Cabinet
Cabinet approves Productivity Linked Bonus to railway employees for the financial year 2020-21
06 OCT 2021 3:40PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved the Productivity Linked Bonus (PLB) equivalent to 78 days' wages for the financial year 2020-21 for all eligible non-gazetted Railway employees (excluding RPF/RPSF personnel).
The financial implication of payment of 78 days' PLB to railway employees has been estimated to be Rs.1984.73 crore. The wage calculation ceiling prescribed for payment of PLB to the eligible non-gazetted railway employees is Rs.7000/- p.m. The maximum amount payable per eligible railway employee is Rs. 17,951 for 78 days.
About 11.56 lakh non-gazetted Railway employees are likely to benefit from the decision. Payment of PLB to eligible railway employees is made each year before the Dusshera/ Puja holidays. The decision of the Cabinet shall be implemented before the holidays for this year as well.
The PLB amount of 78 days' wages were paid for the financial years from 2010-11 to 2019-20. For the year 2020-21 also PLB amount equivalent to 78 days' wages will be paid which is expected to motivate the employees for working towards improving the performance of the Railways.
The Productivity Linked Bonus on Railway covers all non-gazetted railway employees (excluding RPF/RPSF personnel) who are spread over the entire country.
Method for calculating PLB:
a) The PLB has been paid as per formula approved by the Cabinet in its meeting held on 23.9.2000 for the years 1998-99 to 2013-14 (except 2002-03 to 2004-05 when slight changes were done with respect to Capital Weightage and Staff Strength). This formula was input : output based where output was reckoned in terms of equated net tonne kilometres and input was reckoned as the non-gazetted staff strength (excluding RPF/RPSF personnel) modified by Capital Weightage.
b) For the financial year 2012-13, PLB for 78 days was approved as a special case with the condition that the formula for PLB would be revisited keeping in view the recommendations of the Sixth CPC and the views of the Ministry of Finance. Consequently, the Ministry of Railways constituted a Committee to evolve a new formula.
c) The Committee recommended that weightage to both the formula of year 2000 and die new formula based on Operation Ratio (OR) may be in the ratio of 50 : 50. This formula ensured equal representation to the productivity in terms of physical parameters as well as financial parameters. The formula recommended by the Committee has been used for calculation of PLB from 2014-15 to 2019-20.
Background:
Railways were the first departmental undertaking of the Government of India wherein the concept of PLB was introduced in the year 1979-80. The main consideration at that time was the important role of the Railways as an infrastructural support in the performance of the economy as a whole. In the overall context of Railway working, it was considered desirable to introduce the concept of PLB as against the concept of Bonus on the lines of 'The Payment of Bonus Act -1965'. Even though the Payment of Bonus Act does not apply to the Railways, yet the broad principles contained in that Act were kept in view for the purpose of determining the "Wage/Pay Ceiling", definition of 'Salary'/'Wage', etc. The PLB Scheme for the Railways came into force from the year 1979-80 and was evolved in consultation with the two recognized Federations namely, All India Railwaymen's Federation and National Federation of Indian Railwaymen and with the approval of the Cabinet. The scheme envisages a review every three years.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা শেনবা চহী ২০২০-২১গী ওইনা রেলৱে এমপ্লোইয়ীশিংদা প্রদক্তিবিতী লিঙ্ক বোনস অয়াবা পীখ্রে
06 OCT 2021 3:40PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌবুরেল ওইদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা ঙসি ইলিজিবল নন-গেজেতেদ রেলৱে এমপ্লোইয়ী পুম্নমক্কী (আর.পি.এফ./আর.পি.এস.এফ. পর্সোনেল য়াওদনা) ওইনা শেনবা চহী ২০২০-২১গী ওইনা নুমিৎ ৭৮গী খুৎশুমলগা মান্নবা প্রদক্তিবিতী লিঙ্ক বোনস (পি.এল.বি.) অয়াবা পীখ্রে৷
রেলৱে এমপ্লোইয়ীশিংদা পীগদৌরিবা নুমিৎ ৭৮নিগী খুৎশুমলগা মান্নবা পি.এল.বি.গী শেনফম অদু চাওরাক্না লুপা কোতি ১৯৮৪.৭৩ ওইগনি৷ ইলিজিবল নন-গেজেতেদ রেলৱে এমপ্লোইয়ীশিংদা ফংহনগদৌরিবা পি.এল.বি.গী খুৎশুমন অদু থা অমদা লুপা ৭০০০নি৷ ইলিজিবল রেলৱে এমপ্লোইয়ী অমদা খ্বাইদগী য়াম্না পীবা য়ারিবা শেনফম অসি নুমিৎ ৭৮নিগী ওইনা লুপা ১৭,৯৫১নি৷
ৱারেপ অসিদগী নন-গেজেতেদ রেলৱে এমপ্লোইয়ী লাখ ১১.৫৬রোম কান্নবা ফংলবা য়াই৷ ইলিজিবল রেলৱে এমপ্লোইয়ীশিংদা পি.এল.বি. পীবগী মওং অসি চহি খুদিংগী ওইনা দুশেরা/পুজা শুতিশিংগী মাওইননা ফংহল্লি৷ মন্ত্রী-মন্দলনা লৌখিবা ৱারেপ অসি হন্দক চহিগী ওইনসু শুতিশিং লৈত্রিঙৈগী মমাংদা পাংথোক্কনি৷
নুমিৎ ৭৮নিগী খুৎশুমল ওইনা পীরিবা পি.এল.বি. শেনফম অসি শেনবা চহি ২০১০-১১দগী ২০১৯-২০ ফাওবা পীখ্রে৷ ২০২০-২১ চহিগী ওইনসু, নুমিৎ ৭৮নিগী খুৎশুমলগা মান্নবা পি.এল.বি. শেনফম অসি রেলৱেজকী পর্ফোমেন্স ফগৎনবা হোৎনরিবা এমপ্লোইয়ীশিংবু পু্ক্নিং থৌগৎনবা মতম চানা পীরগনি৷
রেলৱেদা পীরিবা প্রদক্সন লিঙ্ক বোনস অসিদা লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা নন-গেজেতেদ রেলৱে এমপ্লোইয়ী পুম্নমক (আর.পি.এফ./আর.পি.এস.এফ. পর্সোনেল য়াওদনা ) মনুং চল্লগনি৷
পি.এল.বি. হোৎপগী মেথর্দ:
a) ১৯৯৮-৯৯দগী ২০১৩-১৪ চহিশিংগী ওইনা (কেপিতেল ৱেতেজ অমদি স্তাফ স্ত্রেঙ্গ য়েংলগা অহোংবা খরা শেমদোক-শেমজিন তৌখিবা চহি ২০০২-০৩দগী ২০০৪-০৫ নত্তনা) ২৩.৯.২০০০দা ফমখিবা মন্ত্রী-মন্দলগী মীফমদা এপ্রুব তৌখিবা ফোর্মুলা অদুগী মতুং ইন্না পি.এল.বি. অসি পীখ্রে৷ মসিগী ফোর্মুলা অসি ইনপুত : আউতপুত্তা বেজ তৌখি, ইনপুতপুনা কেপিতেল ৱেতেজনা শেমদোকখিবা নন-গেজেতেদ স্তাফ স্ত্রেঙ্গ(আর.পি.এফ./আর.পি.এস.এফ. পর্সোনেল য়াওদনা ) যেংলগা হোৎখি অমসুং আউতপুতপুনা ইক্বেতেদ নেত তন কিলোমিতরশিং য়েংলগা হোৎখি৷
b) শেনবা চহি ২০১২-১৩গী ওইনদি, শেল-থুম মন্ত্রালয়গী অপাম্বশিং অমদি তরুকশুবা সি.পি.সি.গী রিকম্মেন্দেসনশিং অসি য়েংলগা পি.এল.বি.গী ফোর্মুলা অসি অমুক হন্না খন্নগনি হায়বা কন্দিসন অসিগা লোইননা অখন্নবা কেস অমা ওইনা নুমিৎ ৭৮নিগী পি.এল.বি. এপ্রুব তৌখি৷ লোইন-লোইননা অনৌবা ফোর্মুলা অমা শেম্নবা রেলৱে মন্ত্রালয়না কম্মিতী অমা শেমখি৷
c) ২০২০ চহিগী ফোর্মুলা অমদি ওপরেসন রেসিও(ও.আর.)দা বেজ তৌবা অনৌবা ফোর্মুলা অসিগী ৱেতেজ অসি ৫০ : ৫০গী রেসিওদা লৈরবা য়াই হায়না কম্মিতী অসিনা ফোংদোকখি৷ মসিগী ফোর্মুলা অসিনা ফিজিকেল পেরামিতরশিং অমদি ফাইনান্সিএল পেরামিতরশিংগী তর্মশিংদা য়েংলগা প্রদক্তিবিতী চাং চপ মান্ননা উৎলগনি৷ কম্মিতী অসিনা রিকম্মেন্দ তৌখিবা ফোর্মুলা অসি ২০১৪-১৫দগী ২০১৯-২০ ফাওবগী ওইনা পি.এল.বি. হোৎপদা শিজিন্নখ্রে৷
বেকগ্রাউন্দ:
পি.এল.বি.গী কন্সেপ্ত অসি ১৯৭৯-৮০ চহিদা হৌদোক্তুনা রেলৱেজনা ভারত সরকারগী অহানবা দিপার্তমেন্তেল অন্দরতেকিং ওইখি৷ মতম অদুদা মরু ওইনা খন্নখিবা অদুদি শেল-থুমগী পর্ফোমেন্সতা ইনফ্রাস্ত্রকচর সপোর্ত অমা ওইনা রেলৱেজকী য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অদু ওইখি৷ রেলৱে চলাইবগী ফিভম পুম্নমক য়েংলগা, ‘দি পেমেন্ত ওফ বোনস এক্ত-১৯৬৫’কা য়াম্না মান্নবা বোনস কন্সেপ্তকী মহুৎতা পি.এল.বি.গী কন্সেপ্ত অসি শিজিন্নবা হৌবা পামখি৷ পেমেন্ত ওফ বোনস এক্ত অসি রেলৱেজতা এপ্লাই তৌদবা তারবসু এক্ত অসিদা য়াওরিবা পাক চাওরবা প্রিন্সিপলশিং অসি “ৱেজ/পে সিলিং”, ‘সেলরী’/’ৱেজ’ লেপ্পদা ইনখি৷ রেলৱেজকী পি.এল.বি. স্কিম অসি ১৯৭৯-৮০ চহিদগী চৎনবা হৌখি অমদি মসি রিকোগনাইজ তৌরবা ফেদেরেসনশিং মমিং ওইনা হায়রবদা ওল ইন্দিয়া রেলৱে মেন্স ফেদেরেসন অমদি নেস্নেল ফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়ন রেলৱে মেনগা তাথোক-তাশিন তৌরবা মতুং অমদি মন্ত্রী-মন্দলনা অয়াবা পীরকপদগী লাকখিবনি৷ স্কিম অসিদা চহি অহুম খুদিংগী রিভ্যু অমা চত্থনবা মীৎয়েং থম্লি৷