Ministry of Commerce & Industry
7th Meeting of the Joint Trade Committee between India and Myanmar
24 NOV 2020 8:01PM by PIB Delhi
The 7th Joint Trade Committee Meeting between India and Myanmar was held through virtual mode on 24th November 2020. The Meeting was co-chaired by Dr. Than Myint, Union Minister for Ministry of Commerce, Myanmar and Shri Piyush Goyal, Commerce and Industry Minister of India. During the consultations, both sides reviewed various bilateral issues ranging from trade, investment, banking, connectivity, capacity building and upgradation of border infrastructure. Both sides reviewed their preparedness to meet the COVID-19 challenges and expanding cooperation in pharma and health sector including traditional medicines.
Shri Piyush Goyal highlighted the strong cultural and commercial ties between India and Myanmar and the priority India attaches to its partnership with Myanmar in accordance with India’s ‘Neighborhood First’ and ‘Act East’ policies. He reiterated India’s commitment in enhancing its multifaceted cooperation with Myanmar, in several areas including trade and investment, Oil & Gas, Power, Insurance, Pharmaceutical and Infrastructure and expressed satisfaction on the increased investments by India in Myanmar in these sectors. Both sides acknowledged that mutual benefit exists in collaboration and cooperation amongst oil and gas companies of India and Myanmar especially in the field of petroleum products and refining.
Both countries agreed that the current level of bilateral trade is not reflective of the actual potential and expressed commitment in strengthening their economic partnership by facilitating enhanced sectoral collaborations and trade promotion. They also reviewed the status of connectivity projects and scaling up the infrastructure at the border for strengthening trade. Both sides expressed appreciation at the finalization of the Project Agreement on the establishment of a modern Integrated Check Post (ICP) at Tamu (Phase I) under Indian grant-in-aid that would enhance bilateral connectivity and trade and agreed to work closely for early establishment of border haats for the benefit of the local communities and promote people to people connect.
The meeting concluded with both countries expressing satisfaction over the commendable strides made in bilateral economic ties in the last few years and reiterated their commitment to further strengthening the trade and investment ties. Shri Goyal also extended an invitation to Dr. Than Myint for the next Joint Trade Committee meeting scheduled to be held in India in 2021.

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
ইন্দিয়া অমসুং ম্যানমারগী মরক্তা জোইন্ত ত্রেদ কম্মিতিগী ৭শুবা মীতিং
24 NOV 2020 8:01PM by PIB Imphal
ইন্দিয়া অমসুং ম্যানমারগী মরক্তা জোইন্ত ত্রেদ কম্মিতিগী ৭শুবা মীতিং ২০২০গী নবেম্বরগী ২৪দা ভর্চুএলগী ওইবা খুত্থাংদা পাংথোকখ্রে। মিতিং অসি ম্যানমারগী মিনিস্ত্রী ওফ কম্মর্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ থান মাইয়িন্ত অমসুং ইন্দিয়াগী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মিনিস্তর শ্রী পিয়ুশ গোয়ালনা ময়াই তাঙবল লৌখি। ৱা খন্নবা মনুং অসিদা নাকন অনিগী ওইবা ত্রেদ, শেন্থং, বেঙ্কিং, মরী লৈনহনবা, থবক হেনগৎহনবা অমসুং মচাক মথুমগী ঙমখৈ ফগৎহনবা অসিদা অমুক পুথোক্তুনা খন্নখি। নাকন অনিনা কোবিদ-১৯গী অৱাবা অসি থেংননবা শেম-শাবগী খন্নখি অমসুং ফার্মা অমসুং হকশেলগী মফম কায়া অমা লোয়ননা মহৌশাদগী চৎনরক্লবা হিদাকশিং অসিদা মতেং পীনবা হেনগৎহনবা অসিদা অমুক খন্নখি।
শ্রী পিয়ুশ গোয়ালনা ইন্দিয়া অমসুং ম্যানমার অনিগী মরক্তা লৈরিবা সংস্কৃতী অমসুং কম্মর্সিএল ওইবা অচেৎপা মরী অসি উৎখি অমসুং অহানবা ওইনা ইন্দিয়ানা ম্যানমারগা লৈরিবা মরী অসি ‘নাইবরহুদ ফার্স’ অমসুং ‘এক্ত ইস্ত’ পোলিসি অসিগী মরী অসিনি। মহাক্না অমুক হন্না হায়খি মদুদি ইন্দিয়ানা ম্যানমারগা হীরম কয়াদা খুশম্নদুনা চৎনবা শোইদনা ঙাক্কনি হায়রিবা অসিদা ত্রেদ, শেন্থং, থাও অমসুং গ্যাস, পাৱর, ইন্সুরেন্স, ফার্মাস্যুতিকেল অমসুং ইনফ্রাস্ত্ররচর অমসুং ইন্দিয়ানা ম্যানমারদা শেন্থং পীবা হেনগৎলক্লিবা অসিদা অপেনবা ফোংদোরক্লি। নাকন অনিনা খঙনরি মদুদি ইন্দিয়া অমসুং ম্যানমার অনিগী থাও অমসুং গ্যাসকী কোল্লার্বেসন অমসুং কোওপরেসন অসিনা নাকন অনিদা পেত্রোলিয়ম পোত্থোক অমসুং রিফাইনিং তৌবদা কান্নবা পীরি।
লৈবাক অনিনা য়ান্নরি মদুদি হৌজিক ওইরিবা নাকন অনিগী ত্রেদ অসি অশেংবা পোতেন্সিএল নত্তে অমসুং মসিবু মখোয়গী ইকোনোমীগী ওইবী মরী অসিদা হেন্না খুদোংচাবা পীদুনা চাওখৎপা ত্রেদ অমা পুরকপা অসিনি। মখোয়না মরী লৈনবা প্রোজেক্তকী ফীবমশিংশু খন্নখি। নাকন অনিনা ইন্দিয়ান গ্রান্ত-ইন-এইদকী মখাদা মোদর্ন ইন্তিগ্রেতেৎ চেক পোস্ত (আই.সি.পি.) তামু (ফেজ ১) প্রোজেক্ত অসি লোইশিল্লকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোরক্লি অমসুং মসিনা নাকন অনিদা শম্নবা অমসুং ত্রেদ অমসুং হায়রিবা অসিনা মী অমগা অমগগী মরক্তা নকশিন্নবা হেল্লগনি।
মিতিং অসি লৈবাক অনিগী অপেনবা য়াওনা হৌখিবা চহি খর অসিদা ইকোনোমীগী ওইবা মরী শেমখি হায়বা ফোংদোকখি অমসু্ং মখা তানা ত্রেদ অমসুং শেন্থং পীবা অসি হেন্না কনখৎনবা অচেৎপা লৈরি হায়না হন্না হায়খি। শ্রী গোয়ালনা দাঃ থান মাইয়িন্ত বু ২০২১দা পাংথোক্কদবা জোইন্ত ত্রেদ কম্মিতি মিতিংগী বার্তোন তৌখ্রে।