Prime Minister's Office
English rendering of PM's address to the nation on the COVID-19 situation
20 APR 2021 10:29PM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar!
The country is fighting a big battle again today against Corona. The situation was under control till a few weeks ago, but the second wave of Corona has hit like a storm. I am aware of the pain that you have suffered and continue to suffer. On behalf of all the countrymen, I extend my condolences to those who have lost their dear ones in the past. As a member of the family, I am involved in your grief. The challenge is huge, but together we have to overcome it with our resolve, courage and preparation.
Friends,
Before elaborating, I will appreciate all the doctors, medical staff, paramedical staff, Safai Karamchari (sanitation staff), our ambulance drivers, security forces and policemen. You saved people by putting your life at stake even in the first wave of corona. Once again, you are working day and night to save the lives of others leaving behind your families, welfare and worries.
Friends,
It is written in our scriptures त्याज्यम् न धैर्यम् विधुरेऽपि काले i.e., we should not lose patience even in the most difficult times. To deal with any situation, we should take the right decision, make efforts in the right direction, only then can we win. With this mantra, the country is working day and night. The decisions and the steps taken in the last few days will improve the situation rapidly. During this Corona crisis, the demand for oxygen has increased considerably in many parts of the country this time. Expeditious efforts are on in this regard with complete sensitivity. Everybody, including the Central Government, the State Governments and the private sector, is trying their best to provide oxygen to every needy person. Measures are also being taken at several levels to increase oxygen production and supply. Every effort is being made to have new oxygen plants in the states, deliver one lakh new oxygen cylinders, medical use of oxygen being used in industrial units, oxygen rail, etc.
Friends,
As corona cases increased this time, the country's pharma sector has further increased the production of medicines. Today, the production of medicines is manifold in the country as compared to January-February. It is being boosted further. Yesterday also, I had a very long discussion with the important and top experts of the pharma industry in the country. Pharmaceutical companies are helping in every way to increase production. We are fortunate that our country has such a strong pharma sector which makes better and fast medicines. At the same time, the number of beds in hospitals is also being increased. Special and big COVID hospitals are being set up in some cities in view of high demand.
Friends,
Last year, when only a few Corona patients were reported in the country, work was started in India for effective vaccines against coronavirus. Our scientists have developed vaccines for the countrymen in a very short time. Today, India has the cheapest vaccines in the world. We have vaccines that suit India's cold chain system. In this effort, our private sector has excelled in innovation and enterprise. Besides the approval of vaccines and fast tracking regulatory processes, all scientific and regulatory help have also been extended. It is a team effort that India could launch the world's largest vaccination campaign with two ‘Made in India’ vaccines. From the very first phase of vaccination, it was emphasized that the vaccines reach as many areas and to the needy in the shortest possible time. India is the fastest in the world in providing vaccine doses to its first 10 crore people, 11 crore and now 12 crore people. We are encouraged that a large section of our healthcare workers, frontline Corona warriors and senior citizens have been vaccinated in this battle against Corona.
Friends,
Another important decision has been taken yesterday regarding vaccination. From May 1 onwards, every person above 18 years of age can be vaccinated. Now, half of the vaccines produced in India will be available directly to the states and hospitals. Meanwhile, the Central Government's vaccination programme for the poor, the elderly and persons above the age of 45 years will continue at the same pace as before. Free vaccines will be available in government hospitals which can be availed by my poor brothers and sisters, middle class and lower middle class people.
Friends,
While we are making efforts to save lives, there is also an attempt at the same time that the economic activities and livelihoods are least affected. This should be our attempt. Open vaccination for people above the age of 18 years will ensure faster vaccines for our workforce in cities. With the efforts of the states and the Central Government, the workers will also be vaccinated quickly. I urge the state administration to instill confidence in the workers and urge them to stay where they are. The confidence given by the states will help them a lot that they will be vaccinated in the next few days in the city where they are in and their work will not be affected.
Friends,
The circumstances that were there last time were quite different from the present one. Then we did not have corona specific medical infrastructure to fight this global pandemic. You recall what was the situation in the country? There were not enough labs for Corona tests, no production of PPEs. We didn't even have much information about the treatment of the disease. But we improved these things in a very short time. Today, our doctors have acquired very good expertise in the treatment of Corona; they are saving as many lives as they can. Today, we have a large number of PPE kits, a huge network of labs and we are continuously increasing the facility of testing.
Friends,
The country has fought against Corona very strongly and patiently so far. The credit goes to all the countrymen. It is because of your discipline and patience in the fight against Corona that the country has reached here today. I am sure that we will be able to defeat this storm of Corona also with the strength of people's participation. Today we can see how so many people and social institutions are busy day and night in helping those in need. Whether it is providing medicines, or making arrangements for food or lodging, people are working with full attentiveness. I salute the spirit of service of all of them and appeal to the countrymen to come forward as much as possible in this hour of crisis and help the needy. We will be able to win this battle with this pledge of service by society. I request young colleagues to create small committees in their societies, localities and apartments and help others in following the COVID discipline. If we do this, then governments will not need to create containment zones, impose curfew or lockdown. There is no question of lockdown. During the cleanliness drive, my child friends had helped a lot to spread awareness in the country. The children who were studying in the fifth, seventh and 10th standards had explained to the people in the house and persuaded them. They had also given a message of cleanliness to the elders. Today, I would like to say one thing specifically to my child friends again to create an atmosphere in the house so that people don’t leave the house unnecessarily without work or any reason. Your perseverance can lead to good results. I also request the media to speed up their efforts to make people alert and aware in this time of crisis. At the same time, they should also ensure that there is no atmosphere of fear and people don’t fall for rumours and misconceptions.
Friends,
In today’s situation, we have to save the country from lockdowns. I would also request the states to use lockdown as the last option. We have to try our best to avoid lockdown and focus on the micro-containment zones. We will also improve the health of our economy and take care of the health of our countrymen.
Friends,
Today is the last day of Navratri. Tomorrow is Ram Navami and the message of Maryada Purushottam Shri Ram to all of us is that we should follow discipline. Please follow all the protocols to avoid Corona. Never forget the mantra of medicines as well as strict adherence to protocols. This mantra is necessary even after vaccination. Today is also the seventh day of the holy month of Ramadan. Ramadan teaches us patience, self-control and discipline. Discipline is needed to win the battle against Corona. I request you to move out (of your house) only when it is necessary and follow COVID discipline. I assure you that with your courage, patience and discipline, the country will leave no stone unturned to change the conditions that are there today. May all of you be healthy, may your family be healthy. With this wish, I conclude. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯গী ওইরিবা ফীভমগী মতাংদা জাতি মীয়ামদা ৱা ঙাংখিবগী ৱারোল
20 APR 2021 10:29PM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, খুরুমজরি!
কোরোনাগী মায়োক্তা ঙসি লৈবাক অসিনা অমুক হন্না অচৌবা লান শোক্নরি। চয়োল খরগী মমাংদা ফীভম অসি ফগৎলম্লে মসিগী মতুং কোরোনাগী অনিশুবা ৱেভ অসি খুদোংথিবগী শকলোন লৌদুনা লাকখি। নখোয়না অৱাবগী চৈথেং নংখিবা, নখোয়না অৱাবগী চৈথেং নংলিবা, ঐহাক্না অৱাবা পুম্নমক অদু ফাওই। হৌখিবা নুমিৎ খরা অসিদা মখোয়গী নুংশিজরবা মীওইশিং কাইনখ্রবশিংদা ঐহাক্না ইরৈবাকচা পুম্নমক্কী মহুৎশিন্দুনা অৱাবা ফোঙদোকচরি। ইমুংগী মীওই অমগুম্না নখোয়গী অৱাবদা শরুক য়াজরি। থেংনরিবা শীংনবা অসি চাউই অদুবু ঐখোয়গী অখাং কনবা, ঐখোয়গী থৌনা অমসুং ঐখোয়না শেম-শারিবা অসিগা লোইননা ঐখোয়না মায়োক্নবা তাই।
মরুপশিং,
ঐহাক্কী ৱাফম অসি শন্দোক্না থমদ্রিঙৈ মমাংদা ঐহাক্না ঐখোয়গী দোক্তর, মেদিকেল স্তাফ, পেরামেদিকেল স্তাফ পুম্নমক, ঐখোয়গী লুনান্না থম্নবা কর্মচারী পুম্নমক, ঐখোয়গী এম্ব্যুলেন্সশিংগী দ্রাইভরশিং, ঐখোয়গৌ সেক্যুরিতী-পুলিসমেনশিং পুম্নমক অসিবু ঐহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। নখোয়না কোরোনাগী অহানবা ৱেভতসু অদোমগী পুন্সি খুপাক্তা হাপতুনা মীয়ামগী পুন্সি কনখি। ঙসিসু অমুক হন্না নখোয়গী ইমুং-মনুং, নখোয়গী হরাও-নুংঙাইবা, নখোয়গী অৱা-অনা কয়া তুংঙোইনরম্লগা অতোপ্পগী পুন্সি কন্নবা খুদোংথিবা অসিদা অয়ুক নুংথিল খাক্তনা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী শাস্ত্রশিংদা অসুম্না হায়রম্মি – ত্যাজ্যম না ধৈয়র্ম, বিধুরেপি কালে। মসিগী অর্থদি অৱাবা তানফমদসু ঐখোয়না পক্নিং ফাথগদবনি। ফীভম অমা হেক্তা মায়োক্নবা ঙম্নবা ঐখোয়না অচুম্বা ফীরেপ লৌবা তাই, অচুম্বা মাইকৈদা চংশিনবা তাই মদুতদা ঐখোয়না মাইপাকপা ঙমগনি। মন্ত্র অসি মাংদা থমদুনা ঙসি লৈবাক অসিনা অয়ুক নুংথিল খাক্তনা হোৎনরি। হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা লৌখিবা ৱারেপশিং, লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং অসিনা ফীভম অসি খোঙজেল য়াংনা ফগৎহল্লগনি। কোরোনাগী চৈথেং অসিদা লৈবাক্কী মফম অয়াম্বদা হন্দক্তি ওক্সিজেনগী দিমান্দ য়াম্না হেনগৎলক্লে। হীরম অসিদা খোঙজেল য়াংনা অমসুং চেকশিন্না থবক পাইখৎলি। কেন্দ্র সরকার, রাজ্য সরকারশিং, প্রাইবেৎ সেক্তর, পুম্নমক্না মথৌ তারিবা খুদিংমক্তা ওক্সিজেন ফংহন্নবা হোৎনরি। ওক্সিজেন প্রদক্সন অমসুং সপ্লাই হেনগৎহন্নবসু থাক কয়াদা খোঙথাংশিং লৌখৎলি। রাজ্যশিংদা অনৌবা ওক্সিজেন প্লান্তশিং লৈহনবা ওইরসু, লাখ অমগী অনৌবা সিলিন্দর ফংহনবা ওইরসু, ইন্দস্ত্রিএল য়ুনিৎশিংদা শিজিন্নরিবা ওক্সিজেন মেদিকেলগী ওইনা শিজিন্নবা ওইরসু, ওক্সিজেন রেল ওইরসু হীরম খুদিংমক্তা খোঙথাংশিং লৌখৎলি।
মরুপশিং,
হন্দক কোরোনাগী কেস হেনগৎলকপা অসিদা লৈবাক্কী ফার্মা সেক্তরনা হীদা-লাংথকশিং পুথোকপা হেন্না হেনগৎহনখ্রে। ঙসি লৈবাক অসিদা জনুৱারী-ফেব্রুৱারীদা হীদাক-লাংথকশিং শরুক কা হেন্না পুথোক্লি। মসি হৌজিক হেন্না খোঙজেল য়াংশিলহল্লি। ঙরাংসু ঐখোয়গী লৈবাক্কী ফারগমা ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং, লম অসিগী এক্সপর্তশিং ওইরিবশিংগা লোইননা শাংনা ৱারী শাখি। প্রদক্সন হেনগৎহন্নবা লম খুদিংমক্তা ফার্মাকোতিকেল কম্পনীশিংদগী মতেং লৌরি। ঐখোয়গী লৈবাক্তা য়াম্না ফবা অমসুং খোঙজেল য়াংনা হীদাক-লাংথকশিং পুথোক্লিবা অসিগুম্বা মপাঙ্গল লনবা ফার্মা সেক্তর লৈবা অসি ঐখোয়গী লাইবক ফবনি। মসিগা লোইননা হোস্পিতালশিংদা বেদকী মশিংসু হেনগৎনবা থবক খোঙজেল য়াংনা পাইখৎলি। সহর খরদা দিমান্দ হেনগৎলকপা অসি য়েংলগা অখন্নবা অমসুং অচৌবা কোবিদ হোস্পিতালশিং শারি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিদা লৈবাক অসিদা কোরোনা নাবা মীওইগী মশিং খরা খক্তা লৈবা মতম অদুমক্তদা ভারত্তা কোরোনা ভাইরসকী ঙাকথোকপা ঙমগদবা বেক্সিনশিং পুথোক্নবা থবক পাইখৎপা হৌখি। ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা অয়ুক নুংথিল খাক্তনা হোৎনদুনা য়াম্না তেনবা মতমগী মনুংদা লৈবাক মীয়ামগীদমক্তা বেক্সিনশিং পুথোকখি। ঙসি মালেমগী খ্বাইদগী হোংবা বেক্সিন ভারত্তা ফংলি। ভারতকী কোল্দ চেন সিস্তেমগা চুনবা বেক্সিন ঐখোয়দা ফংলে। হোৎনরিবা অসিদা ঐখোয়গী প্রাইবেৎ সেক্তরনা ইন্নোভেসন অমসুং ইন্তরপ্রাইসকী থৌনা-লিংজেল অদু উৎখি। বেক্সিনগী এপ্রুবেলশিং অমসুং রিগুলেতরী প্রোসেসশিং ফাস্ত ত্রেকতা থমদুনা সাইন্তিফিক অমসুং রিগুলেতরীগী মতেং পুম্নমকসু হেনগৎহনখি। মসিদা তীম ইফর্ত অমা য়াওরি মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়গী ভারতনা মেদ ইন ইন্দিয়াগী বেক্সিন অনিগা লোইননা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা তীকা কাপ্পগী থৌরম পাঙথোকপা ঙমখ্রিবনি। তীকা কাপ্পগী অহানবা তাঙ্কক অসিদগী হৌদুনা খোঙজেল য়াংনা য়ারিবা মখৈ মথৌ তারিবা মীওইশিংদা তীকা অসি য়ৌহন্নবা অকনবা মীৎয়েং থমখি। মালেমদা খ্বাইদগী খোঙজেল য়াংনা ভারতনা অহানবদা করোর ১০, মতুংদা করোর ১১ অমসুং হৌজিক করোর ১২গী দোজ কাপখ্রে। ঙসি কোরোনাগী লাঞ্জং অসিদা ঐখোয়গী হেল্থকিয়র ৱার্করশিং, ফ্রন্তলাইন কোরোনা ৱারিয়রশিং অমসুং সিনিয়র সিতিজেনশিংগী অয়াম্বা শরুক বেক্সিনগী কান্নবা ফংখিবা অসিনা ঐখোয়না থৌনা হাপখি।
মরুপশিং,
ঙরাংদা বেক্সিনেসনগী মতাংদা অতোপ্পা মরু ওইবা ৱারেপ অমা লৌখি। মে অমগী মতুংদগী চহি ১৮গী মথক্কী মীওই অমা হেক্তদা বেক্সিন কাপ্পা য়ারগনি। হৌজিক ভারত্তা শাজবা বেক্সিনগী শরুক তঙ্খাই অমদি রাজ্যশিং অমসুং হোস্পিতালশিংদা হকথেংননা ফংহল্লগনি।চৈরক অসিদা লায়রবশিং, অহল ওইরবশিংলোৱর মিদল ক্লাসকী মীওইশিং অমসুং চহি ৪৫গী মথক্কী মীওইশিংগী কেন্দ্র সরকারগী বেক্সিনেসন প্রোগ্রাম চত্থরিবা অসিসু খোঙজেল য়াংনা চত্থহল্লগনি। মমাংদা তৌখিবা অদুগুম্না সরকারগী হোস্পিতালশিংদা বেক্সিন লেম্না কাপকনি মসিগী কান্নবা অসি লায়রবা ইমুংশিং, ঐখোয়গী লো ক্লাস, মিদল ক্লাসকী ইমুংশিংনা লৌহৌবা য়ারগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয় পুম্নমক্না হোৎনরিবা অসি পুন্সিশিং কন্নবনি অদুবু পুন্সিশিং কনবতা নত্তনা শেন্মীৎলোনগী থবক-থৌরমশিং অমসুং হিংনবগী পাম্বৈশিংদা য়ারিবা মখৈ অপনবা থোক্তনবা হোৎনবসু তাই। মসিগী মওং অসিদা হোৎনফম থোকই। চহি ১৮গী মথক্কী মীওইশিংদা বেক্সিনেসন তৌনবা ওপন তৌবা অসিনা সহরশিংদা লৈরিবা ঐখোয়গী ৱার্কফোর্সতা বেক্সিন অসি খোঙজেল য়াংনা ফংহনবা ঙম্লগনি। রাজ্যশিং অমসুং কেন্দ্র সরকারনা হোৎনরিবা অসিগা লোইননা শিন্মীশিংনা হেন্না থুনা বেক্সিনশিং কাপ্পসু ফংলগনি। ঐহাক্কী রাজ্যগী লৈঙাক্লিবশিংদা ঐহাক্না হায়জনীংবদি শিন্মীশিংগী থাজবা মাংহনদনা মখোয়না লৈরিবা মফম অদুদা অদুমক লৈহনবা মখোয়দা খঙহল্লু। রাজ্যশিংনা পীরিবা থাজবনা মখোয়দা য়াম্না মতেং ওইগনি, মসিনা মখোয়না লৈরিবা সহর অদুমক্তদা মথংগী নুমিৎ খরনি অসিদা মখোয়বু বেক্সিন কাপ্লগনি অমসুং মখোয়গী থবক লেপ্লরোই হায়না ফাওহনগদবনি।
মরুপশিং,
মমাংদা লৈরম্বা ফীভম অদুগা হৌজিক লৈরিবা অসিগা য়াম্না খেনরে। মতম অদুদা ঐখোয়দা মালেমগী লাইচৎ অসি থেংননবা কোরোনা স্পেসিফিক মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈরমখিদে। নীংশিংদুনা য়েংবীয়ু লৈবাক অসি করি ফীভমদা লৈরমখি। কোরোনা তেস্ত তৌনবগী লেব মতিক চানা লৈরমখিদে, পি.পি.ই.শিং পুথোকপা অমত্তা লৈরমখিদে। ঐখোয়দা অনাবা অসিগী ত্রীৎমেন্তগী অখন্নবা ই-পাউসু লৈরমখিদে। অদুবু য়াম্না তেনবা মতমগী মনুংদা হীরমশিং অসিদা অওনবা পুরকখি। ঙসিদি ঐখোয়গী দোক্তরশিংনা কোরোনাগী লায়েং চত্থনবা এক্সপর্তীজ য়াম্না ফংবা ঙম্লে, মখোয়না পুন্সি কয়া কয়া কনবা ঙম্লে। ঙসি ঐখোয়দা পি.পি.ই. কিৎশিং অসি মশিং য়াম্না লৈরে, লেবকী অচৌবা নেৎৱর্ক লৈরে অমসুং ঐখোয়না তেস্তিংগী খুদোংচাবশিং লেপ্তনা হেনগৎহল্লি।
মরুপশিং,
হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিনা থৌনা য়াম্না লৈনা অমসুং য়াম্না পুক্নিং ফাথবা মওংদা লান্থেংনদুনা লাক্লি। মসিগী মনা অসি ইরৈবাকচা পুম্নমক্তা পীজরি। দিসিপ্লিন লৈনা অমসুং পুক্নিং ফাথবগা লোইননা কোরোনাগা লান্থেংনদুনা ঙসি লৈবাক অসি ফীভম অসি য়ৌহনবা ঙমখিবনি। কোরোনাগী খুদোংথিবা অসি ঐখোয়না জনভাগীদারীগী শক্তিগা লোইননা ঐখোয়না মাইথিবা পীবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঙসি ঐখোয়গী অকোইবদা মীওই কয়ানা, সোসিএল ওর্গনাইজেসন কয়ানা অৱাবা তারবশিংগী মতেং পাংনবা অয়ুক নুংথিক খাক্তনা করম্না হোৎনবগে হায়বা ঐখোয়না উরি। হীদাক-লাংথকশিং ফংহনবা, চান্নবা নত্ত্রগা লৈনবা শিল-লাংবা, মীয়াম্না থৱায় য়াওনা হোৎনরি। ঐহাক্না অসিগুম্বা শেবা তৌরিবা মীওই পুম্নমক্তা ইকাই খুম্নবা উৎচরি অমসুং ইরৈবাকচাশিংদা অসিগুম্বা মীওই কয়া কয়া থোরক্তুনা অৱাবা তারবা তানফম অসিদা অৱাবা তারিবশিং মতেং পাংনবা অপীল তৌজরি। খুন্নাইগী হোৎনবা অমসুং শেবা তৌবনা অচেৎপা ফীরেপনা ঐখোয়না অৱাবা অসি মাইথিবা পীবা ঙমগনি। ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং হায়জনীংবদি মখোয়না মখোয়গী সোসাইতীদা, লৈকাইদা, অপার্তমেন্তদা অপীক-অপীকপা কম্মিতিসিং শেমদুনা কোবিদকী কাংলোন ঙাক্না চৎহনবদা মতেং পাংবীয়ু। করিগুম্বা ঐখোয়না অসুম্না তৌরবদি সরকারশিংনা কন্তেনমেন্ত জোন থম্বা মথৌ তাররোই, নত্ত্রগা কার্ফিয়ু থম্বগী মথৌ তাররোই, অমসুং লোকদাউন তৌবগী ওইথোকপসু লৈররোই। মসিগী মথৌ তাররোই। স্বচ্ছতা অমিয়ামগী মতমদা লৈবাক অসিদা এৱের্নেস পীনবগীদমক ঐহাক্কী পীক্লিবা মরুপশিংনা মতেং য়াম্না পাংখি। অপীক-অপীকপা ক্লাস ৫, ক্লাস ৭, ক্লাস ১০ তম্লিবা অঙাংশিংনা। মখোয়গী ইমুংগী মীওইশিংদা ভাব তাহনখি, থেমখি। মখোয়না অহলশিংদা লুনানবগী পাউজেল পীখি। ঙসিসু অমুক হন্না ঐখোয়গী পীক্লিবা মরুপশিংদা অখন্নবা ৱাফম অমা ঐহাক্না থমজনীংঙি। ঐহাক্কী পীক্লিবা মরুপ, থবক লৈতনা, মরম লৈতনা য়ুমগী মীওইনা য়ুমদগী মপান থোক্তনবা অদুগুম্বা য়ুমগী ফীভম অমা শেমগৎলু। নখোয়গী অনম কনবা অদুনা য়াম্না চাউবা কান্নবা পুরকপা ঙমগনি। ই-পাউ শন্দোক্লিবশিংদসু ঐহাক্না হায়জনিংবদি অৱাবা তারবা তানফম অসিদা মখোয়না মীয়ামদা চেকশিন্না লৈনবা হোৎনরিবা অসি হেন্না হেনগৎপীয়ু। মসিগা লোইননা অকীপা ফাওবা হন্থহন্নবা হোৎনবীয়ু, মীয়াম্না তোকঙা অমসুং অরানবা থাজদনবা হোৎনবীয়ু।
মরুপশিং,
ঙসিগী ফীভম অসিদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু লোকদাউনদগী কল্লসি। ঐহাক্না রাজ্যশিংদসু হায়জনীংবদি লোকদাউনবু অরোইবা পাম্বৈ ওইনা শিজিন্নবীয়ু হায়না হায়জরি। লোকদাউন তৌদনবা কন্নবা হোৎনবা তাই। অমসুং মাইক্রো কন্তেনমেন্ত জোন খক্তদা মীৎয়েং চংবীয়ু। ঐখোয়না ঐখোয়গী শেন্মীৎলোনগী ফীভম ফগৎহনসি অমসুং ঐখোয়গী ইরৈবাকচাশিংগী হকশেলসু ঙাকশেনসি।
মরুপশিং,
ঙসি নবরাত্রিগী অরোইবা নুমিৎনি। হয়েং রামনৱমীনি অমসুং মর্য়াদা পুরুশোত্তম শ্রী রামগী পাউজেলদি ঐখোয়না কাংলোনশিং ঙাক্না চৎপা অসিনি। কোরোনাগী খুদোংথিবা অসিদা কোরোনাদগী ঙাকথোক্নবা লৈরিবা পাম্বৈ পুম্নমক থৌজানবীদুনা মখোয় অদু চাদা ১০০ ঙাক্না চৎপীয়ু। হীদাকসু, চেকশিনবসু হায়বা মন্ত্র অসি কৈদৌঙৈদা কাওগনু। মন্ত্র অসি তঙাই ফদে, বেক্সিনগী মতুংদসু তঙাই ফদে। রমজানগী শেংলবা থাগী ঙাই অসি তরেৎনি চনবা নুমিৎনি। রমজান্না ঐখোয়দা পুক্নিং ফাথবা, ইশানা ইশাবু লাকশিনবা অমসুং কাংলোন ঙাক্না চৎপা তাকপীরি। কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা কাংলোন ঙাক্না চৎপা অসিসু মথৌ তাই। তঙাই ফদবা মতমদতা মপান থোকপীয়ু, কোবিদকী কাংলোন মপুং ফানা ঙাক্না চৎলু হায়না ঐহাক্না নখোয় পুম্নমক্তা হায়জরি। নখোয়গী থৌনা, পুক্নিং ফাথবা অমসুং কাংলোন ঙাকপা অসিগা পুন্না লৈবাক অসিনা ঙসি ওইরিবা ফীভম অসিদা অহোংবা পুরক্নবা অঙম্বা মখৈ হোৎনগনি হায়না ঐহাক্না নখোয়দা অমুক হন্না থাজবা পীরি। নখোয় পুম্নমক হকচাং ফনা লৈবা ওইয়ু, নখোয়গী ইমুং-মনুং পুম্নমক হকচাং ফনা লৈবা ওইয়ু মসিগী য়াইফ-পাউজেল অসিগা লোইননা ঐহাক্কী ৱারোল অসি মসিদা লোইশিনজরগে। অদোমবু হন্না-হন্না থাগৎচরি!