Ministry of Science & Technology
Women weavers from Dudhwa Tiger Reserve profit from technological interventions for their looms
02 FEB 2021 6:04PM by PIB Delhi
A group of women weavers in the northern buffer of Dudhwa Tiger Reserve located in the Terai region of Uttar Pradesh are a happy lot today. These women belonging to the Tharu Hath KargaGharelu Udyog – a Self Help Group (SHG) have recorded significant increase in revenue from sale of their wares in 2020 - thanks to the technological interventions that have improved their looms.
In order to correct imbalance of traditional looms resulting from excess moisture in soil due to flooding of the area in monsoons, World Wildlife Fund (WWF) fixed the base of the looms. They also added a second set of pedals in them, making them operable by two weavers, thereby reducing the production time of the durries and weave complex designs.
Wooden shuttles used traditionally were replaced with fiberglass shuttle, which is lighter and more efficient. Two pulley based designs - Garrari system and Rope roller system were designed to avoid disruption of work continuity while adjusting the thread roller and durrie roller of the loom for getting a blank thread panel to weave.
These technological interventions realized with funding support under TARA Scheme of Science for Equity, Empowerment & Development (SEED) Division, Department of Science & Technology (DST), Government of India, and implemented through Core Support Group- WWF India have reduced the inconvenience caused to the women and also increased the efficiency of operations with quality production through a number of ways. It has also set up a centre for production in terms of technological interventions, modification, and improvisation.
“We used to work in a makeshift structure earlier and were never able to work during the rains. Now with the production centre in place, the number of working days and our productivity have gone up,” said Arti Rana, President of the Tharu Hath KargaGharelu Udyog at Gabroula village.
This has resulted in augmenting of incomes and capacities of the weavers. The group recorded sales of Rs. 250,000 in the year 2016-17 with a net profit of Rs 85,000 and Rs. 240,000 in 2018-19 with a net profit of Rs. 82,000. In 2019-20, they recorded a sale of Rs 2,08,000 with a net profit of 80,000. The sales comparatively went down in 2020 because of the lockdown however, from November 2020 to January 2021, the group has sold merchandise of Rs. 42,000.
The women were also trained on skill-building, design improvement, quality control, as well as standardization, and costing. They were also supported to establish market linkages and improvising the existing looms in order to make them more convenient and efficient to use.
The Tharu Hath KargaGharelu Udyog was felicitated by the Honorable Prime Minister in 2016 and awarded the Rani LaxmibaiVeertaPurankar of the Government of Uttar Pradesh. The state government has promoted their products and placed an order of Rs. 900,000/-for their products to be supplied from 2018 to 2020.
Figure-1: Members of Tharu Hath KargaGharelu Udyog at work in Gabroula village of Uttar Pradesh
Figure-2: Tharu handicraft work in progress in Gabroula village of Uttar Pradesh

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দুধৱা তাইগর রিজার্বতকী নুপী ফিশাবীশিংনা মখোয়গী ফিশাকোনগী তেক্নোলোজি হেনগৎপদগী শেন্দোং লৈরি
02 FEB 2021 6:04PM by PIB Imphal
উত্তর প্রদেশকী তেরাইগী মফমদা লৈবা দুধৱা তাইগর রিজার্বতকী অৱাংথংবা বফরদা লৈবা নুপী ফিশাবীশিংনা ঙসি হরাও মমোন নোক্লি। নুপীশিং অসি থারু হাথ কার্গা ঘারেলু উদ্যোগ – সেলফ হেলপ গ্রুপ (এস.ঐচ.জি.) অমা ওইরিবা অসিনা ২০২০দা মখোয়গী পোত্থোকশিং অসি য়োন্দুনা শেন্দান হেনগৎতুনা মশক থোক্না রেকোর্দ থমখ্র -মখোয়গী ফিশাকোন অসিদা তেক্নোলোজি হেনগৎহনবিবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোরক্লি।
নোংজুথা মতমদা লৈপাক-লৈহাও চোৎপা অসিনা নাৎকী ওইবা ফিশাকোনশিং অসিদা ওইরক্লিবা অসি শেমদোক্নবা, ৱার্লদ ৱাইলদলাইফ ফন্দ (দবল্যু.দবল্যু.এফ.)না ফিশাকোনশিং অসি শেমজিনবনি। মখোয়না অনিশুবা খোঙনেৎ অমা হাপচিল্লি, হায়রিবা অসিনা ফিশাবী অনিনা শিজিন্নবা য়াই, মসিনা মরম ওইদুনা মতম হন্থহল্লি অমসুং মখল কয়াগী দিজাইন তৌবা ঙমহল্লি। উনা শাবা নাৎকী সত্তলশিং অসি ফাইবরগ্লাস সত্তলনা শিন্দোক্লি, হায়রিবা অসিনা হেন্না য়াঙবা অমসুং মথৌ নিংথিনা পাংথোকই। পুল্লি অনিনা শেম্বা দিজাইন – গারারি সিস্তেম অমসুং রোপ রোল্লর সিস্তেম অসিনা থবক্তা অয়েৎপা পীদে অমসিং লংসিং অসি শেম্বদা য়াম্না খুদোংচাবা পী।
মসিগী তেক্নোলোজিকেল ওইবা হেনগৎহনবা অসি ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (দি.এস.তি.), সাইন্স ফোর ইক্বুইতি, এম্পৱারমেন্ত অমসুং দিবলপমেন্ত (সি.ই.ই.দি.) দিবিজনগী তি.এ.আর.এ. স্কীম মখাদা ফন্দ পীবনি অমসুং কোর সপ্পোর্ত গ্রুপ ওইরিবা দবল্যু.দবল্যু.এফ.কী মখাদা হাপ্পনি। ইন্দিয়াদা নুপীদা খুদোংচাদবা থোকপী হন্থরে অমসুং মাইকৈ কয়াদা চাওখৎপা ময়াম অমা পুরক্লে।
“ঐখোয়না হান্ননা মতম-মতমগী ওইবা মওংদা থবক শুরম্মী অমসুং নোং চুবা মতমদা থবক তৌবা শুকঙম ঙমখিদে। হৌজিক্তি থবক শুফম মফম চানা লৈবনা, ঐখোয়না থবক শুবগী নুমিৎ মশীং অমসুং পোত্থোক হেনগৎলে,” হায়না গাব্রৌলা খুঙ্গংগী থারু হাথ কার্গা ঘারেলু উদ্যোগকী প্রসিদেন্ত, আর্তি রানানা, হায়খি।
মসিনা ফিশাবীশিংদা ইনকম অমসুং মথৌ হেনগৎহল্লি। কাংলুপ অসিনা ২০১৬-১৭দা লুপা ২৫০,০০০ য়োনবগী রেকোর্দ থমদুনা ২০১৮-১৯দা অপুনবা শেন্দোং লুপা ৮৫,০০০ ওইখি অমসুং ২০১৯-২০দা লুপা ২৪০,০০০ ওইখি। ২০১৯-২০দা লুপা ২,০৮,০০০ য়োন্দুনা শেন্দোং ৮০,০০০ ফংখি। চাংদম্নবদা ২০২০দা লোকদাউন্দনা মরম ওইদুনা পোৎ য়োনবা য়াম্না ময়েং তাখি, অদুম ওইনমক ২০২০গী নবেম্বর অমসুং ২০২১গী জানুৱারীদা লুপা ৪২,০০০ য়োনবা ঙমখি।
নুপীশিং অসি হৈ-শিংবা, দিজাইন হেনগৎহনবা, মগুন শেন্নবা, মওং অমা তাহনবা অমসুং মমলগী ত্রেনিংশিং পীখি। মখোয়দা মার্কেতকা শম্ননবা মতেং পাংবা অমসুং হান্ননা লৈরিবা ফিশাকোন অসি হেন্না শিজিন্নবা নুঙাইনবা শেমগৎপা অসিদা মতেং পাংখি।
থারু হাথ কার্গা ঘারেলু উদ্যোগ অসি ইকাই খু্ম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৬দা থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং উত্তর প্রদেশ সরকারগী রানি লক্সমিবাই ভির্তা পুরনকারগী মনা পীখি। স্তেত সরকারনা মখোয়গী পোত্থোকশিং অসি পুক্নিং থৌগৎখি অমসুং লুপা ৯০০,০০০/-গী পোত্থোক ২০১৮দগী ২০২০ ফাওবা য়েন্নবা ওর্দর পীখি।
ফিগর-১: থারু হাথ কার্গা ঘারেলু উদ্যোগকী মেম্বরশিংনা উত্তর প্রদেশকী গাব্রৌলা খু্ঙ্গংদা থবক শুবা
ফিগর-২: উত্তর প্রদেশকী গাব্রৌলা খু্ঙ্গংদা থারু হেন্দিক্রাফ থবক চংশিনবা