PIB Headquarters
PIB’S BULLETIN ON COVID-19
13 AUG 2021 6:53PM by PIB Delhi
• Over 53 Cr. vaccine doses have been administered so far under Nationwide Vaccination Drive
• Active cases constitute 1.20% of total cases; lowest since Mar 2020
• India's Active caseload currently 3,85,227
• Highest ever Recovery Rate achieved; currently at 97.46%
• 3,13,02,345 total recoveries across the country so far
• 42,295 patients recovered during last 24 hours
• India reports 40,120 new cases in last 24 hours
• Weekly Positivity Rate remains below 5%, currently at 2.13%
• Daily positivity rate at 2.04%; less than 3% for last 18 days
• Testing capacity substantially ramped up – 48.94 crore tests conducted(Total)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
PRESS INFORMATION BUREAU
MINISTRY OF INFORMATION & BROADCASTING
GOVERNMENT OF INDIA
COVID-19 Update
India’s Cumulative COVID-19 Vaccination Coverage crosses 53 Cr
More than 57 Lakh vaccine doses administered in last 24 hours
India achieves its highest ever Recovery Rate of 97.46%
40,120 Daily New Cases reported in last 24 hours
India's Active Caseload (3,85,227)presently constitute 1.20% of total cases
Daily Positivity Rate (2.04%) less than 3% for last 18 days
India’s COVID-19 vaccination coverage has crossed 53 Crore today afternoon. Cumulatively, as per the provisional report till 7 am today,52,95,82,956 vaccine doses had been administered through 60,40,607 sessions. 57,31,574 vaccine doses were administered in the last 24 hours.
These include:
HCWs
1st Dose
1,03,43,406
2nd Dose
80,50,401
FLWs
1st Dose
1,82,54,407
2nd Dose
1,19,88,029
Age Group 18-44 years
1st Dose
18,80,51,247
2nd Dose
1,39,53,516
Age Group 45-59 years
1st Dose
11,48,89,656
2nd Dose
4,44,21,296
Over 60 years
1st Dose
8,00,90,640
2nd Dose
3,95,40,358
Total
52,95,82,956
The new phase of universalization of COVID-19 vaccination has commenced from 21st June, 2021. The Union Government is committed to accelerating the pace and expanding the scope of COVID-19 vaccination throughout the country.
India’s recovery rate rises to 97.46%. This is the highest ever recovery rate achieved by India since the start of the pandemic.
Out of the people infected since the beginning of the pandemic, 3,13,02,345 people have already recovered from COVID-19 and 42,295 patients have recovered in the last 24 hours.
India has reported 40,120 daily new cases in the last 24 hours.
Less than 50,000 Daily New Cases have been reported since forty-sevenconsecutive days. This is a result of sustained and collaborative efforts by the Centre and the States/UTs.
India’s Active Caseload today stands at 3,85,227. Active cases now constitute only 1.20% of the country's total Positive Cases, which isthe lowest since March 2020.
With substantially ramped up testing capacity across the country, a total of 19,70,495tests were conducted in the last 24 hours in the country. Cumulatively, India has conducted over 48.94 crore (48,94,70,779) tests so far.
While on one side testing capacity has been enhanced across the country, Weekly Positivity Rate currently stands at 2.13% and the Daily Positivity rate stands at 2.04% today. Daily Positivity rate has remained below 3% forlast 18 days and below 5% for 67 consecutive days now.
Details: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1745330
COVID-19 Vaccination Update
More than 55.01 Crore vaccine doses provided to States/UTs
More than 2.82 Crore balance and unutilized doses still available with States/UTs and private hospitals to be administered
As part of the nationwide vaccination drive, Government of India has been supporting the States and UTs by providing them COVID Vaccines free of cost. In the new phase of the universalization of the COVID19 vaccination drive, the Union Government will procure and supply (free of cost) 75% of the vaccines being produced by the vaccine manufacturers in the country to States and UTs.
VACCINE DOSES
(As on 13 August 2021)
SUPPLIED
55,01,93,040
IN PIPELINE
59,16,920
CONSUMPTION
52,59,93,669
BALANCE AVAILABLE
2,82,57,130
More than 55.01 crore (55,01,93,040) vaccine doses have been provided to States/UTs so far, through all sources and a further 59,16,920 doses are in the pipeline.
Of this, the total consumption including wastages is 52,59,93,669 doses (as per data available at 8 AM today).
More than 2.82 Cr (2,82,57,130) balance and unutilized COVID Vaccine doses are still available with the States/UTs and private hospitals to be administered.
Details: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1745331
National Commission for Women Urges Chief Secretaries To Take Measures To Close Gender Gap In Vaccination
Need To Create Public Health Awareness So That More And More Women Are Vaccinated On Priority: NCW Chairperson
‘Centre Has Been Running Intensified Vaccination Drives To Reach Every Nook & Cranny Of The Country’
The National Commission for Women, taking cognisance of a media report which highlights low uptake of COVID-19 jabs among women, has written to Chief Secretaries of all States/UTs urging them to take measures to close the gender gap in vaccination and to ensure that women are not left behind in the vaccination drive. The gap in immunisation coverage between the two genders is a matter of great concern for the Commission and therefore, Chairperson, Ms Rekha Sharma, in the letter, has mentioned that there is an urgent need to increase the proportion of women coming to vaccination booths for receiving the vaccine so that the gap in immunization coverage can be corrected.
Details:https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1745392
First Nasal Vaccine Developed by Bharat Biotech supported by DBT-BIRAC gets nod of regulator for Phase 2/3 Trial
Bharat Biotech's intranasal vaccine is the first nasal vaccine that has received the regulatory approval for Phase 2/3 trials. This is the first of its kind COVID-19 jab to undergo human clinical trials in India. BBV154 is an intranasal replication-deficient chimpanzee adenovirus SARS-CoV-2 vectored vaccine.BBIL has in-licensed technology from Washington University in St Louis, USA.
Details:https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1745509
Indian Immunologicals receive manufacturing license under Department of Biotechnology - Mission Covid Suraksha Project for Augmentation of Manufacturing Capacity for COVAXIN
Department of Biotechnology and BIRAC under the Mission Covid Suraksha announced by the Government of India, under Atmanirbhar Bharat 3.0 to accelerate the development and production of Indigenous COVID Vaccines, have lauched a project to augment production capacities of Covaxin.
Indian Immunologicals limited, Hyderabad, is the first site under this project to receive from CDSCO, a loan license for supplying Covaxin Drug Substance produced at its repurposed facility to Bharat Biotech. Indian Immunlogicals will supply the first lot of commercial Covaxin Drug Susbstance to Bharat Biotech on 13th August 2021. The facility will produce 2-3 million doses per month initially, and another 4-5 million doses from its new facility at Karkapatla, in next few weeks.
Details:https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1745464
Chief Scientist, WHO Dr Soumya Swaminathan calls on Union Minister Dr Jitendra Singh and discusses various aspects of COVID pandemic
India has undertaken the fastest & the largest vaccination drive so far: Dr Jitendra Singh
Chief Scientist, WHO, Dr Soumya Swaminathan, yesterday called on Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh.Dr Soumya, who is an eminent medical professional and former Head of ICMR, discussed with Dr Jitendra Singh various aspects of the current COVID pandemic as well as a wide range of other issues.
Emphasising on the importance of mass vaccination through easy availability and accessibility, Dr Soumya said, even though the vaccine may not be able to provide absolute protection against different variants of Virus, it can certainly reduce the risk of death and complications. The Minister informed her that with the personal intervention and day-to-day personal monitoring by Prime Minister Narendra Modi, India has undertaken the fastest and the largest vaccination drive. On the call of Prime Minister Modi, people from all sections of the society are coming forward to cooperate.
Details:https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1745209
Important Tweets

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা পি.আই.বি.গী বুল্লেতিন
13 AUG 2021 6:53PM by PIB Imphal
• হৌজিক ফাওবদা নেসনৱাইদ ভেক্সিনেসন দ্রাইবকী মখাদা ভেক্সিন দোজ কোতি ৫৩ হেন্না কাপখ্রে
• এক্তিব কেস মশিং অপুনবা কেস মশিংগী ১.২০% ওই; ২০২০গী মার্চ থাদগী য়েংবদা মসিনা খ্বাইদগী নেম্বনি
• হৌজিক হৌজিক ওইরিবা ভারতকী এক্তিব কেসলোদ অসি ৩,৮৫,২২৭নি
• ঙসি ফাওবদা খ্বাইদগী ৱাংবা রিকোভরী রেত ফংবা ঙমখ্রে; হৌজিক হৌজিক ৯৭.৪৬% ওই
• হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিদা মীওই পুন্না ৩,১৩,০২,৩৪৫ ফবা ঙমখ্রে
• হৌখিবা পুং ২৪দা পেসেন্ত ৪২,২৯৫ লাইচৎ অসিদগী ফরকখি
• হৌখিবা পুং ২৪দা ভারত্তা অনৌবা কেস ৪০,১২০ লাকখি
• চয়োলগী ওইনা পোজিতিব ওইখিবগী চাং ৫%গী মখাদা লৈখ্রে, হৌজিক হৌজিক ২.১৩% ওই
• নোংমদা পোজিতিব ওইবগী চাং২.০৪%নি; %গী মখাদা লৈখিবা নুমিৎ ১৮নি শুরে
• তেস্তিং কেপাসিতী হেনগৎখ্রেতেস্ত (পুন্না)কোতি ৪৮.৯৪ তৌখ্রে
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
প্রেস ইনফোর্মেসন ব্যুরো
ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
ভারত সরকার
কোবিদ-১৯ অপদেৎ
ভারতকী অপুনবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন কোভরেজ কোতি ৫৩রোম হেনখ্রে
হৌখিবা পুং ২৪দা ভেক্সিন দোজ লাখ ৫৭ হেন্না কাপখ্রে
ভারতনা ঙসি ফাওবদা মহাক্কী খ্বাইদগী ৱাংবা রিকোভরী রেত ৯৭.৪৬% ফংবা ঙমখ্রে
হৌখিবা পুং ২৪দা নোংমদা অনৌবা কেস ৪০,১২০ লাকখি
হৌজিক হৌজিক লৈরিবা ভারতকী এক্তিব কেসলোদ(৩,৮৫,২২৭) অসি অপুনবা কেস মশিংগী ১.২০%নি
নোংমদা পোজিতিব ওইখিবগী চাং(২.০৪%) ৩%দগী হেন্না তানা লাকখিবা নুমিৎ ১৮নি শুরে
ভারতকী অপুনবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন কোভরেজ কোতি ৫৩রোম য়ৌখ্রে৷ ঙসি অয়ুক পুং ৭ ফাওবগী মনুংদা ফংখিবা প্রোভিজনেল রিপোর্তকী মতুং ইন্না সেসন ৬০,৪০,৬০৭তা ভেক্সিন দোজ পুন্না ৫২,৯৫,৮২,৯৫৬ কাপখ্রে৷ হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা ভেক্সিন দোজ ৫৭,৩১,৫৭৪ কাপখি৷
মসিগী মনুং চল্লিবশিং অদুদি:
ঐচ.সি.দবল্যু.শিং
অহানবা দোজ
১,০৩,৪৩,৪০৬
অনিশুবা দোজ
৮০,৫০,৪০১
এফ.এল.দবল্যু.শিং
অহানবা দোজ
১,৮২,৫৪,৪০৭
অনিশুবা দোজ
১,১৯,৮৮,০২৯
চহি কাংলুপ ১৮-৪৪ ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা মীওইশিং
অহানবা দোজ
১৮,৮০,৫১,২৪৭
অনিশুবা দোজ
১,৩৯,৫৩,৫১৬
চহি কাংলুপ ৪৫-৫৯ ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা মীওইশিং
অহানবা দোজ
১১,৪৮,৮৯,৬৫৬
অনিশুবা দোজ
৪,৪৪,২১,২৯৬
চহি ৬০ হেল্লবা মীওইশিং
অহানবা দোজ
৮,০০,৯০,৬৪০
অনিশুবা দোজ
৩,৯৫,৪০,৩৫৮
অপুনবা
৫২,৯৫,৮২,৯৫৬
কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন য়ুনিভর্সেলাইজেসন তৌবগী অনৌবা ফেস অদু ২০২১গী জুন ২১দগী হৌখ্রে৷ লৈবাক অসি শিনবা থুংনা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসনগী স্কোপ অসি চাওথোকহন্নবা অমসুং খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা লেপ্প-লৈতনা হোৎনরি৷
ভারতী রিকোভরী রেত ৯৭.৪৬% য়ৌখ্রে৷ মসি লাইনা-লাইচৎ শন্দোরকখিবা হেক হৌরকখিবা মতম অদুদগী হৌদুনা ভারতনা ঙসি ফাওবদা ফংবা ঙমখিবা খ্বাইদগী য়াম্বা রিকোভরী রেতনি৷
লাইচৎ অসি শন্দোরকপা হৌরকখিবা মতম অদুদগী হৌদুনা লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা নাহনখিবা মীওইশিং অদুগী মনুংদা, মীওই ৩,১৩,০২,৩৪৫দি কোবিদ-১৯দগী মাংজৌননা ফবা ঙমখ্রে অমসুং হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা পেসেন্ত ৪২,২৯৫ লাইচৎ অসিদগী ফরকখ্রে৷https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image001ECTP.jpg
হৌখিবা পুং ২৪দা ভারত্তা নোংমদা অনৌবা কেস ৪০,১২০ লাকখি৷
নোংমদা অনৌবা কেস ৫০,০০০গী মখাদা লাকখিবা নুমিৎ ৪৭নি শুরে৷ মসি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা য়াম্না কন্নবা খুৎশম্নদুনা হোৎনবগী মহৈনি৷
ভারতকী এক্তিব কেসলোদ অসি ঙসি ৩,৮৫,২২৭ য়ৌখ্রে৷ হৌজিক লৈরিবা এক্তিব কেস মশিং অসি লৈবাক অসিগী অপুনবা পোজিতিব কেস মশিং অদুগী ১.২০% খক্তনি, মশিং অসি ২০২০গী মার্চ থাদগী হৌদুনা য়েংবা মতমদা মসিনা খ্বাইদগী নেম্বনি৷
লৈবাক অসিদা তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎলক্তুনা, হৌখিবা পুং ২৪দা লৈবাক অসিদা তেস্ত পুন্না ১৯,৭০,৪৯৫ তৌখি৷ হৌজিক ফাওবদা, ভারতনা অপুনবা তেস্ত কোতি ৪৮.৯৪ (৪৮,৯৪,৭০,৭৭৯) হেন্না তৌখ্রে৷
অদুগা নাকল অমরোমদা লৈবাক অসিদা তেস্তিং কেপাসিতী হেনগৎখিবা অসিদা, চয়োলগী ওইনা পোজিতিব ওইখিবগী চাংসু হৌজিক হৌজিক ২.১৩% ওই অদুগা নোংমদা পোজিতিব ওইখিবগী চাংসু ঙসি ২.০৪% ওই৷ হৌজিক ফাওবদা নোংমদা পোজিতিব ওইখিবগী চাং ৩%গী মখাদা লৈখিবা নুমিৎ ১৮নি শুরে অমসুং ৫%গী মখাদা লৈখিবা নুমিৎ ৬৭নি শুরে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1745330
কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন অপদেৎ
ভেক্সিন দোজ কোতি ৫৫.০১ হেন্না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা ফংহনখ্রে
হৌজিক ফাওবগী ওইনা রাজ্যশিং/যু.তি.শিং অমসুং প্রাইভেৎ হোস্পিতালশিংদা শিজিন্নদ্রিবা ভেক্সিন দোজ কোতি ২.৮২ হেন্না লৈরি
নেসনৱাইদ ভেক্সিনেসন দ্রাইবকী শরুক অমা ওইনা, ভারত সরকারনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা কোবিদ ভেক্সিনশিং লেম্না ফংহন্দুনা মখোয়দা মতেং পাংদুনা লাক্লি৷ কোবিদ১৯ ভেক্সিনেসন দ্রাইব য়ুনিভর্সেলাইজেসন তৌবগী অনৌবা ফেস অসিদা, লৈবাক অসিদা লৈরিবা ভেক্সিন মেনুফেকচররশিংনা পুথোক্লিবা ভেক্সিনগী ৭৫%দি কেন্দ্র সরকারনা লৌশিল্লগনি অমসুং লেম্না রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা য়েন্থোক্লগনি৷
ভেক্সিন দোজশিং
(২০২১গী ওগস্ত ১৩ ফাওবদা)
সপ্লাই তৌখিবা
৫৫,০১,৯৩,০৪০
পাইপলাইনদা লৈরিবা
৫৯,১৬,৯২০
শিজিন্নখিবা
৫২,৫৯,৯৩,৬৬৯
বেলেন্স ওইনা লৈরিবা
২,৮২,৫৭,১৩০
হৌজিক ফাওবদা সোর্স পুম্নমক শিজিন্নদুনা ভেক্সিন দোজ কোতি ৫৫.০১ হেন্না (৫৫,০১,৯৩,০৪০) রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা ফংহনখ্রে অমসুং মখাতাবা দোজ ৫৯,১৬,৯২০ পাইপলাইনদা লৈরি৷
মসিগী মনুংদা, মাংখিবশিং য়াওনা পুন্না শিজিন্নখিবা মশিং অসি দোজ ৫২,৫৯,৯৩,৬৬৯নি(ঙসি অয়ুক পুং ৮দা ফংখিবা দাতাগী মতুং ইন্না)৷
হৌজিক ফাওবগী ওইনা রাজ্যশিং/যু.তি.শিং অমসুং প্রাইভেৎ হোস্পিতালশিংদা শিজিন্নদ্রিবা ভেক্সিন দোজ কোতি ২.৮২ হেন্না (২,৮২,৫৭,১৩০)লৈরি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1745331
ভেক্সিনেসনদা জেন্দর গেপ লৈহন্দনবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা নেস্নেল কম্মিসন ফোর ৱুমেননা চীফ সেক্রেতরীশিংদা তকশিনখ্রে
মাংজৌননা নুপীশিংনা হেন্না-হেন্না ভেক্সিন কাপথোক্নবগীদমক পব্লিক হেল্থ এৱার্নেস পাংথোকপগী তঙাই ফদবা লৈ: এন.সি.দবল্যু. চিয়রপর্সন
লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা ইন্তেন্সিফাইদ ভেক্সিনেসন দ্রাইব য়ৌহন্নবা কেন্দ্রনা হোৎনদুনা লাক্লি
নুপীশিংগী মরক্তা কোবিদ-১৯ জাবশিং চাং নেম্না কাপ্লিবা অসিগী মতাংদা নেস্নেল কম্মিসন ফোর ৱুমেননা রাজ্যশিং/য়ু.তি. পুম্নমক্কী চীফ সেক্রেতরীশিংদা রিপোর্ত থাখ্রে অদুগা ভেক্সিনেসনদা জেন্দর গেপ লৈহন্দনবা অমসুং ভেক্সিনেসন দ্রাইবতা নুপী মতা চিথহৌদনবা লৌখৎপা য়াবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা মখোয়দা তকশিনখি৷ ইম্ম্যুনাইজেসন তৌবদা জেন্দর অনিগী মরক্তা লৈরিবা গেপ অসি কম্মিসন অসিগী ওইনা নিংথিংনা য়েংশিন্নিংঙাই ওই, মরম অদুনা ইম্ম্যুনাইজেসন কোভরেজতা লৈরিবা গেপ অদু চুমথোকপা য়ানবা ভেক্সিন কাপননবগীদমক ভেক্সিনেসন বূথশিংদা লাক্লিবা নুপীশিংগী চাং অদু অথুবা মতমদা হেনগৎহনবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না চিয়রপর্সন, শ্রীমতি রেখা শর্মনা চিথী অদুদা পনখি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1745392
দি.বি.তি.-বিরেকনা সপোর্ত তৌদুনা ভারত বাইওতেকনা শেম্লিবা অহানবা নাসাল ভেক্সিন অদু ফেস ২/৩ ত্রাইএল তৌনবগী অয়াবা ফংখ্রে
ভারত বাইওতেক্কী ইন্ত্রানাসাল ভেক্সিন অসি ফেস ২/৩ ত্রাইএল তৌনবগী রিগুলেতরী এপ্রুবেল ফংখ্রবা অহানবা নাসাল ভেক্সিননি৷ মসিনা ভারত্তা হ্যুমেন ক্লিনিকেল ত্রাইএল পাংথোক্কদৌরিবা মহাক্কী কোবিদ-১৯ জাব মখল অদুগী ইহান-হানবনি৷ বি.বি.ভি.১৫৪ অসি ইন্ত্রানাসাল রেপ্লিকেসন-দিফিসিয়েন্ত চিমপাঞ্জি এদিনোভাইরস সার্স-কোব-২ ভেক্তর ভেক্সিন অমনি৷ বি.বি.আই.এল.না য়ু.এস.এ.গী সেন্ত লুইসতা লৈরিবা ৱাশিঙ্গতন য়ুনিভর্সিতীদগী ইন-লাইসেন্স তেক্নোলোজী ফংই৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1745509
ইন্দিয়ন ইম্ম্যুনোলোজিকেলশিংনা বাইওতেক্নোলোজী দিপার্তমেন্তগী মখাদা ভেক্সিন পুথোকপা য়াবগী লাইসেন্স ফংখ্রে কোভাক্সিনগী মেনুফেকচরিং কেপাসিতী হেনগৎহন্নবগীদমক লৈরিবা মিসন কোবিদ সুরক্সা প্রোজেক্ত
ইন্দিজিনিয়র্স কোবিদ ভেক্সিনশিংগী দিবলপমেন্ত অমসুং পুথোকপগী চাং হেনগৎননবা অত্মনির্ভর ভারত ৩.০গী মখাদা ভারত সরকারনা লাওথোকখিবা মিসন কোবিদ সুরক্সাগী মখাদা বাইওতেক্নোলোজী দিপার্তমেন্ত অমসুং বিরাকনা কোভাক্সিনগী প্রদক্সন কেপাসিতীশিং হেনগৎহন্নবা প্রোজেক্ত অমা লোঞ্চ তৌখ্রে৷
মসিগী প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা হাইদ্রবাদতা লৈরিবা ইন্দিয়ন ইম্ম্যুনোলোজিকেল্স মিলিতেদনা মহাক্কী রিপর্পোস ফেসিলিতীদা পুথোকপা কোভাক্সিন দ্রগ সবস্তেন্স ভারত বাইওতেক্তা সপ্লাই তৌনবগী লোন লাইসেন্স অমা সি.দি.এস.সি.ও.দগী ফংখিবা অহানবা সাইত অমনি৷ ইন্দিয়ন ইম্ম্যুনোলোজিকেলশিংনা কম্মর্সিয়েল কোভাক্সিন দ্রগ সবস্তেন্সকী অহানবা শরুক ভারত বাইওতেক্তা ২০২১গী ওগস্ত ১৩দা সপ্লাই তৌরগনি৷ হৌরকপা মতমদা ফেসিলিতী অসিনা থা অমদা দোজ মিলিয়ন ২-৩ পুথোক্লগনি, অদুগা লাক্কদৌরিবা চয়োলশিং অসিদা কর্কাপত্লাদা লৈরিবা মহাক্কী অনৌবা ফেসিলিতী অসিদগী অতোপ্পা দোজ মিলিয়ন ৪-৫ সপ্লাই তৌরগনি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1745464
দবল্যু.ঐচ.ও.গী চীফ সাইন্তিস্ত দা. সৌম্য স্বামিনাথাননা কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা উন্নখ্রে অমসুং কোবিদ লাইচৎকী তোঙান তোঙানবা এস্পেক্তশিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি
হৌজিক ফাওবদা ভারতনা খ্বাইদগী য়াংবা অমসুং খ্বাইদগী চাওবা ভেক্সিনেসন দ্রাইব পাংথোকখ্রে: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
ঙরাং দবল্যু.ঐচ.ও.গী চীফ সেক্রেতরী দা. সৌম্য স্বামিনাথাননা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী রাজ্যগী মন্ত্রী(ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); আর্থ সাইসেন্সকী রাজ্য মন্ত্রী(ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভেন্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী, স্পেস অমসুং পি.এম.ও.গী এম.ও.এস. দা. জিতেন্দ্র সিংহগা উন্নখি৷ আই.সি.এম.আর.গী হান্নগী হেদ অমসুং মমিং লৈরিবা মেদিকেল প্রোফেস্নেল অমা ওইরিবা দা. সৌম্যনা হৌজিক লৌরিবা কোবিদ লাইনা-লাইচৎ অমসুং অতোপ্পা ইসুশিং অসিগী তোঙান তোঙানবা এস্পেক্তশিংগী মতাংদা দা. জিতেন্দ্র সিংহগা খন্ন-নৈনখি৷
ভেক্সিনশিং য়াম্না লাইনা ফংহন্দুনা অমসুং এসেসিবল ওইহন্দুনা মাস ভেক্সিনেসন তৌবগী তঙাই ফদবা অদু পল্লদুনা, ভেক্সিনশিং অসিনা ভাইরস অসিগী তোঙান তোঙানবা ভেরিয়েন্তশিং অসিদগী চপ-চানা ঙাকথোকপা ঙমদ্রবসু, মসিনা শিবা নত্রগা কমপ্লিকেসনশিং থোকপগী চাং হন্থহল্লি হায়না দা. সৌম্যনা ফোংদোকখি৷ প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চাং-নাইনা নুংতি-নুমিৎ খুদিংগী য়েংশিনবদগী, ভারতনা খ্বাইদগী থুবা অমসুং খ্বাইদগী চাওবা ভেক্সিনেসন দ্রাইব পাংথোকপা ঙমখিবনি হায়না মন্ত্রী অসিনা মঙোন্দা হায়খি৷ প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়বদগী, সমাজ অসিগী সেক্সন পুম্নমক্তা লৈরিবা মীওইশিংনা মতেং পাংননবা থোক্লক্লি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1745209
মরু ওইবা ত্বিতশিং