Ministry of Science & Technology
CSIR-CMERI Oxygen Enrichment Technology for the MSMEs to step-in for an Oxygen Sufficient India
04 MAY 2021 7:05PM by PIB Delhi
An awareness session on Oxygen related technologies was organised through digital platform by MSME – Development Institute, Jaipur in association with CSIR - Central Mechanical Engineering Research Institute, Durgapur on 04.05.2021. Prof. (Dr.) Harish Hirani, Director, CSIR-CMERI delivered the Chief Speaker’s address in the programme. Mr. Sanjeev Saxena, Additional Director of Industries, Govt. of Rajasthan, Mr. V. K. Sharma, Director, MSME-DI, Jaipur, Dr. Rohit Jain, President, CIDA, and Mr. Mahendra Mishra, General Secretary, Laghu Udyog Bharti including100 number of MSEs, entrepreneurs and industrialists participated in the said awareness programme.
Prof. Harish Hirani, Director, CSIR-CMERI emphasised upon the use of Oxygen Concentrators which has the potential to be the life saver. The proper management of the Liquid Oxygen cylinders and having the alternative strategies of Oxygen Concentrators may help us to fight the pandemic efficiently. Prof. Hirani also said that CSIR-CMERI envisages the need of networking of more and more number of MSE entrepreneurs so that the manufacturing of Oxygen Concentrators can be started at mass scale rapidly to fulfil the demand of Oxygen. In this regard he cited the example of few of the MSEs who already possess the capabilities in the resources like Compressors, Analysers, Manufacturing capacity etc. which need to be integrated and these entrepreneurs need to come forward for timely starting of the manufacturing process. One of the Government PSU companies has already issued tender for one lakh Oxygen Concentrators for mitigating the Oxygen demand.
The Oxygen Enrichment Unit (OEU) helps in saving of Oxygen in comparison to the Oxygen cylinders. Sometimes very high flow of Oxygen using the cylinders may cause Oxygen Toxicity which may be very fatal to the human being. Proper handling of the OEU, trained technical personals are also needed and CSIR-CMERI can provide assistance in skill development of such technical personnel. CSIR-CMERI has already transferred the technology to four MSEs and the same is also being transferred to two more companies very shortly. Some of them are to start production from 2nd week of May 2021.
Mr. Sanjeev Saxena, Additional Director of Industries, Govt. of Rajasthan, appreciating the efforts of CSIR-CMERI said that both the Central and State Governments are working on the arrangement of supply of Oxygen to the needy persons. At some places Army also is doing their bit for revival of the closed Oxygen plant in their region. The Government has also provided funds to fight the battle. He added that MSMEs can take the benefit of CSIR-CMERI technology in establishing the manufacturing unit to provide supply of Oxygen to the needful and avail the financial help through subsidy as per concerned Government guidelines. Rajasthan Govt. is running a scheme under Rajasthan Nivesh Protsahan Yojana where MSMEs may avail the financial assistance up to 30th September 2021.
Mr. V. K. Sharma, Director, MSME-DI, Jaipur, acknowledged Prof. Hirani for coming forward with details and providing guidance amidst the Oxygen crisis. He said that he also faced some issues in marketing of liquid Oxygen cylinders and suggested that when embedded with solar system it may deliver better results. He assured that the office of MSME-DI, Jaipur is with all the MSME entrepreneurs in their endeavours and the would provide all possible support to these industries.
Dr. Rohit Jain, President, CIDA stated that CSIR-CMERI’s technology can prove to be a milestone for the MSMEs in bridging the demand and supply gap of Oxygen in the current pandemic period. He urged the MSMEs to take the advantage of the technology, which may be turn to be a good opportunity for them.
The programme was very interactive. The entrepreneurs, MSMEs, and start-ups attending it were keenly interested about the CSIR-CMERI developed Concentrator and were eager to know the details of the technology, procedure for transfer of technology, ToT Fee, its cost aspects, capital and finance required to start production, statutory requirement towards testing of the technology, how to start up the fabrication immediately, use of Oxygen Concentrator in cutting and other industries, requirement of Concentrator plant in the post COVIDera, whether Oxygen can be stored through Concentrator, consequences of continuous operation of the device, working capabilities of the device beyond the temperature of 40°C., Director, CSIR-CMERI responded to each of the above queries to the satisfaction of all, which was appreciated by the participants.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ওক্সীজেন মরাং কাইবা ভারতকীদমক্তা এম.এস.এম.ই.শিংগী সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই. ওক্সীজেন ইনরিচমেন্ত তেক্নোলোজী
04 MAY 2021 7:05PM by PIB Imphal
ওক্সীজেনগা মরী লৈনবা তেক্নোলোজীগী মতাংদা খঙনবা সেসন অমা জয়পুরগী এম.এস.এম.ই.-দিভেলপমেন্ত ইন্সতিত্যুৎনা সি.এস.আই.আর.-সেন্ত্রেল মেকানিকেল ইঞ্জিনিয়রিং রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ, দুর্গাপুরগা লোয়ননা ৪/৫/২০২১ শিন লাংদুনা পাংথোকখ্রে। থৌরম অসিদা প্রোফঃ (দাঃ) হরিশ হিরানী, দাইরেক্তর, সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না চীফ স্পীকরগী ৱারোল থমখি। রাজস্থান সরকারগী ইন্দস্ত্রীজকী এদিস্নেল দাইরেক্তর, শ্রী সঞ্জীব সক্সেনা, জয়পুরগী এম.এস.এম.ই.-দি.আই.গী দাইরেক্তর, শ্রী ভি.কে. শর্মা, সি.আই.দি.এ.গী প্রসিদেন্ত, দাঃ রোহিৎ জেন অমসুং লঘু উদ্যোগ ভারতীগী জেনেরেল সেক্রেতরী, শ্রী মহেন্দ্র মিশ্রা য়াওনা এম.এস.ই.গী মেম্বর, ওন্তোপ্রিনর অমসুং ইন্দস্ত্রিএলিস্ত ১০০না হায়রিবা খঙমিন্নবগী থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
প্রোফঃ (দাঃ) হরিশ হিরানী, দাইরেক্তর, সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই. মীওইবগী পুন্সি কনবা ঙম্বা ওক্সীজেন কন্সেন্ত্রেতর শিজিন্নবদা অহেনবা মিৎয়েং থমখি। লিক্বিদ ওক্সীজেন সিলিন্দরশিং নীংথিনা শিজিন্নবা অমসুং ওক্সীজেন কন্সেন্ত্রেতরগী মহুত্তা শিজিন্ননবা অতোপ্পা থৌরাং তৌবনা লাইচৎ অসিগা লান্থেংনবদা য়াম্না তেংবাংবা ঙমগনি। প্রোফঃ হিরানীনা সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না ওক্সীজেনগী অপাম্বা লৈরিবা অসিবু কোকহন্নবগীদমক্তা এম.এস.ই. ওন্তোপ্রিনরশিং মশিং য়াম্বনা খুৎশম্নদুনা ওক্সীজেন কন্সেন্ত্রেতর পাক শন্না শাবা হৌনবগীদমক্তা পুন্সিন্দুনা থবক তৌমিন্নবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়বা ৱাফম ফোংদোকখি। হীরম অসিগী মতাংদা, মহাক্না কম্প্রেসর, এনালাইজর, পোত্থোকপ পুথোকপা ঙম্বগী মতিক্নচিংবগী রিসোর্স হান্ননা লৈরবা এম.এস.ই. খরগী খুদম পীখি। মখোয়শিংনা রিসোর্সশিং অসিবু অমত্তা ওইনা পুন্দুনা পোত্থোক পুথোকপগী থবকশিং মতম চানা হৌবা য়ানবগীদমক্তা হায়রিবা ওন্তোপ্রিনরশিংনা মাং থানা থোক্লকপগী মথৌ তাই। ওক্সীজেনগী অপাম্বা লৈবা অসিবু হন্থহন্নবগীদমক্তা সরকারগী পি.এস.য়ু. কম্পেনীশিংগী মরক্তা অমনদি ওক্সীজেন কন্সেন্ত্রেতর লাখ ১ শাবগী তেন্দর থাদোকখ্রে।
ওক্সীজেন ইনরিচমেন্ত য়ুনিৎ (ও.ই.য়ু.)না ওক্সীজেন সিলিন্দরগা চাংদম্নবদা ওক্সীজেন হেন্না কনবদা তেংবাংই। করিগুম্বা মতমদা, সিলিন্দর শিজিন্নদুনা ওক্সীজেনগী চাং ৱাংনা থাজিনবা অসিনা মীওইবদা য়াম্না খুদোংথিনীংঙাই ওইবা ওক্সীজেন তোক্সিসিতী থোকহল্লি। ও.ই.য়ু. নীংথিনা শিজিন্নবা অমসুং ত্রেন তৌরবা তেক্নিকেল ওইবা মীওইশিংগী মথৌ তাই অমসুং সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না অসিগুম্বা স্কিল লৈহন্নবা ত্রেনিং পীবসু য়াগনি। সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না মসিগী তেক্নোলোজী অসি এম.এস.ই. মরিদা পীখ্রবনি অমসুং অতোপ্পা কম্পেনী অনিদসু য়াম্না অথুবা মতমদা পীরগনি। মখোয় খরদি মে, ২০২১গী অনিশুবা চয়োলদগী পোত্থোক পুথোকপসু হৌরগনি।
রাজস্থান সরকারগী ইন্দস্ত্রীগী এদিস্নেল দাইরেক্তর, শ্রী সঞ্জীব সক্সেনানা সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.গী থৌওং অসিবু থাগৎলদুনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকার অনিমক্না ওক্সীজেনগী তঙাই ফদবা লৈবা মীওইশিংদা ওক্সীজেন পীনবা থৌরাং য়াৎলি হায়না ফোংদোকখি। মখোয়গী অসিগী ওক্সীজেন প্লান্তপু নৌনা থবক হৌহন্নবগীদমক্তা আর্মীসু মফম খরদা মখোয়গী মথৌদাং পাংথোক্লি। সরকারনা লান অসিবু থেংননবা শেলসু কায়থরি। এম.এস.এম.ই.শিংনা সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই. তেক্নোলোজীগী কান্নবা লৌদুনা তঙাই ফদবা মীওইশিংদা ওক্সীজেন পীবা ঙম্নবা মেন্যুফেকচরিং য়ুনিৎ শেমগৎপা অমসুং মরী লৈনবা রাজ্যশিংগী কাংলোন ইন্দুনা শেল থুমগী তেংবাং লৌবসু য়াই হায়না মহাক্না মখা তানা পনখি। এম.এস.এম.ই.শিংনা সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২১ ফাওবা শেল-থুমগী তেংবাং ফংবা য়াবা স্কিম অমা রাজস্থান নিবেশ প্রোতশাহন য়োজনাগী মখাদা রাজস্থান সরকারনা হৌজিক চলায়রি।
জয়পুরগী এম.এস.এম.ই.-দি.আই.গী দাইরেক্তর, শ্রী ভি.কে. শর্মনা প্রোফঃ হিরানীবু অসিগুম্বা অকুপ্পা ৱারোল পুথোক্লকপা অমসুং ওক্সীজেনগী ইরাং মনুং অসিদা পাউতাক পীরকপগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মহাক মশামকসু লিক্বিদ ওক্সীজেনগী মারকেতিং তৌবদা খুদোংচাদবা কয়া থেংনখি অমসুং মসিবু সোলারগী পথাপকা পুল্লবদি হেন্না ফবা ৱারোইশিন ফংবা ঙমগনি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্কী জয়পুরগী এম.এস.এম.ই.-দি.আই.গী লোইশঙনা এম.এস.এম.ই. খুদিংগী থবক্তা তেংবাংগনি অমসুং হায়রিবা ইন্দস্ত্রীশিং অসিদা অঙম্বা তেংবাংসু পীগনি হায়বগী থাজবা পীখি।
সি.আই.দি.এ.গী প্রসিদেন্ত, দাঃ রোহিৎ জেন্না সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.গী তেক্নোলোজী অসিনা হৌজিক্কী লাইচৎকী মতম অসিদা ওক্সীজেন পীবা ঙমদবগী ফীভম থেংনরিবা অসিদা তেংবাংবা ঙম্নবা এম.এস.এম.ই.দা থৌজাল অমা ওইবা য়াই হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না এম.এস.এম.ই.শিংনা মখোয়গী খুদোংচাবা ওইবা য়ারিবা মসিগী তেক্নোলোজী অসিগী কান্নবা লৌনবা তকশিনখি।
থৌরম অসি ৱারী-ৱাতাই শাবগীদমক্তা য়াম্না কান্নখি। মসিদা শরুক য়ারিবা ওন্তোপ্রিনর, এম.এস.এম.ই. অমসুং স্তার্ত-অপশিংনা সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.না শাবা কন্সেন্ত্রেতর অসিদা থৱাই তাখি অমসুং তেক্নোলোজী অসিগী অকুপ্পা ৱারোল, তেক্নোলোজী অসিবু পীথোকপগী কাংলোন, তি.ও.তি. ফী, মসিদা চঙবা য়াবা শেনফম, প্রদক্সন হৌবদা চঙগদবা কেপিতেল অমসুং শেনফম, মসিগী চাংয়েং তৌবদা চঙগদবা তঙাই ফদবশিং, মতৌ করম্না শেম-শাবা হৌগদগে হায়বা ৱারোল, কত্তিং অমসুং অতোপ্পা ইন্দস্ত্রীশিংদা ওক্সীজেন কন্সেন্ত্রেতর শিজিন্নবা, কোবিদ য়ুগকী মতুংদা কন্সেস্ত্রেতর প্লান্তকী মথৌ তাবা, কন্সেন্ত্রেতরগী খুত্থাংদা ওক্সীজেন থম্বা য়াবা নত্ত্রগা য়াদবা, খুৎলায় অসিবু লেপ্তনা শিজিন্নবদা ওইরক্কদবা ফীভম, ৪০সি.গী মথক্তা খুৎলায় অসিনা মথৌ পাংথোকপা ঙম্বগী মতিক্কী মতাংদা হেন্না খঙনীংবগী ইথিল উৎখি। সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই.গী দাইরেক্তরনা মথক্তা পল্লিবা হীরমশিংগী মতাংদা মীয়াম্না অপেনবা ফাওনবা পাউখুম পীখি অমসুং থৌওং অসিবু তিল্লিবা মীয়াম্না থাগৎনখি।