Ministry of Home Affairs
Union Minister for Home and Cooperation, Shri Amit Shah attends 51st Foundation Day event of Bureau of Police Research and Development (BPR&D) in New Delhi today as the Chief Guest.
Union Home Minister decorates the best police training institutes with trophies and awards and also presents medals for excellence in police training
Shri Amit Shah felicitates Tokyo Olympic 2020 silver medalist Ms. S. Mirabai Chanu
During the COVID-19 pandemic, from the Prime Minister of the country to the children of the country, services of the police force were heartily appreciated
Prime Minister Shri Narendra Modi showered flower petals from helicopters on COVID warriors, especially the police forces, serving the country, and it seemed that for the first time police forces were getting true appreciation and respect for their work
It is a big achievement for any institution to maintain its relevance for 51 years and BPR&D has done this well
Good policing cannot be imagined without BPR&D
If law and order is to be prepared for challenges, then a link is needed to connect it, otherwise the law and order situation will deteriorate, and in 51 years BPR&D has done very well to connect all states in terms of law and order
Democracy is in our nature
Greatest attribute of democracy is freedom of the individual, which is directly linked to law and order, without law and order democracy cannot succeed
130 crore people have opportunity to develop themselves according to their ability and intelligence and the country is benefitted from the development of 130 crore citizens as the country develops, this is democracy
When the country is celebrating different festivals, at that time our policemen do their duty
In the last 75 years, more than 35,000 police personnel have sacrificed their lives in various works
To honor the dedication of the police force, the Prime Minister, Shri Narendra Modi got the Police Memorial constructed in Delhi, which shows how our police force with 35,000 sacrifices stands proudly in the service of the nation
Across the country during the pandemic, from Kashmir to Kanyakumari and Dwarka to Assam, police personnel did a great job and this should be documented and a documentary should also be made on this
BPR&D needs to do special work for police image building
BPR&D should prepare good material for police image building by compiling it from all state governments
BPR&D is such an institute which should change its work according to the challenges, the main task of BRP&D is to assess the changing challenges and prepare our police forces by studying the best practices around the world
BPR&D should also work to modernize, train, operate and enhance operation skills of CAPFs, if necessary, the Ministry of Home Affairs will also improve your charter
Basic policing cannot be good without improving the beat system, more work is needed to revive, update and upgrade the beat system
Under the leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi, the Ministry of Home Affairs, Government of India is doing a lot of work to bring about fundamental changes in CrPC, IPC and Evidence Act
04 SEP 2021 7:42PM by PIB Delhi
Modi government has done a lot of work for the internal security of the country.
The abrogation of Article 370 and 35A in Jammu and Kashmir, changes in CrPC, IPC, cyber security and fulfilling the Prime Minister Shri Narendra Modi's mantra of Minimum Government, Maximum Governance has been done with true spirit
Amended NIA Act, changes in Arms Act, changes in UAPA Act, have started a campaign to crack down on Narcotics by making four tier structure through Narco
The government has signed a lot of agreements in the Northeast, NLFT agreement, resettlement of Bru refugees, Bodo peace agreement and agreement with Karbi Anglong to be done this evening
The next decade is very important for internal security because the way the country is progressing under the leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi, the target to make India a five trillion-dollar economy and the many reforms that are being done, should continue uninterrupted and we have to work in this direction
The Union Home and Cooperation Minister, Shri Amit Shah attended 51st Foundation Day program of Bureau of Police Research and Development (BPR&D) in New Delhi today as the Chief Guest. Union Minister of State for Home Shri Nityanand Rai, Union Home Secretary, Director of IB, Director General of BPR&D along with several senior officers of the Ministry of Home Affairs, Police and Central Armed Police Forces (CAPFs) were also present on the occasion. Officers of police and CAPFs from different parts of the country also joined the event virtually. The Union Home Minister presented the best police training institutes the trophies and awards and also presented medals for excellence in police training. The Union Home Minister also released the publications of BPR&D and presented Pandit Govind Ballabh Pant Award in Hindi writing. The Union Home Minister also felicitated Tokyo Olympics 2020 silver medalist, Ms. S. Mirabai Chanu on the occasion.
In his address, the Union Home Minister said that it takes huge effort for an institution to maintain its relevance for 51 years and BPR&D has done it remarkably well and also proved its mettle. He said that maintaining its relevance is a big challenge as the times keep changing and the institutions also have to change accordingly.
Shri Amit Shah said that BPR&D is doing a very crucial work and during his last visit here, he had written in the visitor's book that good policing cannot be imagined without BPR&D. Shri Amit Shah said that law and order is a state subject in the federal structure and to strengthen the federal structure, a link connecting the implementing agencies of all the states, that is, the police, and its federal organizations, is very important. He said that the challenges are faced from the perspective of the country, there are governments of different parties and ideologies in states, there are regional parties as well, apart from this, if law and order is to be ready to face the challenges, then there is a link to do that. If that link is not there, the law and order system of the country will collapse and in 51 years, BPR&D has done a great job of connecting all the states in terms of law and order in the country. He said that different states of the country have different policies and challenges and it was not possible for the states to meet these challenges until a central system assessing all these challenges, practicing its global parameters, do not work day and night to upgrade the force.
The Union Home Minister said that the country adopted democracy and republic after independence and democracy is the nature of our country and people. The greatest thing in a democracy is the freedom of the individual which is directly linked with law and order and democracy can never succeed without law and order. He said that democracy is when 130 crore people get an opportunity to develop themselves according to their ability and intelligence and the country gets benefitted of the cumulative effect of development of 130 crore citizens and develops. He said that without good law and order situation, democracy can never succeed. It is very important for a successful democracy that the safety of the individual is ensured, the rights which have been given to him under the law, he should continue to enjoy them freely and he should continue to discharge the duties that the Constitution has laid down for him. The Union Home Minister said that the work of maintaining law and order is done by the police in the country and all the forces engaged in securing the borders of the country. He said that BPR&D has done the work of upgrading, training and rectifying the shortcomings of all these forces and police institutions.
Shri Amit Shah said that the biggest contribution in making democracy successful is by the beat constable who ensures the safety of the citizen, otherwise democracy cannot succeed. He said that due to some unknown reasons, a campaign of sorts is going on to malign the image of the police, such as exaggerating some incidents and not giving adequate publicity to good deeds. Shri Shah said that the most difficult job amongst all the government personnel in the entire government is that of the police. The Union Home Minister said that when the whole country is celebrating festivals, the policemen are doing their duty, there is hardly any other government personnel having a harder duty than this.
Shri Amit Shah said that during the COVID-19 pandemic, from the Prime Minister of the country to the children of the country, everyone hailed the services of the police force. The Prime Minister, Shri Narendra Modi showered flower petals on the police forces with a helicopter, and that day, it seemed that for the first time the police forces are getting appreciation and respect for their hard work. He said that during the pandemic, across the country from Kashmir to Kanyakumari and Dwarka to Assam, police force did a very good job and this should be documented and a documentary should also be made on this and this good work should be remembered by the country and society for many years, taking together the police forces and CAPFs of all the states, because the sacrifices made by the police is less discussed.
Union Home Minister said that more than 35,000 police personnel have sacrificed their lives in various works in last 75 years and laid down their lives for the country and that is why Prime Minister, Shri Narendra Modi created Police Memorial and today it is situated in Delhi, which shows that the police, with 35,000 sacrifices, has always stood in the service of the nation with pride. He said that during his last visit to the Police Memorial, he had said that a documentary should be made of police sacrifices from different states across the country and it should be shown to the children who come here. 16 states have included the Police Memorial as a visiting site for children's tours. He said that BPR&D should prepare good material for image building by compiling it from all the state governments.
The Union Home Minister congratulated Tokyo Olympics 2020 silver medalist Ms. S. Mirabai Chanu and wished her all the best for her bright future and hoped that next time she will bring glory to the country by winning a gold medal. He said that a lot is yet to be done for the convenience of the sportspersons in the country.
Shri Amit Shah said that challenges are not permanent, challenges keep changing before the country. He said that today cyber-attacks, drone attacks, narcotic smuggling, throw currency and hawala rackets are the biggest challenges. BPR&D is such an institution which should change its work according to the challenges. He said that the main task of BRP&D is to prepare our police forces by preparing them by studying the best practices around the world and assessing the changing challenges. The Union Home Minister said that basic policing cannot be good without improving the beat system. He said more work needs to be done to revive, update and upgrade the beat system. Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Ministry of Home Affairs, Government of India is doing a lot of work to bring about fundamental changes in CrPC, IPC and Evidence Act. He said that BPR&D has contributed very well in this endeavor. The Bureau has sent very good suggestions for change in consultation with many people, 14 States, 3 Union Territories, 8 CPOS, 6 CAPFs and 7 Non-Government Organizations.
Shri Amit Shah said that he also wants to add some things to the charter of BPR&D. Shri Amit Shah said that the BPR&D should also work to modernize, train, operate and enhance operation skills of CAPFs in view of the kind of border security challenges that have come before us today. He said that if necessary, the Ministry of Home Affairs will also amend your charter. Shri Shah said that he believes that BPR&D can do this work very well by taking everyone together. He said that it is very important for our land border and sea border to be safe and there should be no laxity in it.
The Union Home Minister also said that the Bureau should work for institutionalizing reforms that have been implemented on the ground. Without institutionalizing this system, we cannot know whether our reforms are practical or not and whether we have been able to motivate the police to implement these reforms. Therefore, there should be an institutional arrangement in BPR&D that how many police reforms that take place across the country get off the ground.
Shri Amit Shah said that the government which is running under the leadership of Modi ji has done a lot of work for the internal security of the country. He said that we have done a great job to strengthen the legal framework. We have changed many laws, made them timely and made such arrangements to give strength to the law enforcement agencies. The work of abrogation of Article 370 and 35A in Jammu and Kashmir, changes in CrPC, IPC, cyber security and the work of realizing the Prime Minister Shri Narendra Modi's basic mantra of Minimum Government Maximum Governance has been done with full spirit. He said that at the same time we have started a campaign to crack down on narcotics by making amendments in NIA Act, changes in Arms Act, changes in UAPA Act, four tier structure through Narco. The Union Home Minister said that the police and the Narcotics Control Bureau across the country have broken their own record in the last 25 years by catching the maximum number of narcotics within the last two years.
Shri Amit Shah said that the government has made a lot of agreements in the Northeast. NLFT agreement, resettlement of Bru refugees, Bodo peace agreement and agreement with Karbi Anglong to be done this evening. He said that around 3700 armed cadres have surrendered and joined the mainstream. These people used to live in the jungle with weapons and in the last two years they have surrendered and returned to the mainstream. The Union Home Minister said that our aim is that we will make our sincere efforts to bring the weapons into the mainstream by communicating with those who lay down weapons and those who have weapons in their hands, the police can deal with them. But the avenues are open for those who want to communicate. He said that talks are going on with all the insurgent organizations at different levels.
The Union Home Minister said that in order to bring democracy to the lowest level in Jammu and Kashmir and to take democracy to the people of Jammu and Kashmir, three-tier Panchayati elections were conducted. He said that the meaning of democracy in Jammu and Kashmir is not limited to a few MPs and MLAs but also includes Panch, Sarpanch of every village. He said that 22000 people are contributing in this system. Shri Amit Shah said that this is a great achievement of the Modi government.
The Union Home Minister said that the establishment of National Defense University, establishment of FSL University, coordination of criminal justice system with CCTN has been done. At the same time, we are also working very fast in the direction of e-procedure and e-forensics. National Academy for Coastal Policing was also established in Gujarat, National Cyber ​​Crime Portal has been dedicated to the nation, it needs to be made more popular. Shri Shah said that the Prime Minister of the country will soon dedicate NATGRID to the nation. He said that we have made a very good use of the Private Security Agency Licensing Portal at the national level. FCRA has also been radically changed. The Home Minister said that the internal security of the country is being handled by the police force, the borders of the country are being handled by our Central Armed Police Forces (CAPFs) and the promptness with which our CAPFs are handling the borders and our police force is handling the internal security. We are in absolutely safe hands. But challenges grow, challenges change and overcoming these should be our goal to stay ahead of destabilizers and BPR&D can play a big part in this.
Shri Amit Shah said that the next decade is very important for internal security because of the way the country is progressing under the leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi, we have set a target to become 5 trillion-dollar economy, many reforms are taking place, we have to ensure that all these continue unabated. Shri Amit Shah said that our police force and CAPFs across the country should be prepared after assessing all the challenges. The Union Home Minister said that it is our duty to take the idea of ​​smart policing put forth by the Prime Minister on the ground. He said that BPR&D, in its journey to complete 100 years, will become even more relevant and move ahead under the leadership of the Director General.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
হোম অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা ঙসি নই দিল্লীদা ব্যুরো ওফ পুলিস রিসর্চ এন্দ দিবেলপমেন্ত (বি.পি.আর.এন্দ দি)গী ৫১শুবা ফাউন্দেসন দেদা শরুক য়াখ্রে
04 SEP 2021 7:42PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গ্রহ মন্ত্রীনা খ্বাইদগী ফবা পুলিস ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতশিংদা ত্রোফীশিং অমসুং এৱার্দশিং পীখ্রে অমসুং পুলিস ত্রেনিংগী মেদল ওফ এক্সিলেন্সসু পীখ্রে
শ্রী অমিত শাহনা তোকিয়ো ওলিম্পিক ২০২০গী সিলভর মেদলিস্ত কুমারী এস. মিরাবাই চনু তরাম্না ওকখ্রে
কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা, লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রীদগী হৌরগা লৈবাক অসিগী অঙাংশিংনা পুলিস ফোর্সকী সর্ভিসশিং অসি থমোয় শেংনা থাগৎনরকখি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হেলিকোপ্তরশিংদগী কোবিদ ৱারিয়রশিং, মরু ওইনা লৈবাক অসিগী শেবা তৌরিবা পুলিস ফোর্সশিংদা লৈ মনাশিং চাইথখি অমসুং অহানবা ওইনা পুলিস ফোর্সশিংনা মখোয়না থবক তৌজবগী থমোয় শেংনা থাগৎপা অমসুং ইকাই খুম্নবা অদু ফংজখি
ইন্সতিত্যুত অমা হেক্তনা চহি ৫১শুবা ফাওবা মখোয়গী মতিক-ময়াই ঙাক্তুনা থম্বা অসি অচৌবা মাইপাকপা অমনি অমদি বি.পি.আর.এন্দ দি.না মসি নীংথিনা উৎপা ঙমখ্রে
বি.পি.আর.এন্দ দি. য়াওদনা অফবা পোলিসিং ওইথোকপা ঙম্লোই
করিগুম্বা শীংনবশিংগীদমক লো অমসুং ওর্দর শেম্বা তারবদি, মসি শম্নহন্নবা লিঙ্ক অমা মথৌ তাই নত্ত্রবদি লো অমসুং ওর্দরগী ফীভম ফৎচিল্লক্লোই, অমসুং চহি ৫১ অসিদা রাজ্য পুম্নমকপু লো অমসুং ওর্দরদা কনেক্ত তৌনবা বি.পি.আর.এন্দ দি.না মসি নীংথিনা উৎপা ঙমখ্রে
দিমোক্রেসী হায়বা অসি ঐখোয়গী মচৎনি
দেমোক্রেসীগী খ্বাইদগী চাউবা থৌদাং অসি লো অমসুং ওর্দরগা হকথেংননা মরী লৈনরিবা মীওই অমগী নীংখা তম্বা অদুনি, লো অমসুং ওর্দর লৈত্রবদি দেমোক্রেসী মাইপাকপা ঙম্লোই
মীওই করোর ১৩০না মখোয়গী তৌবা ঙম্বা অমসুং লৌশিংগী মতুং ইন্না মখোয় মশাবু শেমগৎচনবা খুদোংচাবা ফংলি অমসুং লৈবাক অসিদা চাউখৎলকপগা ইরোইননা মাগী প্রজা করোর ১৩০গী চাউখৎলকপা অসিদগী লৈবাক অসিনা কান্নবা ফংখি, মসি দেমোক্রেসীনি
ঐখোয়গী লৈবাক্না তোঙান-তোঙানবা হরাও-কুহ্মৈশিং পাঙথোকপা মতমদা ঐখোয়গী পুলিসমেনশিংনা মখোয়গী মথৌ তৌই
হৌখিবা চহি ৭৫ অসিদা তোঙান-তোঙানবা থবক-থৌরমশিংদা ঐখোয়গী পুলিস পর্সনেল ৩৫,০০০ হেনবনা মখোয়গী পুন্সি পীখমনখি
পুলিস ফোর্সনা কত্থোক্লিবা অসি ইকাই খুম্ননবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিল্লীদা পুলিস মেমোরিএল শাখি, মসিদা লৈবাক অসিগী শেবা তৌবদা করম্না ঐখোয়গী পুলিস ফোর্সকী মীওই ৩৫,০০০না থৱায় থাখিবগে হায়বা উৎলি
লাইচৎ মনুংদা লৈবাক শিনবা থুংবদা, কশ্মিরদগী কন্যাকুমারি অমসুং দ্বার্কাদগী অসাম ফাওবা, পুলিস পর্সনেলনা শীংথানীংঙাই ওইনা মথৌ তৌখি অমসুং মসি দোক্যুমেন্ত তৌগদবনি অমদি মসিগী মতাংদা দোক্যুমেন্তরী অমসু শেমগদবনি
পুলিসকী মীংচৎ পুরক্না বি.পি.আর. এন্দ দি.না অখন্নবা থবক তৌবা মথৌ তাই
বি.পি.আর. এন্দ দি.না রাজ্য সরকার পুম্নমক্তগী অফবা মচাক-মথুমশিং পুনশিনদুনা পুলিসকী মীংচৎ পুরক্নবা শেম-শাবা মথৌ তাই
বি.পি.আর. এন্দ দি. অসি শীংনবশিংগী মতুং ইন্না মখোয়গী থবক-থৌওংদা অহোংবা লাকহনবা মথৌ তাবা ইন্সতিত্যুত অমনি, বি.পি.আর. এন্দ দি.গী মপুং ওইবা থৌদাংদি হোংলক্লিবা শীংনবশিং অসি খঙদোকপা অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী অফবা প্রেক্তিসশিং অসি থীজিন্দুনা ঐখোয়গী পুলিস ফোর্সশিং শেমগৎপা অসিনি
বি.পি.আর. এন্দ দি.না করিগুম্বা মথৌ তারবদি সি.এ.পি.এফ.শিং মতমগা চুন্নহনবা, ত্রেন তৌবা, ওপরেৎ তৌবা অমসুং ওপরেসন স্কিলশিং হেনগৎহন্নবা থবক তৌবসু তাই, অদোমগী চার্তর অদু গৃহ মন্ত্রালয়নসু অয়াবা পীগনি
বীত সিস্তেম ফগৎহনদ্রবদি তঙাই ফবা পোলিসিং অসি অফবা ওইহনবা ঙম্লোই, বীত সিস্তেম হিংগৎহনবা, অপদেৎ তৌবা অমসুং অপগ্রেদ তৌনবগী থবক হেন্না মথৌ তাই
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারগী গৃহ মন্ত্রালয়না সি.আর.পি.সি., আই.পি.সি. অমসুং ইভিদেন্স এক্ততা তঙাই ফদবা অহোংবশিং পুরক্নবা থবক কয়া পাইখৎলি
লৈবাক অসিগী ইন্তর্নেল সেক্যুরিতীগীদমক থবক কয়া মোদী সরকারনা তৌখি
জম্মু অমসুং কশ্মিরদা আর্তিকল ৩৭০ অমসুং ৩৫এগী লৌথোকখিবা অসিনা সি.আর.পি.সি., আই.পি.সি., সাইবর সেক্যুরিতী অমসুং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মিনিম্ম গভর্নমেন্ত, মেক্সিম্ম গভর্নমেন্তগী লাইৱা অসি থুংহন্নবা থমোয় শেংনা হোৎনরি
এন.আই.এ. এক্ত অমেন্দ তৌখিবা, আর্মস এক্ততা অহোংবা পুরকখিবা, য়ু.এ.পি.এ. এক্ততা অহোংবা পুরকখিবা অসিনা নার্কোগী খুত্থাংদা তায়র মরিগী স্ত্রকচর অমা শেমদুনা নার্কোরিক্স ফাগৎনবা কেম্পেন অমা হৌদোকখি
সরকার অসিনা অৱাং-নোংপোক্তা এগ্রীমেন্ত কয়া, এন.এল.এফ.তি. এগ্রীমেন্ত, ব্রু রিফ্যুজীশিংগী রিস্তেলমেন্ত, বোদো পীচ এগ্রীমেন্ত, অৱাং-নোংপোক্তা এগ্রীমেন্ত কয়া খুৎয়েক পীনখ্রে অমসুং কার্বি আংলোংগী এগ্রীমেন্ত ঙসি নুমিদাং ৱাইরমদা খুৎয়েক পীনগনি
ইন্তর্নেল সেক্যুরিতীগীদমক্তা মথংগী চহি ১০ অসি য়াম্না মরু ওই মরমদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা লৈবাক অসিনা খুমাং চাউশিল্লিবা মওং অসিদা, ভারতপু ত্রিলিয়ন-দোলর মঙাগী ইকনোমী অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লিবা অমসুং রিফোর্ম কয়া পুরক্লিবা অসি অপনবা পীদনা মখা চত্থহনবা তাই অমসুং ঐখোয়না মাইকৈ অসিদা থবক তৌবা তাই
হোম অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা ঙসি নই দিল্লীদা ব্যুরো ওফ পুলিস রিসর্চ এন্দ দিবেলপমেন্ত (বি.পি.আর.এন্দ দি)গী ৫১শুবা ফাউন্দেসন দেদা শরুক য়াখ্রে। থৌরম অদুদা হোমগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী নিত্যানন্দ রাই, কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী, আই.বি.গী দিরেক্তর, বি.পি.আর.এন্দ দিগী দিএক্তর জেনরেল লোইননা গৃহ মন্ত্রালয়গী, পুলিস এন্দ সেন্ত্রেল আর্ম্দ পুলিস ফোর্সেস (সি.এ.পি.এফ.শিং)গী মকোক থোংবা ওফিসর কয়ানা শরুক য়াখি। লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংদগী পুলিস ওফিসরশিং অমসুং সি.এ.পি.এফ.শিংনা ভর্চ্যুএল ওইনা শরুক য়াখি। কেন্দ্রগী গ্রহ মন্ত্রীনা খ্বাইদগী ফবা পুলিস ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতশিংদা ত্রোফীশিং অমসুং এৱার্দশিং পীখ্রে অমসুং পুলিস ত্রেনিংগী মেদল ওফ এক্সিলেন্সসু পীখ্রে। গৃহ মন্ত্রীনা বি.পি.আর. এন্দ দি.গ পব্লিকেসনশিং ফোঙখি অমসুং হিন্দীদা ইবা পন্দিত গোবিন্দ বাল্লভ পান্ত এৱার্দসু খুৎদোল তমখি। থৌরম অদুদা শ্রী অমিত শাহনা তোকিয়ো ওলিম্পিক ২০২০গী সিলভর মেদলিস্ত কুমারী এস. মিরাবাই চনু তরাম্না ওকখ্রে।
মহাক্কী ৱারোল পীবদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি ইন্সতিত্যুত অমা হেক্তনা চহি ৫১শুবা ফাওবা মখোয়গী মতিক-ময়াই ঙাক্তুনা থম্বা অসি অচৌবা থৌদাং অমনি অমদি বি.পি.আর.এন্দ দি.না মসি নীংথিনা উৎপা ঙমখ্রে। মহাক্না হায় মতমগী অহোংবা লাকপগা লোইননা মখোয়গী মতিক-ময়াই ঙাক্তুনা থম্বা অসি অচৌবা শীংনবা অমনি অমসুং ওন্সতিত্যুসন অসিসু মদুগী মতুং ইন্না হোংবা তাই।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি বি.পি.আর. এন্দ দি.না য়াম্না মরু ওইবা থবক অমা তৌরি অমসুং মহাক্না মমাংদা মফম অসিদা লাকলম্বা মতমদা, মহাক্না বিজিতরগী বুক্তা বি.পি.আর.এন্দ দি. য়াওদনা অফবা পোলিসিং ওইথোকপা ঙম্লোই হায়না ইরমখি। শ্রী অমিত শাহনা হায়খি লো অমসুং ওর্দর অসি ফেদরেল স্ত্রকচরগী স্তেৎ সবজেক্ত অমনি অমসুং ফেদরেল স্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা রাজ্য পুম্নমক্কী ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিংগা লোইননা হায়বদি পুলিসকা অমদু মখোয়গী ফেদরেল ওর্গনাইজেসনশিংগী মরক্তা লিঙ্ক অমা থম্বা য়াম্না মরু ওই।
মহাক্না হায়খি শীংনবশিং অসি লৈবাক অসিগী ৱাখল্লোনদগী লাকপনি, তোঙান-তোঙনবা পার্তীশিংনা সরকারশিং পাইরি অমসুং রাজ্যশিংদা তোঙান-তোঙানবা ৱাখল্লোনশিং চৎনরি, মসিগী মথক্তা রিজনেল পার্তীশিংসু লৈরি, অদুবু করিগুম্বা লো অমসুং ওর্দরনা শীংনবশিং অসি মায়োক্নবা ঙম্নবা শেম-শাবা তারবদি মসি পাঙথোক্নবা লিঙ্ক অমা লৈবা তাই। করিগুম্বা লিঙ্ক অদু লৈতবা তারবদি লৈবাক অদুগী লো অমসুং ওর্দরগী সিস্তেম অদু মরা চাইথরক্কনি অমসুং চহি ৫১ অসিদা রাজ্য পুম্নমকপু লো অমসুং ওর্দরদা কনেক্ত তৌনবা বি.পি.আর.এন্দ দি.না মসি নীংথিনা উৎপা ঙমখ্রে
মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা তোঙান-তোঙানবা পোলিসীশিং অমসুং শীংনবশিং লৈ অমদি সেন্ত্রেল সিস্তেম অমনা শীংনবা পুম্নমক এসেস তৌদুনা, মালেমগী ওইবা পেরামিতরশিং প্রেক্তিস তৌদুনা, ফোর্স অসি অপগ্রেদ তৌনবা অয়ুক-নুমিদাং খায়দনা থবক তৌদবা তারবদি শীংনবশিং অসি কোকহনবা ঙম্লোই।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায় লৈবাক অসিনা নীংখা তম্লবা মতুংদা দেমোক্রেসী অমসুং রিপব্লিক চৎনহনখি অমসুং দেমোক্রেসী অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী অমসুং মীয়ামগী মচৎনি। দেমোক্রেসীগী খ্বাইদগী চাউবা থৌদাং অসি লো অমসুং ওর্দরগা হকথেংননা মরী লৈনরিবা মীওই অমগী নীংখা তম্বা অদুনি, লো অমসুং ওর্দর লৈত্রবদি দেমোক্রেসী মাইপাকপা ঙম্লোই। মহাক্না হায়খি মীওই করোর ১৩০না মখোয়গী তৌবা ঙম্বা অমসুং লৌশিংগী মতুং ইন্না মখোয় মশাবু শেমগৎচনবা খুদোংচাবা ফংলি অমসুং লৈবাক অসিদা চাউখৎলকপগা ইরোইননা মাগী প্রজা করোর ১৩০গী চাউখৎলকপা অসিদগী লৈবাক অসিনা কান্নবা ফংখি, মসি দেমোক্রেসীনি। মহাক্না হায়খি অফবা লো অমসুং ওর্দর লৈত্রবদি দেমোক্রেসী মাইপাকপা ঙম্লোই। মাইপাক্লবা দেমোক্রেসী অমগীদমক মীওই খুদিংমক শাফনা থম্বা হায়বা অসি য়াম্না মরু ওই, মঙোন্দা আইন্না পীরিবা হকশেং অদু মহাক্না নীংতম্না পাঙথোকপা ঙমজবা অমসুং মঙোন্দা সম্বিধান্না পীরিবা থৌদাং অসু মহাক্না পাঙথোক্কদবনি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি লো অমসুং ওর্দরগী ঙাকশেনবগী থবক অসি লৈবাক অসিগী পুলিসনা তৌরি অমসুং ফোর্স পুম্নমক্না লৈবাক অসিগী ঙমখৈশিংদা ঙাকশেল্লি। মহাক্না হায়খি, বি.পি.আর.এন্দ দি.না ফোর্স অমসুং পুলিস ইন্সতিত্যুসন পুম্নমক অপগ্রেদ তৌবা, ত্রেনিং পীবা অমসুং শোইবশিং শেমদোকপগী থবক তৌরি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি দেমোক্রেসী মাইপাকহন্নবা খ্বাইদগী অচৌবা থৌদাং অসি প্রজাশিং ঙাকশেল্লিবা বীত কোন্সতেবলশিংগীনি, নত্ত্রবদি দেমোক্রেসী মাইপাকপা ঙম্লোই। মহাক্না হায়খি করিনো খঙদবা মরম খরদগী পুলিসকী মীংচৎ থিহন্নবা কেম্পেন মখল অমা চত্থরি, খুদম ওইনা থৌদোক খরা হেন্না চাউথোকহনবা অমসুং অফবা থবকশিং তৌখিবগী পব্লিসিতী মরাং কাইনা তৌদবা। শ্রী শাহনা হায়খি অপুনবা সরকার অসিদা লৈরিবা সরকারগী পর্সনেল পুম্নমক্কী মরক্তা খ্বাইদগী অরুবা থবক অসি পুলিসকী থবক অসিনা ওইরি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক পুম্বনা হরাও-কুহ্মৈশিং পালন তৌবা মতমদা পুলিসশিংনা মখোয়গী থৌদাং পাঙথোকখি, মসিদগী হেন্না ৱাবা থৌদাং অতৈ সরকার পর্সনেলশিংনা থেংনরোই।
শ্রী অমিত হাহনা হায়খি কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা, লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রীদগী হৌরগা লৈবাক অসিগী অঙাংশিংনা পুলিস ফোর্সকী সর্ভিসশিং অসি থমোয় শেংনা থাগৎনরকখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হেলিকোপ্তরশিংদগী কোবিদ ৱারিয়রশিং, মরু ওইনা লৈবাক অসিগী শেবা তৌরিবা পুলিস ফোর্সশিংদা লৈ মনাশিং চাইথখি অমসুং অহানবা ওইনা পুলিস ফোর্সশিংনা মখোয়না থবক তৌজবগী থমোয় শেংনা থাগৎপা অমসুং ইকাই খুম্নবা অদু নুমিৎ অদুদা ফংজখি। মহাক্না হায়খি, লাইচৎ মনুংদা লৈবাক শিনবা থুংবদা, কশ্মিরদগী কন্যাকুমারি অমসুং দ্বার্কাদগী অসাম ফাওবা, পুলিস পর্সনেলনা শীংথানীংঙাই ওইনা মথৌ তৌখি অমসুং মসি দোক্যুমেন্ত তৌগদবনি অমদি মসিগী মতাংদা দোক্যুমেন্তরী অমসু শেমগদবনি অমসুং রাজ্য পুম্নমক্কী পুলিস ফোর্সশিং অমসুং সি.এ.পি.এফ.শিংনা অমত্তা ওইনা অফবা থবক অসি লৈবাক অমদু খুন্নাইনা চহি কয়া নীংশিংনহৌগদবনি মরমদি পুলিসশিংনা কত্থোকখিবা অসি কয়া খঙনবীদে।
কেন্দ্র সরকারনা হায়খি, হৌখিবা চহি ৭৫ অসিদা তোঙান-তোঙানবা থবক-থৌরমশিংদা ঐখোয়গী পুলিস পর্সনেল ৩৫,০০০ হেনবনা মখোয়গী পুন্সি পীখমনখি। মরম অসিনা
পুলিস ফোর্সনা কত্থোক্লিবা অসি ইকাই খুম্ননবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিল্লীদা পুলিস মেমোরিএল শাখি, মসিদা লৈবাক অসিগী শেবা তৌবদা করম্না ঐখোয়গী পুলিস ফোর্স কী মীওই ৩৫,০০০না থৱায় থাখিবগে হায়বা উৎলি। মহাক্না মমাংদা পুলিস মেমোরিএলদা চৎখিবা মতমা মহাক্না লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদগী পুলিসনা কত্থোকখিবশিং অসিগী মতাংদা দোক্যুমেন্তরী অমা শেম্নবা ফোঙদোকখি অমসুং মসি মফম অসিদা লাকপা অঙাংশিংদা উৎকদবনি। অঙাংশিংগী তুরশিংগীদমজ বিজিতিং সাইত ওইনা পুলিস মেমোরিএলদা রাজ্য ১৬ হাপচিনখ্রে। মহাক্না হায়খি, বি.পি.আর. এন্দ দি.না রাজ্য সরকার পুম্নমক্তগী অফবা মচাক-মথুমশিং পুনশিনদুনা পুলিসকী মীংচৎ পুরক্নবা শেম-শাবা মথৌ তাই।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা তোকিও ওলিম্পিক্স ২০২০দা সিলভর মেদল ফংলকখ্রবী কুমারি এস. মিরাবাই চনুদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি অমসুং মহাক্কী তুংগী পুন্সিদা অফবা ওইনবা য়াইফ-মঙ্গোল পীখি অমসুং মথংদা মহাক্না গোল্দ মেদল লৌরক্তুনা লৈবাক অসিগী মীংচৎ পুরক্নবা মঙ্গোল পীখি। মহাক্না হায়খি, লৈবাক অসিদা শান্নরোয়শিংগী খুদোংচানবা তৌগদবা থবক কয়া অমা লৈ।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি শীংনবশিং অসি মতম চুপ্পগী নত্তে, লৈবাক অদুগী শীংনবশিং অসি হোংবা নাউ। মহাক্না হায়খি ঙাই সাইবর-এতেকশিং, দ্রোন এতেকশিং, নরকোতিক ললোনবা, থ্রো করেন্সী অমসুং হৱালা রেক্কেৎশিং অসিনা ঙসিগী খ্বাইদগী অচৌবা শীংনবশিং ওইরি। বি.পি.আর. এন্দ দি. অসি শীংনবশিংগী মতুং ইন্না মখোয়গী থবক-থৌওংদা অহোংবা লাকহনবা মথৌ তাবা ইন্সতিত্যুত অমনি, বি.পি.আর. এন্দ দি.গী মপুং ওইবা থৌদাংদি হোংলক্লিবা শীংনবশিং অসি খঙদোকপা অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী অফবা প্রেক্তিসশিং অসি থীজিন্দুনা ঐখোয়গী পুলিস ফোর্সশিং শেমগৎপা অসিনি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি, বীত সিস্তেম ফগৎহনদ্রবদি তঙাই ফবা পোলিসিং অসি অফবা ওইহনবা ঙম্লোই, বীত সিস্তেম হিংগৎহনবা, অপদেৎ তৌবা অমসুং অপগ্রেদ তৌনবগী থবক হেন্না মথৌ তাই। শ্রী অমিত শাহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারগী গৃহ মন্ত্রালয়না সি.আর.পি.সি., আই.পি.সি. অমসুং ইভিদেন্স এক্ততা তঙাই ফদবা অহোংবশিং পুরক্নবা থবক কয়া পাইখৎলি। মহাক্না হায়খি বি.পি.আর. এন্দ দি.না খোঙথাং অসিদা নীংথিনা শরুক তমখি। ব্যুরো অসিনা মীওই কয়া, রাজ্য ১৪, য়ুনিয়ন তেরিতোরী ৩, সি.পি.ও.এস. ৮, সি.এ.পি.এফ. ৬ অমসুং নন-গভর্নমেন্ত ওর্গনাইজেসন ৭কা লোইননা তান্নদুনা অহোংবা পুরক্নবা অফবা সজেসনশিং থাখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি বি.পি.আর. এন্দ দি.গী চার্তরদা মহাক্না ৱাফম খরসু হাপচিনবা পামখি। শ্রী অমিত শাহনা হায়খি বি.পি.আর. এন্দ দি.না ঙসি ঙমখৈগী ঙাকশেলগী হীরমদা লাক্লিবা শীংনবশিং অসি য়েংলগা সি.এ.পি.এফ.শিং মতমগা চুন্নহনবা, ত্রেন তৌবা, ওপরেৎ তৌবা অমসুং ওপরেসন স্কিলশিং হেনগৎহন্নবা থবক তৌবসু মথৌ তাই। মহাক্না হায়খি করিগুম্বা মথৌ তারবদি গৃহ মন্ত্রালয়না নখোয়গী চার্তর অদুসু অমেন্দ তৌগনি। শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মীপুম খুদিংমক পুনশিন্নদুনা বি.পি.আর. এন্দ দিনা নীংথিনা থবক তৌবা ঙমগনি হায়না মহাক্না থাজবা থম্লি। মহাক্না হায়খি, ঐখোয়গী কংফল অমসুং সমুদ্রগী ঙমখৈ অসি ঙাকশেনবা অমসুং মসিদা কোমথোকপা অমত্তা তৌদবা হায়বা অসি য়াম্না মরু ওই।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা গ্রাউন্দদা ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা রিফোর্মশিং ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌনবগী থবক অসি ব্যুরোনা তৌগদনি। সিস্তেম ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌদনা ঐখোয়না রিফোর্মশিং অসি প্রেক্তিকেল ওই নত্ত্রগা ওইদে অমসুং ঐখোয়না রিফোর্মশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগূ পুলিসতা ইথিল পীবা ঙম্বরা নত্ত্রগা ঙমদব্রা হায়বা খঙবা ঙম্লোই। মরম অসিনা লৈবাক অসিদা পুরকখিবা পুলিস রিফোর্ম কয়া গ্রাউন্দদা চৎনহনবা ঙমলবগে খঙনবা বি.পি.আর.এন্দ দি.দা ইন্সতিত্যুস্নেল এরেঞ্জমেন্ত অমা থম্বা তাই।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মোদীজী লুচিং মখাদা সরকারনা লৈবাক অসিগী ইন্তর্নেল সেক্যুরিতীগীদমক থবক কয়া তৌখ। মহাক্না হায়খি লিগেল ফ্রেমৱর্ক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অচৌবা থবক অমা তৌখি। ঐখোয়না লো কয়াদা অহোংবা পুরকখ্রে, মতম চানা অসিগুম্বা শিল-লাংদুনা লো এনফোর্সমেন্ত এজেন্সীশিংগী মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। জম্মু অমসুং কশ্মিরদা আর্তিকল ৩৭০ অমসুং ৩৫এগী লৌথোকখিবা অসিনা সি.আর.পি.সি., আই.পি.সি., সাইবর সেক্যুরিতী অমসুং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মিনিম্ম গভর্নমেন্ত, মেক্সিম্ম গভর্নমেন্তগী লাইৱা অসি থুংহন্নবা থমোয় শেংনা হোৎনরি। মহাক্না হায়খি, এন.আই.এ. এক্ত অমেন্দ তৌখিবা, আর্মস এক্ততা অহোংবা পুরকখিবা, য়ু.এ.পি.এ. এক্ততা অহোংবা পুরকখিবা অসিনা নার্কোগী খুত্থাংদা তায়র মরিগী স্ত্রকচর অমা শেমদুনা নার্কোরিক্স ফাগৎনবা কেম্পেন অমা হৌদোকখি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা লৈরিবা পুলিস অমসুং নরকোতিক্স কন্ত্রোল ব্যুরোনা হৌখিবা চহি অনিগী মনুংদা ফবা ঙমখিবা নরকোতিক্সকী মশিং অসিনা হৌখিবা চহি ২৫গী মখোয় মশাগী রেকোর্দ থু্গাইবা ঙমখ্রে।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি সরকার অসিনা অৱাং-নোংপোক্তা এগ্রীমেন্ত কয়া, এন.এল.এফ.তি. এগ্রীমেন্ত, ব্রু রিফ্যুজীশিংগী রিস্তেলমেন্ত, বোদো পীচ এগ্রীমেন্ত, অৱাং-নোংপোক্তা এগ্রীমেন্ত কয়া খুৎয়েক পীনখ্রে অমসুং কার্বি আংলোংগী এগ্রীমেন্ত ঙসি নুমিদাং ৱাইরমদা খুৎয়েক পীনগনি। মহাক্না হায়খি খুৎলাই পাইবা মীওই ৩৭০০ হেনবনা সরেন্দর তৌদুনা মেনস্ত্রীমদা লাকখি। হায়রিবা মীওইশিং অসি খুৎলাই পাইদুনা উমংদা লৈরমখি অমসুং হৌখিবা চহি অনিদা মখোয়না সরেন্দর তৌদুনা মেনস্ত্রীমদা হল্লকখি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী পান্দমদি খুৎলাই থাদোকখ্রবা অমসুং খুৎতা খুৎলাই পাইরিবশিংগা পাউ ফাওনদুনা খুৎলাইশিং মেনস্ত্রীমদা পউরজগনবা ঐখোয়না থমোয় শেংনা হোৎনরগনি হায়বা অসিনা, অমদি মখোয়বু লাকশিনবা অসি পুলিসনা ঙমগনি। অদুবু পাউ ফাওনবা পাম্বশিংগীদমক্তদা থোং হাংদুনা লৈরি। মহাক্না হায়খি তোঙান-তোঙানবা থাকশিংদা ইনসর্জেন্ত ওর্গনাইজেসন পুম্নমক্কা ৱারী শানরি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি জম্মু কশ্মিরদা দেমোক্রেসী পুরক্নবগীদমক্তা অমসুং জম্মু কশ্মিরগী মীয়ামদা দেমোক্রেসী য়ৌহন্নবা, থ্রী-তায়র পঞ্চায়তি মীখলশিং পাঙথোকখি। মহাক্না হায়খি জম্মু কশ্মিরদা দেমোক্রেসীগী ৱাহন্থোক অসি এম.পি. অমসুং এম.এল.এ. খরা খক্তগী নত্তে অদুবু মসি খুঙ্গং খুদিংমক্কী পঞ্চ, সরপঞ্চসু য়াওরি। মহাক্না হায়খি সিস্তেম অসিদা মীওই ২২০০০না শরুক তমলকখি। শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মসি মোদী সরকারগী খ্বাইদগী অচৌবা মাইপাকপা অমনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি নেস্নেল দিফেন্স য়ুনিভর্সিতী লিংখৎপা, এফ.এস.এল. য়ুনিভর্সিতী লিংখৎপা, সি.সি.তি.এন.গা লোইননা ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম কোওর্দিনেসন তৌবগী থবক পাইখৎখ্রে। মসিগা ইরোইননা ঐখোয়না ই-প্রোসিদ্যুর অমসুং ই-ফোরেন্সিক্সকী মাইকৈদসু খোঙজেল য়াংনা থবক তৌরি। গুজরাত্তা নেস্নেল একাদেমী ফোর কোস্তেল পোলিসিংসু লিংখৎখ্রে, জাতি মীয়ামদা নেস্নেল সাইবর ক্রাইম পোর্তেল খুৎশিন্নখ্রে, মসি হেন্না খঙহন্নবা হোৎনবা মথৌ তাই। শ্রী শাহনা হায়খি লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রীনা অথুবদা জাতি মীয়ামদা এন.এ.তি.জি.আর.আই.দি. খুৎশিন্নরগনি। মহাক্না হায়খি ঐখোয়না জাতিগী থাক্তা প্রাইবেৎ সেক্যুরিতী লাইসেন্সিং পোর্তেল অফবা মওংদা শীজিন্নরি। এফ.সি.আর.এ. রেদিকেল ওইনা অহোংবা পুরকখ্রে। গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী ইন্তর্নেল সেক্যুরিতী অসি পুলিস ফোর্সনা য়েংশিল্লি, লৈবাক অসিগী ঙমখৈশিংদা সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সেস (সি.এ.পি.এফ.)না য়েংশিল্লি অমসুং ঐখোয়গী সি.এ.পি.এফ.শিংনা ঙমখৈ য়েংশিনবদা অমসুং ঐখোয়গী পুলিস ফোর্সশিংনা ইন্তর্নেল সেক্যুরিতী য়েংশিনবদা মীকুপ নাহুমশিংনা লৈরিবা অসিনা ঐখোয় শাফনা লৈরিবনি। অদুবু শীংনবশিং হেনগৎলক্লি, শীংনবশিং হোংলক্লি অমসুং মসি মায়োক্নবা ঙম্বা অসি ঐখোয়না দিস্তেবিলাইজরশিংগী মাংজিল থানা চৎপা ঙম্নবগীদমক ঐখোয়গী পান্দম ওইহনগদবনি। অমসুং মসিদা বি.পি.আর. এন্দ দিনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি ইন্তর্নেল সেক্যুরিতীগীদমক্তা মথংগী চহি ১০ অসি য়াম্না মরু ওই মরমদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা লৈবাক অসিনা খুমাং চাউশিল্লিবা মওং অসিদা, ভারতপু ত্রিলিয়ন-দোলর মঙাগী ইকনোমী অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লিবা অমসুং রিফোর্ম কয়া পুরক্লিবা অসি অপনবা পীদনা মখা চত্থহনবা তাই অমসুং ঐখোয়না মাইকৈ অসিদা থবক তৌবা তাই। শ্রী অমিত শাহনা হায়খি লৈবাক অসিদা লৈরিবা শীংনবশিং অসি খঙদোক্লবা মতুংদা ঐখোয়গী পুলিস ফোর্স অমসুং সি.এ.পি.এফ.শিংনা শেম-শাদুনা লৈবা তাই। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি, প্রধান মন্ত্রীনা থম্বীখিবা স্মার্ত পোলিসিংগী ৱাখল্লোন অদু ঐখোয়গী থৌদাংদা পাঙথোকপা তাই। মহাক্না হায়খি, বি.পি.আর. এন্দ দিনা মখোয়গী চহি ১০০ শুগদৌরবা খোঙচৎ অসি হেন্না মতিক-ময়াই চেন্নবা অমসুং দিরেক্তর জেনরেলগী লুচিং মখাদা হেন্না খুমাং চাউশিনবা ওইরসনু হায়না ফোঙদোকখ্রে।