Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at interaction with the beneficiaries of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana in Madhya Pradesh
07 AUG 2021 1:38PM by PIB Delhi
Namaste ji!
Governor of Madhya Pradesh and my very old colleague Shri Mangubhai Patel, who spent his entire life in the welfare of the tribal community, for the uplift of the tribal society, this is how the Governor of Madhya Pradesh Shri Mangubhai is. Chief Minister Shri Shivraj Singh, all other ministers of the state government, MPs, MLAs and all the sisters and brothers joining this programme from different parts of Madhya Pradesh!
Many congratulations to all of you for this food distribution event being organized under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana. Under the scheme, a grand campaign is on in Madhya Pradesh to reach out to about 5 crore beneficiaries for free ration. This scheme is not new. Since the Corona struck a year and a half ago, more than 80 crore poor people of this country are being provided free ration. But I never got an opportunity to be in the midst of the poor and speak with them. Today the Madhya Pradesh government has given me this opportunity. Though far away, I can still see my poor brothers and sisters and receive their blessings. Because of that I get strength to keep doing something or the other for the poor. I get energy from your blessings. Right now, I was talking to some brothers and sisters of our Madhya Pradesh and got to know that free food grains from the government during this crisis have been a big relief to every family. There was a satisfaction in their words, there was confidence in them. However, it is sad that the flood like situation has developed in many districts of MP affecting the lives and livelihoods of many friends. The Government of India and the entire country stands with Madhya Pradesh in this hour of distress. Shivraj ji and his entire team are visiting the affected areas to expedite relief and rescue work. Be it NDRF, Central forces or our Air Force personnel, all help is being extended to the state government to deal with this situation.
Brothers and sisters,
The impact of any disaster is far-reaching. The biggest disaster to have hit the entire humanity in a hundred years is in the form of Corona. No country in the world had such a horrible experience at the beginning of last year. When the corona infection started spreading early last year, the attention of the entire world immediately turned to its health facilities. Everyone got involved in strengthening their medical facilities. But for our country with such a large population, the challenge can be considered even bigger than the rest of the world. We had to prepare medical infrastructure for prevention and treatment of corona, and simultaneously solve other problems arising out of this crisis. Economic activities came to a standstill around the world to prevent corona and movement was banned. This measure was bound to create more crises for India. But all of us worked together to meet this challenge. We had to provide free ration to crores of people so that there would be no starvation like situation. Many of our companions move from villages to cities for work. We also had to make arrangements for their food and lodging and ensure proper employment for them on their return to villages. These challenges were there in every corner of the country, which made India's fight and the challenges more formidable than the rest of the world.
But friends,
No matter how big the challenge, but when the country faces it jointly, then ways are also found and the problem is also solved. To deal with the crisis arising out of Corona, India gave top priority to the poor in its strategy. Be it the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana or the Pradhan Mantri Garib Kalyan Rozgar Yojana, the ration and employment of the poor and laborers was taken care of from day one. In this entire period, free ration has been provided to more than 80 crore countrymen. Besides wheat, rice and pulses, gas cylinders were also given free of cost to more than 8 crore poor families during the lockdown. That is food grains to 80 crore people and gas cylinders to 8 crore people. Moreover, about 30,000 crore rupees were also directly transferred to Jan Dhan bank accounts of more than 20 crore sisters. Thousands of crores of rupees were also deposited in the bank accounts of workers and farmers. Two days later, on August 9, thousands of crores of rupees are going to be transferred directly to the bank accounts of about 10-11 crore farmer families.
Friends,
Along with all these arrangements, India also put greater emphasis on Made in India vaccines. This is the reason why India has its own vaccines today. These vaccines are effective as well as safe. Yesterday, India crossed the important milestone of administering 50 crore vaccine doses. The vaccines being administered in India in a week are more than the total population of several countries in the world. This is the new potential of a new India, AatmaNirbhar Bharat. Earlier, we would lag behind the rest of the world. Today we are many steps ahead of the world. We have to accelerate this pace of vaccination in the near future.
Friends,
It exhibits the strength of India which is dealing simultaneously with so many fronts caused due to Corona. The facility of One Nation, One Ration Card is being provided to the workers working in other states. The scheme of fair rent has been implemented in big cities so that the workers do not have to live in the slums. Under the PM SVANidhi scheme, easy and cheaper loans from banks are being made available to street vendors so that they can resume their business. Our construction and infrastructure sectors are a huge source of employment. Therefore, rapid infrastructure projects have been undertaken all over the country.
Friends,
In this crisis of livelihood around the world, it is constantly being ensured that there is minimum loss in India. Many steps have been taken in the last year and continue to be taken. Lakhs of crore rupees have been provided to small and micro industries so that they can continue with their business. The government also ensured that agriculture and all its allied activities should continue smoothly. We came up with innovative solutions to help the farmers. Madhya Pradesh has also done a commendable job in this regard. The farmers of Madhya Pradesh produced record food grains and the government also ensured their record procurement at MSP. I have been told that the maximum numbers of procurement centers were set up in MP for the purchase of wheat. Madhya Pradesh bought wheat from its more than 17 lakh farmers and directly transferred more than 25,000 crore rupees to them.
Brothers and sisters,
The biggest advantage of the double engine government is that the state government further enhances the schemes of the central government. Work is being undertaken at a rapid pace in Madhya Pradesh, be it skill development, health infrastructure, digital infra or rail-road connectivity. Under the leadership of Shivraj ji, Madhya Pradesh has left behind the identity of BIMARU state long back. Otherwise, I remember the condition of the roads of MP. There used to be news of so many big scams from here. Today the cities of MP are creating new paradigms of cleanliness and development.
Brothers and sisters,
Today, if the government schemes are being implemented faster, then the reason is a change in the functioning of the government. There was a distortion in the earlier government system. They used to ask questions about the poor and would answer themselves. It was not thought earlier to whom the benefit is to be given. Some people used to think, why the poor need roads, they need bread first. Some people would also question the need of providing gas cylinders to the poor because they would cook food even on wooden stoves. There was also a thought that the one who had no money to keep, what would he do with the bank account? Why are you after bank accounts? There were questions that if a loan was given to the poor, how would he repay it? For decades, such questions kept the poor away from facilities. It kind of became a big excuse for not doing anything. Neither the road reached the poor, neither the poor got gas, electricity, neither a pucca house to live in, neither the bank account of the poor was opened, nor did water reach the poor. The result was that the poor were deprived of basic facilities for decades and they struggled throughout for small needs, now what shall we call it? They would recite the word poor 100 times a day, sing songs for the poor. This was their behavior! These things are called hypocrisy. They would not give facilities but would sympathize with them fictitiously. But we, who have risen from the ground, come from among you. We have experienced your happiness and sorrow closely, and that's why we are working for you differently. We have grown up bearing the brunt of such a system! Therefore, in the last few years, efforts are being made to strengthen the poor in the true sense of empowerment. Today, roads are being built in every village of the country, new jobs are being created, farmers have access to markets and the poor are able to reach the hospital on time in case of illness. Due to the opening of Jan Dhan accounts of the poor in the country, they got connected with the banking system. Today they are getting benefits directly, getting easy loans without any middlemen. Pucca houses, electricity, water, gas and toilet facilities have given respect, confidence to the poor, and freedom from humiliation and suffering. Similarly, crores of self-employed people are running their businesses through Mudra loans, and they are also giving employment to others.
Friends,
Those who used to say that digital India, cheap data and the internet do not matter to the poor, today these very people are experiencing the true power of Digital India.
Brothers and sisters,
Another huge campaign has been launched in the country to empower villages, poor and tribal communities. This campaign encourages our handicrafts, handloom, and our workmanship of cloth. This campaign is about becoming vocal towards the local. With this spirit, the country is celebrating the National Handloom Day today. When we are celebrating 75 years of independence, the Amrit Mahotsav of independence, the importance of this day, 7th August, assumes more significance. Let us all remember that on 7th August, 1905, the Swadeshi movement was started. Taking inspiration from this historic day, the date of 7th August has been dedicated to handloom. It is a day to show respect to our wonderful craftsmen, artists in the villages, tribal areas and to give a global platform to their products.
Brothers and sisters,
Today, when the country is celebrating the Amrit Mahotsav of independence, this handloom day assumes even more importance. We all know the great contribution of our charkha (spinning wheel) and khadi in our freedom struggle. Over the years, the country has given a lot of respect to Khadi. Khadi, which was once forgotten, has now become a new brand. Now that we are on a new journey towards 100 years of independence, we have to strengthen the same spirit of Khadi which was prevalent during the independence movement. We have to be vocal for the local for AatmaNirbhar Bharat. Madhya Pradesh has a rich tradition of handicrafts ranging from Khadi to silk. I urge all of you and the entire country to definitely buy some local handicraft products in the forthcoming festivals and promote our handicrafts.
And friends,
I would also request you not to forget Corona in the midst of the excitement of the festivities. We have to stop the third wave of Corona. We all have to work together to ensure this. Masks, vaccines and distance of two yards are very important. We have to take a pledge for a healthy and prosperous India. Once again my very best wishes to all of you. Today millions of citizens have gathered at more than 25,000 free ration shops across Madhya Pradesh. I bow to them and assure them that we will come out of this crisis which has troubled the entire human race. Together we will save everyone and will ensure victory by following all the rules. I wish you all the very best. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা’ৰ মধ্য প্ৰদেশৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে হোৱা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তালাপৰ পাঠৰ অসমীয়া অনুবাদ
07 AUG 2021 1:38PM by PIB Guwahati
নমস্তে জী!
মধ্য প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আৰু মোৰ বহুদিনীয়া চিনাকী শ্ৰী মংগুভাই পেটেল, যিগৰাকী ব্যক্তিয়ে নিজৰ সম্পূৰ্ণ জীৱন আদিবাসীসকলৰ কল্যাণৰ বাবে, জনজাতীয় সমাজৰ উত্কৰ্ষ সাধনৰ উদ্দেশ্যে সম্পূৰ্ণ জীৱন উত্সৰ্গা কৰিলে, তেনে এগৰাকী ব্যক্তি মধ্য প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী মান মংগুভাই। মুখ্য মন্ত্ৰী শ্ৰীমান শিৱৰাজ সিং, ৰাজ্য চৰকাৰৰ অন্যান্য মন্ত্ৰীসকল, বিধায়ক বন্ধুসকল আৰু মধ্য প্ৰদেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা সংযোজিত হোৱা ভাই-ভনীসকল!
‘প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা’ৰ জৰিয়তে সম্পন্ন হোৱা এই অন্ন বিতৰণৰ কাৰ্যক্ৰমৰ বাবে আপোনালোক আটাইকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো। প্ৰায় ৫ কোটি হিতাধিকাৰীক আজি মধ্য প্ৰদেশত এই যোজনাৰ দ্বাৰা একেলগে অন্ন যোগানৰ বৃহত্ অভিযান চলি আছে। এই যোজনা নিশ্চয় নতুন নহয়, ক’ৰোনা আৰম্ভ হোৱাৰ পিচত আজিৰ পৰা এক-ডেৰ বছৰ আগতে দেশৰ ৮০কোটিৰো অধিক দুখীয়া-দৰিদ্ৰৰ ঘৰলৈ বিনামূলীয়াকৈ খোৰাকী প্ৰেৰণৰ বাবে এই আঁচনিৰ সূচনা কৰা হৈছিল। পিচে, দুখীয়া-দৰিদ্ৰসকলৰ মাজলৈ গৈ তেওঁলোকৰ মনৰ খবৰ লোৱাৰ সুযোগ মই কেতিয়াও পোৱা নাই। আজি মধ্য প্ৰদাশ চৰকাৰে মোক আপোনালোকক দৰ্শন কৰাৰ বাবে এক সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। আজি মই দূৰৰ পৰাই হ’লেও মোৰ দুখীয়া ভাই-ভনীসকলক চাব পাৰিছো, তেওঁলোকৰ আশীৰ্বাদ পোৱাৰ সুবিধা পাইছো আৰু তাৰ কাৰণে মই দুখীয়া-দৰিদ্ৰজনৰ বাবে কিবা নহয় কৰি থকাৰ বাবে মনত শক্তি উপলব্ধি কৰিব পাৰিছো। আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদৰে মই মনত শক্তি লাভ কৰো আৰু সেয়ে কাৰ্যক্ৰমতো এনেই এক-ডেৰ বছৰ ধৰি চলি আছে, কিন্তু আজিহে আপোনালোকৰ দৰ্শনৰ বাবে মই অহাৰ সুযোগ পালো। এতিয়া মই আমাৰ মধ্য প্ৰদেশৰ কেইগৰাকীমান ভাই-ভনীৰে কথা-বতৰা পাতি আছিলো। মই সুধিছিলো এই সংকটকালত তেওঁলোকে যে চৰকাৰৰ পৰা বিনামূলীয়াকৈ খাদ্য সামগ্ৰী লাভ কৰিছে সেয়াই প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ বাবে বহুত সকাহ দান কৰা নাইনে? তেওঁলোকৰ কথাত মই একধৰণৰ সন্তুষ্টি প্ৰত্যক্ষ কৰিছিলো, এক ধৰণৰ বিশ্বাসৰ ভাব দেখিবলৈ পাইছিলো। অৱশ্যে, এয়া নিতান্তই দুখজনক হয় যে এতিয়া জীৱন আৰু জীৱিকা নিৰ্বাহ এই দুয়োটা প্ৰক্ৰিয়াই প্ৰভাৱিত হৈছে। সংকটৰ এই মুহূৰ্তত ভাৰত চৰকাৰ আৰু সমগ্ৰ দেশ, মধ্য প্ৰদেশৰ কাষত থিয় দিছেহি। শিৱৰাজ জী আৰু তেওঁৰ গোটেই দলটোৱেও এই সময়ত নিজেই উপস্থিত হৈ সাহায্য আৰু উদ্ধাৰ কাৰ্যত উঠি পৰি লাগিছে। ‘এনডিআৰএফ’-য়েই হওক, কেন্দ্ৰীয় বাহিনী অথবা আমাৰ বায়ুসেনাৰ জোৱানে, এইধৰণৰ পৰিস্থিতিৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পোৱাৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰক যি প্ৰয়োজন সকলো প্ৰকাৰৰ সহায়-সহযোগিতা আগবঢ়োৱাই আহিছে।
ভাই-ভনীসকল,
বিপদ যিয়েই নহওক কিয়, তাৰ প্ৰভাৱ কিন্তু নিতান্তই ব্যাপক হয়, সুদূৰ প্ৰসাৰী হয়। ক’ৰোনাৰ ৰূপততো সমগ্ৰ মানৱতাৰ ওপৰত শত বছৰৰ সকলোতকৈ ডাঙৰ দুৰ্যোগে চানি ধৰিছেহি। যোৱাটো বছৰৰ আৰম্ভণীতে যেতিয়া পৃথিৱীৰ কোনো এখন দেশেই এনে পৰিস্থিতি দেখা নাছিল যোৱাটো বছৰৰ আৰম্ভণিতে যেতিয়া ক’ৰোনাৰ সংক্ৰমণ বাঢ়িবলৈ ধৰিছিল, তেতিয়া সমগ্ৰ পৃথিৱীৰে দৃষ্টি তত্ক্ষণিক ভাবে নিজৰ স্বাস্থ্য সা-সুবিধাৰ প্ৰতি নিবদ্ধ হ’বলৈ ধৰিছিল। প্ৰত্যেকেই নিজৰ চিকিত্সা সা-সুবিধাসমূহক শক্তিশালী কৰাত লাগি গৈছিল। কিন্তু ইমান অধিক জনসংখ্যাৰ দেশ হিচাপে আমাৰ ভাৰতৰ বাবে বিশ্বৰ অন্য দেশৰ তুলনাত প্ৰত্যাহ্বান অধিক বুলি ভাবিবই লাগিব, কিয়নো আমাৰ জনসংখ্যা সঁচায়ে বহুত। ক’ৰোনাৰ পৰা বচাৰ লগতে ইয়াৰ নিৰাময়ৰ বাবে আমাৰ চিকিত্সা আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজন আছিলেই, এই সংকটৰ পৰা জন্ম হোৱা আন সমস্যাৱলীৰ সমাধানো বিচাৰিবলগীয়া হৈছিল। ক’ৰোনাৰ পৰা বাচিবৰ বাবে পৃথিৱী জুৰি কাম-বন বন্ধ কৰি দিবলগীয়া হৈছিল, আহ-যাহত প্ৰতিবন্ধকতা আৰোপ কৰিবলগীয়া হৈছিল। এনেবোৰ উপায় অৱলম্বন কৰিবলৈ গৈ ভাৰতে আৰু অনেক সমস্যাৰ মুখামুখী হবলগীয়াত পৰিছিল। এনে সংকটৰ ক্ষেত্ৰতো ভাৰতে, আমি সকলোৱে একেলগে মিলি কাম কৰিছিলো। আমি কোটি কোটি মানুহলৈ বিনামূলীয়াকৈ খাদ্য সামগ্ৰী যোগান ধৰি আহিছো, যাতে অনাহাৰে কটোৱাৰ দৰে পৰিস্থিতিৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া নহয়। আমাৰ বহু সংখ্য সতীৰ্থ গাঁৱৰ পৰা কাম-কাজ বিচাৰি চহৰলৈ যায়। আমি তেওঁলোকৰ খোৱা-বোৱা, থকা-মেলাৰ সকলো ব্যৱস্থা কৰিবলগীয়া হৈছিল আৰু গাঁৱলৈ ওভতাৰ পিচত তেওঁলোকৰ বাবে উচিত কৰ্ম সংস্থাপন সুনিশ্চিত কৰিবলগীয়া হৈছিল। এই সকলো সমস্যা একে সময়তে হিন্দুস্থানৰ সকলো প্ৰান্ততে আমি সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল যিয়ে পৃথিৱীৰ অন্য প্ৰান্তৰ তুলনাত ভাৰতৰ যুঁজক আৰু ভাৰতৰ সন্মুখত জন্ম হোৱা প্ৰত্যাহ্বানক বহু গুণে অধিক প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ কৰি তুলিছিল।
কিন্তু বন্ধুসকল,
প্ৰত্যাহ্বান যিমানেই ডাঙৰ নহওক কিয়, যেতিয়া দেশে একত্ৰে তাৰ সন্মুখীন হ’বলৈ আগবাঢ়ি যায়, তেতিয়া পথ নিজে নিজেই ওলাই, সমস্যাৰ সমাধানো হৈ যায়। ক’ৰোনাৰ পৰা জন্ম হোৱা সংকট নিৰ্মূলৰ বাবে ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা ৰণনীতিত দুখীয়াসকল সৰ্বোচ্চ প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰিছিল। ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা’ই হওক অথবা ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ ৰোজগা’ৰ যোজনাই হওক, প্ৰথমটো দিনৰ পৰাই দুখীয়া আৰু শ্ৰমিকসকলৰ বাবে ভোজন আৰু ৰোজগাৰৰ চিন্তা কৰা হৈছিল। এই সমগ্ৰ কালছোৱাত ৮০কোটিৰো অধিক দেশবাসীক বিনামূলীয়া ৰেচন যোগান ধৰা হৈছে। কেৱল ঘেহু, চাউল আৰু দাইলেই নহয় বৰঞ্চ ‘লকডাউন’ৰ সময়ছোৱাত আমাৰ ৮কোটিৰো অধিক দুখীয়া পৰিয়াললৈ গেছ চিলিণ্ডাৰো বিনামূলীয়াকৈ প্ৰেৰণৰ দিহা কৰা হৈছিল। ৮০কোটি লোকক খাদ্য সামগ্ৰী, ৮কোটি পৰিয়ালক গেছ। কেৱল এয়াই নহয়, প্ৰায় ২০কোটি বাই-ভনীৰ ‘জনধন একাউণ্ট’ত প্ৰায় ৩০হাজাৰ কোটি টকা প্ৰত্যক্ষ ভাবে জমা কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল। শ্ৰমিক আৰু কৃষকসকলৰ বেংক একাউণ্টতো বহু হাজাৰ কোটি টকা জমা কৰাৰ দিহা কৰা হৈছিল। এতিয়া ২দিনৰ পিচতে ৯আগষ্টতো প্ৰায় ১০-১১ কোটি কৃষকৰ পৰিয়ালৰ ‘বেংক একাউণ্ট’ত পুনৰ হাজাৰ কোটি টকা প্ৰত্যক্ষ ভাবে জমা কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
এই সকলো ব্যৱস্থাৱলীৰ লগতে ভাৰতে ‘মে’ড ইন ইণ্ডিয়া’ প্ৰতিষেধকৰ ওপৰতে বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছিল। সেই কাৰণেই আজি ভাৰতৰ হাতত নিজে প্ৰস্তুত কৰা প্ৰতিষেধক আছে। এই প্ৰতিষেধক প্ৰভাৱশালীতো হয়েই, সুৰক্ষিতও হয়। কালি মাত্ৰ ভাৰতে ৫০কোটি পালি প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰি অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ এক লক্ষ্য অতিক্ৰম কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। পৃথিৱীত এনে বহুত দেশ আছে, যাৰ সৰ্বমুঠ জনসংখ্যাতকৈয়ো অধিক পালি প্ৰতিষেধক ভাৰতে এটা সপ্তাহতে প্ৰদান কৰি আছে। এয়াই নতুন ভাৰতৰ, আত্মনিৰ্ভৰ হোৱা ভাৰতৰ নতুন সামৰ্থ্য হয়। কেতিয়াবা আমি পৃথিৱীতকৈ পিচুৱাই যাবলগীয়া হৈছিল। কিন্তু আজি আমি পৃথিৱীতকৈ কেবা খোজো আগত আছো। আহিবলগীয়া দিনবোৰত টীকীকৰণৰ এই গতি আমি আৰু অধিক দ্ৰুত কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
ক’ৰোনাই সৃষ্টি কৰা পৰিস্থিতিৰ বাবে ভাৰতে আজি যিমানবোৰ মঞ্চত একেলগে মোকাবিলা কৰিবলগীয়া হৈছে সেয়াই আমাৰ দেশৰ সামৰ্থ্যকে প্ৰতিবিম্বিত কৰে। আজি বেলেগ ৰাজ্যত কাম কৰি থকা শ্ৰমিকসকলৰ সুবিধাৰ বাবে ‘এক ৰাষ্ট্ৰ এক ৰেচন কাৰ্ড’ৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। বৃহত চহৰসমূহত শ্ৰমিকসকল যাতে জুপুৰীত বসবাস কৰিবলগীয়া নহয়, ইয়াৰ বাবে উচিত ভাড়াৰ যোজনা বলবত্ কৰা হৈছে। আমাৰ ৰিক্সা-থেলা চলোৱা ভাই-ভনীসকল, আমাৰ এইসকল মিত্ৰই যাতে কাম-কাজ পুনৰাই কৰিব পাৰে, তাৰবাবে ‘পিএম স্বনিধি’ৰ জৰিয়তে তেওঁলোকক বেংকৰ পৰা সস্তা আৰু সহজ ঋণ উপলব্ধ কৰোৱাৰ দিহা কৰা হৈছে। আমাৰ ‘কনষ্ট্ৰাকশ্যন ছেক্টৰ’, ‘ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ ছেক্টৰ’, ৰোজগাৰৰ এক বহু ডাঙৰ মাধ্যম। সেয়ে সম্পূৰ্ণ দেশত আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰকল্পৰ ক্ষেত্ৰত নিৰন্তৰ দ্ৰুত গতিত কাম চলি আছে। জীৱিকাৰ ওপৰত পৃথিৱী জুৰি অহা এই সকংটৰ সময়ত ভাৰতে যাতে যিমান পাৰি কম লোকচানৰ সন্মুখীন হ’ব পাৰে সেই কথা সুনিশ্চিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে বিগত বছৰটোত বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে আৰু সেই প্ৰয়াস অব্যাহত ৰখা হৈছে। ক্ষুদ্ৰ, লঘূ আৰু সৰু উদ্যোগ স্থাপন কৰাৰ কাম অব্যাহত ৰখাৰ বাবে লাখ কোটি টকাৰ সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। কৃষি আৰু ইয়াৰ সৈতে জড়িত সকলো যাতে কাম-কাজ সুচাৰুৰূপে চৰকাৰে এই কথাৰ প্ৰতিও লক্ষ্য ৰাখিছে। ইয়াৰ বাবে কৃষকসকললৈ সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ বাবে নতুন নতুন সমাধান সূত্ৰ আৱিষ্কাৰ কৰক। মধ্য প্ৰদেসেও এই ক্ষেত্ৰত প্ৰশংসনীয় কাম কৰিছে। মধ্য প্ৰদেশৰ কৃষকসকেও অভিলেখ পৰিমাণৰ উত্পাদন কৰিছে, সেইদৰে চৰকাৰেও অভিলেখ পৰিমাণত ‘এমএছপি’-ৰ বিপৰীতে ক্ৰয়ো নিশ্চিত কৰিছে। মধ্য প্ৰদেশে নিজৰ ১৭ লাখৰো অধিক খেতিয়কৰ পৰা ঘেহু ক্ৰয় কৰাৰ বিপৰীতে তেওঁলোকলৈ প্ৰত্যক্ষ ভাবে ২৫ হাজাৰ কোটিৰো অধিক টকা প্ৰেৰণ কৰিছে।
ভাই-ভনীসকল,
‘ডবল ইঞ্জিন’ চৰকাৰৰ সকলোতকৈ লাভ এয়াই। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ যোজনাসমূহক ৰাজ্য চৰকাৰে আৰু প্ৰয়াস প্ৰদান কৰাৰ ফলত সেইসমূহৰ শক্তি আৰু বাঢ়ি যায়। মধ্য প্ৰদেশত যুৱক-যুৱতীসকলৰ দক্ষতা বিকাশ হওক, স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ হওক, ডিজিটেল আন্ত-গাঁথনি নিৰ্মাণ হওক, ৰে’ল-পথ সংযোগেই হওক সকলোতে গতি ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে কাম কৰি থকা হৈছে। শিৱৰাজ জীৰ নেতৃত্বত মধ্য প্ৰদেশে নিশকতীয়া ৰাজ্যৰ পৰিচিতিক বহুদিন আগতেই পিচ পেলাই থৈ আহিছে। নহ’লে মোৰ মনত আছে ‘এমপি’-ৰ পথসমূহৰ অৱস্থা এটা সময়ত কি আছিল। ইয়াৰ পৰা কিমান ডাঙৰ ডাঙৰ কেলেংকাৰীৰ খবৰ আহি থাকিছিল। আজি ‘এমপি’ৰ চহৰ স্বচ্ছতা আৰু বিকাশৰ নতুন নিদৰ্শন হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
আজি যদি চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহ দ্ৰুতগতিত বাস্তৱায়িত হৈছে, ৰূপায়িত হৈছে, তেন্তে ইয়াৰ নেপথ্যত চৰকাৰৰ কাম-কাজলৈ অহা পৰিৱৰ্তনে কাম কৰিছে। পূৰ্বৰ চৰকাৰী ব্যৱস্থাত এক বিকৃতি আছিল। তেওঁলোকে গৰীবসকলৰ সম্পৰ্কত প্ৰশ্নও নিজেই কৰিছিল আৰু উত্তৰো নিজেই দিছিল। যিসকলক লাভান্বিত কৰাৰ প্ৰয়োজন আছিল, তেওঁলোকৰ বিষয়ে আগতে চিন্তাই কৰা হোৱা নাছিল। কিমান মানুহে ভাবিছিল, দুখীয়া-দৰিদ্ৰক পথ-ঘাটৰনো কি প্ৰয়োজন, তেওঁলোককতো প্ৰথমে ভাত-ৰুটীৰহে প্ৰয়োজন। কিমান মনুহেতো এয়াও কৈছিল যে দুখীয়সকলকনো গেছৰ কি প্ৰয়োজন, আহাৰতো খৰিৰে জুহালতো ৰান্ধিব পাৰি। এনে এক চিন্তাও আছিল যে যাৰ হাতত জমা ৰাখিবলৈ পইচাই নাই, তেওঁলোকেনো বেংক একাউণ্টৰে কৰিব কি! বেংক একাউণ্টৰ পিচতনো লাগি আছে কিয়! দুখীয়াক ঋণ দিবলৈ ওলাইছা যে তেওঁলোকেনো ঋণ ঘূৰাব কেনেকৈ? দশক জুৰি এনেবোৰ প্ৰশ্ন নাগৰিকসকলক সা-সুবিধাৰ পৰা নিলগত ৰাখিছিল। এয়া এক প্ৰকাৰে একোকে নকৰি থকাৰ ডাঙৰ অজুহাত হৈ উঠিছিল। না দুখীয়াই পথ-ঘাটৰ সুবিধা লাভ কৰিছিল, না দুখীয়াই গেছ লাভ কৰিছিল, না বিজুলী, না দুখীয়াই থাকিবলৈ পকা ঘৰ পাইছিল, না বেংক একাউণ্ট খুলিব পাৰিছিল, না পানী পাইছিল দুখীয়াই। পৰিণাম এনে হৈছিল যে দুখীয়া-দৰিদ্ৰসকলে বুনিয়াদী সা-সুবিধাসমূহৰ পৰা দশক ধৰি বঞ্চিত হৈ থাকিবলগীয়া হ’ল আৰু সৰু সৰু প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ বাবেও দিনটো ধৰি প্ৰচণ্ড পৰিশ্ৰম কৰিবলগীয়াত পৰিব লগা হৈছিল, এতিয়া এইবোৰ আমি কি বুলি ক’ম কওকচোন? মুখৰেতো দিনটোত ১০০বাৰ দুখীয়া শব্দ আওৰাই, দৰিদ্ৰৰ গান গাই থাকে, দুখীয়াজনৰ গীত জোৰে। কিন্তু আচৰণ এনে আছিল, এনে বস্তুক আমাৰ দেশত ‘পাষণ্ড’ বুলি কোৱা হয়, ‘পাষণ্ড’! এওঁলোকেতো সুবিধা নিদিছিলেই কিন্তু দুখীয়াজনক ভুৱা সহানুভূতি নিশ্চিত ভাবেই প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। কিন্তু মাটিৰ মানুহ আমিবোৰে, যিসকল আপোনালোকৰ মাজৰ পৰা আহিছো, আপোনালোকৰ সুখ-দুখক তেনেই কাষৰ পৰা অনুভৱ কৰিছো, আমি আপোনালোকৰ মাজৰ পৰাই আহিছো আৰু সেয়ে আমি আপোনালোকৰ দৰে মানুহৰ কাম কৰাৰ পদ্ধতি বেলেগকৈ ৰাখিছো। আমিতো এনেয়ো ব্যৱস্থাসমূহৰ আতিশয্য সহন কৰি কৰিয়েই ডাঙৰ হৈছিলো। সেয়ে বিগত বছৰসমূহত দুখীয়-দৰিদ্ৰসকলক শক্তি দিয়াৰ বাবে, প্ৰকৃতাৰ্থত সবলীকৰণৰ বাবে প্ৰয়াস অব্যাহত ৰখা হৈছে। আজি দেশৰ গাঁৱে গাঁৱে যি পথ নিৰ্মাণ কৰি থকা হৈছে, তাৰ জৰিয়তে নতুন ৰোজগাৰ তৈয়াৰ হৈছে, বজাৰ পৰ্যন্ত কৃষকৰ ফচল প্ৰেৰণৰ ব্যৱস্থা সহজ হৈছে, ৰোগ-ব্যাধিৰ পৰিস্থিতিত দুখীয়া-দৰিদ্ৰজনে সঠিক সময়ত হাস্পটাললৈ যাব পৰা হৈছে। দেশত দুখীয়া-দৰিদ্ৰৰ যি জনধন একাউণ্ট খোলা হৈছে, সেই একাউণ্ট খোলাৰ ফলত দুখীয়াসকল বেংকিং ব্যৱস্থাৰে জড়িত হ’ব পাৰিছে। আজি তেওঁলোকে মধ্যভোগী দালালৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পাইছে, চৰকাৰী আঁচনিৰ লাভ পোণপতীয়াকৈ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে, সহজ ঋণৰ সুযোগ পাইছে। পকাঘৰ, বিজুলী, পানী, গেছ আৰু শৌচালয়ৰ সুবিধাই দুখীয়াসকলক সন্মান প্ৰদান কৰিছে, আত্মবিশ্বাস দিছে, অপমান আৰু পীড়াৰ পৰা মুক্তি দিছে। এই দৰেই ‘মুদ্ৰা ঋণ’ৰ পৰা আজি কেৱল কোটি কোটিজনে জীৱিকা নিৰ্বাহ কৰাই নহয়, বৰঞ্চ তেওঁলোকে আনকো জীৱিকাৰ সম্বল দিবলৈ সক্ষম হৈছে।
বন্ধুসকল,
যিসকলে কৈছিল দুখীয়াজনৰ ‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া’ৰ পৰা, সুলভ ডাটাৰ পৰা, ইণ্টাৰনেটৰ পৰা কোনো লাভ-লোকচান নহয়। তেওঁলোকেই আজি ‘ডিজিটেল ইণ্ডিয়া’ৰ শক্তি কিমান সেয়া অনুভৱ কৰি আছে।
ভাই-ভনীসকল,
গাঁও, দুখীয়া, আদিবাসীসকলক সবল কৰ তুলিব পৰা আৰু এক বৃহত্ অভিযান দেশত চলাই থকা হৈছে। এই অভিযানে আমাৰ হস্তশিল্পক, হস্ততাঁতক, কাপোৰৰ আমাৰ কাৰিকৰীক প্ৰোত্সাহিত কৰিব। এই অভিযান ‘স্থানীয় নিবাসীসকলৰ প্ৰতি সৰৱ হোৱা’ৰ, ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ হোৱাৰ। এই চিন্তাৰেই আজি দেশে ‘ৰাষ্ট্ৰীয় হস্ততাঁত শিল্প দিৱস’- ‘নেশ্যেনল হেণ্ডলুম ডে’’ উদযাপন কৰি আছে আৰু আমি যেতিয়া দেশৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫সংখ্যক বৰ্ষ উদযাপন কৰি আছো, ‘স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোত্সৱ’ উদযাপন কৰি আছো তেতিয়া ৭ আগষ্টৰ মহত্ব আৰু অধিক হৈ উঠিছে। আজি আমি সকলোৱে মনত ৰখা উচিত আজিৰ এই ৭ আগষ্টতে ১৯০৫চনত ‘স্বদেশী আন্দোলন’ৰ শুভাৰম্ভ হৈছিল। এই ঐতিহাসিক দিনটোৰ পৰাই প্ৰেৰণা লৈ ৭আগষ্টৰ দিনটোক ‘হস্ততাঁত শিল্প দিৱস’ৰ নামত উতসৰ্গা কৰা হৈছে। এয়া গাঁৱে গাঁৱে, আদিবাসী অঞ্চলে অঞ্চলে আমাৰ অদ্ভুত শিল্পী, অদ্ভুত কলাকাৰসকলৰ প্ৰতি সন্মান জনোৱা আৰু নিজৰ উতপাদিত সামগ্ৰীক বিশ্বস্তৰৰ মঞ্চ প্ৰদানৰ দিন।
ভাই-ভনীসকল,
মই এই বুলিও ক’ম যে উত্সৱৰ উতসাহৰ মাজত আমি ক’ৰোনাকো পাহৰি যাব নালাগিব। ক’ৰোনাৰ তৃতীয়টো লহৰ আহিলে আমিয়েই ৰুধিব লাগিব, আৰু ৰুধিবই লাগিব। ইয়াৰ বাবে আমি সকলোৱে মিলি কাম কৰিব লাগিব। মাস্ক, প্ৰতিষেধক আৰু দুগজৰ ব্যৱধান মানি চলাটো খুবেই জৰুৰী। আমি ‘সুস্থ ভাৰত’ৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিব লাগিব, ‘সমৃদ্ধ ভাৰত’ৰ সংকল্প ল’ব লাগিব। আকৌ এবাৰ পুনৰ আপোনালোক আটাইকে বহুত বহুত শুভ কামনা জনালো। আৰু আজি সমগ্ৰ মধ্য প্ৰদেশত ২৫হাজাৰতকৈয়ো অধিক বিনামূলীয়া ৰেচনৰ দোকানত কোটি কোটি নাগৰিক একত্ৰিত হৈছে, মই তেওঁলোকক প্ৰণাম জনাইছো আৰু মই আশ্বস্ত কৰিব খুজিছো যে সমগ্ৰ মানৱ জাতি, সমগ্ৰ পৃথিৱীয়েই এই সংকটত পতিত হৈছে। ক’ৰোনাই সকলোকে জৰ্জৰিত কৰি ৰাখিছে। আমি সকলোৱে মিলি এই ৰোগৰ পৰা মুক্তি পোৱাৰ পথ উলিয়াম। সকলোকে বচাম, আমি মিলি-জুলি বচাম, সকলো নিয়ম পালন কৰি এই বিজয় সাব্যস্ত কৰিম। আপোনালোক আটাইলৈকে মোৰ শুভকামনা জনায় সামৰিছো। ধন্যবাদ!