প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শিক্ষা খণ্ডৰ বাবে ঘোষিত বাজেট ব্যৱস্থাৰ কাৰ্যকৰী ৰূপায়ণ সন্দৰ্ভত আয়োজিত ৱেবিনাৰ সম্বোধন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
বাজেটত শিক্ষাক নিয়োগযোগ্যতা আৰু উদ্যমিতা ক্ষমতাৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ কৰা প্ৰচেষ্টা সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
03 MAR 2021 12:26PM by PIB Guwahati
শিক্ষা খণ্ডৰ বাবে ঘোষিত বাজেট ব্যৱস্থাৰ কাৰ্যকৰী ৰূপায়ণ সন্দৰ্ভত আয়োজিত এক ৱেবিনাৰ সম্বোধন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে।
ৱেবিনাৰ সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে স্বাৱলম্বী ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ বাবে দেশৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ আত্মবিশ্বাস সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। আত্মবিশ্বাস তেতিয়াহে আহে যেতিয়া শিক্ষা আৰু জ্ঞানৰ ওপৰত যুৱ প্ৰজন্মৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস হয়। আত্মবিশ্বাস তেতিয়াহে আহে যেতিয়া তেওঁলোকে অনুভৱ কৰে যে তেওঁলোকৰ অধ্যয়নে তেওঁলোকক প্ৰয়োজনীয় দক্ষতাৰ লগতে কাম কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই চিন্তাধাৰাৰ সৈতে নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি তৈয়াৰ কৰা হৈছে। তেওঁ নাৰ্চাৰীৰ পৰা পিএইচডিলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ সকলো ব্যৱস্থা সোনকালে ৰূপায়ণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু কয় যে এই ক্ষেত্ৰত বাজেট যথেষ্ট সহায় হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই বছৰৰ বাজেটত স্বাস্থ্যৰ পিছত দ্বিতীয় সৰ্বাধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে শিক্ষা, দক্ষতা, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ ওপৰত। তেওঁ দেশৰ মহাবিদ্যালয় আৰু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ মাজত উন্নত সমন্বয়ৰ বাবে আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে দক্ষতা বিকাশ, উন্নীতকৰণ আৰু শিক্ষানবিশৰ ওপৰত এই বাজেটত দিয়া গুৰুত্ব অভূতপূৰ্ব। এই বাজেটখনে শিক্ষাক বহু বছৰ ধৰি নিয়োগযোগ্যতা আৰু উদ্যোমিতা ক্ষমতাৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ কৰা প্ৰচেষ্টাক আৰু সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই প্ৰচেষ্টাৰ ফলস্বৰূপে ভাৰতে আজি বৈজ্ঞানিক প্ৰকাশন, পিএইচডি বিদ্বানৰ সংখ্যা আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ ক্ষেত্ৰত শীৰ্ষ তিনিখন দেশৰ ভিতৰত আছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতে বিশ্বব্যাপী উদ্ভাৱন সূচকৰ ক্ষেত্ৰত শীৰ্ষ ৫০ স্থানত আছে আৰু নিৰন্তৰ উন্নতি কৰি আছে। তেওঁ কয় যে শিক্ষাৰ্থী আৰু যুৱ বিজ্ঞানীসকলৰ বাবে উচ্চ শিক্ষা, গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ ওপৰত নিৰন্তৰ গুৰুত্ব আৰোপেৰে নতুন সুযোগ বৃদ্ধি পাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিদ্যালয়ৰ অটল টিংকাৰিং লেবৰ পৰা আৰম্ভ কৰি উচ্চ প্ৰতিষ্ঠানৰ অটল ইনকিউবেচন চেণ্টাৰলৈকে বিষয়বোৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। দেশত ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে হেকাথনৰ এক নতুন পৰম্পৰা সৃষ্টি কৰা হৈছে, যি দেশৰ যুৱ আৰু উদ্যোগ উভয়ৰ বাবে এক বিশাল শক্তি হৈ পৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে বিকাশ আৰু উদ্ভাৱনক প্ৰোত্সাহিত কৰাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যোগৰ জৰিয়তে ৩৫০০ৰো অধিক ষ্টাৰ্ট-আপৰ বিকাশ সাধন কৰা হৈছে। একেদৰে, ৰাষ্ট্ৰীয় চুপাৰকম্পিউটিং মিছনৰ অধীনত, আই.আই.টি. বিএইচইউ, আই.আই.টি.-খড়গপুৰ আৰু আইআইএছইআৰ, পুনেত তিনিটা চুপাৰ কম্পিউটাৰঃ পৰম শিৱাই, পৰম শক্তি আৰু পৰম ব্ৰক্ষ্মা স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে দেশৰ এক ডজনৰো অধিক প্ৰতিষ্ঠানক এনে চুপাৰ কম্পিউটাৰ দিয়াৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। তিনিটা অত্যাধুনিক বিশ্লেষণাত্মক আৰু কাৰিকৰী সহায় প্ৰতিষ্ঠানে (চাথি) আই আই টি খড়গপুৰ, আই আই টি দিল্লী আৰু বিএইচইউৰ পৰা সেৱা প্ৰদান কৰি আছে, তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই চিন্তাৰে কয় যে জ্ঞান আৰু গৱেষণা সীমিত কৰাটো দেশৰ সম্ভাৱনাৰ প্ৰতি এক ডাঙৰ অন্যায়, মহাকাশ, পাৰমাণৱিক শক্তি, ডিআৰডিঅ' আৰু কৃষিৰ দৰে খণ্ডৰ বহুতো পথ প্ৰতিভাশালী যুৱকসকলৰ বাবে মুকলি কৰি দিয়া হৈছে। তেওঁ কয় যে প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশখনে বতৰ বিজ্ঞান ক্ষেত্ৰখনত আন্তৰ্জাতিক মানদণ্ড লাভ কৰিছে যাৰ ফলত গৱেষণা আৰু বিকাশ বৃদ্ধি পাইছে আৰু আমাৰ বৈশ্বিক দক্ষতা যথেষ্ট উন্নত হৈছে। শেহতীয়াকৈ ভূ-স্থানিক তথ্য মুকলি কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ ফলত মহাকাশ খণ্ড আৰু দেশৰ যুৱ প্ৰজন্মক অপৰিসীম সুযোগ দিব। সমগ্ৰ পৰিৱেশতন্ত্ৰ যথেষ্ট লাভান্বিত হ’ব। তেওঁ কয় যে দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা ফাউণ্ডেচন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে ৫০ হাজাৰ কোটি টকা আৱণ্টন কৰা হৈছে। ইয়ে গৱেষণা সম্পৰ্কীয় প্ৰতিষ্ঠানবোৰৰ প্ৰশাসনিক আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰিব আৰু গৱেষণা আৰু বিকাশ, শিক্ষা আৰু উদ্যোগৰ মাজত সংযোগ উন্নত কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জৈৱ প্ৰযুক্তি গৱেষণাত ১০০ শতাংশতকৈও অধিক বৃদ্ধি চৰকাৰৰ প্ৰাথমিকতাৰ পৰিচয়। তেওঁ খাদ্য সুৰক্ষা, পুষ্টি আৰু কৃষি সেৱাত জৈৱ প্ৰযুক্তি গৱেষণাৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে আহ্বান জনায়।
ভাৰতীয় প্ৰতিভাৰ বৰ্দ্ধিত চাহিদাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দক্ষতা নিৰ্ধাৰণৰ মেপিং আৰু সেই অনুসৰি সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰক্ৰিয়া অৱলম্বন কৰি আন্তৰ্জাতিক কেম্পাছসমূহক আমন্ত্ৰণ জনোৱা আৰু উদ্যোগৰ বাবে দক্ষতা উন্নীতকৰণৰ জৰিয়তে যুৱসকলক প্ৰস্তুত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই বাজেটত পৰিকল্পনা কৰা শিক্ষানবিশ কাৰ্যসূচীৰ সুগমতাই দেশৰ যুৱকসকলক যথেষ্ট লাভান্বিত কৰিব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে শক্তিৰ ওপৰত আমাৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ বাবে ভৱিষ্যতৰ ইন্ধন আৰু সেউজ শক্তি অত্যাৱশ্যকীয়। এই হাইড্ৰজেন মিছনৰ বাবে বাজেটত ঘোষণা কৰাটো এক গুৰুতৰ প্ৰতিশ্ৰুতি। তেওঁ কয় যে ভাৰতত হাইড্ৰজেন বাহনৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে আৰু হাইড্ৰজেনক পৰিবহনৰ বাবে ইন্ধন হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সমূহীয়া প্ৰয়াস কৰা আৰু নিজৰ বাহন উদ্যোগক ইয়াৰ বাবে সাজু হোৱা আহ্বান জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে পাৰ্যমানে স্থানীয় ভাষাৰ ব্যৱহাৰক উৎসাহিত কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে এতিয়া ভাৰতীয় ভাষাত দেশ আৰু বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সমল কেনেদৰে প্ৰস্তুত কৰিব লাগে সেয়া সকলো শিক্ষাবিদ, প্ৰতিটো ভাষাৰ বিশেষজ্ঞৰ দায়িত্ব । বৰ্তমানৰ প্ৰযুক্তিৰ যুগত এয়া সম্পূৰ্ণৰূপে সম্ভৱ। বাজেটত প্ৰস্তাৱিত ৰাষ্ট্ৰীয় ভাষা অনুবাদ মিছন এই ক্ষেত্ৰত বহু দূৰলৈ যাব বুলি তেওঁ দৃঢ়তাৰে মত ব্যক্ত কৰে।

Prime Minister's Office
PM addresses webinar on effective implementation of Budget provisions regarding education sector
Budget expands the efforts made to link Education with Employability and Entrepreneurial Capabilities: PM
03 MAR 2021 12:26PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed a webinar on effective implementation of Budget provisions regarding the Education sector.
Addressing the webinar, the Prime Minister pointed out that to build a self-reliant India, confidence of the youth of the country is equally important. Confidence comes only when the youth has complete faith in their education and knowledge. Confidence comes only when they realize that their studies are giving them the opportunity to do their work and also the necessary skills. He said that the new National Education Policy has been made with this thinking. He stressed the need to implement all the provisions of the National Education Policy from pre-nursery to PhD quickly and said that the Budget will be of immense help in this regard.
The Prime Minister said the second biggest focus after health in this year's budget is on education, skill, research and innovation. He called for a better synergy between Colleges and Universities of the country. He said the emphasis placed in this budget on skill development, upgradation and apprenticeship is unprecedented. This budget has further expanded the efforts made to link Education with Employability and Entrepreneurial Capabilities over the years. As a result of these efforts, he said, today India has come in the top three countries in terms of scientific publications, number of PhD scholars and start-up ecosystem. He said India has joined the top 50 ranks in Global Innovation Index and is continuously improving. He said new opportunities are growing for the students and young scientists with the constant focus on higher education, research and innovation.
The Prime Minister said for the first time, the focus is on issues ranging from Atal Tinkering Labs in schools to Atal Incubation Centers in higher institutions. A new tradition of Hackathons for start ups has been created in the country, which is becoming a huge force for both the youth and industry of the country. He further informed that through the National Initiative for Developing and Harnessing Innovation, more than 3500 start ups are being nurtured. Similarly, under the National SuperComputing Mission, three supercomputers: Param Shivay, Param Shakti and Param Bramha have been established in IIT BHU, IIT-Kharagpur and IISER, Pune. He informed that more than a dozen institutes in the country are proposed to get such supercomputers. Three Sophisticated Analytical and Technical Help Institutes (SATHI) are serving from IIT Kharagpur, IIT Delhi and BHU, he said.
The Prime Minister said with the thinking that restricting knowledge and research is a great injustice to the country's potential, many avenues in sectors like space, atomic energy, DRDO and agriculture are being opened for talented youth. He said for the first time, the country has met the international standards related to Metrology which leads to R&D and improving our Global Competency a lot. Geo-spatial data has been opened up recently and this would lead to immense opportunity for the space sector and the youth of the country. The entire ecosystem will benefit immensely. He said the National Research Foundation is being built for the first time in the country. 50 thousand crore rupees have been allocated for this. This will strengthen the governance structure of the research related institutions and will improve linkages between R&D, academia and industry. The Prime Minister said, more than 100 per cent increase in Biotechnology research is indicative of the Government’s priorities. He called for increasing the scope of Biotechnology research in the service of food security, nutrition and agriculture.
Noting the demand for Indian talent, the Prime Minister emphasized the need for mapping of skill sets and preparing the youth accordingly through adoption of best practices, inviting international campuses and industry ready skill upgradation. Ease of Doing Apprenticeship Program envisaged in this Budget will be of great benefit for the youth of the country, The Prime Minister said.
Shri Modi said Future Fuel and Green Energy are essential for our self reliance on Energy. For this Hydrogen Mission announced in the Budget is a serious pledge. He informed that India has tested Hydrogen vehicle and called for concerted efforts for making hydrogen as a fuel for transport and to make ourselves industry ready for this.
The Prime Minister said the new National Education Policy has encouraged the use of more and more local language. He added now it is the responsibility of all the academics, experts of every language, how the best content of the country and the world should be prepared in Indian languages. This is completely possible in this era of technology. National Language Translation Mission proposed in the Budget will go a long way in this regard, he asserted.