Ministry of Commerce & Industry
India and Mauritius sign Comprehensive Economic Cooperation and Partnership Agreement
23 FEB 2021 3:46PM by PIB Delhi
Dr Anup Wadhawan, Commerce Secretary, Government of India, and Ambassador Mr. Haymandoyal Dillum, Secretary of Foreign Affairs, Regional Integration and International Trade, Government of Mauritius signed the India-Mauritius Comprehensive Economic Cooperation and Partnership Agreement (CECPA) in Port Louis yesterday, in the august presence of Prime Minister of Mauritius Mr Pravind Jugnauth, and External Affairs Minister, Govt of India, Mr S. Jaishankar.
CECPA is the first trade Agreement signed by India with a country in Africa. The Agreement is a limited agreement, which will cover Trade in Goods, Rules of Origin, Trade in Services, Technical Barriers to Trade (TBT), Sanitary and Phytosanitary (SPS) measures, Dispute Settlement, Movement of Natural Persons, Telecom, Financial services, Customs Procedures and Cooperation in other Areas
Impact/benefits: CECPA provides for an institutional mechanism to encourage and improve trade between the two countries. The CECPA between India and Mauritius covers 310 export items for India, including food stuff and beverages (80 lines), agricultural products (25 lines), textile and textile articles (27 lines), base metals and articles thereof (32 lines), electricals and electronic item (13 lines), plastics and chemicals (20 lines), wood and articles thereof (15 lines), and others. Mauritius will benefit from preferential market access into India for its 615 products, including frozen fish, speciality sugar, biscuits, fresh fruits, juices, mineral water, beer, alcoholic drinks, soaps, bags, medical and surgical equipment, and apparel.
As regards trade in services, Indian service providers will have access to around 115 sub-sectors from the 11 broad service sectors, such as professional services, computer related services, research & development, other business services, telecommunication, construction, distribution, education, environmental, financial, tourism & travel related, recreational, yoga, audio-visual services, and transport services.
India has offered around 95 sub-sectors from the 11 broad services sectors, including professional services, R&D, other business services, telecommunication, financial, distribution, higher education, environmental, health, tourism and travel related services, recreational services and transport services.
Both sides have also agreed to negotiate an Automatic Trigger Safeguard Mechanism (ATSM) for a limited number of highly sensitive products within two years of the Signing of the Agreement.
Timelines: The Agreement will come into force at an early date.
The India-Mauritius CECPA will further cement the already deep and special relations between the two countries.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
ভারত অমসুং মোরিশসনা কম্প্রিহেনসিব ইকনোমিক কোওপরেসন এন্দ পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্ত খুৎয়েক পীনখ্রে
23 FEB 2021 3:46PM by PIB Imphal
ঙরাং পোর্ত ল্যুইসতা ইকাই খুম্নরবা মোরিশসকী প্রধান মন্ত্রী মিস্তর প্রবিন্দ জগন্নাথ অমসুং ভারত সরকারগী মপাল থৌরম মন্ত্রী মিস্তর এস. জয়শঙ্করগী মমাংদা ভারত সরকারগী কম্মর্সকী সেক্রেতরী দা. অনুপ ৱাধৱন অমসুং মোরিশস সরকারগী রিজনেল ইন্তিগ্রেসন অমসুং ইন্তরনেস্নেল ত্রেদকী ফোরেন এফিয়র্সকী সেক্রেতরী এম্বেসেদর মিস্তর হায়মন্দোয়ল দিল্লমনা কম্প্রিহেনসিব ইকনোমিক কোওপরেসন এন্দ পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্ত (সি.ই.সি.পি.এ.) খুৎয়েক পীনখ্রে।
ভারত-মোরিশস সি.ই.সি.পি.এ. অসি অফ্রিকাদা লৈবা লৈবাক অমগা লোইননা ভারতনা খুৎয়েক পীনবা অহানবা ত্রেদ এগ্রীমেন্ত ওইরি। এগ্রীমেন্ত অসি গুদসকী ললোন-ইতিক, রুল্স ওফ ওরিজিন, সর্ভিসেসকী ললোন-ইতিক, ললোন-তিক্তা থেংনবা তেক্নিকেলগী ওইবা অপনবশিং (তি.বি.তি.), সেনিতরী অনসধং ফাইতোসেনিতরী (এস.পি.এস.)গী খোঙথাংশিং, য়েৎনবা কোকহনবা, নেচরেল পর্সনশিংগী মুফমেন্ত, তেলিকোম, ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস, কস্তমস প্রোসিজরশিং অমসুং অতোপ্পা লমশিংদা কভর তৌগদবা অখন্নবা এগ্রীমেন্ত অমনি।
কান্নবশিং: সি.ই.সি.পি.এ.না লৈবাক অনিগী মরক্তা ললোন-ইতিক থৌগৎনবা অমসুং ফগৎহন্নবা ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজম অমা ফংহনগনি। চীঞ্জাক অমসুং থক্নবশিং (লাইন ৮০), লোউ-শিংউগী পোত্থোকশিং (লাইন ২৫). তেক্সতাইল অমসুং তেক্সতাইলগী আর্তিকলশিং (লাইন ২৭). বেস মেতলশিং অমসুং মরী লৈনবা আর্তিকলশিং )লাইন ৩২), ইলেক্ত্রিকেলশিং অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্কী পোৎলমশিং (লাইন ১৩), প্লাস্তিক্স অমসুং কেমিকেলশিং (লাইন ২০), উ অমসুং মরী লৈনবা আর্তিকলশিং (লাইন ১৫) অমসুং অতোপ্পাশিং য়াওনা ভারত-মোরিশস সি.ই.সি.পি.এ. অসিনা ভারতকী এক্সপোর্ত লাইন ৩১০ কভর তৌরি। উনগী ঙা, স্পেসিএলিতী সুগর, বিসকিৎশিং, উহৈশিং, হৈ-মহী, মিনরেল ৱাতর, বিয়র, অলকোহোলিক দ্রিঙ্কশং, সাপোন, খাউ, মেদিকেল অমসুং সর্জিকেলগী খুৎলাই অমসুং ফীরোল য়াওনা প্রদক্ত ৬১৫কী ভারত্তা প্রিফরেন্সিএল মার্কেৎ এক্সেস ফংদুনা মোরিশসনা কান্নবা ফংলগনি।
সর্ভিসেসকী ললোন-ইতিক্কী ওইনদি ভারতকী সর্ভিসেস প্রোভাইদরশিংনা প্রোফেস্নেল সর্ভিসেস, কম্প্যুতরগা মরী লৈনবা সর্ভিসেস, রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত, অতোপ্পা বিজিনেসকী সর্ভিসেস, তেলিকম্ম্যুনিকেসন, কনস্ত্রক্সন, দিস্ত্রিব্যুসন, এজুকেসন, এনভাইর্নমেন্তেল, ফাইনান্সিএল, তুরিজম অমসুং ত্রেবেলগা মরী লৈনবা, রিক্রিএস্নেল, য়োগ, ওদিও-বিজ্যুএল সর্ভিসেস অমসুং ত্রান্সপোর্ত সর্ভিসেস অসিগুম্বা ব্রোদ সর্ভিস সেক্তর ১১দগী সব-সেক্তর ১১৫রোমদা এক্সেস ফংলগনি।
ভারতনা প্রোফেস্নেল সর্ভিসেস, আর এন্দ দি, অতোপ্পা বিজিনেসকী সর্ভিসেস, তেলিকম্ম্যুনিকেসন, ফাইনান্সিএল, দিস্ত্রিব্যুসন, হায়র এজুকেসন, এনভাইর্নমেন্তেল, হেল্থ, তুরিজম অমসুং ত্রেবেলগা মরী লৈনবা, রিক্রিএস্নেল সর্ভিসেস অমসুং ত্রান্সপোর্ত সর্ভিসেস য়াওনা ব্রোদ সর্ভিস সেক্তর ১১দগী সব-সেক্তর ৯৫রোম ফংহনখ্রে।
নাকল অনিমক্না এগ্রীমেন্ত খুৎয়েক পীনবগী চহি অনিগী মনুংদা য়াম্না সেন্সিতিব ওইবা প্রদক্তশিংগী অখন্নবা মশিংগী ওতোমেতিক ত্রিগর সেফগার্দ মেকানিজম (এ.তি.এস.এম.) অমা নেগোসিয়েৎ তৌনবগী মতাংদা য়ান্নখ্রে।
তাইমলাইন: এগ্রীমেন্ত অসি অথুবদা চৎনবা হৌরগনি।
ভারত-মোরিশস সি.ই.সি.পি.এ.না লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা হান্নদগী অচেৎপা অমসুং অখন্নবা মরীশিং অসি হেন্না চেৎশিনহল্লগনি।