Prime Minister's Office
Text of PM's speech at World Sustainable Development Summit
10 FEB 2021 8:42PM by PIB Delhi
Excellency, Doctor Mohamed Irfaan Ali, President of the Cooperative Republic of Guyana,
Excellency, Honourable James Marape Prime Minister of Papua New Guinea,
Excellency, my friend, Mohamed Nasheed, Speaker of the People's Majlis Republic of Maldives
Excellency, Miss Amina J Mohammed, Deputy Secretary General, United Nations
Shri Prakash Javadekar, Minister of Environment, Forest and Climate Change, Government of India,
Distinguished guests,
Namaste!
I am happy to be speaking at the World Sustainable Development Summit. This forum completes twenty years. My congratulations to TERI for sustaining this momentum Global platforms like this are important for our present and future.
Friends,
Two things will define how the progress journey of humanity will unfold in the times to come. First is the health of our people. Second is the health of our planet. Both are inter-linked. There are already many ongoing discussions on improving people's health. We have gathered here to talk about the health of the planet. The scale of the challenge we face is widely known. But, conventional approaches cannot solve the problems we face. The need of the hour is to think out of the box invest in our youngsters and work towards sustainable development.
Friends,
The road to fighting climate change is through climate justice. At the route of climate justice is the principle of being large-hearted. Climate justice is also about thinking of the bigger and long term picture. The sad reality is-changes in the environment and natural disasters impact the poor the most. Climate justice is inspired by a vision of trusteeship- where growth comes with greater compassion to the poorest. Climate justice also means giving the developing countries enough space to grow. When each and every one of us understands our individual and collective duties, climate justice will be achieved.
Friends,
India's intent is supported by concrete action. Powered by spirited public efforts, we are on track to exceed our commitments and targets from Paris. We committed to reduce emissions intensity of GDP by 33 to 35 percent from 2005 levels. You would be happy to know that a drop of 24 percent in the emission intensity has already been achieved.
There was a commitment to achieving about 40 percent cumulative electric power installed capacity from non-fossil fuel based resources. And the share of non-fossil sources in installed capacity of electricity today has grown to 38 percent. This includes nuclear and large hydro projects. I am delighted to share that we are making steady progress on our commitment to Land Degradation Neutrality Renewable energy is picking speed in India. We are well on track to setting up 450 giga watts of Renewable Energy generating capacity by 2030. Here, I would like to applaud our private sector and several individuals who are contributing to this. India is also increasing usage of ethanol.
Friends,
Sustainable development is incomplete without equitable access. In this direction too, India has made good progress. In march 2019, India achieved nearly hundred percent electrification. This was done through sustainable technologies and innovative models. India invested in LED bulbs long before they became the norm globally. Through the Ujala program, three 67 million LED bulbs became a part of people's lives. This reduced over 38 million tonnes carbon dioxide per year. The Jal Jeevan Mission has connected over 34 million house-holds with tap connections in just about 18 months. Through the PM Ujjwala Yojna more than 80 million house-holds below poverty line have access to clean cooking fuel. We are working to increase the share of natural gas in India's energy basket from 6 percent to 15 percent.
An estimated investment of 60 billion dollars is lined up in developing domestic gas infrastructure. Work is under way to expand city gas distribution networks. Another 100 districts would be added to the network in the next three years. Through the PM- KUSUM scheme, over 30 giga watts of solar capacity will be developed in the agriculture sector by 2022.
Friends,
Often, discussions on sustainability become too focused on green energy. But green energy is only the means. The destination we seek is a greener planet. Our culture's deep respect for forests and green cover is translating into out-standing results. According to the FAO's Global Forest Resources Assessment 2020: India is among the top 3 countries to have gained in forest areas in the last decade.
The forest cover in the country has reached almost one fourth of the geographic area. Conventional thinking may make some people think that when a country pursues development, then forest cover goes down. But, India is one of the countries showing this need not be the case.
Our mission to achieve sustainable development also includes special attention towards animal protection. Across India, people feel proud that: Over the last five to seven years, the population of lions, tigers, leopards and Gangetic river dolphin has gone up.
Friends,
This gathering brings together the best and brightest minds working on sustainable development. I would like to draw attention to two aspects: Togetherness and Innovation. Sustainable development will only be achieved by collective efforts.
When every individual thinks of national good, when every nation thinks of global good, that is when sustainable development will become a reality. India has made an effort in this direction Through the International Solar Alliance. Let us always keep our minds and nations open to best practices from all over. In the same spirit, let us always share our own best practices with others. The second is innovation. There are many start-ups working on renewable energy, environment friendly technology and more. As policy makers, we should support as many of these efforts. The energy of our youth will certainly lead to outstanding results.
Friends,
Through this forum I would also like to mention one more area which needs thought That is the- enhancing our disaster management capabilities. This requires focus on human resource development and technology. As part of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, we are working in this direction.
Friends,
India is ready to do whatever possible to further sustainable development. Our human centric approach could be a force multiplier for global good. The support of research of institutions like TERI are important in these efforts.
I wish this Summit, and you all, the very best.
Thank you!
Thank you
very much.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিশ্ব বহনক্ষম উন্নয়ন সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
10 FEB 2021 8:42PM by PIB Guwahati
মান্যবৰ, ড০ মহম্মদ ইৰফান আলী, ৰাষ্ট্রপতি, গুৱেনা গণৰাজ্য,
মান্যবৰ, জেমছ মাৰাপে, প্রধানমন্ত্রী, পাপুৱা নিউগিনি,
মান্যবৰ, তথা মোৰ বন্ধু, মহম্মদ নাশিদ, অধ্যক্ষ, পিপলছ মজলিছ ৰিপাবলিক অফ মালদ্বীপ,
মান্যবৰ, মইনা জে মহম্মদ, উপ-মহাসচিব, ৰাষ্ট্রসংঘ,
শ্রী প্রকাশ জাভড়েকাৰ, কেন্দ্ৰীয় পৰিৱেশ বন আৰু জলবায়ু পৰিৱর্তন মন্ত্ৰী, ভাৰত চৰকাৰ আৰু
উপস্থিত অতিথিবৃন্দ।
নমস্কাৰ,
বিশ্ব বহনক্ষম উন্নয়ন সন্মিলনত বক্তব্য আগবঢ়াবলৈ পাই মই সচাকৈয়ে আনন্দিত হৈছো৷ এই ফ’ৰামে ২০ বছৰ অতিক্রম কৰিলে। বিশ্বৰ বর্তমান পৰিস্থিতিত এই ধৰণৰ সন্মিলন আয়োজন কৰাৰ বাবে দ্য এনার্জি এণ্ড ৰিছ’ৰ্ছেজ ইনষ্টিটিউট, টেৰিক মই অভিনন্দন জনাইছো৷
বন্ধুসকল,
দুটা বিষয় আমি নির্ধাৰণ কৰিম যে মানৱতাৰ অগ্রগতিৰ যাত্রাৰ আগন্তুক সময়ত কিদৰে পৰিচালিত হ’ব৷ প্রথমটো হ’ল আমাৰ জনস্বাস্থ্য আৰু দ্বিতীয়টো হ’ল আমাৰ বিশ্বৰ স্বাস্থ্য। দুয়োটাৰ মাজত কিন্তু পাৰস্পৰিক সংযোগ আছে। জনস্বাস্থ্যক লৈ ইতিমধ্যে বহু আলোচনা হৈছে। এতিয়া আমি আমাৰ পৃথিৱী নামৰ গ্রহৰ স্বাস্থ্যৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ সমবেত হৈছো। আমি যি ধৰণৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছো সেয়া আমাৰ বাবে বহুল পৰিচিত। সেয়েহে, বহু সময়ত আমি যি ধৰণৰ সমস্যাৰ সম্মুখীন হও সেইবোৰে প্রচলিত পদ্ধতি সমাধান কৰিব নোৱাৰে৷ আমাৰ নৱ প্ৰজন্মৰ বিনিয়োগৰ সীমাবদ্ধতাৰ বাহিৰত গৈ চিন্তাভাৱনা কৰা আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে কাম কৰাৰ প্রয়োজনীয়তা আছে।
বন্ধুসকল,
জলবায়ু পৰিৱর্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজৰ পথটোৱেই হ’ব ন্যায় বিচাৰৰ পথ। জলবায়ুক লৈ ন্যায় বিচাৰৰ পথ বিচাৰিবলৈ গ’লে বিশাল মনৰ অধিকাৰী হ’ব লাগিব৷ আটাইতকৈ দুঃখজনক ঘটনা হ’ল জলবায়ুৰ পৰিৱর্তন আৰু প্রাকৃতিক দুর্যোগে দৰিদ্র লোকসকলক আটাইতকৈ বেছি প্রভাৱিত কৰে। সেইবাবেই জলবায়ুৰ প্রতি ন্যায় বিচাৰৰ অর্থ হৈছে উন্নয়নশীল দেশসমূহক বিকাশৰ বাবে পর্যাপ্ত পৰিৱেশ প্ৰদান কৰা৷ যেতিয়া আমি প্রত্যেকে আমাৰ স্বতন্ত্র আৰু সন্মিলিত কর্তব্যবোৰ বুজিব পাৰিম তেতিয়াই জলবায়ুৰ প্রতি ন্যায় বিচাৰ অর্জন কৰিব পাৰিম৷
বন্ধুসকল,
এই সন্মিলনত ভাৰতৰ উদ্দেশ্য দৃঢ় পদক্ষেপ দ্বাৰা সমর্থিত। যি জনগণৰ প্রচেষ্টাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হয়। আমি পেৰিছ চুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ প্রতিশ্রুতি আৰু লক্ষ্যসমূহ অতিক্রম কৰাৰ পথত অগ্ৰসৰ হৈছো৷ আমি জিডিপিৰ কাৰ্বন নির্গমন ২০০৫ চনৰ স্তৰৰ পৰা ৩৩ শতাংশৰ পৰা ৩৫ শতাংশ হ্রাস কৰিবলৈ আমি দায়বদ্ধ। আপোনালোকে জানি সুখী হ’ব যে ইতিমধ্যে কাৰ্বন নির্গমনৰ তীব্রতা ২৪ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে।
অ-জীৱাশ্ম ইন্ধনভিত্তিক সংস্থাপনৰ পৰা প্রায় ৪০ শতাংশ সঞ্চিত বিদ্যুৎ অর্জনৰ প্রতিশ্রুতি আছিল। আজি বিদ্যুতৰ অর্জন ক্ষমতাত অ-জীৱাশ্ম উৎসৰ পৰিমাণ ৩৮ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে৷ ইয়াৰে ভিতৰত আছে পাৰমাণৱিক আৰু বৃহৎ জলবিদ্যুৎ প্রকল্প। নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ব্যৱহাৰ ভাৰতত বৃদ্ধি পাইছে। আমি ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৪৫০ গিগাৱাট নবীকৰণযোগ্য শক্তি উৎপাদন ক্ষমতা অর্জনৰ লক্ষ্যত অগ্ৰসৰ হৈছো৷ এই ক্ষেত্রত মই আমাৰ বেচৰকাৰী উদ্যোগসমূহকো ধন্যবাদ জনাব বিচাৰিছো৷ ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে ভাৰতত ইথানলৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
ন্যায়সংগত উপলব্ধিক বাদ দি বহনক্ষম উন্নয়ন আধৰুৱা৷ এই ক্ষেত্রত অৱশ্যে ভাৰতে যথেষ্ট উন্নতি সাধন কৰিছে। ভাৰতে ২০১৯চনৰ মার্চৰ ভিতৰত এশ শতাংশ বিদ্যুতীকৰণ কৰিছে৷ এয়া এক উন্নত প্রযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনী মডেলৰ জৰিয়তে কৰাটো সম্ভৱ হৈছে। বিশ্বজুৰি প্রসাৰিত হোৱাৰ পূৰ্বেই ভাৰতে এলইডি বাল্ব প্ৰস্তুতৰ ক্ষেত্রত বিনিয়োগ কৰিছিল। উজ্জ্বালা প্রকল্পৰ জৰিয়তে ৩৬৭ মিলিয়ন এলইডি বাল্ব মানুহৰ জীৱনৰ অংগ হৈ পৰিছে। যি বছৰি ৩৮ মিলিয়ন টন কার্বন ডাই অক্সাইড নির্গমন হ্রাস কৰিছে। জল জীৱন মিচন আঁচনি মাত্র ১৮ মাহত ৩৪ মিলিয়নতকৈও অধিক ঘৰত নলসংযোগী পানী সংযোগ দিয়া হৈছে। তদুপৰি, প্রধানমন্ত্রী উজ্জ্বালা যোজনাৰ জৰিয়তে দাৰিদ্র সীমাৰ তলত বসবাস কৰা ৮ কোটি পৰিয়ালত ৰন্ধন গেছৰ সংযোগ দিয়া হৈছে। আমি ভাৰতৰ শক্তিৰ জুৰিত প্রাকৃতিক গেছৰ অংশীদাৰিত্ব ৬ শতাংশৰ পৰা ১৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ প্রচেষ্টা লৈছো৷ ঘৰুৱা ক্ষেত্রত ৰন্ধন গেছৰ পৰিকাঠামোগত ক্ষেত্র গঢ়াৰ বাবে আনুমানিক ৬০ বিলিয়ন ডলাৰৰ বিনিয়োগৰ প্রয়োজন। চহৰত গেছ বিতৰণ নেটৱর্কসমূহ সম্প্রসাৰণৰ কাম চলিছে। অহা তিনি বছৰৰ ভিতৰত আৰু ১০০খন জিলাক এই নেটৱর্কৰ সৈতে যুক্ত কৰা হ’ব। প্রধানমন্ত্রী কুসুম প্রকল্পৰ জৰিয়তে ২০২২চনৰ ভিতৰত কৃষি খণ্ডত ৩০ গিগাৱাটতকৈ অধিক সৌৰ ক্ষমতাৰ বিকাশ ঘটিব৷
বন্ধুসকল,
প্রায়েই স্থায়িত্বক লৈ আলোচনাত সেউজ শক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। সেউজ শক্তি কেবল মাধ্যম। কিন্তু, আমি যি গন্তব্য স্থান বিচাৰিছো, সেয়া হৈছে সেউজ গ্রহ। আমাৰ সংস্কৃতি, বন, আৰু সেউজৰ সমাৰোহৰ প্রতি আমাৰ গভীৰ শ্রদ্ধা আছে। ফাওৰ গ্ল’বেল ফৰেষ্ট ৰিছোৰ্ছেজ এছেছমেণ্ট-২০২০ অনুসৰি বিগত এক দশকত বনভূমিত শীর্ষস্থান অর্জনকাৰী দেশসমূহৰ ভিতৰত ভাৰত হৈছে অন্যতম। দেশৰ বনাঞ্চল ভৌগোলিক অঞ্চলৰ প্রায় এক-চতুর্থাংশত উপনীত হৈছে। প্রচলিত চিন্তা ধাৰাই একাংশ লোকক ভাবিবলৈ বাধ্য কৰে যে কোনো দেশে যেতিয়া উন্নয়নৰ দিশত আগুৱাই যায় তেতিয়া বনাঞ্চলৰ পৰিমাণ হ্রাস পায়। কিন্তু ভাৰত এনে এখন দেশ, য’ত এইবোৰৰ প্রয়োজন নহয়৷ বিগত ৫ৰ পৰা ৭ বছৰৰ ভিতৰত দেশত সিংহ, বাঘ, চিতাবাঘ আৰু গংগাত ডলফিনৰ সংখ্যা বাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
এই সন্মিলনে বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যৰে একত্রিত হৈ কাম কৰা সহায় কৰিব৷ বহনক্ষম উন্নয়ন কেবল সন্মিলিত প্রচেষ্টাৰেহে অৰ্জন কৰিব পৰা যায়। যেতিয়া প্রতিগৰাকী ব্যক্তিয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় কল্যাণ সম্পর্কে চিন্তা কৰিব, যেতিয়া প্রতিটো জাতিয়ে বিশ্বজুৰি কল্যাণৰ কথা চিন্তা কৰিব, তেতিয়াই বহনক্ষম উন্নয়ন বাস্তৱত পৰিণত হ’ব। আন্তর্জাতিক সৌৰ মৈত্ৰীৰ মাধ্যমেৰে ভাৰতে এইদিশত এক প্রচেষ্টা হাতত লৈছে। আহক, আমি সদায় আমাৰ মন আৰু জাতিক সর্বোত্তম অনুশীলনৰ বাবে প্রস্তুত কৰো৷ উদ্ভাৱন আৰু নতুনত্ব এই দুটা বিষয়ৰ ওপৰত মই গুৰুত্ব দিব বিচাৰো৷ নবীকৰণযোগ্য শক্তি, পৰিবেশ অনুকূল প্রযুক্তি আৰু কেইটামান বিষয়ৰ ওপৰত কাম কৰাৰ এনে বহু প্ৰচেষ্টা লোৱা হৈছে।
বন্ধুসকল,
এই ফ’ৰামৰ জৰিয়তে মই আৰু এটা ক্ষেত্ৰৰ কথা উল্লেখ কৰিব বিচাৰো যে আমি দুর্যোগ মোকাবিলাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব৷ এই বাবে মানৱসম্পদ উন্নয়ন আৰু প্রযুক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা দৰকাৰ। যি দুৰ্যোগ আত্মনিৰ্ভৰত আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে সহযোগিতাৰ এক অংশ বুলি কোৱা হয়৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতে বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে সাধ্য অনুসৰি কাম কৰিবলৈ সাজু৷ আমাৰ মানৱীয় দৃষ্টিভংগীয়ে বিশ্বৰ সৰ্বাংগীন মংগলৰ বাবে এক শক্তি হিচাপে পৰিচালিত হ’ব পাৰে। এই ক্ষেত্রত টেৰি'ৰ দৰে গৱেষণা কেন্দ্রসমূহৰ সহযোগিতা অতি গুৰুত্বপূর্ণ।
এই সন্মিলন আৰু আপোনালোক সকলোৰে শুভ হওক, মই তাকে কামনা কৰিলো৷
বহুত বহুত ধন্যবাদ৷