Prime Minister's Office
INDIA-UK VIRTUAL SUMMIT
04 MAY 2021 6:39PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi and The Rt Hon’ble Boris Johnson, Prime Minister of the United Kingdom held a Virtual Summit today.
India and the UK enjoy long standing friendly ties and share a Strategic Partnership underpinned by mutual commitment to democracy, fundamental freedoms and the rule of law, strong complementarities and growing convergences.
An ambitious ‘Roadmap 2030’ was adopted at the Summit to elevate bilateral ties to a ‘Comprehensive Strategic Partnership’. The Roadmap will pave the way for a deeper and stronger engagement over the next ten years in the key areas of people to people contacts, trade and economy, defence and security, climate action and health.
The two leaders discussed the Covid19 situation and ongoing cooperation in the fight against the pandemic, including the successful partnership on vaccines. Prime Minister Modi thanked Prime Minister Johnson for the prompt medical assistance provided by the UK in the wake of the severe second wave of Covid19 in India. Prime Minister Johnson appreciated India’s role in extending assistance to the UK and other countries over the last year, including by way of supply of pharmaceuticals and vaccines.
The two Prime Ministers launched an ‘Enhanced Trade Partnership’ (ETP) to unleash the trade potential between the 5th and 6th largest economies of the world and by setting an ambitious target of more than doubling bilateral trade by 2030. As part of the ETP, India and the UK agreed on a roadmap to negotiate a comprehensive and balanced FTA, including consideration of an Interim Trade Agreement for delivering early gains. The enhanced trade partnership between India and UK will generate several thousands of direct and indirect jobs in both the countries.
The UK is India's second largest partner in research and innovation collaborations. A new India-UK ‘Global Innovation Partnership’ was announced at the Virtual Summit that aims to support the transfer of inclusive Indian innovations to select developing countries, starting with Africa. Both sides agreed to enhance cooperation on new and emerging technologies, including Digital and ICT products, and work on supply chain resilience. They also agreed to strengthen defence and security ties, including in the maritime, counter-terrorism and cyberspace domains.
Both Prime Ministers also exchanged views on regional and global issues of mutual interest, including cooperation in the Indo-Pacific, and G7. They reiterated commitment to climate action to achieve the goals of the Paris Agreement and agreed to closely engage in the run up to CoP26 hosted by the UK later this year.
India and the UK launched a comprehensive partnership on migration and mobility that will facilitate greater opportunities for the mobility of students and professionals between the two countries.
The Prime Minister expressed his desire to be able to welcome Prime Minister Johnson in India as per his convenience after the situation stabilizes. Prime Minister Johnson also reiterated his invitation to Prime Minister Modi to visit UK for the G-7 Summit.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-ব্ৰিটেইন ভাৰ্চুৱেল সন্মিলন
04 MAY 2021 6:39PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু ব্ৰিটেইনৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মাননীয় বৰিছ জনছনৰ মাজত আজি এক ভাৰ্চুৱেল শিখৰ সন্মিলনৰ আয়োজন কৰা হয়৷
ভাৰত আৰু ব্ৰিটেইনৰ মাজত দীৰ্ঘদিনধৰি বন্ধুত্বপূৰ্ণ সম্পৰ্ক আছে আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজত গণতন্ত্ৰ, মৌলিক স্বাধীনতা আৰু আইনৰ শাসন, শক্তিশালী আন্তঃসঞ্চালন আৰু ক্ৰমান্বয়ে বৰ্ধিত সংহতিৰ প্ৰতি পাৰস্পৰিক প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত আধাৰিত এক কৌশলগত অংশীদাৰীত্ব আছে।
'দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক'ক 'ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰীত্ব'লৈ উন্নীত কৰাৰ বাবে সন্মিলনত এক উচ্চাভিলাষী 'ৰোডমেপ ২০৩০'ৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছিল। এই ৰোডমেপে পাৰস্পৰিক সম্পৰ্ক, বাণিজ্য আৰু অৰ্থনীতি, প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা, জলবায়ু পদক্ষেপ আৰু স্বাস্থ্যৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰত অহা দহ বছৰত দুয়োখন দেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজত গভীৰ আৰু শক্তিশালী সম্পৰ্কৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব।
দুয়োগৰাকী ৰাজনীতিবিদে ক’ভিড-১৯ৰ সাম্প্ৰতিক পৰিস্থিতিৰ লগতে মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত চলি থকা পাৰস্পৰিক সহযোগিতাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে য’ত ভেকছিনৰ ওপৰত সফল অংশীদাৰীত্বও অন্তৰ্ভুক্ত আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতত ক’ভিড-১৯ৰ অতি সংক্ৰামক দ্বিতীয় ঢৌৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত যুক্তৰাজ্যই প্ৰদান কৰা দ্ৰুত চিকিৎসা সহায়ৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী জনছনক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী জনছনে ফাৰ্মাচিউটিকেল আৰু ভেকছিন যোগানকে ধৰি ইউকে আৰু অন্যান্য দেশসমূহলৈ যোৱা বছৰৰ সহায়ত ভাৰতৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ প্ৰশংসা কৰে।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য দুগুণতকৈও অধিক কৰাৰ এক উচ্চাভিলাষী লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰি 'উন্নত বাণিজ্য অংশীদাৰীত্ব(ইটিপি) আৰম্ভ কৰিছে, আনহাতে বিশ্বৰ পঞ্চম আৰু ষষ্ঠ বৃহত্তম অৰ্থনীতিৰ মাজত বাণিজ্যৰ সম্ভাৱনাও মুকলি কৰিছে। ইটিপিৰ অংশ হিচাপে ভাৰত আৰু ব্ৰিটেইনে আগতীয়া লাভ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে "অন্তৱৰ্তীকালীন বাণিজ্য চুক্তি" বিবেচনা কৰাকে ধৰি এক ব্যাপক আৰু সন্তুলিত এফটিএ (মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি) আলোচনাৰ বাবে এক ৰোডমেপত সন্মত হৈছে। ভাৰত আৰু ব্ৰিটেইনৰ মাজত উন্নত বাণিজ্যিক অংশীদাৰীত্বই দুয়োখন দেশত হাজাৰ হাজাৰ প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব।
গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন সহযোগিতাত ব্ৰিটেইন হৈছে ভাৰতৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ অংশীদাৰ। ভাৰ্চুৱেল সন্মিলনে উন্নয়নশীল দেশসমূহক বাচনি কৰিবলৈ সামগ্ৰিক ভাৰতীয় উদ্ভাৱন স্থানান্তৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰয়োজনীয় সমৰ্থন প্ৰদান কৰাৰ লক্ষ্যৰে এক নতুন ভাৰত-ব্ৰিটেইন 'গোলকীয় উদ্ভাৱন অংশীদাৰীত্ব'ৰ ঘোষণা কৰিছে। এই দিশত ই আফ্ৰিকাৰ সৈতে আৰম্ভ হ'ব। ডিজিটেল আৰু আইচিটি সামগ্ৰীকে ধৰি নতুন আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিক সহযোগিতা বৃদ্ধি আৰু যোগান শৃংখলা শক্তিশালী কৰাৰ দিশত দুয়োপক্ষই কাম কৰিবলৈ সন্মত হৈছে। দুয়োপক্ষই সামুদ্ৰিক খণ্ড, সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী আৰু চাইবাৰস্পেছ খণ্ডকে ধৰি প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো সন্মত হয়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইণ্ডো-পেচিফিক আৰু জি-৭ ত সহযোগিতাকে ধৰি পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ আঞ্চলিক আৰু গোলকীয় বিষয়সমূহতো মত বিনিময় কৰে। তেওঁ পেৰিছ চুক্তিৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে জলবায়ু পদক্ষেপৰ প্ৰতি তেওঁৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দোহৰাৰ লগতে ইউকেৰ দ্বাৰা আয়োজিত হ'বলগীয়া এই বছৰৰ চিঅ'পি২৬ৰ প্ৰথমাৰ্ধত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ সন্মত হয়।
ভাৰত আৰু ব্ৰিটেইনে 'প্ৰব্ৰজন আৰু আন্দোলনৰ ওপৰত ব্যাপক অংশীদাৰীত্ব' আৰম্ভ কৰিছে যি দুয়োখন দেশৰ মাজত শিক্ষাৰ্থী আৰু পেছাদাৰীসকলৰ চলাচলৰ বাবে অধিক সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পৰিস্থিতি উন্নত হোৱাৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰী জনছনৰ সুবিধা অনুসৰি ভাৰতত উপস্থিত হোৱাৰ সময়ত তেওঁক আদৰণি জনোৱাৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী জনছনে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীক জি-৭ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ ইউকে ভ্ৰমণৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ কথাও দোহাৰে।