Cabinet
Cabinet approves extension of Pradhan Mantri Garib Kalyan Ann Yojana (PMGKAY) for another four months (December 2021-March 2022)
The food grain under Phase V would entail an estimated food subsidy of Rs. 53,344.52 Crore
The total outgo of foodgrains in Phase V is expected to 163 LMT
After successful completion of Phase IV, Phase V will begin from December 1, 2021
Food grains at 5 kg per person per month free of cost for all the beneficiaries covered under the NFSA will be continued till March, 2022
24 NOV 2021 3:45PM by PIB Delhi
In pursuance of the pro-people announcement made by Prime Minister in his address to nation on 07.06.2021 and as part of the Economic Response to COVID -19, the Union Cabinet has approved the extension for the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY-Phase V) for a period of another 4 months i.e. December 2021 till March 2022 @ 5 kg per person per month free of cost for all the beneficiaries covered under the National Food Security Act (NFSA) [Antodaya Anna Yojana & Priority Households] including those covered under Direct Benefit Transfer (DBT).
Phase-I and Phase-II of this scheme was operational from April to June, 2020 and July to November, 2020 respectively. Phase-III of the scheme was operational from May to June, 2021. Phase-IV of the scheme is currently operational for July-November, 2021 months.
The PMGKAY scheme for Phase V from December 2021 till March, 2022 would entail an estimated additional food subsidy of Rs. 53344.52 Crore
The total outgo in terms of food-grains for PMGKAY Phase V is likely to be about 163 LMT.
It may be recalled that in the wake of economic disruptions caused by the unprecedented outbreak of COVID-19 in the country last year, the Government in March 2020 had announced the distribution of additional free-of-cost foodgrains (Rice/Wheat) to about 80 Crore National Food Security Act (NFSA) beneficiaries at the scale of 5 Kg per person per month under the PM Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY), over and above the regular monthly NFSA foodgrains i.e., regular entitlements of their ration cards, so that the poor, needy and the vulnerable households/beneficiaries do not suffer on account of non-availability of adequate foodgrains during the times of economic crisis. So far, under the PM-GKAY(phase I to IV) the Department had allocated a total of almost 600 LMT foodgrains to the States/UTs equivalent to about Rs. 2.07 Lakh Crore in food subsidy.
The distribution under PMGKAY-IV is presently ongoing, and as per the reports available from States/UTs so far, 93.8% foodgrains have been lifted and nearly 37.32 LMT (93.9% of July’21), 37.20 LMT (93.6% of Aug’21), 36.87 LMT (92.8% of Sept’21), 35.4 LMT (89% of Oct’21) and 17.9 LMT ( 45% of Nov’21) foodgrains have been distributed to about 74.64 Crore, 74.4 Crore, 73.75 Crore, 70.8 Crore and 35.8 crore beneficiaries respectively.
Going by the experience of earlier phases, the performance of PMGKAY-V is also expected to be on the same high level as achieved before.
Overall, the government will be incurring an expenditure of nearly Rs.2.60 lakh Crore in PMGKAY Phase I- V.

কেবিনেট
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰিব কল্যাণ অন্ন যোজনা (পিএমজিকেৱাই)ক আৰু চাৰি মাহৰ বাবে (ডিচেম্বৰ ২০২১-মাৰ্চ ২০২২) সম্প্ৰসাৰণত অনুমোদন জনাইছে
পঞ্চম পৰ্যায়ত খাদ্যশস্যৰ ওপৰত ৫৩,৩৪৪.৫২ কোটি টকাৰ খাদ্য ৰাজসাহায্য প্ৰদান কৰা হ'ব
পঞ্চম পৰ্যায়ত খাদ্যশস্যৰ মুঠ উত্তোলন ১.৬৩ লাখ মেট্ৰিক টন হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে
চতুৰ্থ পৰ্যায়সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত পঞ্চম পৰ্যায় ১ ডিচেম্বৰ, ২০২১-ৰ পৰা আৰম্ভ হ'ব
ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা আইনৰ অধীনত অন্তৰ্ভুক্ত সকলো হিতাধিকাৰীক প্ৰতি মাহে প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে ৫ কিলোগ্ৰামকৈ খাদ্যশস্য বিনামূলীয়াকৈ লাভ কৰাটো মাৰ্চ, ২০২২ লৈকে অব্যাহত থাকিব
24 NOV 2021 3:45PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দ্বাৰা ৭ জুন, ২০১০ তাৰিখে দেশবাসীক সম্বোধন কৰাৰ বাবে জনস্বাৰ্থত কৰা ঘোষণাআৰু কোভিড-১৯ৰ ক্ষেত্ৰত অৰ্থনৈতিক পদক্ষেপৰ অংশ হিচাপে কেবিনেটে প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰিব কল্যাণ আন্না যোজনা (পিএমজিকেৱাই-পৰ্যায়-পঞ্চম) আৰু চাৰি মাহৰ বাবে বৃদ্ধি কৰিবলৈ অনুমোদন জনাইছে, অৰ্থাৎ। আৱৰা সকলো হিতাধিকাৰীয়ে প্ৰতিমাহে প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে বিনামূলীয়াকৈ ৫ কিলোগ্ৰাম খাদ্যশস্য লাভ কৰি থাকিব।
আঁচনিখনৰ প্ৰথম আৰু দ্বিতীয় পৰ্যায়ক্ৰক্ৰমে এপ্ৰিলৰ পৰা জুন ২০২০ আৰু জুলাইৰ পৰা নৱেম্বৰ, ২০২০ লৈ কাৰ্যকৰী হৈছিল। আঁচনিখনৰ তৃতীয় পৰ্যায়টো মেৰ পৰা জুন, ২০২১ লৈ কাৰ্যকৰী হৈছিল। আঁচনিখনৰ চতুৰ্থ পৰ্যায়টো বৰ্তমান জুলাই-নৱেম্বৰ, ২০২১-ত চলি আছে।
পিএজিকেৱাই আঁচনিৰ পঞ্চম পৰ্যায়টো ২০২১ চনৰ ডিচেম্বৰৰ পৰা ২০২২ চনৰ মাৰ্চলৈ চলিব আৰু আনুমানিক অতিৰিক্ত খাদ্য ৰাজসাহায্য ৫৩৩৪৪.৫২ কোটি টকা হ'ব।
পিএমজিকেৱাইৰ পঞ্চম পৰ্যায়ৰ বাবে খাদ্যশস্যৰ মুঠ অফটেক প্ৰায় ১.৬৩ লাখ মেট্ৰিক টন হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে।
উল্লেখ্য যে যোৱা বছৰ দেশত কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ অভূতপূৰ্ব প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ ফলত হোৱা অৰ্থনৈতিক সীমাবদ্ধতাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি চৰকাৰে ২০২০ চনৰ মাৰ্চ মাহত ঘোষণা কৰিছিল যে প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰিব আন্না যোজনাৰ (পিএমএছৱাই) অধীনত প্ৰতি মাহে অতিৰিক্ত পাঁচ কিলোগ্ৰাম ত ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা আইনৰ (এনএফএছএ) প্ৰায় ৮০ কোটি হিতাধিকাৰীক বিনামূলীয়া খাদ্যশস্য (চাউল/ঘেঁহু) প্ৰদান কৰা হ'ব। যি নিয়মীয়া মাহিলী এন.এফ.এছ.এ. খাদ্যশস্যতকৈ অধিক হ'ব, অৰ্থাৎ তেওঁলোকৰ ৰেচন কাৰ্ডত নিয়মীয়াকৈ পৰিশোধ যোগ্য খাদ্যশস্য, যাতে দৰিদ্ৰ, দৰিদ্ৰ আৰু বিপদাশংকাত থকা পৰিয়াল/হিতাধিকাৰীসকল অৰ্থনৈতিক সংকটৰ সময়ত সঠিক খাদ্যশস্য উপলব্ধ নোহোৱাৰ পৰা বঞ্চিত নহয়। এতিয়ালৈকে, পিএম-জিকেৱাইৰ অধীনত (প্ৰথমৰ পৰা চাৰি পৰ্যায়) বিভাগটোৱে ৰাজ্য/ইউটিসমূহক মুঠ প্ৰায় ৬০০ লাখ মেট্ৰিক টন আৱণ্টন কৰিছে, যি হৈছে প্ৰায় 2.07 লাখ কোটি টকাৰ খাদ্যশস্যৰ ৰাজসাহায্যৰ সমান।
পিএমজিকেৱাই-চতুৰ্থ পৰ্যায়ৰ অধীনত বিতৰণ বৰ্তমান চলি আছে আৰু ৰাজ্য/ইউটিৰ পৰা প্ৰাপ্ত প্ৰতিবেদন অনুসৰি, এতিয়ালৈকে ৯৩.৮ শতাংশ শস্য উঠোৱা হৈছে আৰু প্ৰায় ৩৭.৩২ এলএমটি (জুলাই ২০২১-ৰ ৯৩.৯ শতাংশ), ৩৭.২০ লিটাৰ। এমটি (আগষ্ট ২০২১-ৰ ৯৩.৬ শতাংশ), ৩৬.৮৭ এলএমটি (ছেপ্টেম্বৰ ২০২১-ৰ ৯২.৮ শতাংশ), ৩৫.৪ এলএমটি (অক্টোবৰ ২০২১-ৰ ৮৯ শতাংশ) আৰু ১৭.৯ এলএমটি (নৱেম্বৰ, নৱেম্বৰ,) ২০২১) ২০২১ চনৰ ৪৫% খাদ্যশস্য ক্ৰমান্বয়ে প্ৰায় ৭৪.৬৪ কোটি, ৭৪.৪ কোটি, ৭৩.৭৫ কোটি, ৭০.৮ কোটি আৰু ৩৫.৮ কোটি হিতাধিকাৰীলৈ বিতৰণ কৰা হৈছিল।
প্ৰথম সম্পূৰ্ণ হোৱা পৰ্যায়বোৰৰ অভিজ্ঞতাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, পিএমজিকেৱাই-পৰ্যায়-পঞ্চমৰ প্ৰদৰ্শনও আগৰ পৰ্যায়ৰ একে উচ্চ স্তৰত থাকিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
মুঠতে, প্ৰথমৰ পৰা পাঁচ পৰ্যায়ত চৰকাৰৰ ব্যয় হ'ব প্ৰায় ২.৬০ লাখ কোটি টকা।