Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at interaction with the beneficiaries of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana in Madhya Pradesh
07 AUG 2021 1:38PM by PIB Delhi
Namaste ji!
Governor of Madhya Pradesh and my very old colleague Shri Mangubhai Patel, who spent his entire life in the welfare of the tribal community, for the uplift of the tribal society, this is how the Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai is. Chief Minister Shri Shivraj Singh, all other ministers of the state government, MPs, MLAs and all the sisters and brothers joining this programme from different parts of Madhya Pradesh!
Many congratulations to all of you for this food distribution event being organized under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana. Under the scheme, a grand campaign is on in Madhya Pradesh to reach out to about 5 crore beneficiaries for free ration. This scheme is not new. Since the Corona struck a year and a half ago, more than 80 crore poor people of this country are being provided free ration. But I never got an opportunity to be in the midst of the poor and speak with them. Today the Madhya Pradesh government has given me this opportunity. Though far away, I can still see my poor brothers and sisters and receive their blessings. Because of that I get strength to keep doing something or the other for the poor. I get energy from your blessings. Right now, I was talking to some brothers and sisters of our Madhya Pradesh and got to know that free food grains from the government during this crisis have been a big relief to every family. There was a satisfaction in their words, there was confidence in them. However, it is sad that the flood like situation has developed in many districts of MP affecting the lives and livelihoods of many friends. The Government of India and the entire country stands with Madhya Pradesh in this hour of distress. Shivraj ji and his entire team are visiting the affected areas to expedite relief and rescue work. Be it NDRF, Central forces or our Air Force personnel, all help is being extended to the state government to deal with this situation.
Brothers and sisters,
The impact of any disaster is far-reaching. The biggest disaster to have hit the entire humanity in a hundred years is in the form of Corona. No country in the world had such a horrible experience at the beginning of last year. When the corona infection started spreading early last year, the attention of the entire world immediately turned to its health facilities. Everyone got involved in strengthening their medical facilities. But for our country with such a large population, the challenge can be considered even bigger than the rest of the world. We had to prepare medical infrastructure for prevention and treatment of corona, and simultaneously solve other problems arising out of this crisis. Economic activities came to a standstill around the world to prevent corona and movement was banned. This measure was bound to create more crises for India. But all of us worked together to meet this challenge. We had to provide free ration to crores of people so that there would be no starvation like situation. Many of our companions move from villages to cities for work. We also had to make arrangements for their food and lodging and ensure proper employment for them on their return to villages. These challenges were there in every corner of the country, which made India's fight and the challenges more formidable than the rest of the world.
But friends,
No matter how big the challenge, but when the country faces it jointly, then ways are also found and the problem is also solved. To deal with the crisis arising out of Corona, India gave top priority to the poor in its strategy. Be it the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana or the Pradhan Mantri Garib Kalyan Rozgar Yojana, the ration and employment of the poor and laborers was taken care of from day one. In this entire period, free ration has been provided to more than 80 crore countrymen. Besides wheat, rice and pulses, gas cylinders were also given free of cost to more than 8 crore poor families during the lockdown. That is food grains to 80 crore people and gas cylinders to 8 crore people. Moreover, about 30,000 crore rupees were also directly transferred to Jan Dhan bank accounts of more than 20 crore sisters. Thousands of crores of rupees were also deposited in the bank accounts of workers and farmers. Two days later, on August 9, thousands of crores of rupees are going to be transferred directly to the bank accounts of about 10-11 crore farmer families.
Friends,
Along with all these arrangements, India also put greater emphasis on Made in India vaccines. This is the reason why India has its own vaccines today. These vaccines are effective as well as safe. Yesterday, India crossed the important milestone of administering 50 crore vaccine doses. The vaccines being administered in India in a week are more than the total population of several countries in the world. This is the new potential of a new India, AatmaNirbhar Bharat. Earlier, we would lag behind the rest of the world. Today we are many steps ahead of the world. We have to accelerate this pace of vaccination in the near future.
Friends,
It exhibits the strength of India which is dealing simultaneously with so many fronts caused due to Corona. The facility of One Nation, One Ration Card is being provided to the workers working in other states. The scheme of fair rent has been implemented in big cities so that the workers do not have to live in the slums. Under the PM SVANidhi scheme, easy and cheaper loans from banks are being made available to street vendors so that they can resume their business. Our construction and infrastructure sectors are a huge source of employment. Therefore, rapid infrastructure projects have been undertaken all over the country.
Friends,
In this crisis of livelihood around the world, it is constantly being ensured that there is minimum loss in India. Many steps have been taken in the last year and continue to be taken. Lakhs of crore rupees have been provided to small and micro industries so that they can continue with their business. The government also ensured that agriculture and all its allied activities should continue smoothly. We came up with innovative solutions to help the farmers. Madhya Pradesh has also done a commendable job in this regard. The farmers of Madhya Pradesh produced record food grains and the government also ensured their record procurement at MSP. I have been told that the maximum numbers of procurement centers were set up in MP for the purchase of wheat. Madhya Pradesh bought wheat from its more than 17 lakh farmers and directly transferred more than 25,000 crore rupees to them.
Brothers and sisters,
The biggest advantage of the double engine government is that the state government further enhances the schemes of the central government. Work is being undertaken at a rapid pace in Madhya Pradesh, be it skill development, health infrastructure, digital infra or rail-road connectivity. Under the leadership of Shivraj ji, Madhya Pradesh has left behind the identity of BIMARU state long back. Otherwise, I remember the condition of the roads of MP. There used to be news of so many big scams from here. Today the cities of MP are creating new paradigms of cleanliness and development.
Brothers and sisters,
Today, if the government schemes are being implemented faster, then the reason is a change in the functioning of the government. There was a distortion in the earlier government system. They used to ask questions about the poor and would answer themselves. It was not thought earlier to whom the benefit is to be given. Some people used to think, why the poor need roads, they need bread first. Some people would also question the need of providing gas cylinders to the poor because they would cook food even on wooden stoves. There was also a thought that the one who had no money to keep, what would he do with the bank account? Why are you after bank accounts? There were questions that if a loan was given to the poor, how would he repay it? For decades, such questions kept the poor away from facilities. It kind of became a big excuse for not doing anything. Neither the road reached the poor, neither the poor got gas, electricity, neither a pucca house to live in, neither the bank account of the poor was opened, nor did water reach the poor. The result was that the poor were deprived of basic facilities for decades and they struggled throughout for small needs, now what shall we call it? They would recite the word poor 100 times a day, sing songs for the poor. This was their behavior! These things are called hypocrisy. They would not give facilities but would sympathize with them fictitiously. But we, who have risen from the ground, come from among you. We have experienced your happiness and sorrow closely, and that's why we are working for you differently. We have grown up bearing the brunt of such a system! Therefore, in the last few years, efforts are being made to strengthen the poor in the true sense of empowerment. Today, roads are being built in every village of the country, new jobs are being created, farmers have access to markets and the poor are able to reach the hospital on time in case of illness. Due to the opening of Jan Dhan accounts of the poor in the country, they got connected with the banking system. Today they are getting benefits directly, getting easy loans without any middlemen. Pucca houses, electricity, water, gas and toilet facilities have given respect, confidence to the poor, and freedom from humiliation and suffering. Similarly, crores of self-employed people are running their businesses through Mudra loans, and they are also giving employment to others.
Friends,
Those who used to say that digital India, cheap data and the internet do not matter to the poor, today these very people are experiencing the true power of Digital India.
Brothers and sisters,
Another huge campaign has been launched in the country to empower villages, poor and tribal communities. This campaign encourages our handicrafts, handloom, and our workmanship of cloth. This campaign is about becoming vocal towards the local. With this spirit, the country is celebrating the National Handloom Day today. When we are celebrating 75 years of independence, the Amrit Mahotsav of independence, the importance of this day, 7th August, assumes more significance. Let us all remember that on 7th August, 1905, the Swadeshi movement was started. Taking inspiration from this historic day, the date of 7th August has been dedicated to handloom. It is a day to show respect to our wonderful craftsmen, artists in the villages, tribal areas and to give a global platform to their products.
Brothers and sisters,
Today, when the country is celebrating the Amrit Mahotsav of independence, this handloom day assumes even more importance. We all know the great contribution of our charkha (spinning wheel) and khadi in our freedom struggle. Over the years, the country has given a lot of respect to Khadi. Khadi, which was once forgotten, has now become a new brand. Now that we are on a new journey towards 100 years of independence, we have to strengthen the same spirit of Khadi which was prevalent during the independence movement. We have to be vocal for the local for AatmaNirbhar Bharat. Madhya Pradesh has a rich tradition of handicrafts ranging from Khadi to silk. I urge all of you and the entire country to definitely buy some local handicraft products in the forthcoming festivals and promote our handicrafts.
And friends,
I would also request you not to forget Corona in the midst of the excitement of the festivities. We have to stop the third wave of Corona. We all have to work together to ensure this. Masks, vaccines and distance of two yards are very important. We have to take a pledge for a healthy and prosperous India. Once again my very best wishes to all of you. Today millions of citizens have gathered at more than 25,000 free ration shops across Madhya Pradesh. I bow to them and assure them that we will come out of this crisis which has troubled the entire human race. Together we will save everyone and will ensure victory by following all the rules. I wish you all the very best. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାବ ବିନିମୟ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
07 AUG 2021 1:38PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ଆଜ୍ଞା!
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଏବଂ ମୋର ବହୁତ ପୁରୁଣା ପରିଚିତ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ, ଯିଏ ନିଜର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣରେ, ଜନଜାତୀୟ ସମାଜର ଉତ୍କର୍ଷ ପାଇଁ ସେ ନିଜର ସାରା ଜୀବନ ବିତାଇଦେଇଛନ୍ତି, ଏଭଳି ଲୋକ ହେଉଛନ୍ତି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମାନ ମଙ୍ଗୁଭାଇ। ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଶିବରାଜ ସିଂହ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କର ସମସ୍ତ ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରିଗଣ, ସାଂସଦଗଣ, ବିଧାୟକ ସାଥୀ ଏବଂ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଭାଗରୁ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ଭଉଣୀ ଓ ଭାଇମାନେ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ହେଉଥିବା ଏହି ଅନ୍ନ ବିତରଣ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା। ପ୍ରାୟ 5 କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ସଙ୍ଗରେ ପହଞ୍ଚାଇବାର ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଚାଲୁ ରହିଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଆଦୌ ନୂଆ ନୁହେଁ, ଯେତେବେଳେ କରୋନା ଆରମ୍ଭ ହେଲା ବର୍ଷେ-ଚାରିମାସ ପୂର୍ବରୁ ସେତେବେଳେଠାରୁ ଏହାକୁ ଦେଶର 80 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବଙ୍କ ଘରେ ମାଗଣାରେ ରାସନ ପହଞ୍ଚାଯାଉଛି। କିନ୍ତୁ ମୋତେ କେବେ ଗରିବଙ୍କ ଘରକୁ ଯାଇ ସେମାନଙ୍କ ଗହଣକୁ ଯାଇ ବସି କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳି ନ ଥିଲା। ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ସରକାର ମୋତେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲେ। ଆଜି ମୁଁ ଦୂରରୁ ହେଉ ପଛେ, କିନ୍ତୁ ମୋର ଗରିବ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରୁଛି, ସେମାନଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରାପ୍ତ କରୁଛି ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ ମୋତେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ନା କିଛି କରି ଚାଲିବାକୁ ଶକ୍ତି ମିଳୁଛି। ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଯୋଗୁଁ ମୋତେ ଉର୍ଜ୍ଜା ମିଳୁଛି, ଆଉ ଏଥିପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯଦିଓ ବର୍ଷେ ଚାରିମାସ ହେବ ଚାଲୁ ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କର ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ମୋତେ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା। ଏବେ ମୁଁ ଆମର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର କିଛି ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେଉଥିଲି। କିଭଳି ଏହି ସଙ୍କଟ କାଳରେ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ଯେଉଁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ମିଳିଛି, ତାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ପାଇଁ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତିର କଥା ନେଇ ଆସିଛି। ସେମାନଙ୍କର କଥାରେ ଏକ ଆତ୍ମସନ୍ତୋଷ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଥିଲା, ବିଶ୍ୱାସ ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହେଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ, ଏହା ଦୁଃଖଦ ଖବର ଯେ ଆଜି ଏମପିର ଅନେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ବର୍ଷା ଏବଂ ବନ୍ୟାର ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଅନେକ ସାଥୀମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ଜୀବିକା ଉଭୟ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି। ଏଭଳି କଠିନ ସମୟରେ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶ, ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଶିବରାଜ ମହାଶୟ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପୂରା ଟିମ୍‍ ନିଜେ ମଧ୍ୟ ଘଟଣା ସ୍ଥଳକୁ ଯାଇ ରିଲିଫ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଗତି ଦେଇଛନ୍ତି। ଏନଡିଆରଏଫ୍‍ ହୁଅନ୍ତୁ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଳ ଅବା ପୁଣି ଆମର ବାୟୁସେନାର ଯବାନ, ଯଥାସାଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ, ଏହି ସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଯାହା କିଛି ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ଅଛି, ସେ ସମସ୍ତ ସହାୟତା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କୌଣସି ପ୍ରକାରର ମଧ୍ୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ହେଉ, ତାହାର ପ୍ରଭାବ ବହୁତ ବ୍ୟାପକ ହୋଇଥାଏ, ଦୂରଗାମୀ ହୋଇଥାଏ। କରୋନା ରୂପରେ ତ ସମଗ୍ର ମାନବ ସମାଜ ଉପରେ ଶହେ ବର୍ଷରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିପତି ଆସିଛି। ବିଗତ ବର୍ଷର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଦେଶ ଏହି ସମସ୍ୟା ଦେଖି ନଥିଲେ। ବିଗତ ବର୍ଷର ଆରମ୍ଭରେ ଯେତେବେଳେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ବ୍ୟାପିବା ଆରମ୍ଭ କଲା, ସେତେବେଳେ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଧ୍ୟାନ ତୁରନ୍ତ ନିଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଉପରକୁ ଚାଲିଗଲା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଜ- ନିଜର ମେଡିକାଲ ସୁବିଧାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ଲାଗି ପଡ଼ିଲେ। କିନ୍ତୁ ଏତେ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଆମର ଭାରତ ପାଇଁ ଏହି ଆହ୍ୱାନ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଠାରୁ ବହୁତ ବଡ଼ ବିପଦ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଗଲା, କାରଣ ଆମର ଜନସଂଖ୍ୟା ହେଉଛି ବହୁତ ଅଧିକ। ଆମକୁ କରୋନା ଠାରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ମେଡିକାଲ ଭିତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଥିଲା, ଏହି ସଙ୍କଟ ସହିତ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମସ୍ୟାକୁ ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରିବାର ଥିଲା। କରୋନାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଅଟକାଇ ଦିଆଗଲା, ଯାତାୟତ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲାଗିଲା । ଏହି ଉପାୟରେ ଭାରତ ସାମ୍ନାରେ ଆହୁରି ଅନେକ ସଙ୍କଟ ଆସି ଠିଆ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ସଙ୍କଟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ମିଳିମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କଲେ। ଆମକୁ କୋଟି- କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ମାଗଣା ରାସନ ପହଞ୍ଚାଇବାର ଥିଲା, କାରଣ ଖାଦ୍ୟାଭାବ ଜନିତ ସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ନ ହେଉ। ଆମର ବହୁତ ସାଥୀ ଗାଁରୁ କାମଧନ୍ଦା ପାଇଁ ସହରକୁ ଆସିଥାଆନ୍ତି। ଆମକୁ ସେମାନଙ୍କ ଖାଇବା- ପିଇବା, ରହିବା- ଚଳିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରିବାର ଥିଲା। ଆଉ ପୁଣି ଗାଁକୁ ଫେରିବା ପରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଚିତ ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଥିଲା। ଏହି ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ଏକସଙ୍ଗେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ- ଅନୁକୋଣରେ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଥିଲା, ଯାହା ଅବଶିଷ୍ଟ ବିଶ୍ୱ ଅପେକ୍ଷା ଭାରତର ଲଢ଼େଇକୁ ଆଉ ଭାରତ ସାମ୍ନାରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଆହ୍ୱାନକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଅନେକ ଗୁଣ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଦେଲା।
କିନ୍ତୁ ସାଥୀଗଣ,
ଆହ୍ୱାନ କେତେ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଏକାଠି ହୋଇ ତାହାର ମୁକାବିଲା କରିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ତହାର ମୁକାବିଲାର ପଥ ମଧ୍ୟ ବାହାରି ଆସିଥାଏ, ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ। କରୋନା ଯୋଗୁଁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତ ନିଜର ରଣନୀତିରେ ଗରିବଙ୍କୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ହେଉ, ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ହିଁ ଗରିବ ଏବଂ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ଭୋଜନ ଏବଂ ରୋଜଗାରର ଚିନ୍ତା କରାଗଲା। ଏହି ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ 80 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ, ମାଗଣା ରାସନ ପହଞ୍ଚାଯାଇଛି। କେବଳ ଗହମ, ଚାଉଳ ଏବଂ ଡାଲି ହିଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଲକ୍‍ ଡାଉନ୍‍ ସମୟରେ ଆମର 8 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ମଧ୍ୟ ମାଗଣାରେ ଦିଆଗଲା। 80 କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, 8 କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ। କେବଳ ଏତିକି ହିଁ ନୁହେଁ, ପ୍ରାୟ 20 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଜନ-ଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ପାଖାପାଖି 30 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ନଗଦ ହସ୍ତାନ୍ତର ମଧ୍ୟ କରାଗଲା। ଶ୍ରମିକ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ମଧ୍ୟ ହଜାର- ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମା କରାଗଲା। ଏବେ ଦୁଇ ଦିନ ପରେ 9 ଅଗଷ୍ଟକୁ ପାଖାପାଖି 10-11 କୋଟି କୃଷକ ପରିବାରଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ପୁଣି ଥରେ ହଜାର-ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ହସ୍ତାନ୍ତର ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଭାରତ ମେଡ୍‍ ଇନ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ ଟିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲା। ଏହି କାରଣରୁ ଆଜି ଭାରତ ପାଖରେ ନିଜସ୍ୱ ଟିକା ଅଛି। ଏହି ଟିକା ମଧ୍ୟ ବେଶ୍‍ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ, ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ମଧ୍ୟ। ଗତକାଲି ହିଁ ଭାରତ 50 କୋଟି ଡୋଜ୍‍ ଟିକାକରଣର ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୋପାନ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ବିଶ୍ୱରେ ଏଭଳି ଅନେକ ଦେଶ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ମୋଟ ଜନସଂଖ୍ୟାଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଟିକା ଭାରତ ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହରେ ଦେଇଛି। ଏହା ହେଉଛି ନୂତନ ଭାରତର, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେଉଥିବା ଭାରତର ନୂଆ ସାମର୍ଥ୍ୟ। କେବେ ଆମେ ଅବଶିଷ୍ଟ ବିଶ୍ୱଠାରୁ ପଛରେ ରହି ଯାଉଥିଲେ। ଆଜି ଆମେ ବିଶ୍ୱଠାରୁ କେଇ ପାଦ ଆଗରେ ଅଛେ। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଟିକାକରଣର ଏହି ଗତିକୁ ଆମକୁ ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ କରିବାର ଅଛି।
ସାଥୀଗଣ,
କରୋନା ଯୋଗୁଁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ପରିସ୍ଥିତିରେ ଭାରତ ଆଜି ଯେଉଁ- ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକାଠି ମୁକାବିଲା କରୁଛି, ତାହା ଆମ ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଆଜି ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କର ସୁବିଧା ପାଇଁ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ରାସନ କାର୍ଡର ସୁବିଧା ଦିଆଯାଉଛି। ବଡ଼- ବଡ଼ ସହରରେ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ବସ୍ତିରେ ରହିବାକୁ ନପଡ଼ୁ, ଏଥିପାଇଁ ଉଚିତ ଭଡ଼ା ମୂଲ୍ୟର ଯୋଜନା ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି। ଆମର ରାସ୍ତାକଡ଼ର ଠେଲା ଲଗାଉଥିବା, ଉଠା ଦୋକାନ ଖୋଲିଥିବା ଭାଇ ଭଉଣୀ, ଆମର ଏହି ସାଥୀ ପୁଣି ନିଜର କାମଧନ୍ଦା ଆରମ୍ଭ କରି ପାରନ୍ତୁ, ଏଥିପାଇଁ ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଅଧୀନରେ ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଶସ୍ତା ଏବଂ ସହଜ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି। ଆମର ବିନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ର, ଆମର ଭିତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ର, ରୋଜଗାରର ହେଉଛି ଏକ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ। ଏଥିପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ଭିତିଭୂମିର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଜୀବନ- ଜୀବିକାକୁ ନେଇ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଆଜି ଏକ ସଙ୍କଟ କାଳରେ ଏହା ନିରନ୍ତର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି ଯେ ଭାରତରେ ଅତି କମ୍‍ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ହେଉ। ଏଥିପାଇଁ ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଯାଇଛି ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଉଠାଯାଉଛି। ଅଣୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି। ସରକାର ଏହି କଥାକୁ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିଛନ୍ତି ଯେ ଚାଷବାସ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ କାମଧନ୍ଦା ସୂଚାରୁ ରୂପେ ଚାଲୁ ରହୁ। ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସହାୟତା ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ନୂଆ- ନୂଆ ସମାଧାନ ବାହାର କରିଛୁ। ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର କୃଷକମାନେ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ସେଥିରେ ସରକାର ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣରେ ଏମଏସପିରେ କ୍ରୟକୁ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି। ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଏମଏସପିରେ ଚଳିତ ଥର ଗହମର କ୍ରୟ ପାଇଁ ଦେଶରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ରୟକେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲା ଯାଇଥିଲା। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ନିଜର 17 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କୃଷକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଗହମ କ୍ରୟ କରିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ସିଧାସଳଖ 25 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ପହଞ୍ଚାଇଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଡବଲ ଇଂଜିନ ସରକାରର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭ ଏହା ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଆହୁରି ଅଧିକ ପ୍ରସ୍ଫୁଟିତ କରି ଦେଇଥାଆନ୍ତି, ତାହାର ଶକ୍ତିକୁ ବଢ଼଼ାଇ ଦେଇ ଥାଆନ୍ତି। ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ହେଉ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତିଭୂମି ହେଉ, ଡିଜିଟାଲ ଭିତିଭୂମି ହେଉ, ରେଳ- ସଡ଼କ ଯୋଗାଯୋଗ ହେଉ, ସବୁକିଛି ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ଶିବରାଜ ମହାଶୟଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ରୋଗଗ୍ରସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ପରିଚୟକୁ ଅନେକ ଦିନ ଆଗରୁ ପଛରେ ଛାଡ଼ି ଦେଇଛି। ନଚେତ୍‍ ମୋର ମନେଅଛି, ଏମପିର ସଡ଼କ ଗୁଡ଼ିକର କ’ଣ ସ୍ଥିତି ଥିଲା। ଏଠାରୁ କେତେ ବଡ଼- ବଡ଼ ଘୋଟାଲା ଦୁର୍ନୀତିର ଖବର ଆସୁଥିଲା। ଆଜି ଏମପିର ସହର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ବିକାଶର ନୂତନ କିର୍ତୀମାନ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଯଦି ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାମାନ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛି, ଲାଗୁ କରାଯାଉଛି, ତେବେ ଏହା ପଛରେ ସରକାରଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଆସିଥିବା ପରିବର୍ତନ ହିଁ ରହିଛି। ପୂର୍ବ ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକ ବିକୃତି ଥିଲା। ସେମାନେ ଗରିବଙ୍କ ବିଷୟରେ ନିଜେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁଥିଲେ ଏବଂ ନିଜେ ମଧ୍ୟ ଉତର ଦେଉଥିଲେ। ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବାର ଅଛି, ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ଚିନ୍ତା କରାଯାଉ ନଥିଲା। କିଛି ଲୋକ ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲେ, ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସଡ଼କଗୁଡ଼ିକର କ’ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ତ, ପ୍ରଥମେ ରୁଟି ଦରକାର। କିଛି ଲୋକ ଏହା ମଧ୍ୟ କହୁଥିଲେ ଯେ ଗରିବଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସର କ’ଣ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ କାଠଚୂଲିରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବ। ଆଉ ଗୋଟିଏ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏହା ମଧ୍ୟ ଥିଲା, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ରଖିବା ପାଇଁ ଅର୍ଥ ହିଁ ନାହିଁ, ସେମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ ନେଇ କ’ଣ କରିବେ? ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ପଛରେ କାହିଁକି ଲାଗିଛନ୍ତି? ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶ୍ନ କରାଯାଉଥିଲା ଯେ ଗରିବଙ୍କୁ ଯଦି ଋଣ ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ସେମାନେ ଏହାକୁ କିପରି ସୁଝିବେ? ଦଶକ- ଦଶକ ଧରି ଏହିଭଳି ପ୍ରଶ୍ନ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଠାରୁ ଦୂରରେ ରଖାଗଲା। ଏହା ଏକ ପ୍ରକାରରେ କିଛି ନ କରିବାର ଏକ ବଡ଼ ବାହାନା ପାଲଟି ଯାଇଥିଲା। ନା ଗରିବଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଡ଼କ ପହଞ୍ଚିଲା, ନା ଗରିବଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ ମିଳିଲା, ନା ଗରିବଙ୍କୁ ବିଜୁଳି ମିଳିଲା, ନା ଗରିବଙ୍କୁ ରହିବା ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର ମିଳିଲା, ନା ଗରିବଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଖୋଲିଲା, ନା ଗରିବଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଣି ପହଞ୍ଚିଲା। ପରିଣାମ ଏହା ହେଲା ଯେ ଗରିବମାନେ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଗୁଡ଼ିକଠାରୁ ଦଶକ- ଦଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇ ରହିଲେ। ଆଉ ଛୋଟ- ଛୋଟ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସାରା ଦିନ ଛଟପଟ ହେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା, ଏବେ ଏହାକୁ ଆମେ କାହିଁକି କରିବା? ମୁହଁରେ ଦିନକୁ 100 ଥର ଗରିବ ଶବ୍ଦ କହୁଥିଲେ, ଗରିବଙ୍କ ସଂଗୀତ ଗାଉଥିଲେ, ଗରିବଙ୍କ ଗୀତ ଗାଉଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ବ୍ୟବହାର ଏପରି ଥିଲା, ଏପରି କଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଆମର ଏଠାରେ ପାଖଣ୍ଡ କୁହାଯାଇଥାଏ, ପାଖଣ୍ଡ। ଏହି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ତ, ଦେଉ ନ ଥିଲେ କିନ୍ତୁ ଗରିବମାନଙ୍କ ଠାରୁ ମିଥ୍ୟା ସହାନୁଭୂତି ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ପାଉଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରୁ ଉଠିଥିବା ଆମେମାନେ, ଆମେ ଯେଉଁମାନେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଆସିଛୁ, ଆପଣଙ୍କ ସୁଖ-ଦୁଃଖକୁ ନିକଟରୁ ଅନୁଭବ କରିଛୁ, ଆମେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ହିଁ ଆସିଛୁ ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଶୈଳୀ ଭିନ୍ନ ଭାବେ ରଖିଛୁ। ଆମେ ଏଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହୋଇ ମଣିଷ ହୋଇଛୁ! ଏଥିପାଇଁ ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଗରିବଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ଦେବାର ଉପଯୁକ୍ତ ମାଧ୍ୟମରେ ସଶକ୍ତୀକରଣର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଆଜି ଯେଉଁ ଦେଶର ଗାଁ- ଗାଁରେ ସଡ଼କମାନ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, ସେଥିରେ ନୂଆ- ନୂଆ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୃଷକର ପହଞ୍ଚିବାକୁ ସୁଲଭ କରାଯାଇଛି, ରୋଗଗ୍ରସ୍ତ ଅବସ୍ଥାରେ ଗରିବ ଠିକ୍‍ ସମୟରେ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛି। ଦେଶରେ ଗରିବମାନଙ୍କର ଯେଉଁ ଜନ-ଧନ ଖାତା ଖୋଲା ଯାଇଥିଲା, ସେହି ଖାତା ଖୋଲିବା ଦ୍ୱାରା ଗରିବମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଡ଼ାଗଲା । ଆଜି ତାକୁ ମଧ୍ୟସ୍ଥି ତଥା ଦଲାଲମାନଙ୍କ ଠାରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ମିଳୁଛି, ସହଜରେ ଋଣ ମିଳୁଛି। ପକ୍କା ଘର, ବିଜୁଳି, ପାଣି, ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ଶୌଚାଳୟର ସୁବିଧା ଗରିବଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇଛି, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଛି, ଅପମାନ ଏବଂ କଷ୍ଟରୁ ମୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଦେଇଛି। ସେହିଭଳି ମୁଦ୍ରା ଲୋନ୍‍ ଦ୍ୱାରା ଆଜି ନା କେବଳ କୋଟି-କେ।ଟି ସ୍ୱରୋଜଗାର ହୋଇ ପାରିଛନ୍ତି, ବରଂ ସେମାନେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାର ଦେଉଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେଉଁମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଦ୍ୱାରା, ଶସ୍ତା ଡାଟା ଦ୍ୱାରା, ଇଂଟରନେଟ ଯୋଗୁଁ କୌଣସି ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ି ନଥାଏ। ସେମାନେ ଆଜି ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ଶକ୍ତିକୁ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗାଁ, ଗରିବ, ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଭଳି ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଦେଶରେ ଚାଲୁ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ଆମର ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ, ହସ୍ତତନ୍ତକୁ, କପଡ଼ାର କାରିଗରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ଲୋକାଲ ପ୍ରତି ଭୋକାଲ ହେବାର ଅଛି। ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଆଜି ଦେଶ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ- ଜାତୀୟ ହ୍ୟାଣ୍ଡଲୁମ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛି। ଆଉ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛୁ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛୁ, ସେତେବେଳେ ଏହି 7 ଅଗଷ୍ଟର ମହତ୍ୱ ଆହୁରି ବଢ଼଼ି ଯାଇଥାଏ। ଆଜି ଆମେମାନେ ମନେ ରଖିବା ଯେ, ଆଜି 7 ଅଗଷ୍ଟର ଦିନରେ ହିଁ 1905 ରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଆନ୍ଦୋଳନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଐତିହାସିକ ଦିନରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଅଗଷ୍ଟ 7 ତାରିଖକୁ ହସ୍ତତନ୍ତକୁ ସମର୍ପିତ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଗାଁ- ଗାଁରେ, ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆମର ଅଦ୍ଭୁତ ଶିଳ୍ପୀମାନଙ୍କୁ, ଅଦ୍ଭୁତ କଳାକାରମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଜଣାଇବା, ଆଉ ହେଉଛି ଆମ ଉତ୍ପାଦକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ମଞ୍ଚ ଦେବାର ଦିନ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଏହି ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ ମଧ୍ୟ ଆହୁରି ମହତ୍ୱ ରଖୁଛି। ଆମର ଚରଖାର, ଆମର ଖଦୀର ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଲଢେଇରେ କେତେ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି, ଏହା ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛେ। ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଦେଶ ଖଦୀକୁ ବହୁତ ସମ୍ମାନ ଦେଇଛି। ଯେଉଁ ଖଦୀକୁ କେବେ ଭୁଲି ଯାଇଥିଲେ, ତାହା ଆଜି ନୂଆ ବ୍ରାଣ୍ଡ ପାଲଟି ଯାଇଛି। ଏବେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର 100 ବର୍ଷ ଆଡ଼କୁ ନୂତନ ଯାତ୍ରାରେ ବାହାରୁଛୁ, ସେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଖଦୀର ସେହି ଉତ୍ସାହକୁ ଆମକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଅଛି। ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପାଇଁ ଆମକୁ, ଲୋକାଲ୍‍ ନିମନ୍ତେ ଭୋକାଲ ହେବାର ଅଛି। ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ ତ, ଖଦୀ, ରେଶମ ଠାରୁ ନେଇ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ହସ୍ତଶିଳ୍ପର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ରହିଛି। ମୋର ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଅନୁରୋଧ ଯେ ଆପଣ ଆଗାମୀ ଉତ୍ସବ ବା ପାର୍ବଣ ସମୟରେ ହସ୍ତଶିଳ୍ପର କୌଣସି ନା କୌଣସି ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ କ୍ରୟ କରନ୍ତୁ, ଆମର ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ ସହାୟତା କରନ୍ତୁ।
ଆଉ ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିବି ଯେ ଉତ୍ସବର ଆଗ୍ରହ ମଧ୍ୟରେ ଆମକୁ କରୋନାକୁ ଭୁଲିବାର ନାହିଁ। କରୋନାର ତୃତୀୟ ଲହର ଆସିବାରେ ଆମକୁ ରୋକ୍‍ ଲଗାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଆଉ ରୋକିବାକୁ ହିଁ ପଡ଼ିବ। ଏଥିପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ। ମାସ୍କ, ଟିକା ଏବଂ ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା, ଏହା ହେଉଛି ବହୁତ ଜରୁରୀ। ଆମକୁ ସୁସ୍ଥ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ନେବାର ଅଛି, ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ନେବାର ଅଛି। ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା। ଆଉ ଆଜି ସମଗ୍ର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶରେ 25 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ମାଗଣା ରାସନ ଦୋକାନରେ କୋଟି- କୋଟି ନାଗରିକ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ଆଉ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି ଯେ ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତି, ସାରା ବିଶ୍ୱ, ଏହି ସଙ୍କଟରେ ଫସି ଯାଇଛି। କରୋନା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅସ୍ତବ୍ୟସ୍ତ କରି ରଖିଛି। ଆମେ ମିଳିମିଶି ଏହି ବେମାରୀରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରିବା। ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବଞ୍ଚାଇବା, ଆମେ ମିଳିମିଶି ବଞ୍ଚାଇବା, ସମସ୍ତ ନିୟମର ପାଳନ କରି ଏହି ବିଜୟକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ମୋର ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ଧନ୍ୟବାଦ!