Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Year End Review 2020: Department of Fisheries
Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) proves to be a Boon for fishermen across the country
44,935 Kisan credit Cards issued to fishers and fish farmers
Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF) is expected to generate employment opportunities to around 9.40 lakh persons in fishing and allied activities
23 DEC 2020 3:31PM by PIB Delhi
The fisheries sector has been recognized as a powerful income and employment generator as it stimulates growth of a number of subsidiary industries and is a source of cheap and nutritious food, at the same time it is an instrument of livelihood for a large section of economically backward population of the country. Fishery sector occupies an important place in the socio-economic development of the country. "Fisheries is a fast-growing sector in India, which provides nutrition and food security to a large population of the country besides providing income and employment to more than 28 million people.
India is the second largest fish producing country in the world accounting for 7.56% of global production and contributing about 1.24% to the country’s Gross Value Added (GVA) and over 7.28% to the agricultural GVA.Fisheries and aquaculture continue to be an important source of food, nutrition, income and livelihood to millions of people. Export earnings from the Fisheries sector has been Rs.46,662.85 crores during 2019-20. The sector provides livelihood support to about 280 lakh people at the primary level and almost twice the number along the value chain and the annual average growth rate in the Fisheries sector has been 7% over the last few years. Fish being an affordable and rich source of animal protein, is one of the healthiest options to mitigate hunger and nutrient deficiency. The sector has immense potential to double the fish farmers’ income by 2022, as envisioned by the Government of India. Hence it is essential that sustained and focused attention is given to the fisheries sector through policy and financial support to accelerate its development in a sustainable, responsible, inclusive and equitable manner. The details of achievement made during 2020-21 are as below:
1. Pradhan MantriMatsyaSampadaYojana (PMMSY) (till 07.12.20)
INLAND FISHERIES
1. 4,171 hectares of pond area approved under inland aquaculture.
2. 757 Biofloc units and 1242 Nos of Re-circulatory Aquaculture Systems (RAS) have been sanctioned (which has already surpassed the total RAS units sanctioned during CSS: Blue Revolution, 522 Nos).
3. 3,763 Nos of cages and 72.7 hectares pens in reservoirs and other water-bodies approved.
4. 109 Nos of fish/prawn hatcheries approved.
5. 373 hectares of pond area approved under Saline-alkaline culture.
6. 6 Nos Brood-bank facilities approved.
MARINE FISHERIES
1. 122 deep sea fishing vessel.
2. 217 up gradation of existing fishing vessels.
3. 2,755, Bio-toilets constructed in mechanized fishing vessels.
4. 656 nos of sea cage for fish culture.
5. 2, Small Marine finfish hatcheries.)
6. 471 hectares of pond area brought under brackishwater aquaculture, 6 nos of brackishwater hatcheries.
FISHERMEN WELFARE
1. 1820 Nos replacement boats and nets for fishermen. (Table A-III a)
2. Livelihood and nutritional support for 1,22,551, fishers’ families for conservation of fisheries resources during fishing ban/lean period.
3. 20 nos Extension and support services.
4.
FISHERIES INFRASTRUCTURE
1. 70 Nos. ice plant/cold storages sanctioned.
2. 127 Nos fish feed mill/plants.
3. 6,288 units of fish transportation facilities viz., refrigerated (58) and insulated trucks (187), auto rickshaws (986), motor cycles (3036) and bicycles with ice box (1831) have been sanctioned. (50% of CSS: BR)
4. 606 units of fish retail markets (43) and fish kiosks including ornamental kiosks (563).
5. 41 value added enterprise units have been sanctioned so far.
AQUATIC HEALTH MANAGEMENT
1. 8, Disease diagnostic centre and quality testing labs approved.
2. 17 Mobile centres and testing labs approved.
3. 2, Aquatic referral labs have been approved.
ORNAMENTAL FISHERIES
1. 203 Nos of Ornamental fish rearing units have been sanctioned.
2. 14 Nos of Integrated Ornamental fish units (breeding and rearing) have been sanctioned.
SEAWEED CULTIVATION
1. 15,000 nos rafts approved for seaweed cultivation.
2. 1,331 nosmonolinetubenet approved or seaweed culture.
COLDWATER FISHERIES
1. 50.6 hectares area of new pond has been sanctioned.
2. 4 Trout hatcheries and construction of 958 new raceway units have been sanctioned.
3. 16nos of RAS units sanctioned for coldwater fisheries.
DEVELOPMENT IN NORTH EAST REGIONS
1. Total Project cost of Rs. 203.38 crore approved with a central share of Rs. 101.03 crore.
2. Hatcheries : 25 Nos
3. Fish Seed Rearing Unit : 182.2 ha
4. Integrated Fish Farming : 563.4 ha
5. Installation of cages in reservoir : 250 nos
6. Re-circulatory Aquaculture System(RAS) : 22 units
7. Ornamental Fisheries units : 47 Nos
8. Biofloc units- 62 Nos
9. Construction of new ponds- 673 ha
10. Feed mills- 19 no’s
IMPORTANT ACTIVITIES
1. Brood banks (including seaweed banks) : 6 Nos approved
2. SagarMitras : 1997 Nos approved.
3. Integrated Development of Reservoirs: 12 Reservoirs approved.
4. Fish Farmers Producers Organizations(FFPOs): State/UT-wise targets for 720 FFPOs has been issued advising the States/UTs to submit the proposals.
5. MatsyaSevaKendra: 20 units approved. State/UT-wise targets prepared. Concept on establishment and operation of the MSK is being finalized.
6. Integrated Coastal Villages: Action Plan prepared and is being finalized.
7. Integrated Aqua Parks: Action plan prepared. Salient feature of the action plan is being forwarded to the States/UTs requesting them to submit the proposals accordingly.
1. KCC to Animal Husbandry farmers and Fisheries
As on date, a total of 44,935 KCCs have been issued to fishers and fish farmers. In addition, about 3.80 lakh applications from fishers and fish farmers are with the Banks at various stages for issuance of KCCs
3. Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund
The Union Government in its Budget 2018 has set aside Rs. 7,550crore for setting up of a dedicated Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FIDF). The fund has the potential to benefit over 4 million marine and inland fishers especially women, SHGs, weaker sections, due to availability of modern infrastructure and added value of produce. FIDF will provide concessional finance to the State Governments/Union Territories, State entities, cooperatives, individual entrepreneurs, etc. for development of fisheries infrastructure facilities both in marine and inland fisheries sector.
The infrastructure facilities to be funded under the FIDF will broadly cover development of fishing harbours/ fish landing centres, fish seed farms, fish feed mills/plants, cage culture in reservoirs, mariculture activities, introduction of deep sea fishing vessels, setting up of disease diagnostic and aquatic quarantine facilities, creation of cold chain infrastructure facilities such as ice plants, cold storage, fish transport facilities, fish processing units, fish markets etc.
The fund would (i) fill the large infrastructure gaps in fisheries sector, (ii) create employment opportunity to the rural population in fishing and allied activities, (iii) contributes towards enhancement of fish production and productivity, (iv) offers manifold benefits and (v) fulfill the requirements of tapping the full fisheries potential and achieving the vision given by the Hon’ble Prime Minister for doubling farmers’ income.
The Fund would be created in collaboration with NABARD, NCDC and Specified commercial banks. National Fisheries Development Board (NFDB) will be the Nodal Implementing Agency for overall coordination of the FIDF activities. FIDF is expected to generate both direct and indirect employment opportunities to around 9.40 lakh persons in fishing and allied activities.

ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
২০২০গী অরোইবা চহিগী রিভ্যু: ফিশরিজ দিপার্তমেন্ত
প্রধান মন্ত্রী মৎস্যা সম্পদা য়োজনা (পি.এম.এম.এস.ৱাই.) অসিনা লৈবক অসিগী ঙা-ফাবশিংগী খুদোল অমনি হায়বা উৎখ্রে
কিসান ক্রেদিৎ কার্দ ৪৪,৯৩৫ অমা ঙা-ফাবশিং অমসুং ঙা-ফার্ম তৌবশিংদা ফংহনখ্রে
ফিশরিজ অমসুং এক্বাকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচক দিবলপমেন্ত ফন্দ (এফ.আই.দি.এফ.) অসিনা মীওই লাখ ৯.৪০ রোম ঙা-ফাবা অমসুং মসিগী মরী লৈনবশিংদা থবক কয়া অমাগী খুদোংচাবা লৈগদৌরি
23 DEC 2020 3:31PM by PIB Imphal
ফিশরিজগী সেক্তর অসি ইনকম য়াম্না লৈবা অমসুং মসিনা সবসিদিয়ারি ইন্দস্ত্রী কয়া অমা চাওখৎনবা হোৎনবদা থবক কয়া অমা ফংহন্দুনা অমসুং মসিনা অহোংবা অমসুং মচি লৈবা চিন্জাক্কী ফংফম ওইরিবা লোয়ননা লৈবাক অসিগী ইকোনোমীদা শোৎথনা লৈরিবা য়াম্না চাওরবা মীশিংগী সেক্সন্দা হিংননবগী খুলায় অমা ওইরি। ফিশরিজগী সেক্তর অসিনা লৈবাক অসিদা সোসিও-ইকোনোমিক চাওখৎনবা য়াম্না মরু ওইবা মফম অমা কল্লি। “ফিশরিজ অসি ইন্দিয়াগী য়াম্না থুনা চাওখৎপা সেক্তর অমনি, হায়রিবা অসিনা ন্যুত্রীসন অমসুং চিন্জাকী অৱাৎপা অমত্তা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা লৈহন্দ্রি মসিদা নত্তনা মীওই মিল্লিয়ন ২৮ হেন্না ইনকম অমসুং থবক ফংহল্লি। ইন্দিয়া অসি মালেমগী ওইনা ঙা খ্বায়দগী পুথোকপদা অনিশুবদা লৈরি হায়রিবা অসিদা মালেমগী ওইনা পুথোকপদা ৭.৫৬% অমসুং লৈবাক্কী গ্রোশ ভেল্যু এদ্দেৎ (জি.ভি.এ.)দা ১.২৪% শরুক তম্লি অমসুং ৭.২৮% হেনবা অমনা এগ্রীকলচরগী জি.ভি.এ. পীরি। ফিশরিজ অমসুং এক্বাকলচর অসিনা লৈবাক অসিগী মীওই মিল্লিয়ন কয়াদা চিন্জাক, ন্যুত্রীসন, ইনকম অমসুং পুন্সি মহীং পীদুনা লাক্লি। ফিশরিজ সেক্তরনা মপাল লমদা থাদোক্তুনা তানখিবা অসি ২০১৯-২০দা লুপা করোর ৪৬,৬৬২.৮৫ ওইখি। সেক্তর অসিনা অহানবা থাক্তা মীওই লাখ ২৮০গী পুন্সি মহীংদা মতেং পীরি। ঙা অসিদা লায়না ফংবা য়াবা অমসুং শাগী প্রোতিন মরাং কায়না য়াওবনা, মসি য়াম্না নিংথিনা চাগন্দবা অমসুং মচি ওইবা ৱাৎপশিংগীদমক মশা ফননবগী পাম্বৈ ওইরি। ভারত সরকারগী মিয়েং অমা ওইনা সেক্তর অসিদা ২০২২ ফাওবদা ঙা-য়োকপশিংগী ইনকম শরুক অনি থোক্না হেনগৎপা য়াবগী য়াম্না চাওনা ওইথোকপা লৈরি। মরম অসিনা ফিশরিজ অসিগী সেক্তরদা লেপ্পা লৈতবা অমসুং পুক্নিং চংবা অমা মথৌ তারি। ২০২০-২১গী মনুংদা ফংবা ঙমখিবগী মরীক চুম্বা মখাদা পীরি
১. প্রধান মন্ত্রী মৎস্যা সম্পদা য়োজনা (পি.এম.এম.এস.ৱাই.) (০৭.১২.২০ ফাওবদা)
ইনলেন্দ ফিশরিজ
এ. ইনলেন্দ এক্বাকলচরগী মখাদা পুখ্রি হেক্তর ৪,১৭১গী মফমগী অয়াবা পীখি
বি. বাইওফ্লোক য়ুনিৎ ৭৫৭ অমসুং রি-সর্কুলেতরি এক্বাকলচর সিস্তেম (আর.এ.এস.)কী মশিং ১২৪২ কাইথখি (হায়রিবা অসি সি.এস.এস. মনুংদা কাইথখিবা আর.এ.এস.কী অপুনবা য়ুনিৎতগী হান্ননা লানখ্রবা: ব্লু রিবোলুসন, মশিং ৫২২)
সি. কেজেস্তা মশিং ৩,৭৬৩ অমসুং রিজার্বোরদা হেক্তর পেন্স ৭২.৭ অমসুং অতোপ্পা ঈশিংগী মফমশিং অয়াবা পীখি।
দি. ঙা/খজিংগী হেতচরি মশিং ১০৯গী অয়াবা পীখি।
ই. সালাইন-আল্কালাইন কলচরদা পুখ্রি হেক্তর ৩৭৩গী মফম অয়াবা পীখি।
এফ. ব্রুদ-বেঙ্কগী খুদোংচাবা মশিং ৬কী অয়াবা পীখি।
মেরিন ফিশরিজ
এ. দীপ সি ফিশিং ভেসেল ১২২
বি. হান্না লৈরবা ফিশিং ভেসেল শেমগৎপা ২১৭
সি. মেকানাইজ ফিশিং ভেসেলদা বাইও-তোইলেৎ ২,৭৫৫ শেমগৎপা
দি. ঙা য়োকপগী সি কেজ মশিং ৬৫৬
ই. অপিকপা মেরিন ফিনফিস হেতচরিজ
এফ. ব্রেকিশ ৱাতর এক্বাকলচরগী মখাদা পুখ্রি হেক্তর ৪৭১গী মফম, ব্রেকিশ ৱাতর হেতচরিজ মশিং
ঙা-ফাবাশিংগী য়াইফ-নুঙাইবা
এ. ঙা-ফাবা মীওইশিংগীদমক হি অমসুং লাং মশিং ১৮২০ শিন্দোকপা। (তেবল এ-৩এ)
বি. ঙা ফাবা থিংবা/ৱাৎলকপা মনুংদা ফিশরিজ রিসোর্স খাক্তুনা থম্নবা ঙা-ফাবশিংগী ইমুং-মনুং ১,২২,৫৫১দা পুন্সি মহিং অমসুং ন্যুত্রীসনেলগী মতেং পীবা।
সি. এক্সতেন্সন অমসুং সপ্পোর্ত সর্বিস মশিং ২০
ফিশরিজ ইনফ্রাস্ত্রকচর
এ. আইস প্লান্ত/কোল্দ স্তোরেজ মশিং ৭০ কাইথখি।
বি. ঙাগী মচিন্জাক্কা মিল/প্লান্ত মশিং ১২৭।
সি. ঙাগী পুথোক-পুশিন খুদোংচাবগী য়ুনিৎ ৬,২৮৮ মদুদি রেফ্রিজেরেতর (৫৮) অমসুং ইন্সুলেতেৎ ত্রক (১৮৭), ওতো রিক্সোশিং (৯৮৬), মোতোর সাইকলশিং (৩০৩৬) অমসুং উনগী উপুগা লোয়নবা বাইসাইকলশিং (১৮৩১) অসি কাইথখি। (সি.এস.এস.কী ৫০%: বি.আর.)
দি. ঙা য়োনফম য়ুনিৎ ৬০৬ (৪৩) অমসুং ঙাগী কিওস্ক ওর্নামেন্তেল কিওস্ক য়াওনা (৫৬৩)।
ই. হৌজিক ফাওবদা ভেল্যু এদেৎ ইন্তরপ্রাইস য়ুনিৎ ৪১ কাইথখি।
এক্বাতিক হেলথ মেনেজমেন্ত
এ. লায়না লায়োং খংদোক্নবা সেন্তর অমসুং ক্বালিতি তেস্তিং লেব ৮ অয়াবা পীখি।
বি. মোবাইল সেন্তরশিং অমসুং তেস্তিং লেব ১৭ অয়াবা পিখি।
সি. এক্বাতিক রিফরেল লেব ২ অয়াবা পীখি।
ওর্নামেন্তেল ফিশরিজ
এ. ওর্নামেন্তেল ঙা য়োকপগী য়ুনিৎ মশিং ২০৩ কাইথখি।
বি. অপুনবা ওর্নামেন্তেল ঙা য়োকপগী য়ুনিৎ (কোকহনবা অমসুং য়োকপা) মশিং ১৪ কাইথখি।
সিৱিদ থাবা
এ. সিৱিদ থাবগী রাফ মশিং ১৫,০০০ অয়াবা পীখি।
বি. মোনো লিনেতুবেনেৎ সিৱিদ থাবগী মশিং ১,৩৩১ অয়াবা পীখি।
কোল্দৱাতর ফিশরিজ
এ. অনৌবা পুখ্রি হেক্তর ৫০.৬কী মফম কাইথখি।
বি. ত্রোদ হেতচরি ৪ অমসুং রেসৱে য়ুনিৎ অনৌবা ৯৫৮ শান্নবা কাইথখি।
সি. আর.এ.এস. য়ুনিৎ মশিং ১৬ কোল্দৱাতর ফিশরিজগীদমক কাইথখি।
অৱাং-নোংপোক্তা চাওখৎ থৌরাং
এ. অপুনবা প্রোজেক্ত শেনফম লুপা করোর ২০৩.৩৮ অসিদা সেন্ত্রেলগী শরুক লুপা করোর ১০১.০৩ য়াওনা অয়াবা পীখি।
বি. হেতচরিজ: মশিং ২৫
সি. ঙাগী মরু য়োকপগী য়ুনিৎ: ১৮২.২ হেক্তর
দি. অপুনবা ঙাগী ফার্মিং: ৫৬৩.৪ হেক্তর
ই. ইন্সতোল্লেসন ওফ কেজেজ রিজার্বোইর: মশিং ২৫০
এফ. রি-সর্কুলেতরি এক্বাকলচর সিস্তেম (আর.এ.এস.) : ২২ য়ুনিৎ
জি. ওর্নামেন্তেল ফিশরিজ য়ুনিৎ: ৪৭
ঐচ. বাইওফ্লোক য়ুনিৎ: ৬২ মশিং
মরুওইবা থবকশিং
১. ব্রুদ বেঙ্ক (সিৱিদ বেঙ্ক য়াওনা) : মশিং ৬ য়াখ্রবা
২. সাগর মিত্রাস: মশিং ১৯৯৭ য়াখ্রবা
৩. ইন্তেগ্রেতেৎ দিবলপমেন্ত ওফ রিজার্বোর: রিজার্বোর ১২ য়াখ্রবা
৪. ফিস ফার্মর প্রোদুসর ওর্গানাইজেসন (এফ.এফ.পি.ও.শিং.):
৫. মাতস্যা সেবা কেন্দ্র: য়ুনিৎ ২০ য়াখিবা
৬. ইন্তেগ্রেতেৎ কোস্তেল খুঙ্গং: থবক হৌনবা শেম শারে।
৭. ইন্তেগ্রেতেৎ এক্বা পার্ক: থবক হৌনবা শেম শারে।
২. এনিমেল হজবেন্দ্রী ফার্মর অমসুং ফিশরিজদা কে.সি.সি.
তারিক অদুদা, অপুনবা কে.সি.সি. ৪৪,৯৩৪ অসি ঙা ফাবশিং অমসুং ঙাগী ফার্ম তৌবশিংদা পীখি। মখা তানা ঙা ফাবশিং অমসুং ঙাগী ফার্ম তৌবশিংদগী এপ্লিকেসন লাখ ৩.৮০ অসি কে.সি.সি. ফংনবা বেঙ্কতা পীখি।
৩. ফিশরিজ অমসুং এক্বাকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত ফন্দ
য়ুনিয়ন সরকারনা মখোয়গী ২০১৮গী বদজেৎতা লুপা করোর ৭,৫৫০ অমা ফিশরিজ অমসুং এক্বাকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত ফন্দ (এফ.আই.দি.এফ.)গীদমক শেমগৎখি। ফন্দ অসিনা মেরিন মিল্লিয়ন ৪ মরুওইনা ইনলেন্দা ঙা ফাবী নুপী, এস.ঐচ.জি., অশোনবা সেক্তরদা কান্নবা পীগনি।