AYUSH
Ministry of AYUSH to develop Nisarg Gram campus at Pune as the 21st Century abode of Naturopathy
03 DEC 2020 3:13PM by PIB Delhi
Invoking recollections of Mahatma Gandhi’s famous Nature Cure campaign of 1946 at the “Nisarg Upchar” Ashram in Uruli Kanchan village near Pune, the upcoming new campus of National Institute of Naturopathy (NIN), Pune will be called “Nisarg Gram”. Located at a distance of 15 Km from NIN’s present premises at Bapu Bhavan, the new Institution will be future-ready, with many novelties and innovations incorporated in the project per se and the curriculum of the Naturopathy courses.
NIN, Pune, an Autonomous Body under the Ministry of AYUSH is the inheritor of a unique Gandhian heritage, having been developed out of a Nature Cure institution of which the Mahatma was one of the founders. The institution was called All India Nature Cure Foundation and was set up under Gandhi Ji’s leadership in 1945 at the same premises where the NIN presently functions. It was subsequently taken over by the Central Government and structured into the present National Institute of Naturopathy. As NIN is in the process of setting up an additional and larger campus at Nisarg Gram, the Ministry of AYUSH is taking all possible efforts to ensure that this campus is empowered to carry forward NIN’s unique legacy into the future. To start with, the new institute’s curricula will be prepared in the light of National Education Policy, 2020. The curricula will be rationalised to bring about qualitative, pedagogical understanding of Naturopathy and allied disciplines at the UG and PG level.
Bachelors and Masters courses in Naturopathy and allied disciplines will be the focal programmes at Nisarg Gram. NIN is analysing the courses currently offered in Naturopathy in India and abroad with the objective of overhauling the curriculum with inputs from modern scientific advances on the one side, and Gandhian thought relating to health on the other. Consequently, the proposed Bachelors and Masters courses will not be just regular academic activities but will involve multi-faceted exposure to different streams of knowledge with an array ofGeneric Electives, Skill Enhancement Courses and Ability Enhancement Courses to choose from. These courses will be in consonance with the current healthcare demands and will conform to modern scientific standards.
The proposed Doctoral programs in Naturopathy at Nisarg Gram will be the first of its kind and will further strengthen the Naturopathy and Yoga education in the country.With students, teachers and patients all staying in the same campus, the pedagogy will see elements of the Gurukul model being introduced into medical teaching. Imbibing nature will be integral to learning at Nisarg Gram, and the ambience of the campus will be designed in that perspective.
Special initiatives are being put together to make the institute relevant to students from other countries. For example, thanks to Naturopathy’s wide base of therapies and procedures, the in-patient and outpatient facilities of Nisarg Gram will provide ample opportunity for foreign students to take up short-term courses to enhance their medical skills, in various streams. There will be opportunity to join social-work based activities also. Further, since Naturopathy is recognized in many countries, the Indian orientation of the training at Nisarg Gram may attract foreign nationals to take up short term courses which can support their core competencies acquired in the respective home-countries. Thus, the Indian idiom in Naturopathy can emerge as the USP of such short term courses.
The institution will place emphasis on the symbiotic relationship between research and teaching and the need to foster this relationship with respect to Naturopathy. The research activities at Nisarg Gram will provide scope for clinical, basic and literary researches.
Collaborations would be a key strategy for growth and development of the Nisarg Gram institute. Research institutions and other Gandhian instituteswill be roped in as partners for training, internship and mentoring. This will save on infrastructure and staffing for Nisarg Gram. The collaborating institutes in turn will gain from a regular inflow of students and research projects. It is expected that collaborations with disciplines like public health, rural development and other social sciences will take Gandhian studies, especially Gandhian concepts of public health, to a different terrain and foster its growth to global significance.
Courses offered at Nisarg Gram will have a unique feel, thanks to the institute’s future-orientation, science-based approach, Gandhian spirit and social relevance.

আয়ুশ
অয়ুশ মন্ত্রালয়না নেচরোপেথীগী ২১শুবা সেঞ্চুরীগী ওইনা পুনেদা নিসার্গ গ্রাম কেম্পস শেম্লগনি
03 DEC 2020 3:13PM by PIB Imphal
পুনেগা নক্ননা লৈরিবা উরুলি কঞ্চন খুঙ্গংদা লৈরিবা “নিসার্গ এপ্চার” অশ্রমদা ১৯৪৬কী মতমদা মহাত্ম গান্ধীগী মমিং লৈরবা নেচর ক্যোর কেম্পেন্দ অদু নিংশিংবা ওইনা পুনেদা শাগদৌরিবা নেস্নেল ইন্ততিত্যুত ওফ নেচরোপেথী(এন.আই.এন.)গী অনৌবা কেম্পস অসি “নিসার্গ গ্রাম” হায়না মমিং থোল্লগনি৷ বাপু ভাবনদা হৌজিক লৈরিবা এন.আই.এন.গী পর্মিজেস অসিদগী কি.মি. ১৫ লাপ্না লৈদুনা অনৌবা ইন্তিত্যুসন অসিদা নোভেলিতীশিং অমসুং ইন্নোভেসনশিং অমসুং নেচরোপেথী কোর্সশিং য়াওহন্দুনা তুংদা শিজিন্নবা য়ানবা মওংদা থম্লগনি৷
অয়ুশ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈরিবা এন.আই.এন.পুনে অসি মহাত্মসু ফাউন্দর অমা ওইনা শেমগৎখিবা নেচর ক্যোর ইন্সতিত্যুসন অমদগী শেমগৎখিবা অখন্নবা গান্ধীয়ন হেরিতেজকী ইনহেরিতরনি৷ মসিগী ইন্সতিত্যুসন অসি ওল ইন্দিয়া নেচর ক্যোর ফাউন্দেসন হায়না কৌরম্মী অমসুং মসি এন.আই.এন.না হৌজিক হৌজিক লৈরিবা মফম অসিমক্তদা গান্ধীজীগী মখাদা ১৯৪৫দা শেমগৎখিবনি৷ মসি মতুং তারকপদা কেন্দ্র সরকারনা লৌশিনখ্রে অমসুং হৌজিক লৈরিবা নেচরোপেথীগী নেস্নেল ইন্সতিত্যুত অসিদা শেমগৎখিবনি৷ নিসার্গ গ্রামদা লৈরিবা কেম্পস অসি হেন্না চাওনবা অমসুং অহেনবশিং হাপচিন্নবা এন.আই.এন.না হোৎনরিবা অসিদা অয়ুশ মন্ত্রালয়না কেম্পস অসিনা এন.আই.এন.গী অখন্নবা লিগেসী অসি মতুং তারকপদা হেন্না চিংখৎপা ঙম্নবা ওইথোকপা য়াবা ইফর্তশিং পুথোক্তুনা হোৎনরি৷
নেচরোপেথীদা বেচলর্স অমসুং মাস্তর্স কোর্সশিং অমসুং এলাইদ দিসিপ্লিনশিং অসিনা নিসার্গ গ্রামগী ফোকেল প্রোগ্রামশিং ওইরগনি৷ মোদর্ন সাইন্তিফিক এদভান্স অমসুং অতোপ্পা নাকল অমরোমদনা হকশেলগা মরী লৈনবা গান্ধীগী ৱাখল্লোন অসিদগী ইনপ্যুতশিং য়াওরিবা কুরিকুলম অসি নৈনবগী পান্দমদা ভারত অমসুং মপান্দা লৈরিবা নেচরোপেথীদা হৌজিক হৌজিক য়াওরিবা কোর্সশিং অদু এন.আই.এন.না নৈনরি৷ মসিনা মরম ওইরগা হায়খ্রিবা বেচলর্স অমসুং মাস্তর্স কোর্সশিং অসি রিগুলর একাদেমিক এক্তিবিতীশিং ওইবতা নত্তনা মী অমনা খঞ্জনবা তোঙান তোঙানবা নোলেজকী স্তিমশিং খুদম ওইনা জেনরিক ইলেক্তিবশিং, স্কিল এনহান্সমেন্ত কোর্সশিং অমসুং এবিলিতী এনহান্সমেন্ত কোর্সশিংদা মল্তি-ফেসিতেদ এক্সপোজর য়াওরগনি৷ হায়রিবা কোর্সশিং অসি হৌজিক লৈরিবা হেল্থকেয়র দিমান্দশিং অসিগী মতুং ইল্লগনি অমসুং মোদর্ন সাইন্তিফিক স্তেন্দর্দশিংদা ওন্থোক্লগনি৷
নিসার্গ গ্রামদা নেচরোপেথীদা প্রপোস তৌরক্লিবা দোক্তরেল প্রোগ্রামশিং অসি মখল অদুগী খ্বাইদগী ইহান হানবা ওইরগনি অমসুং লৈবাক অসিদা লৈরিবা নেচরোপেথী অমসুং য়োগ এদজুকেসন অসি মখা তানা হেন্না নৈনহল্লগনি৷ মহৈরোইশিং, ওজাশিং অমসুং পেসেন্ত পুম্নমক্না চপ মান্নবা কেম্পস অসিদা লৈদুনা পেদাগোগী অসিনা মেদিকেল তিচিংদা য়াওরক্লিবা গুরুকুল মোদেলগী ইলিমেন্তশিং অদু উবা ফংলগনি৷ মহৌশাবু নুংশিবা অমসুং মহৌশাগী মতাংদা খংবা অসি নিসার্গ গ্রামদা তম্বা মতমদা য়াম্না মরু ওইরগনি অমসুং কেম্পস অসিগী অকোইবা অদুসু হায়রিবা মওং অসিদা দিজাইন্দ তৌরগনি৷
ইন্সতিত্যুত অসি অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মহৈরোইশিং অসিগসু চান্নবা অখন্নবা ইন্নিসিয়েতিবশিং শেমখ্রে৷ খুদম ওইনা নেচরোপেথীগী থেরাপীশিং অমসুং প্রোসিদ্যোরশিং পাক চাওনা লৈবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি, রিসার্গ গ্রামগী ইন-পেসেন্ত অমসুং আউতপেসেন্ত ফেসিলিতীশিং অসিনা ফোরেন্দ মহৈরোইশিংনা তোঙান তোঙানবা স্ত্রিমদা মখোয় মখোয়গী মেদিকেল স্কিলশিং অদু হেন্না হৈ-শিংনবা সোর্ত তর্ম কোর্সশিং তম্ননবগীদমক খুদোংচাবা নিংথীজনা ফংহল্লগনি৷ সোসিয়েল ৱর্ক্তা বেজ তৌবা এক্তিবিতীশিং অসিদা জোইন তৌবা য়ানবা খুদোংচাবা লৈরগনি৷ মখাতানা নেচরোপেথী অসি লৈবাক ময়াম অমদা খঙলকপদগী নিসার্গ গ্রামদা লৈরিবা ত্রেনিংগী ইন্দিয়ন ওরিয়েন্তেসন অসিনা সোর্ত তর্ম কোর্সশিং অসি তম্নবা ফোরেন্দ নেস্নেলশিং চিংশিল্লগনি অমসুং মসিনা মশা মশাগী লৈবাকশিংদা লৈরিবা কোর কম্পিতেন্সীশিং অদু সপোর্ত তৌবা ঙম্লগনি৷ অসুম্না নেচরোপেথীদা য়াওরিবা ইন্দিয়ন ইদিয়ম অসিনা অসিগুম্বা সোর্ত তর্ম কোর্সশিং অসিগী য়ু.এস.পি. ওইনা থোক্লকপা ঙম্লগনি৷
ইন্সতিত্যুসন অসিনা রিসর্চ অমসুং তিচিং অনিগী মরক্তা লৈরিবা সিমবাইওতিক রিলেসনশিপ অমসুং নেচরোপেথী অসিদা হেন্না পু্ক্নিং চংলগনি৷ নিসার্গ গ্রামদা পাংথোক্লিবা রিসর্চ এক্তিবিতীশিং অসিনা ক্লিনিকেল, বেসিস অমসুং লিতররী রিসর্চরশিং অসিগীদমক স্কোপ পীরগনি৷
কোলাবোরেসনশিং অসিনা নিসার্গ গ্রাম ইন্সতিত্যুতকী গ্রোথ অমসুং দিভেলপমেন্তগীদমক য়াম্না মরু ওইবা স্ত্রাতিজী অমা ওইরগনি৷ রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং অতোপ্পা গান্ধীয়ন ইন্সতিত্যুতশিং অসিনা ত্রেনিং, ইনত্রনশিপ অমসুং মেন্তরিংগীদমক পার্তনরশিং ওইনা চৎমিন্নরগনি৷ মসিনা নিসার্গ গ্রামগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং স্তাফিং কল্লগনি৷ মহৈরোইশিং অমসুং রিসর্চ প্রোজেক্তশিং চাং নাইনা লাকপদগী কোলাবোরেতিং ইন্সতিত্যুসনশিং অসিসু কান্নবা ফংলগনি৷
নিসার্গ গ্রামদা ফংহল্লিবা কোর্সশিং অসি তোপ-তোপ্পা অমা ওইরগনি, ইন্সতিত্যুত অসিগী ফ্যুচর-ওরিয়েন্তেসন, সাইন্স-বেজ এপ্রোচ, গান্ধীয়ন স্পিরিত অমসুং সোসিয়েল রিলিভেন্স অসিবু থাগৎচরি৷