Ministry of Education
Union Education Minister virtually addresses the students at 18th Convocation ceremony of Visvesvaraya National Institute of Technology, Nagpur
28 DEC 2020 6:38PM by PIB Delhi
Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ virtually addressed the students at 18th Convocation ceremony of Visvesvaraya National Institute of Technology, Nagpur. Minister of State for Education Shri Sanjay Dhotre was the guest of honor. Shri. J. D. Patil, whole-time Director, and Senior Executive Vice President for L&T’s Defence Business & L&T-NxT also attended the programme.
Shri. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’, the Chief Guest for the convocation, in his video message, congratulated the students and the parents. He talked about the 3Ds, the country has. The Democracy, Demographics and Demand. He appealed the students to use these 3Ds and help the country become ‘ATMANIRBHAR’ and attain a goal of 5 trillion dollar economy. He stressed upon the role of engineering in nation building. He also informed about the various schemes such as Digital India, Start-up India, Make in India etc. started by the Government of India. He urged the students to build the Naya Bharat – Swachha Bharat, Swastha Bharat and Sashakt Bharat. The minister, sought attention of the students to some of the alumni of the institute, who have made immense contribution to the society and the nation. Dr. Pokhriyal, appreciated the work done by the institute during the corona pandemic.
Shri. Sanjay Dhotre, during his speech asked the students to remember the sacrifices made by the parents to see them reach this milestone. He further added that its time for the students to apply the concepts and ideas learnt during their studies. The minister, sought their attention to the fast changing face of India in the recent years. he appealed the students to keep their values intact in this highly competitive world.
During this 18th Convocation; VNIT awarded a total of 1134 degrees, that included
• 61 Doctor of Philosophy,
• 268 Master of Technology,
• 94 Master of Science,
• 648 Bachelor of Technology in various engineering disciplines and
• 63 Bachelor of Architecture
This year VNIT felicitated students and research scholars with 45 medals, prizes and awards for their academic meritorious achievements.
This year, the prestigious Sir Visvesvaraya Medal was given to Abdul Sattar Mohammad Ashraf Mapara, B. Tech. in Computer Science Engineering for securing highest CGPA amongst all disciplines of B. Tech. programs. He also received Late Shri. N.G.Joshi prize, Late Dr. A. G. Paithankar Medal and Late Mahamahopadhyay Padmavibhushan Dr. V. V. Mirashi Medal. The Academic Excellence Prize and the Late Shri Parag Tijare Prize, both of which are given for highest CGPA in B. Tech., Computer Science Engineering were also bagged by him
Ms. Chetna Srivastava, a student from B.Tech. in Civil Engineering, secured the highest number of prizes and medals. She received the Institute Medal, Academic Excellence Prize, Watwe Education Trust Prize, Late Shri Vishnu Diwakar alias Bhausaheb Gijre Prize, P. J. Sahastrabuddhe Memorial prize, Late Shri C.T. Gharpure prize, Late Prof. M. S. Joshi medal, Late Amol Krishnarao Kawadkar medal and Late Shri Sadik Vali medal for highest CGPA in B. Tech. in Civil Engineering. She also bagged Dr. S. S. Amin prize for scoring highest marks in the subject Advanced Structural Analysis. The newly constituted medal, in the memory of Late Shri Vishramji Jamdar, for 2nd highest CGPA amongst all disciplines of B. Tech. programs was also awarded to Ms. Chetna.
The second newly constituted Late Shri Vishramji Jamdar medal for 2nd highest CGPA in B. Tech. (Metallurgical & Materials Engineering) was bagged by Sagar Kulkarni. At the end, vote of thanks was proposed by The Registrar, Dr. S. R. Sathey.
Prof. P. M. Padole, Chairman BoG and Director VNIT, in his speech, presented the institute report. During his speech he highlighted the institute achievements. He told that the institute believes strongly in Industry – Institute – Interaction, and has signed a MoU with many industries, including the Dassault Aviation, the French Aircraft manufacturer for setting up a center of excellence & establish a curriculum of excellence, with Siemens, to set up a Center of Excellence (CoE) in the area of Industry 4.0 and AIIMS Nagpur to strengthen the various research areas in the field of medical engineering. He further added that, during the last year, the institute has bagged R&D projects from various organizations, worth Rs. 55 crores, a huge 185% jump over the previous year.
Shri. J. D. Patil, while addressing the students, said that now is the time for them to pay the nation back what this country and the society has given them and helped them to reach this level. He reminded the students of their responsibilities namely, integrity and what is right for the society and the country. He also appealed the students, to ponder over what they owe to the institute for making them what they are today.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রীনা বিসবেস্বারায়া নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজীগী ১৮শুবা কনভোকেসনগী থৌরমদা মহৈরোইশিংদা ভর্চুএলগী খুত্থাংদা ৱা ঙাংখ্রে
28 DEC 2020 6:38PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশাঙ্ক’না নাগপুরগী বিসবেস্বারায়া নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজীগী ১৮শুবা কনভোকেসনগী থৌরমদা মহৈরোইশিংদা ভর্চুএলগী খুত্থাংদা ৱা ঙাংখ্রে। এজুকেসনগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী সঞ্জয় ধোত্রেনা থৌরম অদুগী ইকায় খুম্নরবা মীথুংলেন ওইখি। এল. অমসুং তি.গী দিফেন্স ব্যুজিনেস অমসুং এল. অমসুং তি.-এন.এক্স.তি.গী মতম পুম্বগী দাইরেক্তর অমসুং সেনিয়র একজেক্যুতিব ভাইস প্রসিদেন্ত, শ্রী জে.দি. পাতিলসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
থৌরম অসিগী অথোইবা মীথুংলেন ওইখিবা শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশাঙ্ক’না মহাক্কী ভিদিওগী ৱারোল অদুদা মহৈরোই অমসুং মখোয়গী মমা-মপাশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না লৈবাক অসিদা লৈরিবা দি. ৩গী মতাংদা পনখি। দিমোক্রেসী, দেমোগ্রাফিক্স অমসুং দিমান্দ। মহাক্না মহৈরোইশিংনা হায়রিবা দি. ৩ অসি শিজিন্নদুনা লৈবাক অসিবু আত্মানির্ভর ওইহন্দুনা দোল্লর ত্রিলিয়ন ৫গী শেন্মিৎলোন ওইহন্নবা হোৎননবা হায়খি। লৈবাক অমা শেমগত-শাগৎপদা ইঞ্জিন্যারিংনা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদসু মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। ভারত সরকারনা হৌদোকখিবা দিজিতেল ইন্দিয়া, স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া, মেক ইন ইন্দিয়ানচিংবা স্কিমশিংগী মতাংদা মহাক্না পাউদমখি। মহাক্না মহৈরোইশিংনা অনৌবা ভারত – স্বচ্ছ ভারত, স্বস্থ ভারত অমসুং সশক্ত ভারত অমা শেম্নবসু হায়খি। মন্ত্রীনা খুন্নাই অমসুং লৈবাক্কীদমক্তা শক্নাইরবা তেংবাংবগী থৌওং কয়া পাংথোকখিবা এল্মনি খরগী মতাংদা মহৈরোইশিংগী পুক্নিং চীংশিনখি। দাঃ পোখ্রিয়ালনা ইন্সতিত্যুৎ অসিনা কোরোনাগী লাইচৎ মনুংদা পাংথোকখিবা থবক-থৌরম কয়াবুসু থাগৎপা ফোংদোকখি।
শ্রী সঞ্জয় ধোত্রেনা মহাক্কী ৱারোলগী মনুংদা মহৈরোইশিংদা মখোয়গী মমা-মপাশিংনা মখোয়বু ঙসিগী মশক থোক্লবা থাক অসিদা য়ৌহল্লক্নবা কত্থোকপগী থৌওংশিংবু নীংশিংগদবনি হায়খি। মহাক্না মহৈরোইশিংনা হৌজিক্তি মখোয়না মহৈ-তম্লিঙৈদা তমখিবা ৱাখল্লোন অমসুং লৌশিং কয়া অদু শিজিন্নবগী মতম লাক্লবনি হায়খি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা অয়াঙবা খোঙজেলদা হোংলক্লিবা ভারতকী শক্তাক অসিগী মতাংদসু মন্ত্রীনা মহৈরোইশিংগী পুক্নিং চীংশিনখি। মহাক্না মহৈরোইশিংনা চাংয়েংনবগী থাক ৱাংলবা মালেম অসিগী মরক্তা মখোয়গী ভেল্যুশিং মাঙদনা লৈহন্নবসু হায়খি।
মসিগী ১৮শুবা কনভোকেসনগী মনুংদা ভি.এন.আই.তি.না মখাগীশিং অসি য়াওনা পুন্না দিগ্রী ১১৩৪ য়েন্থোকখিঃ
• দাক্তর ওফ ফিলোসোফী ৬১
• মাস্তর ওফ তেক্নোলোজী ২৬৮,
• মাস্তর ওফ সাইন্স ৯৪,
• তোঙান-তোঙানবা ইঞ্জিন্যারিংগী কাঙলুপশিংদা বেচলর ওফ তেক্নোলোজী ৬৪৮ অমসুং
• বেচলর ওফ আর্কিতেকচর ৬৩
হন্দক্কী চহিসিদা ভি.এন.আই.তি.না মহৈরোই অমসুং রিসর্চ স্কোলরশিংদা মেদল ৪৫, মনা-মথুম কয়া অমগা পীদুনা মখোয়না মহৈ তম্বদা হৈথোই শিংথোইদুনা মাই পাকপগীদমক্তা ইকায় খুম্নখি।
হন্দক্কী চহিগী ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা সর বিসবেস্বারায়া মেদল অসি বি.তেক. প্রোগ্রামশিংগী হীরম খুদিংদা খ্বাইদগী ৱাংবা জি.পি.এ. ফংখিবা কম্প্যুতর সাইন্স ইঞ্জিন্যারিংদা বি.তেক. তৌখিবা অব্দুল সত্তর মোহম্মদ অশ্রফ মপারাদা পীখি। মহাক্না লৈখিদ্রবা শ্রী এন.জি. জোশী মনা, লৈখিদ্রবা দাঃ এ.জি. পাইথঙ্কর মেদল অমসুং লৈখিদ্রবা মহামাহোপাধ্যায় পদ্মভিবুশন দাঃ ভি.ভি. মিরাশী মেদলসু ফংখি। কম্প্যুতর সাইন্স ইঞ্জিন্যারিংগী বি.তেক.তা খ্বাইদগী ৱাংবা সি.জি.পি.এ. ফংবা মীওইদা পীবা একাদমিক এক্সেলেন্স প্রাইজ অমসুং লৈখিদ্রবা শ্রী পরাগ তিজারে মনা অনি অসিসু মহাক্না ফংখি।
সিবিল ইঞ্জিন্যারিংদা বি.তেক. তৌবা মহৈরোই অমা, মিস চেত্না স্রিভাস্তবনা মেদল অমসুং মনা মশিং খ্বাইদগী য়াম্না ফংখি। মহাক্না ইন্সতিত্যুৎ মেদল, একাদমিক এক্সেলেন্স প্রাইজ, ৱাত্বে এজুকেসন ত্রস্ত প্রাইজ, লৈখিদ্রবা শ্রী বিষ্ণু দিৱাকর এলিএজ ভাওসাহেব গিজ্রে প্রাইজ, পি.জে. সহাস্ত্রাবুধে মেমোরিএল প্রাইজ, লৈখিদ্রবা শ্রী সি.তি. ঘরপুরে প্রাইজ, লৈখিদ্রবা প্রোফঃ এম.এস. জোশী মেদল, লৈখিদ্রবা অমোল কৃষ্ণরাও কৱাদকর মেদল অমসুং সিবিল ইঞ্জিন্যারিংগী বি.তেক্তা খ্বাইদগী ৱাংবা সি.জি.পি.এ. ফংবগী লৈখিদ্রবা শ্রী সাদিক বালি মেদল ফংখি। মহাক্না এদভান্স স্ত্রকচরেল এনালাইসিসকী সবজেক্ততা খ্বাইদগী ৱাংবা মার্ক ফংবগীদমক্তা দাঃ এস.এস. অমিন প্রাইজসু ফংখি। বি.তেক. প্রোগ্রামশিংগী হীরম খুদিংগী মনুংদা সি.জি.পি.এ.গী মার্ক অনিশুবা খ্বাইদগী য়াম্না ৱাংনা ফংবগীদমক্তা লৈখিদ্রবা শ্রী বিশ্রমজী জমদারবু নীংশিংবা ওইনা ইনৌ নৌনা শেমখিবা মনা অসিসু মিস চেত্নানা ফংখি।
বি.তেক. (মেতাল্লর্জিকেল অমসুং মেতরিএল ইঞ্জিন্যারিং)কী সি.জি.পি.এ.গী খ্বাইদগী অনিশুবা ৱাংবা মার্ক ফংবগীদমক্তা পীনবা নৌনা শেমখিবা লৈখিদ্রবা শ্রী বিশ্রমজী জমদার মেদলনা সাগর কুল্করনীনা ফংখি। থৌরম লোইশিল্লকপা ওইনা, রেজিস্ত্রার, দাঃ এস.আর. শাথেনা থাগৎ ৱাহৈ পীবগী থৌওং হৌদোকখি।
বি.ও.জি.গী চেয়রমেন অমসুং ভি.এন.আই.তি.গী দাইরেক্তর, প্রোফঃ পি.এম. পাদোলেনা মহাক্কী ৱারোলগী মনুংদা ইন্সতিত্যুৎকী রীপোর্ত লান্থোকখি। মহাক্কী ৱারোলগী মনুংদা, মহাক্না ইন্সতিত্যুৎ অসিগী মাই পাকপশিংগী মতাংদা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। মহাক্না ইন্সতিত্যুৎ অসিনা ইন্দস্ত্রী-ইন্সতিত্যুৎ-ইন্তরএক্সন্দা চাউনা থাজবা থম্মি অমসুং এয়রক্রাফ শাবা ফ্রান্সকী দাসাউল্ৎ এভিএসন য়াওনা ইন্দস্ত্রী কয়া অমগা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স অমসুং এক্সেলেন্সকী করিকলম শানবা, ইন্দস্ত্রী ৪.০গী লমদা সিএমেন্সকা লোয়ননা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স (সি.ও.ই.) শাবা অমসুং মেদিকেল ইঞ্জিন্যারিংগী মতাংদা পাংথোক্লিবা রিসর্চ কয়াবু মপাঙ্গল হেন্না কলহন্নবা নাগপুরগী এমসকগী মরক্তা এম.ও.য়ু. কয়াগী খুৎয়েক পীনখ্রে হায়না পাউদমখি। মহাক্না মখা তানা হায়খিবদা, হৌখিবা চহিদা ইন্সতিত্যুৎ অসিনা মসিগী মমাংগী চহিদগী ১৮৫%গী চাংদা হেনগত্তুনা তোঙান-তোঙানবা লুপশিংদগী লুপা করোর ৫৫গী শেনফমগী আর. অমসুং দি.গী প্রোজেক্ত কয়া অমসু ফংখ্রে হায়না হায়খি।
শ্রী জে.দি. পাতিলনা মহৈরোইশিংদা ৱা ঙাংখিবগী মনুংদা লৈবাক অমসুং খুন্নাই অসিনা মখোয়বু থাক অসিদা য়ৌহনবদা তেংবাংবা ওইনা মখোয়দা পীখিবা কয়া অমগী লমন শিংবগী মতম অদু হৌজিক ওইরক্লে হায়খি। মহাক্না মহৈরোইশিংদা অপুনবগী ৱাখল চেনবা অমসুং খুন্নাই অমসুং লৈবাক অসিগীদমক্তা অচুম্বা থৌওং পাংথোক্নবা মখোয়গী থৌদাংশিংগী মতাংদসু মখোয়দা নৌহৌননা নীংশিংহনখি। মহাক্না মহৈরোইশিংদা মখোয়গী ইন্সতিত্যুৎ অসিনা মখোয়বু ঙসিগী নুমিৎ অসিদা ওইহল্লিবা মশাগী ফিভম অসি ওইহনবগীদমক্তা ইন্সতিত্যুৎ অসিগীদমক্তা করি তৌফম থোকই হায়বা খন্দুনা য়েংউ হায়না হায়খি।