Ministry of Health and Family Welfare
COVID19 Vaccination: Myths Vs. Facts
Any death or hospitalization following vaccination cannot be automatically assumed to be due to vaccination
Causality assessments help to understand whether the “Adverse Event Following Immunization” was caused directly due to vaccine, and are conducted at State and national level for the investigated cases
15 JUN 2021 2:51PM by PIB Delhi
There have been some media reports suggesting an increase in the cases of severe AEFI which have also resulted in ‘succumbing of patients’ post vaccination. As per the media reports, 488 deaths following vaccination are linked to post-COVID complications during 16th Jan 2021 and 7th June 2021 period where the total vaccination coverage was 23.5 crore.
It is clarified that these reports are based on incomplete and limited understanding of the matter at hand. It may be noted that the term “succumbed” insinuates causality i.e. the deaths were caused due to vaccination.
The number of deaths reported following COVID-19 vaccination in the country is only 0.0002% of 23.5 crore doses administered which is within the expected death rates in a population. In a population, deaths occur at a certain rate. Crude death rate in 2017 as per SRS data is 6.3 per 1000 persons annually (SRS, Registrar General & Census Commissioner, India from https://main.mohfw.gov.in/sites/default/files/HealthandFamilyWelfarestatisticsinIndia201920.pdf).
It is also important and pertinent to note that the mortality rates for those testing positive for COVID-19 disease is more than 1% and COVID-19 vaccination can prevent these deaths. Therefore, the riskof dying following vaccination is negligible as compared to the known risk of dying due to COVID-19 disease.
Adverse Event Following Immunization (AEFI) is defined as ‘any untoward medical occurrence which follows immunization and which does not necessarily have a causal relationship with the usage of the vaccine. It can be any unfavourable or unintended sign, abnormal laboratory finding, symptom or disease’. Healthcare workers, doctors and vaccine recipients have been always encouraged by the Government of India as well as State Governments to report all deaths, hospitalizations and events resulting in disability as well as any minor and adverse events following immunization at any point of time after vaccination.
Deaths, hospitalizations or events causing disability or concern following any vaccination are categorised as serious or severe cases and are to be investigated at the district level. Causality assessments help to understand whether the event was caused due to the vaccine and are conducted at the state and national level. Therefore, any death or hospitalization following vaccination cannot be automatically assumed to be due to vaccination unless investigated by the AEFI Committees at the district, state and national level and attributed to the Vaccination.
There is a robust system of AEFI surveillance at every level from the district to the State. Once the investigation is completed, the reports are released on the website of the Union health Ministry, following transparent sharing of COVID Vaccination related information.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ଟିକାକରଣ : ଭ୍ରାନ୍ତ ଧାରଣା ବନାମ ସତ୍ୟତା
ଟିକାକରଣ ପରେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ କିମ୍ବା ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେବାର କାରଣ ଆପେ ଆପେ ଟିକାକରଣ ବୋଲି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ
“ଟିକାକରଣ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ” ର ସମୀକ୍ଷା ଟିକାକରଣର ପ୍ରଭାବକୁ ବୁଝିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ; ରାଜ୍ୟ ଓ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଏପରି ମାମଲାର ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଥାଏ
15 JUN 2021 2:51PM by PIB Bhubaneswar
କେତେକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟରେ ଗମ୍ଭୀର ଏଇଏଫଆଇ (ଟିକାକରଣ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ) ମାମଲାରେ ବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି। ଏପରି ମାମଲାରେ ‘ଟିକାକରଣ ପରେ ରୋଗୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ’ ହେଉଥିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି। ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶିତ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, 16 ଜାନୁଆରୀ 2021 ଏବଂ 7 ଜୁନ 2021 ମଧ୍ୟରେ ଟିକାକରଣ ପରେ ହୋଇଥିବା 488ଟି ମୃତ୍ୟୁ କୋଭିଡ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଗମ୍ଭୀରତା ସହ ଜଡ଼ିତ। ଏହି ସମୟରେ ମୋଟ 23.5 କୋଟି କୋଭିଡ ଟିକା ଦିଆଯାଇସାରିଛି।
ତେବେ ଏଠାରେ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଉଛି ଯେ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ସୀମିତ ବୁଝାମଣା ଉପରେ ଏସବୁ ରିପୋର୍ଟ ଆଧାରିତ। ଏଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ରଖିବା ଉଚିତ୍ ଯେ, ‘ଟିକାକରଣ ପରେ ରୋଗୀଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ’ ଅର୍ଥ ଟିକାକରଣ ଯୋଗୁ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି ବୋଲି ଦର୍ଶାଉଛି।
କୋଭିଡ-19 ଟିକାକରଣ ପରେ ଦେଶରେ ହୋଇଥିବା ମୃତ୍ୟୁସଂଖ୍ୟା ମୋଟ୍ ଟିକାକରଣ ସଂଖ୍ୟା 23.5 କୋଟି ଡୋଜର 0.0002% ଅଟେ। ଏହା ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ମୃତ୍ୟୁହାରର ପରିଧି ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି। ଏକ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ, ମୃତ୍ୟୁର ଏକ ନିଶ୍ଚିତ ହାର ରହିଥାଏ। ଏସଆରଏସ ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, 2017ରେ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ବାର୍ଷିକ1000 ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଅନୁପାତରେ 6.3 ରହିଥିଲା। (ଏସଆରଏସ, ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲ ଓ ଜନଗଣନା ଆୟୁକ୍ତ, ଭାରତ https://main.mohfw.gov.in/sites/default/files/HealthandFamilyWelfarestatisticsinIndia201920.pdf)
ଏହା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଯେ କୋଭିଡ-19 ରୋଗରେ ପଜିଟିଭ୍ ଚିହ୍ନଟ ହେଉଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହାର 1 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଏବଂ କୋଭିଡ-19 ଟିକାକରଣ ଏସବୁ ମୃତ୍ୟୁର ନିରାକରଣ କରିପାରିବ। ସେଥିପାଇଁ, କୋଭିଡ-19 କାରଣରୁ ହେଉଥିବା ମୃତ୍ୟୁ ତୁଳନାରେ ଟିକାକରଣ ପରେ ହେଉଥିବା ମୃତ୍ୟୁର ବିପଦ ପାଖାପାଖି ନଗଣ୍ୟ।
ତେଣୁ ଟିକାକରଣ ପରେ ଦେଖାଦେଉଥିବା ଏଇଏଫଆଇକୁ ‘ଯେକୌଣସି ଚିକିତ୍ସାଜନିତ ଅଘଟଣ ଭାବେ ପରିଭାଷିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଟିକାର ଉପଯୋଗ ସହିତ ଏହାର ସିଧାସଳଖ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି ବୋଲି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭାବେ କୁହାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ’। ଏହା ଏକ ପ୍ରତିକୂଳ କିମ୍ବା ଅନିଚ୍ଛାକୃତ ସଙ୍କେତ, ଅସ୍ୱାଭାବିକ ଗବେଷଣାଗାର ସନ୍ଧାନ, ଲକ୍ଷଣ କିମ୍ବା ରୋଗ ହୋଇପାରେ। ଭାରତ ଟିକାକରଣ ପରେ ହେଉଥିବା ସମସ୍ତ ମୃତ୍ୟୁ, ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେବା ଏବଂ ବିକଳାଙ୍ଗ ହୋଇଯିବା ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଯେକୌଣସି ଛୋଟ କିମ୍ବା ପ୍ରତିକୂଳ ଘଟଣାର ରିପୋର୍ଟ କରିବା ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ, ଡାକ୍ତର ଓ ଟିକାଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ଟିକାକରଣ ପରେ ହେଉଥିବା ଯେକୌଣସି ମୃତ୍ୟୁ, ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେବା କିମ୍ବା ବିକଳାଙ୍ଗ ହୋଇଯିବା ଅଥବା ଚିନ୍ତାର କାରଣ ସାଜୁଥିବା ଯେକୌଣସି ଘଟଣାକୁ ଗମ୍ଭୀର କିମ୍ବା ଚିନ୍ତାଜନକ ମାମଲା ଭାବେ ବର୍ଗୀକୃତ କରାଯାଇଥାଏ। ଏପରି ମାମଲାର ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରରେ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଥାଏ। ଏପରି ଗମ୍ଭୀର ଘଟଣା ସିଧାସଳଖ ଟିକା କାରଣରୁ ହୋଇଛି ବୋଲି ବୁଝିବାରେ ଏହି ଘଟଣାର ଆକଳନ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ରାଜ୍ୟ ଓ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଏପରି ମାମଲାର ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଥାଏ। ସେଥିପାଇଁ ଜିଲ୍ଲା, ରାଜ୍ୟ ଓ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଏଇଏଫଆଇ ସମିତି ଦ୍ୱାରା ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇ ଏପରି ମାମଲା ନିମନ୍ତେ ଟିକାକରଣ ଦାୟୀ ବୋଲି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାନଯିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଟିକାକରଣ ପରେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ କିମ୍ବା ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେବା ଘଟଣା ପଛରେ କାରଣ ଆପେ ଆପେ ଟିକାକରଣ ବୋଲି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ।
ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ରାଜ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଏଇଏଫଆଇର ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବା ଲାଗି ମଜବୁତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଥରେ ଯାଞ୍ଚ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ, କୋଭିଡ-19 ଟିକାକରଣ ସମ୍ପର୍କିତ ସୂଚନାକୁ ପାରଦର୍ଶୀ ଭାବେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବସାଇଟରେ ରିପୋର୍ଟ ଜାରି କରାଯାଇଥାଏ।