Ministry of Education
Union Education Minister Shri. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank' virtually inaugurates Innovation & Incubation Center and Sports Complex at IIT Jodhpur
16 OCT 2020 8:29PM by PIB Delhi
Union Education Minister Shri. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank' inaugurated two facilities namely Innovation & Incubation Center and Sports Complex in the Permanent Campus of IIT Jodhpur in an online event today. The event was graced by Shri. Gajendra Singh Shekhawat, Union Minister for Jal Shakti and Shri. Sanjay Dhotre, Minister of State for Education as Guest of Honor and Special Guest, respectively. Dr. R. Chidambaram, Chairman, BoG, IIT Jodhpur was also present in the event.
In his address Shri Pokhriyal expressed satisfaction and happiness that the Institute has utilized the 850 Acres of land for development of beautiful campus and receiving GRIHA 5 Star Rating. He informed that Sports Facility inaugurated today comprises of all important sports facilities such as Cricket, Football, Hockey, Basket Ball, Tennis Court, Athletics Track, Volley ball, Yoga Ground and Kabaddi Courts on International standards. This sports facility would definitely help in developing the interest in sports and level of sports of Jodhpur and nearby rural areas.
The Minister said that IIT Jodhpur has been able to create a complete innovation eco-system starting from research to invention to innovation maturing start-ups into potential business ventures. IIT Jodhpur has set up an Incubation and Innovation Centre in its campus to nucleate a cluster of new age ventures. The Incubation and Innovation Centre will play a key role in this ecosystem, he added. The focus is on the Deep Tech innovations to nurture start-ups/entrepreneurs exploiting scientific discoveries or meaningful engineering innovations to make transformational changes in technology landscape. The Minister was happy to know that the focal theme for this centre is convergence of AI, IOT and 5G ushering into next generation technology impacting all sectors of economy including healthcare, agriculture, cyber-security, manufacturing and metal processing industries.
He expressed that the Jodhpur City Knowledge and Innovation Cluster (JCKIC) established by the Institute with the help of neighboring academic institutes, national level research laboratories and local industries of Jodhpur would definitely help in supporting growth of entrepreneurs by addressing some of the major problems of region. The initial focus of the cluster will be on three very important verticals viz. Medical Technology, Craft, Water Management and Governance. He appreciated the various initiatives taken by the Institute towards Unnat Bharat Abhiyaan Programme.
He highlighted that the New National Education Policy would contribute towards development of cutting edge technology like Artificial Intelligence, 3D Printing, big data analysis and machine learning and enable the country to become world leader. He expressed that Multidisciplinary innovation require establishment of National Research Funds. This is also part of agenda of the National Education Policy 2020. He further said that collective effort of academia would lead IITs to become centre of Multidisciplinary Institute of Higher Learning. The Minister appreciated that IIT Jodhpur has taken up various efforts towards making its curricula aligned with national education policy. Starting of a program on Medical Technology Jointly with AIIMS Jodhpur is a highly important initiative taken by IIT Jodhpur. At the end, he expressed that the Ministry of Education would continuously support towards accelerating development of IIT Jodhpur.
Speaking on the occasion Shri Shekhawat recalled the visionary New Education Policy released by the Government under the great leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. He appreciated the efforts made by IIT Jodhpur towards setting up of Innovation & Incubation Center and Sports Complex. He mentioned that these facilities would definitely help the students community and contribute to Fit India Movement of the Government. He emphasized on the need of innovative researches in the area of Mission towards Sanitation and Drinking Water for all.
In his address congratulated Shri Dhotre said that IIT Jodhpur for launching of new facilities. He appreciated that the 8 incubatees are enrolled in the new innovation center and got funding from various Government Organisations/Institutions. He expressed that this center will contribute in the areas of health, education, environment, agriculture and employment through technology. He shared that the new National Education Policy 2020 emphasizes on Multidisciplinary, flexible entry and exit, Academic Bank of Credit, Focus on Research and National Research Foundation, Light But Tight Regulation, such provisions make this policy truly a 21st century policy. The inauguration of Incubation Center and Sports Complex by IIT Jodhpur is a very timely event. Today whole World is venturing into Industry 4.0. IoT, Artificial Intelligence, Drones, Machine Learning, Data Analytics, Block Chains & 3D Printing by improvising technology and uplifting quality life common man. He mentioned that the Sports Complex is a very important facility for young students. Our Hon’ble Prime Minister has given the slogan of "Fit India”. Along with studies, good health and strong body is necessity of every youth.
Prof. Santanu Chaudhury, Director, IIT Jodhpur, in his address, described the recent achievements of IIT Jodhpur. He highlighted some of the unique features of the new programs initiated by IIT Jodhpur. He also mentioned about the newly launched programs on Medical Technologies being offered jointly with AIIMS Jodhpur. He mentioned about new research initiatives of IIT Jodhpur particularly in the areas of Cyber Physical Systems, Robotics, Artificial Intelligence, Water Technologies, etc. In his address, he also informed about some unique technologies developed by Jodhpur to fight the COVID-19 pandemic.
Dr. R. Chidambaram, Chairman, Board of Governors, IIT Jodhpur, in his presidential address, appreciated the new facilities established by IIT Jodhpur for fostering innovation by supporting and promoting entrepreneurship to leverage academic knowledge / resources, and expressed his happiness about the progress made by IIT Jodhpur during the last one year. He congratulated Professor Santanu Chaudhury, Director, faculty and staff on the occasion of the Institute Foundation Day.
At the end of the program Prof. S.R. Vadera, Chairman, Institute Foundation Day Observance Committee, proposed vote of thanks.
The event was webcasted live on the Institute Website, Youtube and Facebook.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
এজুকেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’না আই.আই.তি. জোধপুরদা ভর্চুএল ওইনা ইনোভেসন অমসুং ইনক্যুবেসন সেন্তর অমসুং স্পোর্তস কম্প্লেক্স শঙ্গাখ্রে
16 OCT 2020 8:29PM by PIB Imphal
এজুকেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’না ওনলাইনগী থৌরম অমদা আই.আই.তি. জোধপুরগী পর্মনেন্ত কম্প্লেক্সতা ভর্চুএল ওইনা ইনোভেসন অমসুং ইনক্যুবেসন সেন্তর অমসুং স্পোর্তস কম্প্লেক্স হায়না কৌবা ফেসিলিতী অনি শঙ্গাখ্রে। থৌরম অসি জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱৎ অমদি এজুকেসনগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী সঞ্জয় ধোত্রেনা মথংশিৎনা গেস্ত ওফ ওনর অমদি স্পিসিএল গেস্ত ওইদুনা থৌরম অদু মপুং ফাহনখি। আই.আই.তি. জোধপুরগী বি.ও.জি.গী চেয়রমেন দা. আর. চিদম্বরমসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
ফজরবা কেম্পস অদু শেমগৎনবগীদমক ইন্সতিত্যুৎ অসিনা লম একর ৮৫০ শিজিন্নখ্রে অমসুং গৃহ ৫ স্তার রেতিং ফংবগীদমক শ্রী পোখ্রিয়ালনা অপেনবা অমসুং হরাও নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে। মহাক্না য়াম্না মরুওইবা স্পোর্ত ফেসিলিতীশিং খুদম ওইনা ক্রিকেৎ, ফুতবোল, হোক্কী, বাস্কৎবোল, তেনিস কোর্ত, এথলেতিক্স ত্রেক, ভোলী বোল, য়োগা গ্রাউন্দ অমসুং কবদ্দী কোর্তশিং মালেমগী থাক্তা লৈরিবা স্পোর্ত ফেসিলিতী অসি ঙসি শঙ্গখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মসিগী স্পোর্ত ফিসিলিতী অসিনা জোধপুর অমসুং অনকপদা লৈরিবা খুঙ্গংগী মফমশিংদা শান্ন-খোৎনবশিং অসি পাম্নবা অমদি শান্ন-খোৎনবগী থাক অসি হেনগৎহনবদা শুংশোই শোইদনা মতেং পাংলগনি।
আই.আই.তি. জোধপুর অসিদা পাংথোকপা য়াবা খুদোংথিবা মায়োক্নদুনা তৌগদবা লল্লোন-ইতিক্কী থবকশিং অসিদা স্তার্ত-অপ অসি মপুং-মরৈ ফাহন্নবগীদমক্তা রিসর্চ অসিদগী ইনভেন্সনফাওবা ইনোভেসন্দগী হৌরগা মপুং ওইবা ইনোভেসনগী ইকোসিস্তেম ওইহনবদা মতিক চারে হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে। আই.আই.তি. জোধপুরনা অনৌবা য়ুগকী ইচং থৌনা পাংথোক্কদবা থবকশিংগী ক্লস্তর অসি ন্যুক্লিএৎ তৌনবা মাগী কেম্পসতা ইনক্যুবেশন অমদি ইনোভেসনগী সেন্তর অমা শেমগৎখ্রে। ইনক্যুবেশন অমদি ইনোভেসনগী সেন্তর অসিনা মসিগী ইকোসিস্তেম অসিদা চাউরবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মসিগী পান্দম অসি তেক্নোলোজীগী লেন্দস্কেপ্তা অওনবা পুরক্কদা মওংদা হোংদোক্নবা বৈজ্ঞানিক ওইবা দিস্কোভরীশিং নত্রগা ৱাহন্থোক লৌবা ঈঞ্জীনিয়রিং ইনোভেসনশিং অসি এক্সপ্লোইৎ তৌরিবা স্তার্ত-অপশিং/ওন্তর্প্রিন্যুর অসি ফগৎহন্নবা দীপ তেক ইনোভেসনশিংদনি। মসিগী সেন্তর অসিগী ওইনা ফোকেল থীম অসি হেল্থকেয়র, এগ্রীকলচর, সাইবর-সেক্যুরিতী, মেনুংফেকচরিং অমসুং মেতাল প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীশিং য়াওনা শেন্মিৎলোনগী সেক্তর অসিদা শাফু পীবা মথংগী জেনরেসন্দা লংজিংবা এ.আই., আই.ও.তি. অমদি ৫জি.অসি মায়কৈ অমদা ওনশিলহল্লকপনি হায়বা অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
মহাক্না জোধপুরগী ইন্সতিত্যুৎ অসিনা য়ুম্লোন্নবা একাদমিক ইন্সতিত্যুৎশিং, নেস্নেল লেভেলগী রিসর্চ লেবোরেতরীশিং অমদি লোকেল ইন্দস্ত্রীশিংগী মতেংনা লিংখৎখিবা জোধপুর সিতী নোলেজ অমসুং ইনোভেসন ক্লস্তর(জি.সি.কে.আই.সি.) অসিনা মফম অসিদা লৈরিবা অচৌবা খুদোংচাদবশিং খরা অসি থমদুনা ওন্তর্প্রিন্যুরশিংবু ফগৎহনবদা মতেং পাংলগনি হায়না ফোংদোকখি। ক্লস্তর অসিগী অহৌবগী পান্দম অসি য়াম্না মরুওইবা ভর্তিকেল অহুমদা-মেদিকেল তেক্নোলোজী, ক্রাফ্ত, ৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং গবর্নেন্সনি। মহাক্না ইন্সতিত্যুৎ অসিনা উন্নত ভারত অভিয়ান প্রোগ্রামগী মায়কৈরোমদা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি।
অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিনা আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স, থ্রী দি. প্রিন্তিং, বিগ দেতা এনালাইসিস অমসুং মছিন লর্নিংগুম্বা অনৌবা তেক্নোলোজী অসি চাউখৎহনবদা থৌদাং লৌগনি অমদি লৈবাক অসিনা মালেমসিগী লুচিংবা ওইবা ঙমহনগনি হায়না থোইদোকপা মওংদা ফোংদোকখি। মহাক্না মল্তীদিসিপ্লিনরী ওইবা ইনোভেসনগীদমক্তা নেস্নেল রিসর্চ ফন্দ শেম্নবগী মথৌ তাই হায়না ফোংদোকখি। মসি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০গী এজেন্দাগী শরুক অমসুনি। অপুনবা মওংদা হোৎনরিবশিং অসিনা আই.আই.তি. অসিবু হায়র এজুকেসনগী মল্তিদিসিপ্লিনরী ইন্সতিত্যুৎকী সেন্তর অমা ওইহনবা ঙমগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। আই.আই.তি. জোধপুরনা মহাক্কী করিকলম অসি নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীগী মওংদা শেম্নবগী মায়কৈদা খোংথাং কয়া অমা পায়খৎলিবশিং অসিগীদমক্তা মন্ত্রীনা শিংথানখি। আই.আই.তি. জোধপুরদগী এম্স জোধপুরগা লোয়ননা অপুনবা মওংদা মেদিকেল তেক্নোলোজীদা হৌদোকখিবা প্রোগ্রাম অসি য়াম্না মরুওইবা খোংথাং অমনি। অরোইবদা মহাক্না এজুকেসন মন্ত্রালয়না আই.আই.তি. জোধপুর অসি ফগৎহনবদা খোংজেল য়াংশিন্নবা লেপ্তনা মতেং পাংগনি হায়না ফোংদোকখি।
থৌরম অসিদা ৱাফম ফোংদোকপদা শ্রী শেখাৱৎনা প্রধানমন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী অথোইবা মিৎয়েংখাদা সরকারগী মায়কৈদগী পাংথোকখিবা মিৎয়েং শানবা এজুকেসন পোলিসী অসিবু শিংথানখি। মহাক্না আই.আই.তি. জোধপুরদগী ইনোভেসন অমদি ইনক্যুবেশন সেন্তর অমদি স্পোর্ত্স কম্প্লেক্স শানবা হোৎনরিবশিং অসিবুসু শিংথানখি। মসিগী ফেসিলিতীশিং অসিনা মহৈরোয়শিংগী কাংলুপ অসিবু চপ-চানা মতেং পাংগনি অমদি সরকারনা ফিৎ ইন্দিয়া অভিয়ান্দসু থৌদাং লৌগনি হায়নসু পনখি। মহাক্না লু নানবা অমদি থক্নবা ঈশিংগী মিশনগী লমদা অনৌবা রিসর্চকী মথৌ তাবগী মতাংদা মিৎয়েং থমখি।
শ্রী ধোত্রেনা মহাক্কী ৱাফম ফোংদোকপদা অনৌবা ফেসিলিতীশিং অসি হৌদোক্নবগীদমক্তা আই.আই.তি. জোধপুরগী মফমদা নুংঙাইবা ফোংদোখি। মহাক্না অনৌবা ইনোভেসন সেন্তর অসিদা ইনক্যুবেশন ৮ রেজিস্ত্রেসন তৌনবা অমদি তোঙান-তোঙানবা সরকারগী ওর্গানাইজেসন/ইন্সতিত্যুসনশিংদগী শেলগী তেংবাং ফংবা অসিগীদমক্তসু থাগৎপা ফোংদোকখি।
মসিগী সেন্তর অসিনা তেক্নোলোজীগী থোংদগী হেল্থ, এজুকেসন, এনভাইরোন্মেন্ত, এগ্রীকলচর অমদি থবকশিংগী লমদা থৌদাং লৌগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী-২০২০ অসি মল্তীদিসিপ্লিনরী, ফ্লেক্সিবল এন্ত্রী অমদি একজিৎ, একাদমিক বেঙ্ক ওফ ক্রেদিৎ, রিসর্চ এন্দ নেস্নেল রিসর্চ ফাউন্দেসন্দা মিৎয়েং থম্বা, লাইৎ বত তাইৎ রিগুলেসন্দা শাফু পী, অসিগুম্বা থৌরাং অসিনা মসিগী পোলিসী অসি তশেংনা ২১শুবা চহি চাগী পোলিসী শেম্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
আই.আই.তি. জোধপুরদগী ইনক্যুবেশন সেন্তর অমসুং স্পোর্ত্স কম্প্লেক্স শঙ্গাবা অসি য়াম্না মতাং চাবা খোংথাংনি। ঙসি লৈবাক পুম্বনা খুদক্কী ওইনা তঙাই ফদবা তেক্নিকেল ওইবা সোলুসন অসিদগী ইন্দস্ত্রী ৪.০ আই.আই.তি., আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স, দ্রোন্স মছিন লর্নিং, দেতা এনালিতিক্স, ব্লোক চেন অমদি ৩দি. প্রিন্তিং তেক্নিক অসি ফগৎহন্নবা অমদি চুম্নগী মীয়ামগী অফবা পুন্সি অসি ফগৎহন্নবা হোৎনরি। স্পোর্ত্স কম্প্লেক্স অসিনা নহা ওইরিবা মহৈরোয়শিংগীদমক্তা য়াম্না অথোইবা খুদোংচাবা ওইরগনি হায়না মহাক্না পনখি। ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীনা "ফিৎ ইন্দিয়া"গী খোল্লাও অসি পীখ্রে। নহা ওইরিবা খুদিংমক্না মহৈ তম্বগা লোয়ন-লোয়ননা হকচাং ফবা অমদি হকচাং কনবা মথৌ তাই।
আই.আই.তি. জোধপুরগী দিরেক্তর প্রোফেসর সান্তনু চৌধরীনা হন্দক্তা মায় পাক্না পাংথোকখিবশিংগী মতাংদা পনখি। মহাক্না আই.আই.তি. জোধপুরদগী হৌদোকখিবা অনৌবা প্রোগ্রামশিংগী তোপ-তোপ্পা অথোইবশিংদসু থোইদোকপা মওংদা হায়খি। মহাক্না এম্স জোধপুরগা লোয়ননা থবক পাংথোক্লিবা মেদিকেল তেক্নোলোজীদা হৌদোকখিবা অনৌবা থৌরমশিংগী মতাংদসু হায়খি।
মহাক্না আই.আই.তি. জোধপুরগী অনৌবা রিসর্চশিং, মরুওইনা সাইবর ফিজিকেল সিস্তেম, রোবোতিক্স, আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স, ৱাতর তেক্নোলোজীনচিংবা লমশিংগী মতাংদসু হায়খি। মহাক্কী ৱাফম ফোংদোকপা অদুদা মহাক্না জোধপুরদগী কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসি লান্থেংননবা শেমখিবা তোপ-তোপ্পা তেক্নোলোজীগী মতাংদসু পাও খংহনখি।
আই.আই.তি. জোধপুরগী বোর্দ ওফ গবর্নেন্সকী অধ্যক্ষ দা.আর. চিদম্বরম্না মহাক্কী থৌরম মপু ওইবগী ৱাফমদা একাদমিক্কী ৱাখল-লৌশিং/রিসর্চশিং অসিগী কান্নবা লৌনবগীদমক্তা ওন্তর্প্রিন্যুর্শিপ্পু শৌগৎখি অমদি ইনোভেসনশিংসি হেন্না য়াংশিলহন্নবা আই.আই.তি. জোধপুরনা শেমগৎখিবা ফেসিলিতীশিংসি শিংথানখি অমদি চহি অমদা আই.আই.তি. জোধপুরদগী চাউখৎনবা তৌরিবা অসিদা হরাওবা ফোংদোকখি। মহাক্না ইন্সতিত্যুৎ অসি লিংখৎখিবগী নুমিৎ অসিগী থৌরমদা দিরেক্তর প্রোফেসর সান্তনু চৌধরী, ফেকল্তীগী মীহুৎশিং অমদি স্তাফশিংগী মফমদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
থৌরম অসি লোইরকপদা ইন্সতিত্যুৎ ফাউন্দেসন দে ওবজর্বেসন কম্মিতীগী চেয়রমেন প্রোফেসর এস.আর. ভাদেরানা থাগৎ ৱাহৈ ফোংদোকখি।
থৌরম অসি ইন্সতিত্যুৎকী ৱেবসাইত, য়ুত্যুব অমদি ফেসবুক্তা লাইভ ওইনা উৎখি।