Prime Minister's Office
Address by Prime Minister at the Leaders’ Summit on Climate 2021
22 APR 2021 7:07PM by PIB Delhi
Your Excellency President Biden,
Distinguished colleagues,
My fellow Citizens of this Planet,
Namaskar!
I would like to thank President Biden for taking this initiative.Humanity is battling a global pandemic right now.And, this event is a timely reminder that the grave threat of Climate Change has not disappeared.
In fact, Climate Change is a lived reality for millions around the world.Their lives and livelihoods are already facing its adverse consequences.
Friends,
For humanity to combat Climate Change, concrete action is needed.We need such action at a high speed, on a large scale, and with a global scope.We, in India, are doing our part.Our ambitious renewable energy target of 450 Gigawatts by 2030 shows our commitment.
Despite our development challenges, we have taken many bold steps on clean energy, energy efficiency, afforestation and bio-diversity.That is why we are among the few countries whose NDCs are 2-degree-Celsius compatible.
We have also encouraged global initiatives like International Solar Alliance, LeadIT, and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure.
Friends,
As a climate-responsible developing country, India welcomes partners to create templates of sustainable development in India.These can also help other developing countries, who need affordable access to green finance and clean technologies.
That is why, President Biden and I are launching the "India-US climate and clean energy Agenda 2030 partnership”. Together, we will help mobilise investments, demonstrate clean technologies, and enable green collaborations.
Friends,
Today, as we discuss global climate action, I want to leave one thought with you.India’s per capita carbon footprint is 60% lower than the global average.It is because our lifestyle is still rooted in sustainable traditional practices.
So today, I want to emphasise the importance of lifestyle change in climate action.Sustainable lifestyles and a guiding philosophy of "Back to Basics” must be an important pillar of our economic strategy for the post-Covid era.
Friends,
I recall the words of the great Indian monk Swami Vivekananda.He called on us to "Arise, awake and stop not until the goal is reached”.Let us make this a Decade of Action against climate change.
Thank you. Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ক্লাইমেৎ ২০২১গী লুচিংবশিংগী অৱাংবা থাক্কী মীফমদা পীবা ৱারোল
22 APR 2021 7:07PM by PIB Imphal
য়োর এক্সেলেন্সি রাস্ত্রপতী বিদেন,
শক্নাইরবা মরুপশিং,
মালেম অসিদা লৈরিবা ঐহাক্কা লোইনরিবা নাগরীকশিং,
খুরুমজরি!
ঐহাক্না রাস্ত্রপতী বিদেনবু খোঙথাং অসি লৌখৎপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। মীওইবা হায়বা অসিনা হৌজিক মালেমগী ওইবা লায়চৎ অমা মায়োক্নরি। অমসুং, থৌওং অসিনা মোংফম য়ৌনা অকিবা ফংলবা ক্লাইমেৎকী অহোংবা অসি লোইবা নাইদ্রি হায়বা অসি নিংশিংহল্লি।
শেংনা হায়রবদা, ক্লাইমেৎকী অহোংবা অসি মালেমগী ওইনা মীওই মিল্লিয়ন কয়াগী মিৎমাংদা তাদুনা লৈরবনি। মখোয়গী পুন্সি অমসুং পুন্সি মহিং অসি হান্ননা অমাং অতাশিং অসি মায়োক্নদুনা লৈরবনি।
মরুপশা,
মীওইবা হায়বা অসিগীদমত ক্লাইমেৎকী অহোংবা অসি চপ চানা থবক পায়খৎপা মথৌ তাই। ঐখোয়না অসিগুম্বা থবকশিং অসি য়াম্না অথুবা মতমদা, য়াম্না চাওনা অমসুং মালেমগী ওইনা পায়খৎপা মথৌ তাই। ঐখোয়না পান্দম থম্লিবা রিনেৱেবল ইনর্জীগী তার্গেত ২০২৩০ ফাওবদা গিগাৱাত ৪৫০ অসিনা ঐখোয়না হায়খিবা ৱা ঙাক্লি।
ঐখোয়না চাওখৎ-থৌরাংগীদমক হোৎনরিবা অসিগী মথক্তা ঐখোয়না ক্লিন ইনর্জী, ইনর্জী ইফিসিএন্সি, এফোরেস্তেসন অমসুং বাইও-দাইবরসিতীগী খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি। মরম অদুনা ঐখোয়গী লৈবাক অসি এন.দি.সি.এস. ২,দীগ্রী-সেলসিয়স ওইবা লৈবাকশিং মনুং চল্লিবনি।
ঐখোয়না মালেমগী ওইনা লৌখৎলিবা খোঙথাং কয়া অমা হায়বদি সোলার এল্লাইয়েন্স, লীদ. আই.তি. অমসুং কোএলিএসন ফোর দিজাস্তর রিজিলিএন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিদা পুক্নিং থৌগৎলি।
মরুপশা,
ক্লাইমেৎকী থৌদাং লৌবা লৈবাক অমা ওইনা, ভারতনা ভারত্তা লেঙদবা চাওখৎ-থৌরাং অমগী মপাং শেমগৎলি। মসিনা অতৈ চাওখৎলক্লিবা লৈবাকশিং হায়বদি গ্রীন ফাইনান্স অমসুং ক্লিন তেক্নোলোজী তঙাইফদনা লৈবশিং অসিদা মতেং পীবা য়াই।
মরম অসিদগী, রাস্ত্রপতী বিদেন অমসুং ঐহাক্না “ইন্দিয়া-য়ু.এস. ক্লাইমেৎ অমসুং ক্লিন ইনর্জী এজেন্দা ২০৩০ পার্তনরশীপ” হৌদোক্লি। পুন্না ঐখোয়না মোবালাইজ ইনবেস্তমেন্ত, দেমোন্ত্রেৎ ক্লিন তেক্নোলোজী, অমসুং গ্রীন কোল্লাবেরেসন অসিদা মতেং তৌগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ঐখোয়না মালেমগী ওইবা ক্লাইমেৎ অসি খন্নদুনা, ঐহাক্না অদোমগী মফমদা ৱাফম অমা থম্বা পাম্মী। ইন্দিয়াগী পর কেপিতা কার্বোন অসি মালেমগী চাংচৎতা ৬০% নেম্না লৈরি। মসি ঐখোয়গী পুন্সি মহিং অসি লেঙদবা থায়নদগী চৎনবি অমা লৈবননি।
মরম অদুনা ঙসিদি, ঐহাক্না ক্লাইমেৎকী অহোংবা লাকপা অসিদা পুন্সি মহিং অসিগী মরুওইবা অসিনি। লেঙদবা পুন্সি মহিং অমসুং “বেক তু বেসিক” হায়বা ৱাখল্লোল অসিদা লমজিংবা অসিনা কোবিদ এরা মতুং অসিদা ইকোনোমীগী মরুওইবা লালোং ওইগনি।
মরুপশা,
ঐহাক্না ইন্দিয়াগী ফাওরবা লম্বোইবা স্বামী বিবেকানন্দা হায়রম্বা ৱাহৈশিং নিংশিংলি। মহাক্না ঐখোয়দা “এরাইজ, এৱেক অমসুং পন্থুং য়ৌদ্রিফাওবা লেপকনু” হায়না হায়বিরম্মী। মসি ঐখোয়না দিকেদ অমা ক্লাইমেৎকী অহোংবা অসিদা লেপ্লসি।
থাগৎচরি। য়াম্না থাগৎচরি।