Ministry of Earth Sciences
Cyclonic Storm ‘Burevi’ over Gulf of Mannar
(Cyclone Warning for South Tamilnadu and South Kerala coasts: Red Message)
It lays centered over Gulf of Mannar about 40 km west-northwest of Mannar, 40km east-southeast of Pamban (India) and 260 km east-northeast of Kanniyakumari
It will cross south Tamilnadu coast between Pamban and Kanniyakumari during 3rd December night and 4th December early morning as a Cyclonic Storm
Its impact would continue over Ramanathapuram, Thoothukudi, Tirunelveli and Kanniyakumari districts of south Tamilnadu and adjoining districts of south Kerala till early hours of 4th December
Isolated Extremely heavy falls very likely over south Tamilnadu on 3rd December and isolated heavy to very heavy rainfall likely over south Tamilnadu and south Kerala on 4th December, 2020
Storm surge of about 1.0 m height above astronomical tide is very likely
Damage expected over south Tamilnadu and south Kerala -- to thatched huts; power and communication; paddy crops, banana, papaya trees and orchards; and
03 DEC 2020 2:37PM by PIB Delhi
According to the Cyclone Warning Division of the India Meteorological Department (IMD):
The Cyclonic Storm ‘Burevi’ over north Sri Lanka moved west-northwestwards with a speed of 13 kmph during past six hours and lay centered at 1130 hrs IST of 03rd December over Gulf of Mannar about 40 km west-northwest of Mannar, 40km east-southeast of Pamban (India) and 260 km east-northeast of Kanniyakumari (India). The associated wind speed is about 70-80 gusting to 90 kmph.
The cyclonic storm ‘Burevi’ would move nearly westwards across Pamban area by afternoon. It would than move west-southwestwards and cross south Tamilnadu coast between Pamban and Kanniyakumari during 3rd December night and 4th December early morning as a Cyclonic Storm with wind speed of 70-80 gusting to 90 kmph. Thus, its impact would continue over Ramanathapuram, Thoothukudi, Tirunelveli and Kanniyakumari districts of south Tamilnadu and adjoining districts of south Kerala till early hours of 4th December.
Forecast track and intensity are given below:
Date/Time(IST) Position (Lat. 0N/ long. 0E) Maximum sustained surface wind speed (Kmph) Category of cyclonic disturbance
03.12.20/1130
9.2/79.6
70-80 gusting to 90
Cyclonic Storm
03.12.20/1730 9.2/79.1 70-80 gusting to 90
Cyclonic Storm
03.12.20/2330 9.0/78.5 70-80 gusting to 90
Cyclonic Storm
04.12.20/0530 8.9/78.0 60-70 gusting to 80
Cyclonic Storm
04.12.20/1130 8.8/77.4 50-60 gusting to 70
Deep Depression
04.12.20/2330 8.7/76.3 40-50 gusting to 60
Depression
Warnings:
(i) Rainfall
• Heavy to very heavy rainfall at a few places with isolated Extremely heavy falls very likely over south Tamilnadu (Ramanathapuram, Thoothukudi, Tirunelveli, Kanniyakumari, Tenkasi, Virudhunagar, Theni, Madurai and Sivagangai districts) and over south Kerala (Thiruvananthapuram, Kollam, Pathanamthitta, Idukki and Alappuzah) on 3rd December and isolated heavy to very heavy rainfall likely over south Tamilnadu and south Kerala on 4th December, 2020.
• Heavy to very heavy rainfall at isolated places very likely over north Tamilnadu, Puducherry, Mahe & Karaikal and north Kerala on 3rd December, isolated heavy rainfall on 4th December.
• Heavy rainfall at isolated places very likely over south Coastal Andhra Pradesh and Lakshadweep on 3rd & 04th December.
Sub-Divisions
03 Dec 2020*
04 Dec 2020*
South Tamilnadu
Rainfall at most places with heavy to very heavy rainfall at few places and extremely heavy fall at isolated places
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
North Tamilnadu, Puducherry & Karaikal
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
Rainfall at many places with heavy fall at isolated places
South Kerala
Rainfall at most places with heavy to very heavy rainfall at few places and extremely heavy fall at isolated places
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
North Kerala & Mahe
Rainfall at most places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
Rainfall at a few places with heavy fall at isolated places
South Coastal Andhra Pradesh
Rainfall at a few places with heavy rainfall at isolated places
Rainfall at a few places with heavy rainfall at isolated places
Lakshadweep
Rainfall at many places
Rainfall at most places with heavy to very falls at isolated places
(ii) Wind warning
• Gale wind speed reaching 70-80 kmph gusting to 90 kmph is very likely during next 24 hours along and off south Tamilnadu coast (Ramanathapuram, Thoothukudi, Tirunelveli and Kanniyakumari districts) and 55-65 kmph gusting to 75 kmph prevails along & off south Kerala coast (Thiruvananthapuram, Kollam, Pathanamthitta and Alappuzah districts) and decrease thereafter.
• Squally wind speed reaching 45-55 kmph gusting to 65 kmph very likely over Lakshadweep-Maldives area and adjoining southeast Arabian Sea on 3rd and 4th December.
(iii) Storm Surge:
• Storm surge of about 1.0 m height above astronomical tide is very likely to inundate low lying areas of south coastal Tamilnadu (Ramanathapuram, Thoothukudi, Tirunelveli and Kanniyakumari districts) during the time of landfall and northwest Sri Lanka coast during next 06 hours.
(iii) Sea condition
• Sea condition is very rough to high over Gulf of Mannar, along & off south Tamilnadu, west Sri Lanka coast and rough to very rough over Comorin Area, adjoining southeast Arabian Sea and along & off Kerala coast on 3rd and 4th December.
• Sea condition is very rough to high over southwest Bay of Bengal and along & off north east Sri Lanka coast and the same will continue till mid-night of 3rd December and gradually improve thereafter.
• Sea condition will be rough to very rough over Lakshadweep-Maldives area and adjoining southeast Arabian Sea during 3rd to 5th December.
(iv) Damage expected over south Tamilnadu (Kanniyakumari, Tirunelveli, Thoothukudi and Ramanathapuram districts) and south Kerala (Thiruvananthapuram, Kollam, Pathanamthitta and Alappuzah districts)
• Damage to thatched huts.
• Minor damage to power and communication lines due to breaking of branches.
• Major damage to Kutcha and minor damage to Pucca roads.
• Some damage to paddy crops, banana, papaya trees and orchards.
• Sea water inundation in low lying areas after erosion of Kutcha embankments.
(v) Fishermen warning and Action suggested
• Total suspension of fishing operation during 3rd to 5th December over the areas as mentioned below.
• Fishermen are advised not to venture into southwest Bay of Bengal and along & off east Sri Lanka coast on 3rd December; Comorin Area, Gulf of Mannar and south Tamilnadu-Kerala and west Sri Lanka coasts from 3rd to 4th December, over Lakshadweep-Maldives area & adjoining southeast Arabian Sea from 3rd to 5th December.
Cyclonic Storm ‘BUREVI’ at 9.2N/79.6E
Storm Surge Forecast by INCOIS Model based on 0000 UTC of 3rd December
The system is under continuous surveillance and the concerned state governments are being informed regularly.
Kindly visit www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in and www.mausam.imd.gov.in for updates on the system
Kindly download MAUSAM APP for location specific forecast & warning, MEGHDOOT APP for Agromet advisory and DAMINI APP for Lightning Warning.

আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
মান্নারগী গল্ফতা নোংলৈ-নুংশিৎ (সাইক্লোন) ‘বুরেবী’লৈরি (খা তামিল নাদু অমসুং খা কেরলাগী শমুদ্র খোংবান্দা সাইক্লোনগীদমক চেকশিন-ৱা: অঙাংবা মেসেজ)
মসিনা মান্নারদগী নোংচুপ-অৱাংনোংচুপ্তা চাওরাক্না কিলোমিতর ৪০রোম চৎলগা মান্নারগী গল্ফকী ময়াইদা তারি, পম্বন (ইন্দিয়া)দা নোংপোক খা-নোংপোকতা কিলোমিতর ৪০রোম অমসুং কন্যাকুমারিগী নোংপোক খা-নোংপোকতা কিলোমিতর ২৬০দা তারি
মসি নোংলৈ-নুংশিৎ (সাইক্লোন) ওইনা খা তামিল নাদুগী শমুদ্র খোংবান্দা পম্বন অমসুং কন্যাকুমারিগী মরক্তা দিসেম্বরগী ৩গী নুমিদাং অমসুং দিসেম্বরগী ৪গী অয়ুক অঙনবগী মনুংদা ফাওদুনা চৎখিবা য়াই
মসিগী শাফু অসিনা খা-থংবা তামিল নাদুগী শমুদ্র মপালগী দিস্ত্রীক্তশিংদা দিসেম্বরগী ৩গী নুমিৎয়ুংবা মমাংদা রামানাথাপুরাম দিস্ত্রীক্তগী হৌরক্তুনা তপ্না তপ্না কন্যাকুমারি দিস্ত্রীক্ত রোমদা লাক্লবা য়ারি
খা-থংবা তামিল নাদু (রামানাথাপুরাম, থুথুকুদি, তিরুনেলবেলি, কৈন্যাকুমারি, তেনকাসি অমসুং শিবগঙ্গৈ দিস্ত্রীক্তশিং) অমসুং খা-থংবা কেরলা (থীরুবানান্থাপুরম, কোল্লাম, পাথানামথিত্তা অমসুং অলাপুজা)গী তাম্না তাবা মফমশিংদা য়াম্না শাথিনা কনবা নোংজু লৈরি
অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং লক্ষদ্বীপকী খা-থংবা শমুদ্র মপালগী তাম্না তাবা মফমশিংদা দিসেম্বরগী ৩ অমসুং ৪দা য়াম্না কনবা নোংজু লৈরি
শমুদ্রগী ফিবম অসি য়াম্না কন্নবদগী
03 DEC 2020 2:37PM by PIB Imphal
ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)কী সাইক্লোন ৱার্নিং দিবিজনগী মতুং ইন্নাঃ
অৱাং শ্রী লঙ্কাগী মথক্তা লৈবা নোংলৈ নুংশিৎ (সাইক্লোন) ‘বুরেবী’ অসি হৌখিবা পুং ৬তা পুংদা কিলোমীতর ১৬কী খোংজেলদা নোংচুপ-অৱাং নোংচুপকী মায়কৈদা চংশিল্লি অমসুং মন্নারদগী নোংচুপ-অৱাংনোংচুপ্তা চাওরক্না কিলোমিতর ৪০ রোমদা লৈবা মন্নারগী গল্ফতা, পম্বনদ (ভারত)দগী নোংপোক-খানোংপোক্তা কিলোমিতর ৪০ অমসুং কন্যাকুমারিদগী (ভারত) তগী নোংপোক-খা নোংপোক্তা কিলোমীতর ২৬০তা দিসেম্বর ৩গী পুং ১১৩০ আই.এস.তি. তাবা মতমদা নুংশিৎ অসি তারি। হায়রিবা অসিদা শিৎলিবা নুংশিৎ অসি চাওরাক্না পুংদা কিলোমিতর ৭০-৮০দগী ৯০ ফাওবা অকনবা নুংশিৎ শিৎলি।
সাইক্লোন স্তোর্ম ‘বুরেবী’ অসি নুমিৎয়ুংবা মতুংদা পম্বনগী মফমশিংদী নোচুপথংবা মাইকৈদা চৎখিবা য়ানা লৈরি। মসিনা মথংদা দিসেম্বরগী ৩গী নুমিদাং অমসুং দিসেম্বরগী ৪গী অঙনবা অয়ুক্তা সাইক্লোন স্তোর্ম ওইনা নুংশিৎকী অকনবা খোংজেল পুংদা কিলোমিতর ৭০-৮০দগী ৯০ ফাওবা খা তামিল নাদুগী পম্বন অমসুং কন্যাকুমারিদী মরক্তা নোংচুপ খা-নোংচুপ অমসুং ফাওদুনা চৎখিবা য়ানা লৈরি। অসুম্না শাফু অসি তামিল নাদুগী রামনাথপুরম , থুথুকুরি, তিরুনেলবেলি অমসুং কন্যাকুমারি দিস্ত্রীক্তশিং অমসুং খা কেরলাগী থংনবা দিস্ত্রীক্তশিংদা দিসেম্বর ৪গী অঙনবা পুংশিং ফাওবা চৎথরবা য়ারি।
ফোরকাস্ত ত্রেক অমসুং মসিগী শাফু মখাদা পীরিঃ
তাং/মতম(আই.এস.তি.)
ফিভম (লেতিচুদ N/ লোঙ্গিচুদ E)
লৈমাইদা খ্বাইদগী ৱাংবা নুংশিৎকী খোংজেল (Kmph)
সাইক্লোন্না অপনবা পীবগী মখল
০৩.১২.২০/১১৩০
৯.২/৭৯.৬
৭০-৮০ দগী ৯০ শিৎপা
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০৩.১২.২০/১৭৩০
৯.২/৭৯.১
৭০-৮০ দগী ৯০ শিৎপা
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০৩.১২.২০/২৩৩০
৯.০/৭৮.৫
৭০-৮০ দগী ৯০ শিৎপা
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০৪.১২.২০/০৫৩০
৮.৯/৭৮.০
৬০-৭০ দগী ৮০ শিৎপা
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০৪.১২.২০/১১৩০
৮.৮/৭৭.৪
৫০-৬০ দগী ৭০ শিৎপা
দীপ দিপ্রেসন
০৪.১২.২০/২৩৩০
৮.৭/৭৬.৩
৪০-৫০ দগী ৬০ শিৎপা
দিপ্রেসন
চেকশিন ৱা:
1. নোংজু:
• খা তামিল নাদুগী অয়াম্বা মফম (রামনাথপুরম , থুথুকুরি, তিরুনেলবেলি, কন্যাকুমারি, তেনকাসি, বিরুধুনগর, থেনি, মাদুরাই অমসুং সিবগঙাই দিস্ত্রীক্তশিং) অমসুং খা কেরলা (থীরুবনান্থপুরম, কোল্লাম, পাথানামথিত্তা, ইদুক্কী অমসুং অলাপুজা দিস্ত্রীক্ত) অসিদা দিসেম্বরগী ৩দা অকনবদগীনা য়াম্না কনবা নোংজু মফম কয়াদা অমসুং য়াম্না শাথিনা কনবা নোং চুরবা য়ারি। ২০২০গী দিসেম্বরগী ৪দা খা তামিল নাদু অমসুং খা কেরলাদা অকনবদগীনা য়াম্না কনবা নোংজু মফম কয়াদা নোং চুরবা য়ারি ।
• অৱাং তামিল নাদু, পুদুচেরী, মাহে অমসুং কারাইকাল অমসুং অৱাং কেরলাদা দিসেম্বরগী ৩ অমসুং দিসেম্বরগী ৪দা অকনবদগীনা য়াম্না কনবা নোং তাবা য়ানা লৈ।
• দিসেম্বরগী ৩ অমসুং ৪দা অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং লক্ষদ্বীপকী শমুদ্র খোংবানগী মফম খরদা য়াম্না অকনবা নোং চুরবা য়ারি।
সব-দিবিজনশিং
দিসেম্বর ০৩, ২০২০*
দিসেম্বর ০৪, ২০২০*
খা-তামিল নাদু
মফম খরদা অকনবদগীনা য়াম্না কন্না নোং চুবগা লোইননা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা অঙকপা ফংনা নোং চুবা
অকনবদগীনা য়াম্না কনবা নোংজু অসি মফম কয়াদা চুরবা য়ারি
অৱাং তামিল নাদু, পুদুচেরী অমসুং কারাইকাল
অকনবদগীনা য়াম্না কনবা নোংজু অসি মফম কয়াদা চুরবা য়ারি
মফম খরদনা নোং চুবা লোয়ননা তাম্না লৈবা মফমদা অকনবা নোংজু লৈরবা য়ারি
খা-কেরলা
মফম খরদা অকনবদগীনা য়াম্না কন্না নোং চুবগা লোইননা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা অঙকপা ফংনা নোং চুবা
অকনবদগীনা য়াম্না কনবা নোংজু অসি মফম কয়াদা চুরবা য়ারি
অৱাং কেরলা অমসুং মাহে
অকনবদগীনা য়াম্না কনবা নোংজু অসি মফম কয়াদা চুরবা য়ারি
মফম খরদনা নোং চুবা লোয়ননা তাম্না লৈবা মফমদা অকনবা নোংজু লৈরবা য়ারি
খা থংবা অন্ধ্রে প্রদেশকী শমুদ্রা মপাল
অকনবদগীনা য়াম্না কনবা নোংজু অসি মফম কয়াদা চুরবা য়ারি
মফম খরদনা নোং চুবা লোয়ননা তাম্না লৈবা মফমদা অকনবা নোংজু লৈরবা য়ারি
লক্ষদ্বীব
মফম কয়াদা নোং চুবা য়াই
মফম খরদনা নোং চুবা লোয়ননা তাম্না লৈবা মফমদা অকনবা নোংজু লৈরবা য়ারি
(ii) নুংশিৎকী য়েকশিন-ৱা
• খা তামিল নাদুগী শমুদ্রগী মফমশিং (রামনাথপুরম , থুথুকুরি, তিরুনেলবেলি অমসুং কন্যাকুমারি দিস্ত্রীক্তশিং) অমসুং কেরলাগী শমুদ্র মপাল (থীরুবনান্থপুরম, কোল্লাম, পাথানামথিত্তা অমসুং অলাপুজা দিস্ত্রীক্ত) অকনবা নুংশিৎ পুংদা কিলোমিতর ৫৫-৬৫দগী পুংদা কিলোমিতর ৭৫ ফাওবা শিৎপা য়ানা লৈরি।
• মথংগী পুং ১২দা বে ওফ বেঙ্গাল অমসুং শ্রী লঙ্কাগী শমুদ্র মপালদা পুংদা কিলোমিতর ৫৫-৬৫দগী পুংদা কিলোমিতর ৭৫ ফাওবা শিৎপা য়ানা লৈরি।
• দিসেম্বরগী ৩ অমসুং ৪দা লক্ষদ্বীপ-মালদিবকী মফমশিং অমসুং খানোংপোক থংবা আরাবিয়ান শমুদ্রদা পুংদা কিলোমিতর ৪৫-৫৫দগী পুংদা কিলোমিতর ৬৫ ফাওবা অকনবা নুংশিৎ শিৎপা য়ানা লৈরি।
(iii) অকনবা নোংলৈ-নুংশিৎ:
• য়াম্না কনবা নোংলৈ-নুংশিৎ চাওরাক্না এস্ত্রোনোমিকেল তাইদতগী মিতর ১.০ ৱাংবা অসি তামিল নাদুগী শমুদ্র মপালগী খা থংবা (রামনাথপুরম, থুথুকুরি, তিরুনেলবেলি অমসুং কন্যাকুমারি দিস্ত্রীক্তশিং) অমসু শ্রী লঙ্কাগী অৱাংনোংচুপ থংবা শমুদ্র মপালদা শিৎলরবা য়ারি।
(iv) সমুদ্রগী ফিভম
• সমুদ্রগী ফিভম অসি মান্নারগী গল্ফ, তামিল নাদু-কেরলাগী মনাক, নোংচুপ থংবা শ্রী লঙ্কাগী শমুদ্র মপাল অমসুং কোমোরিগী মফমশিংদা দিসেম্বর ৩ অমসুং ৪দা য়াম্না কনবদগী মদুদগী হেন্না অৱাংবদা লৈরি।
• সমুদ্রগী ফিভম অসি বে ওফ বেঙ্গাল অমসুং নোংচুপ থংবা শ্রী লঙ্কাগী শমুদ্র মপাল মফমশিংদা দিসেম্বর ৩দা য়াম্না কনবদগী মদুদগী হেন্না অৱাংবদা লৈরি অমসুং মদুগী মতুংদা তপ্না তপ্না ফগৎলক্কনি।
• সমুদ্রগী ফিভম অসি দিসেম্বর ৩দা লক্ষদ্বীপ-মালদিপকী মফমশিং য়াম্না কনবদগী মদুদগী হেন্না অৱাংবদা লৈরি।
(v) তামিল নাদুগী মফম অয়াম্বা (রামনাথপুরম , থুথুকুরি, তিরুনেলবেলি অমসুং কন্যাকুমারি দিস্ত্রীক্তশিং) অমসুং খা কেরলা (থীরুবনান্থপুরম, কোল্লাম, পাথানামথিত্তা অমসুং অলাপুজা দিস্ত্রীক্ত) অসিদা অমাং অতা থোক্লবা য়ারি।
• ইগী খাঙপোকশঙশিং মাং-তাকপা য়াই
• পাৱর অমসুং ই-পাও ফাওনবগী লাইনশিং উশা তেকপদগী অকাই অতোই থোকপা য়াই
• কচ্চা ওইবা লম্বীদা চাওনা অমসুং পক্কা ওইবা লম্বীদা মচাওইনা অকাইবা থোকপা য়াই
• ফৌ, লফোই, অৱাথবি পাম্বীদা অমাং-অতা থোকপা য়াই
(vi) ঙা ফাবশিংগী চেকশিন-ৱা
• মখাগী লমদমশিং অসিদা দিসেম্বর ৩দগী ৫ ফাওবগী মনুংদা ঙা ফাবগা মরী লৈনবা থবক-থৌরম পুম্নমক লেপ্নবা খঙহনখ্রে
• ঙা-ফাবা মীওইশিংবু দিসেম্বরগী ৩দা খা নোংচুপ থংবা বে ওফ বেঙ্গাল, শ্রী লঙ্কাগী অকোইবা; দিসেম্বরগী ৩ অমসুং ৪দনা কোমোরিনগী মফমশিং, মান্নারগী গল্ফ অমসুং খা তামিল নাদু-কেরলা অমসুং শ্রী লঙ্কাগী শমুদ্র খোংবান্দা অমসুং দিসেম্বরগী ৩ অমসুং ৫দনা লক্ষদ্বীপ-মালদিবকী মফমশিং অমসুং খানোংচুপ থংবা অরাবিয়ান শমুদ্রগী মফমশিং অসিদা চৎতনবা পাউতাক পীরি।
দিসেম্বর ৩গী ০০০০ য়ু.তি.সি.দা বেজ তৌবা আই.এন.সি.ও.আই.এস. মোদেলনা পীবা নোংলৈ নুংশিৎকী ফোর্কাস্ত
সিস্তেমদা অপদেৎ তৌবগীদমক www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in and www.mausam.imd.gov.in দা চানবিদুনা চংবিয়ু
অকক্নবা লোকেসনগী ফোর্কাস্ত অমসুং চেকশিন ৱাশিং য়েংনবা মোসম এপ, এগ্রোমেৎ এদভাইজরীগীদমক মেঘদুৎ এপ অমসিং মমিৎ খাকপগী চেকশিন ৱাগীদমক দাউনলোদ তৌবীয়ু।