Ministry of Health and Family Welfare
Centre Reviews Preparedness of 5 States of Eastern India to address Needs and Challenges of current phase of COVID Pandemic
5 Critical Areas of Action Highlighted
05 MAY 2021 8:50PM by PIB Delhi
Union Health Secretary Shri Rajesh Bhushan along with Member (Health), NITI Aayog Dr. Vinod K. Paul chaired a high-level meeting today with the Eastern States of Assam, West Bengal, Odisha, Bihar and Jharkhand. The review meeting assessed the arrangements put in place by these eastern states for containment and management of the COVID19 pandemic. Evidence suggests that the pandemic is moving eastward and a rise has been observed in the number of daily cases in these states along with rising mortality.
Dr. Balram Bhargava, Secretary (Health Research) & DG ICMR, Dr (Prof) Sunil Kumar, DGHS, Ms. Arti Ahuja, Additional Secretary (Health), Dr. Sujeet K. Singh, Director, NCDC were present along with Principal Secretary (Health), Mission Director (NHM), and State Surveillance Officer of the concerned states.
Five critical areas of action were discussed for addressing the needs and challenges of recent phase of the COVID 19 pandemic in these states, which has led to an unprecedented surge in number of daily cases and increased mortality.
Underscoring the critical importance of human resources in providing health services and clinical management of the severe COVID patients in the hospitals, the States were advised to ensure that performance linked payments of the Community Health Officers (CHOs) at the Ayushman Bharat Health & Wellness Centres (HWCs) and the incentives to the ANMs and other health workers are paid timely. The NHM funds to the states may be utilized for this purpose. In addition, a slew of decisions have been taken recently by the Union Government whereby the services of final year MBBS students; those students that are yet to take the NEET examination (which has been postponed); final year nursing students; and internees can be utilized for COVID related healthcare work.
Starting today, the list of districts across the country where the positivity rate is above 20% has been displayed on the website of the Health Ministry. This list is dynamic and will be updated on a regular basis. States are required to undertake focussed efforts in these districts regarding testing; home isolation of the infection people; measures to prevent crowding and intermingling of people to curb spread of infection; in addition to other containment activities. During the periods of stringent restricted movement in the states, the time could be utilized for augmentation of hospital infrastructure including construction of makeshift hospitals; attaching hotels to hospitals; and field hospitals.
It was pointed out to the States that last year an advisory was shared with them enlisting the broad norms of oxygen usage in clinical management of hospitalized patients. This was subject to state-wise customization. The oxygen requirement for the different categories of patients receiving clinical care in hospitals was also detailed in the advisory. An oxygen audit is also required to be done by all the states. Pointing that barring a few states, others have not undertaken the exercise, the states were reminded to undertake this process. With the aim of having one PSA plant in every district, 1000 PSA plants are being planned across the country. The states were advised to identify the sites for installation of the PSA plants. The Health Ministry, DRDO and CSIR will support the State efforts in this direction.
It was pointed out to the states that as part of the Liberalised Pricing & Accelerated National COVID-19 Vaccination Strategy Phase-3, every month 50% of the Central Drugs Laboratory (CDL) cleared vaccine doses of every manufacturer would be available for direct procurement by the State Govts & Private Hospitals. States were advised to clear the payment of the manufactures so that the vaccine consignments could be delivered to the states in a timely manner for Phase-3 of the nationwide vaccination drive. Government of India would continue to procure its share of 50% of the monthly CDL cleared vaccines and would continue to make it available to the State Govts totally free of cost as was being done earlier. It was pointed to the states that they should not lose sight of those who are to get the second dose of COVID vaccine. Of the supply of vaccines to the states, it was pointed out that 70% ought to be allocated to meet the requirement of second dose, while 30% ought to be reserved for the first dose.
Dr V K Paul stressed for States to ramp up the hospital and clinical management capacities including effective operation of ambulances, enhance testing in districts witnessing higher positivity than the national average, and take timely decisions to augment HR under the new enabling provisions of the Union Government. He also highlighted private sector participation in telemedicine services to relieve pressure on public facilities and requested for diligent following of Home Ministry’s order on containment measures.
DG ICMR cautioned the States on the revised testing guidelines drafted for efficient use of the testing apparatus like removal of RT-PCR confirmation of positive cases after end of designated time period. He reminded them of the Home Ministry’s advisory of implementing lockdown measures in districts with >10% positivity and asked them to ramp up on facilities like sites for RT-PCR testing, vaccination and the augmentation of medical workforce.
Director NCDC emphasized on the early detection of cases before they deteriorate to more acute forms of COVID. The need to focus on stringent containment in districts with greater than a 10% positivity rate and rigorous contact tracing for those with less than 10% positivity rate was discussed. He also urged for augmentation of testing infrastructure.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রনা হৌজিক চত্থরিবা কোবিদ লাইনা-লাইচৎ অসিনা পীরিবা চেলেঞ্জশিং অমসুং তঙাই ফদবশিং অসি থেংননবা ভারতকী নোংপোক থংবা মাইকৈদা লৈরিবা রাজ্য ৫না লৌখৎলিবা চেকশিন থৌরাং য়েংশিনখ্রে
এক্সন লৌখনবা মরু ওইবা হিরম ৫ পুথোকখ্রে
05 MAY 2021 8:50PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হেল্থ সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুশননা নিতি আয়োগকী মেম্বর(হেল্থ) দা. বিনোদ কে. পোলগা লোইননা নোংপোক থংবদা লৈরিবা রাজ্যশিং অসাম, ৱেস্ত বেঙ্গল, ওরিশা, বিহার অমসুং ঝর্খন্দগা ঙসি অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা পাংথোকখ্রে৷ কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসি লান্থেংননবা হায়রিবা রাজ্যশিং অসিনা লৌখৎলিবা চেকশিন থৌরাং অমসুং এরেঞ্জমেন্তশিং অদু রিভ্যু মীতিং অসিনা নৈনখ্রে৷ লাইচৎ অসি নোংপোক থংবা লমদমশিংদা য়াম্না কন্না শন্দোরক্লি হায়বা অসি ইবিদেন্সনা উৎলে অমসুং হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা কোবিদকী কেস অসি নুংতিগী মশিং য়াম্না য়াম্না হেনগৎলকপা অমসুং শিবগী চাং হেনগৎলকপা অদুসু উরে৷
আই.সি.এম.আর.গী দি.জি. অমসুং সেক্রেতরী(হেল্থ) দা. বালরাম ভর্গব, দি.জি.ঐচ.এস.কী দোক্তর(প্রোফেসর) সুনিল কুমার, এদিস্নেল সেক্রেতরী(হেল্থ) শ্রীমতি আর্তি আহুজা, এন.সি.দি.সি.গী দাইরেক্তর দা. সিজীত কে. সিংহনা মরী লৈনবা রাজ্যশিং অসিগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী(হেল্থ), মিসন দাইরেক্তর)এন.ঐচ.এম.) অমসুং স্তেত সর্ভিলেন্স ওফিসরগা লোইননা মীফম অসিদা শরুক য়াখি৷
হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী কোবিদকী কেস মশিং য়াম্না য়াম্না লাক্তুনা শিবগী চাংসু হেনগৎহল্লিবা লাইচৎ অসি থেংনবদা চংলিবা চেলেঞ্জশিং অমসুং তঙাই ফদবা অদু মেনশিন্ননবগীদমক মরু ওইবা হিরম মঙা এক্সন লৌনবা খন্নখ্রে৷
হোস্পিতালশিংদা অরুবা ফিভমদা লাইকৎনদুনা লৈরিবা কোবিদ-১৯ পেসেন্তশিং অসিদা ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত অমসুং হেল্থ সর্ভিসশিং ফংহন্নবা হোৎনবদা হ্যুমেন রিসোর্চশিং মরু ওইরিবা অদু পল্লদুনা, অয়ুশমান ভারত হেল্থ অমসুং ৱেল্নেস সেন্তরশিং(ঐচ.দবল্যু.সি.শিং) অসিদা লৈরিবা কম্ম্যুনিতী হেল্থ ওফিসরশিং(সি.ঐচ.ও.শিং) অসিগী পর্ফোমেন্স লিঙ্ক পেমেন্তশিং অমসুং এ.এন.এম.শিং অমসুং অতোপ্পা হেল্থ ৱার্করশিং অসিদা পীরিবা ইন্সেন্তিবশিং অদু মতম চানা পীথোক্নবা রাজ্যশিং অসিদা খঙহনখ্রে৷ হায়রিবা হিরম অসিগীদমক রাজ্যশিংদা থাদরিবা এন.ঐচ.এম. ফন্দশিং অদু শিজিন্নবা য়ারগনি৷ অসিগীসু মথক্তা, কোবিদকা মরী লৈনবা হেল্থকেয় থবকশিংদা অরোইবা চহিদা তম্লিবা এম.বি.বি.এস. মহৈরোইশিং; এন.ই.ই.তি. এগজামিনেসন থাগদৌরিবা মহৈরোইশিং(এগজামগী মতম য়ৈথোকখ্রবা); অরোইবা চহি তম্লিবা নর্সিং মহৈরোইশিং; অমসুং ইন্তর্ন পুরিবশিংগী সর্ভিস শিজিন্ননবা কেন্দ্র সরকার অসিনা হন্দক্তা ৱারেপ কয়া অমা লৌখ্রে৷
ঙসিদগী হৌদুনা, পোজিতিব ওইবগী চাং ২০% হেন্না ৱাংনা লৈরিবা লৈবাক অসিগী জিলাশিংগী লিস্ত হেল্থ মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইততা থাগৎখ্রে৷ লিস্ত অসি দাইনামিক ওই অমসুং চাং নাইনা অপদেত তৌরগনি৷ রাজ্যশিংনা হায়রিবা জিলাশিং অসিদা কন্তেনমেন্ত এক্তিবিতীশিং লৌখৎলিবা অসিগী মথক্তা হেন্না হেন্না তেস্ত তৌবা; লাইনা অসিনা নারবা মীওইশিং হোম আইসোলেসন তৌদুনা থম্বা; লাইচৎ শন্দোরকপা অসি হন্থনবা মী য়াম্না পুন্দনবা খোঙথাংশিং লৌখৎপাদা হেন্না মীৎয়েং চংবা মরু ওই৷ রাজ্যশিং অসিদা চত্থোক-চৎশিন তৌবগী অথিংবা কয়া অমা থম্লিঙৈ চৈরক অসিদা, ফংলিবা মতম অসি মেকশিফত হোস্পিতালশিং শেমগৎ-শাগৎপা য়াওনা হোস্পিতাল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎননবগীদমক; হোস্পিতালশিং অসিদা হোতেল এতেচ তৌননবা; অমসুং ফিল্দ হোস্পিতালশিং শেমগৎহৌবদা শিজিন্নবা য়ারগনি৷
হোস্পিতেলাইস তৌরিবা পেসেন্তশিং অসি লাইয়েং চত্থবদা শিজিন্নরিবা ওক্সিজেনগী নোর্মশিং অদি পল্লিবা এদভাইজরী অমা হৌখিবা চহিদা রাজ্যশিং অসিদা উৎখ্রে হায়না ফোংদোকখ্রে৷ হোস্পিতালশিংদা লাইয়েং চত্থদুনা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা কাংলুপকী পেসেন্তশিং অসি লৈরিবা ওক্সিনগী অৱাৎপা অদু এদভাইজরী অসিদসু কুপথনা পল্লি৷ রাজ্য পুম্নমক্না ওক্সিজেন ওদিত অমসু তৌবা মরু ওই৷ জিলা খুদিংমক্তা পি.এস.এ. প্লান্ত অমমম থম্নবগী পান্দমদা, লৈবাক অসিদা পি.এস.এ. প্লান্ত ১০০০ থম্নবা প্লান তৌরি৷ পি.এস.এ. প্লান্তশিং অসি ইন্সতোল্দ তৌনবগী মফমশিং অদু খন্দোক্নবা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে৷ মসিগী দাইরেক্সন অসিদা হেল্থ মন্ত্রালয়, দি.আর.দি.ও. অমসুং সি.এস.আই.আর.না রাজ্যনা হোৎনরিবশিং অসিদা সপোর্ত তৌরগনি৷
লিবরেলাইস প্রাইসিং অমসুং এসিলিরেতেদ নেস্নেল কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন স্ত্রাতিজি ফেস-৩গী শরুক অমা ওইনা, থা খুদিংগী মেনুফেকচরর খুদিংমক্কী ভেক্সিন দোজ ক্লিয়র তৌরবা সেন্ত্রেল দ্রগ লেবোরেতরী(সি.দি.এল.)গী ৫০%দি রাজ্য সরকারশিংগী অমসুং প্রাইভেৎ হোস্পিতালশিংগীদমক ফংহল্লগনি হায়না রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে৷ নেসনৱাইদ ভেক্সিনেসন দ্রাইবকী ফেস-৩ অসিগীদমক ভেক্সিন কন্সাইনমেন্তশিং অদু রাজ্যশিং অসিদা মতম চানা য়ৌহল্লক্নবা মেনুফেকচররশিং অসিদা পীগদৌরিবা পেমেন্ত অদু পীথোক্নবা রাজ্যশিং অসিদা খঙহনখ্রে৷ ভারত সরকারনা মন্থলি সি.দি.এল. ক্লিয়র ভেক্সিনগী মহাক্কী সেয়র ৫০% অদু মখাতানা লৌশিল্লগনি অমসুং মমাংগী মতমদা তৌখিবা অদুগুম্না ভেক্সিনশিং অদু রাজ্য সরকারশিংদা লেম্না ফংহল্লগনি৷ রাজ্যশিংদা ফংহনগদৌরিবা ভেক্সিনশিং অসিগী ৭০%দি অনিশুবা দোজ কাপ্পদৌরিবশিং অসিগীদমক খাক্তুনা থমগদবনি অমসুং ৩০%না অহানবা দোজ কাপ্পদৌরিবা মীওইশিং অসিগীদমক কাক্তুনা থম্নবা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে৷
রাজ্যশিংনা কেন্দ্র সরকারগী অনৌবা প্রোভিজনশিং অসিগী মখাদা ঐচ.আর. হেনগৎহন্নবা মতম চানা ৱারেপশিং লৌনবা, এম্বুলেন্স ওপরেসন অসি ইফেক্তিব ওইনা মথৌ তৌহনবা য়াওনা লৈরিবা হোস্পিতাল অমসুং ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত কেপাসিতীশিং অসি শেমগৎহৌনবা, নেস্নেল এভেরেজকী চাংদগী হেন্না পোজিতিব ওইরিবা জিলাশিং অসি তেস্ত হেন্না পাংথোক্ননবা দা. ভি.কে. পোলনা রাজ্যশিংদা ফোংদোকখ্রে৷ পব্লিক ফেসিলিতীশিং অসিদা হেন্না শাফু পীরিবা অসি হন্থনবা তেলিমেদিসিনগী সর্ভিসশিং অসিদা প্রাইভেৎ সেক্তর শরুক য়ারক্নবা মহাক্নসু ফোংদোকখ্রে অমসুং কন্তেনমেন্ত মিজরশিং অসিগী মতাংদা হোম মন্ত্রালয়গী ওর্দর অদু নিংথিনা কাইদনা ইন্নবা মহাক্না হায়জখ্রে৷
তেস্তিং এপারেতস নিংথিনা শিজিন্ননবগীদমক শেমখিবা রিভাইস তেস্তিং গাইদলাইনশিং অদুগী মতাংদা দি.জি. আই.সি.এম.আর.না রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে৷ পোজিতিব ওইবগী চাং ১০%দগী হেন্না লৈরিবা জিলাশিং অসিদা লোকদাউন চত্থনবা থোকখিবা গৃহ মন্ত্রালয়গী এদভাইজরী অদু মহাক্না রাজ্যশিংদা নৌহৌননা নিংশিংখ্রে অমসুং লোকদাউনগী মতম অসিদা আর.তি.-পি.সি.আর.গী তেস্ত তৌফম, ভেক্সিনেসন তৌফম শেমগৎহৌনবা অমসুং মেদিকেল ৱার্কফোর্সকী মশিং হেনগৎহন্নবা রাজ্যশিংদা হায়খ্রে৷
কোবিদ নারবা মীওইশিংনা কোবিদকী অতোপ্পা এক্যুইত ফোর্মশিংদা শন্দোক্ত্রিঙৈ মমাংদা মাংজৌননা কোবিদ কেসশিং অসি খঙদোকহৌনবা এন.সি.দি.সি.গী দাইরেক্তরনা ফোংদোকখ্রে৷ পোজিতিব ওইবগী চাং ১০%দগী হেন্না ৱাংনা লৈরিবা জিলাশিং অসিদা হেন্না চেকশিন থৌরাং লৌবদা মীৎয়েং চংনবা অমসুং পোজিতিব ওইবগী চাং ১০%দগী হেন্না তানা লৈরিবশিংগীদমক কন্ত্রেক ত্রেসিং তৌননবা খন্নখ্রে৷ লাইচৎ অসিগী তেস্তিং ইনফ্রাস্ত্রকচর হেন্না শেমগৎনবা মহাক্নসু হায়খ্রে৷