Prime Minister's Office
PM inaugurates Maritime India Summit 2021
India is very serious about growing in the maritime sector and emerging as a leading Blue Economy of the world: PM
India aims to operationalise 23 waterways by 2030 : PM
Ministry of Port Shipping and Waterways has created a list of 400 investable projects with an investment potential of Rs 2.25 lakh crores : PM
Government is investing in waterways in a way that was never seen before: PM
02 MAR 2021 12:27PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated ‘Maritime India Summit 2021’ through video conferencing. Minister of Transport of Denmark Mr Benny Englebrecht, Chief Ministers of Gujarat and Andhra Pradesh, Union Ministers Shri Dharmentdra Pradhan and Shri Mansukh Mandaviya were present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister invited the world to come to India and be a part of India’s growth trajectory. India is very serious about growing in the maritime sector and emerging as a leading Blue Economy of the world. Through the focus areas of upgradation of infrastructure, boosting reform journey, India aims to strengthen the vision of Aatamnirbhar Bharat, he said.
He noted that instead of a piecemeal approach focus is on the entire sector as one. He informed that capacity of major ports have increased from 870 million tonnes in 2014 to 1550 million tonnes now. Indian ports now have measures such as: Direct port Delivery, Direct Port Entry and an upgraded Port Community System (PCS) for easy data flow. Our ports have reduced waiting time for inbound and outbound cargo. He also informed that mega ports with world class infrastructure are being developed in Vadhavan, Paradip and Deendayal Port in Kandla.
The Prime Minister asserted that “Ours is a Government that is investing in waterways in a way that was never seen before. Domestic waterways are found to be cost effective and environment friendly ways of transporting freight. We aim to operationalise 23 waterways by 2030.” He also pointed out that India has as many as 189 lighthouses across its vast coastline. “We have drawn up a programme for developing tourism in the land adjacent to 78 lighthouses. The key objective of this initiative is to enhance development of the existing lighthouses and its surrounding areas into unique maritime tourism landmarks”, Shri Modi informed. He announced that steps are also being taken to introduce urban water transport systems in key states and cities such as Kochi, Mumbai, Gujarat and Goa.
The Prime Minister said that the Government has recently widened the ambit of the maritime sector by renaming the Ministry of Shipping as Ministry of Ports, Shipping and Waterways so that work happens in a holistic manner. The Government of India is also focusing on the domestic ship building and ship repair market. To encourage domestic shipbuilding approval has been given to the Shipbuilding Financial Assistance Policy for Indian Shipyards.
The Prime Minister informed that the Ministry of Port Shipping and Waterways has created a list of 400 investable projects. These projects have an investment potential of $ 31 billion or Rs 2.25 lakh crores. Talking about the Maritime India Vision 2030, The Prime Minister said It outlines the priorities of the Government.
The Sagar-Manthan: Mercantile Marine Domain Awareness Centre has also been launched today. It is an information system for enhancing maritime safety, search and rescue capabilities, security and marine environment protection.
The Sagarmala project for promoting port led development was announced by the Government in 2016. As part of the Programme, more than 574 projects at a cost of 82 billion US Dollars or Rs 6 lakh crores have been identified for implementation during 2015 to 2035. Ship repair clusters will be developed along both coasts by 2022. Domestic ship recycling industry will also be promoted to create 'Wealth from Waste'. India has enacted Recycling of Ships Act, 2019 and agreed to the Hong Kong International Convention.
The Prime Minister expressed the desire to share our best practices with the world and also the openness to learning from global best practices. Continuing with India’s focus on trade and economic linkages with the BIMSTEC and IOR nations, India plans to enhance investment in infrastructure and facilitate mutual agreements by 2026, he said.
The Prime Minister said that the Government has initiated holistic development of island infrastructure and ecosystem. He added that the Government is keen to promote the use of renewable energy in the maritime sector. He said the Government is in the process of installing solar and wind-based power systems at all the major ports across the country and aims to increase usage of renewable energy to more than 60% of total energy by 2030 in three phases across Indian ports.
The Prime Minister concluded with exhortation to the global investors “India’s long coastline awaits you. India’s hardworking people await you. Invest in our ports. Invest in our people. Let India be your preferred trade destination. Let Indian ports be your port of call for trade and commerce.”

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মেরিতাইম ইন্দিয়া সম্মিৎ ২০২১ হৌদোকখ্রে
মেরিতাইম সেক্তর চাউখৎনবা অমসুং মালেমদা মাঙজিল থাবা ব্লু ইকোনোমি অমা ওইনবা ভারতনা কন্না হোৎনরি: প্রধান মন্ত্রী
২০৩০ ফাওবগী মনুংদা ঈশিং লম্বী ২৩ মথৌ পাংথোক্নবা ভারতনা পান্দম থম্লি: প্রধান মন্ত্রী
লুপা কোতি লাখ ২.২৫ গী শেনফম থাদবা য়ারবা প্রোজেক ৪০০গী লিস্ত অমা পোর্তস, সিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মিনিস্ত্রিনা শেম্লে: প্রধান মন্ত্রী
মমাঙদা অমুক্তা উখিদ্রিবা মওং অমদা সরকারনা ঈশিং লম্বীশিংদা শেন থাদরি: প্রধান মন্ত্রী
02 MAR 2021 12:27PM by PIB Imphal
ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ‘মেরিতাইম ইন্দিয়া সম্মিৎ ২০২১’ হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা দেনমার্ককী ত্রান্সপোর্ত মিনিস্তর বেন্নি ইঙ্গলব্রেক, গুজরাত অমসুং অন্ধ্র প্রদেসকী চীফ মিনিস্তরশিং, য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী ধরমেন্দ্র প্রধান অমসুং শ্রী মনসুখ মন্দাবিয়া শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী লৈবাকশিং ভারত্তা লাকপীয়ু অমসুং ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎকী খোঙলোই অমা ওইবীয়ু। মেরিতাইম সেক্তর চাউখৎনবা অমসুং মালেমদা মাঙজিল থাবা ব্লু ইকোনোমি অমা ওইনবা ভারতনা কন্না হোৎনরি। মচাক-মথুমশিং ফগৎহন্নবা, অওনবা পুরকপা হেনগৎহন্নবা হিরমশিংদা মিৎয়েং থমদুনা, অত্মানির্ভর ভারতকী মঙলান মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ভারতনা পান্দম থম্লি।
মহাক্না হায়খি মচিৎ-মচিৎ ওইনা থবক পায়খৎপগী মহুত্তা সেক্তর পুম্বা অসি অমতা ওইনা লৌনবা মিৎয়েং চঙলে। হিথাংফমশিংগী থবক পাংথোকপা ঙম্বা ২০১৪দা তন মিল্লিন ৮৭০ ওইরম্বদগী হৌজিক তন মিল্লিয়ন ১৫৫০দা হেনগৎলে। হৌজিক ভারতকী হিথাংফমশিং দাইরেক্ত পোর্ত দেলিভরি অমসুং দাইরেক্ত পোর্ত ইন্ত্রিগী থবকশিং লৈরে অমসুং য়াম্না লাইনা দেতা লৌবা য়ানবা পোর্ত কম্মুনিতি সিস্তেম(পি সি এস) অমা লৈরে। ঐখোয়গী হিথাংফমশিংনা চঙলকপা অমসুং থোকখিগদবা কার্গোশিং ঙাইবগী মতম হন্থহল্লে। ভাধাবন, পারাদিপ অমসুং কন্দলাগী দিনদায়াল হিথাংফম মালেম থাক্কী মচাক-মথুমশিং য়াওরবা অচৌবা হিথাংফমশিং ওইনা শেমগৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী সরকার অসি মমাঙদা অমুক্তা উখিদ্রিবা মওং অমদা ঈশিং লম্বীশিংদা শেন থাদবা সরকার অমনি। লৈবাক মনুংগী ঈশিং লম্বীশিং অসি মমল হোঙবা অমসুং অকোয়বগী ফিবম কাইহন্দবা পোৎ-চৈ পুনবা লম্বীশিং ওইরে। ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা ঈশিং লম্বী ২৩ মথৌ পাংথোক্নবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি। ভারতকী পাক-চাউরবা সমুদ্র মপানশিংদা লাইতহাউস ১৮৯ লৈরি। লাইতহাউস ৭৮গা নক্নবা মফমশিংদা তুরিজম শেমগৎনবা ঐখোয়না থৌরাং অমা পায়খৎলে। থবক অসিগী মরুওইবা পান্দমদি হৌজিক লৈরিবা লাইতহাউসশিং অমসুং মসিগী অকোয়বা মফমশিংদা অঙকপা মেরিতাইম তুরিজমগী মফমশিং ওইনা শেমগৎপনি। মরুওইবা সহরশিং হায়বদি কোচি, মুম্বাই, গুজরাত অমসুং গৱাদা সহরগী ঈশিং লম্বীশিং শেমগৎনবা থবকশিংশু পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সিপ্পিং মিনিস্ত্রি অসি পোর্তস, সিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মিনিস্ত্রি হায়না নৌনা মমিং থোন্দুনা হন্দক সরকারনা মেরিতাইম সেক্তরগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোকহল্লে। লৈবাক অসিদা জহাজ শাবা অমসুং জহাজ শেমজিন-শাজিনবগী থবকশিংদশু সরকারনা মিৎয়েং চঙলে। লৈবাক অসিদা জহাজ শাবা পুক্নিং থৌগৎনবা ভারতকী সিপয়ার্দশিংগীদমক সিপবিল্দিং ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স পোলিসি অয়াবা পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পোর্তস, সিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মিনিস্ত্রিনা শেন থাদবা য়ারবা প্রোজেক ৪০০গী মমিং পরেং অমা শেম্লে। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিদা লুপা কোতি লাখ ২.২৫ নত্রগা দোল্লর বিল্লিয়ন ৩১ গী শেনফম থাদবা য়াগনি। মেরিতাইম ইন্দিয়া ভিজন ২০৩০দা সরকারনা মিৎয়েং চঙলে।
ঙসি সাগর-মন্থান: মার্কেন্তাইল মেরিন দোমেন এৱারনেস সেন্তরশু হৌদোকখ্রে। মসি সমুদ্রদা অশোই-অঙাম থোক্তবা হেনগৎহন্নবা, মী কনবা অমসুং থিবগী থবক হেনগৎহন্নবা, সমুদ্র ঙাক-শেনবা অমসুং অকোয়বগী ফিবম ঙাক্নবা ই-পাউ পীনবা সিস্তেম অমনি।
হিথাংফম্না লমজিংদুনা চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক ২০১৬দা সরকারনা সাগরমালা প্রোজেক লাউথোকখি। থবক অসিগী শরুক অমা ওইনা, ২০১৫-২০৩৫গী মনুংদা পায়খৎনবা লুপা কোতি লাখ ৬ নত্রগা দোল্লর বিল্লিয়ন ৮২গী প্রোজেক ৫৭৪ মশক খঙদোক্লে। ২০২২ ফাওবগী মনুংদা সমুদ্র মপানশিংদা জহাজ শেমজিন-শাজিন্নবা মফমশিং শেমগৎকনি। ‘কোঞ্চাক্তগী শেন ওন্থোক্নবা’ লৈবাক অসিগী জহাজ রিসাইক্লিং ইন্দস্ত্রি পুক্নিং থৌগৎকনি। ভারতনা রিসাইক্লিং ওফ সিপস এক্ত, ২০১৯ চৎনরে অমসুং হোং কোং ইন্তরনেসনেল কনভেসন্দা য়ারে।
মহাক্না হায়খি ঐখোয়গী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং মালেমগা শরুক য়ামিন্নগনি অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং তমগনি। বিমস্তেক অমসুং আই.ও.আর লৈবাকশিংগা মখা তানা ললোন-ইতিক অমসুং শেন-থুমগী মরী লৈন্নবা ভারতনা মিৎয়েং চঙলি অমসুং ২০২৬ ফাওবগী মনুংদা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেন থাদবা হেনগৎহন্নবা অমসুং নাকল অনিমক্কী য়ানচেশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা ভারতনা থৌরাং তৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইথৎকী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং অকোয়বগী ফিবম চাউখৎহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। মেরিতাইম সেক্তরদা রিনিউএবল ইনর্জি শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা সরকারনা মিৎয়েং চঙলে। লৈবাক অসিগী মরুওইবা হিথাংফমশিংদা নুমিৎ মঙাল অমসুং নুংশিৎতগী মৈ পুথোক্নবা সিস্তেমশিং থম্নবা সরকারনা থৌরাং তৌরে অমসুং ভারতকী হিথাংফমশিং শীনবা থুংনা তাঙ্কক অহুম থোক্নবা ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা রিনিউএবল ইনর্জি চাদা ৬০ ফাওবা শীজিন্ননবা পান্দম থম্লি।
মালেমগী ইনভেস্তরশিং থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, ভারতকী শাংলবা সমুদ্র মপান্না অদোম ঙাইরি। থবক শুবা-নোম্বা কনবা ভারতকী মীয়াম্না অদোম ঙাইরি। ঐখোয়গী হিথাংফমশিংদা শেন থাদবীয়ু। ঐখোয়গী মীয়ামদা শেন থাদবীয়ু। ভারত অদোম্না পামজবা ললোন-ইতিক্কী মফম ওইহল্লু। ললোন-ইতিক্কীদমক ভারতকী হিথাংফমশিং অদোমগী পন্থুংগী হিথাংফম ওইহল্লু।