Prime Minister's Office
We are rectifying mistakes of history which didn't honour deserving leaders and warriors: PM
History of India is not only the history written by colonial powers or those with colonial mindset: PM
16 FEB 2021 2:23PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has said that as we enter the 75th year of the country’s independence it becomes all the more important to remember the contribution of the historical heroes and heroin that have made immense contribution to the country. He lamented the fact that the people who sacrificed their all for India and Indianness have not been given their due in the history books. These irregularities and injustice against the makers of Indian history by the writers of Indian history are now being corrected as we are entering the 75th year of our Independence. Remembering their contribution becomes all the more important at this juncture, said the Prime Minister. He was speaking after he laid the foundation stone of Maharaja Suheldev Memorial and development work of Chittaura Lake at Bahraich, Uttar Pradesh via video conference today.
The Prime Minister emphasized history of India is not only the history written by colonial powers or those with colonial mindset. Indian History is what has been nurtured by the common people in their folklore and taken forward by the generations.
The Prime Minister asked whether the first Prime Minister of Azad Hind Government, Netaji Subhas Chandra Bose has been given the place that he deserves. Shri Modi said that we have recognized Neta ji by strengthening his identity from Red fort to Andaman Nicobar.
Similarly, the Prime Minister said that treatment to the unifier of more than 500 princely states, Saradar Patel is also well known. Today, Statue of Unity, the world’s tallest statue is of Sardar Patel.
Key architect of the Constitution and voice of the exploited, deprived and downtrodden, Baba Saheb Ambedkar was always looked through political prism. Today, all places associated with Dr Ambedkar from India to England are being developed as PanchTeerth. “There are innumerable personalities who were not recognized due to various reasons. Can we forget what happened with the bravehearts of Chauri Chaura?” asked the Prime Minister.
The Prime Minister said that Maharaja Suheldev’s contribution to protect Indianness was similarly ignored. Maharaja Suheldev has been kept alive in the hearts of people by the folklore of Awadh, Tarai and Poorvanchal despite being ignored by the textbooks. The Prime Minister recalled his contribution as a sensitive and development oriented ruler.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আমি ইতিহাসৰ ভুলবোৰ সংশোধন কৰি আছোঁ যিয়ে যোগ্য নেতা আৰু যোদ্ধাসকলক সন্মান কৰা নাছিলঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ ইতিহাস কেৱল ঔপনিৱেশিক শক্তি বা ঔপনিৱেশিক মানসিকতাসম্পন্ন সকলৰ দ্বাৰা লিখা ইতিহাস নহয়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
16 FEB 2021 2:23PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে আমি দেশৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ তম বৰ্ষত প্ৰৱেশ কৰাৰ লগে লগে দেশলৈ অপৰিসীম অৱদান আগবঢ়োৱা ঐতিহাসিক বীৰ-বীৰাংগনাসকলৰ অৱদান মনত ৰখাটো আমাৰ সকলোৰে বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ । তেওঁ দুখ প্ৰকাশ কৰে যে যিসকলে ভাৰত আৰু ভাৰতীয়ত্বৰ বাবে সকলো ত্যাগ কৰিছিল তেওঁলোকক ইতিহাসৰ পাতত তেওঁলোকৰ প্ৰাপ্য স্থান দিয়া হোৱা নাই। ভাৰতীয় ইতিহাস ৰচয়িতাসকলে ইতিহাস ৰচনা কৰাৰ সময়ত সেইসকল লোকৰ প্ৰতি যি অন্যায়-অবিচাৰ কৰিছিল এতিয়া সেয়া সংশোধন কৰা হৈছে, কিয়নো আমি আমাৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ তম বৰ্ষত প্ৰৱেশ কৰিছোঁ। এই সন্ধিক্ষণত তেওঁলোকৰ অৱদান স্মৰণ কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ আজি ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাহৰাইচত চিত্তাউৰা হ্ৰদৰ উন্নয়নমূলক কাম আৰু মহাৰাজা সুহেলদেৱ স্মাৰকৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ পিছত এইদৰে মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে ঔপনিবেশিক শক্তি বা ঔপনিবেশিক মানসিকতাসম্পন্ন ব্যক্তিসকলে যি ইতিহাস ৰচনা কৰিছে সেয়াই কেৱল ভাৰতৰ ইতিহাস নহয়। সাধাৰণ মানুহে তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন জীৱন যাত্ৰাত যি ইতিহাস ৰচনা কৰিছে আৰু যি ইতিহাস প্ৰজন্মৰ পাছত প্ৰজন্ম ধৰি চৰ্চিত হৈ আছে সেয়াই হৈছে ভাৰতৰ ইতিহাস।
আজাদ হিন্দ চৰকাৰৰ প্ৰথম প্ৰধানমন্ত্ৰী নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুক তেওঁৰ প্ৰাপ্য সন্মান প্ৰদান কৰা হৈছেনে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰশ্ন উথ্থাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আমি নেতাজীক লালকিল্লাৰ পৰা আন্দামান নিকোবৰলৈ তেওঁৰ পৰিচয় শক্তিশালী কৰি স্বীকৃতি দিছোঁ।
একেদৰে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৫০০তকৈও অধিক ৰজাই শাসন কৰা ৰাজ্যক ভাৰতত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা চৰ্দাৰ পেটেলৰ প্ৰতি কিধৰণৰ আচৰণ কৰা হৈছে সেয়াও সকলোৰে জ্ঞাত। আজি বিশ্বৰ আটাইতকৈ ওখ প্ৰতিমূৰ্তি ষ্টেচু অফ ইউনিটি হৈছে চৰ্দাৰ পেটেলৰ।
সংবিধানৰ প্ৰধান ৰচয়িতা তথা সমাজৰ বঞ্চিত, শোষিত আৰু পিছপৰা শ্ৰেণীৰ লোকসকলৰ কণ্ঠ বাবা চাহেব আম্বেদকাৰক সদায় ৰাজনৈতিক দৃষ্টিভংগীৰ মাজেৰে চোৱা হৈছিল। আজি, ভাৰতৰ পৰা ইংলেণ্ডলৈ ডঃ আম্বেদকাৰৰ স্মৃতি বিজড়িত সকলো স্থান পঞ্চতীৰ্থ হিচাপে বিকশিত কৰা হৈছে। ‘অসংখ্য ব্যক্তিত্ব আছে যিসকলক বিভিন্ন কাৰণৰ বাবে স্বীকৃতি দিয়া হোৱা নাছিল। আমি চৌৰী চৌৰাৰ সাহসী লোকসকলৰ সৈতে কি হৈছিল সেয়া পাহৰি যাব পাৰোঁ নেকি?’ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰশ্ন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে একেইদৰে ভাৰতীয়ত্বৰ সুৰক্ষাৰ বাবে মহাৰাজা সুহেলদেৱৰ অৱদানকো উপেক্ষা কৰা হৈছিল। পাঠ্যপুথিত স্থান দিয়া নহলেও আৱাধ, তৰাই আৰু পূৰ্বাঞ্চলৰ মানুহৰ হৃদয়ত মহাৰাজা সুহেলদেৱ জীয়াই আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সুহেলদেৱৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কাম-কাজ তথা এজন সংবেদনশীল শাসক হিচাপে তেওঁৰ অৱদানৰ কথা স্মৰণ কৰে।