Ministry of Textiles
To promote Toy Industry Issues of capacity building, design, innovation, upgradation of machinery, marketing etc to be addressed through schemes/policies says Textiles Secretary
Government will make all efforts to create a comparative environment, a level playing field against unfair competition in promoting toy industry: Commerce Secretary
01 MAR 2021 7:01PM by PIB Delhi
Shri U.P. Singh, Secretary, Ministry of Textiles has said that the first ever virtual ‘India Toy Fair, 2021’ envisioned by the Prime Minister Shri Narendra Modi, in his Mann ki Baat address in August 2020, is a great beginning which will give a lot of fillip to the Toy Industry. Participating in a Webinar on ‘Success Stories of Entrepreneurs working with Traditional Toy Clusters’ during the India Toy Fair-2021, today, Shri Singh stated that toys have been identified as one of the 24 key sectors under Atmanirbhar Bharat Abhiyan. He said a National Action Plan for Toys has been created by Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) which calls to action many central Ministries including Textiles, MSME, I&B, Education, DPIIT under Ministry of Commerce and other departments to nurture and promote the industry. He stated that Toycathon-2021 was conceived to challenge India’s innovative minds to conceptualize novel Toy and Games and to crowdsource solutions to different problems faced by the toy industry and wonderful ideas from all cross sections received.
Shri Singh said that The India Toy Fair 2021 has brought together all stakeholders of the industry onto a common platform to create sustainable linkages and promote dialogue for the holistic development of the industry and present to the globe the richness and vastness of the India’s toy manufacturing capabilities. He said efforts will be made to help the Toy Clusters to create toys with blending of tradition and demand of modern time and issues of safety, sustainability and eco-friendliness will be taken care of. He said Government is looking forward to new ideas being generated for toy industry during the Fair such as capacity building, design, innovation in toys, upgradation of machinery and marketing etc. which may be incorporated in future schemes/policies. He expressed hope that India will have substantial share in Toys exports in the days to come. The webinar on Success Stories of Entrepreneurs working with Traditional Toy Clusters focused on traditional toy crafts of India, opportunities of reviving and giving a modern twist to traditional Indian toys, manufacturing challenges, marketing and packaging solutions for traditional toys and policy interventions.
Participating in the Webinar on ‘Scaling up Toy Exports from India’, Dr. Anup Wadhawan, Secretary, Ministry of Commerce said that TITF intends to bring policy makers, toy manufacturers, distributors, investors, industry experts, MSMEs, artisans, start ups, children, parents and teachers together on a common platform in a bid to propel the growth of Indian toy industry and to give it a global competitive edge. He mentioned that there is significant export potential from India in the toy sector. There is need to create enabling environment for potential exporters to improve productivity and technological content of our products. Dr. Wadhawan further stated that government intends to promote Toy clusters through innovative and creative methods. Toy manufacturing clusters should be developed by State Governments to attract international players to set up their manufacturing base in India. He also emphasised on Promotion of toy based tourism, local toy banks and libraries.
The Secretary further informed that government will make all efforts to create a comparative environment, a level playing field against unfair competition from cheap and substandard imports in promoting this endeavour. He also urged industry to identify and raise specific issues of ease of doing business impacting toy exports that can be ironed out with the help of concerned Departments in the Government. He also assured full support of Department of Commerce in ensuring promotion of Indian toys, domestically and globally, in an early timeframe. The webinar on Scaling up Toy Exports from India shared the perspective of industry players on how India can be made an export destination for toys and discussed Government’s views in terms of policies for encouraging exports of toys from India.
The third day of The India Toy Fair 2021 hosted over 35 eminent speakers from industry, academia and the Government. There were seven panel discussions, webinars and four activities were organised. The panel discussion on Product Innovation and Design in Toys touched upon the different aspects of innovating and designing a toy. The webinar on Indian toy manufacturing and sourcing opportunities that Indian states have to offer to the Toy industry highlighted the manufacturing capability and capacity of three states – Gujarat, Tamil Nadu and Uttar Pradesh. The webinar on Significance of Quality & Safety in Toys focused on the global industry’s view on how safety and quality trends are significant for toy products. Best practices on preparing government policies around quality and safety in toys were also discussed.
The webinar on Toys and parents: Innovative engagement with children for learning at home, by UNICEF covered the different aspects of parental engagement and use of toys at home. The discussion focused on the importance of parental engagement, experiences in creating toys and different ways of engaging with toys to enhance learning. The webinar on Design Town Hall on Toys explored toys as a tool in pedagogy as part of primary, secondary and tertiary education, across normal pupil as well as pupil with special needs.
The activities during Day 3 included Craft Demonstration from Varanasi’s wooden toy cluster, Koppal’s Kinhal toy cluster and Asharikandi cluster. Another activity witnessed during the day was virtual visit to Centy Toys a toy manufacturing unit.

তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
শান্নপোৎকী ইন্দস্ত্রী অসি য়োকখৎনবা কেপাসিতী বিল্দিং, দিজাইন ইন্নোবেসন, মেছিনরী অপগ্রেদ তৌবা, মার্কেতিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা ইসুশিং অসি স্কিমশিং/পোলিসীশিং অসিগী মতেংনা থেংনগদবনি হায়না তেক্সতাইল সেক্রেতরীনা ফোংদোকখ্রে
শান্নপোৎকী ইন্দস্ত্রী অসি য়োকখৎপা মতমদা নিয়ম চুমদবা মওং অমদা কম্পিতিসন তৌবা অসিগী মাইয়োক্তা লেভেল প্লেইং ফিল্দ অমা, কম্পেরেতিব এনবাইরোনমেন্ত অমা শেম্ননবা সরকার অসিনা হোৎনরগনি: কম্মর্স সেক্রেতরী
01 MAR 2021 7:01PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২০গী ওগস্ত থাদা ঙাংখিবা মহাক্কী মন কি বাত ৱারোল অসিদা ফোংদোকখিবগী মতুং ইন্না ইহান হানবা ভর্চুয়েল ‘ইন্দিয়া তোই ফেয়র,২০২১’ শিল্লকপা অসিনা শান্নপোৎকী ইন্দস্ত্রী অসি য়োকখৎনবগী অহৌবা খোঙথাং অমা ওইরগনি হায়না তেক্সতাইল মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী য়ু.পি. সিংহনা ফোংদোকখ্রে৷ ইন্দিয়া তোই ফেয়র-২০২১ অসিগী মনুংদা ঙসি ‘ত্রেদিস্নেল তোই ক্লেস্তরশিং শারিবা এন্তরপ্রিনরশিং অসিগী মাই পাকপগী ৱারি’ হায়না মমিং থোন্দুনা পাংথোক্লিবা ৱেবিনার অসিদা শরুক য়াদুনা শান্নপোৎশিং অসি অত্মনির্ভর ভারত অভিয়নগী মখাদা লৈরিবা য়াম্না মরু ওইবা সেক্তর ২৪গী মনুংদা অমনি হায়না খন্দোকখ্রে হায়না শ্রী শাহনা ফোংদোকখ্রে৷
ইন্দিয়া তোই ফেয়র ২০২১ অসিনা ইন্দস্ত্রী অসিগী স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা সস্তেনেবল লিঙ্কেজ লৈহন্নবা, ইন্দস্ত্রী অসি চাওখৎনবগী অমগা অমগা ৱারি শান্নবা অমসুং ভারতকী তোই মেনুফেকচরিং কেপাবিলিতীশিং অসি মালেম অসিদা উৎথোক্নবা ইন্দস্ত্রী অসিগী স্তেকহোল্দর পুম্নমক কম্মন ওইবা প্লেতফোর্ম অমদা পুরকখ্রে হায়না শ্রী সিংহনা ফোংদোকখ্রে৷ তোই কল্সতরশিং অসিনা শারিবা শান্নপোৎশিং অসি হোজিক মতমগী ওইরিবা দিমান্দ অসিগা ত্রেদিস্নেল ওইবা মওং অসিগা পুনশিন্নরগা শেম্নবা হোৎনরিবা অসিদা মতেং পাংনবা হোৎনরগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ ‘ত্রেদিস্নেল তোই ক্লেস্তরশিং শারিবা এন্তরপ্রিনরশিং অসিগী মাই পাকপগী ৱারি’ হায়না মমিং থোনবা ৱেবিনার অসিনা ভারতকী ত্রেদিস্নেল তোই ক্রাফতশিং, ত্রেদিস্নেল তোইশিং অসিগী পেকেজিং সোলুসনশিং, মার্কেতিং, মেনুফেকচরিং চেলঞ্জশিং অমসুং পোলিসী ইন্তরবেন্সনশিং অসিদা মীৎয়েং চংলি৷
‘ভারততগী শান্নপোৎ হেন্না এক্সপোর্ত তৌবা’ হায়না মমিং থোন্দুনা পাংথোক্লিবা ৱেবিনার অসিদা শরুক য়াদুনা ইন্দিয়ন তোই ইন্দস্ত্রী অসি চাওখৎনবা অমসুং গ্লোবেল কম্পিতিতিব এদজ অমা পীননবা পোলিসী মেকরশিং, তোই মেনুফেকচররশিং, দিস্ত্রব্যুতরশিং, ইনবেস্তরশিং, ইন্দস্ত্রী এক্সপর্তশিং, এম.এস.এম.ই.শিং, আর্তিসনশিং, স্তার্ত অপশিং, অঙাংশিং, মমা-মপাশিং অমসুং ওজাশিং পুম্নমক কম্মন ওইবা প্লেতফোর্ম অমদা পুরক্নবা তি.আই.তি.এফ.না হোৎনৈ হায়না কম্মর্জ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী দা. অনুপ ৱধাৱননা ফোংদোকখ্রে৷ তোই সেক্তর অসিদা ভারততগী মপান লৈবাকশিং অসি এক্সপোর্ত তৌবা ঙম্বগী পোতেন্সিয়েল য়াম্না চাওনা লৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
ইন্দিয়া তোই ফেয়র ২০২১গী অহুমশুবা নুমিৎ অসিদা ইন্দস্ত্রী, একাদেমিয়া অমসুং সরকার অসিগী মমিং লৈরবা স্পিকর ৩৫ হেন্না শরুক য়াখ্রে৷ মসিদা পেনেল দিস্কর্সন তরেৎ, ৱেবিনারশিং অমসুং এক্তিনিতী মরি শিনখ্রে৷ শান্নপোৎশিং প্রদক্ত ইন্নোবেসন অমসুং দিজাইন তৌবা হায়না মমিং থোল্লিবা পেনেল দিস্কর্সন অসিনা শান্নপোৎ অমা ইন্নোবেৎ তৌবগী অমসুং দিজাইন তৌবগী তোঙান তোঙানবা এস্পেক্তশিং অদুগী মতাংদা খন্না নৈনখ্রে৷ ভারতকী রাজ্যশিং অসিনা শান্নপোৎকী ইন্দস্ত্রী অসিদা পীগদৌরিবা ইন্দিয়ন তোই মেনুফেকচরিং অমসুং সোর্সিং ওপোর্চুনিতীশিং হায়না মমিং থোন্দুনা পাংথোক্লিবা ৱেবিনার অসিনা রাজ্য অহুম-গুজরাত, তামিল নাদু অমসুং উত্তর প্রদেশকী মেনুফেকচরিং কেপাবিলিতী অমসুং কেপাসিতী অদু পনখ্রে৷ শান্নপোৎশিং অসি শাবদা ক্বালিতী লৈহনবা অমসুং সেফতী ওইহনবগী কান্নবশিং হায়না মমিং থোন্দুনা পাংথোক্লিবা ৱেবিনার অসিনা তোই প্রদক্তশিং অসি শাবা মতমদা লৈরিবা সেফতী অমসুং ক্বালিতী ত্রেনশিং অসিদা মীৎয়েং চংদুনা পাংথোকখি৷
শান্নপোৎশিং অমসুং মমা-মপাশিং: য়ুম য়ুমদা তম্ননবগীদমক অঙাংশিং অসিগা লোইননা ইন্নবোতিব এনগেজমেন্ত তৌবা হায়না মমিং থোন্দুনা য়ুনিসেফনা শিল্লিবা ৱেবিনার অসিদা য়ুম য়ুমশিংদা শান্নপোৎশিং শিজিন্নবগী অমসুং পেরেন্তেল এনগেজমেন্তগী তোঙান তোঙানবা এস্পেক্তশিং অসিগী মতাংদা খন্না নৈনখি৷ শান্নপোৎশিং অসিদা দিজাইন তাউন হোল থম্বা হায়না মমিং থোন্দুনা পাংথোক্লিবা ৱেবিনার অসিনা প্রাইমরী, সেকেন্দরী অমসুং তর্চিয়রী এদজুকেসনগী শরুক অমা ওইনা শান্নপোৎশিং অসি পেদাগোগীগী শরুক অমা ওইনা থম্মী৷
৩শুবা নুমিৎ অসিদা মনুং চনখিবা এক্তিবিতীশিং অদুদি বরানাসিগী ৱুদন তোই কল্সতরদগী ক্রাফত দেমোন্সত্রেসন তৌবা, কোপালগী কিনহাল তোই ক্লসতর অমসুং অশারিকান্দি কল্সতর অসিনি৷ নুমিৎ অসিদা তৌখিবা অতোপ্পা এক্তিবিতী অদুদি তোই মেনুফেকরিং য়ুনিৎ অমা ওইরিবা সেন্ত্রেল তোইশিং অসিদা ভর্চুয়েল ওইনা য়েংশিনখিবা অসিনি৷