AYUSH
Northeast possesses greatest potential for development of AYUSH based industries
Northeast is poised to act as a catalyst in the next phase of economic growth of the country: Shri Sarbananda Sonowal
Stressed for improving capabilities in the training and professional courses
09 OCT 2021 7:29PM by PIB Delhi
The Union Minister of AYUSH and Ports, Shipping & Waterways Shri Sarbananda Sonowal said that the northeastern region possess the greatest potential for the next phase of economic growth of the country. The diversity of flora in the region along with the rich heritage of traditional medicine will act as a catalyst for development of AYUSH based industries in the region. The Union government is committed to elevate the economic proposition of the Northeast and provide the launch pad for India’s next economic growth.
The Minister was attending the review meeting of the North Eastern Institute of Ayurveda & Homeopathy held at Umiam in the Ri Bhoi district, Meghalaya. While speaking to the media person, the minister stressed about the need for best quality education for students of the region. The best education in Ayurveda nursing and pharmacy as well as professional short-term courses in Panchkarma Therapy so that students from Northeast and from other parts of the country can avail it. The minister stressed on training world class manpower who will be able to drive the economic growth.
The Union Minister said that the government remains committed to make northeast the growth engine of India. In this regard, he highlighted the rich & dynamic flora that nature has bestowed on us. There is a major opportunity for AYUSH based industries to look at northeast as the next destination for their new units. The world class professionals trained at NEIAH and other important training centers under Ministry of AYUSH will complement with the availability of the flora in the region to accelerate growth in the region.
The Union Minister stated that the Govt is committed to develop modern infra in NEIAH. He announced that the Govt will take steps to start PG courses at the institute and stipend for Homoeopathy interns will be increased at par with Ayurveda.
During the review meeting with the top officials of his ministry, the union minister took stock of the steps taken by the government to build capacity in the AYUSH led initiatives. He advised a few course corrections so that results from these initiatives can reach to the end users and people sooner than later.

আয়ুশ
অৱাং-নোংপোক্তা আয়ুশতা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দস্ত্রীশিং শেমগৎনবা অচৌবা মতিক-ময়াই চেল্লি
অৱাং-নোংপোক অসি লৈবাক্কী ইকনোমিক গ্রোথকী মথংগী ফেজতা কেতলিস্ত অমা ওইনবা শেম-শাদুনা লৈরে: শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল
ত্রেনিং অমসুং প্রোফেস্নেল কোর্সশিংদা কেপাবিলিতীশিং হেনগৎহন্নবা মীৎয়েং থমখ্রে
09 OCT 2021 7:29PM by PIB Imphal
আয়ুশ অমসুং পোর্তস, শিপ্পিং এন্দ ৱাতরৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা অসুম্না ফোঙদোকখি, লৈবাক অসিগী ইকনোমিক গ্রোথকী মথংগী ফেজকীদমক অৱাং-নোংপোক থংবা লমদমদা অচৌবা মতিক-ময়াই চেল্লি। লমদম অসিদা লৈরিবা ফ্লোরা মখলশিং অসিগী লোয়ননা য়েলহৌঙৈগী ওইবা হীদাক-লাংথক্কী মমল য়াম্লবা হেরিতেজ অসিনা লমদম অসিদা আয়ুশতা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দস্ত্রীশিং শেমগৎপদা কেতলিস্ত অমা ওইনা মথৌ তৌরগনি। কেন্দ্র সরকারনা অৱাং-নোংপোক্কী শেন্মীৎলোনগী লৈরিবা ফীভম অসি ফগৎহন্নবা হোৎনখি অমসুং ভারতকী মথংগী ইকনোমিক গ্রোথকীদমক লোঞ্চ পেদ পীরি।
মেঘালয়গী রি ভোই জিলাদা লৈবা উমিয়মদা পাঙথোকখিবা নোর্থ ইস্তর্ন ইন্সতিত্যুত ওফ আয়ুর্বেদ এন্দ হোমিওপেথীগী য়েংশিন মীফম অমদা মন্ত্রীনা শরুক য়াখিবনি। পাউমীশিংদা ৱা ঙাংলদুনা মন্ত্রীনা লমদম অসিগী মহৈরোয়শিংগীদমক খ্বাইদগী ক্বালিতী লৈবা এজুকেসন ফংহনবা মথৌ তাবগী মতাংদা অকনবা ৱাফম থমখি। আয়ুর্বেদ নর্সিং অমসুং ফার্মাসী লোয়ননা পঞ্চকর্ম থেরাপীদা প্রোফেস্নেল শোর্ত-তর্ম কোর্সশিংদা খ্বাইদগী ফবা এজুকেসন থমদুনা অৱাং-নোংপোক্কী অমসুং লৈবাক অসিগী অতৈ শরুকশিংদগী মহৈরোয়শিংদা ফংহনগদবনি। মন্ত্রীনা ইকনোমিক গ্রোথ থৌগৎপা ঙমগদবা মালেমগী থাক্তা মেনপাৱর ত্রেনিং পীনবা অকনবা ৱাফম থমখ্রে।
কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা অৱাং-নোংপোক অসি ভারতকী গ্রোথ ইঞ্জিন ওইহন্নবা হোৎনখি। হীরম অসিদা মহাক্না ঐখোয়দা মহৌশানা পীরিবা মমল য়াম্লবা অমসুং মখল কয়াগী ফ্লোরাগী মতাংদা ফোঙদোকখি। আয়ুশতা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দস্ত্রীশিংনা অৱাং-নোপোক অসিবু মখোয়গী অনৌবা য়ুনিতশিংগী মথংগী লমথুংফমশিং ওইনা উনবা অচৌবা খুদোংচাবা অমা লৈরি। আয়ুশ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈরিবা এন.ই.আই.এ.ঐচ. অমসুং অতৈ মরু ওইবা ত্রেনিং সেন্তরশিংদা মালেমগী থাক্তা প্রোফেস্নেলশিং ত্রেন তৌবা অসিনা লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাং খোঙজেল য়াংশিনহনবদা লমদম অসিদা ফংলিবা ফ্লোরানা মতেং পাংশিল্লগনি।
কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খি সরকার অসিনা এন.ই.আই.এ.ঐচ.তা মোদর্ন ইনফ্রা দিবেলপ তৌনবা হোৎনখি। সরকার অসিনা ইন্সতিত্যুত অসিদা পি.জি. কোর্সশিং হৌনবা খোঙথাংশিং লৌখৎলগনি অমসুং আয়ুর্বেদকা চাং চপ মান্ননা হোমিওপেথী ইনতর্নশিংগী স্তাইপেন্দ হেনগৎহল্লগনি হায়না মহাক্না লাউথোকখি।
মহাক্কী মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা পাঙথোকপা য়েংশিন মীফম অদুদা কেন্দ্র মন্ত্রীনা আয়ুশকী মখাদা লৌখৎলিবা থৌশিল-থৌরাংশিংদা কেপাসিতী লৈহন্নবা সরকারনা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং অদু য়েংশিনখি। মহাক্না শেমদোক-শেমজিন খরা তৌদুনা থৌশিল-থৌরাংশিং অসিগী ফলশিংনা এন্দ য়ুজরশিং অমসুং মীয়ামদা অথুবদা য়ৌহন্নবা পাউতাক পীখি।