07 Lakh Crore in food subsidy.
The distribution under PMGKAY-IV is presently ongoing, and as per the reports available from States/UTs so far, 93.8% foodgrains have been lifted and nearly 37.32 LMT (93.9% of July’21), 37.20 LMT (93.6% of Aug’21), 36.87 LMT (92.8% of Sept’21), 35.4 LMT (89% of Oct’21) and 17.9 LMT ( 45% of Nov’21) foodgrains have been distributed to about 74.64 Crore, 74.4 Crore, 73.75 Crore, 70.8 Crore and 35.8 crore beneficiaries respectively.
Going by the experience of earlier phases, the performance of PMGKAY-V is also expected to be on the same high level as achieved before.
Overall, the government will be incurring an expenditure of nearly Rs.2.60 lakh Crore in PMGKAY Phase I- V.

মন্ত্রীমন্দল
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যন অন য়োজনা (পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.) অতোপ্পা থা মরি (দিসেম্বর ২০২১-মার্চ ২০২২) অমগা শাংদোক্নবা অয়াবা পীখ্রে
ফেজ Vকী মখাদা লুপা কোতি ৫৩,৩৪৪.৫২গী চাওরাকপা চান-থক্নবগী সবসিদী চেং-হৱায় য়াওগনি
ফেজ Vতা অপুনবা চেং-হৱায় অসি এম.এল.তি. ১৬৩ ওইরবা য়াই
ফেজ IV মপুং ফানা লোইরবা মতুংদা, ২০২১গী দিসেম্বর ১দগী ফেজ V হৌগনি
এন.এফ.এস.এ.গী মখাদা কোল্লিবা বেনিফিসরী পুম্বা মীওই অমদা চেং-হৱায় থা অমদা কে.জি. ৫ লেম্না ফংহল্লিবা অসি ২০২২গী মার্চ ফাওবা চৎথরগনি
24 NOV 2021 3:45PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা ০৭.০৬.২০২১দা মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা লাওথোকপা অমদা অমসুং কোবিদ-১৯গী ইকোনোমীক রেস্পোন্সকী শরুক অমা ওইনা, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যন অন য়োজনা (পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.-ফেজ V) অতোপ্পা থা ৪ মদুদি ২০২১গী দিসেম্বরদগী ২০২২গী মার্চ ফাওবা @দাইরেক্ত বেনিফিত ত্রান্সফর (দি.বি.তি.)গী মখাদা কোল্লিবশিং য়াওনা নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত(এন.এফ.এস.এ.) [অন্তোদয়া অন য়োজনা অমসুং প্রাইওরিতী]গী মখাদা কোল্লিবা বেনিফিসরী পুম্বা মীওই অমদা চেং-হৱায় থা অমদা কে.জি. ৫ লেম্না ফংহল্লিবা অসিদা অমগা শাংদোক্নবা অয়াবা পীখ্রে।
স্কীম অসিগী ফেজ-I অমসুং ফেজ-II অসি ২০২০গী এপ্রিলদগীনা জুন ফাওবা অমসুং ২০২০গী জুলাইদগী নবেম্বর ফাওবা মথংশিৎনা পীখি। স্কীম অসিগী ফেজ-IIIদনা ২০২১গী মেদগী জুন ফাওবা চৎনখি। স্কীম অসিগী ফেজ-IVদনা ২০২১গী জুলাইদগী নবেম্বর ফাওবা চৎনখি।
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই. স্কীমগী ফেজ Vদনা দিসেম্বর ২০২১-মার্চ ২০২২ ফাওবা লুপা কোতি ৫৩,৩৪৪.৫২গী চাওরাকপা চান-থক্নবগী সবসিদী য়াওগনি।
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই. স্কীমগী ফেজ Vতা অপুনবা চেং-হৱায় অসি এম.এল.তি. ১৬৩ ওইরবা য়াই।
নিংশিংবা য়াই মদুদি হৌখিবা চহিদা লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯না মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা ইকোনোমীদা অকাইবা পীরকপা মতমদা, সরকার অসিনা ২০২০গী মার্চতা মহৌশাগী ওইবা রাসন কার্দ, হায়বদি লায়ররবা, খুদোংথিনিঙাই ওইরবা ইমুং/বেনিফিসরীদা ইকোনোমিক ক্রাইসিস মতমদা চংদ্রবা য়াদবা চেং-হৱায় ফংদবগী অৱাবা লৈতনবা পীবগী মথক্তা অহেনবা চেং-চাক (চেং/গেহু) চাউরাক্না নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত (এন.এফ.এস.এ.)গী বেনিফিসরী কোতি ৮০ রোমদা পি.এম. গরিব কল্যন অন য়োজনা (পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.)গী মখাদা মীওই অমদা থা অমদা কে.জি. ৫ লেম্না পীনবা লাওথোকখি। হৌজিক ফাওবদা, পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই. (ফেজ Iদগীনা IV ফাওবা) মখাদা দিপার্তমেন্তনা চান-থক্নবগী সবসিদীদা চাওরাক্না লুপা কোতি লাখ ২.০৭ মান্ননা রাজ্য/য়ু.তি.দা ঙম্নমক চেং-চাক এল.এম.তি. ৬০০ পীখি।
পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.-IVগী মখাদা য়েন্থোকপা হৌজিকসু চৎথরি, অমসুং হৌজিক ফাওবগী ওইনা রাজ্য/য়ু.তি.দগী ফংবা রিপোর্ত অমগী মতুং ইন্না, চেং-চাক ৯৩.৮% য়েন্থোকখ্রে অমসুং এল.এম.তি. ৩৭.৩২ (২০২১গী জুলাইগী ৯৩.৯%), এল.এম.তি. ৩৭.২০ (২০২১গী ওগস্তকী ৯৩.৬%), এল.এম.তি. ৩৬.৮৭ (২০২১গী সেপ্তেম্বরগী ৯২.৮%), এল.এম.তি. ৩৫.৪ (২০২১গী ওক্তোবরগী ৮৯%), অমসুং এল.এম.তি. ১৭.৯ (২০২১গী জুলাইগী ৪৫%), শিং চাওরাক্না কোতি ৭৪.৬৪, কোতি ৭৪.৪, কোতি ৭৩.৭৫, কোতি ৭০.৮ অমসুং কোতি ৩৫.৮ বেনিফিসরীশিংদা মথংশিৎনা য়েন্থোকখি।
মমাংগী ফেজগী থেংনরকপা মতুং ইন্না, পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী থবকশিং অসি মমাংগা চপ মান্ননা য়াম্না ৱাংনা ফংবা ঙমগনি হায়না থাজবা লৈ।
অপুনবগী ওইনা, চাওরাক্না লুপা কোতি লাখ ২.৬০ রোম পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী ফেজ I-V ফাওবা সরকারনা চাদিং তৌগনি।