Prime Minister's Office
PM to launch Swachh Bharat Mission-Urban 2.0 and AMRUT 2.0 on 1st October
Missions designed to make to make all our cities ‘Garbage Free’ and ‘Water Secure’
30 SEP 2021 1:33PM by PIB Delhi
In a landmark initiative, Prime Minister Shri Narendra Modi will launch Swachh Bharat Mission-Urban 2.0 and Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation 2.0 at 11 AM on 1st October 2021, at Dr. Ambedkar International Centre, New Delhi.
In line with the vision of the Prime Minister, SBM-U 2.0 and AMRUT 2.0 have been designed to realize the aspiration to make all our cities ‘Garbage Free’ and ‘Water Secure’. These flagship Missions signify a step forward in our march towards effectively addressing the challenges of rapidly urbanizing India and will also help contribute towards achievement of the Sustainable Development Goals 2030.
Union Minister and MoS for Housing & Urban Affairs and Ministers of Urban Development of States & UTs will also be present on the occasion.
About Swachh Bharat Mission-Urban 2.0
SBM-U 2.0 envisions to make all cities ‘Garbage Free’ and ensure grey and black water management in all cities other than those covered under AMRUT, make all urban local bodies as ODF+ and those with a population of less than 1 lakh as ODF++, thereby achieving the vision of safe sanitation in urban areas. The Mission will focus on source segregation of solid waste, utilizing the principles of 3Rs (reduce, reuse, recycle), scientific processing of all types of municipal solid waste and remediation of legacy dumpsites for effective solid waste management. The outlay of SBM-U 2.0 is around ₹1.41 lakh crore.
About AMRUT 2.0
AMRUT 2.0 aims to provide 100% coverage of water supply to all households in around 4,700 urban local bodies by providing about 2.68 crore tap connections and 100% coverage of sewerage and septage in 500 AMRUT cities by providing around 2.64 crore sewer/ septage connections, which will benefit more than 10.5 crore people in urban areas. AMRUT 2.0 will adopt the principles of circular economy and promote conservation and rejuvenation of surface and groundwater bodies. The Mission will promote data led governance in water management and Technology Sub-Mission to leverage latest global technologies and skills. ‘Pey Jal Survekshan’ will be conducted to promote progressive competition among cities. The outlay of AMRUT 2.0 is around ₹2.87 lakh crore.
Impact of SBM-U and AMRUT
SBM-U and AMRUT have contributed significantly to improve urban landscape during the last seven years. The two flagship Missions have augmented the capacity to deliver basic services of water supply and sanitation to the citizens. Swachhta has become a Jan Andolan today. All urban local bodies have been declared Open Defecation Free (ODF) and 70% solid waste is being scientifically processed now. AMRUT has been ensuring water security by adding 1.1 crore household water tap connections and 85 lakh sewer connections, thus benefiting more than 4 crore people.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ওক্তোবর ১দা প্রধান মন্ত্রীনা স্বছ ভারত মিসন-আর্বান ২.০ অমদি অমরুত ২.০ লোঞ্চ তৌরগনি
ঐখোয়গী শহর পুম্নমক ‘গার্বেজ ফ্রী’ অমদি ‘ৱাতর সেক্যোর’ ওইহন্নবা মিসনশিং দিজাইন তৌখ্রে
30 SEP 2021 1:33PM by PIB Imphal
লেন্দমার্ক ইনিসিয়েতিব অমদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২১গী ওক্তোবর ১দা অয়ুক্কী পুং ১১ তাবা মতমদা ন্যু দিল্লীদা লৈরিবা দা. অম্বেদকর ইন্তর্নেস্নেল সেন্তরদা স্বছ ভারত মিসন-আর্বান ২.০ অমদি অতল মিসন ফোর রেজুবিনেসন এন্দ আর্বান ত্রান্সফোর্মেসন ২.০ লোঞ্চ তৌরগনি৷
প্রধান মন্ত্রীগী মংলানগা মরী লৈননা, ঐখোয়গী শহর পুম্নমক ‘গার্বেজ ফ্রী’ অমদি ‘ৱাতর সেক্যোর’ ওইহন্নবগী মংলান অসি মংফাওননবা এস.বি.এম.-য়ু. ২.০ অমদি অমরুত ২.০ দিজাইন তৌখ্রে৷ মসিগী ফ্লেগশিপ মিসনশিংনা ভারতপু খোঙজেল য়াংনা আর্বানাইজেসন তৌবদা থেংনরিবা চেলেঞ্জশিং মাই পাক্না লান্থেংনবা ঙম্নবা ঐখোয়না চংশিল্লক্লিবা অসিদা অচৌবা খোংথাং অমা ওইরগনি অমদি ২০৩০ সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিংগী এচিবমেন্ত অসি ফংনবা হোৎনবদসু মতেং পাংগনি৷
থৌরম অসিদা হাউজিং অমদি আর্বান এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী অমদি এম.ও.এস. অমসুং রাজ্যশিং অমদি য়ু.তি.শিংগী আর্বান দিবেলপমেন্তগী মন্ত্রীশিংসু শরুক য়াগনি৷
স্বছ ভারত মিসন-আর্বান ২.০গী মরমদা
এস.বি.এম.-য়ু.২.০না শহর পুম্নমক ‘গার্বেজ ফ্রী’ ওইহন্নবা অমদি অমরুতকী মখাদা মনুং চন্দুনা লৈরিবা নত্তনা শহর পুম্নমক্তা গ্রে অমসুং ব্লেক ৱাতর মেনেজমেন্ত তৌনবা, আর্বান লোকেল বোদী পুম্নমক ও.দি.এফ.+ ওইহন্নবা অমদি পোপুলেসন লাখ ১গী মখাদা লৈরিবা অদুবুনা ও.দি.এফ.++ ওইহন্দুনা আর্বান এরিয়াশিংদা সেফ সেনিতেসনগী মংলান অদু মংফাওননবা পান্দম থম্মী৷ মিসন অসিনা ইফেক্তিব ওইবা সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্তগীদমক সোলিদ ৱেস্তকী সোর্স তোখায় তোখায় থম্বা, আর৩গী (রিদ্যুস, রিয়ুজ, রিসাইকল)প্রিন্সিপলশিং শিজিন্নবা, মুনিসিপাল সোলিদ ৱেস্ত মখল পুম্নমক সাইন্তিফিকেল্লী প্রোসেসিং তৌবা অমদি ফৎত-হাউদি লংথোকফম হেন্না ফিভম ফগৎনা থম্নবদা মীৎয়েং চংলগনি৷ এস.বি.এম.-য়ু.২.০গী আউতলে অসি লুপা কোতি লাখ ১.৪১রোমগী চাংনি৷
অমরুত ২.০গী মরমদা
অমরুত ২.০না তোতি কোতি ২.৬৮রোম শমদুনা আর্বান লোকেল বোদী ৪,৭০০রোমগী চাংদা লৈরিবা য়ুমথোং পুম্নমক্তা ইশিংগী সপ্লাই ১০০% পীনবা অমদি অমরুত শহর ৫০০দা সিৱর/সেপ্তেজ কন্নেক্সন কোতি ২.৬৮রোম ফংহন্দুনা সিৱেরেজ অমদি সেপ্তেজ ১০০% কবর তৌনবা পান্দম থম্লি, মসিনা আর্বান এরিয়াশিংদা লৈরিবা মীওই কোতি ১০.৫ হেনবদা কান্নহল্লগনি৷ অমরুত ২.০না সর্কুলর ইকোনোমীগী প্রিন্সিপলশিং অদু ইল্লগনি অমদি লৈমাইদা অমদি লৈনুংদা লৈরিবা ইশিংগী বোদীশিং অসি য়োকখৎনবা অমদি হান্নগী ফিভমদা হঞ্জিনহন্নবা হোৎনরি৷ শহরশিংগী মরক্তা কম্পিতিসন হেন্না লৈহন্নবা ‘পে জল সুর্বেক্সন’ পাংথোক্লগনি৷ অমরুত ২.০গী আউতলে অসি লুপা কোতি লাখ ২.৮৭রোম্নি৷
এস.বি.এম.-য়ু. অমদি অমরুতকী ইম্পেক্ত
এস.বি.এম.-য়ু. অমদি অমরুতনা হৌখিবা চহি তরেৎকী মতমদা আর্বান লেন্দস্কেপ হেন্না ফগৎহন্নবা হোৎনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌখি৷ ফ্লেগশিপ মিসন অনি অসিনা প্রজাশিংদা ইশিংগী সপ্লাই অমদি সেনিতেসনগী মরু ওইবা সর্ভিসশিং ফংহন্নবগী কেপাসিতী অদু হেনগৎহনখ্রে৷ ঙসিদি স্বছতা জন অন্দোলন অমা ওইরকখ্রে৷ আর্বান লোকেল বোদীশিং ওপন দিফিকেসন ফ্রী (ও.দি.এফ.) হায়না লাওথোকখ্রে অমদি সোলিদ ৱেস্তকী ৭০%দি হৌজিক্তি সাইন্তিফিকেল্লী প্রোসেস তৌরি৷ অমরুত্তা তোতিগী ইশিং ফংহনবা য়ুমথোং কোতি ১.১ অমগা হাপচিন্দুনা অমদি সিৱর কন্নেক্সন লাখ ৮৫ তৌদুনা ইশিংগী সেক্যুরিতী লৈহন্দুনা মীওই কোতি ৪ হেনবদা কান্নহল্লি৷