Ministry of Social Justice & Empowerment
Shri Thaawarchand Gehlot to Virtually Release 3rd Edition of Indian Sign Language dictionary Tomorrow
16 FEB 2021 3:21PM by PIB Delhi
Union Minister for Social Justice and Empowerment Shri Thaawarchand Gehlot will virtually release the 3rd edition of the Indian Sign Language (ISL) Dictionary with 10,000 terms (including 6,000 earlier terms) tomorrow i.e. on 17th February 2021 in a virtual programme. Ministers of State for Social justice and Empowerment Shri Krishan Pal Gurjar, Shri Ramdas Athawale and Shri Rattan Lal Kataria, will grace the occasion as Guests of Honour. The programme will be webcast live at the following link: https://webcast.gov.in/msje/
The Dictionary has been brought out by the Indian Sign Language Research and Training Centre (ISLRTC), an autonomous Institute under the Department of Empowerment of Persons with Disabilities (Divyangjan), Ministry of Social Justice & Empowerment.
The 3rd edition of the ISL Dictionary contains total 10,000 terms of everyday use, academic terms, legal & administrative terms, medical terms, technical terms and agricultural terms. The Dictionary also contains regional signs used in different parts of the country. The 1st edition of the ISL Dictionary was launched on 23rd March 2018 with 3000 terms and the 2nd edition with 6000 terms (including earlier 3000 terms) was launched on 27th February 2019.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
হয়েং ভর্চুএল ওইনা শ্রী থাৱারচান্দ গেহলোতনা ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজ দিক্সনারিগী অহুমশুবা ইদিসন ফোঙগনি
16 FEB 2021 3:21PM by PIB Imphal
হয়েং ফেব্রুৱারি ১৭,২০২১দা ভর্চুএল ওইনা পাংথোকপা থৌরম অমদা সোসিএল জজতিস অমসুং ইমপ্বারমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী থাৱারচান্দ গেহলোতনা ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজ(আই এস এল)দিক্সনারিগী অহুমশুবা ইদিসন ফোঙগনি অমসুং মসিদা তার্ম ১০,০০০(মমাঙগী অপীকপা তার্ম ৬,০০০য়াওনা) য়াওরি। থৌরম অদুদা সোসিএল জজতিস অমসুং ইমপ্বারমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রীশিং শ্রী কৃসান পাল গুরজার, শ্রী রামদাস অথাৱালে অমসুং শ্রী রত্তন লাল কতারিয়ানা গেস্ত ওফ ওনরশিং ওইনা শরুক য়াগনি। মখাগী লিঙ্ক অসিদা থৌরম অসি ৱেবকাস্ত শন্দোক্কনি : https://webcast.gov.in/msje/
সোসিএল জজতিস অমসুং ইমপ্বারমেন্ত মিনিস্ত্রিগী ইমপ্বারমেন্ত ওফ পর্সন্স ৱিথ দিস এবিলিতিস(দিবয়াংজন)দিপার্তমেন্তগী মখাদা লৈবা ওতোনোমস বোদি অমা ওইরিবা ইন্দিয়ান সাইন লেঙ্গোইজ রিছর্স এন্দ ত্রেনিং সেন্তর(আই এস এল আর তি সি)না দিক্সনারি অসি পুথোকপনি।
দিক্সনারি অসিগী অহুমশুবা ইদিসন অসিদা নুমিৎ খুদিংগী শীজিন্নবা তার্মশিং, একাদেমিক তার্মশিং, লিগেল অমসুং লৈবাক ঙাকপগী তার্মশিং, মেদিকেল তার্মশিং, তেক্নিকেল তার্মশিং অমসুং লৌউ-শিংউগী তার্মশিং য়াওনা অপুনবা তার্ম ১০,০০০ য়াওরি। লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা শীজিন্নবা রিজনেল সাইনশিং দিক্সনারি অসিদা য়াওরি। তার্ম ৩০০০ য়াওদুনা আই.এস.এল দিক্সনারিগী অহানবা ইদিসন ২০১৮গী মার্চ ২৩দা ফোঙখি অমসুং তার্ম ৬০০০(হান্নগী তার্ম ৩০০০ য়াওনা)য়াওদুনা ২০১৯গী ফেব্রুৱারি ২৭দা অনিশুবা ইদিসন ফোঙখি।