Ministry of Housing & Urban Affairs
56,368 New Houses approved under PMAY(U)
53rd meeting of central sanctioning and monitoring committee held
“Let’s Get into the Mode of Implementation and Execution” : Durga Shanker Mishra
23 FEB 2021 11:50AM by PIB Delhi
Construction of 56,368 houses have been approved under PMAY-U at 53rd Central Sanctioning and Monitoring Committee Meeting held here last evening. These houses are proposed to be constructed under various verticals of PMAY-U Mission. A total of 11 States/UTs attended the meeting.
Shri Durga Shanker Mishra, Secretary, Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA), said, “Let’s get into the mode of implementation and execution.” He urged the States/UTs to ensure 100% completion and delivery of PMAY-U houses to all its eligible beneficiaries within the Mission period. The participating States/UTs were also directed to use the online mechanism (MIS) for proper implementation and monitoring of the Mission.
The progress of Light House Projects (LHPs) and Demonstration Housing Projects (DHPs) was also reviewed by Secretary, MoHUA. The foundation stones of the LHPs were laid by Hon’ble Prime Minister on January 1, 2021. The houses under LHPs are being constructed at Lucknow, Ranchi, Rajkot, Agartala, Chennai and Indore. To promote these LHP sites as Live Laboratories for transfer of technology to the field, the Ministry has initiated an Online Enrolment Drive for Technograhis to encourage large scale citizen participation and create technical awareness, on-site learning, find ideas for solutions, experimentation and encouraging innovation.
Secretary, MoHUA, further spoke about how the Mission is promoting women empowerment by allotting houses in the name of women beneficiaries or joint ownership. He categorically asked the States/UTs to comply by the advisory issued by the Ministry at every level, primarily ensuring that the woman beneficiary’s name is mentioned on the nameplate of their PMAY-U house.
With the vision of ‘Housing for All’, the emphasis has been to accelerate construction, completion and delivery of houses across the country. MoHUA is committed to provide pucca houses to all eligible beneficiaries of Urban India by 2022 when the Nation celebrates 75 years of Independence.
• Construction of PMAY-U houses are in various stages. As of now, more than 73 Lakh houses have been grounded and nearly 43 Lakh have been completed.

ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା (ସହରୀ) ଅଧୀନରେ 56,368 ନୂତନ ଗୃହ ନିର୍ମାଣକୁ ମଞ୍ଜୁରି
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅନୁମୋଦନ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ କମିଟିର 53ତମ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ
23 FEB 2021 11:50AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅନୁମୋଦନ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ କମିଟିର 53ତମ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା-ସହରୀ (ପିଏମଏୱାଇ-ୟୁ) ଅଧୀନରେ 56,368 ଗୃହ ନିର୍ମାଣକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଘରଗୁଡିକ ପିଏମଏୱାଇ-ୟୁ ମିଶନର ବିଭିନ୍ନ ଭୂଲମ୍ବରେ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ବୈଠକରେ ମୋଟ 11 ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଗୃହ ଓ ସହରୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଦୁର୍ଗା ଶଙ୍କର ମିଶ୍ର ଆହ୍ଵାନ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆସନ୍ତୁ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯୋଗଦେବା । ମିଶନ୍ ଅବଧିରେ ଶତପ୍ରତିଶତ ପିଏମଏୱାଇ-ୟୁ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ସେ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଏହି ମିଶନର ସଠିକ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ତଦାରଖ ପାଇଁ ଅନଲାଇନ୍ ମେକାନିଜମ ସିଷ୍ଟମ୍ (ଏମଆଇଏସ) କୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସେ ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ଲାଇଟ୍ ହାଉସ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟସ୍ (ଏଲଏଚପି) ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ହାଉସିଂ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟସ୍ (ଡିଏଚପି)ର ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମିଶ୍ର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ । ଜାନୁଆରୀ 1, 2021ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏଲଏଚପିର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏଲଏଚପି ଅଧୀନରେ ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ରାଞ୍ଚି, ରାଜକୋଟ, ଅଗରତାଲା, ଚେନ୍ନାଇ ଏବଂ ଇନ୍ଦୋରରେ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଏଲଏଚପି ସ୍ଥାନଗୁଡିକୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ପାଇଁ ଜ୍ଵଳନ୍ତ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ବୃହତ ଭାବରେ ନାଗରିକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସଚେତନତା, ଅନ-ସାଇଟ୍ ଶିକ୍ଷା, ସମାଧାନ, ପରୀକ୍ଷଣର ଚିନ୍ତାଧାରା ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ନୂତନତ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ଅନଲାଇନ୍ ନାମଲେଖା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିତମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି ।
ଏହି ମିଶନ କିଭଳି ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀ କିମ୍ବା ମିଳିତ ମାଲିକାନାରେ ଘର ବଣ୍ଟନ କରି ମହିଳାଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି ତାହା ଶ୍ରୀ ମିଶ୍ର ବୈଠକରେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦେଇଥିବା ପରାମର୍ଶକୁ ଅନୁସରଣ କରିବାକୁ ସେ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନିର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଟ ଭାବରେ କହିଥିଲେ । ଏଥିସହ ସେ ତାଙ୍କ ପିଏମଏୱାଇ-ୟୁ ଘରର ନାମଫଳକରେ ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନାମ ଉଲ୍ଲେଖକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ ।
'ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଘର'ର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ ସାରା ଦେଶରେ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିବା ଏବଂ ସେଗୁଡିକର ବଣ୍ଟନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଉପରେ ବୈଠକରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା । 2022 ସୁଦ୍ଧା, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ତମ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛି ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବାସ କରୁଥିବା ଭାରତର ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଗୃହ ଓ ସହରୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।
ପିଏମଏୱାଇ-ୟୁ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ । ଆଜିସୁଦ୍ଧା 73 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘରର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ 43 ଲକ୍ଷ ଘରର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି ।