Ministry of Mines
The Minerals (Other than Atomic and Hydro Carbons Energy Mineral) Concession Rules, 2021 Notified
New Rules Provide for Sale of 50% of Mineral Produced from Captive Leases
Allows easy disposal of overburden/waste rock; part surrender of mining lease area allowed in all cases
Penalty Provisions in the Rules Rationalised
09 NOV 2021 12:56PM by PIB Delhi
Ministry of Mines has notified the Minerals (Other than Atomic and Hydro Carbons Energy Mineral) Concession (Fourth Amendment) Rules, 2021 to amend The Minerals (Other than Atomic and Hydro Carbons Energy Mineral) Concession Rules, 2016 [MCR, 2016].
Extensive amendments have been made in the Mines and Minerals (Development and Amendment) Act, 1957 (‘MMDR Act’) by the MMDR Amendment Act, 2021 w.e.f. 28.03.2021 with the objectives of increasing employment and investment in the mining sector, increase revenue to the States, increase the production and time bound operationalisation of mines, increase the pace of exploration and auction of mineral resources, etc. In order to implement the amendments made in the MMDR Act, the MCR, 2016 has been amended.
The amendment rules have been framed after extensive consultations with the State Governments, industry associations, miners, other stakeholders and general public. The highlights of amendments in the Rules are as follows:
(i) New rules inserted to provide manner of sale of 50% of mineral produced from the captive leases. With this amendment, the Government has paved the way for releasing of additional minerals in the market by greater utilization of mining capacities of captive mines. The allowance for sale of prescribed quantity of mineral shall also motivate the lessees to enhance the production from the captive mines. Further, payment of additional premium amount, royalty and other statutory payments in respect of the quantity sold shall boost the revenue of the State Governments.
(ii) Provision added to allow disposal of overburden/ waste rock/ mineral below the threshold value, which is generated during the course of mining or beneficiation of the mineral. This will enable ease of doing business for the miners.
(iii) Minimum area for grant of mining lease has been revised from 5 ha. to 4 ha. For certain specific deposits, minimum 2 ha. is provided.
(iv) Part surrender of mining lease area allowed in all cases. Presently, part surrender was allowed only in case of non-grant of forest clearance.
(v) Rules amended to allow transfer of composite licence or mining lease of all types of mine.
(vi) New rules inserted to provide for mutation of ML/ CL in favour legal heirs on death of the lessee or licencee.
(vii) Interest on delayed payments revised from existing 24% to 12%.
(viii) Rules regarding period of mining lease granted to Government companies and their payments incorporated in the MCR, 2016.
(ix) Penalty provisions in the rules have been rationalized. Previously, the rules provided for penalty of imprisonment upto 2 years or fine upto 5 lakh rupees or both for violation of each and every rule irrespective of the severity of the violation. Amendment in the rules categorized the violations of the rules under the following major heads:
1. Major Violations: Penalty of imprisonment, fine or both.
2. Minor Violations: Penalty reduced. Penalty of only fine for such violations prescribed.
3. Violation of other rules has been decriminalized. These rules did not cast any significant obligation on the concession holder or any other person. Thus, violation of 49 rules has been decriminalized.
In addition to the above amendments, the Ministry has notified rescission of two rules, namely, Minerals (Transfer of Mining Leases Granted Otherwise than through Auction for Captive Purpose) Rules, 2016 and Mineral (Mining by Government Company), Rules, 2015. These rules had become obsolete in view the above amendment in the MMDR Act and the MCR, 2016.
Notification of the Amendment Rule is available on the website of Ministry of Mines (www.mines.gov.in).

ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଖଣିଜ (ଆଣବିକ ଓ ହାଇଡ୍ରୋ କାର୍ବନ୍ ଶକ୍ତି ଖଣିଜ ବ୍ୟତୀତ) ରିହାତି ନିୟମ 2021 ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି
ନୂତନ ନିୟମ ଅନୁସାରେ କ୍ୟାପଟିଭ୍ ଲିଜରୁ ଉତ୍ପାଦିତ 50 % ଖଣିଜ ଉତ୍ପାଦକୁ ବିକ୍ରି କରାଯାଇପାରିବ
ଓଭରବର୍ଡ଼ନ/ ବର୍ଜ୍ୟ ପଥରର ସହଜରେ ନିଷ୍କାସନ କରାଯାଇପାରିବ, ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖଣିଜ ଲିଜ୍ ଅଞ୍ଚଳର ଆଂଶିକ ସମର୍ପଣକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି
ନିୟମରେ ଜରିମାନା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ କରାଯାଇଛି
09 NOV 2021 12:56PM by PIB Bhubaneswar
ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଖଣିଜ (ଆଟୋମିକ୍ ଓ ହାଇଡ୍ରୋ କାର୍ବନ୍ ଶକ୍ତି ଖଣିଜ ବ୍ୟତୀତ) ରିହାତି ନିୟମ, 2016 (ଏମସିଆର, 2016) କୁ ସଂଶୋଧନ କରିବା ପାଇଁ ଖଣି (ଆଟୋମିକ୍ ଓ ହାଇଡ୍ରୋ କାର୍ବନ୍ ଶକ୍ତି ଖଣିଜ ବ୍ୟତୀତ) ରିହାତି (ଚତୁର୍ଥ ସଂଶୋଧନ) ନିୟମ 2021 ର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିଛନ୍ତି ।
ଖଣି ଓ ଖଣିଜ (ବିକାଶ ଓ ସଂଶୋଧନ) ଅଧିନିୟମ, 1957 (‘ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଡିଆର ଅଧିନିୟମ’) ରେ ଏମଏମଡିଆର ସଂଶୋଧନ ଅଧିନିୟମ, 2021 ଅନୁସାରେ ତା 28.03.2021 ଠାରୁ ବ୍ୟାପକ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି । ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଖଣିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ଓ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକର ଆୟ ବଢ଼ାଇବା, ଖଣିର ଉତ୍ପାଦନ ଓ ସମୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା, ଉତ୍ତୋଳନର ଗତି ତଥା ଖଣିଜ ସମ୍ବଳର ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଇତ୍ୟାଦି । ଏମଏମଡିଆର ଅଧିନିୟମରେ ସଂଶୋଧନକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ, ଏମସିଆର 2016 କୁ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ସଂଶୋଧନ ନିୟମ ଗୁଡ଼ିକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ଉଦ୍ୟୋଗ ଆସୋସିଏସନ, ଖଣି କର୍ମଚାରୀ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀ ଓ ସାଧାରଣ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା ପରାମର୍ଶ କରିବା ପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ନିୟମରେ କରାଯାଇଥିବା ସଂଶୋଧନର ମୁଖ୍ୟାଂଶକୁ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି :
1. ନୂତନ ନିୟମ ଅନୁସାରେ କ୍ୟାପଟିଭ୍ ଲିଜ୍‌ରୁ ଉତ୍ପାଦିତ 50 % ଖଣିଜ ଉତ୍ପାଦକୁ ବିକ୍ରି କରାଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବ । ଏହି ସଂଶୋଧନ କ୍ରମେ ସରକାର କ୍ୟାପଟିଭ୍ ଖଣିର ଅଧିକ ଉପଯୋଗ କରି ଅତିରିକ୍ତ ଖଣିଜ ସାମଗ୍ରୀକୁ ବଜାରକୁ ଛାଡ଼ିପାରିବେ । ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ପରିମାଣର ଖଣିଜ ସାମଗ୍ରୀର ବିକ୍ରି ଉପରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ଭତ୍ତା ଦ୍ୱାରା ଲିଜଧାରୀମାନେ କ୍ୟାପଟିଭ ଖଣିରୁ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇପାରିବେ । ଏହା ସହିତ ବିକ୍ରି କରାଯାଇଥିବା ପରିମାଣ ଅନୁସାରେ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରିମିୟମ ପରିମାଣର ପଇଠ, ରୟାଲଟି ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବୈଧାନିକ ପଇଠ ଇତ୍ୟାଦି ଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇପାରିବ ।
2. ଖଣିଜ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମୟରେ ବା ଖଣି କାର୍ଯ୍ୟ ସମୟରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମୂଲ୍ୟ ତଳେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଓଭରବର୍ଡ଼ନ୍‌/ ବର୍ଜ୍ୟ ପଥର/ ଖଣିଜ ସାମଗ୍ରୀର ନିଷ୍କାସନ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଖଣିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟରେ ସୁବିଧା ମିଳିପାରିବ।
3. ଖଣି ଲିଜ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ସର୍ବନିମ୍ନ ଅଞ୍ଚଳକୁ 5 ହେକ୍ଟରୁ 4 ହେକ୍ଟରକୁ ସଂଶୋଧିତ କରାଯାଇଛି। କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଖଣିଜ ଦ୍ରବ୍ୟ ରହିଥିବା ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ 2 ହେକ୍ଟର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
4. ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲିଜ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ଆଂଶିକ ସମର୍ପଣକୁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ କେବଳ ଜଙ୍ଗଲ ମଞ୍ଜୁରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଣ-ଗ୍ରାଣ୍ଟ ପାଇଁ ଆଂଶିକ ସମର୍ପଣକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଉଛି।
5. ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଖଣିରେ କମ୍ପୋଜିଟ୍ ଲାଇସେନ୍ସ ବା ଖଣିଜ ଲିଜ୍‌କୁ ଟ୍ରାନ୍‌ସଫର କରିବାକୁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ ନିୟମକୁ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି ।
6. ଲିଜଧାରୀ ବା ଲାଇସେନ୍‌ସଧାରୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଇନଗତ ଉତରାଧିକାରୀଙ୍କ ସପକ୍ଷରେ ଏମଏଲ୍‌/ ସିଏଲ୍ ର ମ୍ୟୁଟେସନ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ନୂତନ ନିୟମକୁ ସାମିଲ୍ କରାଯାଇଛି ।
7. ବିଳମ୍ବିତ ପଇଠ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଧକୁ ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା 24% ରୁ 12% କୁ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି ।
8. ସରକାରୀ କମ୍ପାନୀ ଗୁଡ଼ିକୁ ଖଣି ଲିଜ ଅବଧି ଓ ତାହାର ପଇଠ ସମ୍ପର୍କିତ ନିୟମାବଳୀକୁ ଏମସିଆର, 2016 ରେ ସାମିଲ୍ କରାଯାଇଛି ।
9. ନିୟମରେ ଜରିମାନା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ କରାଯାଇଛି । ପୂର୍ବରୁ, ଏହି ନିୟମ ଅନ୍ତର୍ଗତ ନିୟମ ଉଲଙ୍ଘନର ତୀବ୍ରତା ନିର୍ବିଶେଷରେ ପ୍ରତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ନିୟମର ଉଲଂଘନ ପାଇଁ 2 ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାରାଦଣ୍ଡ ବା 5 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜରିମାନା ବା ଉଭୟର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଥିଲା । ଏହି ନିୟମରେ ସଂଶୋଧନ ପ୍ରକାରେ ନିୟମ ଉଲଂଘନକୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରକାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭାବରେ ଶ୍ରେଣୀବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି :
କ. ଗୁରୁତର ଉଲଙ୍ଘନ : କାରାଦଣ୍ଡ, ଜରିମାନା ବା ଉଭୟ
ଖ. ସାମାନ୍ୟ ଉଲଙ୍ଘନ : ଜରିମାନାକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରକାର ଉଲଙ୍ଘନ ପାଇଁ କେବଳ ଜରିମାନା ଦଣ୍ଡକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରାଯାଇଛି ।
ଗ. ଅନ୍ୟ ନିୟମ ଗୁଡ଼ିକର ଉଲଙ୍ଘନକୁ ଅଣଅପରାଧୀକରଣ କରାଯାଇଛି । ଏହି ନିୟମ ଅନୁସାରେ ରିହାତିଧାରୀ ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ଦାୟୀ ରହିବେ ନାହିଁ । ତେଣୁ 49 ଟି ନିୟମର ଉଲଙ୍ଘନକୁ ଅଣଅପରାଧୀକରଣ କରାଯାଇଛି।
ଉପରୋକ୍ତ ସଂଶୋଧନ ଗୁଡ଼ିକ ସହିତ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଉ ଦୁଇଟି ନିୟମ ଯଥା ଖଣି (କ୍ୟାପଟିଭ୍ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ନିଲାମ ଜରିଆରେ ବ୍ୟତୀତ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ଖଣି ଲିଜର ଟ୍ରାନ୍‌ସଫର) ନିୟମ, 2016 ଓ ଖଣି (ସରକାରୀ କମ୍ପାନୀ ଦ୍ୱାରା ଖଣି କାର୍ଯ୍ୟ), ନିୟମ, 2015 କୁ ବାତିଲ୍ କରିଛନ୍ତି। ଏମଏମଡିଆର ଅଧିନିୟମ ଓ ଏମସିଆର, 2016 ସଂଶୋଧନ ପ୍ରକାରେ ଏହି ନିୟମ ଗୁଡ଼ିକ ପୁରାତନ ହୋଇସାରିଛି।
ସଂଶୋଧନ ନିୟମର ବିଜ୍ଞପ୍ତିକୁ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବସାଇଟ୍ (www.mines.gov.in) ରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।