Ministry of Jal Shakti
Mid-term review for implementation of Jal Jeevan mission in Chattisgarh held
30 OCT 2020 4:41PM by PIB Delhi
In continuation of the mid-term review series of Jal Jeevan Mission’s progress in States/UTs, Chhatisgarhmade a presentation before National Jal Jeevan Mission through video conferencing. The Ministry of Jal Shakti is in the process of assessing the progress made by all the States and Union Territories toachieve the goal of universal coverage under Jal Jeevan Mission (JJM), the flagship programme of Union Government which aims to provide tap water connection to every rural household of the country by 2024. All States and UTs are presenting the status of the provision of the tap water connection to rural households as well as the institutional mechanisms in place and the way forward to ensure universal coverage under JJM.
Chhattisgarh State has planned to provide 100% Functional Tap Water Connection (FHTC) by 2023. Out of about 45 lakh households in the State, tap water connections provided to only 5.66 lakh households. This year the State plans to provide 20 lakhtap water connections.
In 2020-21, Chhattisgarh has been allocated Rs 445.52 Crore for the mission. Further, under 15th Finance Commission Grants to rural local bodies, the State has been allocated ₹ 1,454 Crore in 2020-21, 50% of which is mandatorily to be utilized on drinking water supply & sanitation activities. The State was asked for convergence of various programmes like MGNREGS, Jal Jeevan Mission, SBM (G), 15th FC Grants to rural local bodies, District Mineral Development Fund, CAMPA, Local Area Development Fund, etc. at village level and a Village Action Plan needs to be prepared for 5 years by dovetailing all these resources for judicious use of funds.
Stress was laid on the preparation of village action plans and constitution of village water & sanitation committee/Paani Samiti as a sub-committee of Gram Panchayat with minimum 50% of women members. These members will be responsible for planning, designing, implementing and operating & maintaining of in-village water supply infrastructure. All villages must prepare Village Action Plan (VAP) which essentially will comprise of development/ augmentation of drinking water sources, water supply, grey-water management and operation and maintenance component. In all villages, IEC campaign along with community mobilization needs to be taken up to make Jal Jeevan Mission, truly a people’s movement.
Chhattisgarh has been battling with the issue of groundwater depletion and chemical contamination; thus, the State was advised to create awareness on water quality through active participation of frontline functionaries. Under Jal Jeevan Mission, priority is being given on water quality surveillance through active participation of frontline functionaries as well as involving the local community. 5 persons especially women are being trained in every village to use the Field Test Kits to test the quality of water. Every source needs to be tested once every year for physical and chemical parameters and twice for bacteriological contamination.
It was observed in the review meeting that 1,698 schools do not have any drinking water facility. The State reported that out of 50,518 Anganwadi centres, 31,031 have drinking water facility. However, a detailed analysis needs to be carried on the type of facility, quantity, quality, etc. and plan for coverage. The State was advised to actively work on the 100-day campaign launched by Ministry of Jal Shakti on 2nd October, 2020 to ensure potable water supply in all schools and Anganwadi centres across the country.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
ছতিসগরদা জল জীবন মিসনগী থবক-থৌরমশিংগী চহি ময়ায়গী য়েংশিনবগী মীফম পাঙথোকখ্রে
30 OCT 2020 4:41PM by PIB Imphal
রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা জল জীবন মিসনগী থবকশিংগী ফিভম য়েংশিনবগী চহি-ময়ায়গী মীফমগী পরিং মখা চত্থরকপা ওইনা ছতিসগরনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা নেস্নেল জল জীবন মিসনগী মমাংদা প্রজেন্তেসন অমা উৎখ্রে। ইং ২০২৪গী মনুংদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহনবগী পান্দম লৈরিবা কেন্দ্র সরকারগী ফ্লেগশিপ প্রোগ্রাম অমা ওইরিবা জল জীবম মিসন (জে.জে.এম.)গী মখাদা চল্লিবা ঈশিং ফংহনবগী পান্দম অসিবু ফংহন্নবা হায়দুনা জল শক্তি মন্ত্রালয়না রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা পায়খৎলিবা মরী লৈনবা খোঙথাংশিংগী হৌজিক্কী ওইবা মাই-পাকপগী অমসুং থবক-থৌরমশিংগী ফিভম য়েংশিনবগী থৌওং পাঙথোক্লি। রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংনা খুঙ্গংগী ইমুং-মনুংশিং অমসুং মসিদা লৈবা ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজমশিংদা ঈশিং ফংহন্নবা অমসুং জে.জে.এম.গী মখাদা পুম্নমকপু কোন্দুনা তুং লমচৎকিদমক্তা চৎনবা হোৎনবগী থবকশিংগী হৌজিক্কী ওইরিবা মাই-পাকপগী ৱারোলশিং পীনরক্লি।
ছতিসগর রাজ্যনা ইং ২০২৩ ফাওবগী মনুংদা মথৌ তৌবা তোতি ঈশিং শম্বগী (এফ.ঐচ.তি.সি.) থৌওং ১০০%গী চাংদা পাঙথোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রবনি। রাজ্যসিগী ইমুং লাখ ৪৫গী মনুংদা ইমুং লাখ ৫.৬৬ খক্তদা তোতি ঈশিং ফংহনবা ঙমখ্রে। হন্দক্কী চহিসিদা রাজ্যসিনা ঈশিং পীবগী মশিং অসি লাখ ২০ য়ৌহন্নবা থৌরাং য়াৎলি।
ইং ২০২০-২১দা মিসন অসিগী ওইনা ছতিসগরদা লুপা করোর ৪৪৫.৫২ কায়থখি। মখা তাবা ওইনা খুঙ্গংগী লোকেল বোদীশিংদা পীগদবা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী মখাদা রাজ্যসিদা ইং ২০২০-২১দা লুপা করোর ১৪৫৪ কায়থখ্রবনি অমসুং মসিগী মনুংদগী ৫০%দি থক্নবা ঈশিং পীনবা অমসুং সেনিতেসনগী ওইনা শিজিন্নদবা য়াদবনি। রাজ্য অসিনা এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস., জল জীবন মিসন, এস.বি.এম. (জি.), ১৫শুবা এফ.সি. গ্রান্ত তু পি.আর.আই., দিস্ত্রিক্ত মিনরেল দিভেলপমেন্ত ফন্দ, সি.এ.এম.পি.এ., সি.এস.আর. ফন্দ, লোকেল এরিয়া দিভেলপমেন্ত ফন্দনচিংবা প্রোগ্রামশিং অসি পুন্সিন্দুনা লৈরিবা রিসোর্সশিং অসি জিলাগী থাক্তা শিজিন্ননবা অমসুং চহি ৫গী ওইবা ভিলেজ এক্সন প্লান (ভি.এ.পি.) অমসু মসিগী রিসোর্সশিং অসি চুননা পুন্সিন্দুনা ফন্দশিং অসি নীংথিনা শিজিন্ননবা খঙহনখ্রে।
ভিলেজ এক্সন প্লান শেম্বা অমসুং য়ামদ্রবদা নুপীনা ৫০% ওইগদবা গ্রাম পঞ্চায়ৎকী সব-কমিত্তী অমা ওইনা খুঙ্গংগী ঈশিং অমসুং সেনিতেসন কম্মিত্তী/পানি সমিতি অমা শেম্বগী মতাংদসু মিৎয়েং চঙখি। মসিগী মেম্বরশিং অসিনা থৌরাং য়াৎপা, মওং-শেম্বা, থবক ওইনা পাঙথোকপা অমসুং খুঙ্গংগী ঈশিং পীবগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংবু শেন্নবগী থৌদাং লৌগনি। খুঙ্গংগী মীওই খুদিংনা থক্নবা ঈশিং ফংফমশিং চাউখৎহনবা/ফগৎহনবা, ঈশিং পীবা, গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং থবক পাঙথোক্নবা অমসুং শেন্নবগী পোৎলমশিংগী হীরমশিং য়াওহন্দুনা ভিলেজ এক্সন প্লান (ভি.এ.পি.) অমা শেমগদবনি। জল জীবন মিসন অসিবু তসেংবা মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহন্নবগীদমক্তা খুন্নাইগী মীওইশিংবু শরুক য়াহন্দুনা খুঙ্গং খুদিংদা আই.ই.সি. কেম্পেন পাঙথোকপগী তঙাই ফদবসু লৈ।
ছতিসগরনা লৈনুঙগী ঈশিংগী চাং হন্থরকপা অমসুং কেমিকেল য়ানশিনবগী শিংনবা কয়া থেংনদুনা লাক্লি; মরম অদুনা রাজ্যসিদা ফ্রন্তলাইন্দা থবক তৌরিবা মীওইশিংনা থৱাই য়াওনা শরুক য়াবগী খুত্থাংদা মগুন লৈবা ঈশিংগী মতাংদা মীয়ামদা খঙহনবগী থৌওং পাঙথোক্নবা পাউতাক পীখি। জল জীবন মিসনগী মখাদা ফ্রন্তলাইন্দা থবক তৌরিবা মীওইশিংনা থৱাই য়াওনা শরুক য়াবগা লোয়ননা মফম মফমশিংগী খুন্নাইগী মীওইশিং য়াওহন্দুনা পাঙথোকপা থবকশিংগী খুত্থাংদা ঈশিংগী মগুন য়েংশিনবগী থৌওংশিংসু পাঙথোকহন্নবা অহানবা মিৎয়েং চঙলি। খুঙ্গং খুদিংগী ওইনা মীওই ৫, মরু ওইনা নুপীশিংদা ফিল্দ তেস্ত কিৎ শিজিন্নদুনা ঈশিংগী মগুন চাংয়েং তৌনবা ত্রেনিং পীরে। ঈশিং ফংফম খুদিংমক চহি খুদিংগী ওইনা ফিজিকেল অমসুং কেমিকেল পেরামীতর তেস্ত অমুক্লক অমসুং বেক্তরিয়া য়াওবা য়েংনবগীদমক্তা অনিরক তেস্ত তৌগদবনি।
য়েংশিনবগী মীফম অদুদা পুথোক্নরকপগী মতুং ইন্না স্কুল ১৬৯৮দি থক্নবা ঈশিং ফংদে হায়বা খঙবা ঙমখি। রাজ্যসিনা পাউদম্লকপগী মতুং ইন্না অঙ্গনৱাদি সেন্তর ৫০৫১৮গী মনুংদা ৩১০৩১দি থক্নবা ঈশিং ফংবগী খুদোংচাবা লৈ। অদুম ওইনমক খুদোংচাবগী মখল, চাং, মগুন্নচিংবা হীরমশিংগী মতাংদা য়াম্না কুপ্না থীজিনবগী তঙাই ফদবদি লৈরি। লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈবা স্কুলশিং অমসুং অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিংদা থকপদা কায়দবা ঈশিং ফংহন্নবা হায়দুনা জল শক্তি মন্ত্রালয়না ওক্তোবর ২, ২০২০দা হৌদোকখিবা নুমিৎ ১০০নিগী কেম্পেন অসিদা থৱাই য়াওনা থবক তৌনবা রাজ্যসিদা পাউতাক পীখি।