প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক’ভিড-১৯ পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত দেশবাসীক উদ্দেশ্যি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰ
20 APR 2021 10:29PM by PIB Guwahati
মোৰ মৰমৰ দেশবাসীসকল, নমস্কাৰ!
দেশখনে আজি পুনৰ কৰোনাৰ বিৰুদ্ধে এটা ডাঙৰ যুঁজৰ প্ৰস্তুতি কৰিছে। কেইসপ্তাহমান আগতে পৰিস্থিতি নিয়ন্ত্ৰণত আছিল আৰু তাৰ পিছতে কৰোনাৰ দ্বিতীয়টো ঢৌৱে ধুমুহা হৈ যেন আহি পৰিছে। আপোনালোকে যি দুখ, যি বেদনা ভুগি আছে সেয়া মই সম্পূৰ্ণৰূপে অনুভৱ কৰোঁ। সকলো দেশবাসীৰ হৈ মই বিগত দিনসমূহত প্ৰাণ হেৰুওৱা লোকসকলৰ প্ৰতি সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছো। পৰিয়ালৰ এজন সদস্য হিচাপে, মই আপোনালোকৰ দুখৰ সৈতে সমভাগী। প্ৰত্যাহ্বানটো ডাঙৰ, কিন্তু আমি একেলগে আমাৰ সংকল্প, আমাৰ সাহস আৰু প্ৰস্তুতিৰ দ্বাৰা ইয়াক অতিক্ৰম কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
নিজৰ কথা বহলাই কোৱাৰ পূৰ্বে মই সকলো চিকিৎসক, চিকিৎসা কৰ্মচাৰী, পেৰামেডিকেল কৰ্মচাৰী, আমাৰ সকলো চাফাই কৰ্মচাৰী, ভাই-ভনী, আমাৰ এম্বুলেন্সৰ চালক, আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনী আৰু আৰক্ষীসকলক প্ৰশংসা কৰিব বিচাৰিছো। আপোনালোকে ক’ৰোনাৰ প্ৰথম ঢৌতো নিজৰ জীৱন বিপদত পেলাই মানুহক ৰক্ষা কৰিছিল। আজি আপোনালোকে পুনৰ নিজৰ পৰিয়াল, নিজৰ সুখ, নিজৰ চিন্তা এৰি আনৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিবলৈ দিন-ৰাতিয়ে নামি পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ শাস্ত্ৰত এইদৰে কোৱা হৈছে: ত্যজ্যম ন ধৈৰ্যম, বিধুৰেপী কালে। অৰ্থাৎ, আমি আটাইতকৈ কঠিন সময়তো ধৈৰ্য্য হেৰুৱাব নালাগে। যিকোনো পৰিস্থিতিৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ, আমি সঠিক সিদ্ধান্ত লোৱা উচিত, সঠিক দিশত চেষ্টা কৰা উচিত, তেতিয়াহে আমি জয়ী হ’ব পাৰোঁ। এই মন্ত্ৰৰ সৈতে দেশখনে আজি দিন-ৰাতিয়ে কাম কৰি আছে। যোৱা কেইদিনমানত গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্ত, গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপবোৰে পৰিস্থিতি দ্ৰুতগতিত উন্নত কৰিব। এইবাৰ ক’ৰোনা সংকটত দেশৰ বহু ঠাইত অক্সিজেনৰ চাহিদা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। বিষয়টো সন্দৰ্ভত দ্ৰুততাৰে আৰু সম্পূৰ্ণ সংবেদনশীলতাৰে কাম কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ, ৰাজ্য চৰকাৰ, ব্যক্তিগত খণ্ড, সকলোৱে প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ ব্যক্তিক অক্সিজেন প্ৰদান কৰাৰ বাবে যথাসাধ্য চেষ্টা কৰি আছে। অক্সিজেন উৎপাদন আৰু যোগান বৃদ্ধিৰ বাবে কেইবাটাও স্তৰত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ৰাজ্যসমূহত নতুন অক্সিজেন প্ৰকল্প স্থাপন, এক লাখ নতুন চিলিণ্ডাৰ প্ৰদান, ঔদ্যোগিক এককত ব্যৱহৃত অক্সিজেনৰ চিকিৎসা ব্যৱহাৰ, অক্সিজেন ৰে’ল আদিৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
এইবাৰ ক’ৰোনাৰ ঘটনা বৃদ্ধি হোৱাৰ লগে লগে, দেশৰ ফাৰ্মা খণ্ডই ঔষধৰ উৎপাদন আৰু বৃদ্ধি কৰিছে। আজি, জানুৱাৰী-ফেব্ৰুৱাৰীৰ তুলনাত দেশত ঔষধৰ উৎপাদন বহুগুণে বৃদ্ধি হৈছে। ইয়াক এতিয়াও তীব্ৰ কৰি তোলা হৈছে। আনকি কালিও, মই দেশৰ ফাৰ্মা উদ্যোগৰ শীৰ্ষ লোকসকলৰ সৈতে, বিশেষজ্ঞসকলৰ সৈতে বহু দীঘলীয়া বাৰ্তালাপ কৰিছো উৎপাদন বৃদ্ধিৰ বাবে ফাৰ্মাচিউটিকেল কোম্পানীবোৰৰ সহায় সকলো ধৰণে বিচৰা হৈছে। আমি সৌভাগ্যৱান যে আমাৰ দেশত ইমান শক্তিশালী ফাৰ্মা খণ্ড আছে যিয়ে ঔষধবোৰ অতি উন্নতধৰণে আৰু দ্ৰুততাৰে নিৰ্মাণ কৰি আছে। একে সময়তে, চিকিৎসালয়ত বিচনাৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰাৰ কামো দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছে। উচ্চ চাহিদাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি কিছুমান চহৰত বিশেষ আৰু বিশাল ক’ভিড চিকিৎসালয় স্থাপন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা বছৰ, যেতিয়া দেশত কেৱল কেইজনমান ক’ৰোনা ৰোগীৰ খবৰ পোৱা গৈছিল, ভাৰতত ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে কাৰ্যকৰী ভেকছিনৰ বাবে কাম আৰম্ভ কৰা হৈছিল। আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে দেশবাসীৰ বাবে ভেকছিন বিকশিত কৰিছে। আজি ভাৰতত বিশ্বৰ ভিতৰতে আটাইতকৈ সস্তাতে ভেকছিন উপলব্ধ। আমাৰ ওচৰত এনে এক ভেকছিন আছে যি ভাৰতৰ শীতল শৃংখলা প্ৰণালীৰ সৈতে খাপ খায়। এই প্ৰচেষ্টাত আমাৰ ব্যক্তিগত খণ্ডই উদ্ভাৱন আৰু উদ্যোগৰ ভাৱনাত উৎকৃষ্টতা অৰ্জন কৰিছে। ভেকছিনৰ অনুমোদন আৰু নিয়ামক প্ৰক্ৰিয়াবোৰ দ্ৰুত কৰি ৰাখিবলৈ, সকলো বৈজ্ঞানিক আৰু নিয়ামক সহায়ো বৃদ্ধি কৰা হৈছে। এইটো এটা দলগত প্ৰচেষ্টা যিয়ে আমাৰ ভাৰতক দুটা মেড ইন ইণ্ডিয়া ভেকছিনৰ সৈতে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ টীকাকৰণ অভিযান আৰম্ভ কৰিবলৈ নেতৃত্ব দিছে। টীকাকৰণৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ গতিৰ সৈতে, এইটো গুৰুত্ব দিয়া হৈছিল যাতে আৱশ্যকীয় খণ্ডত ভেকছিনটো উপলব্ধ হয়। ভাৰতত ১০ কোটি, তাৰ পিছত ১১ কোটি আৰু এতিয়া বিশ্বত ১২ কোটি ভেকছিনৰ খোৰাক প্ৰদান কৰা হৈছে। আজি ক’ৰোনাৰ সৈতে হোৱা এই যুঁজত আমি এইবাবেই উৎসাহিত হৈছো যে আমাৰ স্বাস্থ্যসেৱা কৰ্মী, ফ্ৰণ্টলাইন ক’ৰোনা ৱাৰিয়ৰ্ছ আৰু জ্যেষ্ঠ নাগৰিকৰ এক বৃহৎ অংশ ভেকছিনৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি কালি টীকাকৰণৰ ক্ষেত্ৰত আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লৈছো। মে'ৰ পৰা, ১৮ বছৰৰ অধিক বয়সৰ যিকোনো লোকে টীকাকৰণ কৰিব পাৰিব। এতিয়া, ভাৰতত প্ৰস্তুত হোৱা ভেকছিনৰ অৰ্ধেক অংশ পোনপটীয়াকৈ ৰাজ্য আৰু চিকিৎসালয়লৈ যাব। ইফালে, দৰিদ্ৰ, বৃদ্ধ, নিম্ন শ্ৰেণীৰ লোক আৰু ৪৫ বছৰৰ অধিক বয়সৰ লোকসকলৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ টীকাকৰণ কাৰ্যসূচী একে গতিত অব্যাহত থাকিব। আগৰ দৰে, চৰকাৰী চিকিৎসালয়ত বিনামূলীয়া ভেকছিন উপলব্ধ হৈ থাকিব যিবোৰ মই কোৱাৰ দৰে, আমাৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়াল, আমাৰ নিম্ন শ্ৰেণীৰ, মধ্যবিত্ত পৰিয়ালবোৰে সেইবোৰৰ সুবিধা ল'বলৈ সক্ষম হ'ব।
বন্ধুসকল,
আমি সকলোৱে জীৱন ৰক্ষা কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছো কিন্তু লগতে অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ আৰু জীৱিকাৰ ওপৰত প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছোঁ। সেইটোৱেই প্ৰচেষ্টাৰ উপায়৷ ১৮ বছৰৰ অধিক বয়সৰ লোকৰ বাবে টীকাকৰণ মুকলি কৰি, চহৰবোৰত আমাৰ কৰ্মশক্তিসমূহে ভেকছিনটো দ্ৰুতগতিত লাভ কৰিব। ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত, শ্ৰমিকসকলেও দ্ৰুতগতিত ভেকছিনটো লাভ কৰিব। মই ৰাজ্য প্ৰশাসনক শ্ৰমিকসকলৰ মাজত আস্থা জাগ্ৰত কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোক য'ত আছে তাত থাকিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো। ৰাজ্যসমূহে প্ৰদান কৰা আত্মবিশ্বাসে তেওঁলোকক যথেষ্ট সহায় কৰিব যে তেওঁলোক য'ত আছে সেই চহৰখনক অহা কেইদিনমানৰ ভিতৰত টীকাকৰণ কৰা হ'ব আৰু তেওঁলোকৰ কাম বন্ধ নহ'ব।
বন্ধুসকল,
যোৱাবাৰৰ পৰিস্থিতিবোৰ এতিয়াতকৈ পৃথক আছিল। তেতিয়া এই গোলকীয় মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ আমাৰ ওচৰত ক’ৰোনাৰ নিৰ্দিষ্ট চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনি নাছিল। আপোনালোকৰ মনত আছে, দেশৰ পৰিস্থিতি কি আছিল। ক’ৰোনা পৰীক্ষাৰ বাবে পৰ্যাপ্ত পৰীক্ষাগাৰ নাছিল, পিপিইৰ কোনো উৎপাদন নাছিল। ৰোগটোৰ চিকিৎসাৰ বাবে আমাৰ ওচৰত বেছি তথ্যও নাছিল। কিন্তু অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে আমি এই বস্তুবোৰ উন্নত কৰিলো। আজি, আমাৰ চিকিৎসকসকলে ক’ৰোনাৰ চিকিৎসাত যথেষ্ট ভাল দক্ষতা অৰ্জন কৰিছে, তেওঁলোকে যিমান পাৰে সিমান জীৱন ৰক্ষা কৰিছে। আজি আমাৰ ওচৰত বৃহৎ সংখ্যক পিপিই কিট আছে, পৰীক্ষাগাৰৰ এক বৃহৎ নেটৱৰ্ক আছে আৰু আমি নিৰন্তৰে পৰীক্ষাৰ সুবিধা সম্প্ৰসাৰিত কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
দেশখনে এতিয়ালৈকে ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে অতি শক্তিশালী আৰু অতি ধৈৰ্য্যসহকাৰে যুঁজ দিছে। কৃতিত্ব আপোনালোক সকলো দেশবাসীক দিয়া হৈছে। অনুশাসন আৰু ধৈৰ্য্যৰে ক’ৰোনাৰ সৈতে যুঁজ দি, আপোনালোকে দেশখনক ইয়াত উপনীত কৰিছে। মই নিশ্চিত যে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ শক্তিৰে আমি ক’ৰোনাৰ এই ধুমুহাকো পৰাস্ত কৰিবলৈ সক্ষম হ'ম। আজি আমি আমাৰ চাৰিওফালে দেখিছো যে কিমান লোকে, বহুতো সামাজিক সংগঠনে দৰিদ্ৰ লোকসকলক সহায় কৰিবলৈ দিন-ৰাতিয়ে কাম কৰি আছে। ঔষধ প্ৰদান কৰা, খোৱা বা থকা, মানুহে সম্পূৰ্ণ মনোযোগেৰে কাম কৰি আছে। মই তেওঁলোকৰ সকলোৰে সেৱাৰ মনোভাৱক অভিবাদন জনাইছো আৰু দেশবাসীক এই সংকটৰ সময়ত অধিক পৰিমাণে আগবাঢ়ি আহি দৰিদ্ৰ লোকসকলক সহায় কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। কেৱল সমাজৰ প্ৰচেষ্টা আৰু সেৱা কৰাৰ সংকল্পৰ জৰিয়তেহে আমি এই যুঁজত জয়ী হ'ম। মই যুৱ সহকৰ্মীসকলক তেওঁলোকৰ সমাজত, চুবুৰীয়া, এপাৰ্টমেণ্টত সৰু সমিতি গঠন কৰি ক’ভিড অনুশাসন অনুসৰণ কৰাত সহায় কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো। যদি আমি এনে কৰো চৰকাৰেও কেতিয়াও কণ্টেইনমেণ্ট অঞ্চল সৃষ্টি কৰিব নালাগে বা কাৰফিউ জাৰি কৰিব নালাগে আৰু লকডাউনৰ কোনো প্ৰশ্নই নাথাকে। ইয়াৰ কোনো প্ৰয়োজন নহ'ব। স্বচ্ছতা অভিযানৰ সময়ত, মোৰ শিশু বন্ধুসকলে দেশত সজাগতা বিয়পাবলৈ যথেষ্ট সহায় কৰিছিল। ৫ম, ৭ম, ১০ম শ্ৰেণীত অধ্যয়ন কৰি থকা সৰু শিশুসকলে। তেওঁলোকে ঘৰৰ লোকসকলক বুজাইছিল ৷ তেওঁ জ্যেষ্ঠসকলক পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ বাৰ্তাও দিছিল। আজি, মই বিশেষকৈ মোৰ সন্তান বন্ধুসকলক পুনৰ এটা কথা ক'ব বিচাৰো। মোৰ শিশু বন্ধুসকলে ঘৰত এনে এক পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰক যাতে কাম নথকা লোকসকলে কোনো কাৰণ নোহোৱাকৈ ঘৰৰ পৰা ওলাই নাযায়। আপোনালোকৰ এই জেদে এটা ডাঙৰ ফলাফল আনিব পাৰে। মই সংবাদ মাধ্যমৰ জৰিয়তে প্ৰাৰ্থনা জনাইছো যে এনে সংকটৰ সময়ত তেওঁলোকে লোকসকলক সতৰ্ক আৰু সজাগ কৰাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাই থাকক। একে সময়তে ভয়ৰ পৰিৱেশ হ্ৰাস কৰিবলৈ কাম কৰক, মানুহৰ মাজৰ পৰা উৰাবাতৰি আৰু বিভ্ৰান্তিৰ দূৰ কৰক।
বন্ধুসকল,
আজি, আমি দেশক লকডাউনৰ স্থিতিৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব লাগিব। মই ৰাজ্যসমূহক লকডাউনক অন্তিম বিকল্প হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈও অনুৰোধ কৰিম। লকডাউন পৰিহাৰ কৰিবলৈ আপোনালোকে যথাসাধ্য চেষ্টা কৰক। আৰু মাইক্ৰ'-কণ্টেইনেণ্ট অঞ্চলৰ ওপৰতহে গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। আমি আমাৰ অৰ্থনীতিৰ উত্তৰণৰ বাবে প্ৰয়াস কৰিম আৰু আমাৰ দেশবাসীৰ স্বাস্থ্যৰো যত্ন লম।
বন্ধুসকল,
আজি নৱৰাত্ৰিৰ অন্তিম দিন। কাইলৈ ৰাম নৱমী আৰু আমাৰ সকলোকে পুৰুষোত্তম শ্ৰীৰামৰ বাৰ্তা টো হ'ল যে আমি মৰ্যাদা পালন কৰা উচিত। ক’ৰোনাৰ এই সংকটত, অনুগ্ৰহ কৰি ক’ৰোনা ১০০ শতাংশ পৰিহাৰ কৰিবলৈ পদক্ষেপবোৰ অনুসৰণ কৰক। ঔষধৰ মন্ত্ৰ কেতিয়াও নাপাহৰিব, আনকি কঠোৰতাও। এই মন্ত্ৰটো প্ৰয়োজনীয়, আনকি ভেকছিনৰ পাছতো। আজি পবিত্ৰ ৰমজান মাহৰ সপ্তম দিন। ৰমজানে আমাক ধৈৰ্য্য, আত্ম-নিয়ন্ত্ৰণ আৰু অনুশাসন শিকায়। ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত জয়ী হ'বলৈ আমাক অনুশাসনৰ প্ৰয়োজন। কেৱল প্ৰয়োজন হ'লেহে বাহিৰলৈ যাওক, সম্পূৰ্ণৰূপে ক’ভিড অনুশাসন অনুসৰণ কৰক, সেয়াই হৈছে আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ অনুৰোধ। মই আপোনালোকক পুনৰ আশ্বাস দিছো, আপোনালোকৰ সাহস, ধৈৰ্য্য আৰু অনুশাসনৰ সৈতে জড়িত হৈ, দেশখনে আজি হৈ থকা পৰিস্থিতি সলনি কৰিবলৈ কোনো ধৰণৰ ক্ৰুটি ৰখা নহ'ব। আপোনালোক সকলোৱে স্বাস্থ্যৱান হওক, আপোনালোকৰ পৰিয়াল স্বাস্থ্যৱান হওক। অশেষ ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address to the nation on the COVID-19 situation
20 APR 2021 10:29PM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar!
The country is fighting a big battle again today against Corona. The situation was under control till a few weeks ago, but the second wave of Corona has hit like a storm. I am aware of the pain that you have suffered and continue to suffer. On behalf of all the countrymen, I extend my condolences to those who have lost their dear ones in the past. As a member of the family, I am involved in your grief. The challenge is huge, but together we have to overcome it with our resolve, courage and preparation.
Friends,
Before elaborating, I will appreciate all the doctors, medical staff, paramedical staff, Safai Karamchari (sanitation staff), our ambulance drivers, security forces and policemen. You saved people by putting your life at stake even in the first wave of corona. Once again, you are working day and night to save the lives of others leaving behind your families, welfare and worries.
Friends,
It is written in our scriptures त्याज्यम् न धैर्यम् विधुरेऽपि काले i.e., we should not lose patience even in the most difficult times. To deal with any situation, we should take the right decision, make efforts in the right direction, only then can we win. With this mantra, the country is working day and night. The decisions and the steps taken in the last few days will improve the situation rapidly. During this Corona crisis, the demand for oxygen has increased considerably in many parts of the country this time. Expeditious efforts are on in this regard with complete sensitivity. Everybody, including the Central Government, the State Governments and the private sector, is trying their best to provide oxygen to every needy person. Measures are also being taken at several levels to increase oxygen production and supply. Every effort is being made to have new oxygen plants in the states, deliver one lakh new oxygen cylinders, medical use of oxygen being used in industrial units, oxygen rail, etc.
Friends,
As corona cases increased this time, the country's pharma sector has further increased the production of medicines. Today, the production of medicines is manifold in the country as compared to January-February. It is being boosted further. Yesterday also, I had a very long discussion with the important and top experts of the pharma industry in the country. Pharmaceutical companies are helping in every way to increase production. We are fortunate that our country has such a strong pharma sector which makes better and fast medicines. At the same time, the number of beds in hospitals is also being increased. Special and big COVID hospitals are being set up in some cities in view of high demand.
Friends,
Last year, when only a few Corona patients were reported in the country, work was started in India for effective vaccines against coronavirus. Our scientists have developed vaccines for the countrymen in a very short time. Today, India has the cheapest vaccines in the world. We have vaccines that suit India's cold chain system. In this effort, our private sector has excelled in innovation and enterprise. Besides the approval of vaccines and fast tracking regulatory processes, all scientific and regulatory help have also been extended. It is a team effort that India could launch the world's largest vaccination campaign with two ‘Made in India’ vaccines. From the very first phase of vaccination, it was emphasized that the vaccines reach as many areas and to the needy in the shortest possible time. India is the fastest in the world in providing vaccine doses to its first 10 crore people, 11 crore and now 12 crore people. We are encouraged that a large section of our healthcare workers, frontline Corona warriors and senior citizens have been vaccinated in this battle against Corona.
Friends,
Another important decision has been taken yesterday regarding vaccination. From May 1 onwards, every person above 18 years of age can be vaccinated. Now, half of the vaccines produced in India will be available directly to the states and hospitals. Meanwhile, the Central Government's vaccination programme for the poor, the elderly and persons above the age of 45 years will continue at the same pace as before. Free vaccines will be available in government hospitals which can be availed by my poor brothers and sisters, middle class and lower middle class people.
Friends,
While we are making efforts to save lives, there is also an attempt at the same time that the economic activities and livelihoods are least affected. This should be our attempt. Open vaccination for people above the age of 18 years will ensure faster vaccines for our workforce in cities. With the efforts of the states and the Central Government, the workers will also be vaccinated quickly. I urge the state administration to instill confidence in the workers and urge them to stay where they are. The confidence given by the states will help them a lot that they will be vaccinated in the next few days in the city where they are in and their work will not be affected.
Friends,
The circumstances that were there last time were quite different from the present one. Then we did not have corona specific medical infrastructure to fight this global pandemic. You recall what was the situation in the country? There were not enough labs for Corona tests, no production of PPEs. We didn't even have much information about the treatment of the disease. But we improved these things in a very short time. Today, our doctors have acquired very good expertise in the treatment of Corona; they are saving as many lives as they can. Today, we have a large number of PPE kits, a huge network of labs and we are continuously increasing the facility of testing.
Friends,
The country has fought against Corona very strongly and patiently so far. The credit goes to all the countrymen. It is because of your discipline and patience in the fight against Corona that the country has reached here today. I am sure that we will be able to defeat this storm of Corona also with the strength of people's participation. Today we can see how so many people and social institutions are busy day and night in helping those in need. Whether it is providing medicines, or making arrangements for food or lodging, people are working with full attentiveness. I salute the spirit of service of all of them and appeal to the countrymen to come forward as much as possible in this hour of crisis and help the needy. We will be able to win this battle with this pledge of service by society. I request young colleagues to create small committees in their societies, localities and apartments and help others in following the COVID discipline. If we do this, then governments will not need to create containment zones, impose curfew or lockdown. There is no question of lockdown. During the cleanliness drive, my child friends had helped a lot to spread awareness in the country. The children who were studying in the fifth, seventh and 10th standards had explained to the people in the house and persuaded them. They had also given a message of cleanliness to the elders. Today, I would like to say one thing specifically to my child friends again to create an atmosphere in the house so that people don’t leave the house unnecessarily without work or any reason. Your perseverance can lead to good results. I also request the media to speed up their efforts to make people alert and aware in this time of crisis. At the same time, they should also ensure that there is no atmosphere of fear and people don’t fall for rumours and misconceptions.
Friends,
In today’s situation, we have to save the country from lockdowns. I would also request the states to use lockdown as the last option. We have to try our best to avoid lockdown and focus on the micro-containment zones. We will also improve the health of our economy and take care of the health of our countrymen.
Friends,
Today is the last day of Navratri. Tomorrow is Ram Navami and the message of Maryada Purushottam Shri Ram to all of us is that we should follow discipline. Please follow all the protocols to avoid Corona. Never forget the mantra of medicines as well as strict adherence to protocols. This mantra is necessary even after vaccination. Today is also the seventh day of the holy month of Ramadan. Ramadan teaches us patience, self-control and discipline. Discipline is needed to win the battle against Corona. I request you to move out (of your house) only when it is necessary and follow COVID discipline. I assure you that with your courage, patience and discipline, the country will leave no stone unturned to change the conditions that are there today. May all of you be healthy, may your family be healthy. With this wish, I conclude. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.