Ministry of Education
Shri Dharmendra Pradhan inaugurates centres for nano technology and Indian Knowledge System at IIT Guwahati
Shri Dharmendra Pradhan exhorts IIT-G to leverage innovation and bio-diversity based research for making North East a hub of green energy development
21 NOV 2021 1:24PM by PIB Delhi
Union Minister of Education, Skill Development and Entrepreneurship Shri Dharmendra Pradhan today visited IIT Guwahati and inaugurated the state-of-the-art Centre for Nanotechnology (CNT) and Centre for Indian Knowledge System (CIKS) as well as two hostels at the Institute. He also released a book on NEP 2020 implementation at the institute. Dr. Ranoj Education Minister of Assam and Smt. Queen Oja, MP were also present.
Speaking on the occasion Shri Pradhan congratulated IIT Guwahati for achieving excellent rankings in various international and national ranking systems and appreciated the efforts of IIT Guwahati for creating an ecosystem for research and education as well as focusing on overall development of the northeastern region. He also said that IIT Guwahati has to play an important role in areas like, disaster management, biodiversity-based research, green energy development, strengthening knowledge-based economy and driving entrepreneurship among the students. He also called upon the students and faculty associated with the institute to synergize technology and knowledge to create a vibrant ecosystem of solution-centric innovation.
He said that, in this era of interconnected world, the centre for nanotechnology at IIT Guwahati will host a number of CoEs, incubators and state-of-the-art research laboratories for advancements in multi-disciplinary research and education in the areas of healthcare, nano-bio-materials, micro/nano electronics , and energy.
He further said that Prime Minister Shri Narendra Modi in his convocation speech in 2020 had suggested IIT Guwahati to set up a Centre for Indian Knowledge System. He expressed his happiness that the same has been established in quick time for preserving, documenting and sharing ancient & traditional Indian knowledge.
Shri Pradhan said that Srimant Sankardev was a great scholar gave new thought and shape to civilisation and humanity. The glorious Ahom culture, the mighty Brahmaputra, the blessed land of Ma Kamakhya and greats like Lachit Borphukan should serve as an inspiration for students at IIT Guwahati, he added.
The Minister highlighted that during the COVID-19, innovation and technology aided us with PPT kits, helped us with development and production of vaccine and represented the resilience of this country. Institutes like IIT Guwahati have to play an important role in leveraging innovation for societal good, he added.
He said that during the COP 26, Prime Minister Modi outlined the Panchamrit vision to fight climate change. Our north eastern states can become the hub of green energy development with IIT Guwahati playing an important role, he added.
Dr. Ranoj Pegu, Education Minister of Assam congratulated IIT Guwahati and said that the Institute should focus on entrepreneurship and produce job creators and not only job seekers. Institutes like IIT Guwahati should also focus on developing new agricultural technologies to help double farmers' income. He further requested IIT Guwahati to mentor other educational institutions in the region and also develop modules for training of teachers.
Smt. Queen Oja, Hpn’ble MP expressed her happiness in getting such advanced research facilities in northeast and expected IIT Guwahati to contribute in the overall development of northeast.
Centre for Nanotechnology (CNT) aims at meeting future challenges and augment academic partnerships with industry in Nanotechnology. The major funding for the Centre, which included Rs. 37 cr for the building, apart from equipment, was obtained from the Ministry of Education (MoE) and the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), Government of India. It will host 25 advanced laboratories that will focus on advancements in multi-disciplinary, scientific and translational research and is equipped with a Class-100 clean room facilities integrated with state-of-the-art fabrication, characterization and testing laboratories. The CNT presently hosts two Centres-for-Excellence sponsored by the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) and the Indian Council of Medical Research (ICMR) along with an Incubator BioNEST sponsored by Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC), Department of Biotechnology, Government of India. CNT is thus a good example of synergy among various ministries of the Government of India. The key outcomes expected from the Centre for Nanotechnology include nano-enabled healthcare, energy harvesting, and LED prototypes, devices and technologies, start-ups/ incubation ecosystem, high-end R&D outputs, capacity building of highly skilled manpower in the area of nanofabrication and nanoelectronics, etc.
Centre for Indian Knowledge System (CIKS) will focus on preserving, documenting and sustaining the knowledge that is unique to India. The top priorities include Indian classical music, Yoga, Sanskrit, traditional medicines, temple architecture, ceramic tradition and special agricultural practices of North-East India, herbal plants of north-east as health food and metal work of Assam. Scholars from diverse backgrounds will be encouraged to participate in the new CIKS’s interdisciplinary research and education programs, enabling them to evolve practices and technologies in varied areas for sustainable growth and development.
Disang hostel adds another 1000 rooms to the existing hostel capacity of IIT Guwahati. Dikhow hostel is the first hostel in the campus specifically for the accommodation of project staff. Constructed at a total cost of Rs. 132 cr, these hostels will further halp in enhancing the capacity of IIT Guwahati.
Earlier, while welcoming the guests, Director, IIT, Guwahati said that, through these and similar other initiatives, the Institute has been proactively pursuing high-end research and working towards the vision of “Atmanirbhar Bharat”, while fulfilling the aspirations of the region, aligning with national policies, especially implementing the NEP2020, and competing globally in research and technology development.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না আই.আই.তি. গুৱাহাতীদা নানো তেক্নোলোজী অমসুং ইন্দিয়ন নোলেজ সিস্তেমগী সেন্তর শঙ্গাখ্রে
শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না অৱাং নোংপোকপু গ্রীন ইনর্জী দিবলপমেন্তগী হব অমা শেম্নবা আই.আই.তি.-জি.বু ইন্নোভেসন অমসুং বাইও-দাইবর্সিতী রিসর্সকী শক্তি পীনবা কন্না তকশিনখ্রে
21 NOV 2021 1:24PM by PIB Imphal
এজুকেসন, স্কীল দিবলপমেন্ত অমসুং এন্ত্রিপ্রিন্যুরশিপগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না ঙসি আই.আই.তি. গুৱাহাতীদা চৎখ্রে অমসুং নানো তেক্নোলোজী অমসুং সেন্তর ফোর ইন্দিয়ন নোলেজ সিস্তেম (সি.আই.কে.এস.)কী অহানবা ওইবা সেন্তর লোয়ন-লোয়ননা ইন্সতিত্যুৎ অসিদা হোস্তেল অনি শঙ্গাখ্রে। মহাক্না ইন্সতিত্যুৎ অসিদা এন.ই.পি. ২০২০দা ইমপ্লিমেন্তেসন তৌবা লাইরিক অমসু ফোংখ্রে। দাঃ রনোজ, আসমগী এজুকেসন মন্ত্রী অমসুং এম.পি. শ্রীমতি ক্বিন ওজাসু শরুক য়াখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী প্রধান্না আই.আই.তি. গুৱাহাতিবু মখল কয়াগী ইন্তরেনেস্নেলদা মপা লৈতবা রেঙ্কিং অমসুং নেস্নেল রেঙ্কিং সিস্তেমশিংদা থাগৎপা ফোংদোকখ্রে অমসুং আই.আই.তি. গুৱাহাতিবু রিসর্স অমসুং এজুকেসন্দা ইকোসিস্তেম অমা পুথোক্নবা হোৎনখিবা অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমগী অপুনবা চাউখৎ-থৌরাংদা মিৎয়েং চংবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না ইন্সতিত্যুসন অসিগী মরী লৈনবা মহৈরোই অমসুং ফেকল্তীশিংদা তেক্নোলোজী অমসুং নোলেজ হেনগৎহবল্লদুনা সোলুসন-সেন্ত্রিক ইন্নোভেসন পুথোক্নবা হায়রি।
মহাক্না হায়খি মদুদি, ইন্তর্কনেত্তেত ওইরবা এরা অসিদা, আই.আই.তি. গুৱাহাতিদা লৈরিবা নানোতেক্নোলেজীগী সেন্তরনা সি.ও.ই.শিং, ইনক্যুবেতরশিং অমসুং হেলথকেয়র, নানো-বাইও-মেতরিএলশিং, মাইক্রো/নানো ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনর্জীগী লমদা মল্তি-দিসিপ্লিনরী রিসর্স অমসুং এজুকেসন কয়া অমগী য়ুম্বু ওইগনি।
মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহাক্না ২০২০দা কনবোকেসনগী ৱা ঙাংবদা আই.আই.তি. গুৱাহাতিদা ইন্দিয়ন নোলেজ সিস্তেম অমা লিংখৎনবা অপাম্বা ফোংদোকখি। মহাক্না হরাওবা ফোংদোকখি মদুদি হায়রিবা অসি য়াম্না থুনা চে-চাং অমসুং থায়নগী ওইবা ইন্দিয়ন নোলেজ পীনবা লিংখৎখ্রে।
শ্রী প্রধান্না হায়খি মদুদি শ্রীমন্ত সঙ্করদেব অসি মীওইবা খুনাইনা চাউখৎপদা অনৌবা ৱাখল্লোন পীবা শক্নাইরবা স্কোলোর অমনি। মশক থোক্লবা অহোমগী চৎনবী, পাক চাওরবা ব্রহ্মপুত্র, ইমা কমখ্যানা থৌজাল্লবা লম অমসুং শক্নাইরবা লচিত বোর্ফুকননা আই.আই.তি. গুৱাহাতিদা পুক্নিং থৌগৎপগী থবক তৌগনি, হায়না মহাক্না হায়খি।
মন্ত্রীনা উৎখি মদুদি কোবিদ-১৯ মনুংদা, ইন্নোভেসন অমসুং তেক্নোলোজীনা ঐখোয়দা পি.পি.তি. কিতসকী মতেং তৌরকখি, ভেক্সিন শেমগৎপা অমসুং পুথোকপদা মতেং পাংখি অমসুং লৈবাক অসিদা অচেৎপা ফিভম অমদা থমখি। আই.আই.তি. গুৱাহাতিগুম্বা ইন্সতিত্যুৎশিং অসিনা সমাজগী অফবা অমা তৌবদা মরুওইবা থৌদাং লৌগদবনি, হায়না মহাক্না হায়খি।
মহাক্না হায়খি মদুদি সি.ও.পি. ২৬ মনুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা অইং-অশাগী অওনবা থেংননবা পাঞ্চঅমৃত মিৎয়েং মরুওইবা থমখি। আই.আই.তি. গুৱাহাতিগা লোয়ননা ঐখোয়গী অৱাং নোংপোক্কী রাজ্যশিংনা গ্রীন ইনর্জীগী চাউখৎ থৌরাংগী হব ওইবা য়াই, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
আসমগী এজুকেসন মন্ত্রী দাঃ রনোজ পেগুনা আই.আই.তি. গুৱাহাতিবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং হায়খি মদুদি ইন্সতিত্যুৎ অসিনা থবক পুথোকপদা এন্ত্রেপ্রিন্যুরশিপনা মিৎয়েং চংগদবনি অমসুং থবক থিবদা ওইরোইদবনি। আই.আই.তি. গুৱাহাতিনা লৌমীগী ইনকম শরুক অনি থোক্না হেনগৎনবা অনৌবা এগ্রিকলচরেল তেক্নোলোজীশিং চাউখৎনবা মিৎয়েং চংগদবনি। মহাক্না মখা তানা আই.আই.তি. গুৱাহাতিবু অতোপ্পা ইন্সতিত্যুসনশিংবু তাকপি তম্বিগদবনি অমসুং ওজাশিংগী ত্রেনিং মোদ্যুলসু শেমগৎলগনি।
ইকাই খুম্নরবা শ্রীমতী ক্বিন ওজানা অৱাং নোংপোক্তা অসিগুম্বা রিসর্সকী খুদোংচাবা ফংবা অসিদা য়াম্না হরাওবা ফোংদোকখি অমসুং আই.আই.তি. গুৱাহাতিনা অৱাং নোংপোক্কী লমদা মপুং ওইবা চাউখৎ থৌরাংদা থৌদাং য়াম্না লৌরগনি হায়না পারি।
সেন্তর ফোর নানোতেক্নোলোজী (সি.এন.তি.)না পান্দম থম্লিবা অসি নানোতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রীগা লোয়ননা তুংগী ওইবা অৱা অনা থেংনবা ঙম্নবা অমসুং পার্তনরশিপ ওইবা ঙম্নবনি। মচাক মথুমগী মথক্তা বিল্দিং শানবাকেন্দ্রগী মপুং ওইনা তৌরিবা ফন্দিং, মসিদা লুপা কোতি ৩৭ য়াওরিবা অসি মিনিস্ত্রী ওফ এজুকেসন (এম.ও.ই.) অমসুং মিনিস্ত্রী ওফ ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী (এম.ই.আই.তি.ৱাই.)দগী ফংবনি। মসিনা খুমাং চাউশিল্লবা লেবোরেতরীশিং অসিনা মল্তি-দিসিপ্লিনরী, সাইন্তিফিক অমসুং ত্রান্সলেতর রিসর্স অমসুং মসিদা ক্লাস ১০০গী অনানবা কা লৈবা অহানবা ফেব্রিকেসন, তেস্তিং লেবোরেতরীগা লোয়ননা য়াওরি। সি.এন.তি. অসি হৌজিক্কী ওইনা মিনিস্ত্রী ওফ ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী (এম.ই.আই.তি.ৱাই.) অমসুং ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্স (আই.সি.এম.আর.)গা বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী রিসর্স এসিস্তেন্স কাউন্সিল (বি.আই.আর.এ.সি.), দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী, ভারত সরকারনা পুথোকপা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স অনিনা য়ুম্বু ওইরি। সি.এন.তি. অসি অসুম্না ভারত সরকারগী মিনিস্ত্রী কয়াগী সাইনর্জীশিংদা খ্বায়দগী ফবা খুদম অমনি। নানোতেক্নোলোজী সেন্তরদগী মরুওইনা লাকপা য়ানা পারিবা অসি নানো-ইনেবল হেলকেয়র, ইনর্জী লোকপা, অমসুং এল.ই.দি. প্রোতোতাইপ, দিভাইস অমসুং তেক্নোলোজীশিং, স্তার্ত-অপ/ইনক্যুবেসন ইকোসিস্তেম, হায়-এন আর. অমসুং দি. আউতপুতশিং, নানোফেব্রিকেসন অমসুং নানোইলেক্ত্রোনিক্সকী লমদা য়াম্না ৱাংনা হৈশিংলবা কেপাসিতী বিল্দিং, অসিনচিংবা য়াওরি
সেন্তর ফোর ইন্দিয়ন নোলেজ সিস্তেম (সি.আই.কে.এস.)না ভারত্তা তোঙান্না লৈরিবা নোলেজশিং য়োক্তুন থম্বা, চে-চাং থম্বদা মিৎয়ং চংগনি। খ্বায়দগী মকোক্তা লৈরিবা ক্লাসিকেল ইশৈ, য়োগ, সংস্কৃত, থায়নগী হিদাক-লাংথক, মন্দিরগী আর্কিতেক্ত, কেরামিক ত্রেদিসন অমসুং ভারতকী অৱাং-নোংপোক্কী অখন্নবা লৌউ-শিংউবগী থৌওংশিং, হকচাং ফনবা চিঞ্জাক অমা ওইনা অৱাং-নোংপোক্কী মনা-মশীংগী পাম্বীশিং অমসুং আসমগী মেতলগী থবকশিংদা পুক্নিং চিংশিনগনি। খেন্নবা লৈবা মফম কয়াদগী স্কোলারশিংনা অনৌবা সি.আই.কে.এস.শিংগী ইন্তর্দিসিপ্লিনরী রিসর্স অমসুং এজুকেসন প্রোগ্রামশিংদা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎকনি, চাউখৎ থৌরাং কয়াদা য়াওবা ঙমহনবা।
দিসাং হোস্তেলনা আই.আই.তি. গুৱাহাতিগী হান্না লৈরিবা হোস্তেল কেপাসিতীদগী অতোপ্পা কা ১০০০ হাপচিল্লি। দিকহাও হোস্তেল অসি প্রোজেক্ত স্তাফ লৈবা য়াবা অহানবা হোস্তেলনি। লুপা কোতি ১৩২ চংনা শাগৎপা মসিগী হোস্তেল অসি মখা তানা আই.আই.তি. গুৱাহাতিগী কেপাসিতী হেনগৎহল্লগনি।
মমাংদা, অতিথীবু তরাম্না ওকপদা, আই.আই.তি. গুৱাহাতিগী দাইরেক্তনা হায়খি মদুদি, মসিদা অমসুং অতোপ্পা খোঙথাংশিংগা মান্ননা, ইন্সতিত্যুৎ অসিনা হান্ননা হায়-ইন্দ রিসর্স অমসুং “আত্মানির্ভর ভারত”কী মিৎয়েংদা থবক তৌরি, মফমশিং অসিগী আসাশিং থুংহল্লদুনা, নেস্নেল পোলিসীশিংগা মান্নহন্দুনা, মরুওইনা এন.ই.পি.২০২০ হাপ্লিবা অমসুং রিসর্স অমসুং তেক্নোলোজীগী চাউখৎ থৌরাংদা মালেমগী ওইনা হিদান্নবা লৈখ্রে।