Ministry of Education
President of India graces the 3rd convocation of the Central University of Gujarat
Educational institutions should try to make Students capable citizens of the modern world community: President Kovind
23 FEB 2021 8:51PM by PIB Delhi
Educational institutions should try to make students capable citizens of the modern world community, said the President of India, Shri Ram Nath Kovind. He was addressing the 3rd Convocation of the Central University of Gujarat at Gandhinagar today. The Governor of Gujarat Shri Acharya Devvrat, Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’, and Gujarat Deputy Chief Minister Shri Nitinbhai Patel, along with other dignitaries of the University were present on the occasion.
The President said that under the new National Education Policy, efforts are being made to encourage education of modern knowledge-science based on Indian values ​​with the aim to make our country a ‘knowledge super power’. Creating awareness among students about their duties in the changing world is also a major objective of the new education system. Our educational institutions should try to make students capable citizens of the modern world community. There is also a need to give special emphasis on the importance of public interest and morality by higher educational institutions. He stated that only by giving special emphasis on Indian values; we would be able to differentiate between our educational institutions and foreign educational institutions -based on western ideas.
Addressing the students, the President said that building a strong and self-reliant India is at the heart of our global thinking. Local resources, experiences and knowledge should be used for self-reliance. Students can make their education useful in the true sense by empowering local development through research and innovation with utilization of local resources. He said that we should always remember that our education should benefit the development of our society and country apart from personal benefit. By making efforts for the upliftment of the people who were relatively left behind in the development journey, they would be able to contribute towards building a better society, he added.
The President happily noted that about 55 percent of the students getting education in the Central University of Gujarat, are girls and in today’s Convocation ceremony out of 21 medals 13 were won by girl students. He said that this is a great achievement of this university. It shows a glimpse of change in our society and a picture of a new India.
The President noted that students from about 30 states are getting education in the Central University of Gujarat. He also noted that 85 percent students are from other states and union territories. He said that in this way the University campus is like a mini-India and is strengthening our national unity. He urged to the students from other states studying in the University to imbibe the culture of self-reliance, entrepreneurship and self-employment from the people of Gujarat.
Speaking on the occasion the Minister said that the National Education Policy 2020 is a vision document that will take education system to newer heights. He said that Universities are not only educational institutions but are laboratories of nation building. Highlighting the importance of synergy between Industry and Academia, he said that the gap between both will be bridged through research and innovation. The Minister congratulated all the students who have received their degrees at the convocation. Students who have graduated today should follow the ideals of Sardar Patel and contribute to the society and to the nation.
A total of 244 degrees were conferred to the graduating students at the convocation. Of these 73 are Ph.D. degrees recipients, 26 are M.Phil. degree recipients, 121 are post-graduate recipients, and 24 are undergraduate recipients. A total of 21 CUG medals was also awarded to the students for securing highest marks in respective UG and PG programmes. Specifically, six students namely Ms. Nikita Goel (M.A. in English), Mr. Prajnadipta Panda (M.Sc. in Life Sciences), Ms. Asmita Nandi (M.Sc. in Chemical Sciences), Mr. Saumyadeep Bora (M.Sc. in Nanotechnology), Ms. Maithuma Narzary (M.A. in Economics), and Mr. Vijay Anand Minj (Master of Library and Information Science) have received their CUG Medal directly from President of India. Raval Prachi Umeshkumar (M.A. in Economics) also received the Smt. Vidyadevi Agrawal Medal from President of India for securing highest marks in the final semester examination for MA Economics.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী গুজরাতকী ৩শুবা কনভোকেসন্দা শরুক য়াখ্রে
এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা মহৈরোইশিং অসি মোদর্ন ৱাল্দ কম্ম্যুনিতী অসিগী তৌবা ঙম্বা প্রজাশিং ওইহনবা ঙম্নবা হোৎনগদবনি: রাস্ত্রপতি কোবিন্দ
23 FEB 2021 8:51PM by PIB Imphal
এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা মহৈরোইশিং অসি মোদর্ন ৱাল্দ কম্ম্যুনিতী অসিগী তৌবা ঙম্বা প্রজাশিং ওইহনবা ঙম্নবা হোৎনগদবনি হায়না ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা ফোংদোকখ্রে৷ মহাক্না ঙসি গান্ধীনগরদা লৈরিবা সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী অসিগী ৩শুবা কনভোকেসন অসিদা ৱা ঙাংখি৷ গুজরাতকী রাজ্যপাল শ্রী অচারিয়া দেবরত, কেন্দ্রগী মহৈ-মশিংগী মন্ত্রী শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’, অমসুং গুজরাতকী দিপুতী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নিতিনবাই পতেলগা লোইননা য়ুনিভর্সিতী অসিগী অতোপ্পা মশক নাইরবা মীওইশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি৷
ন্যু এজুকেসন পোলিসী অসিগী মখাদা ঐখোয়গী লৈবাক অসি ‘নোলেজকী সুপর পৱার’ অমা ওইহন্নবগী পান্দমদা ইন্দিয়ন ভেল্যুশিং অসিদা বেজ তৌদুনা মোদর্ন নোলেজ-সাইন্সকী এদজুকেসন অসি হেন্না হেন্না তম্নবা হোৎনরি হায়না রাস্ত্রপতি অসিনা ফোংদোকখ্রে৷
মহৈরোইশিং অসিদা ৱা ঙাংলদুনা অফবা অমসুং সেল্ফ রিলাইন্ত ওইবা ইন্দিয়া অমা শেমগৎপা হায়বা অসি ঐখোয়গী গ্লোবেল থিঙ্কিং অসিগী মতুং ইল্লি হায়না রাস্ত্রপতি অসিনা ফোংদোকখ্রে৷ সেল্ফ-রিলাইন্স ফংবা ঙম্নবগীদমক লোকেল রিসোর্চশিং, এক্সপরিয়েন্স অমসুং নোলেজ শিজিন্নগদবনি৷ মহৈরোইশিং অসিনা লোকেল রিসোর্চশিং অসি শিজিন্নদুনা রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসনগী খুৎথাংদা লোকেল দিভেলপমেন্ত অসি হেন্না এমপৱার তৌদুনা মখোয় মখোয়না তম্লুরিবা মহৈশিং অদুগী মহৈ ফংহনবা য়াই৷
গুজরাতকী সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী অসিদা তম্লিবা মহৈরোইশিং অসিগী মনুংদা চাদা ৫৫গী চাংদি নুপীশিংনি অমসুং ঙসিগী কনবোকেসন থৌরম অসিদা মেদল ২১গী মনুংদা ১৩দি নুপী মহৈরোইশিং অসিনা ফংবা ঙমখিবা অসিদা রাস্ত্রপতিনা নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে৷ মসি য়ুনিভর্সিতী অসিগী অচৌবা মাই পাকপা অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ মসিনা ঐখোয়গী সমাজ অসিদা লাক্লিবা অহোংবা অমসুং অনৌবা ভারতকী শকফম অদু উৎলি৷
রাজ্য ৩০রোমগী মহৈরোইশিংনা গুজরাততা লৈরিবা সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী অসিদা মহৈ-মশিং তম্লি হায়না রাস্ত্রপতি অসিনা ফোংদোকখ্রে৷ য়ুনিভর্সিতী অসিদা মহৈ তম্লিবা মহৈরোইশিং অসিগী চাদা ৮৫দি অতোপ্পা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিং অসিদগীনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ অশুমতৌদনা য়ুনিভর্সিতী কেম্পস অসি মিনি ইন্দিয়া অমগুম্না মান্নরে অমসুং ঐখোয়গী অপুনবগী শক্তম হেন্না য়োকখৎলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা নেস্নেল এদজুকেসন পোলিসী ২০২০ অসি মহৈ-মশিংগী সিস্তেম অসিবু অৱাংবা থাক অমদা পুখৎকদৌরিবা ভিজন দোকুমেন্ত অমনি হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখ্রে৷ য়ুনিভর্সিতীশিং অসি মহৈ-মশিং তম্নবা ইন্সতিত্যুসনশিং খক্তা নত্তে মসিনা লৈবাক অসি শেমগৎপগী লেবোরেতরীশিং ওইরিবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ ঙসি গ্রেজুয়েতেদ তৌরবা মহৈরোইশিং অসিনা সরদার পতেলগী প্রিন্সিপলশিং অসি মতুং ইনগদবনি অমসুং সমাজ অমসুং লৈবাক অসি শেমগৎপদা শরুক য়াগদবনি৷
কনবোকেসন অসিদা গ্রেজুয়েতিং মহৈরোইশিং অসিদা পুন্না দিগ্রী ২৪৪ পীখ্রে৷ মসিগী মনুংদা ৭৩দি পি.ঐচ.দি. দিগ্রী রিসিপিয়েন্তশিংনি, ২৬না এম.ফিল দিগ্রী রিসিপিয়েন্তশিংনি, ১২১না পেস্ত-গ্রেজুয়েত রিসিপিয়েন্তশিংনি অমসুং ২৪না আন্দরগ্রেজুয়েত রিসিপিয়েন্তশিংনি৷ মরী লৈনবা য়ু.জি. অমসুং পি.জি. প্রোগ্রামশিং অসিদা খ্বাইদগী ৱাংবা মার্কশিং ফংবা ঙম্বগীদমক সি.য়ু.জি. মেদল পুন্না ২১ মহৈরোইশিং অসিদা খুৎশিন্নখ্রে৷ মরু ওইনা মহৈরোই তরুক মমিং ওইনা পল্লবদা শ্রীমতি নিকিতা গোইল(ইংলিস্তা এম.এ.), শ্রী প্রাজনাদিপ্তা পান্দা(লাইফ সাইন্সেস্তা এম.এস.সি.), শ্রীমতি এস্মিতা নন্দি(কেমিকেল সাইন্সেস্তা এম.এস.সি.), শ্রী সোময়াদীপ বোরা( নেনোতেক্নোলোজীদা এম.এস.সি.), শ্রীমতি মাইথুমা নর্জারী (ইকোনোমিক্সতা এম.এ.) অমসুং শ্রী ভিজে অনন্দ মিঞ্জ (লাইব্রেরী অমসুং ইনফোর্মেসন সাসইন্সকী মাস্তর) না মখোয় মখোয়গী সি.য়ু.জি. মেদলশিং অসি ভারতকী রাস্ত্রপতি অসিদগী হকথেংননা লৌখি৷ রভাল প্রাচি উমেস্কুমার(ইকোনোমিক্সতা এম.এ.)না এম.এ. ইকোনোমিক্সকী অরোইবা সেমিস্তর এগজামদা খ্বাইদগী মার্ক ৱাংনা ফংখিবা অসিগীদমক ভারতকী রাস্ত্রপতিদগী শ্রীমতি বিদ্য দেবী অগ্রৱাল মেদল অদু লৌখি৷