AYUSH
AYUSH Ministry’s webinar on Nidra and Yoga highlights the role of sleep in promoting good health
11 JAN 2021 5:41PM by PIB Delhi
“NIDRA- A webinar on Yoga and Sleep” hosted by the Central Council for Research in Yoga & Naturopathy (CCRYN), an Autonomous Body under the Ministry of AYUSH succeeded in focussing attention on a critical, but often neglected factor of health, namely, sleep. The webinar was held on 7th January 2021. The webinar was attended by sleep specialists which included Neurologists, Psychiatrists, Clinicians, Researchers, and Yoga & Naturopathy physicians. In the scientific session, experts discussed a variety of topics related to sleep, its importance and the benefits of Yoga Nidra.
Among the many experts who took part in the webinar, Dr HN Mallick, former Professor, AIIMS, New Delhi spoke about the Importance of sleep and biological rhythm, physiology of sleep and factors that influence the circadian rhythm. Explained in detail various aspects of Obstructive Sleep apnea and its effects on health, Dr Ravi Gupta, Additional Professor, Department of Psychiatry & Division of Sleep Medicine, AIIMS, Rishikesh emphasized on strategies that can help in improving obstructive sleep apnea like reducing weight, breathing exercises, yoga & pranayama along with other treatment modalities. Dr Karuna Datta, Professor, Sports Medicine & Coordinator Department of Medical Education, AFMC Pune also shared her experience with the intervention of Yoga Nidra in insomnia patients.
Shri Vikram Singh, Director, Ministry of AYUSH added a common man’s perspective, and explained a good sleep pattern led to increased productivity in everyday life. Sleep has become all the more important in the new “normal” conditions post Covid-19 and we all need to pay closer attention to it.
Highlighting how yoga helps in improving the quality of sleep, Dr Raghavendra Rao, Director, CCRYN spoke about the effect of yoga and sleep modulation in cancer and COVID positive patients. He elaborated on how the breath rate variability was higher in Covid positive patients compared to healthy individuals. After a good discussion and presentations by the experts on various topics, the scientific session with an affirmation on increased scientific studies on various aspects of sleep and the linkage between adequate sleep and good health. The CCRYN resolved to coordinate research projects on the subject, including special focus on the impart of “Yoga Nidra”.

আয়ুশ
আয়ুশ মিনিস্তরগী নিদ্রা অমসুং য়োগাগী ৱেবিনারদা তুম্বা অসিনা হকশেলগীদমক কান্নবা লৌরিবা থৌদাং উৎখ্রে
11 JAN 2021 5:41PM by PIB Imphal
“নিদ্রা – য়োগা অমসুং তুম্বা অসিদা ৱেবিনার অমা” সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্স ইন য়োগা এন্দ নেচুরোপেথী (সি.সি.আর.ৱাই.এন.), আয়ুশ মিনিস্ত্রীগী মখাদা মরোমদোম লেপচবা মসা অমা ওইরিবা য়াম্না লুনা লৌরিবা পুক্নিং চংগদবা অমদা মায় পাক্লিবা, অদুবু হকশেলগী ওইবা মরম অমদা থওইনা হেক লৌনদবা, মিং ওইনা পল্লবদা, তুম্বা হায়বা অসিনি। ৱেবিনার অসি ২০২১গী জানুৱারীগী ৭তা পাংথোকখি। ৱেবিনার অসিদা তুম্বগী হিরমদা হৈ-শিংলবশিং মসিদা ন্যুরোলোজিস্তশিং, সাইকিয়াত্রীস্তশিং, ক্লিনিসিয়ানশিং, রিসর্সরশিং অমসুং য়োগা অমসুং নেচুরোপেথী ফিজিসিয়ানশিং য়াওনা শরুক য়াখি। সাইন্তিফিক সেসন অসিদা, এক্সপার্তশিংনা তুম্বগী, মসিগী মরুওইবা অমসুং য়োগা নিদ্রাগী কান্নবা হিরমশিংদা ৱাফম কয়া অমা খন্নখি।
ৱেবিনার অসিদা শরুক য়ারিবা এক্সপার্তশিংগী মনুংদগী নই দিল্লীগী এ.আই.আই.এম.এস.কী হান্নগী প্রোফেসর, দাঃ ঐচ.এন. মাল্লিক্না তুম্বগী মরু ওইবা অমসুং বাইওলোজিকেল ওইবা রিথম, তুম্বগী ফিজিওলোজি অমসুং সর্কিদিয়ান রিথমদা পীরিবা মচাকশিং অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। তুম্বা অমসুং মসিগী ওইথোকপা অমসুং মসিনা হকশেলদা ওইরকপী য়ারকপা কয়া অমদা শুগাইনা তাক্তুনা, দাঃ রবি গুপ্তা, এদ্দিসনেল প্রোফেসর, এ.আই.আই.এম.এস.কী সাইকিয়াত্রী অমসুং দিবিজন ওফ স্লীপ মেদিসিন দিপার্তমেন্তনা তাকখি, রিসিকেশনা তুম্বা অসিনা অরুম্বা হন্থবা, শ্বর হোনবগী শাজেল, য়োগা অমসুং প্রানায়ামা অতৈ লায়েং কয়াগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। এ.এফ.এম.সি. পুনেগী স্পোর্তস মেদিসিন অমসুং কোওর্দিনেতর দিপার্তমেন্ত ওফ মেদিকেল এজুকেসনগী প্রোফেসর দাঃ কারুনা দাত্তানা মহাক্না থেংনরকপা তুম্বা য়াদবগী অনাশিংদা য়োগা নিদ্রাগী কান্নবা কয়া অমা হায়খি।
আয়ুশ মিনিস্ত্রীগী দাইরেক্তর শ্রী বিক্রম সিংহনা মীচম অমগী মিয়েং অমসুং ফজনা তুম্বনা মীওই অমগী পুন্সিদা পুরকপা কান্নবশিং শন্দোক্না তাকখি। তুম্বা হায়বা অসিনা কোবিদ-১৯গী মতুংদা মহৌশাগী ওইনা কান্নবা মরুওইবা অমা ওইরি অমসুং ঐখোয়না মসিদা পুক্নিং চংবা অমা মথৌ তাই।
য়োগা অসিনা তুম্বা অসিদা মতেং পাংবা অসি উৎলদুনা , দাঃ রাঘভেন্দ্রা রাও, সি.সি.আর.ৱাই.এন.গী দাইরেক্তরনা হায় মদুদি তুম্বা অসিনা কেন্সর অমসুং কোবিদগী অনাবশিংদা কান্নবশিং অদু হায়রি। মহাক্না কোবিদকী অনাবশিং অমসুং মশা মউ ফবা মীওই অমগা শ্বর হোনবা খেন্নবসিং শন্দোক্না খঙহল্লি। য়াম্না মুন্না খন্নরবা মতুংদা অমসুং প্রজেন্তেসন কয়া অমা য়েংলবা মতুংদা এক্সপার্তশিং অমসুং সাইন্তিফিক ওইবা নৈনবদা মপুং ফানা তুম্বা অসিনা হকশেলগীদমক য়াম্না ফরি হায়বা অসি উৎলি। সি.সি.আর.ৱাই.এন.না হিরম অসিদা অখন্ননা “য়োগা নিদ্রা” য়াওনা রিসর্স প্রোজেক্ত অমা পায়খৎনবা ফিরেপ লৌখ্রে।