Prime Minister's Office
PM addresses webinar on effective implementation of Budget provisions regarding education sector
Budget expands the efforts made to link Education with Employability and Entrepreneurial Capabilities: PM
03 MAR 2021 12:26PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a webinar on effective implementation of Budget provisions regarding the Education sector.
Addressing the webinar, the Prime Minister pointed out that to build a self-reliant India, confidence of the youth of the country is equally important. Confidence comes only when the youth has complete faith in their education and knowledge. Confidence comes only when they realize that their studies are giving them the opportunity to do their work and also the necessary skills. He said that the new National Education Policy has been made with this thinking. He stressed the need to implement all the provisions of the National Education Policy from pre-nursery to PhD quickly and said that the Budget will be of immense help in this regard.
The Prime Minister said the second biggest focus after health in this year's budget is on education, skill, research and innovation. He called for a better synergy between Colleges and Universities of the country. He said the emphasis placed in this budget on skill development, upgradation and apprenticeship is unprecedented. This budget has further expanded the efforts made to link Education with Employability and Entrepreneurial Capabilities over the years. As a result of these efforts, he said, today India has come in the top three countries in terms of scientific publications, number of PhD scholars and start-up ecosystem. He said India has joined the top 50 ranks in Global Innovation Index and is continuously improving. He said new opportunities are growing for the students and young scientists with the constant focus on higher education, research and innovation.
The Prime Minister said for the first time, the focus is on issues ranging from Atal Tinkering Labs in schools to Atal Incubation Centers in higher institutions. A new tradition of Hackathons for start ups has been created in the country, which is becoming a huge force for both the youth and industry of the country. He further informed that through the National Initiative for Developing and Harnessing Innovation, more than 3500 start ups are being nurtured. Similarly, under the National SuperComputing Mission, three supercomputers: Param Shivay, Param Shakti and Param Bramha have been established in IIT BHU, IIT-Kharagpur and IISER, Pune. He informed that more than a dozen institutes in the country are proposed to get such supercomputers. Three Sophisticated Analytical and Technical Help Institutes (SATHI) are serving from IIT Kharagpur, IIT Delhi and BHU, he said.
The Prime Minister said with the thinking that restricting knowledge and research is a great injustice to the country's potential, many avenues in sectors like space, atomic energy, DRDO and agriculture are being opened for talented youth. He said for the first time, the country has met the international standards related to Metrology which leads to R&D and improving our Global Competency a lot. Geo-spatial data has been opened up recently and this would lead to immense opportunity for the space sector and the youth of the country. The entire ecosystem will benefit immensely. He said the National Research Foundation is being built for the first time in the country. 50 thousand crore rupees have been allocated for this. This will strengthen the governance structure of the research related institutions and will improve linkages between R&D, academia and industry. The Prime Minister said, more than 100 per cent increase in Biotechnology research is indicative of the Government’s priorities. He called for increasing the scope of Biotechnology research in the service of food security, nutrition and agriculture.
Noting the demand for Indian talent, the Prime Minister emphasized the need for mapping of skill sets and preparing the youth accordingly through adoption of best practices, inviting international campuses and industry ready skill upgradation. Ease of Doing Apprenticeship Program envisaged in this Budget will be of great benefit for the youth of the country, The Prime Minister said.
Shri Modi said Future Fuel and Green Energy are essential for our self reliance on Energy. For this Hydrogen Mission announced in the Budget is a serious pledge. He informed that India has tested Hydrogen vehicle and called for concerted efforts for making hydrogen as a fuel for transport and to make ourselves industry ready for this.
The Prime Minister said the new National Education Policy has encouraged the use of more and more local language. He added now it is the responsibility of all the academics, experts of every language, how the best content of the country and the world should be prepared in Indian languages. This is completely possible in this era of technology. National Language Translation Mission proposed in the Budget will go a long way in this regard, he asserted.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা এজুকেসন সেক্তরদা মায় পাক্না বজেৎ প্রোবিজন হাপনবা ৱেবিনারদা ৱা ঙাংখ্রে
বজেৎ চাওথোকহনবা অসিনা এজুকেসন্দা মতিক চাবা থবক ফংনবা অমসুং ইন্ত্রিপ্রেন্যুএলদা অঙম্বা তাঞ্জা অমা পীরি: প্রধান মন্ত্রী
03 MAR 2021 12:26PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা এজুকেসন সেক্তরদা মায় পাক্না বজেৎ প্রোবিজন হাপনবা ৱেবিনারদা ৱা ঙাংখ্রে।
ৱেবিনার অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি ভারত অসি মরোমদোম লেপচনবা, লৈবাক অসিগী নহাশিং অসিদা থাজবা থম্বা অসি চপ মান্ননা মরু ওইরি। মশাদা থাজবা লৈবা হায়বা অসি নহাশিং অসিনা মখোয়গী মহৈ অমসুং লৌশিংদা থাজবা লৈরবা মতমদা লাক্কনি। মখোয়দা মশাদা থাজবা লৈবা হায়বা অসি মহৈশিং অসিনা মখোয়গী থবক্কী খুদোংচাবা অমা পীবা ঙম্বা অমসুং তঙাইফদনা লৈবা হৈ-শিংবা অসিদা ওইরক্কনি।মহাক্না হায়খি মদুদি অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসি অসি হায়রিবা অসিদা খন্দুনা শেমখিবনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসি অসি প্রি-নর্সরী দগীনা পি.ঐচ.দি. ফাওবা অথুবা মতমদা প্রোবিজনশিং অসি হাপ্পগী তঙাইফদবা লৈরে হায়না মহাক্না মরুওইনা ফোংদোকখি অমসুং বজেত অসিনা হিরম অসিদা হায়নিঙাই লৈতনা মতেং পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রী হায় মদুদি চহি অসিগী হকশেলগী হেক মথংদা অনিশুবা খ্বায়দগী চাওবা বজেত অসি এজুকেসন, স্কীল, থিজন-হুমজিনবা অমসুং অনৌবা পুথোকপা অসিনি। মহাক্না লৈবাক অসিগী কোলেজশিং অমসুং য়ুনিভর্সিতিশিংগা অফবা মরী থম্নবা হায়জখি। মহাক্না হায় হায় মদুদি মরুওইনা বজেত অসিদা স্কীল চাওখৎহনবা, হেন্না ফগৎহনবা অমসুং তাকপি-তম্বিবা অসিগীদমক থম্লিবা অসি মমাংদা অমুক্তা থোকখ্রিদবা অমনি। বজেৎ চাওথোকহনবা অসিনা এজুকেসন্দা মতিক চাবা থবক ফংনবা অমসুং ইন্ত্রিপ্রেন্যুএলদা অঙম্বা তাঞ্জা অমা পীরি।হোৎনরিবা অসিগী মরম্না, মহাক্না হায় হায় মদুদি, ঙসিদি ভারত অসি সাইন্তিফিক পব্লিকেসনস, পি.ঐচ.দি. স্কোলারগী মশীং অমসুং স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমদা মকোক থোংবা লৈবাক অহুমগী মনুংদা লৈরি। মহাক্না হায় হায় মদুদি ভারত অসি গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দেক্সতা ৫০শুবা রেঙ্কতা লৈরি অমসুং লেপ্পা লৈতনা ফগৎলক্লি। মহাক্না হায় হায় মদুদি মহৈরোইশিং অমসুং নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিংগীদমক লেপ্পা লৈতনা হায়র এজুকেসন, রিসর্স অমসুং ইন্নোবেসন অসিদা অনৌবা খুদোংচাবা পীনবা মিয়েং চংবা হেনগৎলক্লি।
প্রধান মন্ত্রী অহানবা ওইনা হায় মদুদি, থম্লিবা পান্দম অসি স্কুলশিংদা অতল তিনকরিং লেবস তগীনা হায়র ইন্সতিত্যুসনগী অতল ইনক্যুবেসন সেন্তর ফাওবনি। লৈবাক অসিদা স্তার্ত অপকীদমক হেকাথোনগী অনৌবা চৎনবি পুথোক্লে হায়রিবা অসিনা লৈবাক অসিগী নহা অমসুং ইন্দস্ত্রীদা অকনবা শাফু অমা ওইরগনি। মহাক্না মখা তানা হায় মদুদি নেস্নেল ইনিসিএতিব ফোর দিবলপিং এন্দ হার্নেসিং ইন্নোবেসন স্তার্ত অপ ৩৫০০গী মথক্তা শেমগৎলে। মসিগা মান্ননা নেস্নেল সুপর কম্পুতিং মিসনগী মখাদা, সুপর কম্প্যুতর অহুম: পরম শিবাই, পরম শক্তি অমসুং পরম ব্রহ্মা হায়রিবা অসি আই.আই.তি.-খারাকপুরগী আই.আই.তি. অমসুং পুনেগী আই.আই.এস.ই.আর. দা লিংখৎপনি। মহাক্না খঙহল্লি মদুদি অসিগুম্বা সুপর কম্প্যুতরশিং লৈবাক অসিগী ইন্সতিত্যুৎতা পীনবা হায়রি।
প্রধান মন্ত্রী হায় মদুদি, লৌশিংগী ওইবা অমসুং রিসর্স অসিদা অথিবা থম্বা অসিনা লৈবাক্কী মাংজবা ওইগনি হায়না খন্দুনা মফম কয়া অমা হায়বদি স্পেস, এতোমিক ইনর্জি, দি.আর.দি.ও. অমসুং লৌউ-শিংউবগী লমদা নহাগী ওইনা হাংদোক্লি। প্রধান মন্ত্রী অহানবা ওইনা হায় মদুদি, লৈবাক অসি মেত্রোলোজীগা মরী লৈনবদা মালেমগী ওইবা থাক্তা লৈরে হায়রিবা অসিনা আর. অমসুং দি. লোমদা চংশিল্লি অমসুং ঐখোয়গী মালেমগীনা মায় পাকপা অমা ওইরি। ইকোসিস্তেম পুম্বা য়াম্না কান্নরগনি। মহাক্না হায় মদুদি, নেস্নেল রিসর্স সেন্তর অসি লৈবাক অসিগী অহানবা ওইনা শারিবনি। মসিগীদমক লুপা করোর ৫০ কাইথোক্লি। মসিনা রিসর্সকা মরী লৈনবা ইন্সতিত্যুৎশিংদা মপাঙ্গল কনখৎহনহনি অমসুং মসিনা একাদেমী অমসুং ইন্দস্ত্রীগা মরী ফগৎহনগনি। প্রধান মন্ত্রী হায় মদুদি বাইওতেক্নোলোজি রিসর্স অসিদা হেনগৎলক্লিবা ১০০ অমদি সরকারগী ওইবা পাংথোকপা থৌওং কয়াদগীনি। মহাক্না বাইওতেক্নোলোজি রিসর্স অসি ফুদ সেক্যুরিতি, ন্যুত্রিসন অমসুং লৌউ-শিংউবগী থবক্তা হেনগৎনবা হায়রি।
ইন্দিয়াগী হৈ-শিংবা অসি পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী হায় মদুদি স্কীলগী সেত অমা থম্বগী তঙাইফদবা অমসুং নহাশিং অসিবু খ্বায়দগী ফবা থবকশিং পীবা, মালেমমগী ওইবা কেম্পস বার্তোন তৌবা। ইজ ওফ দুইং এপ্রেন্তিসশিপ প্রোগ্রামশিং অসিগী মিয়েং বজেত অসিনা লৈবাক অসিগী নহাশিং অসিদা য়াম্না কান্নবা পীগনি, হায়না প্রধান মন্ত্রী হায়।
শ্রী মোদীনা হায় মদুদি তুংগী ওইবা ফুয়েল অমসুং গ্রীন ইনর্জি অসিনা ঐখোয়গী ইনর্জি ইরোমদোম লেপচনবগীদমক মরু ওইরি। মসিগীদমক হায়দ্রোজেন মিসন অসি বজেত অসিদা মরুওইবা লাওথোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত্তা হায়দ্রোজেন গারী চাংয়েং তৌখ্রে অমসুং হায়দ্রোজেন অসি গারীগী ফুয়েল ওইনা শিজিন্নবা হোৎনবা অমসুং মসিগীদমক ঐখোয়গীদমক ইন্দস্ত্রী অমা শেমজবা অসিনি।
প্রধান মন্ত্রী হায় মদুদি, অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসি অসিনা লোকেলগী ওইবা লোলশিং অসি হেন্না অমসুং হেন্না শিজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎলি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি একাদেমিক, লোলদা হৈ-শিংলবশিং পুম্বনা লৈবাক অসিদা খ্বায়দগী ফবা অমসুং মসি ভারতকী ওইবা লোলদা ওইনা শেম-শাগদবনি। হায়রিবা অসি হৌজিক মতমগী ওইরিবা তেক্নোলোজি অসিদা মপুং ফানা ওইথোকপা য়াই। বজেত অসিদা য়াওরিবা নেস্নেল লেঙ্গোইজ ত্রান্সলেসন মিসন অসিনা হিরম অসিদা য়াম্না শাংনা মতেং পীগনি, হায়না মহাক্না হায়খি।